Wenger zei het al: "Robben is de beste"

Een fitte Robin van Persie past in het rijtje van Messi en Rooney, beweerde Arsene Wenger de afgelopen week. Valt geen speld tussen te krijgen, want zelfs als Robin van Persie fit is, behoort hij nog niet tot de buiten-buitencategorie. Alleen Arjen Robben behoort daartoe.

Volgende week ben ik in Argentinië, waar ik met trainers, spelers en journalisten uit de Argentijnse eredivisie ga praten. Deze mensen weten niet wat Arsène Wenger wel weet: dat Messi niet de beste voetballer van de wereld is. En hoewel het in Argentinië een levensgevaarlijke boodschap is; als ze over Messi beginnen, zal ik ze er op wijzen dat hij achter Robben een redelijke nummer twee is.

Juist Argentijnen zouden overigens beter moeten weten. Zij hebben immers de kwalificatiewedstrijden en vriendschappelijke duels van het Argentijns elftal gezien. Kijk, als Nederlanders Messi nou met Jezus gaan vergelijken, dan denk ik: "Ik snap het, jij woont niet in Zuid-Amerika, jij weet dat soort dingen niet". Maar dat Argentijnen het niet snappen...

Ik woon in Zuid-Amerika en weet honderd procent zeker dat Messi niet de messias is. Messi speelt gewoon bij Barcelona in een bijzonder goed elftal, met allemaal supervoetballers. Hij heeft bliksemafleiders om zich heen en spelers die hem steeds proberen te vinden.

Dat is makkelijker voetballen dan bij Bayern München, wiens aanvoerder al niet eens goed genoeg was voor Barcelona. Robben moet het met negen redelijke voetballers doen en één zwaar overschatte Fransman. Het weerhoudt de fitte Robben er niet van Bayern naar de Europese top te brengen.

Messi zou dat niet kunnen, net zo min als Ribéry dat kon. Het bewijs is te vinden in Zuid-Amerika, waar zowel Alfio Basile als Diego Maradona geen idee hebben hoe Messi aan het voetballen te krijgen. Messi is in het Argentijns elftal ineens anoniem. Hij verloor uit bijvoorbeeld van Chili, Bolivia en Paraguay en thuis van Brazilië. Geen gewone verliespartijen, maar nederlagen. Vernederlagen.

Messi kreeg geen bal en was totaal niet te zien, terwijl de verdedigers van de eerste drie genoemde landen echt niet bij topclubs spelen. Maar aangevers bezit het Argentijns elftal niet en bliksemafleiders al evenmin. Tevez, Milito of Higuain offeren zichzelf niet graag op voor iemand anders. Zij willen zelf scoren.

Messi mist nog de persoonlijkheid om te vloeken tegen technische staf en medespelers. Duidelijk te maken hoe hij het wil. Maar Messi is te lief. Echt heel lief. Kijk maar naar de ESPN-reclames waarin hij speelt. Hij is de vriendelijkheid zelve, hij kan misschien niet eens vloeken. Messi heeft ook nooit iets te vloeken gehad, hij was al zo vroeg weg uit Argentinië.

Messi is geen Robben. Ongelooflijk dat Argentijnen dat soort dingen niet zien. Dat ze zo chauvinistisch achter hun sterspeler aanlopen. Best wel jammer natuurlijk dat ik dat als objectieve Nederlander moet vertellen, als ze weer over hun wonderkind beginnen. Maar goed, niet iedereen ziet het spel zo goed als Arsene Wenger. Over twee weken de ervaringen. Nu eerst Bayern-Lyon!

Jorrit Smink