Uitzending Gemist begint met torrents

Peter (pberends)

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is een proef begonnen met de distributie van tv-uitzendingen in hogere kwaliteit via het peer-2-peer protocol torrent. De NPO wil weten of dit de belasting voor haar servers van het populaire Uitzending Gemist kan verlagen.

Met het speciaal ontwikkelde softwareprogramma Uitzending Gemist Offline Player zullen de gedownloade programma's tien dagen te bekijken zijn. Daarna worden de bestanden automatisch van de computer verwijderd. De torrents van Uitzending Gemist zijn via Bombykol.nl te vinden.

"De uitzendingen zijn offline te bekijken, waardoor mensen onderweg of met vakantie naar programma's kunnen kijken die eerder zijn gedownload", aldus Gerald van den Wijngaart van de NPO. De proef duurt een half jaar, waarna wordt gekeken of het initiatief breder wordt voortgezet.

Niet alle programma's zijn te bekijken; slechts sommige programma's doen mee aan de proef. De torrentplayer is alleen beschikbaar voor Windows, er komen vooralsnog geen Mac- en Linux-versies.


Uitzending Gemist start distributie via torrent