Alderweireld: "Smetje op droomfinale"

Ajacied Toby Alderweireld speelt zondag met Ajax de eerste wedstrijd van de KNVB bekerfinale tegen Feyenoord. De Belg, die eerder aangaf de Rotterdammers op te willen vreten, betreurt de tweedeling van de finale.

Alderweireld had de bekerfinale het liefst in een wedstrijd beslist. "Dat blijft het mooiste, met supporters van beide clubs op de tribune. Aanvankelijk was dit een droomfinale, nu zit er toch een smetje op", laat Alderweireld weten tegenover Voetbal International.

"Het is spijtig dat een relatief kleine groep amokmakers zo'n grote invloed heeft op de gang van zaken. Die spanning tussen Ajax en Feyenoord, ja, die is heftig. Maar gezonde rivaliteit kan mooi zijn. Net als bij de meeste grote ploegen wordt de beker pas belangrijk vanaf de halve finales", aldus de Belg.

"In de club, in de kleedkamer, onder supporters: iedereen is erop gebrand deze prijs binnen te slepen. Ajax heeft de laatste jaren te weinig prijzen gewonnen, waardoor het zeker niet aan ons is om geringschattend te doen over de nationale beker. Het is een trofee die we absoluut willen winnen."

Alderweireld heeft een duidelijk beeld van tegenstander Feyenoord. "De twee clubs worden vaak met elkaar vergeleken. Maar ik vind Ajax een grotere en mooiere club. Wij hebben veel meer prijzen gewonnen, hebben veel meer fans in binnen- en buitenland én ons spel spreekt traditioneel meer tot de verbeelding. Dit seizoen zijn wij beter dan zij: niet alleen qua resultaten, ook qua voetballen."