Weense dopingzaak loopt met sisser af

Olga Kroeders

De Oostenrijkse justitie zal de diverse sporters die betrokken zouden zijn bij de dopingzaak rond de Weense bloedbank Humanplasma niet vervolgen. "Strafrechtelijk kunnen wij sporters die bloeddoping hebben gebruikt of erin gehandeld hebben niets maken", aldus Gerhard Jarosch van de Weense justitie.

Jarosch zei verder dat het dossier niet openbaar zal worden gemaakt, alleen het antidopingagentschap in Oostenrijk heeft inzage in enkele delen. In een deel van het politierapport, dat vorig jaar september in handen kwam van De Telegraaf, waren verklaringen opgenomen dat de wielrenners Bernhard Kohl, Michael Rasmussen en olympisch kampioen langlaufen Christian Hoffmann betrokken waren bij het toedienen van bloeddoping. Daarnaast zouden volgens de manager van Kohl onder meer Michael Boogerd en Thomas Dekker voor het gebruik van de apparatuur om bloeddoping toe te dienen een eenmalige betaling hebben gedaan.

Gisteren maakte Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit bekend dat hij contact heeft gehad met het antidopingagentschap in Oostenrijk. "Wij hebben flarden van het rapport in ons bezit. De afgelopen maanden zijn geen nieuwe bewijzen aangereikt. Ik kan niet overzien of wij tegen diverse Nederlandse sporters een tuchtzaak kunnen opstarten. Daarvoor hebben we harde bewijzen nodig en ik weet niet of ik die nog van mijn Oostenrijkse collega's krijg."