Nieuw onderzoek Italiaans omkoopschandaal

Sjors (Sj0rSz)

De Italiaanse voetbalbond FIGC stelt een nieuw onderzoek in naar het omkoopschandaal van vier jaar terug. Diverse clubs, waaronder Juventus en AC Milan, werden toen bestraft voor het beïnvloeden van scheidsrechters. Nu blijkt in het proces tegen oud-Juventus-directeur Luciano Moggi dat er mogelijk meer clubs bij betrokken waren. De FIGC heeft informatie opgevraagd bij de rechtbank in Napels.

De belangrijkste nieuwe verdachte is Internazionale. De club uit Milaan kreeg de titel in 2006 in de schoot geworpen, nadat hij Juventus was ontnomen. Moggi leverde taps van telefoongesprekken aan waaruit bleek dat Inter-voorzitter Massimo Moratti gesprekken had met scheidsrechtersbaas Paolo Bergamo over de aanstelling van arbiters.

De taps, die al breeduit in de Italiaanse media verschenen, werden door Moratti begin deze maand al afgedaan als onzin. Ook Bergamo kan weinig met de verdachtmakingen. "In mijn functie voerde ik regelmatig gesprekken met voorzitters van alle clubs."

Vier jaar terug was de hele Italiaanse voetbalwereld in rep en roer toen het omkoopschandaal naar buiten kwam. Juventus werd teruggezet naar de Serie B en moest de titels van 2005 en 2006 inleveren. Onder andere AC Milan, Lazio Roma en Fiorentina kregen punten in mindering.