Verbruggen: "Verdiensten Samaranch onmetelijk"

Hein Verbruggen sprak in Vancouver voor de laatste maal met Juan Antonio Samaranch en blikte vandaag terug op deze markante persoonlijkheid. De voormalig preses van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overleed vanochtend aan de gevolgen van problemen aan zijn hart.

"De dood komt altijd onverwacht," aldus Verbruggen, die als voormalig IOC-lid nog met Samaranch werkte. Daarnaast stelde hij vast dat de oud-voorzitter van onschatbare waarde is geweest. "Ik denk niet dat enig redelijk mens ontkent dat hij de belangrijkste figuur in de sport was in het laatste deel van de vorige eeuw. Zijn verdiensten zijn onmetelijk. Hij heeft de Olympische Spelen gered uit de klauwen van politici."

Volgens Verbruggen waren de Olympische Spelen in de jaren zeventig vooral een speelbal van de politiek. "Samaranch was een diplomaat met veel contacten. Hij heeft de politici kunnen overtuigen de Spelen niet langer te gebruiken. Later kwam daar bij dat de tegenstellingen tussen oost en west wegvielen, maar toen had Samaranch al de succesvolle Spelen van Seoul achter de rug."