Kamer eist opheldering over moslimcongres Amsterdam

De Tweede Kamer eist tekst en uitleg van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) over het congres van radicale moslims dat volgende maand in Amsterdam zou plaatsvinden. Een verzoek van de PVV voor een spoeddebat kreeg woensdag steun van VVD, CDA en de SGP.

Het congres heeft als titel 'Islam in Holland, mediteren over de huidige en toekomstige horizonten', wist De Telegraaf woensdag te melden. Eén van de organisaties achter de conferentie is de International Support Organisation. Volgens de krant is dit een 'frontorganisatie' voor de International Union of Muslim Scholars, die wordt geleid door sjeik Yusuf al-Qaradawi. Hij zou fatwa's hebben uitgevaardigd waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd.

"Hierdoor wordt duidelijk aangezet tot geweld", concludeert PVV'er De Roon. "En dat kunnen we in Nederland natuurlijk niet hebben." Hij wil opheldering over wat de regering weet over dit congres. Als het aan de PVV'er ligt, worden er geen visa uitgedeeld aan congresgangers die de oproep van de sjeik steunen.

Hij kreeg steun voor zijn verzoek van de VVD, CDA en SGP. GroenLinks en de SP lieten weten genoegen te nemen met een brief van de minister waarin hij een en ander toelicht.