Evans wint Waalse Pijl

Olga Kroeders

De 74e editie van de Waalse Pijl is gewonnen door Cadel Evans. De wereldkampioen ging in de allerlaatste meters van de Muur van Huy de Spanjaard Alberto Contador voorbij.

De koers werd aanvankelijk kleur gegeven door vijf renners. Zo'n dertig kilometer voor de streep werden de vijf bijgehaald door Bram Tankink en de renner van Rabobank wist, net voor Loosli, ook als eerste de top van de Muur van Hoei te bereiken. In de afdaling kreeg het duo gezelschap van Fränk Schleck en Roman Kreuziger. De vier kregen twintig seconden voorsprong, maar groter liet het peloton het niet worden. Karsten Kroon maakte toen al geen deel meer uit van het peloton nadat hij bij een valpartij tegen het wegdek was gesmakt.

Nadat de koplopers waren teruggepakt leek het Alberto Contador te zijn die de winst pakte maar een paar meter voor de meet ging eerst Cadel Evans en toen Joaquin Rodiguez hem voorbij. Robert Gesink, die twintig kilometer voor de meet een lekke band kreeg, was de beste Nederlander met de vijftiende plaats.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Cadel Evans (Aus/BMC) 4.39,24
2 Joaquim Rodiguez (Spa/Kaz) z.t.
3 Alberto Contador (Spa/Ast) z.t.
4 Igor Anton (Spa/Eus) +0,06
5 Damiano Cunego (Ita/Lam) +0,09
6 Philippe Gilbert (Bel/OPh) +0,11
7 Chris Horner (VS/Rad) z.t.
8 Alejandro Valverde (Spa/Cai) z.t.