Strafbaarheid oproep bankrun onderzocht

Redactie

Minister Jan Kees de Jager van Financiën is in gesprek met het ministerie van Justitie over mogelijkheden om een oproep tot een 'bankrun' strafbaar te stellen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport van de commissie-Scheltema over het faillissement van DSB Bank, dat dinsdag werd gepubliceerd.

Volgens de commissie zou een dergelijke oproep strafbaar moeten zijn, wijzend op de grote schade die ze kan veroorzaken. De minister zal de Tweede Kamer in de zomer informeren over de juridische mogelijkheden.

Pieter Lakeman riep spaarders op om massaal hun geld weg te halen bij DSB Bank en daarmee aan te sturen op een faillissement, nadat de bank niet bereid klanten die door zijn klantonvriendelijke producten waren gedupeerd, schadeloos te stellen. Lakeman verwachtte, overigens ten onrechte, meer coulance van de curatoren na een faillissement.

De oproep van Lakeman luidde het einde van DSB Bank in. De oproep doorkruiste plannen van De Nederlandsche Bank om in te grijpen bij de bank, bijvoorbeeld door directeur-grootaandeelhouder Dirk Scheringa uit zijn bestuursfunctie te ontslaan.

Ook zal de minister verkennen of er extra instrumenten nodig zijn om het compensatieproces soepeler te laten verlopen bij klachten van groepen klanten, waarbij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogelijk een rol kunnen hebben. Daarmee beantwoordt De Jager aan de suggestie van de commissie-Scheltema, om de AFM een dwingender invloed te laten uitoefenen op het verlenen van compensatie door financiële instellingen bij klachten van groepen klanten, zoals de groep klanten die Lakeman vertegenwoordigde.