'Paus accepteert ontslag Ierse bisschop'

Paus Benedictus XVI heeft het ontslag van de Ierse bisschop James Moriarty geaccepteerd. Dat hebben functionarissen van de Ierse katholieke kerk woensdag gezegd. De verwachting is dat het Vaticaan de beslissing donderdag officieel bekend zal maken. Moriarty diende zijn ontslag in december in, vanwege zijn rol bij het geheimhouden van kindermisbruik door priesters uit Dublin.

Moriarty, die van 1991 tot 2002 als hulpbisschop in Dublin werkte, heeft toegegeven dat hij zich niet heeft verzet tegen de praktijk van het aartsbisdom van Dublin om klachten over misbruik van kinderen verborgen te houden voor de politie.

De verwachting is ook dat het Vaticaan de ontslagen van twee andere bisschoppen uit Dublin, Eamonn Walsh en Ray Field, zal accepteren. Moriarty, Walsh en Field spanden volgens een onderzoek van het aartsbisdom van Dublin in opdracht van de Ierse regering tot 1996 samen bij het beschermen van pedofiele priesters tegen rechtsvervolging.

In het verslag van het onderzoek, dat in november verscheen, worden geen specifieke beschuldigingen jegens Moriarty geuit. Hij wilde in eerste instantie dan ook geen ontslag nemen. "Echter, vernieuwing moet beginnen met het accepteren van de verantwoordelijkheid voor het verleden. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat we een nieuw begin nodig hebben en dat ik een bijdrage kan leveren aan de weg daar naar toe", verklaarde Moriarty.

Een andere bisschop die van 1997 tot 2005 in Dublin werkte, Martin Drennan, legt oproepen om op te stappen naast zich neer. Hij zei dat uit het onderzoek van het aartsbisdom niet is gebleken dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

Uit het rapport van het aartsbisdom blijkt dat tot 2004 aanklachten van misbruik in de doofpot werden gestopt. Nadat een hervormingsgezinde diplomaat van het Vaticaan tot aartsbisschop van Dublin was benoemd, stopte deze praktijk.