Zuid-Korea arresteert Noord-Koreaanse spionnen

Twee Noord-Koreaanse spionnen, die net deden alsof ze gevluchte overlopers waren, zijn dinsdag in Zuid-Korea opgepakt. De mannen wilden Hwang Jang-yop, de overgelopen vroegere mentor van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, liquideren. Het tweetal bekende dat het opdracht had gekregen om Hwangs activiteiten in de gaten te houden en voorbereidingen te treffen 'de keel van de verrader door te snijden'. Dat heeft het openbaar ministerie in Seoul woensdag gezegd.

De twee mannen, Kim Myong Ho en Dong Myong Kwan, gingen via de Chinese stad Yanji naar Thailand, waar ze pretendeerden overlopers te zijn. De Thaise autoriteiten zetten het duo vervolgens uit naar Zuid-Korea. In Zuid-Korea werden de mannen ondervraagd over hun motieven om over te lopen. Tijdens de verhoren kwam het complot aan het licht, waarna het tweetal onder arrest werd geplaatst. Hen hangt nu de doodstraf boven het hoofd.

De 87-jarige Hwang Jang-yop was de architect van de 'juche'-filosofie ('zelfvoorzienendheid'), de Noord-Koreaanse interpretatie van het marxisme-leninisme, en de privéleraar en vertrouweling van Kim Jong-il. Daarmee was hij een van de machtigste figuren in Noord-Korea. Dertien jaar geleden ontvluchtte Hwang Noord-Korea, tot woede van Kim Jong-il. De Noord-Koreaanse leider zou hebben gezworen Hwangs afvalligheid af te straffen.

Hwang, die leeft onder continue politiebescherming, lijkt niet onder de indruk van het complot. "Ik belde Hwang nadat ik het nieuws over de arrestatie van de mannen had gezien, maar hij zei: 'Waarom maak je je over zoiets zorgen?'", zei een bekende van Hwang.

Vorige maand sprak Hwang tot journalisten en academici in Washington. Hij zei dat hij had besloten Noord-Korea te verlaten toen het beleid van Kim Jong-il in de jaren negentig leidde tot massale hongersnood. Hij heeft zijn beslissing naar eigen zeggen nooit betreurd.

"Iedereen in Noord-Korea, behalve Kim Jong-il, is een slaaf, een lijfeigene", aldus Hwang. Verandering kan volgens Hwang alleen worden bewerkstelligd langs diplomatieke en economische weg en niet met militair geweld.