'Varkensvlees kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard'

De prijs van varkensvlees is te laag. De maatschappelijke kosten die gepaard gaan met de productie van varkensvlees bedragen jaarlijks minstens anderhalf miljard euro. De Vrije Universiteit Amsterdam becijferde dat varkensvlees eigenlijk 35 procent duurder zou moeten zijn als de milieueffecten in de prijs zouden worden doorberekend.

Onder milieueffecten worden de kosten verstaan van klimaatverandering, dierenwelzijn, biodiversiteit en dierziekten. Overige maatschappelijke kosten zijn niet meegenomen in het onderzoek.

De gemiddelde prijs van een kilo varkensvlees is nu 6,69 euro. De totale maatschappelijke kosten bedragen per kilo varkensvlees 2,32 euro. Eigenlijk zou varkensvlees dus zo'n negen euro per kilo moeten kosten.

In de gemiddelde prijs van varkensvlees zijn de maatschappelijke kosten nauwelijks meegenomen. Om consumenten op te laten draaien voor deze kosten zou bijvoorbeeld de belasting omhoog moeten. Een mogelijkheid is om het btw-tarief te verhogen van zes naar negentien procent, maar zelfs deze maatregel is onvoldoende om de maatschappelijke kosten te dekken.

'Varkensvlees kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard'
'Varkensvlees kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard' (Foto: Novum)