Ex-RAF-lid Becker aangeklaagd voor moord op Buback

Roel (Zapato)

Duitse federale aanklagers hebben Verena Becker, een voormalig lid van de Rote Armee Fraktion (RAF), in staat van beschuldiging gesteld voor haar rol in de beruchte moord op Siegfried Buback, de toenmalige West-Duitse procureur-generaal, zijn chauffeur Wolfgang Göbel en zijn lijfwacht Georg Wurster. Dat is woensdag in een verklaring bekendgemaakt.

Buback en zijn chauffeur en lijfwacht werden op 7 april 1977 in Karlsruhe doodgeschoten. Becker wordt ervan verdacht een cruciale rol te hebben gespeeld in het besluit Buback te liquideren, zowel in de planning en de voorbereiding van de moord als in het verspreiden van de brieven waarin de verantwoordelijkheid voor de moord werd opgeëist, schrijven de aanklagers. Becker zou in november 1976 in eigen land en tijdens de jaarwisseling van 1976/1977 in Nederland bezig zijn geweest met de voorbereidingen.

De nu 57-jarige Becker werd in 1977 ook al verdacht van betrokkenheid bij de moord, maar die verdenking kon toen niet hard gemaakt worden. Wegens gebrek aan bewijs werd het onderzoek in 1980 gesloten. Op grond van verklaringen van voormalig RAF-lid Peter-Jürgen Boock werd in augustus het onderzoek echter heropend. Daarbij zijn onder andere de omslagen van de brieven waarin de RAF de verantwoordelijkheid opeiste opnieuw onderzocht met technieken die toentertijd nog niet bestonden. Tijdens deze onderzoeken werd het DNA van Becker op twee brieven aangetroffen.

Het onderzoek leverde volgens de aanklagers echter geen bewijs op dat Becker een van de twee leden van het moordcommando was die op de motor zaten die bij de liquidatie werd gebruikt.

Drie andere leden van de RAF zijn al veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de moord op Buback. Het is echter nog steeds niet duidelijk wie er geschoten heeft.