Hoge rekening voor krakers

De kraak van een sloophuis aan de Leenhofstraat in Amsterdam komt twee krakers duur te staan. De rechtbank heeft bepaald dat het tweetal niet alleen onmiddellijk de woning dient te verlaten, maar ook nog de misgelopen huurinkomsten en de proceskosten van de rechtszaak moet betalen. In totaal kost dat krakers Nicole en André 2329 euro.

Eigenaar Stadgenoot had het huis verhuurd met ingang van 16 december 2009. Toen de nieuwe huurder zijn woning in wilde gaan bleek dat de woning was gekraakt. Woningbouwcorporatie Stadgenoot startte daarop een rechtszaak om Nicole en André uit het huis te krijgen. Volgens de advocaat van het krakerskoppel had de huurder geen recht op de woning, omdat hij enkel stond ingeschreven aan de Universiteit van Amsterdam, maar er niet daadwerkelijk studeerde. Daarmee zou hij geen recht hebben op het huis en de studentenwoning vals willen betrekken. De rechter vond dat argument niet bewezen.

De woningcorporatie gaat de 2329 euro ook daadwerkelijk opeisen bij Nicole en André. Stadgenoot vindt dat de woningbouwvereniging huur heeft misgelopen en ook zou de krakersactie ervoor zorgen dat het tijdelijke verhuurbeleid van sloopwoningen aan studenten als een kaartenhuis in elkaar zou zakken