Luchtverkeer naar hoger niveau dan voor crisis

Jordy Kruse

Het internationale luchtvervoer is in mei teruggekeerd naar niveaus boven de vervoersvolumes van voor de economische crisis, maakt de wereldluchtvaartorganisatie IATA dinsdag bekend.

In mei nam het passagiersvervoer op jaarbasis met 11,7% toe en het vrachtvervoer met 34,3%.

"Daarmee is het volume van het passagiersvervoer 1% hoger dan het niveau van voor de start van de economische crisis en het vrachtvervoer is zelfs 6% hoger", zegt directeur-generaal Giovanni Bisignani van de IATA.

Hij maakt daarbij echter de kanttekening dat een deel van de sterke groei in de afgelopen maand het gevolg was van een inhaalslag na het langdurig stilleggen van het luchtverkeer in delen van Europa vanwege de vulkaanuitbarstingen in IJsland in april.

De ingezette passagecapaciteit steeg in mei met 4,8% wat met de vervoersgroei van 11,7% leidde tot een bezettingsgraad van 76%. De vrachtbenuttingsgraad kwam uit op 55,7%, bij een capaciteitsgroei van 12,3%.

Net als in voorgaande maanden was de vervoersontwikkeling in Europa het zwakste, als gevolg van de aanhoudende economische en financiële crisis daar. Bij het passagiers- en vrachtvervoer was de groei in mei het grootst in Latijns-Amerika.