Laatste dictator Argentinië veroordeeld

De laatste dictator van Argentinië is dinsdag tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor ontvoering en marteling tijdens de militaire dictatuur in het land, die van 1976 tot 1983 duurde. Vijf andere gepensioneerde officieren kregen celstraffen variërend van 17 tot 25 jaar. Een voormalige politiechef werd vrijgesproken.

Reynaldo Bignone (82) en de vijf anderen werden veroordeeld voor 56 gevallen van marteling, illegale gevangenneming en andere misdaden in een van de grootste martelcentra in Argentinië, de legerbasis Campo de Mayo.

Volgens mensenrechtengroepen keerden van de vierduizend gedetineerden in het kamp slechts vijftig levend terug. Op de legerbasis bevond zich ook een clandestiene kraamkliniek waar gedetineerden bevielen van baby's die door het leger werden weggenomen en ter adoptie werden ondergebracht bij militaire gezinnen.

Bignone was president van 1982 tot 1983, maar de misdaden waarvoor hij veroordeeld werd beging hij tussen 1976 en 1978, toen hij commandant was van het Campo de Mayo. Hij werd door het militaire bewind aangesteld als president toen de dictatuur tanende was en het was zijn taak het leger te beschermen op een moment dat Argentinië terugkeerde naar democratie.

Als president verschafte Bignone amnestie aan schenders van de mensenrechten en gaf hij opdracht tot de vernietiging van documenten die verwezen naar martelpraktijken en de verdwijning van politieke opponenten voordat hij toestemde zijn macht over te dragen aan de democratisch gekozen Raul Alfonsin.

Gerechtshoven en het congres in Argentinië draaiden de amnestie uiteindelijk terug en president Cristina Fernandez maakte het tot haar prioriteit om leiders van de dictatuur te vervolgen. In totaal zijn 1464 mensen aangeklaagd voor het begaan van misdaden tegen de menselijkheid tijdens de dictatuur en zijn 74 personen veroordeeld.

Bignone zelf ontkende verantwoordelijk te zijn voor de misdaden en zei dat het nooit is aangetoond dat 'meer dan achtduizend' personen verdwenen tijdens de dictatuur. "In vredestijd betekent de verdwijning van een persoon iets anders dan in tijden van oorlog", zei hij.

Volgens officiële cijfers zijn in de zeven jaar van de dictatuur dertienduizend mensen vermoord. Mensenrechtengroepen houden het op dertigduizend mensen.

Laatste dictator Argentinië veroordeeld
Laatste dictator Argentinië veroordeeld (Foto: Novum)