Bakijev: ik ben nog altijd president

Koermanbek Bakijev zegt vanuit zijn ballingsoord in Wit-Rusland dat hij nog altijd de president van Kirgizië is. Bakijev werd op 7 april afgezet nadat een protestbetoging in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek uit de hand was gelopen en er zeker 85 doden waren gevallen.

Bakijev vluchtte weg uit Bisjkek en hield zich een week verschanst in zijn bolwerk in het zuiden van Kirgizië om vervolgens naar Kazachstan uit te wijken. Hij verliet dat land maandag weer en dook dinsdag op in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Bakijev verblijft in Minsk op uitnodiging van de autoritaire leider van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko.

Woensdag kwam Bakijev met een verklaring naar buiten. Hij zei zich nog altijd als de wettige president van Kirgizië te beschouwen en noemde de interimregering die hem heeft vervangen 'een stelletje bedriegers'.

Bakijev heeft van de interimregering in Kirgizië te verstaan gekregen dat hij uit zijn vaderland weg moet blijven. Als hij in Kirgizië terugkeert belandt hij in de gevangenis, zei een lid van de interimregering tegen het Russische persbureau Interfax.