Nederland moet onafhankelijkheidsdag vieren

Net als Amerika en Frankrijk moet Nederland zijn eigen onafhankelijkheidsdag gaan vieren. Dat bepleitte directeur van het Nationaal Historisch Museum Erik Schilp woensdagochtend op Radio 1.

Als datum voor de viering heeft hij 26 juli gekozen. In 1581 werd op die dag het Plakkaat van Verlatinghe getekend. In een vergadering van de Staten-Generaal van de Nederlanden was besloten dat koning Filips II wordt afgezet als heerser. Ook is in het plakkaat opgenomen dat de vorst er is voor het volk en niet andersom.

De ondertekening wordt gezien als de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring. In 1579 was al voorwerk verricht. Toen kwamen verschillende Nederlandse gewesten in de Unie van Utrecht onder meer overeen dat ze samen de Spanjaarden het land uit zouden jagen. Maar op dat moment werd nog wel trouw aan de Koning beloofd.

Met de viering van de Nederlandse onafhankelijkheidsdag wil Schilp meer aandacht voor die periode krijgen. Nu is er volgens hem vooral veel aandacht voor de periode rond de Tweede Wereldoorlog, terwijl Nederland al veel langer bestaat.