FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 april 2010

Les 'carnavalswagen bouwen' op ROC

Leerlingen van ROC De Leijgraaf in Veghel kunnen vanaf september les krijgen in het bouwen van carnavalswagens. Het lespakket past in de opleiding Middenkader Engineering.

Het initiatief voor het lespakket komt van leerlingen van de opleiding. Volgens de bedenkers is het bouwen van een carnavalswagen een ingewikkelde klus. In de opleiding worden dan ook zaken als ontwerp, veiligheid, verlichting en plaktechnieken behandeld.

Afhankelijk van de belangstelling wordt de klas ingedeeld in groepen. De bedoeling is dat elke groep de opgedane kennis in de praktijk brengt door zelf een carnavalswagen te bouwen.

Hoge rekening voor krakers

De kraak van een sloophuis aan de Leenhofstraat in Amsterdam komt twee krakers duur te staan. De rechtbank heeft bepaald dat het tweetal niet alleen onmiddellijk de woning dient te verlaten, maar ook nog de misgelopen huurinkomsten en de proceskosten van de rechtszaak moet betalen. In totaal kost dat krakers Nicole en André 2329 euro.

Eigenaar Stadgenoot had het huis verhuurd met ingang van 16 december 2009. Toen de nieuwe huurder zijn woning in wilde gaan bleek dat de woning was gekraakt. Woningbouwcorporatie Stadgenoot startte daarop een rechtszaak om Nicole en André uit het huis te krijgen. Volgens de advocaat van het krakerskoppel had de huurder geen recht op de woning, omdat hij enkel stond ingeschreven aan de Universiteit van Amsterdam, maar er niet daadwerkelijk studeerde. Daarmee zou hij geen recht hebben op het huis en de studentenwoning vals willen betrekken. De rechter vond dat argument niet bewezen.

De woningcorporatie gaat de 2329 euro ook daadwerkelijk opeisen bij Nicole en André. Stadgenoot vindt dat de woningbouwvereniging huur heeft misgelopen en ook zou de krakersactie ervoor zorgen dat het tijdelijke verhuurbeleid van sloopwoningen aan studenten als een kaartenhuis in elkaar zou zakken

Medewerkster sociale dienst mishandeld

Een 35-jarige man uit Vlissingen is dinsdag aangehouden, nadat hij een medewerkster van de sociale dienst aan de Eendrachtskade in Groningen had mishandeld. De man bekoelde zijn woede niet alleen op de medewerkster. Ook een toetsenbord en een beeldscherm moesten het ontgelden en werden door de razende Zeeuw vernield.

De politie heeft de man opgesloten in een cel in Groningen. De Sociale Dienst heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling en vernieling. Het incident wordt nog nader onderzocht. Het is niet duidelijk waarom de man zo kwaad was.

Chelsea moet Mikel zeker drie weken missen

John Obi Mikel mist zo goed als zeker de laatste drie competitiewedstrijden van Chelsea in de strijd om de Engelse landstitel. De Nigeriaan heeft een scheur in zijn meniscus en is minimaal drie weken uitgeschakeld.

Mikel liep de knieblessure op tijdens de verloren stadsderby tegen Tottenham Hotspur (2-1) afgelopen zaterdag. Nader onderzoek wees een scheur in de meniscus uit. "De dokters hebben me verteld dat het zeker drie weken duurt voordat de blessure genezen is", aldus Mikel tegen Kickoffnigeria.

De Nigeriaanse middenvelder moet daardoor de laatste drie wedstrijden in de Premier League missen, maar is mogelijk op tijd hersteld voor de finale van de FA Cup tegen Portsmouth. Het is voor Chelsea de tweede tegenvaller in korte tijd. Oo Mickael Essien komt dit seizoen niet meer in actie voor The Blues.

De Ghanees heeft al maanden problemen met zijn knie en moet waarschijnlijk toch het WK in Zuid-Afrika aan zich voorbij laten gaan. Mikel lijkt op tijd hersteld om met Nigeria aan het WK te beginnen.

Man aangehouden voor dood vrouw

De politie heeft woensdagmiddag een 28-jarige man uit Breda aangehouden in verband met de dood van zijn 25-jarige vrouw. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid bij haar dood. Hij had drugs bij zich toen hij werd aangehouden.

Rond 13.00 uur kregen hulpdiensten melding over de vrouw die niet meer zou ademen en zich bevond in haar woning aan de Fröbelstraat. Toen ambulancepersoneel ter plaatse kwam, was de vrouw al overleden. In de woning kon de man ook worden aangehouden. Donderdag wordt er sectie verricht op het lichaam van de vrouw om de doodsoorzaak vast te stellen.

[CL] Uitslag Bayern München - Olympique Lyon

Bayern München heeft de eerste stap naar de finale van de Champions League gezet. In eigen huis was de Duitse formatie met 1-0 te sterk voor Olympique Lyon. Arjen Robben was in de tweede helft verantwoordelijk voor het enige doelpunt van deze wedstrijd.

De intenties van Olympique Lyon waren al snel duidelijk. De Fransen speelden erg defensief en hoopten op een bevlieging van Lisandro. Toch wist Bayern München een paar keer door te breken. Zo was de Duitse formatie via Olic, Ribéry en Schweinsteiger kansrijk, maar het trio faalde hopeloos.

De manschappen van trainer Louis van Gaal waren in elk geval baas in eigen huis, tot Ribéry de glazen van zijn eigen ploeg ingooide. De Franse speler ging vol door op de enkel van Lisandro en kon vervolgens inrukken. Ook tegen tien man slaagde Olympique Lyon er echter niet in om een vuist te maken.

Na de thee waren er nog altijd kansen voor het tiental van Van Gaal. Olympique Lyon bleef stug verdedigen, maar al snel was het tien tegen tien. Toulalan liep in korte tijd twee keer tegen een gele prent aan en kon eveneens vervroegd gaan douchen.

Uiteindelijk was het Robben, die het duel openbrak. Enkele minuten voor het doelpunt schoot hij nog naast, maar in de 69e minuut was het alsnog raak. De Nederlands international haalde vanaf een afstand van twintig meter verwoestend uit, waarna de bal via het hoofd van Müller in het doel belandde.

In de laatste twintig minuten durfde Olympique Lyon niet meer aan te dringen en speelde Bayern München te slordig om nog eens te scoren.


 

Bayern München

1 - 0

Olympique Lyon

 69' Robben
 
 
 Gele kaart: Pranjic (Bayern München), Bastos (Olympique Lyon)
 Rode kaart: Ribéry (37) (Bayern München), Toulalan (54/2xg) (Olympique Lyon)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Rosetti (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Butt
Lahm
van Buyten
Demichelis
Contento
Robben (Altintop/85)
Schweinsteiger
Pranjic (Gomez/63)
Ribéry
Müller
Olic (Tymoschtschu/57)
  Lloris
Réveillère
Cris
Toulalan
Cissokho
Gonalons
Pjanic (Makoun/55)
Källström
Ederson (Bastos/70)
López
Delgado (Govou/79)

 

Virusscanner beschadigt computers

Wereldwijd zijn mogelijk tienduizenden computers beschadigd door een fout in antivirussoftware van fabrikant McAfee. Het probleem lijkt zich vooral voor te doen bij computersystemen met het besturingssysteem Windows XP in een zakelijke omgeving, al zouden ook enkele consumenten met de problemen kampen.

Een update heeft ervoor gezorgd dat de zakelijke variant van de virusscanner een systeembestand van het besturingssysteem Windows aanmerkt als gevaarlijk. De antivirussoftware verwijdert dit bestand vervolgens ten onrechte, waarna het computersysteem zichzelf telkens opnieuw herstart.

Volgens gebruikers van Tweakers.net doen de problemen zich voor vanaf woensdagmiddag 16.00 uur, zo melden zij op het forum van die site. Tweakers.net meldt dat update 5958 de boosdoener is. Logischerwijs wordt dan ook geadviseerd om deze niet te installeren en de automatische update-functie van de software uit te schakelen.

Het probleem is inmiddels bekend bij McAfee. Op haar website biedt het bedrijf een oplossing voor de problemen aan.

Veendam: Mogelijk geen geld voor play-off-duels

Als BV Veendam zich komende vrijdag weet te plaatsen voor de play-offs voor promotie naar de Eredivisie is het nog allerminst zeker of de ploeg deze ook kan spelen. De club zit al het gehele seizoen in geldnood en ook nu is het onduidelijk of Veendam genoeg geld in kas heeft om te spelen.

De club maakte dit gisterenavond bekend op een sponsorbijeenkomst. "Er wordt hier vanavond gezegd dat het één minuut voor twaalf is, maar wat mij betreft is het dertig seconden voor twaalf," aldus de bewindvoerder van BV Veendam, Wim Entzinger.

"Ik kan nu nog niet al te veel vertellen, maar het gezegde luidt: je moet een broedende kip niet storen," zei de bewindvoerder tegen de sponsoren. "Er zijn bewegingen gaande, maar we zijn er nog niet. Ik blijf echter masseren en kneden. Bij enkele mensen moet nog meer dat geel zwarte gevoel naar boven komen."

BV Veendam heeft nog 1,5 miljoen euro nodig om dit seizoen af te maken. De club heeft een geschil met geldschieter Jans Norder over 1,3 miljoen. Nog steeds is er geen oplossing gevonden in het slepende conflict tussen beide partijen.

Zes mannen vermoord tijdens seksspel

In China zijn zes mannen vermoord tijdens een seksspel voor homoseksuelen. De vermoedelijke dader is opgepakt en heeft bekend, berichten Chinese media.

De 38-jarige verdachte zou via internet mannen naar zijn huis hebben gelokt om aan een erotisch spel deel te nemen. Tijdens dat spel, waarbij verstikking voor seksuele opwinding moest zorgen, zou hij zijn slachtoffers vervolgens opgehangen hebben.

Vorig jaar oktober zou het eerste slachtoffer vermoord zijn toen de verdachte ontdekte dat de man hiv-positief was. Daarna volgden nog vijf andere slachtoffers, allen deelnemers aan de seksspelletjes.

Tegenover de media verklaarde de verdachte dat hij in eerste instantie wilde dat de latere slachtoffers zijn 'slaaf' zouden zijn. "Maar toen ik hen ontmoette, wilden ze geld of hadden speciale verzoeken. Dat beviel me niet en daarom gebruikte ik het spel om de mannen op te hangen."

Bosnische oorlogsveteranen slaags met politie

Bosnische oorlogsveteranen die in de Bosnische hoofdstad Sarajevo demonstreerden tegen voorgestelde bezuinigingen op hun uitkering zijn woensdag slaags geraakt met de oproerpolitie. Die zette traangas in om de meer dan vijfduizend demonstranten uiteen te drijven.

Toen de agenten zich terugtrokken bestormden de demonstranten een gebouw van de regionale regering, sloegen de ruiten in en stichtten brand op de begane grond van het gebouw. Een kleine groep politiemannen zat korte tijd gevangen tussen het vuur en de woedende demonstranten, maar kon door ambulancemedewerkers in veiligheid worden gebracht.

Volgens een woordvoerder van het Kosevo-ziekenhuis moesten veertig mensen worden behandeld voor de nawerkingen van het traangas.

De regering probeert de uitgaven te beperken om zo te kunnen voldoen aan de voorwaarden van een lening van 1,2 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds. De regering wil tien procent bezuinigen op de uitkeringen van oorlogsveteranen. De veteranen willen akkoord gaan met een kleine bezuiniging, maar eisen dat de overheid de rest van de besparingen realiseert door op andere posten te bezuinigen.

Tygo Gernandt en Eva van de Wijdeven uit elkaar

Tygo Gernandt en Eva van de Wijdeven zijn niet langer een liefdeskoppel. Dit heeft de acteur bevestigd tegen RTL Boulevard.

Volgens Gernandt ging het gewoon niet meer. De acteur en de actrice waren constant aan het werk en zagen elkaar daardoor nauwelijks. Hierdoor werd het steeds moeilijker de relatie vol te houden. De twee besloten daarop er een punt achter te zetten.

Eind vorig jaar gingen er al geruchten dat de twee uit elkaar waren. Gernandt en van de Wijdeven leerden elkaar in 2007 kennen op de filmset van 'Dunya & Desie'.

AS Roma naar finale Coppa Italia

AS Roma speelt de finale van de Coppa Italia tegen Internazionale. De Romeinse ploeg verloor woensdag weliswaar met 1-0 bij Udinese, maar had thuis al met 2-0 gewonnen. De Chileen Alexis Sanchez scoorde in de 81e minuut de enige treffer van de wedstrijd. Omdat Roma-verdediger Marco Cassetti enkele minuten later zijn tweede gele kaart kreeg, was de slotfase in Udine nog spannend.

Roma en Inter treffen elkaar op 5 mei in het Stadio Olimpico in Rome. De twee ploegen zijn ook in een strijd verwikkeld om het landskampioenschap. De afgelopen vijf jaar stonden Roma en Inter alleen in 2009 niet tegen elkaar in de finale. Inter won in 2005 en 2006, Roma de volgende twee jaar. Vorig jaar won Lazio Roma na strafschoppen van Sampdoria.

Wie wil er naar de Elf Fantasy Fair dit weekend?

In 2001 vond de eerste editie plaats van de Elf Fantasy Fair in het historisch themapark Archeon. Het was het eerste evenement in het fantastische genre in Nederland vol ridders, hekserij, lezingen van auteurs en kunstenaars sfgewisseld met muziekoptredens en live action roleplay waar 7.500 bezoekers in de rij voor stonden. Tien jaar later is het themapark verwisseld voor het sprookjesachtige Landgoed van Kasteel de Haar en komen er meer dan 25.000 liefhebbers van fantasy, manga, historie en zelfs science fiction op af. Op 24 en 25 april barst de jubileum editie van de 'Elf Fantasy Fair los'. Het thema dit jaar is 'Pantheon het godenrijk'

Net als ieder jaar zullen veel bezoekers verkleed gaan in hun favoriete genre wat een spektakel oplevert voor jong en oud, alleen rondlopen is al een feest. Maar voor wie lekker bezig wil blijven is er genoeg te doen: workshops (dans, schrijven, boogschieten etc.), Dragonboat races, het nieuwe avondprogramma vol muziek, de veldslag, de verkiezing van de Koning en Koningin van Elfië, gewoon te veel om op te noemen. “In deze jubileum editie komen bezoekers ogen, oren en handen tekort. Naast de traditionele middeleeuwse eettenten, de veldslagen, de muziekoptredens, zijn er zoveel activiteiten dat het je bijna gaat duizelen. We zetten alles op alles om dit de meest spectaculaire, de meest fantasievolle Elf Fantasy Fair ooit te laten worden", aldus Stefan Struik, de oprichter en organisator van de Elf Fantasy Fair.

Speciaal voor het tienjarig bestaan vindt er voor het eerst een zaterdagavondprogramma plaats met maar liefst drie shows tegelijk: op het hoofdpodium een grote Ierse Folk & middeleeuwse muziekshow met de Tsjechische band Cain da Breth en de Duitse groep Sandsacks; op het Field of Honour en paardenshow met vuur & licht spektakel door de Duitse formatie Friesenteam Rheingold. In de kapel een middeleeuwse a capella opvoering van de Duits/Engelse zanggroep Persephone. Na een bodypaint show met UV licht, zal de avond afgesloten worden met een fakkel- en lampionnen optocht door de duistere uithoeken van het park, waaraan de duizenden aanwezige bezoekers allemaal kunnen deelnemen.

Koning en Koningin van Elfia Tijdens de Elf Fantasy Fair zal een derde koningskoppel de troon bestijgen. Er zijn online verkiezingen geweest tussen drie levende en 'e'en dode kandidaat. De verkiezingen zijn uiteindelijk gewonnen door de aanstaande goblin koningin Bifi en de koningin-moeder Mutti die door het ' echte' leven gaan als dochter Andrea en moeder Loes Lodder. Ter ere van de nieuwe koningin en de koningin-moeder zal er een parade gehouden worden waar alle aanwezige middeleeuwse-, fantasy-, manga- en scifi- groepen aan zullen deelnemen, compleet met paarden en andere vreemde voertuigen. Er zal ter ere van hen ook een Personathlon plaatsvinden, een kostuumwedstrijd, waar alle bezoekers aan kunnen deelnemen. Meer informatie over de Elf Fantasy Fair kan je hier vinden!

Kijk hier voor een review en een fotoreportage van de Elf Fantasy Fair van vorig jaar!



Je kan geen kaarten meer winnen! de prijsvraag is afgelopen!

FOK! mag 5 x 2 kaarten weggeven voor een dag naar keuze voor de Elf Fantasy Fair dit aankomend weekend! Jij kan kans maken op 1 x 2 kaarten door in dit topic te posten dat je gewoon aanwezig MOET zijn bij de EFF! Dan loten we uit alle pots de gelukkige mensen die dit weekend 'terug in de tijd' mogen.

Vijf onthoofde lichamen in Somalië gevonden

De onthoofde lichamen van vijf mannen zijn woensdag gevonden in een door rebellen beheerst deel van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Er is geen verantwoordelijkheid voor de moorden opgeëist.

Bewoners van de wijk verdenken de extremistische islamitische beweging Al-Shahab, die gelinkt is aan Al-Qaida, van de moorden. De slachtoffers zouden zijn onthoofd omdat ze meewerkten aan de bouw van het parlementsgebouw. Een ieder die voor de regering werkt wordt door de rebellen als afvallige gezien.

Islamitische opstandelingen beheersen een groot deel van de hoofdstad en proberen al jaren de regering omver te werpen. Somalië heeft de afgelopen achttien jaar geen stabiele regering gehad.

Heidfeld en Glock hadden bijna in DTM gereden

De vulkanische activiteit en het daarmee gepaarde platleggen van het vliegverkeer in Europa hebben er bijna voor gezorgd dat enkele Formule 1-coureurs komend weekend in de DTM zouden gaan rijden.

Gary Paffett en Paul di Resta zaten vast in China en Mercedes vreesde dat ze niet op tijd terug zouden zijn voor de eerste race in Hockenheim komend weekend. Mercedes GP-reserverijder Nick Heidfeld en Virgin-coureur Timo Glock waren de eersten die uit Shanghai vertrokken en hierdoor waren ze in beeld om het duo te vervangen.

"We wisten niet wanneer ze terug zouden keren. Er was een mogelijkheid dat Nick en Timo deze bolides gereden zouden hebben," zei Mercedes motorsportbaas Norbert Haug tegen motorsport-total.com. Paffett en Di Resta bevinden zich nu in Duitsland. "Eerder dan verwacht. Maandagmiddag kon niemand ons vertellen of we op donderdag, vrijdag of zaterdag konden gaan vliegen," voegde Haug toe.

Ecclestone: "Schumacher gaat nog winnen dit jaar"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone blijft er nog van overtuigd dat Michael Schumacher voor Mercedes later dit jaar nog races zal gaan winnen. De Brit vindt dan ook niet dat de kritiekt op de zevenvoudig wereldkampioen terecht is.

"Hij zou nooit terugkeren als hij twijfelde of hij de klus wel kon klaren. Michael is geen toerist. Hij komt hier om te winnen en dat zal hem lukken ook," zei Ecclestone die weet dat Schumi nog maar tien punten in het kampioenschap behaald heeft, terwijl teamgenoot Nico Rosberg al op vijftig staat. Schumachter heeft volgens hem gewoon wat meer tijd nodig. "Je moet hem niet onderschatten. Hij heeft tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe auto’s en banden. Momenteel is hij nog iets van een rookie voor wie alles nieuw is."

VVD blijft stijgen in peiling

De opmars van de VVD in de peilingen blijft doorzetten. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond winnen de liberalen twee zetels ten opzichte van vorige week en komen uit op dertig zetels. De opkomst van de partij van Mark Rutte gaat ten koste van de PVV. Geert Wilders' partij zakt twee zetels en houdt er nog achttien over.

De PvdA blijft de grootste partij en scoort net als vorige week 33 zetels. Het CDA krijgt er een bij en komt uit op 27. De SP (tien), GroenLinks (elf), D66, (twaalf), ChristenUnie (zes) TON (nul) en SGP (twee) houden elk evenveel zetels als vorige week. De onrust binnen de Partij voor de Dieren kost de partij van Marianne Thieme een zetel, ze houdt er nog maar een over.

De Hond peilde ook hoe kiezers denken over de PvdA. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen PvdA-kiezers en overige linkse kiezers. Lijsttrekker Job Cohen is onder PvdA'ers mateloos populair: 97 procent van hen is positief over hem. Driekwart van de andere potentiële PvdA-kiezers ziet het ook wel zitten met hem. Maar over het verkiezingsprogramma is maar twee derde van de PvdA'ers positief en slechts zeventien procent van het overige linkse electoraat.

Ook met de dinsdag gepresenteerde kandidatenlijst is niet iedereen onverdeeld blij: 63 procent van de PvdA'ers en 29 procent van de overige linkse kiezers kan zich hier in vinden. Dit bewijst volgens De Hond dat de PvdA kwetsbaar is. De partij zou relatief weinig overige linkse kiezers voor zich kunnen winnen, terwijl als Cohen tijdens de campagne niet aan de verwachting voldoet, wel een hoop PvdA-kiezers kunnen weglopen.

VVD blijft stijgen in peiling, PVV zakt verder weg
VVD blijft stijgen in peiling, PVV zakt verder weg (Foto: Novum)

Interview met Richard Goulooze

Veel voetballers vertrekken vanuit de Eredivisie naar het buitenland, waarna we in veel gevallen weinig meer van ze horen! Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe in de minder bekende competities? Deze keer vragen we dat aan Richard Goulooze.

Naam:  Richard Goulooze
Positie: Verdediger
Aantal wedstrijden: 351
Doelpunten: 14
Clubs Nederland: AZ Alkmaar, sc Heerenveen, Cambuur Leeuwarden, N.E.C Nijmegen
Clubs Buitenland:
Derby County (Eng), New England Revolution (VS)

1. Wat heeft je er toe bewogen om een buitenlands voetbalavontuur als in de Verenigde Staten aan te gaan?

"Bij mijn toenmalige club (Cambuur Leeuwarden) zat ik een beetje op een dood spoor. De betere spelers werden verkocht en er waren financiële problemen bij de club. Ik had een gelimiteerde transfersom en er was interesse vanuit Amerika. Ik had wel zin in een avontuur."

2. Wat zijn je leukste herinneringen aan je tijd bij New England Revolutions?

"Het reizen. Ik heb alle grote steden gezien in de Verenigde Staten. De super georganiseerde trainingskampen. Alles was tot in de puntjes geregeld. En de sportmentaliteit van de Amerikanen. Eigenlijk alleen maar positieve herinneringen dus!!"

3. Wat zijn de grootste verschillen tussen het Amerikaanse en Nederlandse voetbal?

"Hier in Nederland is voetbal de grootste sport. Kan je goed sporten, dan word je voetballer. In Amerika is het een sport in opkomst. Tot tien jaar terug was het een meidensport. Nu wordt het voetbal al meer beoefend en heeft Amerika al een aantal successen in de boeken. Ze hebben zich wederom geplaatst voor het WK en hebben een aantal spelers in Europese competities rondlopen. Toch blijft het in de schaduw staan van baseball, football, hockey en basketbal."

4. Je heb ook een tijdje bij Derby County gespeeld, was de aanpassing in het Engelse voetbal moeilijk?

"De aanpassing was zeker lastig. Je moet het ook niet onderschatten hoe het is om op zo'n jonge leeftijd te gaan spelen in een ander land. De cultuur en de beleving zijn anders, de trainingen zijn totaal verschillend etc. Ik vind het daarom ook altijd verrassend waarom clubs in Nederland zo weinig doen aan de begeleiding van jonge (buitenlandse) spelers."

5. Welke voetbalcompetitie lag je achteraf het best en waarom?

"De Amerikaanse voetbalcompetitie was leuker. De Engelse First Division was veel vechtvoetbal. Beide waren gewoon wel heel erg leuk."

6. Adviseer je jonge spelers al vroeg naar een buitenlandse ploeg te verkassen?

"Ja, waarom niet? Ze moeten alleen wel zorgen voor goede begeleiding. En voorbereid zijn op de cultuur, taal etc."

7. Ben je in het dagelijks leven nog altijd actief in de voetbalwereld?

"Ik voetbal nog steeds met vrienden. Verder speel ik in het World Master Team. Dit is een team met oud-profs. We spelen met zijn allen voor goede doelen."

Vertrouwelijke politiedocumenten gestolen

Onbekenden hebben dinsdag vertrouwelijke documenten uit een auto van een medewerker van het politiekorps Limburg-Noord gestolen. De documenten werden meegenomen uit een privé-auto van de medewerker, meldt de politie woensdag. De politie wil niet bekend maken om wat voor documenten het gaat.

De politie zegt het onderzoek te richten op 'alle omstandigheden rondom de diefstal'. Meer informatie wil de politie woensdag niet bekend maken.

Prijsvraag: Hitachi Magic Wand Vibrator

FOK! mag in samenwerking met Sexshop X-TOYS.NL deze week twee "Hitachi Magic Wand Vibrators" weggeven! Tevens te koop bij www.x-toys.nl voor € 99,95 incl. verzendkosten.
 
Het "Hitachi Magic Wand Standaard Pakket" is nu ook in Nederland te koop, en alleen bij X-toys.nl. De "Hitachi Magic Wand" is een van de meest gebruikte vibrators in Amerika, en is met name bekend geworden door Sex And The City. 

Nieuw onderzoek Italiaans omkoopschandaal

De Italiaanse voetbalbond FIGC stelt een nieuw onderzoek in naar het omkoopschandaal van vier jaar terug. Diverse clubs, waaronder Juventus en AC Milan, werden toen bestraft voor het beïnvloeden van scheidsrechters. Nu blijkt in het proces tegen oud-Juventus-directeur Luciano Moggi dat er mogelijk meer clubs bij betrokken waren. De FIGC heeft informatie opgevraagd bij de rechtbank in Napels.

De belangrijkste nieuwe verdachte is Internazionale. De club uit Milaan kreeg de titel in 2006 in de schoot geworpen, nadat hij Juventus was ontnomen. Moggi leverde taps van telefoongesprekken aan waaruit bleek dat Inter-voorzitter Massimo Moratti gesprekken had met scheidsrechtersbaas Paolo Bergamo over de aanstelling van arbiters.

De taps, die al breeduit in de Italiaanse media verschenen, werden door Moratti begin deze maand al afgedaan als onzin. Ook Bergamo kan weinig met de verdachtmakingen. "In mijn functie voerde ik regelmatig gesprekken met voorzitters van alle clubs."

Vier jaar terug was de hele Italiaanse voetbalwereld in rep en roer toen het omkoopschandaal naar buiten kwam. Juventus werd teruggezet naar de Serie B en moest de titels van 2005 en 2006 inleveren. Onder andere AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina kregen punten in mindering.

Meer mech met Lost Planet 2 demo

Hij staat voor je klaar, de demo van Lost Planet 2. Op Xbox Live en via de site kun je beginnen met het downloaden van de 573MB zware demo. De third-person shooter draait om de planeet EDN, waar na 110 jaar na het vorige deel bijna al het ijs is gesmolten. Meer en vooral grotere Akrid zijn het gevolg.

De demo zal bestaan uit één map, genaamd Turbulent Jungle. Er zijn twee gamemodi aanwezig, die gaan om het bemachtigen van controlepunten (Post Grab) en Elimination - wat overeenkomt met (team) deathmatch. Tot 16 spelers kunnen er meedoen.

De game zelf zal op 11 mei uitkomen.

Mech LP2
FOK!trivia: de '2' staat niet voor het deel, maar eigenlijk voor 'tot de macht'.
Volgens de makers is dit om aan te geven hoe groot de game wel niet is.

[Upd] Oranjegevoel zit heel diep bij Van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy ziet het als een droom om met Oranje naar het WK in Zuid-Afrika te gaan. "Het is een ongelofelijk gevoel om voor je land uit te komen en het Wilhelmus te horen klinken. Het zit heel diep.", zegt de spits van HSV.

De aanvaller wil Oranje heel graag aan de wereldtitel helpen. "Oranje zit in me in het bloed. Als we het WK winnen weet ik me geen raad. Laten we het maar gewoon ervaren."

De aanvalsleider van de club uit Hamburg zwaaide na het EK van 2008 af als international. Hij wilde de kans geven aan jongere spelers, maar komt hier nu op terug. Hij liet al eerder doorschemeren weer mee te willen doen, maar dit kan echt als een open sollicitatie worden gezien.

Bij zijn vorige club Real Madrid raakte de aanvaller zwaar geblesseerd aan zijn knie. Hij moest hierdoor lang revalideren. Na zijn blessure heeft hij aangegeven weer op volle sterkte te zijn. Het lang niet kunnen spelen is één van de redenen waarom Van Nistelrooy weer graag mee wil doen met Oranje. In Hamburg heeft Van Tor op dit moment in negen wedstrijden vijf doelpunten gescoord.

Update:

Inmiddels is er ook een filmpje van het interview, met Ruud van Nistelrooy in de hoofdrol, op internet te vinden. Wil jij weten wat hij nog meer te vertellen had? Klik dan hier en download het interview.

VNG wil alcohol onder de zestien strafbaar

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil een alcoholverbod voor jongeren onder de zestien jaar om comazuipen tegen te gaan. De VNG reageert hier mee op een woensdag verschenen rapport, waarin staat dat het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging het afgelopen jaar in het ziekenhuis belandde, met bijna de helft is gestegen.

De gemeenten zeggen te zijn geschrokken van de cijfers en willen harder optreden om het comazuipen een halt toe te roepen. Nu is alleen het in bezit hebben van alcohol voor jongeren onder de zestien jaar verboden, maar dat is volgens de gemeenten onvoldoende. Maatregelen die verkopers van drank hebben genomen zijn bovendien niet effectief, stelt de VNG.

De gemeenten willen ook het indrinken aanpakken. Een verplichte blaastest voor jongeren die zich in de openbare ruimte onder invloed van alcohol misdragen moet daarom mogelijk worden.

Nieuwe beschuldigingen tegen Steven Seagal

Steven Seagal is opnieuw aangeklaagd wegens onzedelijke betastingen. Ditmaal hebben twee vrouwen zich bij de rechter gemeld. Eerder deze maand was het ex-werkneemster Kayden Nguyen die een rechtszaak aanspande wegens aanranding.

De advocaat van Seagal trekt ook de aantijgingen van deze twee dames in twijfel. "Mijn cliënt kent deze vrouwen helemaal niet, hij heeft nagekeken of zij ooit voor hem hebben gewerkt en daar kan hij totaal geen bewijs van vinden", vertelt hij tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Daarnaast verdenkt hij de advocaat van de 23-jarige Kayden Nguyen ervan de vrouwen te hebben opgehitst. "De beschuldigingen komen duidelijk voort uit pogingen van de advocaat van Nguyen om haar aanklacht sterker te maken", zegt hij.

Een van de nieuwe klagers beweert volgens TMZ dat de 58-jarige Seagal haar borsten heeft betast, zoals een dokter dat zou doen, op zoek naar bobbeltjes. Ook zou hij zijn hand in haar broek hebben gestoken, 'om even te kijken hoe dat voelde'. De vrouw zegt dat ze schreeuwde en huilde, totdat Seagal haar liet gaan.

Steven Seagal
Steven Seagal (Foto: Novum)

'Amoah verlengt bij NAC Breda'

NAC Breda en Matthew Amoah zullen ook de komende jaren met elkaar samenwerken. Er moeten nog wel een paar plooien worden glad gestreken, maar de verwachting is dat de aanvaller voor drie jaar gaat bijtekenen. Dit liet zijn zaakwaarnemer, Kees Ploegsma, weten.

De afwezigheid van Theo Mommers, de directeur van NAC Breda, zorgde ervoor dat de onderhandelingen tijdelijk op een laag pitje werden gezet. Nu lijkt het er dus op dat de Ghanees snel zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis zal zetten.

In het nieuwe contract zijn nog wel een aantal clausules opgenomen. Mocht Amoah tijdens het naderende WK voetbal goed presteren en wil een club de speler overnemen, dan is er een mogelijkheid dat hij alsnog verkast. In dat geval zouden de Bredanaars nog wel een transfersom voor de spits kunnen vragen.

Amoah speelde tot nu toe 72 competitiewedstrijden voor NAC Breda. Hierin was de Ghanese speler goed voor 32 doelpunten.

Gavazzi op non-actief na positieve test op cocaïne

Mattia Gavazzi, renner van de Colnago CSF-Inox ploeg is voorlopig op non-actief gezet door de UCI. De internationale wielerunie heeft hiertoe besloten nadat de Italiaan positief testte op cocaïne. De renner is geschorst tot het resultaat van de B-staal bekend is.

Gavazzi werd tijdens de Wielerweek van Lombardije positief getest. Tijdens de rittenkoers, die in de laatste week van maart werd verreden, won hij één etappe. Het is niet de eerste keer dat Gavazzi op cocaïne wordt gepakt. In 2004, toen hij nog amateur was, werd hij ook al gepakt op het middel en werd toen door de Italiaanse bond verplicht een rehabilitatieprogramma te volgen.

Contador: "Derde worden is niet leuk"

Het had er alle schijn van dat Alberto Contador de Waalse Pijl vandaag zou winnen. Uiteindelijk zag hij, in het zicht van de haven, Cadel Evans eerder over de finish rijden. De Spanjaard had er logischerwijs de balen in, maar was wel tevreden over het verloop van de Belgische klassieker.

"Het is frustrerend om zo dichtbij te komen, maar het was nog steeds een goed resultaat," liet Contador weten. "Ik ben geen klassieker-specialist, maar ben wel blij met wat ik vandaag heb gepresteerd."

"Na de moeilijke reis hier naartoe (Contador moest vanuit Spanje komen rijden, red.) is dit niet slecht. Maar derde worden is niet echt leuk als je zo dicht bij de overwinning was."

Verbruggen: "Verdiensten Samaranch onmetelijk"

Hein Verbruggen sprak in Vancouver voor de laatste maal met Juan Antonio Samaranch en blikte vandaag terug op deze markante persoonlijkheid. De voormalig preses van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overleed vanochtend aan de gevolgen van problemen aan zijn hart.

"De dood komt altijd onverwacht," aldus Verbruggen, die als voormalig IOC-lid nog met Samaranch werkte. Daarnaast stelde hij vast dat de oud-voorzitter van onschatbare waarde is geweest. "Ik denk niet dat enig redelijk mens ontkent dat hij de belangrijkste figuur in de sport was in het laatste deel van de vorige eeuw. Zijn verdiensten zijn onmetelijk. Hij heeft de Olympische Spelen gered uit de klauwen van politici."

Volgens Verbruggen waren de Olympische Spelen in de jaren zeventig vooral een speelbal van de politiek. "Samaranch was een diplomaat met veel contacten. Hij heeft de politici kunnen overtuigen de Spelen niet langer te gebruiken. Later kwam daar bij dat de tegenstellingen tussen oost en west wegvielen, maar toen had Samaranch al de succesvolle Spelen van Seoul achter de rug."

Linkdump Woensdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

  • Vloeken mag niet, dus vloeken is geld in de pot! Met dank aan Danny. 
  • Kleine ruimtes moet je goed benutten. Deze ontwerper heeft 24 kamers op een beperkte oppervlak gekregen. Met dank aan elkravo. 
  • Een oud lesje disco dansen uit Finland. Met dank aan arucard. 
  • DJ Patrick Kicken zit vast op Cyprus,hier een noodkreet. Met dank aan Paul 
  • Een vage gast in Londen, het is wel grappig! Met dank aan FOKFIPO 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

Alderweireld: "Smetje op droomfinale"

Ajacied Toby Alderweireld speelt zondag met Ajax de eerste wedstrijd van de KNVB bekerfinale tegen Feyenoord. De Belg, die eerder aangaf de Rotterdammers op te willen vreten, betreurt de tweedeling van de finale.

Alderweireld had de bekerfinale het liefst in een wedstrijd beslist. "Dat blijft het mooiste, met supporters van beide clubs op de tribune. Aanvankelijk was dit een droomfinale, nu zit er toch een smetje op", laat Alderweireld weten tegenover Voetbal International.

"Het is spijtig dat een relatief kleine groep amokmakers zo'n grote invloed heeft op de gang van zaken. Die spanning tussen Ajax en Feyenoord, ja, die is heftig. Maar gezonde rivaliteit kan mooi zijn. Net als bij de meeste grote ploegen wordt de beker pas belangrijk vanaf de halve finales", aldus de Belg.

"In de club, in de kleedkamer, onder supporters: iedereen is erop gebrand deze prijs binnen te slepen. Ajax heeft de laatste jaren te weinig prijzen gewonnen, waardoor het zeker niet aan ons is om geringschattend te doen over de nationale beker. Het is een trofee die we absoluut willen winnen."

Alderweireld heeft een duidelijk beeld van tegenstander Feyenoord. "De twee clubs worden vaak met elkaar vergeleken. Maar ik vind Ajax een grotere en mooiere club. Wij hebben veel meer prijzen gewonnen, hebben veel meer fans in binnen- en buitenland én ons spel spreekt traditioneel meer tot de verbeelding. Dit seizoen zijn wij beter dan zij: niet alleen qua resultaten, ook qua voetballen."

Evans: "Wist dat ik moest wachten"

Cadel Evens was vandaag de sterkste in de Waalse Pijl. De Australiër verdeelde op de Muur van Huy, de slotklim, als beste zijn krachten en ging op die manier Alberto Contador nog in de slotmeters voorbij. Volgens de wereldkampioen kwam zijn overwinning tot stand doordat hij voor het eerst het parcours verkend had.

"Ik ben hier tweede, vijfde en negende geworden, maar verkende nooit het parcours," zei de renner van BMC na de koers. "Dat deed ik nu wel. Ik wist dat ik moest wachten, winnen was het belangrijkste. Dat ik Contador versloeg, brengt misschien wel meer eer. Ik weet echter zeker dat ik hem dit jaar nog wel een keer terugkrijg."

NAC blokkeert kaarten voor kampioensduel

NAC Breda meldde eerder al zwarthandel rond de wedstrijd NAC Breda - FC Twente hard aan te pakken. De Brabanders wisten vandaag te melden dat de eerste tien kaarthouders een stadionverbod opgelegd hebben gekregen. Ook het bewijs voor de kopers van de kaarten is bijna rond en ook zij zullen binnenkort 'de' gevreesde brief ontvangen.

Ook de sponsoren van NAC zijn actief bij het (door)verkopen van kaarten en in één geval zelfs de gehele box. NAC-woordvoerder Willem Reijn geeft aan dat ook zij een straf kunnen verwachten. "Mensen die kaarten bestemd voor een NAC-tribune aan FC Twente-fans verkopen brengen de veiligheid van anderen in gevaar."

Botbreuken voor Kroon na Waalse Pijl

Voor Karsten Kroon is de Waalse Pijl vandaag niet goed verlopen. De BMC-renner kwam na 125 kilometer zwaar ten val waarna hij met drie botbreuken in zijn gezicht op moest geven. Hij werd hierna voor controle naar het ziekenhuis van Huy gebracht.

Ploeggenoot van Kroon Cadel Evans zegevierde vandaag in Hoei. Hij had Kroon als kopman naast zich, maar de Australiër wist zich ook zonder de Nederlander in de koers te redden. Kroon zal komende zondag zeker niet gaan rijden in Luik - Bastenaken - Luik, want vanwege een gebroken neus en kaak zal hij de komende weken uit de running zijn.

Journalist vermoord in Honduras

Een Hondurese journalist is dinsdagavond in zijn hoofd geschoten toen hij een televisiestudio verliet. Hij is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De 48-jarige Georgino Orellana werd van dichtbij in zijn hoofd geschoten nadat hij de televisiestudio verliet waar hij zijn nieuwsprogramma had gepresenteerd. Het is onduidelijk of zijn dood te maken heeft met zijn werk als journalist.

Orellana is de vijfde journalist die sinds 1 maart is vermoord in het Midden-Amerikaanse land.

Vrouw doodgereden door bus in Arnhem

Een 21-jarige vrouw is woensdagmiddag in Arnhem door een bus doodgereden. De vrouw was net uit een andere bus gestapt en stak vervolgens achter de bus langs de busbaan over. Zij zag vermoedelijk een naderende bus die vanaf de andere kant aankwam rijden niet. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de Eldenseweg. Zij werd door de bus geschept en overleed aan haar verwondingen. Hulpverlening ter plaatse mocht niet meer baten. De politie onderzoekt de precieze toedracht van het ongeval.

AZ volgende week alsnog naar Glasgow

AZ en Celtic spelen volgende week woensdag een oefenwedstrijd. De clubs zouden elkaar aanvankelijk woensdagavond treffen, maar dit ging niet door vanwege de aswolk die het vliegverkeer in Europa hindert. De aftrap in Glasgow vindt plaats om 20.45 uur.

De wedstrijd wordt gespeeld op Celtic Park, de thuishaven van de 42-voudig landskampioen. Bij Celtic staan de Nederlanders Glenn Loovens en Jos Hooiveld onder contract. Daarnaast huurt de Schotse club Edson Braafheid van Bayern München.

Ook voor Dick Advocaat wordt het een bijzondere ontmoeting. De interim-coach van AZ werkte tussen 1998 en 2002 voor Glasgow Rangers, de aartsrivaal van Celtic.

Ontwikkelaar boos als Gran Turismo 5 af is

Kazunori Yamauchi, bedenker van het bekende en ondertussen ook veelbesproken Gran Turismo, zegt dat de uiteindelijke voltooiing van het voortdurend uitgestelde vijfde deel van de racegame hem niet gelukkig gaat maken.

"Ik zou waarschijnlijk blij zijn dat ik aan mijn verantwoordelijkheden heb voldaan", zegt hij. Hij voegt daarbij toe dat hij boos kan worden op hetzelfde moment, vanwege zijn beruchte dwangmatig gedrag. Hij zegt: "Zoals met alle releases tot nu toe, ben ik nooit volledig tevreden met wat ik maak".

Volgens ons is de rest van de wereld wel blij als het spel af is. Yamauchi kan dan weer rustig tien jaar werken aan een zesde deel, voor de PlayStation 5.

Gran Turismo 5

Leider Britse Conservatieven bekogeld met ei

De leider van de Britse Conservatieven David Cameron is woensdag met een ei bekogeld. Het incident vond plaats bij een school in het zuidwesten van Groot-Brittannië waar Cameron op campagne was.

De politicus kon wel lachen om de actie en noemde het projectiel dat hem op zijn schouder raakte de 'eerste van de campagne'. Een 16-jarige scholier werd in verband met het incident opgepakt, maar later weer vrijgelaten.

Winkelende vrouw steekt kennis neer

Een vrouw heeft woensdagmiddag tijdens het winkelen in het centrum van Tiel een andere vrouw neergestoken met een steekwapen. De vrouwen waren volgens de politie mogelijk bekenden van elkaar. Zij kregen door nog onbekende oorzaak ruzie. De neergestoken vrouw is buiten levensgevaar, meldt een politiewoordvoerder.

De politie kreeg rond 14.45 uur melding van de steekpartij in de winkel. Het slachtoffer had meerdere steekwonden en werd naar het Rivierenland Ziekenhuis gebracht. De dader meldde zich later op de middag bij het politiebureau. Zij zit vast en wordt later op de dag verhoord. De winkel is gesloten, omdat de politie daar onderzoek verricht.

De politie kan nog niets zeggen over de identiteit van de vrouwen. Waarmee precies is gestoken is, is ook nog onduidelijk.

Maximum gesteld aan tophypotheek

Banken mogen geen hypotheek meer verstrekken die hoger is dan 112 procent van de aankoopwaarde van het huis dat als onderpand dient en het deel van de schuld boven de aankoopwaarde moet binnen zeven jaar worden afgelost of gedekt door opgebouwd vermogen.

Dit maximum stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als onderdeel van woensdag door de toezichthouder gepubliceerde nieuwe normen ter voorkoming van overkreditering bij de verstrekking van hypotheken. Het ministerie van Financiën zal de voorstellen verwerken in een algemene maatregel van bestuur. Uitgangspunt is dat deze in werking zal treden per 1 januari 2011, aldus het ministerie in een reactie.

Tot op heden was er geen maximum voor de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, aldus de AFM. In de praktijk verstrekten banken leningen tot 125 procent van de executiewaarde. Hypotheken boven de negentig procent van de executiewaarde worden algemeen aangeduid als tophypotheek.

De AFM maakt onder meer uitzonderingen op de nieuwe normen voor hypotheken die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen en voor gevallen waarbij de consument vrij vermogen heeft dat gebruikt kan worden ter afdekking van de schuld boven de woningwaarde.

Verder stelt de AFM voor de huidige inkomensnorm aan te passen. Zo zal door hypotheekverstrekkers beter rekening gehouden moeten worden met de samenstelling en het budget van het huishouden van de hypotheeknemer, aldus de toezichthouder.

Dieven Auschwitz-bord komen niet naar gevangenis

Drie mannen die vorige maand veroordeeld werden voor de diefstal van het beruchte 'Arbeit macht frei'-bord, dat boven de toegangspoort van Auschwitz hing, zijn dinsdag niet op komen dagen bij de gevangenis waar ze hun straf moeten uitzitten. Dat heeft Rafal Lisak, een rechter van het hof in Krakau, woensdag gezegd.

De drie mannen werden veroordeeld tot celstraffen variërend van achttien maanden tot tweeënhalf jaar. Volgens Lisak is het gebruikelijk dat mensen die veroordeeld zijn tot straffen lager dan drie jaar worden vrijgelaten voordat ze zich bij de gevangenis moeten melden. De politie zal proberen de mannen op te sporen.

Twee doden na ontsporing trein Zuid-Afrika

Een historische trein met aan boord 59 buitenlandse toeristen die een luxe treinreis maakten is woensdag net buiten de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria ontspoord. Twee mensen kwamen hierbij om het leven. Ten minste 25 personen raakten gewond. Dat heeft Johan Pieterse van de veiligheidsafdeling van de gemeente Pretoria gezegd.

De treinreis was begonnen in Kaapstad en de trein was vlakbij Pretoria, de eindbestemming. Even buiten Pretoria stopte de trein om de elektrische locomotief te wisselen met een stoomlocomotief. De trein kwam echter in beweging nadat de elektrische locomotief was losgekoppeld, maar nog voordat de stoomlocomotief was aangekoppeld. De wagons begonnen daarop heuvelafwaarts te rollen. Omdat de remmen niet werkten, werd de passagiers geadviseerd uit de rijdende trein te springen. Uiteindelijk ontspoorden er zeventien wagons.

Een van de slachtoffers was zwanger. Direct nadat de trein ontspoord was begon de bevalling, waarschijnlijk als gevolg van het ongeluk. Zowel moeder als kind overleefde het niet.

Ferrero tegen De Bakker in Barcelona

Juan Carlos Ferrero zal het in de derde ronde van het ATP-toernooi van Barcelona op gaan nemen tegen Thiemo de Bakker. De Spanjaard stond vandaag op het gravel met 6-4 en 4-2 voor tegen de Oekraïner Sergiy Stakhovksy toen deze wegens een blessure de handdoek in de ring moest gooien.

Eerder vandaag was De Bakker in de tweede ronde van het toernooi met 7-6 en 6-3 te sterk voor de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver. Ook David Ferrer kwam een ronde verder, want de Spanjaard rekende met 7-5 en 6-4 af met zijn landgenoot Marcel Granollers. Hij zal in de achtste finales het op moeten nemen tegen Alberto Martin of de Italiaan Simone Bolelli.

De Jong: "Kan lastig worden tegen Feyenoord"

Hoewel voetbalanalist Hugo Borst al zeker weet dat Ajax in de eigen ArenA in de eerste bekerfinalewedstrijd met 4-0 wint en Feyenoord hiermee in de Kuip eenvoudig van de beker houdt, is het voor Ajacied Siem de Jong nog allerminst een uitgemaakte zaak welke club er met de trofee vandoor gaat.

Hij snapt wel dat de KNVB besloten heeft het duel in tweeën te spelen. "Er zijn waarschijnlijk heel veel kosten verbonden aan die ene wedstrijd in Rotterdam. Nu heb je in elk geval twee keer een vol stadion. Anders hadden we misschien in een halfleeg stadion moeten spelen. Het maakt ook niet uit waar we de beker winnen, als we hem maar winnen," zei de middenvelder op de website van Ajax.

"Tegen Feyenoord kunnen het lastige wedstrijden worden. Maar als je thuis een goed resultaat neerzet, wordt het daar misschien ook iets makkelijker. Je weet niet of twee wedstrijden in je voordeel of nadeel is. Uiteindelijk speel je het liefst één wedstrijd. Bekerfinales zijn vaak spannende wedstrijden. De laatste jaren hebben we de finale niet gehaald. Het is in elk geval een leuke wedstrijd om te spelen en een leuke prijs om te winnen. Je ziet ook altijd dat het feest is als die prijs wordt gewonnen."

Ajax doet naast de bekerfinale ook nog mee om de landstitel. De Amsterdammers hebben met nog één wedstrijd te gaan één punt achterstand op FC Twente. Mochten de Tukkers verliezen of gelijk spelen tegen NAC Breda en Ajax wint van N.E.C. dan behaalt Ajax voor de dertigste maal in de historie de landstitel. "Als je in de finale van de beker staat wil je die ook winnen, maar kampioen worden is het mooist," zei De Jong die ook graag de derde ster wil pakken.

Pienaar wil snel duidelijkheid van Everton

Steven Pienaar wil voor het komende WK duidelijkheid van zijn werkgever Everton. De 28-jarige Zuid-Afrikaan speelt nu voor het derde jaar in dienst bij de club uit Liverpool, maar heeft de interesse gewekt van andere teams, ondanks zijn tot medio 2011 doorlopende contract. Daarom wil hij duidelijkheid.

"Op dit moment bekijken we elke mogelijkheid en we willen duidelijkheid hebben voor het WK. Enkele zeer interessante clubs hebben hun interesse getoond maar we zijn nog niet in gesprek omdat hij nog onder contract staat bij Everton," zei de zaakwaarnemer van Pienaar Ivan Modia tegen The Guardian.

"Steven heeft het uitstekend naar zijn zin bij Everton, maar de gesprekken over verlenging van zijn verbintenis zijn al vanaf het begin van dit jaar bezig. Everton redde hem uit een uitzichtloze situatie bij Borussia Dortmund. Daar is hij de club nog steeds dankbaar voor," vervolgde Modia die zei dat Pienaar daarom graag bij The Toffees en manager David Moyes wil blijven.

De middenvelder die in het verleden ook voor Ajax uitkwam mag zich verheugen op de belangstelling van Chelsea, Liverpool en Tottenham Hotspur. Modia ziet daarom twee opties. "Of we gaan verlengen, maar dan willen we dus zekerheid hebben voor het WK, of hij vertrekt. Steven speelt op het WK en dat zou voor Everton een mooie gelegenheid om nog geld voor hem te krijgen."

[UPD]Battlefield: BC2 patch beschikbaar

Het is bijna zover - eindelijk komt er die langverwachte patch voor Battlefield Bad Company 2. Morgen kunnen we ons een breuk downloaden met een overvolle patch aan  oplossingen en optimalisaties. Een verbeterde serverbrowser? Ja! Opgeslagen loadouts? Jep. Crashes en netwerkproblemen? Allemaal opgelost!

Update 21-04 18:00

De bron heeft nu ook een lijst online staan waarin alle balansmodificaties staan opgesomd. Er is een hoop aangepast, waaronder de M60 (hè, jammer), verschillende pistolen, de grenadelauncher, sneller kunnen repareren en de medic heal+ specialisatie.

Origineel

Natuurlijk moeten we hier een slag om de arm houden, want wie weet hoe hardnekkig de problemen zijn na de patch. Momenteel heeft DICE in ieder geval niet stilgezeten en een flinke lijst aan aanpassingen geïntroduceerd.

  • MP – New Server browser
  • MP – Added 15 second spawn timer for Conquest/Rush gamemodes at the start of round to prevent high end machines getting the upper hand before other machines load in.
  • MP – Crash fixes relating to ALT+TAB at different times throughout the game
  • MP – Hang fix when trying to connect to a full server multiple times
  • MP – Deletion of soldiers now possible through the account pages in game
  • MP – Removed screen flash during loading
  • MP – Added support for colour blind players
  • MP – Fixed crashes relating to faulty server banners
  • MP – Servers closing during connection no longer cause the client to hang
  • MP – Auto team swap reflects correctly in the scoreboard
  • MP – Fixed scoreboards when switching teams before spawning
  • MP – Rush scoreboards fixed
  • MP – Veteran ranks no longer display as “12”
  • MP – Isla Innocentes MCOM building fixed where knifing the fence would destroy the building
  • MP – Logout/Login button correctly reflects the player status
  • MP – Added minimum number of players needed to start a round (you can play and take objectives but you will get no score until 4 or more players join the server)
  • MP – Isla Inocentes welcome message on the loading screen now fits the text box area
  • MP – Reduced the brightness in Russian vehicles
  • MP – Medic gadgets now display correctly if the defib is not unlocked
  • MP – Server filter options are remembered
  • MP – Punkbuster filter now works as intended
  • MP – Scroll bar no longer overlays the Join Server button in the friends list panel
  • MP – CANCEL server refresh is implemented
  • MP – Zooming in on a friendly using the SAIGA no longer causes the crosshair to disappear
  • MP – The chat no longer displays the incorrect player name when appearing
  • MP – FoV switches to the default value of 55 when entering vehicles to prevent graphical glitches caused by wider FoV settings. The custom FoV returns when exiting vehicles.
  • MP – FoV no longer causes the UAV station to rotate 
  • MP – Fix to correctly display the unlock progression at the end of round
  • MP – Chat functionality will no longer freeze after writing a partial message at the end of round
  • MP – One account can no longer connect to the same server multiple times
  • MP – Squad Death Match is correctly named during loading
  • MP – Server browser no longer gets a bad FPS when filtering Conquest
  • MP – Server info banners correctly clear between displays
  • MP – Setting display settings which the system hardware can not handle no longer makes the game unusable
  • MP – Correct camera collision for vehicles' heavy machine gun
  • MP – Game no longer crashes if the player sends a message in the loading screen
  • MP – Trying to join a full server no longer causes the game to hang on Please Wait message
  • MP – Most server filter options are remembered it doesn't remember the setting in dropdowns
  • MP – Kit/gadget loadout saved between sessions
  • MP – Window on static guns is now transparent on DirectX 9 systems
  • SP – Fixed crashes when patching and trying to resume a campaign (there is now a message that you need to re-play the latest mission from the beginning)
  • SP – Fixed a crash after the “Upriver” mission end cinematic
  • SP – Supply crate at “Resupply at Flynn’s crate” objective now supplies weapon ammo
  • SP – Hang fix when reaching the objective “Destroy Enemy Zu23”
  • SP – Fixed hang after “Storm Cockpit” objective
  • SP – Changed melee attack raycast to be detailed
  • SP – Game no longer crashes when transitioning between SP_03B to SP_04A when installed in Polish
  • SP – Game no longer crashes when killed by the first two enemies in the trenches on SP_01 when installed in Italian
  • SP – Updating to R7 will invalidate your single player save game. If you update you will need to play your last mission from the start. If you do not update you will not be able to play multiplayer.
  • Punkbuster is required ON for ranked servers
  • Ranked servers cannot be started with a password
  • Autobalance message goes to text-chat instead of in the middle of the screen
  • Added weapon balance tweaks to a number of weapons

 

Bezit je overigens een AMD Radeon 5000-serie grafische kaart? Er is een fix beschikbaar die de laadtijden drastisch zal verlagen op de AMD Driver Website. Een driver update voor de 2000, 3000 en 4000 -series is onderweg, die hetzelfde belooft te doen.

 

Nog geen titelsponsor voor GP Canada

De Grand Prix van Canada is terug op de Formule 1-kalender, maar een titelsponsor is er voor deze editie nog niet gevonden. De organisatie vindt het geen probleem, omdat het evenement niet in gevaar komt. De Grand Prix wordt op 13 juni verreden.

Volgens organisator Francois Dumontier zijn er wel onderhandelingen met bedrijven geweest, maar zijn deze tot op heden op niets uitgelopen. "Bij een samenwerkingsverband is de langetermijnvisie van groot belang. Dus daar kijken we liever naar dan alleen de editie van 2010," zei hij tegen de Canadese sportzender RDS.

Na een jaar afwezigheid is de race terug op de Formule 1-kalender, tot vreugde van de fans, de coureurs en de teams. Noord-Amerika is een belangrijke afzetmarkt voor de autofabrikanten. De kaartverkoop van het evenement verloopt goed en Dumontier verwacht dan ook dat alle 300.000 kaarten voor het weekend op het circuit Gilles Villeneuve uitverkocht zullen zijn.

Duitse bekerfinale blijft in Berlijn

De Duitse bekerfinale blijft tenminste tot 2015 in Berlijn. De Duitse voetbalbond heeft hierover een akkoord bereikt met de stad. De finale wordt sinds 1985 traditiegetrouw in het Olympisch stadion in de hoofdstad gespeeld.

De Duitse voetbalbond is zeer te spreken over het Olympisch stadion, dat normaal de thuishaven is van Hertha BSC. "De sfeer is zelfs beter dan in Wembley,", zegt secretaris van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach.

Dit jaar gaat de finale tussen Bayern München en Werder Bremen. Bayern-coach Louis van Gaal treft zijn collega Thomas Schaaf op 15 mei.

Blizzard blokkeert 320.000 accounts

Gamestudio Blizzard Entertainment heeft 320.000 accounts geblokkeerd vanwege het gebruik van illegale add-ons in online games met meerdere spelers. Sommige accounts zijn tijdelijk geblokkeerd, andere permanent. Dit heeft de game-gigant op haar officiële Battle.net-forum bekendgemaakt.

Wanneer spelers geblokkeerd worden door Blizzard, kunnen zij niet langer inloggen op de online Battle.net-service. Offline is het nog wel mogelijk om tegen de computer te spelen of het verhaal te doorlopen. Voor Diablo II en Warcraft III betekent dit dat de games niet langer online met of tegen andere gamers gespeeld kunnen worden. Wanneer een account bij een online spel als World of Warcraft geblokkeerd wordt, is het helemaal niet meer mogelijk het spel überhaupt nog te spelen.

Als reden voor deze noodgreep geeft Blizzard aan dat het niet toegestaan is om andere software te gebruiken om op die manier voordeel in een game te krijgen. Personen die voor de tweede keer gewaarschuwd zijn, kunnen nu de game in kwestie niet meer spelen. Veel van de geblokkeerde accounts zijn het resultaat van tips van andere gamers.

Blizzard blokkeert 320 duizend accounts

Ex-RAF-lid Becker aangeklaagd voor moord op Buback

Duitse federale aanklagers hebben Verena Becker, een voormalig lid van de Rote Armee Fraktion (RAF), in staat van beschuldiging gesteld voor haar rol in de beruchte moord op Siegfried Buback, de toenmalige West-Duitse procureur-generaal, zijn chauffeur Wolfgang Göbel en zijn lijfwacht Georg Wurster. Dat is woensdag in een verklaring bekendgemaakt.

Buback en zijn chauffeur en lijfwacht werden op 7 april 1977 in Karlsruhe doodgeschoten. Becker wordt ervan verdacht een cruciale rol te hebben gespeeld in het besluit Buback te liquideren, zowel in de planning en de voorbereiding van de moord als in het verspreiden van de brieven waarin de verantwoordelijkheid voor de moord werd opgeëist, schrijven de aanklagers. Becker zou in november 1976 in eigen land en tijdens de jaarwisseling van 1976/1977 in Nederland bezig zijn geweest met de voorbereidingen.

De nu 57-jarige Becker werd in 1977 ook al verdacht van betrokkenheid bij de moord, maar die verdenking kon toen niet hard gemaakt worden. Wegens gebrek aan bewijs werd het onderzoek in 1980 gesloten. Op grond van verklaringen van voormalig RAF-lid Peter-Jürgen Boock werd in augustus het onderzoek echter heropend. Daarbij zijn onder andere de omslagen van de brieven waarin de RAF de verantwoordelijkheid opeiste opnieuw onderzocht met technieken die toentertijd nog niet bestonden. Tijdens deze onderzoeken werd het DNA van Becker op twee brieven aangetroffen.

Het onderzoek leverde volgens de aanklagers echter geen bewijs op dat Becker een van de twee leden van het moordcommando was die op de motor zaten die bij de liquidatie werd gebruikt.

Drie andere leden van de RAF zijn al veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de moord op Buback. Het is echter nog steeds niet duidelijk wie er geschoten heeft.

Mozartmarathon in het Concertgebouw

Het Nederlands Kamerorkest brengt eind april drie dagen lang alle vioolconcerten van de beroemde componist Mozart in het Concertgebouw in Amsterdam ten gehore. Dit kondigde het gezelschap woensdag aan.

Onder begeleiding van chef-dirigent Yakov Kreizberg spelen de musici 24, 26 en 27 april de door het beroemde Oostenrijkse wonderkind gecomponeerde vioolconcerten één tot en met vijf en zijn Sinfonia Concertante.

Violiste Julia Fischer en altviolist Antoine Tamestit treden hierbij op als solisten. Het Nederlands Kamerorkest herhaalt dit speciale muziekprogramma tijdens een concert in Madrid en tijdens drie concerten in Frankfurt.

Keiharde actie in Halo: Reach multiplayer beta screenshots

Halo: Reach komt dit najaar naar ons toe maar de multiplayer beta begint al op 3 mei. Mensen die Halo: ODST hebben mogen hieraan meedoen maar ook degene die nog Halo 2 speelden op het moment dat Xbox Live support gestopt werd voor de originele Xbox.

In Halo: Reach speel je met Noble 6, lid van een elite groep soldaten die vechten op de planeet Reach. De planeet is in handen van de mensheid maar wordt aangevallen door de albekende vijand, de Covenant.

Bungie heeft een aantal nieuwe screenshots van de multiplayer beta vrijgegeven en natuurlijk kun je die hieronder allemaal bekijken.

Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta
Halo Reach Multiplayer Beta

Rusland verbiedt teksten Scientologykerk

Rusland heeft tientallen teksten en opnames van de oprichter van Scientology, Ron Hubbard, op de verboden lijst gezet. Een rechtbank in Siberië heeft hiertoe besloten, omdat zij de inhoud als extremistisch beschouwt.

Het verbod betreft 28 boeken en audiovisueel materiaal met lezingen van de Amerikaan Hubbard, die de Scientologybeweging in 1954 stichtte. Volgens de procureur-generaal bevat het materiaal oproepen 'om misdaden te begaan, gevoed door ideologische en religieuze haat'.

De Scientologykerk, die zegt te streven naar een wereld vrij van oorlog, misdaad en waanzin, wordt in de Verenigde Staten beschouwd als een legale religie en heeft veel aanhang in Hollywood. Sommige Europese landen, zoals Frankrijk en België, zien de Scientologykerk als een sekte.

Eind vorig jaar veroordeelde een Franse rechtbank Scientology wegens georganiseerde fraude.

KNVB-preses Van Praag prijst Feyenoord

KNVB-preses Michael van Praag heeft zijn waardering uitgesproken voor het krachtdadige beleid van Feyenoord ten aanzien van het wangedrag onder de eigen aanhang. "Ik hoop dat dit kordate optreden een voorbeeld is voor andere clubs", gaf de bondsvoorzitter te kennen.

Ongeveer 150 'fans' van de Rotterdamse club verstoorden afgelopen zaterdag de training van de A-selectie. Zij betraden het trainingsveld en gaven coach Mario Been en zijn spelers duidelijk te verstaan dat een dag later in de uitwedstrijd tegen koploper FC Twente absoluut moest worden verloren. Alles beter dan aartsrivaal Ajax aan de landstitel helpen, zo luidde de dringende boodschap van de brutale meute, die ook nog eens zeven ballen ontvreemdde.

De clubleiding van Feyenoord legde maandag meteen aan twaalf supporters een stadionverbod op. Zij waren op basis van camerabeelden snel geïdentificeerd. De directie liet weten dat de komende weken verder zal worden gezocht naar personen die zich schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van de gedragsregels in en rond De Kuip.

Van Praag: "In het kader van het programma Sportiviteit en Respect heb ik afgelopen weekeinde nog eens herhaald dat een grote verantwoordelijkheid ligt bij de clubbestuurders als we praten over het uitbannen van ongewenst gedrag op en rond de voetbalvelden. Feyenoord heeft de boodschap goed begrepen en heeft veel moeite gedaan de identiteit van de indringers te achterhalen en hen passend te straffen. Daar ben ik zeer tevreden over."

Yakuza voor de PSP

Helaas, nog geen releasedatum voor deel vier van de Yakuza reeks in het westen, maar in het nieuwste Famitsu Magazine is te zien dat Sega bezig is met een PSP versie van de reeks. Het verhaal in dit deel wordt geschreven door bedenker van de reeks, Toshihiro Nagoshi. De andere delen waren geschreven door Masayoshi Yokoyama, maar hij is bezig met een opvolger voor deel vier.

In dit deel speel je eens niet Kazuma Kiryu, maar een nieuwe hoofdrolspeler, namelijk Tatsuya Ukyou. De achttienjarige Ukyou is nog niet doorgedrongen tot het leven als mafialid. Hij is maar een kleine misdadiger, die in de straten van Kamurocho rondhangt en bezig is met overleven. Of wij dit keer weer tijden kunnen wachten op een westerse release is niet bekend.

Yakuza: Project K

 

Haug: "Nieuwe regels moeten kleine teams meer helpen"

Mercedes Motorsport-baas Norbert Haug wil dat de nieuwe regels die de Formule 1 vanaf 2013 op motorengebied gaat gebruiken meer in het voordeel zijn van de kleinere teams dan de grote. Hiermee moet de toekomst van de onafhankelijke renstallen veiliger gesteld worden.

"Ik denk dat we nu de beste teams in de sport hebben en het is goed om veel verschillende auto's in het veld te hebben, maar we moeten de onafhankelijke fabrikanten steunen, omdat we van onderaf moeten werken in plaats van een structuur van hoog naar laag hebben. We moeten de onafhankelijke fabrikanten en Ferrari behouden. We moeten een goede oplossing vinden en er tegelijkertijd voor zorgen dat de Formule 1 een technologische uitdaging zal bieden," zei Haug.

De Duitser verwacht dat de motoren in de toekomst kleiner gaan worden. "Het mooie van de Formule 1 is dat het lawaaierig is, snel en op de limiet. We kunnen groene initiatieven bespreken, maar de Formule 1 moet wel technologisch hoogstaand zijn. We moeten in ons achterhoofd houden dat we de schoonst mogelijke auto's gaan bouwen. De motor zal kleiner worden, omdat het brandstofverbruik en de CO2-emissies omlaag moeten. Maar we moeten niet denken dat een motor van 700 pk zorgt voor de groenste auto ooit."

Microsoft overweegt Xbox TV-kanaal

Microsoft en voormalig News Corp-topman Peter Chernin hebben gesprekken gehad over het opzetten van een televisiekanaal voor de gebruikers van de Xbox 360. Dat schrijft persbureau Bloomberg op de website.

Het televisiekanaal zou exclusief bedoeld zijn voor betalende abonnees van Xbox Live. Het programma-aanbod zou vooral bestaan uit films, en nieuwe en oude tv-series. De anonieme bronnen stellen dat het maandabonnement voor de online Xbox Live-service met ongeveer een euro wordt verhoogd.

Het vermeende plan van Microsoft en Chernin ligt in lijn met de pogingen van Hollywood om consumenten te overtuigen te betalen voor digitaal gedistribueerde films en televisieshows.

Het digitaal distribueren van films staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Recentelijk is Microsoft begonnen met de Zune Marketplace. Hierdoor kunnen ook Nederlandse consumenten films live streamen via de Xbox 360. Ook via kabelaanbieder UPC kunnen films digitaal aangevraagd worden.

Microsoft overweegt Xbox TV-kanaal

Online gevechten in nieuwe Naruto-game

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 krijgt een online spelmodus waarin spelers tegen elkaar kunnen vechten. In totaal zijn er vijf verschillende spelmodi beschikbaar.

Zodra Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 deze herfst in de winkel ligt, kunnen spelers online tegen elkaar vechten. Er kan tegen vrienden geknokt worden, of tegen willekeurige gamers. Daarnaast kan er gestreden worden om punten, of gewoon voor de lol. Spelers kunnen zelf het type vechtpartij kiezen dat zij wenselijk achten. Door mee te doen in de online ranglijsten kunnen spelers hun krachten meten met de beste Naruto-strijders van de wereld.

De wereld waar Naruto zijn avonturen in beleeft, is een op een gekopieerd uit de populaire animatieserie. De speler wordt meegenomen met de avonturen uit de Naruto Shippuden-serie en een nieuw vechtsysteem vernieuwt de manier waarop deze Naruto-game gespeeld wordt. Het is aan de speler om de juiste vrienden te kiezen in de gevechten, want dan heb je een grotere kans te winnen. Naruto en zijn vrienden kunnen samen aanvallen inzetten om vijanden te gronde te richten.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2 verschijnt op de Xbox 360 en Playstation 3.

Online gevechten in nieuwe Naruto-game

Dagzege Riccò in Trentino

De tweede etappe in de Ronde van Trentino is gewonnen door Riccardo Riccò. De Italiaan van Flaminia was vandaag, in de bergetappe van Dro naar San Martino di Castrazzo over 172,5 kilometer, de sterkste.

Alexandre Vinokourov, die gisteren de eerste etappe won, kwam als de nummer twee over de meet. De renner van Astana behield daarmee de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag tweede etappe:

# Naam Tijd
1 Riccardo Riccò (Ita/Flm) 4.47,59
2 Alexandre Vinokourov (Kaz/Ast) z.t.
3 Ivan Basso (Ita/Liq) z.t.
4 Jose Serpa (Col/Adn) z.t.
5 Domenic Pozzovivo (Ita/Cng) z.t.
6 Sergio Pardilla (Spa/Car) z.t.

Albayrak heeft spijt van uitlatingen

Nebahat Albayrak zegt spijt te hebben van haar uitlatingen omtrent het homohuwelijk. Albayrak zei gisterenavond in het televisieprogramma Moraalridders dat ambtenaren van de burgerlijke stand mogen weigeren een homohuwelijk te sluiten als zij daar religieuze motieven voor hebben.

Albayrak heeft tegenover de Gay Krant gezegd dat ze de uitlatingen niet had moeten doen. De oud-staatssecretaris zegt dat ze vierkant achter haar partij staat als het gaat om zogenaamde weigerambtenaren. "Als er één onderdeel is in het partijprogramma van de PvdA waar ik achter sta, dan is het wel het schrappen van de weigerambtenaar. Een ambtenaar die wel huwelijken weigert te sluiten, maakt zich schuldig aan dienstweigering; daar wil ik klip en klaar over zijn."

Albayrak was in het gevallen kabinet staatssecretaris van Justitie. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen staat zij tweede op de kandidatenlijst van de PvdA.

Meer Nederlanders in aanraking met incassobureau

Voor het eerst in jaren hebben meer Nederlanders te maken gehad met een incassobureau. Dat bevestigt deurwaardersorganisatie GGN, dat donderdag het Betaaltrend Jaarverslag 2010 naar buiten brengt.

In 2008 kwam nog acht procent van de Nederlanders in aanraking met een incassobureau, vorig jaar was dat gestegen naar tien procent. Vier procent van de Nederlanders kreeg vorig jaar een deurwaarder op bezoek. Bij een op de vijf bezoeken van een deurwaarder gaat het om een huurachterstand. In 2008 was de huurachterstand nog bij een op de twintig bezoeken de aanleiding.

De gemiddelde betalingsachterstand steeg van 676 naar 817 euro.

Kinderlokker krijgt honderd uur werkstraf

Een 46-jarige kinderlokker uit De Lier is woensdag tot honderd uur werkstraf veroordeeld. De rechtbank in Den Haag strafte hem voor schennis van de eerbaarheid, maar sprak hem vrij van ontucht. Justitie had zes maanden cel, een werkstraf van tachtig uur en een psychische behandeling voor de Westlander geëist.

Tussen september en november 2008 probeerde de man in Monster en Ter Heijde met een smoes jonge meisjes naar zijn auto te lokken. Hij vroeg de meisjes de weg naar het strand. Als zij dichterbij kwamen liet hij zijn geslachtsdeel zien. Ook zou hij jonge meisjes hebben gevraagd in te stappen en zijn geslachtsdeel aan te raken.

Preud'homme: "Ik word geen bondscoach"

Michel Preud’homme wil niet de nieuwe bondscoach van het Belgisch nationale elftal worden. Eerder vandaag meldden we dat de Belgische voetbalbond KBVB aan ging kloppen bij AA Gent om de oud-doelman los te weken, maar dit lijkt nu vergeefse moeite te zijn.

"Het staat vast dat ik AA Gent niet verlaat," zei Preud’homme tegen Het Nieuwsblad. "Ik ben geen kandidaat. De uitdaging om de Rode Duivels te leiden oogt mooi, maar ik kan en wil het project dat ik ben aangegaan bij AA Gent niet opgeven."

Het bondscoachschap met een baan bij de nummer drie van België combineren ziet de trainer niet zitten. "Niemand kan de job van bondscoach met die van clubcoach combineren. Een combinatie is onmogelijk haalbaar. Afgelopen weekend had ik die poort opengelaten, opdat de mensen er eens over zouden nadenken en de waanzin ervan inzien. Ik niet, niémand kan de nationale ploeg combineren met de job van een clubtrainer. Ik hoop dat mijn standpunt nu duidelijk is."

Leden maffiafamilie New York opgepakt

Veertien leden van de Amerikaanse misdaadfamilie Gambino, onder wie de baas van de bende, worden diverse misdrijven ten laste gelegd, waaronder het prostitueren van een minderjarige. Dat staat in de aanklacht die dinsdag door een hof in New York werd vrijgegeven.

Soldaten en andere leden van de Gambino-clan zouden in stripclubs prostituees hebben geworven, onder wie een 15-jarig meisje, en hun diensten op internet hebben aangeboden. De bendeleden reden de prostituees naar afspraken in Manhattan, Staten Island, Brooklyn en New Jersey en deelden de inkomsten. De diensten van de 'jonge vrouwen werden ook aangeboden aan deelnemers van door de familie georganiseerde pokerwedstrijden', staat in de papieren van het hof.

Een van bazen van de familie, Daniel Marino, wordt tevens ten laste gelegd dat hij opdracht heeft gegeven tot de moord op zijn eigen neef, omdat die met de FBI samenwerkte. De man werd in 1998 driemaal in hoofd en rug geschoten. Daarnaast wordt Marino vervolgd voor een andere moord uit 1989.

Twaalf verdachten werden dinsdag gearresteerd, een dertiende was op 16 april opgepakt. Een veertiende verdachte is nog voortvluchtig.

Amsterdam stopt helft Nuon-gelden in Noord/Zuidlijn

De gemeente Amsterdam stopt bijna vierhonderd miljoen euro van de opbrengst van de verkoop van de Nuon-aandelen in de Noord/Zuidlijn. Twintig miljoen euro van de Nuon-gelden wordt besteed aan de herstructurering van het Food Center Amsterdam. Dit meldt de gemeente woensdag.

Amsterdam ontving achthonderd miljoen euro door de verkoop van het belang dat de gemeente had in Nuon. Lang bleef onduidelijk wat er met het geld zou gebeuren. De tegenvallers bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn worden nu deels opgevangen door de eenmalige meevaller.

Evans wint Waalse Pijl

De 74e editie van de Waalse Pijl is gewonnen door Cadel Evans. De wereldkampioen ging in de allerlaatste meters van de Muur van Huy de Spanjaard Alberto Contador voorbij.

De koers werd aanvankelijk kleur gegeven door vijf renners. Zo'n dertig kilometer voor de streep werden de vijf bijgehaald door Bram Tankink en de renner van Rabobank wist, net voor Loosli, ook als eerste de top van de Muur van Hoei te bereiken. In de afdaling kreeg het duo gezelschap van Fränk Schleck en Roman Kreuziger. De vier kregen twintig seconden voorsprong, maar groter liet het peloton het niet worden. Karsten Kroon maakte toen al geen deel meer uit van het peloton nadat hij bij een valpartij tegen het wegdek was gesmakt.

Nadat de koplopers waren teruggepakt leek het Alberto Contador te zijn die de winst pakte maar een paar meter voor de meet ging eerst Cadel Evans en toen Joaquin Rodiguez hem voorbij. Robert Gesink, die twintig kilometer voor de meet een lekke band kreeg, was de beste Nederlander met de vijftiende plaats.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Cadel Evans (Aus/BMC) 4.39,24
2 Joaquim Rodiguez (Spa/Kaz) z.t.
3 Alberto Contador (Spa/Ast) z.t.
4 Igor Anton (Spa/Eus) +0,06
5 Damiano Cunego (Ita/Lam) +0,09
6 Philippe Gilbert (Bel/OPh) +0,11
7 Chris Horner (VS/Rad) z.t.
8 Alejandro Valverde (Spa/Cai) z.t.

'Paus accepteert ontslag Ierse bisschop'

Paus Benedictus XVI heeft het ontslag van de Ierse bisschop James Moriarty geaccepteerd. Dat hebben functionarissen van de Ierse katholieke kerk woensdag gezegd. De verwachting is dat het Vaticaan de beslissing donderdag officieel bekend zal maken. Moriarty diende zijn ontslag in december in, vanwege zijn rol bij het geheimhouden van kindermisbruik door priesters uit Dublin.

Moriarty, die van 1991 tot 2002 als hulpbisschop in Dublin werkte, heeft toegegeven dat hij zich niet heeft verzet tegen de praktijk van het aartsbisdom van Dublin om klachten over misbruik van kinderen verborgen te houden voor de politie.

De verwachting is ook dat het Vaticaan de ontslagen van twee andere bisschoppen uit Dublin, Eamonn Walsh en Ray Field, zal accepteren. Moriarty, Walsh en Field spanden volgens een onderzoek van het aartsbisdom van Dublin in opdracht van de Ierse regering tot 1996 samen bij het beschermen van pedofiele priesters tegen rechtsvervolging.

In het verslag van het onderzoek, dat in november verscheen, worden geen specifieke beschuldigingen jegens Moriarty geuit. Hij wilde in eerste instantie dan ook geen ontslag nemen. "Echter, vernieuwing moet beginnen met het accepteren van de verantwoordelijkheid voor het verleden. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat we een nieuw begin nodig hebben en dat ik een bijdrage kan leveren aan de weg daar naar toe", verklaarde Moriarty.

Een andere bisschop die van 1997 tot 2005 in Dublin werkte, Martin Drennan, legt oproepen om op te stappen naast zich neer. Hij zei dat uit het onderzoek van het aartsbisdom niet is gebleken dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

Uit het rapport van het aartsbisdom blijkt dat tot 2004 aanklachten van misbruik in de doofpot werden gestopt. Nadat een hervormingsgezinde diplomaat van het Vaticaan tot aartsbisschop van Dublin was benoemd, stopte deze praktijk.

Britse crimineel opgepakt in Amstelveen

Een 30-jarige Britse crimineel die wordt gezocht voor gewelddadige diefstallen in eigen land is woensdagmiddag in Amstelveen aangehouden. De man is een van de voortvluchtige Britten die op de site depolitiezoekt.nl staat. Tegen hem liep een Europees aanhoudingsbevel. Hij moet nog ruim dertien jaar zitten en wordt uitgeleverd aan Groot-Brittannië, meldt de politie.

De politie kwam de man op het spoor na tips en kon in de tuin van zijn woning worden aangehouden. De laatste anderhalf jaar werden al 25 voortvluchtige Britse criminelen in de regio Amsterdam aangehouden.

De lijst met onder anderen zes Britten ging medio maart de lucht in. Een van de gezochte Britten werd al in maart in de kraag gegrepen. Hij werd gezocht voor drugssmokkel. De voortvluchtige Britten plegen ook in Nederland strafbare feiten, aldus de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar.

Engelse clubs met trein naar Europese duels

Liverpool en Fulham zijn met de trein onderweg naar hun Europese duels. De Engelse clubs konden geen vlucht krijgen door de aswolk die het luchtverkeer nog steeds hindert. Liverpool neemt het in de halve finale van de Europa League op tegen Atletico Madrid. Fulham speelt in Hamburg tegen HSV.

Liverpool staat de langste reis te wachten. De Reds moeten bijna het dubbele van de afstand van Fulham afleggen. De ploeg van Dirk Kuyt en Ryan Babel vertrok gistermiddag naar Bordeaux. Daar pakt de club het vliegtuig naar Madrid.

Fulham begon de reis naar Hamburg vanmiddag. Verdediger Aaron Hughes van de Cottagers benadrukt dat de spelers de concentratie niet mogen verliezen. "We weten wat er op het spel staat. We hebben het erg goed gedaan door hier te komen en we willen dit niet laten glippen."

Eerder moesten Champions League-deelnemers Barcelona en Olympique Lyon al met de bus. Barcelona verloor gisteravond met 3-1 van Internazionale. Lyon speelt vanavond tegen het Bayern München van Louis van Gaal.

Engelse clubs met trein naar Europese duels
Engelse clubs met trein naar Europese duels (Foto: Novum)

China herdenkt slachtoffers aardbeving

Duizenden militairen en burgers hebben woensdag bij ceremonies in heel China de slachtoffers herdacht die vorige week bij de aardbeving in de provincie Qinghai om het leven kwamen. In totaal kostte de beving 2064 mensen het leven.

Opvallend was de afwezigheid van Tibetaanse boeddhistische monniken, die kort na de beving van alle kanten toesnelden om hulp te bieden aan de slachtoffers. Zij zeiden woensdag dat zij gesommeerd waren het rampgebied te verlaten -een teken dat de communistische partij zich ongemakkelijk voelt over de leidende rol die zij bij de reddingsoperaties hebben gespeeld.

In Beijing nam president Hu Jintao met andere Chinese leiders een moment stilte in acht om 'ons diepe medeleven te betuigen'. Op het Tiananmenplein, of het Plein van de Hemelse Vrede, hingen de vlaggen halfstok terwijl scholieren in schooluniformen een saluut brachten.

Rogge: "Verlies een mentor en een vriend"

Eerder vandaag overleed Juan Antonio Samaranch, oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite, op 89-jarige leeftijd. De huidige voorzitter van het IOC, de Belg Jacques Rogge, reageerde verslagen op de dood van zijn voorganger.

"Ik kan niet de juiste woorden vinden om dit verlies voor de olympische familie te omschrijven," zei de Belg in een eerste reactie. "Zijn overlijden maakt mij zeer triest. We hebben een geweldige man, een mentor en een vriend verloren. Hij heeft zijn lange en rijke leven volledig voor de Olympische Spelen gegeven. Hij is een man die mij zeer heeft geïnspireerd. Zijn liefde voor de sport was een enorm."

Stam accepteert voorwaardelijke straf en boete

Ronnie Stam gaat akkoord met de voorwaardelijke schoring van een duel. De verdediger van FC Twente, die bovendien een boete van duizend euro moet betalen, accepteerde het schikkingsvoorstel van de KNVB. Dit meldt FC Twente op zijn website. Stam kan daardoor meespelen in de beoogde kampioenswedstrijd tegen NAC Breda.

De tuchtcommissie legde Stam een straf op omdat hij kritische uitspraken deed over scheidsrechter Pieter Vink. Deze benadeelde FC Twente in de ogen van de verdediger in de wedstrijd tegen AZ door zijn club bij een handsbal van Simon Poulsen geen strafschop toe te kennen. Hij noemde de leidsman een leugenaar.

Twente kan op 2 mei in de uitwedstrijd tegen Breda het kampioenschap in de wacht slepen. Het is voor hem een extra speciale wedstrijd, want hij kan bij winst de schaal in het stadion van zijn ex-werkgever omhoog houden. Stam speelde van 2002 tot vorig jaar voor NAC.

Stam accepteert voorwaardelijke straf en boete
Stam accepteert voorwaardelijke straf en boete (Foto: Novum)

Auto's in brand gestoken in Utrecht

De afgelopen dagen hebben in de Utrechtse wijk Noordwest zeven auto's in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. Er is een verdachte aangehouden, een 18-jarige man uit Utrecht.

Agenten grepen hem op aanwijzen van een getuige in de kraag in een tuin aan de Larixstraat. De politie onderzoekt of hij de branden heeft gesticht en is op zoek naar getuigen.

De eerste van zeven autobranden vond vorige week donderdag plaats op de Mimosastraat. Daar brandde een auto voor een deel uit. In de nacht van vrijdag op zaterdag was het raak op de Van der Marckstraat en zaterdagochtend vroeg op de hoek van de Van der Marckstraat en de J. S. de Rijkstraat. Daarna volgden drie auto's op de Larixstraat en een wagen op de Vijgeboomstraat.

Geen treinen tussen Weert en Roermond

Door een defecte bovenleiding rijden woensdag tussen Weert en Roermond geen treinen maar bussen. Treinreizigers moeten rekening houden met een vertraging tot 45 minuten. De problemen zijn tussen 20.00 en 22.00 uur opgelost, meldt spoorbeheerder ProRail.

Ook het treinverkeer tussen Venlo en Kaldenkirchen verloopt problematisch, door een sein- en wisselstoring. Ook hier zijn bussen ingezet. Op dit traject kan de vertraging ook tot drie kwartier oplopen. Onbekend is wanneer de dienstregeling weer normaal is.

Britse koningin viert 84e verjaardag

De Britse koningin Elizabeth heeft woensdag op Windsor Castle in gezelschap van haar echtgenoot prins Philip haar 84e verjaardag gevierd. Volgens Buckingham Palace heeft de vorstin geen officiële verplichtingen, maar richt ze zich op papierwerk, zoals ze, behalve met kerst en pasen, iedere dag doet.

De King's Troop Royal Horse Artillery vuurde op het middaguur in Hyde Park in Londen een salvo af van 41 schoten ter markering van de verjaardag. Een uur later volgde een tweede salvo bij de Tower of London.

Elizabeth viert haar verjaardag ieder jaar tweemaal. Op de daadwerkelijke dag, deze woensdag, viert ze de dag privé, in juni, wanneer het weer mooier is, volgt een openbare viering.

Moeder brengt dochters in gevaar met pillen

Een 34-jarige vrouw uit Almelo is dinsdag opgepakt op verdenking van poging tot doodslag op haar dochtertjes van 4 en 10. De vrouw had haar kinderen opzettelijk medicijnen toegediend, meldt de Twentse politie woensdag.

De zaak kwam aan het rollen door een huisarts, die was gebeld door een bekende van de vrouw. Zij zou tegen deze bekende hebben gezegd dat ze zichzelf en haar kinderen van het leven wilde beroven. De huisarts ging hierop onmiddellijk naar de woning van de vrouw en alarmeerde de politie en ambulance.

De vrouw bleek beide kinderen al twee tabletjes te hebben gegeven. De kinderen werden direct overgebracht naar een ziekenhuis, waar bleek dat ze niets mankeerden. Ze hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten en zijn elders ondergebracht.

De vrouw was ondertussen aangehouden op verdenking van poging tot doodslag of zware mishandeling. Ze zit voor nader onderzoek vast op een politiebureau. De politie wil in het belang van de slachtoffers en het onderzoek geen nadere mededelingen doen.

Pooley wint Waalse Pijl, Vos zesde

De Waalse Pijl voor vrouwen, die meetelt voor de strijd om de wereldbeker, is vanmiddag gewonnen door de Britse Emma Pooley. Pooley had na 109 kilometer koersen bij de meet acht seconden voorsprong op haar landgenote Nicole Cooke. De Zweedse Emma Johansson kwam als de nummer drie over de meet.

Marianne Vos eindigde als zesde, maar blijft nog wel aan de leiding in de stand om de wereldbeker. De Belgische Gracel Verbeke staat met 41 punten achterstand tweede.

Oud-rechter gehoord in zaak Chipshol

Oud-rechter Hans Westenberg, vier andere rechters en twee advocaten worden als getuige gehoord in een zaak die door gebiedsontwikkelaar Chipshol is aangespannen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.

Chipshol vermoedt dat Westenberg partijdig was in de Chipshol-zaak. Die draait om het Groenenbergterrein, een lap grond bij de Aalsmeerbaan die Chipshol van Schiphol had gekocht. Sindsdien zou de projectontwikkelaar stelselmatig zijn tegengewerkt door Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland en de staat. Schiphol zou het bedrijf in de weg hebben gelegen uit vrees dat uitbreiding van Chipshol een eventuele uitbreiding van Schiphol dwarsboomt.

Met de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland bereikte Chipshol in 2007 een akkoord. De rechtbank in Haarlem bepaalde vorig jaar dat Schiphol aan Chipshol zestien miljoen euro schadevergoeding plus drie miljoen euro rente moet betalen.

Met een getuigenverhoor wil Chipshol nagaan wat er is gebeurd voordat Westenberg op 3 mei 1996 met een vonnis kwam dat in het nadeel van Chipshol uitviel. Uiteindelijk wil het bedrijf een schadevergoeding van de staat.

De rechters en advocaten mogen worden gehoord in een voorlopig getuigenverhoor. Dat is bedoeld om een partij in staat te stellen meer duidelijkheid te krijgen. Door de verhoren moet Chipshol beter kunnen beoordelen of het zin heeft de zaak voort te zetten. Omdat niet op voorhand kan worden uitgesloten dat de zaak van Chipshol kans van slagen heeft, mogen de getuigen worden verhoord.

Westenberg raakte eerder in opspraak toen advocaat Hugo Smit hem ervan beschuldigde dat hij had gebeld met de advocaten van Chipshol. Westenberg eiste een schadevergoeding vanwege die volgens hem onrechtmatige uitlating.

De rechtbank in Rotterdam gaf hem in 2008 gelijk, maar in een tussenarrest oordeelde het hof in Den Haag vorig jaar dat Westenberg inderdaad twee keer met de advocaten van Chipshol heeft gebeld. Hij kreeg daarom tijd om met tegenbewijs te komen. Zo ver kwam het niet. Westenberg liet de zaak in overleg met Smit beëindigen zonder dat het tot een uitspraak kwam.

In oktober ging Westenberg, toen coördinerend vicepresident bij de rechtbank in Den Haag, met vervroegd pensioen omdat zijn functioneren als rechter door de Chipshol-zaak ter discussie zou kunnen worden gesteld. Diezelfde maand werd aangifte van meineed en valsheid in geschrifte tegen Westenberg gedaan. Justitie in Utrecht onderzoekt die zaak.

'Varkensvlees kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard'

De prijs van varkensvlees is te laag. De maatschappelijke kosten die gepaard gaan met de productie van varkensvlees bedragen jaarlijks minstens anderhalf miljard euro. De Vrije Universiteit Amsterdam becijferde dat varkensvlees eigenlijk 35 procent duurder zou moeten zijn als de milieueffecten in de prijs zouden worden doorberekend.

Onder milieueffecten worden de kosten verstaan van klimaatverandering, dierenwelzijn, biodiversiteit en dierziekten. Overige maatschappelijke kosten zijn niet meegenomen in het onderzoek.

De gemiddelde prijs van een kilo varkensvlees is nu 6,69 euro. De totale maatschappelijke kosten bedragen per kilo varkensvlees 2,32 euro. Eigenlijk zou varkensvlees dus zo'n negen euro per kilo moeten kosten.

In de gemiddelde prijs van varkensvlees zijn de maatschappelijke kosten nauwelijks meegenomen. Om consumenten op te laten draaien voor deze kosten zou bijvoorbeeld de belasting omhoog moeten. Een mogelijkheid is om het btw-tarief te verhogen van zes naar negentien procent, maar zelfs deze maatregel is onvoldoende om de maatschappelijke kosten te dekken.

'Varkensvlees kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard'
'Varkensvlees kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard' (Foto: Novum)

Zorgenkind Ribéry inzetbaar tegen Lyon

Louis van Gaal kan woensdagavond in de Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon gewoon beschikken over Franck Ribéry. De Franse aanvaller van Bayern München kampte met een lichte spierblessure, maar is fit genoeg om te starten. Ook de mogelijke betrokkenheid van Ribéry bij een seksschandaal is voor Van Gaal geen reden om hem buiten de selectie te laten.

Ribéry zou in een Parijse nachtclub seks hebben gehad met een minderjarige prostitee, maar volgens zijn advocate geldt hij voorlopig alleen als getuige. Het schandaal lijkt niet alleen Ribéry te raken. Ook de Franse internationals Sidney Govou, Karim Benzema en Hatem Ben Arfa worden genoemd.

Bayern kiest er voorlopig voor om Ribéry in de luwte te houden. De speler zou aan de vooravond van de halve finale tegen Lyon op de persconferentie verschijnen, maar werd op het laatste moment vervangen door Daniel van Buyten. De Belg mocht van de club geen vragen over zijn in opspraak geraakte ploeggenoot beantwoorden.

Op de onrust rondom Ribéry na, leeft Bayern zorgeloos toe naar de wedstrijd. De koploper van de Bundesliga blaakt na de 7-0 overwinning van afgelopen weekeinde op Hannover 96 van het zelfvertrouwen. Van Gaal mist alleen aanvoerder Mark van Bommel, die na zijn gele kaart tegen Manchester United is geschorst.

Bij Olympique Lyon, dat voor het eerst in de clubhistorie in de halve finale van de Champions League staat, ontbreken de geblesseerde verdedigers Jean-Alain Boumsong en Mathieu Bodmer. Meevaller voor coach Claude Puel is de aanwezigheid van Lisandro Lopez. De Argentijnse spits raakte afgelopen weekeinde geblesseerd, maar is fit genoeg bevonden om te spelen.

Ribéry vanavond inzetbaar © Novum/AP

Zestigduizend kinderen sociaal buitengesloten

Ruim zestigduizend Nederlandse kinderen tussen de 5 en 17 jaar hebben te maken met een vorm van sociale uitsluiting. Als ook de 'enigszins' uitgesloten kinderen worden meegerekend gaat het om 273 duizend kinderen, elf procent van het totaal. Dit komt vooral door geldgebrek bij de ouders. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen onderzoek (pdf).

De kinderen doen niet mee aan uitstapjes, het verenigingsleven en gaan zelden naar vriendjes of op vakantie. Dit komt doordat hun ouders geen sociaal netwerk of geld hebben, of in een onveilige of onprettige buurt wonen. Ook kan het zijn dat hun ouders niet meedoen in de samenleving en nauwelijks een actief sociaal leven hebben. Deze beperkte sociale participatie komt vaker voor bij niet-westerse en laagopgeleide ouders, die over relatief weinig vaardigheden beschikken.

Bijstandskinderen worden het zwaarst getroffen. Ruim een kwart van deze groep is sociaal buitengesloten, en als de lichtere probleemgevallen worden meegeteld gaat het zelfs om de helft.

De oplossing ligt volgens het planbureau niet alleen in armoedebestrijding. Kinderen zijn volgens het SCP gebaat bij een veel breder beleid, dat zich ook richt op bijvoorbeeld schuldvermindering en het uitbreiden van het netwerk van de ouders.

Vermisten na explosie olieplatform VS

Bij een explosie en een brand op een olieplatform voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana zijn zeven gewonden gevallen. Minstens elf personen worden vermist. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdag bekendgemaakt.

Naar verluidt hebben de meeste van de 126 mensen op het platform zichzelf in veiligheid kunnen brengen. De explosie vond dinsdag plaats, de brand woedde woensdag nog steeds.

Peugeot-Citroën boekt meer omzet in eerste kwartaal

De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën heeft in het eerste kwartaal van 2010 de omzet met 28 procent zien stijgen. De op een na grootste autofabrikant van Europa rapporteerde woensdag een omzet van 13,99 miljard euro, vergeleken met 10,97 miljard euro een jaar geleden. Analisten gepolst door Dow Jones Newswires hadden gerekend op een omzet van 12,95 miljard euro.

De omzet van de automotive divisie steeg met 22,4 procent tot 10,62 miljard euro. De groep verkocht in het eerste kwartaal wereldwijd 914.000 voertuigen, een stijging van 28,2 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Peugeot-Citroën stelt voor de eerste helft van 2010 een 'significante' operationele winst exclusief items te voorzien, inclusief een positieve bijdrage van de automotive divisie. Eerder sprak de automaker alleen over een operationele winst in de eerste jaarhelft. De Franse automaker handhaaft de verwachting dat de Europese automarkt in 2010 met 9 procent zal krimpen ten opzichte van 2009.

Thailand neemt 1,4 ton ivoor in beslag

De Thaise douane heeft op de luchthaven van Bangkok 296 olifantenslagtanden, in totaal 1,4 ton,  in beslag genomen. De slagtanden hadden een waarde van zeventig miljoen baht (meer dan 1,6 miljoen euro) en waren verstopt in kisten waarin volgens de omschrijving printers hadden moeten zitten. De douaniers namen het ivoor zaterdag in beslag na een tip van de autoriteiten in Qatar, waar de lading vandaan kwam. Dat meldt de Thaise douane woensdag.

De inbeslagname maakt nog eens duidelijk dat Thailand een doorgangshaven is geworden voor de illegale handel in ivoor. "Gesmokkeld ivoor komt van over de hele wereld naar Thailand", zei een douanewoordvoerder.

In februari namen de Thaise autoriteiten ook al een lading ivoor in beslag. De ruim twee ton slagtanden kwamen uit Afrika en waren gemerkt als onderdelen voor mobiele telefoons. De lading had als eindbestemming Laos.

De Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten, een onderdeel van de Verenigde Naties, heeft de internationale handel in ivoor sinds 1989 verboden. Een maas in de Thaise wet, die niets zegt over binnenlandse handel, heeft echter geleid tot een bloeiende ivoorindustrie in het land.

Zuid-Korea arresteert Noord-Koreaanse spionnen

Twee Noord-Koreaanse spionnen, die net deden alsof ze gevluchte overlopers waren, zijn dinsdag in Zuid-Korea opgepakt. De mannen wilden Hwang Jang-yop, de overgelopen vroegere mentor van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, liquideren. Het tweetal bekende dat het opdracht had gekregen om Hwangs activiteiten in de gaten te houden en voorbereidingen te treffen 'de keel van de verrader door te snijden'. Dat heeft het openbaar ministerie in Seoul woensdag gezegd.

De twee mannen, Kim Myong Ho en Dong Myong Kwan, gingen via de Chinese stad Yanji naar Thailand, waar ze pretendeerden overlopers te zijn. De Thaise autoriteiten zetten het duo vervolgens uit naar Zuid-Korea. In Zuid-Korea werden de mannen ondervraagd over hun motieven om over te lopen. Tijdens de verhoren kwam het complot aan het licht, waarna het tweetal onder arrest werd geplaatst. Hen hangt nu de doodstraf boven het hoofd.

De 87-jarige Hwang Jang-yop was de architect van de 'juche'-filosofie ('zelfvoorzienendheid'), de Noord-Koreaanse interpretatie van het marxisme-leninisme, en de privéleraar en vertrouweling van Kim Jong-il. Daarmee was hij een van de machtigste figuren in Noord-Korea. Dertien jaar geleden ontvluchtte Hwang Noord-Korea, tot woede van Kim Jong-il. De Noord-Koreaanse leider zou hebben gezworen Hwangs afvalligheid af te straffen.

Hwang, die leeft onder continue politiebescherming, lijkt niet onder de indruk van het complot. "Ik belde Hwang nadat ik het nieuws over de arrestatie van de mannen had gezien, maar hij zei: 'Waarom maak je je over zoiets zorgen?'", zei een bekende van Hwang.

Vorige maand sprak Hwang tot journalisten en academici in Washington. Hij zei dat hij had besloten Noord-Korea te verlaten toen het beleid van Kim Jong-il in de jaren negentig leidde tot massale hongersnood. Hij heeft zijn beslissing naar eigen zeggen nooit betreurd.

"Iedereen in Noord-Korea, behalve Kim Jong-il, is een slaaf, een lijfeigene", aldus Hwang. Verandering kan volgens Hwang alleen worden bewerkstelligd langs diplomatieke en economische weg en niet met militair geweld.

Ouders 'ballonjongetje' betalen boete

De Amerikanen die vorig jaar oktober een ballonklucht opvoerden door te beweren dat hun zoontje in een losgeslagen heliumballon was weggezweefd hebben ermee ingestemd een boete van 36.000 dollar (26.000 euro) te betalen. Het bedrag is bedoeld als vergoeding voor de kosten van de 'reddings'operatie. Dat is dinsdag tijdens een hoorzitting in Larimer County, in de staat Colorado, besloten.

De politie en andere hulpdiensten hadden aanvankelijk een schadevergoeding van 48.000 dollar geëist, maar zijn nu akkoord gegaan met 36.000 dollar.

Richard en Mayumi Heene gaven op 15 oktober hun 6-jarige zoontje als vermist op. De jongen zou in een door Richard zelfgemaakte heliumballon zijn weggezweefd. De ballon kwam zo'n honderd kilometer van het ouderlijk huis neer, maar de jongen bleek er niet in te zitten. Ondertussen waren tal van reddingswerkers op zoek naar het kind en hadden de landelijke media zich op het gebeuren gestort.

Uiteindelijk bleek het allemaal een klucht te zijn. De ouders wilden het voorval gebruiken om een nieuwe realityshow te promoten. Richard Heene werd tot negentig dagen gevangenisstraf veroordeeld voor het valselijk inlichten van de autoriteiten, zijn vrouw kreeg twintig dagen gevangenisstraf. Daar komt nu de schadevergoeding bovenop.

Kwartaalwinst Apple verdubbeld

Apple heeft haar winst ten opzichte van het vorige kwartaal bijna verdubbeld. De winst is van 1,2 miljard naar 2,3 miljard euro gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de hardwarefabrikant.

"Het is, met uitzondering van de kerstperiode, ons beste kwartaal tot nu toe", aldus directeur Steve Jobs. De visionair kijkt echter alweer naar de toekomst en verwacht veel van de iPad. "De gebruikers vinden het geweldig. We hebben dit jaar echter nog veel meer buitengewone producten in de planning staan."

Een flinke toename in de verkoop van iPhone's en Mac-computers heeft er voor gezorgd dat Apple deze indrukwekkende resultaten heeft kunnen bereiken. Met de iPod gaat het iets minder goed. Het aantal verkochte iPod's is met één procent afgenomen.

Kwartaalwinst Apple verdubbeld

 

Albayrak: homohuwelijk weigeren mag

Oud-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak is van mening dat ambtenaren van de burgerlijke stand vrij moeten zijn om te weigeren een homohuwelijk te sluiten. Albayrak gaat met deze uitspraak in tegen de mening van haar eigen partij. De PvdA stelt in het verkiezingsprogramma namelijk dat een ambtenaar niet mag weigeren 'een homostel in de echt te verbinden'.

Albayrak was gisterenavond te gast bij het EO-programma Moraalridders. De politica werd eerst naar haar standpunt gevraagd omtrent islamitische ambtenaren die weigeren handen te schudden vanwege het geloof. Albayrak zegt hier geen moeite mee te hebben, de ambtenaar moet wat haar betreft die ruimte hebben.

Vervolgens herhaalde Albayrak dit standpunt toen haar werd gevraagd naar ambtenaren die weigeren homohuwelijken te sluiten. Volgens haar zijn er 'genoeg mensen die het wel willen doen'.

Barrichello: "Niet snel grote verbeteringen bij Williams"

Rubens Barrichello verwacht niet dat Williams op korte termijn een grote sprong voorwaarts zal kunnen maken. Het team uit Grove begon het Formule 1-seizoen goed met punten in de eerste drie races, maar nu lijken Renault en Force India de renstal voorbij gestoken te zijn.

Volgens Barrichello weet Williams waar de problemen met de bolide liggen, maar vergt het tijd om ze op te lossen. Hierdoor is op korte termijn geen sprong voorwaarts te verwachten. "We weten hoe sommige problemen te benoemen. Ik denk niet dat we zomaar een seconde zullen vinden, maar we gaan de auto tot het einde doorontwikkelen."

De Braziliaan wil dat zijn team met name in gaat zetten op de kwalificatie. "We moeten er voor zorgen dat we in de kwalificatie in de top zes gaan rijden. De race is iets anders. Je hebt betrouwbaarheid en andere zaken nodig. Om constant in de top zes te eindigen moeten we ongeveer een halve seconde vinden."

Wiggins toch niet in Vuelta

Bradley Wiggins kon maar geen keuze maken over welke koers hij in september van dit jaar rijdt: De Ronde van Spanje of de Tour of Brittain.

De organisatie van die laatste koers wil de renner van Team Sky als boegbeeld gebruiken in de marketingcampagne. Gisteren, na afloop van het bekendmaken van het routeschema voor de Tour of Brittain van dit jaar, was de consternatie dan ook groot toen Wiggins via zijn Twitter liet weten: "Weer geen tijdrit! Zo wordt het een sprintersbal, dan maar inschrijven voor de Vuelta."

De Brit heeft echter besloten om toch te starten in de Tour of Brittain. "Na een gesprek met Shane Sutton (de bondscoach van de Britten, red.) ben ik tot de conclusie gekomen dat het misschien toch beter is om mee te doen aan de Tour of Britain". 

Gesneuvelde mariniers terug in Nederland

De lichamen van de twee mariniers die zaterdag in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven kwamen zijn woensdag aangekomen in Nederland. Rond 12.15 uur landde het vliegtuig met de lichamen aan boord op vliegbasis Eindhoven. Daarna zijn ze met een korte militaire ceremonie overgedragen aan hun nabestaanden, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders kwamen zaterdag om toen ze met hun Viking-rupsvoertuig op een bermbom reden. Zij waren bezig met een operatie in het westelijke Deh Reshangebied, ten noordwesten van Tarin Kowt.

Duitse luchtruim weer open

Het Duitse luchtruim is woensdag weer opengesteld voor vliegverkeer. Dat heeft de Deutsche Flugsicherung woensdag gezegd. De concentratie vulkaanas in de lucht 'is aanzienlijk afgenomen en vermindert nog meer door de weersomstandigheden', aldus de dienst.

Verwacht wordt dat alle Duitse luchthavens, waaronder die van het belangrijke knooppunt Frankfurt International, tegen het einde van de dag weer normaal opereren. Luchtvaartmaatschappijen mochten dinsdag al een beperkt aantal vluchten, in totaal achthonderd, van en naar de luchthavens uitvoeren.

Juan Antonio Samaranch overleden

Op 89-jarige leeftijd is Juan Antonio Samaranch, oud-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, overleden. Gisteren werd hij met hartproblemen opgenomen in een ziekenhuis in Barcelona waar hij vandaag aan zijn kwaal bezweek.

In 1966 werd Samaranch lid van het IOC en tussen 1980 en 2001 was hij er voorzitter van. Onder leiding van de Spanjaard werden de Olympische Spelen grootser en commerciëler van opzet. Het IOC ging televisierechten verkopen en voerde sponsorprogramma's in.

Nadat enkele IOC-leden werden beschuldigd van omkoping in 2001 trad Samaranch af. Hij werd opgevolgd door Jacques Rogge en tot erevoorzitter benoemd.

Kamer eist opheldering over moslimcongres Amsterdam

De Tweede Kamer eist tekst en uitleg van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) over het congres van radicale moslims dat volgende maand in Amsterdam zou plaatsvinden. Een verzoek van de PVV voor een spoeddebat kreeg woensdag steun van VVD, CDA en de SGP.

Het congres heeft als titel 'Islam in Holland, mediteren over de huidige en toekomstige horizonten', wist De Telegraaf woensdag te melden. Eén van de organisaties achter de conferentie is de International Support Organisation. Volgens de krant is dit een 'frontorganisatie' voor de International Union of Muslim Scholars, die wordt geleid door sjeik Yusuf al-Qaradawi. Hij zou fatwa's hebben uitgevaardigd waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd.

"Hierdoor wordt duidelijk aangezet tot geweld", concludeert PVV'er De Roon. "En dat kunnen we in Nederland natuurlijk niet hebben." Hij wil opheldering over wat de regering weet over dit congres. Als het aan de PVV'er ligt, worden er geen visa uitgedeeld aan congresgangers die de oproep van de sjeik steunen.

Hij kreeg steun voor zijn verzoek van de VVD, CDA en SGP. GroenLinks en de SP lieten weten genoegen te nemen met een brief van de minister waarin hij een en ander toelicht.

'NCTb tast gezag burgemeesters aan'

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) moet zich niet te veel bemoeien met de veiligheid bij grote evenementen. Dit tast de bevoegdheden van burgemeesters aan, zei burgemeester van Westland en bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Sjaak van der Tak woensdag in Goedemorgen Nederland.

De NCTb zou bij de organisatie van evenementen de regie bij de gemeenten moeten laten. Volgens Van der Tak heeft de NCTb hier geen verstand van en ontbreekt het hem bovendien aan gezag. De NCTb zou zich moeten beperken tot het verstrekken van informatie.

Als voorbeeld noemt Van der Tak de veiligheidsmaatregelen rond de herdenking van de aanslag op Koninginnedag van vorig jaar in Apeldoorn. Hij wil met demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) praten over de, zijns inziens te grote, rol van de NCTb hierbij.

Burgemeester van Apeldoorn Fred de Graaf (VVD) luidde vorig week al de noodklok over de 'haast absurde proporties' van de veiligheidsmaatregelen rond de herdenking. Volgens hem is de grens bereikt aan wat redelijke eisen zijn voor evenementen.

Wetsvoorstel Sarkozy voor verbod boerka

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft besloten een wetsvoorstel in te dienen bij de Nationale Assemblee dat een verbod op het dragen van boerka's behelst. Dat heeft presidentieel woordvoerder Luc Chatel woensdag gezegd.

De president wil dat het dragen van dergelijke gezichts- en lichaamsbedekkende gewaden 'in alle openbare ruimten' verboden wordt. Volgens Sarkozy is dergelijke kledij een teken van de onderdrukking van vrouwen en daarom 'niet welkom' in Frankrijk.

Paus belooft maatregelen tegen misbruik

Paus Benedictus XVI heeft beloofd dat de Rooms-Katholieke Kerk maatregelen treft tegen het seksueel misbruik in haar gelederen. De paus deed deze belofte woensdag tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome. Het was voor het eerst dat de kerkvader zich publiekelijk uitsprak over het misbruikschandaal.

De paus sprak over zijn ontmoeting, afgelopen weekend, met acht slachtoffers van seksueel misbruik in Malta. Hij zei dat hij de acht mannen de verzekering had gegeven dat de kerk maatregelen tegen de daders van het misbruik zal treffen.

Onderzoek naar steekincident tbs'er in Hema

Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft een onderzoek ingesteld naar de 49-jarige tbs'er die dinsdagmiddag in een vestiging van de Hema in Uden een 61-jarige vrouw uit Boekel neerstak. Dat verklaarde de bewindsman woensdag.

De vrouw liep een flinke steekwond in haar bovenlichaam op en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Zij was niet in levensgevaar. De man is opgepakt. Volgens de politie is de vrouw vermoedelijk het willekeurige slachtoffer geworden van de patiënt uit een tbs-instelling uit de buurt. Hij was tijdens een begeleid verlof boodschappen aan het doen, toen hij de vrouw neerstak.

Hirsch Ballin laat de toedracht van de steekpartij onderzoeken. Ook wil hij weten of de tbs'er wel met verlof mocht. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek besluit hij of nadere maatregelen nodig zijn.

Meer reddingsacties KNRM

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft vorig jaar 2029 reddingsacties verricht. Hierbij werden 3365 mensen in veiligheid gebracht. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 1922 keer werd uitgerukt een 3259 mensen werden gered.

De stijging is toe te schrijven aan een toename van de recreatieve watersport, meldt een woordvoerder van de KNRM. De afgelopen twintig jaar is het aantal reddingsacties meer dan verdubbeld. Ook het aantal mensen dat werd gered is gestaag gestegen.

Bij meer dan driekwart van de acties die de KNRM uitvoerde op de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren ging het om reddingen van mensen die op het water in problemen waren geraakt. Een op de tien keer dat werd uitgerukt ging het om een zoekactie, 45 keer was er sprake van loos alarm. De KNRM redde 89 dieren uit het water.

Safina en Ivanovic naar Rosmalen

Dinara Safina en Ana Ivanovic zijn de toppers bij de vrouwen die mee gaan doen aan het Unicef Open tennistoernooi dat van 13 tot en met 19 juni gehouden gaat worden op de tennisbanen naast het Autotron in Rosmalen.

Toernooi-directeur Marcel Hunze wist voor deze editie ook Ivan Ljubicic, Marcos Baghdatis en Daniela Hantuchova te strikken. Van de Nederlanders heeft Robin Haase een wildcard gekregen. De organisatie hoopt hier in de komende weken nog zeker twee landgenoten aan toe te voegen.

"Ik heb altijd goed gepresteerd in 's-Hertogenbosch en kijk ernaar uit om er weer te spelen, zeker door de betrokkenheid van UNICEF," zei Safina die op tijd hersteld hoopt te zijn van een rugblessure. Ook Ivanovic is enthousiast. "Ik bewonder UNICEF voor het uitstekende werk dat ze doet over de hele wereld. Nog niet zo lang geleden heb ik een school in Belgrado bezocht en heb ik meegedaan aan rollenspellen in de klas. Het was een leuke en dankbare ervaring."

Vorig jaar wist Benjamin Becker na een finale tegen Raemon Sluiter het grastoernooi op zijn naam te schrijven. Bij de vrouwen wist Tamarine Tanasugarn voor de tweede maal op rij het toernooi te winnen.

Evans: "Kreeg geen respect bij Lotto"

Cadel Evans koos afgelopen winter verrassend voor een overstap naar het ProContinentale team van BMC. De wereldkampioen van Mendrisio maakte achteraf de overstap doordat hij vond dat de ploegleiding van zijn toenmalige ploeg, Predictor-Lotto, hem te weinig steunde.

"Vorig jaar bij Lotto verliep de communicatie niet goed," zei de Australiër in het Belgische Sportwereld. "De teamleiding wilde dat ik de honderdste editie van de Giro reed, maar ik zag dat niet zitten. Ik mikte als tweede grote ronde op de Vuelta, ter voorbereiding van het WK. Zoveel discussies, zoveel twijfels, zoveel stress die winter. Niets liep zoals het moest. Ja, misschien voelde ik daar wel een gebrek aan respect."

Volgens Evans, die vandaag meerijdt in de Waalse Pijl, veranderde de relatie tussen hem en Lotto toen hij de Tour de France van 2008 aan Carlos Sastre moest laten.

"Vanaf die dag werd ik anders bekeken in de ploeg. Ja, ik verloor. Sorry daarvoor. Ik deed ook maar wat ik kon. En in mijn ogen is het nog altijd de beste Tour die ik reed. Maar sindsdien was er duidelijk minder vertrouwen in mij. Ik mikte nog altijd op een plaatsje hoger dan die tweede stek, maar daarvoor waren er extra renners en middelen nodig. En het team wilde niet mee. Als ze me niet wilden steunen, mij best. Maar ik laat er mijn carrière niet door op de helling zetten."

'Van der Gaag moet weg bij CS Marítimo'

Mitchell van der Gaag is aan zijn laatste paar wedstrijden als trainer van CS Marítimo bezig. De Portugese club heeft de Nederlander laten weten na dit seizoen met een andere trainer door te willen. Dit meldt de Portugese krant Record.

De oud-speler en jeugdtrainer van de club op het Portugese eiland Madeira ging eind september aan de slag bij CS Marítimo. Hij volgde daar Carlos Carvalhall op. De spelers zijn erg verbaasd over het nieuws. "Hij heeft prima werk verricht. Wij hebben zo onze mening over dit besluit, maar dat houden wij voor ons", meldt middenvelder Paulo Jorge.

Door het vertrek van de Nederlander komt een einde aan de Nederlandse inbreng bij de club. In het verleden waren Arvid Smit, Darl Douglas en Antoine van der Linden eveneens actief bij CS Marítimo. Laatstgenoemde vertrok aan het begin van dit seizoen.

CS Marítimo staat momenteel zevende in de Portugese competitie. De achterstand op nummer vijf Vitoria Guimarães is drie punten. Met nog drie wedstrijden te spelen heeft de club nog alle kans op een ticket voor de Europa League.

Twee jaar cel voor fatale klap taxichauffeur

De taxichauffeur die in juli een klant doodsloeg op het Amsterdamse Leidseplein moet twee jaar de cel in. De rechtbank in Amsterdam acht de 38-jarige man schuldig aan zware mishandeling met de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie had drie jaar cel geëist.

De taxichauffeur kreeg het in de nacht van 5 juli aan de stok met de 44-jarige Rob Sitek over de ritprijs. Dit gebeurde bij de taxistandplaats op het Leidseplein. Sitek beledigde en discrimineerde de taxichauffeur, die hem daarop bespuugde. Sitek reageerde door de taxichauffeur te slaan.

De 38-jarige chauffeur van Marokkaanse afkomst, een volgens het OM geoefend kickbockser, stompte vervolgens met een vuist tegen het hoofd van Sitek, die daardoor viel en bewusteloos raakte. Een paar uur daarna overleed het slachtoffer als gevolg van hersenletsel.

De rechtbank noemt het incident schokkend voor de nabestaanden, omstanders en de maatschappij. "Verdachte had als taxichauffeur, een dienstverlenend beroep, het conflict op een andere manier moeten oplossen." Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank laten meewegen dat de dood van Sitek het resultaat is van een 'noodlottige reeks van gebeurtenissen'.

Bij de taxistandplaats was het wel vaker raak. De dood van Sitek was het dieptepunt van de problemen daar. De politie verscherpte na het incident de controle op het plein. Taxichauffeurs die zich niet aan de regels houden worden sindsdien voor enkele dagen van de standplaats verbannen.

Seedorf wil met Oranje naar WK

Clarence Seedorf wil nog steeds met het Nederlands elftal naar het WK in Zuid-Afrika. De middenvelder van AC Milan hoopt dat bondscoach Bert van Marwijk hem alsnog gaat bellen. "Het zou een prachtige verrassing zijn als ze me zouden bellen," zei hij tegen JFK.

Seedorf zal er in Zuid-Afrika zeker bij zijn. "De vraag is alleen: op of buiten het veld? De deur staat bij mij altijd open, maar hij wordt aan de andere kant vaak dichtgegooid. Waarom? Dat is een goede vraag, die ik niet kan beantwoorden. Het is irritant dat ik met mijn staat van dienst niet automatisch geselecteerd word," vervolgde Seedorf die als groot voetballiefhebber het toernooi zeker niet wil missen.

De middenvelder zegt nooit bedankt te hebben voor Oranje. "Dat zal ik nooit doen zolang ik zal kunnen uitkomen voor Oranje." Ondanks dat een oproep voor het Nederlands elftal ver weg lijkt hoopt Seedorf er stiekem toch nog op. "Maar eigenlijk is er al te veel tijd overheen gegaan. Ach, wie weet?"

DLC voor Just Cause 2 en Bioshock 2

In meer DLC nieuws voor vandaag: Major Nelson heeft een flinke update online gezet met XBOX Live goodies deze weken. We zien onder andere een nieuwe multiplayer mode voor Bioshock 2, The Passing voor Left 4 Dead 2 en een straaljager voor Just Cause 2 verschijnen.

Tussen wat arcadegames als PitFall! en Super Breakout, zitten de grote jongens. 2K Games gaat op 29 april de nieuwe Rapture Metro DLC voor Bioshock 2 uitbrengen, die zes nieuwe multiplayer maps, drie karaktermaskers, drie achievements en een deatmatch mode die draat om mèlee gevechten zal bevatten. Het kost 800 MS Points - ongeveer €9,60.

Ook krijgen we morgen eindelijk de DLC The Passing voor Left 4 Dead 2. De langverwachte uitbreiding van de zombieshooter beloofd, anders dan nóg meer zombies, een aparte verhaallijn en een nieuw soort zombie. Voor 560MS Points is-ie voor jou (ongeveer €6,60).

Last but not least hebben we Just Cause 2. Daar bieden ze op 29 april een Black Market Aerial pack aan. Een multi-doelwit raketlanceerder en de F-33 DragonFly Jet Fighter met twee miniguns en raketlanceerders is de inhoud. Daarnaast heb je beschikking tot een soort jetpack voor je parachute, waardoor je langer in de lucht kan blijven. Ook deze DLC kost 160 MS Points.

Profiteerwijf

Ik noem nóg een profiteerwijf. De echtgenote van de corrupte woningbaas Möllenkamp kreeg anderhalve ton van een malafide bouwbedrijf. Voor advies. Wat voor advies? Hoe je het beste een bos worteltjes schoon kunt maken? Schei toch uit. Móllenkamp, de wegens grootschalig gerotzooi ontslagen directeur van de Amsterdamse woningbouwvereniging Rochdale had het zo hoog in de bol dat ‘ie rondreed in een Maserati van de zaak. Terwijl elders in Amsterdam een van zijn huurders door de totaal doorgerotte vloer van haar douche zakte.

Verkleed je soldaat in BF:BC2 DLC

Kort na de aankondiging van de patch (die als het goed is NU te downloaden is) voor Battlefield Bad Company 2, komen DICE en EA met een nieuwe DLC: camouflagekits. De pakjes zouden volgens de makers je personage beter camoufleren, net als een vast aantal wapens.

Volgens de makers moeten deze kits eruitzien als de special forces van de special forces. Ook krijgen deze kits een speciaal gecamoufleerde M16A2, UMP-45, MG3 and M95 Sniper tot zijn beschikking. Het is echter nog de vraag of je deze wapens al verdiend moet hebben voordat je ze mag gebruiken. Er zitten 12 awards en 4 achievements bij de DLC.

In Amerika moet je speciale Dr. Pepper blikjes kopen om de DLC-code te bemachtigen. In o.a. Europa moet men 160 MS Points (€1,92) neertellen per kit, of 440 MS Points voor alle vier.

Voor de PS3 en PC komen deze kits later.

 BF:BC2 kits

Portsmouth: schuld 125 miljoen euro

De schuldenlast bij het failliete Portsmouth bedraagt ongeveer 120 miljoen pond, wat neer komt op ruim 125 miljoen euro. Dit bedrag is vandaag door de curatoren van de club bekend gemaakt. Onder meer de spelers, belastingdienst en clubs wachten nog op geld.

Portsmouth is doordat het bankroet is voorlopig beschermd van schuldeisers. Op 6 mei krijgen zij op Fratton Park te horen waar ze aan toe zijn. Ook vanuit sportief oogpunt gezien gaat het niet goed met Pompey. Zo is de club van manager Avram Grant mede dankzij de negen strafpunten van de Premier League op 10 april gedegradeerd. Het enige hoogtepunt dit jaar is de plaatsing voor de FA Cup-finale die op 15 mei tegen Chelsea gespeeld zal gaan worden.

De Bakker naar derde ronde Barcelona

Thiemo de Bakker heeft bij het ATP-toernooi in Barcelona de derde ronde bereikt. De Nederlander versloeg de Spanjaard Daniel Gimeno-Traver met 7-6 en 6-3.

In de eerste set braken beide spelers elkaar eenmaal. In de tiebreak die volgde was De Bakker de beste. In de tweede set zorgde De Bakker gelijk al voor het verschil door een voorsprong van 3-0 te nemen. Die voorsprong liet de beste Nederlander op de wereldranglijst niet meer uit zijn handen glippen.

In de derde ronde moet De Bakker het nu opnemen tegen de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Juan Carlos Ferrero en de Oekraïner Sergiy Stakhovksy.

België: Preud'homme moet Advocaat opvolgen

De Belgische voetbalbond ziet in Michel Preud'homme de ideale opvolger voor de onlangs opgestapte Dick Advocaat. De voorzitter van de technische commissie van de KBVB, Philippe Collin, heeft de huidige werkgever van de oud-doelman AA Gent gevraagd om de onderhandelingen te mogen beginnen.

Preud'homme is momenteel trainer van AA Gent dat derde staat in de Belgische competitie. De oud-doelman heeft wel interesse in een overgang naar de Belgische bond, maar de voorzitter van Gent Ivan De Witte ziet de transfer niet zo zitten. Hij heeft om bedenktijd gevraagd. "AA Gent duldt niet dat ons project met Michel Preud'homme wordt onderbroken," meldde hij vorige week toen na het opstappen van Advocaat de geruchten toenamen.

IATA: ruim miljard schade door as

De ontregeling van het Europese luchtverkeer door de aswolk uit een IJslandse vulkaan heeft de industrietak 1,26 miljard euro gekost. Dat heeft de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA gezegd.

In de eerste drie dagen dat het luchtverkeer aan de grond stond, werd dagelijks driehonderd miljoen euro verlies geleden, aldus IATA-directeur Giovanni Bisignani. De mate van ontregeling was volgens hem groter dan in de dagen na de aanslagen in New York van 11 september 2001.

Op het hoogtepunt werden 29 procent van het wereldwijde vliegverkeer en dagelijks 1,2 miljoen passagiers direct of indirect getroffen door het sluiten van de luchtruimen.

Onvoldoende voor Zalm van personeel

Het team dat onder leiding van topman Gerrit Zalm ABN Amro en Fortis Bank Nederland moet samenvoegen krijgt als rapportcijfer een 4- van het eigen personeel. Dat concluderen FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en twee kleinere vakbonden uit een peiling onder vijftienhonderd werknemers.

Zalm en zijn team zouden niet weten wat er leeft op de werkvloer. Ook leeft bij werknemers veel onzekerheid over wie zijn baan kwijtraakt, wat er met de cao gebeurt en of er na de samenvoeging ergens anders moet worden gewerkt. Veel werknemers zouden er niet van overtuigd zijn dat verhuizen nodig is.

Alleen de eigen collega's en de direct leidinggevenden scoren gemiddeld een voldoende. Dat is volgens bestuurder van FNV Bondgenoten Carla Kiburg hoopgevend, "maar een bank kan geen succes worden als er geen vertrouwen is in het hogere management". De resultaten zijn volgens haar 'een duidelijk signaal dat er iets ernstigs staat te gebeuren'.

Het moet volgens Kiburg voor het management duidelijk worden dat er iets moet veranderen. Met de peiling willen de bonden een discussie losmaken. Eerder konden de bonden en de bank het niet eens worden over een nieuwe cao. "Maar het gaat hier om veel meer dan de cao alleen."

Ramkrakers rijden door overdekt winkelcentrum

Ramkrakers zijn woensdagochtend honderd meter door de gangen van een overdekt winkelcentrum in Beek gereden voordat ze een juwelierszaak ramden. Ze gingen er uiteindelijk vandoor met sieraden, laat de Limburgse politie weten. Uit camerabeelden is gebleken dat drie mensen bij de ramkraak betrokken waren.

De ramkraak vond rond 05.00 uur plaats. Op dat moment gingen diverse alarmen af in het winkelcentrum Makado aan de A2. De dieven bleken een pui aan de westkant van een van de twee hoofdingangen eruit te hebben geramd. Vervolgens zijn ze door de gangen gereden om bij een juwelierszaak een rolpoort aan gort te rijden en vier vitrines kapot te slaan.

Bakijev: ik ben nog altijd president

Koermanbek Bakijev zegt vanuit zijn ballingsoord in Wit-Rusland dat hij nog altijd de president van Kirgizië is. Bakijev werd op 7 april afgezet nadat een protestbetoging in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek uit de hand was gelopen en er zeker 85 doden waren gevallen.

Bakijev vluchtte weg uit Bisjkek en hield zich een week verschanst in zijn bolwerk in het zuiden van Kirgizië om vervolgens naar Kazachstan uit te wijken. Hij verliet dat land maandag weer en dook dinsdag op in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Bakijev verblijft in Minsk op uitnodiging van de autoritaire leider van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko.

Woensdag kwam Bakijev met een verklaring naar buiten. Hij zei zich nog altijd als de wettige president van Kirgizië te beschouwen en noemde de interimregering die hem heeft vervangen 'een stelletje bedriegers'.

Bakijev heeft van de interimregering in Kirgizië te verstaan gekregen dat hij uit zijn vaderland weg moet blijven. Als hij in Kirgizië terugkeert belandt hij in de gevangenis, zei een lid van de interimregering tegen het Russische persbureau Interfax.

Basisscholen werken niet prestatiegericht

Driekwart van de basisscholen werkt niet prestatiegericht genoeg. Zij stellen onvoldoende duidelijke doelen om leerlingen beter te laten presteren, concludeert de Inspectie voor het Onderwijs in het jaarverslag (pdf). "Zonder doelen kun je niet scoren", zei de inspecteur-generaal Annette Roeters.

Vooral bij prestatiegericht werken voor rekenen en wiskunde wordt slecht gescoord. En dat terwijl is bewezen dat deze manier van werken leerlingen helpt om beter te presteren. "Leraren die prestatiegericht werken, hebben in hun lessen duidelijk voor ogen wat ze hun klas moeten leren en stemmen hun onderwijs effectief af op de verschillen tussen de leerlingen." Deze scholen kijken jaarlijks kritisch hoe hun leerlingen presteren en voeren bij slecht resultaat snel verbeteringen door.

De inspectie vindt verder dat scholen die slecht presteren de oorzaak hiervan bij zichzelf moeten zoeken en niet de bal bij de leerlingen moet leggen. Scholen moeten kritisch naar zichzelf kijken en zich vergelijken met ander scholen. De inspectie pleit daarom voor het invoeren van verplichte toetsen op verschillende momenten om het niveau van leerlingen te bepalen. Die gegevens kunnen worden gebruikt om verbeteringen door te voeren.

Zowel demissionair minister van Onderwijs André Rouvoet (CU) als demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) benadrukten in een reactie het belang van prestatiegericht werken. "Dat is de sleutel tot kwaliteitsverbetering", zei Rouvoet. "Ambitie is geen vies woord als het over de toekomst van kinderen gaat", stelde ook Van Bijsterveldt. Prestatiegericht werken is een voorwaarde voor onderwijs van hoog niveau. "We moeten veeleisender zijn."

Ghost Trick aangekondigd voor Europa

Capcom zal deze winter het spel Ghost Trick: Phantom Detective uitgeven in Europa. In deze Nintendo DS-game speel je een spook dat zelf de detective uit gaat hangen.

Ghost Trick: Phantom Detective is bedacht door de man achter de Ace Attorney-serie. In deze game speel je Sissel. Sissel is vermoord en in de gedaante van een spook krijgt je speciale krachten om objecten te manipuleren. Sissel heeft echter wel een probleem: hij is al zijn herinneringen kwijt.

Het is de taak van de speler om in Ghost Trick: Phantom Detective te zorgen dat Sissel zijn herinneringen terugkrijgt, zijn eigen moord oplost en bovendien een heleboel andere mensen de helpende hand biedt.

Ghost Trick: Phantom Detective verschijnt deze winter speciaal voor de Nintendo DS.

'Ghost Trick' aangekondigd voor Europa

Weense dopingzaak loopt met sisser af

De Oostenrijkse justitie zal de diverse sporters die betrokken zouden zijn bij de dopingzaak rond de Weense bloedbank Humanplasma niet vervolgen. "Strafrechtelijk kunnen wij sporters die bloeddoping hebben gebruikt of erin gehandeld hebben niets maken", aldus Gerhard Jarosch van de Weense justitie.

Jarosch zei verder dat het dossier niet openbaar zal worden gemaakt, alleen het antidopingagentschap in Oostenrijk heeft inzage in enkele delen. In een deel van het politierapport, dat vorig jaar september in handen kwam van De Telegraaf, waren verklaringen opgenomen dat de wielrenners Bernhard Kohl, Michael Rasmussen en olympisch kampioen langlaufen Christian Hoffmann betrokken waren bij het toedienen van bloeddoping. Daarnaast zouden volgens de manager van Kohl onder meer Michael Boogerd en Thomas Dekker voor het gebruik van de apparatuur om bloeddoping toe te dienen een eenmalige betaling hebben gedaan.

Gisteren maakte Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit bekend dat hij contact heeft gehad met het antidopingagentschap in Oostenrijk. "Wij hebben flarden van het rapport in ons bezit. De afgelopen maanden zijn geen nieuwe bewijzen aangereikt. Ik kan niet overzien of wij tegen diverse Nederlandse sporters een tuchtzaak kunnen opstarten. Daarvoor hebben we harde bewijzen nodig en ik weet niet of ik die nog van mijn Oostenrijkse collega's krijg."

[Video] Balotelli belaagd na afloop Inter-Barca

In plaats van feest te vieren over de 3-1 overwinning op FC Barcelona, gooide Inter-speler Mario Balotelli zijn shirt op de grond, stormde het veld af, geraakte in een confrontatie met Marco Materazzi en kwam vervolgens nauwelijks het stadion uit.

Mario Balotelli liet duidelijk merken niet tevreden te zijn met de wedstrijd tussen Inter en FC Barcelona. Hoewel zijn team won met 3-1 en het stadion juichte, liep de jonge aanvaller, die tijdens het duel door eigen aanhang werd uitgefloten, woedend weg, maakte ruzie en wilde vervolgens het stadion verlaten.

Bij het benaderen van zijn auto werd de ontstemde aanvaller echter opgewacht door een groep woedende Inter-fans. Het veiligheidspersoneel evenals de voorzitter van Internazionale, Massimo Moratti, moesten er aan te pas komen om de speler uit het stadion te leiden.

Hieronder de beelden:

 

Kovalainen vestigt hoop op updates voor Spanje

Heikki Kovalainen heeft goede hoop dat de updates die het Formule 1-team van Lotus mee zal brengen naar de Grand Prix van Spanje een graadmeter zullen vormen voor de rest van het seizoen. De Maleisische renstal neemt een grote upgrade mee, waardoor het boven de andere nieuwe teams uit hoopt te steken.

Volgens Lotus kan de upgrade ongeveer een seconde per ronde opleveren, waarmee het team de nieuwe renstallen duidelijk achter zich zal laten en een stuk dichter bij de bestaande teams komt. Volgens Kovalainen kan het team hierdoor een sterk seizoen gaan draaien. "Het is een significate stap en een significante keerpunt voor ons. Als het pakket levert wat het zou moeten doen, dan moet het ons verder naar voren helpen, verder weg van de nieuwe teams. Hopelijk kunnen we daarna van het ontwerp- en productieteam regelmatig nieuwe delen krijgen. Geen grote verbeteringen, maar wel zodanig dat we in een flow terecht komen en meer verbeteringen kunnen doen."

Volgens de Finse Lotus-coureur is de upgrade groter dan gebruikelijk is voor de start van het Europese seizoen. "We komen verder van achteren, dus we hebben meer ruimte voor grotere verbeteringen en als we dat gedaan hebben, dan zullen ze kleiner zijn. De topteams kunnen die kleine zaken die lastig te vinden zijn wel vinden. Het is interessant om te zien wat de andere nieuwe teams kunnen en hopelijk kunnen wij hun nu helemaal voorbij zijn."

Acht jaar geëist voor gewelddadige roof Den Haag

Tegen twee mannen die ervan verdacht worden een kennis van hen te hebben gestoken en beroofd zijn straffen van acht jaar cel geëist. De twee lieten het 45-jarige slachtoffer zwaargewond en hulpeloos achter in zijn kamer in een kantoorpand aan de Binckhorstlaan in Den Haag.

De 21-jarige verdachte uit Rotterdam en de 21-jarige Hagenaar waren op 11 december vorig jaar bij het latere slachtoffer op bezoek in zijn woning in het bedrijfspand. De twee staken de man een aantal keren en beroofden hem van zijn laptop, mobiele telefoon, fiets en bankpassen. Voordat ze het pand verlieten sneden ze de kabels van de telefoonlijn door en sloten het slachtoffer daarna op in zijn kamer.

De volgende dag vond een voorbijganger briefjes die met bloed besmeurd waren. Op de briefjes werd om hulp gevraagd. Ook hoorde hij een man om hulp roepen in het bedrijfspand, waar de politie even later het zwaargewonde slachtoffer aantrof.

Niet lang na het incident werden de twee verdachten aangehouden. De officier van justitie rekent het de twee zwaar aan dat ze het slachtoffer eerst op zeer grove wijze hebben toegetakeld en daarna in een hulpeloze toestand hebben opgesloten. Omdat hij geen telefoon meer had en op een verlaten industrieterrein verbleef had hij weinig kans op hulp.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Somalische piraten kapen bulkcarrier

Somalische piraten hebben woensdag in de Somalische wateren een bulkcarrier met 21 bemanningsleden gekaapt. Dit meldt een woordvoerder van de EU-vloot die in de Golf van Aden patrouilleert om piraterij tegen te gaan.

Het onder Panamese vlag varende Liberiaanse vrachtschip werd overmeesterd op driehonderd kilometer afstand van de zone waar door de internationale vloot wordt gepatrouilleerd.

De Filipijnse bemanning van de bulkcarrier is ongedeerd, zei de woordvoerder.

Pubers opgepakt voor ontucht met kleuters

Een 15-jarig meisje uit Katwijk is aangehouden voor het maken van kinderporno met kleuters van 5 jaar oud. Naast haar zijn maandag en dinsdag een 17-jarige plaatsgenote en twee 13-jarige jongens uit de Katwijkse woonkern Rijnsburg opgepakt.

Een 5-jarige jongen werd volgens de politie twee weken geleden in een speeltuin in Rijnsburg gedwongen een 5-jarig meisje uit te kleden en seksuele handelingen bij haar te verrichten. De pubers maakten opnames en stuurden de beelden door. Toen iemand de nicht van een van de kleuters waarschuwde, trok zij bij haar oom en tante aan de bel. Die belden de politie.

De mobiele telefoons en computers van de verdachten zijn in beslag genomen. De 15-jarige Katwijkse zou een leidende rol hebben gespeeld bij het dwingen van de kleuters en het opnemen van de handelingen.

Het misdrijf heeft volgens de politie veel impact op de slachtoffers en hun ouders.

Warner Bros. koopt online developer Turbine op

Warner Bros. wordt een steeds grotere speler in de games-industrie. Ze hebben gezien hoe de markt aan het groeien is en ze zouden wel gek zijn als ze daar geen taartpuntje van op zouden vreten. Hun volgende stap in de wereld van games is gezet in de vorm van het opkopen van Turbine.

Turbine is onder andere verantwoordelijk voor Lord of the Rings Online en Dungeons & Dragons Online. Directeur van de ‘home entertainment group’ Kevin Tsujihara had het volgende te zeggen:"Turbine's renowned online game development and publishing expertise will help us develop additional online product offerings, while also providing us with new and innovative ways to market and communicate with our consumers."

Begrijp goed dat Warner Bros. nu dus alle rechten heeft van de Lord of the Rings-games en dus daadwerkelijk een steeds grotere speler op de games-markt aan het worden is. Als ze spellen als ‘Batman: Arkham: Asylum’ blijven maken hoor je mij niet klagen als ze zich ook aan ‘Lord of the Rings’ wagen!

'Meer fietsongelukken door bellen en muziek'

Mobiel bellen en luisteren naar muziek tijdens het fietsen verhoogt het risico op een ongeval met dertig procent. Dat meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) woensdag op basis van onderzoek onder 2.553 fietsers.

De deelnemers aan het onderzoek moesten een online vragenlijst invullen. De stichting tekent zelf al aan dat het lastig is te bepalen hoeveel groter de kans op een ongeval wordt op basis van zelfgerapporteerd gedrag en dat de verhogingsfactor 1.3 een voorzichtige schatting betreft. "Maar in ieder geval is duidelijk geworden dat apparatuurgebruik een risicofactor is."

De SWOV doet de aanbeveling het probleem serieus te nemen, maar vindt ook dat de gegevens van dit onderzoek nog onvoldoende informatie bieden om voor of tegen een wettelijk verbod op apparatuurgebruik tijdens het fietsen te pleiten.

PSV aast op Hutchinson

PSV heeft interesse in Atiba Hutchinson. De club uit Eindhoven wil de middenvelder transfervrij overnemen van FC Kopenhagen. Dit bevestigt PSV-trainer Fred Rutten tegenover De Telegraaf.

PSV kwam de 27-jarige middenvelder deze jaargang tegen in de Europa League waar het in de groepsfase speelde tegen FC Kopenhagen. De Canadees ziet een overgang naar de Lichtstad erg zitten. "PSV is een zeer interessante club voor mij. Ze hebben contact opgenomen en willen me graag hebben", zegt de 47-voudig international tegen De Telegraaf.

De Canadese middenvelder kwam tot nu toe 136 keer in actie voor de ploeg uit de Deense hoofdstad. Hij vond hierin 36 keer het net. Voor zijn periode bij FC Kopenhagen speelde de Noord-Amerikaan bij de Zweedse clubs Helsingborg en Öster. In zijn geboorteland kwam hij uit voor Toronto Lynx.

Relatie Massa en Alonso niet veranderd

Het team van Ferrari blijft maar herhalen dat alles koek en ei is binnen het team. Dit maal is het de beurt aan Felipe Massa om te zeggen dat de inhaalmanoeuvre van teamgenoot Alonso niets heeft veranderd tussen de manier waarop de collega's met elkaar omgaan.

Vanuit zijn huis in Monaco verklaarde Massa: "Zoals wel vaker voorkomt, is er iemand die verwarring probeert te zaaien. Een inhaalmanoeuvre verandert natuurlijk niets aan mijn relatie met Alonso. Ik heb na de race al uitgelegd wat er is gebeurd en ik heb eigenlijk geen zin om dat nog eens te doen. Of er ik al met Fernando over gesproken heb? Natuurlijk, we praten elke dag met elkaar als we op het circuit zijn.".

'Levensverzekering steeds meer uit de gratie'

Consumenten sluiten steeds minder levensverzekeringen af, meldt het Financieele Dagblad woensdag op basis van cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

Uit de jongste cijfers van het CVS zou blijken dat de vraag in de eerste twee maanden van dit jaar opnieuw is afgekalfd. Daarmee zet de krimp van vorig jaar onverminderd door, stelt het FD.

De nieuwe productie van Nederlandse levensverzekeraars daalde in januari en februari van dit jaar met 17 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In januari en februari 2009 was de nieuwe productie al met 25 procent gekrompen vergeleken met dezelfde periode in 2008.

Levensverzekeringen waren jarenlang de belangrijkste groeimotor van de branche. Volgens marktpartijen als ING Groep keren die tijden niet meer terug, aldus de krant.

Krajicek verder in Dothan

Michaëlla Krajicek heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ITF-toernooi in het Amerikaanse Dothan. De Nederlandse tennisster versloeg de Tsjechische Eva Hrdinova met 7-6 (5) en 6-0.

De zege is weer een klein lichtpuntje voor Krajicek. Ze onthulde gisteren in een interview met tijdschrift Sportweek dat het niet goed met haar gaat. Ze mist de steun van haar broer Richard Krajicek en haar ouders, die haar liefdesrelatie met haar fitnesscoach Allistair McCaw niet accepteren.

Laatste dictator Argentinië veroordeeld

De laatste dictator van Argentinië is dinsdag tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor ontvoering en marteling tijdens de militaire dictatuur in het land, die van 1976 tot 1983 duurde. Vijf andere gepensioneerde officieren kregen celstraffen variërend van 17 tot 25 jaar. Een voormalige politiechef werd vrijgesproken.

Reynaldo Bignone (82) en de vijf anderen werden veroordeeld voor 56 gevallen van marteling, illegale gevangenneming en andere misdaden in een van de grootste martelcentra in Argentinië, de legerbasis Campo de Mayo.

Volgens mensenrechtengroepen keerden van de vierduizend gedetineerden in het kamp slechts vijftig levend terug. Op de legerbasis bevond zich ook een clandestiene kraamkliniek waar gedetineerden bevielen van baby's die door het leger werden weggenomen en ter adoptie werden ondergebracht bij militaire gezinnen.

Bignone was president van 1982 tot 1983, maar de misdaden waarvoor hij veroordeeld werd beging hij tussen 1976 en 1978, toen hij commandant was van het Campo de Mayo. Hij werd door het militaire bewind aangesteld als president toen de dictatuur tanende was en het was zijn taak het leger te beschermen op een moment dat Argentinië terugkeerde naar democratie.

Als president verschafte Bignone amnestie aan schenders van de mensenrechten en gaf hij opdracht tot de vernietiging van documenten die verwezen naar martelpraktijken en de verdwijning van politieke opponenten voordat hij toestemde zijn macht over te dragen aan de democratisch gekozen Raul Alfonsin.

Gerechtshoven en het congres in Argentinië draaiden de amnestie uiteindelijk terug en president Cristina Fernandez maakte het tot haar prioriteit om leiders van de dictatuur te vervolgen. In totaal zijn 1464 mensen aangeklaagd voor het begaan van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de dictatuur en zijn 74 personen veroordeeld.

Bignone zelf ontkende verantwoordelijk te zijn voor de misdaden en zei dat het nooit is aangetoond dat 'meer dan achtduizend' personen verdwenen tijdens de dictatuur. "In vredestijd betekent de verdwijning van een persoon iets anders dan in tijden van oorlog", zei hij.

Volgens officiële cijfers zijn in de zeven jaar van de dictatuur dertienduizend mensen vermoord. Mensenrechtengroepen houden het op dertigduizend mensen.

Laatste dictator Argentinië veroordeeld
Laatste dictator Argentinië veroordeeld (Foto: Novum)

 

[NHL playoffs] Sharks weer op gelijke hoogte

De San Jose Sharks hebben de stand in de playoffserie tegen de Colorado Avalanche weer gelijkgetrokken. Voor de derde keer op rij was daar een overtime periode voor nodig. In Denver, Colorado maakte Joe Pavelski de winnende treffer waardoor de stand in de serie nu 2-2 is.

Pavelski vond dat de overwinning mede te danken was aan een sterke start: "Dit was wat we wilden. Met een 3-1 achterstand zouden we het onszelf wel heel lastig maken, maar met 2-2 maken we nog een goede kans. Hopelijk hebben we ons lesje nu geleerd en starten we thuis weer scherp." Coach Todd McLellan was blij met het goede spel van de line van Pavelski, waar ook Devon Setoguchi en Ryane Clowe in spelen. "Die line presteert prima voor ons in de playoffs. Dat is lekker, want vorig jaar kregen we vaak de kritiek dat we te weinig scorend vermogen hadden buiten onze top line. Dit jaar is dat een heel ander verhaal."

Pavelski schaatste voor de winnende treffer achter verdediger Douglas Murray aan de aanvalszone in. Murray schopte wat oorlog en hield twee verdedigers bezig, terwijl de puck bij Pavelski terecht kwam. Deze had vervolgens ruimte om uit te halen, en met het 45ste schot op doel werd Anderson dan eindelijk verslagen.

De Sharks startten sterk deze wedstrijd en hielden de Avalanche lang ver uit de buurt van het eigen doel. Al na een minuut spelen resulteerde het sterke spel van de Sharks in een powerplay goal van Dan Boyle, de schlemiel van de vorige wedstrijd. Paul Stastny mocht namelijk vlak na de openingsfaceoff al naar het strafbankje doordat hij Joe Thornton in zijn gezicht sloeg met zijn stick. De Sharks bleven sterker in deze periode, maar wisten niet meer te scoren.

In de tweede periode ging het spel behoorlijk gelijkop, en beide goalies moesten een flink aantal reddingen maken. De Avalanche kwamen echter op gelijke hoogte via Paul Stastny. Hij maakte een powerplay-goal slechts vier seconden nadat Rob Blake naar de strafbank moest. Hij veranderde na een gewonnen face-off het schot van verdediger John-Michael Liles van richting.

De rest van de wedstrijd ging gelijk op, maar naarmate de overtime vorderde werden de Sharks iets sterker. Dat gebeurde echter pas nadat Sharks-goalie Evgeni Nabokov redding moest brengen bij twee kansen van de Avalanche. Hierna leken de Sharks wakker geschud, en dit resulteerde in een overwinning. De Sharks hebben nu thuis de kans om voor het eerst tijdens deze playoffserie op voorsprong te komen.

Van Luijk derde op 200 meter in Jamaica

Patrick van Luijk is gisteren derde geworden tijdens de UTech Classic, een internationale atletiekwedstrijd op Jamaica. De winst ging naar zijn trainingsmaatje Asafa Powell.

De Jamaicaan, plaatselijk favoriet, won de 200 meter met een tijd van 21,27 seconden. Op de tweede plaats eindigde de Amerikaan Travis Padgett in 21,34. Van Luijk finishte als derde in een tijd van 21,69.

Mede door het slechte weer en de tegenwind van 1,0 meter per seconde in Kingston, liepen de atleten geen snelle tijden.

Van Luijk probeert in Jamaica, het land van herkomst van zijn vader, de aansluiting met de wereldtop te vinden. Om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Barcelona, moet onze landgenoot een tijd van 20,85 lopen.

[NHL playoffs] Verdediging Predators houdt stand

De Nashville Predators zijn er wederom in geslaagd om de veelscorende Chicago Blackhawks in toom te houden, en pakken daarmee een 2-1 voorsprong in de playoffserie. Thuis werd het 4-1 door goals van Joel Ward, David Legwand, Seah Weber en Martin Erat.

Na dertien minuten spelen kwamen de Predators op 1-0 via Ward, die een rebound voorbij goalie Antti Niemi werkte. De Blackhawks maakten via Tomas Kopecky nog wel gelijk laat in de eerste periode. In de tweede periode liepen de Predators echter uit naar 3-1 via goals van Legwand en Weber. De laatste was een hard afstandsschot van de verdediger.

Ook in de derde periode bleven de Predators sterker. In alle perioden hadden zij meer schoten op doel. De goal door Martin Erat viel uit een penalty shot nadat Dustin Byfuglien hem haakte tijdens een breakaway kans. Erat liet dit buitenkansje niet onbenut en maakte zo de eerste penalty shot-treffer van de Nashville Predators tijdens de playoffs.

Coach Joel Quenneville van de Blackhawks was vanzelfsprekend ontevreden: "Ik kan hier niet blij mee zijn. Zij werkten harder en toonden meer veerkracht bij tegenslagen." Nashville-goalie Pekka Rinne denkt dat zij de Blackhawks in de resterende wedstrijden ook op een laag doelpuntentotaal kunnen houden. "Ze hebben goede spelers en gaan ongetwijfeld wel kansen krijgen, vooral tijdens de powerplay. Maar we verdedigen goed en blokkeren veel schoten."

[NBA] Tweede zege Boston en Atlanta

Boston Celtic en Atlanta Hawks hebben ook de tweede wedstrijd in de play-offs van de NBA gewonnen. In de best-of-seven series staan daardoor beide clubs op een voorsprong van 2-0.

Boston Celtic versloeg Miami Heat met 106-77. De Hawks wonnen met 96-86 van de Milwaukee Bucks. Bij de Bucks kwam de Nederlander Dan Gadzuric zes minuten in actie maar hij wist niet tot scoren te komen.

Los Angeles Lakers won ook de tweede wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder. De Lakers zegevierde met 95-92. Bij de wedstrijd tussen Phoenix Sunds en Portland Trail Blazers is de stand 1-1. De Suns wonnen de tweede wedstrijd met 119-90.

Ronaldinho: "Ik ga naar WK en win het"

Ronaldinho speelt het WK voor Brazilië en de Zuid-Amerikanen winnen deze zomer de wereldtitel voor de zesde keer. Dat voorspelt Ronaldinho woensdag in het Braziliaanse tijdschrift Chi.

De aanvallende middenvelder van AC Milan, die de laatste interlands niet werd opgeroepen door bondscoach Dunga, weet zeker dat hij de keuzeheer kan overtuigen hem mee te nemen naar Zuid-Afrika.

"Ik ga naar het WK en ik win het", stelt Ronaldinho onomwonden in het interview. De wereldkampioen van 2002 speelde ook op het laatste WK voor de Goddelijke Kanaries, maar sinds Dunga bondscoach is, is dat geen vanzelfsprekendheid meer. De oud-verdediger kiest er voor om het team boven de grote namen te stellen.

"Ik heb de laatste tijd wat problemen gehad bij de nationale ploeg", beseft Ronaldinho zich terdege. "Maar dat is niet mijn fout geweest. Ik kan me geen WK zonder Ronaldinho op het veld voorstellen." Om Dunga te paaien, praat de ster van AC Milan ook over het team. "Ik zal het land trots maken op het WK en, samen met mijn ploeggenoten, de beker winnen."

Of Ronaldinho ook een oproep krijgt van Dunga valt overigens nog te bezien. Ondanks dat hij bij AC Milan goed speelt, kwam hij begin april vorig jaar voor het laatst voor zijn land uit. In 87 interlands scoorde Ronaldinho daarvoor 32 keer.

Ronaldinho wil dolgraag naar het WK - Bron: Novum/AP

Loze bommelding op Utrecht Centraal

Op last van de politie werd het treinverkeer rondom Utrecht Centraal woensdagochtend grotendeels stilgelegd. In de stationshal was een verdacht pakketje gevonden.

Even na 08:00 uur werden de perrons ontruimd en werd de stationshal gesloten. In de treinen die op dat moment richting Utrecht reden werd omgeroepen dat er een bommelding was gedaan op Utrecht Centraal.

Als snel bleek het loos alarm te zijn en is het treinverkeer deels weer hervat. Volgens Prorail is er een vertraging van ongeveer 45 minuten.

Lees natuurlijk mee op het forum!

Geheim ruimtevaartuig klaar voor lancering

Het Amerikaanse leger gaat donderdag een onbemand ruimtevaartuig lanceren dat lijkt op een miniatuurversie van de spaceshuttle. Dat heeft de Amerikaanse luchtmacht dinsdag gezegd.

Na een ontwikkelingsperiode van tien jaar wordt het X-37B Orbital Test Vehicle in Florida gelanceerd. Het voertuig blijft negen maanden in een baan om de aarde, waarna het op de automatische piloot terugvliegt en als een vliegtuig landt op de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië.

In zijn baan om de aarde zal het ruimtevaartuig geheime experimenten uitvoeren. Volgens de luchtmacht is het belangrijkste doel te testen of het automatische vluchtcontrolesysteem goed werkt en of het voertuig in staat is opnieuw gelanceerd te worden en wat de kosten daarvan zijn.

Het voertuig werd gebouwd door Boeing als onderdeel van het X-37 programma van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Later nam het Pentagon het project over, waar het werd uitgevoerd door een geheime eenheid van de luchtmacht. In totaal zijn honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in het project.

Nederland moet onafhankelijkheidsdag vieren

Net als Amerika en Frankrijk moet Nederland zijn eigen onafhankelijkheidsdag gaan vieren. Dat bepleitte directeur van het Nationaal Historisch Museum Erik Schilp woensdagochtend op Radio 1.

Als datum voor de viering heeft hij 26 juli gekozen. In 1581 werd op die dag het Plakkaat van Verlatinghe getekend. In een vergadering van de Staten-Generaal van de Nederlanden was besloten dat koning Filips II wordt afgezet als heerser. Ook is in het plakkaat opgenomen dat de vorst er is voor het volk en niet andersom.

De ondertekening wordt gezien als de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring. In 1579 was al voorwerk verricht. Toen kwamen verschillende Nederlandse gewesten in de Unie van Utrecht onder meer overeen dat ze samen de Spanjaarden het land uit zouden jagen. Maar op dat moment werd nog wel trouw aan de Koning beloofd.

Met de viering van de Nederlandse onafhankelijkheidsdag wil Schilp meer aandacht voor die periode krijgen. Nu is er volgens hem vooral veel aandacht voor de periode rond de Tweede Wereldoorlog, terwijl Nederland al veel langer bestaat.

[NHL playoffs] Flyers blijven verrassen

De Philadelphia Flyers, als zevende geplaatst in de Eastern Conference, blijven verrassen. De als tweede geplaatste New Jersey Devils werden voor de derde keer in de playoffserie verslagen waardoor de tussenstand 3-1 in het voordeel van Philadelphia is. Dit keer wonnen de Flyers met 4-1 dankzij onder meer twee goals van Jeff Carter.

Tien jaar terug kwamen de Devils van een 3-1 achterstand terug tegen de Flyers, die toen goalie Brian Boucher als rookie in het doel hadden staan. Boucher keept inmiddels weer voor de Flyers, maar is vastbesloten om de geschiedenis zich niet te laten herhalen. Deze wedstrijd leverde hij een flinke bijdrage door dertig schoten op doel te stoppen en slechts één goal hoefde toe te staan.

De Devils kwamen nog wel op voorsprong via een powerplay goal van Ilya Kovalchuk, pas zijn eerste goal in de playoffserie. De Flyers maakten halverwege de tweede periode pas gelijk, ook in de powerplay. Carter was de scherpschutter. Laat in de tweede periode zette Danny Briere de Flyers op voorsprong met een hard afstandsschot vanaf de rechterkant. Dit leek een houdbaar schot voor goalie Martin Brodeur.

Daniel Carcillo maakte na vier minuten spelen in de derde periode de 3-1 met een schot uit een moeilijke hoek. Ook hierbij ging Brodeur niet helemaal vrijuit, en hiermee was direct de hoop van de Devils verdwenen. Na een aantal straffen konden de Flyers via Jeff Carter ook nog de 4-1 scoren in een vijf tegen drie-situatie.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over ondernemen bij slecht weer.

Bij sommige ondernemingen ben je afhankelijk van klimatologische omstandigheden. Strandtenten bij voorbeeld. Die vragen na een regenachtige zomer altijd om overheidssteun. Vreemd dat ze na een snikhete zomer nooit vragen of ze alsjeblieft wat extra geld in de staatskas mogen storten…

En ja hoor. Nu staan de luchtvaartmaatschappijen bij financiën aan de deur te kloppen om steun. Waarom?

[NHL playoffs] Penguins bijna door

De Pittsburgh Penguins hebben een 3-1 voorsprong genomen in de playoffserie tegen de Ottawa Senators. Door de 7-4 overwinning in Ottawa hebben de Penguins nog slechts één overwinning nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Thuis kunnen zij het nu dus afmaken.

Man van de wedstrijd was wederom Sidney Crosby met twee goals en twee assists. De sterspeler van Pittsburgh heeft nu 11 punten in vier wedstrijden. Verdediger Sergei Gonchar gaf drie asists, terwijl Chris Kunitz een goal en twee assists had. Voor de Senators maakten Matt Cullen, Daniel Alfredsson en Jason Spezza ieder een goal en een assist. Chris Neil scoorde de vierde goal voor de Senators.

In de eerste periode scoorden de Penguins slechts één keer in de powerplay via Evgeni Malkin, maar in de tweede liepen zij al snel uit naar 4-0. Daarna leek de wedstrijd om te draaien door twee goals van de Senators, maar anderhalve minuut na de 4-2 maakte Maxime Talbot wederom een belangrijke goal. Hij schoot shorthanded de 5-2 binnen. In diezelfde powerplay maakten de Senators er nog wel 5-3 van, maar na de late treffer van Chris Kunitz was de wedstrijd voordat de derde periode begonnen was eigenlijk al gespeeld.

Ottawa scoorde via Jason Spezza nog de 6-4 in de powerplay, maar vijf minuten later gooide Jordan Staal de wedstrijd definitief op slot met de 7-4. Aan het einde van de wedstrijd ontstond nog een flink opstootje waarbij maar liefst drie spelers van de Senators naar de kleedkamer gestuurd werden en drie naar de strafbank. Van de Penguins werd slechts één speler naar de strafbank gestuurd. In de vijf tegen drie-situatie die hierna ontstond scoorden de Penguins niet, maar dit was ook niet meer nodig.

The Next Big Thing wordt komisch filmavontuur

Pendulo Studio's is een Spaanse developer. Onlangs brachten ze het derde deel in de Runaway-serie uit, maar inmiddels zitten ze niet stil. Ze werken nu aan "The Next BIG Thing", en dit wordt wederom een komisch adventure-spel. Uitgever Focus Home Interactive heeft alvast de eerste beelden vrijgegeven van Dan Murray en Liz Allaire, de hoofdpersonen van het spel. Buiten dat het verhaal zal draaien om films en tv-series, en dat er allerlei vreemde en grappige situaties in voor zullen komen is er nog niets bekendgemaakt.

The Next Big Thing

The Next Big Thing

Van Peppen, Duits naar RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft de 24-jarige linksback Ard van Peppen aangetrokken. Van Peppen komt over van het Rotterdamse Excelsior en tekent in Waalwijk een contract dat hem tot de zomer van 2013 aan de geelblauwen verbindt.

De linksbackpositie is bij RKC al een aantal jaren onderbezet. Met Ard van Peppen halen wij een ervaren, voetballende linkerverdediger in huis die heeft bewezen zich in de top van de eerste divisie prima staande te kunnen houden”, aldus manager technische zaken Mohammed Allach.

De Waalwijkers hebben daarnaast middenvelder Sander Duits aantrokken. De 26-jarige Duits maakt de overstap van FC Omniworld en tekent een contract voor drie seizoenen.

[NHL playoffs] Red Wings weer op gelijke hoogte

De Detroit Red Wings zijn weer volledig terug in de playoffserie tegen de Phoenix Coyotes. De thuisploeg won in een solide wedstrijd met 3-0, goalie Jimmy Howard was man of the match. Ook de goalie van de Coyotes, Ilya Bryzgalov, speelde een solide wedstrijd met 29 reddingen. Hij moest echter wel driemaal vissen.

De Red Wings kwamen in de tweede periode op voorsprong in de powerplay. Verdediger Niklas Kronwall schoot van grote afstand op doel, en het schot werd van richting veranderd door Henrik Zetterberg. Vervolgens moest Howard enkele keren in actie komen om de voorsprong laat in de tweede periode vast te houden. Met name zijn redding op een poging van Lee Stempniak was knap, vlak nadat hij zijn masker verloren had.

In de derde periode moesten de Red Wings een aantal powerplays van de Coyotes toestaan, maar de penalty kill van de Red Wings was goed in vorm waardoor de Coyotes nauwelijks echte kansen kregen. Pavel Datsyuk maakte vervolgens 2-0 door een pass van Johan Franzen achter Bryzgalov te one-timeren. Slechts 25 seconden later maakte Zetterberg vanuit een scherpe hoek de 3-0. Het was alweer de vijfde goal van de Zweed, en daarmee is hij vooralsnog topscorerer in de playoffs.

Guardiola: "In Barcelona zal het anders zijn"

Internazionale heeft in de halve finale van de Champions League een goede eerste stap gezet richting de finale. Ze wisten de gedoodverfde favoriet FC Barcelona van trainer Pep Guardiola in toom te houden (3-1)

FC Barcelona kwam snel op voorsprong in de halve eindstrijd, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen een gretiger Internazionale. De Catalaanse trainer Pep Guardiola kreeg door de nederlaag een onverwachts een dreun te verwerken. "Het is een halve finale van de Champions League en het is duidelijk dat het moeilijk is. In Barcelona zullen we proberen twee goals en meer te maken", zei hij na afloop tegen Sky Italia

"In Barcelona duren 90 minuten erg lang", vervolgens Guardiola vol vertrouwen. "We konden de bal echter niet zo circuleren als gewoonlijk. Inter is een zeer goed team, maar in Barcelona zal het anders zijn"

Sneijder: "Gelijkmaker viel op juiste moment"

Op grootse wijze wist Internazionale dinsdagavond af te rekenen met FC Barcelona. In eigen huis won de equipe van trainer José Mourinho met liefst 3-1. Wesley Sneijder scoorde eenmaal en was zeer tevreden met de zege.

"Absoluut. Als je thuis met 3-1 van Barcelona wint, kan je alleen maar zeer tevreden zijn", vertelde Sneijder na afloop tegenover NOS. Inter kwam wel op achterstand. "Dat was de eerste mogelijkheid voor hun. We waren één moment niet scherp en dan krijg je meteen een goal om je oren. Je weet dat je dat niet weg moet geven tegen Barcelona."

"We kregen voor dat doelpunt al wel kansen en gingen na het tegendoelpunt door op dezelfde manier. We creëerden ook veel kansen en winnen uiteindelijk verdiend met 3-1", vond de hoofdrolspeler. Zelf scoorde Sneijder de gelijkmaker en gaf hij een assist bij de 3-1. "Thuis moesten we sowieso scoren. Als je met 0-1 achter komt, dan moet je een treffer maken om weer in het juiste spel te komen. De 1-1 viel op een goed moment, waardoor we na rust konden doordrukken."

Presidentsverkiezingen Polen op 20 juni

In Polen worden op 20 juni presidentsverkiezingen gehouden. Daartoe heeft waarnemend president Bronislaw Komorowski woensdagochtend alle benodigde documenten ondertekend, zo liet zijn woordvoerder weten. Het was al bekend dat de stembusgang in juni zou plaatsvinden, alleen de exacte datum was nog niet vastgesteld.

De verkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor het najaar, maar door het plotselinge overlijden van de vorige president, Lech Kaczynski, werden ze vervroegd. Kaczynski kwam onlangs om te leven door een vliegramp bij de West-Russische stad Smolensk, samen met zijn vrouw en tientallen Poolse hoogwaardigheidsbekleders.

Zondag werd het presidentiële paar bijgezet in een kathedraal in de Zuid-Poolse stad Krakau. Komorowski is kandidaat namens het centrumrechtse Burgerplatform. Hij geldt als favoriet. Het is nog onduidelijk wie kandidaat wordt namens Recht en Gerechtigheid van Kaczynski.

'Aswolk geen bedreiging voor meivakantie'

Vakantiegangers die een vlucht in de meivakantie hebben geboekt, hoeven niet bang te zijn dat de aswolk roet in het eten gooit. De grote reisorganisaties OAD, TUI en Thomas Cook verwachten dat de logistiek op tijd weer in orde is, concludeert het AD woensdag uit een rondgang.

Voorwaarde is wel dat de vulkaan in IJsland geen nieuwe aswolken uitstoot. Het luchtruim boven Nederland bleef dinsdagnacht geopend voor vliegtuigen. Aanvankelijk zou het luchtruim alleen tot 21.00 uur open blijven.

Een woordvoerder van KLM deed woensdagochtend op Radio 1 een oproep aan reizigers om ondanks alles geduldig te blijven. Nu bekend is dat er weer wordt gevlogen, wil iedereen volgens hem tegelijk op reis of terug naar huis.

Door de drukte zou het boekingssysteem op halve snelheid lopen. "Ik snap dat het moeilijk is om geduldig te blijven als je al vijf dagen in een hotel wacht, maar we kunnen nou eenmaal niet iedereen tegelijk naar huis vliegen", legde de woordvoerder uit.

EasyJet hervat woensdagochtend enkele lijnen boven Engeland en de rest van Europa. De luchtvaartmaatschappij waarschuwt enkele dagen nodig te hebben voordat het weer volgens schema vliegt. Ryanair hervat de vluchten boven Noord-Europa op zijn vroegst op donderdag.

'Aswolk geen bedreiging voor meivakantie'
'Aswolk geen bedreiging voor meivakantie' (Foto: Novum)

 

DVD: Awaydays: The Real Hooligans

De titel draagt al meteen een zekere mate van geweldadigheid uit: Awaydays: The Real Hooligans. Alsof andere hooligans een stelletje amateurs zijn (nu zijn het in het echte leven ook de meest sneue figuren met het IQ van een nietmachine natuurlijk, maar daar gaat het niet over hier), vroegere films met vergelijkbaar thema en sfeer niks voorstelden (The Firm, This Is England en Hooligans bijvoorbeeld) en dit dé real deal moet worden. De hoes probeert een sfeer op te roepen van een fullpacked Britse misdaad/actiefilm, maar worden die verwachtingen ook waargemaakt zodra de schijf in de dvd-speler verdwijnt?

Awaydays: The Real Hooligans

Hodgson lovend over Nevland

Het was al een geruime tijd bekend dat Erik Nevland na dit seizoen terugkeert naar Viking Stavanger, maar Roy Hodgson, manager van Fulham steekt nog even de loftrompet voor de aanvaller.

De 32-jarige spits speelde het afgelopen tweeënhalf seizoen voor The Cottagers, waar zijn contract aan het einde van dit seizoen afloopt. Manager Hodgson is nog steeds dolblij met de inbreng van Nevland, oud-speler van FC Groningen, en wilde hem graag nog een jaar behouden.

"Hij is werkelijk waar een fantastische voetballer, een fantastische prof en een heel goede speler. Hij heeft een grote rol gespeeld in het succes dat we hebben gehad", zei Hodgson op een persconferentie.

"Ik moet Viking dan ook feliciteren met deze transfer. Hij zal ongetwijfeld nog een hoop doelpunten voor die club maken." Bij Viking speelde Nevland al tweemaal eerder.

[WK IJshockey] Uitslagen dag 2

Gisteren is in Tilburg het WK ijshockey voor de B-divisie van start gegaan. Nederland neemt het hierin op tegen Oekraïne, Japan, Litouwen, Oostenrijk en Servië. Hieronder vind je de uitslagen van de tweede speelronde.

Oostenrijk - Litouwen

Oostenrijk blijft vooralsnog op koers voor promotie door met 6-2 van Litouwen te winnen. De wedstrijd werd beslist door drie goals in de tweede periode. Litouwen was in eerste instantie de sterkste ploeg in vijf tegen vijf-situaties, maar zij konden een voorsprong in de eerste periode niet vasthouden. In de tweede periode liepen de Oostenrijkers definitief uit, mede doordat de Litouwers moeite hadden om bij de strafbank weg te blijven.

Japan - Servië

Japan heeft na het gewonnen duel tegen gastland Nederland ook de tweede wedstrijd gewonnen. De op dit niveau debuterende Serven werden met 5-0 aan de kant gezet. Het duel begon flitsend met een straf na 18 seconden speeltijd, waarvan de Japanners direct profiteerden. Meer goals bleven echter uit, waardoor Servië nog tot ver in de tweede periode hoop op een overwinning mocht koesteren. Aan het einde van de periode liepen de Japanners echter alsnog uit naar 4-0. In de derde periode werd slechts éénmaal gescoord. 

Nederland - Oekraïne

Nederland heeft ook de tweede wedstrijd voor thuispubliek niet weten te winnen. Dit keer was Oekraïne met 9-2 te sterk. Gisteren was Oekraïne al met 12-5 te sterk voor Litouwen. Na drie minuten stonden de Oekraïners al voor bij de eerste goede aanval, daarna liepen zij al snel uit na 3-0. Nederland kreeg nog wel enkele kansen maar de voorsprong van Oekraïne kwam geen moment in gevaar. In de tweede periode veranderde het spelbeeld niet: Nederland werkte wel hard, maar het kwaliteitsverschil was te groot. Na deze periode stond een 6-0 stand op het scorebord. In de derde periode maakte Nederland nog wel 7-1, maar niet veel later stond het alweer 9-1. Nick de Jong liet het publiek nog éénmaal juichen met een droog afstandsschot, waardoor de eindstand op 9-2 bepaald werd.



De foto's zijn gemaakt door Michael Schoenmakers. Meer foto's kun je hier vinden.

Stand

# Land Gespeeld Punten Winst Verlies OTW OTL
1 Oostenrijk 2 6 2 0 0 0
2 Oekraïne 2 6 2 0 0 0
3 Japan 2 6 2 0 0 0
4 Nederland 2 0 0 2 0 0
5 Litouwen 2 0 0 2 0 0
6 Servië 2 0 0 2 0 0

Programma volgende speelronde

Datum Tijd Thuis Uit
22/04/10 13:30 Oekraïne Servië
20/04/10 17:00 Japan Oostenrijk
20/04/10 20:30 Litouwen Nederland

Verbod op borstimplantaat

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft met onmiddellijke ingang de borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP) verboden.

De kans is groot dat de in Nederland onder de merknaam M-Implant in de handel gebrachte borstvullingen kunnen lekken of scheuren. De IGZ die door de Franse toezichthouder op de hoogte is gesteld, vraagt vrouwen met borstimplantaten te controleren of zij een implantaat hebben van PIP.

De fabrikant staat vermeld op de informatie die zij hebben meegekregen na de operatie. De IGZ adviseert vrouwen die de implantaten hebben en pijnklachten hebben of een veranderde vorm van de borst, contact op te nemen met de kliniek waar zij behandeld zijn en een afspraak te maken voor extra controle.

Aerts: "Waalse Pijl blijft bijzonder"

Mario Aerts was de laatste Belg, die er in slaagde om de Waalse Pijl te winnen. Vandaag zal de renner van Omega Pharma-Lotto vooral voor zijn kopmannen, Philippe Gilbert en Jurgen Van den Broeck, door het vuur gaan.

"Ik ga proberen hen in de beste omstandigheden af te zetten voor de finale," aldus een strijdlustige Aerts, die ook nog even naar 2002 keek. In dat jaar won de Belg namelijk op de Muur van Hoei en hield Unai Etxebarria en Michele Bartoli destijds achter zich. "De Waalse Pijl blijft dus een speciale koers voor mij. Die overwinning was een heel mooi moment."

Na 2002 hoopte Aerts nog verder te groeien, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. "Ik dacht dat mijn beste jaren nog zouden komen, maar het kwam er niet zo meer uit. Ik stapte over naar Telekom, waar ik in de helpersrol werd geduwd. Misschien was dat niet mijn beste beslissing. Ik was eigenlijk beter bij Lotto gebleven."

Aerts zou de Waalse Pijl graag nog eens op zijn naam schrijven, maar beseft ook dat de eindzege wellicht te hoog gegrepen is. "Ik ben aan het terugkeren. Mijn niveau van 2008 heb ik nog niet bereikt, maar ik ben wel aan het verbeteren."

Aantal comazuipers fors gestegen

Vorig jaar belandden vijfhonderd jongeren onder de achttien jaar in het ziekenhuis als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Dit is een toename van zo'n vijftig procent ten opzichte van 2008, toen 337 jongeren zich moesten laten behandelen voor een alcoholvergifitging.

De gemiddelde 'comazuiper' drinkt tien tot vijftien glazen alcohol voordat het misgaat. De verhouding tussen jongens en meisjes is gelijk. De jongste alcoholmisbruiker die vorig jaar in een ziekenhuis werd opgenomen was slechts 11 jaar oud.

STAP, het kennisinstituut voor alcoholbeleid, is van mening dat de voorlichtingscampagnes om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, niet zinvol zijn. De organisatie ziet meer in het fors verhogen van de alcoholprijzen; een maatregel die de overheid moet nemen.

AZ legt jeugdinternational Schouten vast

AZ heeft Erik Schouten gecontracteerd. De Nederlandse jeugdinternational die al in het belofteteam van de Alkmaarders speelde, tekende tot aan de zomer van 2012. In het contract is een optie opgenomen voor nog een extra seizoen. Dit meldt de club op zijn site.

De 18-jarige verdediger van Oranje onder 19 is al zeven jaar actief in de jeugdopleiding van de huidige nummer vier van de Eredivisie. De verdediger is erg gelukkig met zijn eerste profcontract. "Dit is toch geweldig, hier doe je het allemaal voor. Ik hoop mij in het komende seizoen te verbeteren en zo snel mogelijk door te breken in het eerste elftal."

Technisch directeur Marcel Brands ziet in Schouten een typische AZ-speler. "Erik past goed binnen onze filosofie, hij is verdedigend goed en zoekt altijd de voetballende oplossing." AZ heeft met de jongeling een goede versterking voor volgend seizoen. De uittredend landskampioen moet het volgend seizoen naar het zich laat aanzien met een kleinere begroting doen en heeft daarom veel baat bij goede jeugdspelers.

Film: The Crazies

Een bekend Nederlands spreekwoord is: 'beter een goede buur dan een verre vriend'. Maar wat als je buren ineens veranderen in gestoorde moordzuchtige psychopaten zoals in de nieuwe film The Crazies van Breck Eisner? Dan moet je deze buren zo ver mogelijk uit je buurt houden en proberen te overleven! Kan deze film zelf ook het hoofd boven water houden of is het een slechte remake van het origineel van horrormeester George Romero?

 

Film: I Love You Phillip Morris

Films over homoseksualiteit liggen altijd nogal gevoelig in Hollywood. Het is een niet veel voorkomend thema en als het al eens aangesneden wordt zijn het of stereotype nichten of zelfhatende en worstelende mannen. Het is dus nog de vraag of dat in I Love You Phillip Morris dan misschien toch anders is. Het feit dat de film zowel geschreven als geregisseerd is door de makers van Bad Santa (Glenn Ficara en John Requa) belooft in ieder geval al een hoop.

 

I Love You Phillip Morris

Inbrekers roven tv's uit cellen

Brutale inbrekers hebben de afgelopen weken twee keer toegeslagen in de gevangenis in Hoorn. Beide keren roofden ze televisies uit de cellen van hun collegacriminelen, schrijft De Telegraaf woensdag.

De eerste keer waren de gevangenen van Het Keern volgens de krant op weekendverlof. De inbrekers klommen in het weekeinde van 6 en 7 maart over het hek, braken een raam open naast een noodtrap en gingen zo naar binnen. Ondanks een alarmsignaal wisten ze te ontkomen.

In het weekeinde van 10 en 11 april sloegen ze opnieuw toe. Die inbraak werd volgens De Telegraaf pas ontdekt toen de gevangenen de maandag daarop terugkwamen van hun verlof. Justitie vermoedt dat de gevangenen hulp van binnenuit hebben gehad. Een gedetineerde zou al voor de inbraken zijn opgepakt.

Van der Velde mist eensgezindheid bij sc Heerenveen

Het is momenteel niet erg goed gesteld met sc Heerenveen, zo meent Riemer van der Velde, oud-voorzitter van de Friezen. Dit vertelt hij in gesprek met Dossier BvD.

Vooral over de mensen die acteren binnen de bestuurskamer is de voormalig preses van de club bezorgd. "De eensgezindheid was ooit een groot wapen was bij ons, maar is nu wat zoek", aldus Van der Velde.

sc Heerenveen zoekt een nieuwe algemeen directeur, omdat Yme Kuiper die functie niet gaat vervullen. "In mijn tijd bij Heerenveen was het zo dat we een directie hadden van drie man, waarbij twee jongere kerels, die evenveel rechten hadden als ik."

"Maar na afloop waren we het altijd met zijn drieën eens, want je moet met argumenten komen om gelijk te hebben. Ik mis tegenwoordig het overleg. Waarom zorgen we niet voor draagvlak voor datgene wat vinden? Draagvlak is enorm belangrijk."

"Neemt niet weg dat er een aantal mensen wel met hart en ziel er mee bezig zijn, dat is niet het commentaar. Het commentaar ligt hem puur in de kwaliteit. Men denkt bij de club dat door het binnenhalen van een sterke man het probleem opgelost kan worden. Dat zou best kunnen, maar dan zou hij én de club van binnen en buiten moeten kennen én dan zou hij ook verstand van voetbal moeten hebben", schetst Van der Velde.

As op toestel België na vlucht uit Maastricht

Bij de inspectie van een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij World Airways op de internationale luchthaven Oostende-Brugge is as aangetroffen op de motoren. Dat meldde de luchthaveninspectie in Oostende.

Het vliegtuig landde dinsdagnamiddag na een vlucht vanaf de luchthaven bij Maastricht. Het vliegtuig wordt aan de grond gehouden. Of er schade is, moet woensdag blijken na een grondige inspectie door een gespecialiseerd technicus. Het vliegtuig van World Airways was het tweede toestel dat op Oostende landde. Bij een inspectie van het eerste toestel werd geen as aangetroffen. Een tweede vrachtvlucht van World Airways, die uit Duitsland moest komen, werd afgelast na de vondst van as op het toestel uit Maastricht.

Verliefd op een Portugese

Ik hoor je. Zuiver. Kristalhelder. Ik laaf me aan de woorden die als honing van je lippen druppelen. Ik hoor je, maar ik versta je niet. Van wat je zingt, begrijp ik af en toe een woord. Misschien is dat maar goed ook. Dat maakt het mooier, mystieker. Maar ik vóel wel wat je zingt. Dat gevoel is een beetje vreugde en blijheid, maar voornamelijk verdriet, weemoed en melancholie. Dat ene woord, saudade.

Olympique Lyon in tien busjes naar Duitsland

Olympique Lyon kent een roerige aanloop naar de eerste halve finale van de Champions League. De Fransen moeten in de halve eindstrijd af zien te rekenen met Bayern München.

De Franse formatie kwam gisteren aan in München en legde de rit in tien busjes af. Normaal gesproken zou men het vliegtuig pakken, maar door de aswolk was het niet mogelijk om te vliegen. "We moeten ons maar aanpassen. Wat extra massages en wat meer rekken en strekken moet voldoende zijn. Ik heb niet het gevoel dat we de reis nog in de benen hebben," was het nuchtere commentaar van trainer Claude Puel.

Daarnaast zorgde ook het seksschandaal rond aanvaller Sidney Govou een belangrijke rol. Puel liet met klem weten niets over de situatie kwijt te willen. "Die zaak heeft geen enkele invloed op de wedstrijd."

Het duel tussen Bayern München en Olympique Lyon begint vanavond om 20:45 uur.

Natal in beweging

Er zijn foto's van een Natal development unit gelekt op het internet via een tester. Deze foto's onthullen een nog onaangekondigde functie van het al veelbesproken apparaat. De foto's zijn verstuurd door iemand die ingehuurd is om tests uit te voeren met de nieuwe gadget. Deze tonen de pre-release-hardware, de bijbehorende handleidingen en de verpakking.

Volgens het bericht staan er waarschuwingen in de handleiding dat gebruikers de Natal camera voorzichtig moeten behandelen, omdat ze anders de tiltmotor kapot kunnen maken. Dit suggereert dat Natal de mogelijkheid zal hebben om de camera zelf te bewegen. De anonieme tester meldt ook dat Natal wordt getest met veel gesproken tekst, dat verwijst naar een uitgebreide stemherkenning door de controller.

Handleiding Natal

 

Zorgen over andere IJslandse vulkaan

De chaos door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull is misschien nog maar een voorproefje van wat de wereld te wachten staat. Wetenschappers vrezen dat de schokken waarmee de eruptie gepaard gaat een veel gevaarlijker uitbarsting teweeg kunnen brengen van de nabijgelegen vulkaan de Katla. Die eruptie zou wel eens tien keer zo sterk kunnen zijn en nog veel meer as veel hoger de lucht in kunnen stoten.

De Eyjafjallajökull en Katla liggen allebei in het zuiden van IJsland, ongeveer twintig kilometer van elkaar vandaan, maar zijn vermoedelijk via ondergrondse magmakanalen met elkaar verbonden. De Katla ligt onder een vijfhonderd meter dikke laag ijs -de Myrdalsjökull-gletsjer, een van de grootste in IJsland. Dat is bijna twee keer zo veel ijs als die waar de Eyjafjallajökull zich doorheen heeft gebrand.

De Katla vertoonde dinsdag nog geen tekenen van leven, maar de geleerden die de seismische activiteit nauwlettend volgen zijn er niet gerust op dat dit zo blijft. Pall Einarsson, hoogleraar geofysica aan het Instituut voor Aardwetenschappen aan de Universiteit van IJsland, zegt dat een vulkaanuitbarsting soms ook een nabijgelegen vulkaan doet exploderen en dat de Katla en Eyjafjallajökull in het verleden vaak in tandem actief zijn geweest. De laatste drie keer dat Eyjafjallajökull uitbarstte deed de Katla dat ook.

De Katla lijkt zo'n beetje om de tachtig jaar te ontwaken. De laatste uitbarsting was in 1918, dus het wordt wel weer eens tijd. Die gedachte is beangstigend voor omwonenden, die zich bij een eruptie snel in veiligheid moeten brengen omdat het smeltende ijs overstromingen kan veroorzaken. Inwoners van het kustdorp Vik zouden twee tot drie uur tijd hebben om weg te komen.

"Wij hebben geoefend en wij kunnen het in dertig minuten", zegt burgemeester Sven Palsson (48). Op sommige plaatsen rondom de berg zouden bewoners echter maar twintig minuten tijd hebben.

De grote ijskap van de Katla baart zorgen, omdat het juist de combinatie van smeltend ijswater en lava is die explosies veroorzaakt en aswolken hoog in de lucht jaagt. Tot nog toe zijn er bij Katla alleen maar kleine bevingen geweest, volgens geleerden vermoedelijk bewegingen in het gletsjerijs, maar de activiteit van Eyjafjallajökull maakt het moeilijker om de metingen te interpreteren en een eventuele eruptie te voorspellen.

"Het is lastiger om ín de Katla te kijken", zegt Kristin Vogfjord, geologe bij de IJslandse meteorologische dienst.

Haar team houdt seismometers en GPS-instrumenten in de gaten die rond de vulkanen zijn geplaatst om seismische activiteit en zwelling van de bodem te meten. De grond rond de Eyjafjallajökull kwam de afgelopen maanden acht centimeter omhoog en is na de laatste eruptie weer wat ingezakt.

Vogfjord zegt dat de gevoeligheid van de Katla voor erupties van de Eyjafjallajökull te maken kan hebben met drukverschuivingen in de aardkorst veroorzaakt door de magmastroom. Maar er zijn geen antwoorden, laat staan voorspellingen, over wat de toekomst zal brengen. Vulkaanuitbarstingen blijken, net als aardbevingen, moeilijk te voorspellen.

"Katla kan morgen beginnen of over honderd jaar, je weet het niet. Wij kunnen alleen maar voorbereid zijn", zegt Palsson, de burgemeester.

Vinokourov tevreden na eerste rit in Giro del Trentino

De vorm van Alexandre Vinokourov is prima. Dat bewees de Kazach gistermiddag door de eerste rit in de Giro del Trentino op zijn naam te schrijven. Na afloop van de rit onderstreepte de renner van Astana zijn prestatie nogmaals.

"Ik haal hier veel voldoening uit, omdat het een bevestiging is dat ik een stijgende lijn te pakken heb," liet Vinokourov weten. "Mijn hoogtestage op Tenerife werpt zijn vruchten af."

Met de dagzege pakte Vino tevens de leiderstrui in de Giro del Trentino. Toch is een eindoverwinning niet het belangrijkste. "We moeten niet gaan zweven, we zullen er niet alles aan doen om het klassement te winnen. Deze koers is vooral een voorbereiding op Luik-Bastenaken-Luik en de Giro."

Coffeeshops trakteren op 9 juni

Coffeeshophouders in Maastricht delen een presentje uit aan hun vaste klanten die op 9 juni hun stem uitbrengen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Door een gratis joint te geven, hopen ze hun klanten te stimuleren naar de stembus te gaan.

Een shophouder in Haarlem heeft een heel andere strategie om zijn klanten aan te moedigen om te stemmen. Hij houdt zijn zaak juist dicht op 9 juni. De Maastrichtse shophouders zien echter niets in dat plan.

Liefhebbers van een joint kunnen binnenkort op internet terecht om uit te vinden welke partij cannabisvriendelijke standpunten heeft. Over een aantal weken zal deze cannabis-stemwijzer online zijn.

PvdD Noord-Holland stopt campagne

De Partij voor de Dieren in Noord-Holland zal tot aan het partijcongres in navolging van Zeeland geen campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen voeren. Dat heeft het Noord-Hollandse Statenlid Peter van Poelgeest van de partij dinsdagavond gezegd. Hij bevestigt daarmee berichtgeving van RTL Nieuws. De campagnestop is een protest tegen het feit dat Kamerlid Esther Ouwehand niet op de concept-kandidatenlijst voor de verkiezingen staat.

"We willen dit als signaal afgeven richting het bestuur. Het is een besluit dat echt niet wordt begrepen. Het bestuur moet maar eens met een goede uitleg komen", aldus Van Poelgeest. "Ik heb er nooit iets van gemerkt dat Esther Ouwehand niet goed zou functioneren in de Tweede Kamer." Als er geen goede uitleg van het bestuur komt, kunnen de gevolgen voor de partij volgens het Statenlid 'desastreus' zijn. "Het zal dan grote invloed hebben op onze campagne."

Van Poelgeest vindt dat kritische leden van de partij zich over de kwestie moeten kunnen uitspreken. "Dat past ook bij een maatschappijkritische partij als de onze." Volgens hem hebben meerdere afdelingen in het land kritiek op het besluit van het bestuur om Ouwehand niet op de kandidatenlijst te plaatsen.

Kort geding voor Amsterdamse vuilnismannen

De gemeente Amsterdam spant een kort geding aan om te voorkomen dat de gemeentereiniging vanaf 30 april een week gaat staken. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend.

Amsterdam stelt dat de staking van de vuilnismannen een onaanvaardbaar groot risico vormt voor de openbare orde en veiligheid. In de aangekondigde stakingsperiode zijn er veel grote evenementen gepland die veel afval opleveren, zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag en de eventuele huldiging van Ajax. De hoofdstad bereidt zich eveneens voor op de start van de Giro d'Italia op 8, 9 en 10 mei.

Als het afval blijft liggen, kunnen volgens de gemeente brandweer, politie en ambulances niet overal op tijd komen. Ook openbaar vervoer ondervindt hinder van de afvalberg.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.