FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 maart 2012

Kosten geweld en misdrijven enorm in Honduras

Geweld en misdrijven kosten Honduras jaarlijks het equivalent van tien procent van het bruto binnenlands product. Dat bleek woensdag uit een nieuw rapport van de Wereldbank.

Honduras had in 2010 het hoogste percentage moorden ter wereld. In dat jaar werden 6200 mensen vermoord, 82,1 moorden per honderdduizend inwoners. Het aantal moorden liep in 2011 op naar 7104 en volgens Wereldbank-gezant Giuseppe Zampaglione is er in het land 'geen gezin dat niet door angst en geweld is getroffen'.

Zampaglione sprak woensdag in de Hondurese stad San Pedro Sula, een van de gewelddadigste steden van het land met een percentage moorden dat bijna twee keer zo hoog ligt als het landelijk gemiddelde.

Honduras kampt met een combinatie van drugshandel, straatbendes en geweldsmisdrijven.

Jochem van Gelder naar SBS 6

Jochem van Gelder gaat aan de slag voor SBS 6. De presentator, die in 2010 na twintig jaar wegging bij de NCRV, krijgt onder meer een zaterdagavondprogramma.

"Ik moet me inhouden, maar ik ben wel erg blij", zegt de 48-jarige presentator tegen Shownieuws. "Ik heb een klein stopje gehad, voor mijn gevoel net iets te lang. Maar nu mag ik weer in de wei." Hij deed eerder programma's als Willem Wever en Praatjesmakers.

Van Gelder presenteert op 12 mei een show in het kader van Moederdag en is vanaf 14 april te zien met Wat Schat Je, een familieprogramma. "Ik denk dat SBS heel goed bij mij past, het is toch een familiezender. En ik ben een familieman, of ik het nou wil of niet."

Postmen maakt na acht jaar comeback

Postmen gaat het opnieuw proberen. De rapgroep, bestaande uit The Anonymous Mis, G-Boah en Shyrock, ging acht jaar geleden uit elkaar. G-Boah maakt geen deel meer uit van de band omdat er 'creatieve meningsverschillen' bestaan met de andere leden.

Michael Parkinson, zoals Shyrock eigenlijk heet, kreeg naar eigen zeggen voortdurend de vraag wanneer Postmen weer bij elkaar zou komen. "Altijd. Op straat, in de supermarkt", vertelt Parkinson aan radiozender FunX. "We gaan niet terug in de tijd, maar we gaan verder", vult Remon Stotijn, alias The Anonymous Mis, aan. Stotijns geliefde, die zangeres is, gaat meetoeren met de groep.

Postmen werd eind jaren negentig bekend met nummers als Cocktail en U Wait. Na het uiteenvallen van de formatie ging Stotijn, die getrouwd was met Anouk, solo verder onder de naam Postman. Volgens de mannen verschijnt een eerste nieuwe single 'binnen twee tot drie maanden'.

Postmen comes back

Kim Kardashian op dieet

Kim Kardashian probeert wat kilootjes kwijt te raken. De realityster verloor in een week tijd al bijna drie kilo. "Ik heb een missie."

"Ik dacht bij mezelf: ik ben vrijgezel", vertelt Kardashian aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Dit is dus de ultieme gelegenheid om weer in vorm te komen."

De 31-jarige realityster, wier huwelijk met basketballer Kris Humphries vorig jaar na 72 dagen strandde, gaat twee keer per dag naar de sportschool. Ook heeft ze onder meer gluten, suiker en zuivelproducten geschrapt uit haar dieet. "Ik ga niet meer thuis op de bank zitten en te veel eten."

Samsom wil geen zaken met demissionair kabinet

Diederik Samsom wil als het kabinet valt meteen nieuwe verkiezingen. Hij wil geen zaken doen met een demissionair kabinet-Rutte. Dat zei de PvdA-leider woensdag in Nieuwsuur over de dreigende mislukking van het Catshuisberaad.

Samsom denkt dat er met verkiezingen nog voor de zomer een nieuwe regering kan zijn, waarna er nog tijd is voor het maken van de begroting voor 2013. Met een demissionair kabinet wil hij niet werken. "Dan kan je te weinig en maar een paar maatregelen doorvoeren."

De nieuwe PvdA-leider wil dat het overleg over de hervormingen overgaat bij een val van het kabinet. "Dat kan het best met een kiezersmandaat", vindt Samsom. "Daarna moeten we opnieuw met elkaar om de tafel." Nieuwe verkiezingen moeten er 'niet uit eigen belang' komen. "Wij staan er niet goed voor", aldus Samsom.

Samsom rekent erop dat het kabinet snel zal vallen. "Ik heb er geen vertrouwen meer in. Het was al een wankel kabinet, maar nu zit er wel echt aan te komen."


Samsom wil geen zaken met demissionair kabinet (Foto: Novum)

Cruciale dag voor gesprekken in Catshuis

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV gaan donderdag een belangrijke dag tegemoet in het Catshuis. De onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen werden woensdag afgebroken. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde dat de gesprekken in een 'moeilijke fase' zijn beland.

Premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en gedoogpartner Geert Wilders (PVV) onderhandelen sinds begin maart over een pakket extra bezuinigingsmaatregelen. Ze moeten het eens worden over minimaal negen miljard euro aan bezuinigingen. Als dat niet lukt, betekent dit het einde van de huidige gedoogconstructie.

De NOS meldde woensdag op basis van bronnen dat Wilders de onderhandelingen definitief wilde afbreken. Hij zou het niet eens zijn met voorgestelde hervormingen in de zorg en de WW en eiste een referendum over de terugkeer naar de gulden. De PVV-leider zou zijn overgehaald om er nog een nachtje over te slapen.

Om 10.00 uur komen Rutte, Verhagen en Wilders en hun drie secondanten weer bijeen in de ambtswoning van de minister-president. De RVD meldt, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet tot welk tijdstip de gesprekken duren.

FBI: Hackers aan de winnende hand

De Amerikaanse FBI (Federal Bureau of Investigation) kan de huidige generatie hackers amper meer bijhouden. De FBI wordt steeds vaker voorbijgestreefd door hackers. Hackers beschikken over veel meer kennis, talent en mankracht dan de FBI.

Executive assistant director van de FBI, Shawn Henry laat dit weten in een interview met de Wall Street Journal. Henry stapt binnenkort op bij de FBI, na twintig jaar trouwe dienst. "Wij zijn niet aan de winnende hand," zo stelt Henry. Verder zegt Henry in het interview dat hackers simpelweg te getalenteerd zijn. De FBI kan ze niet meer bijbenen. Maar ook de FBI laat steken vallen en schiet op meerdere vlakken tekort.

Een honderd procent waterdichte beveiliging bestaat niet en het is onmogelijk om hackers een stap voor te blijven, “ zo stelt de executive assistant director. Volgens Henry zullen bedrijven de manier waarop zij hun systemen beveiligen drastisch moeten veranderen.

Shawn Henry heeft een hoofdrol gespeeld in de uitbreiding van het cybersecurity-onderdeel van de FBI. Zo'n 2.500 zaken waarbij sprake was van een hack zijn onder zijn leiding behandeld.

[CL] Uitslag Olympique Marseille - Bayern München

Bayern München heeft goede zaken gedaan in de eerste kwartfinale van de Champions League. De Duitse ploeg won met 0-2 van Olympique Marseille dankzij goals van Mario Gómez en Arjen Robben, waardoor de return van volgende week een formaliteit lijkt.

Het spel in Marseille golfde voor rust op en neer, waarbij Olympique via Rémy dichtbij een doelpunt was. Bayern kwam daarna beter in het spel en drukte de thuisclub terug. Pas vlak voor rust moest de formatie van Didier Dechamps buigen toen Robben via een goede pass Gómez bediende. De Duitser leek een houdbaar schot te produceren, maar derde doelman Andrade ging in de fout, waardoor het 0-1 werd.

Na de pauze zocht Marseille de aanval, terwijl Bayern rustig achterover leunde en loerde op de counter. Uit een van deze mogelijkheden scoorde Robben twintig minuten voor tijd na een goede combinatie met Thomas Müller. Bij de Duitsers maakte Sebastian Schweinsteiger na lang blessureleed zijn rentree. De 0-2 zege kwam niet meer in gevaar, waardoor op 3 april de return voor Marseille lastig zal worden.

Olympique Marseille

0 - 2

Bayern München

     44' Gómez
 69' Robben
 
 Gele kaart: A.Diarra, Mbia (Olympique Marseille), Lahm, Kroos, Luiz Gustavo, Schweinsteiger, Alaba (Bayern München)
 
Stadion: Stade Vélodrome, Marseille
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Andrade
Azpilicueta
Fanni
N'Koulou
Morel
Amalfitano (Brandão/68)
A.Diarra (Cheyrou/71)
Valbuena
Mbia
A.Ayew
Remy
  Neuer
Lahm
Boateng
Badstuber
Alaba
Robben
Luiz Gustavo
Müller (Schweinsteiger/71)
Kroos (Tymoshchuk/63)
Ribéry (Pranjic/78)
Gómez

[CL] Uitslag AC Milan - FC Barcelona

Vanavond stonden er opnieuw twee partijen uit de kwartfinales van de Champions League 2011/12 op het programma. FC Barcelona en AC Milan stonden hierin opnieuw tegenover elkaar. De eerste ontmoeting tussen beide ploegen in San Siro eindigde in 0-0.

Beide ploegen stonden ook al in de groepsfase tegenover elkaar. Destijds eindigde de ontmoeting in Camp Nou in 2-2, terwijl Barcelona in San Siro met 2-3 wisten te winnen. Vanavond vielen er echter geen doelpunten. Barcelona was echter voor rust wel de betere ploeg. De formatie van Pep Guardiola tikte bij vlagen de Italiaanse ploeg weg, maar op het laatst liepen de aanvallen vaak vast.

Via counters werd Milan ook een paar keer gevaarlijk. Zo waren Robinho, oud-Barcelona spits Ibrahimovic en Seedorf dichtbij een treffer. Na rust was Milan aggressiever in de duels en daardoor nam het overwicht van Barcelona af. In de slotfase zette de Spaanse ploeg nog aan voor een slotoffensief. Messi was dichtbij de 0-1. De Argentijn, die een onzichtbare rol speelde, zag Milan-goalie Abbiati knap redden.

Karakteristieken:

AC Milan

0 - 0

FC Barcelona

 
 Gele kaart: Seedorf, Nesta, Ambrosini, (AC Milan), Keita, (FC Barcelona)
 
Stadion: San Siro, Milaan
Toeschouwers: 80.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Abbiati
Bonera
Nesta (Mesbah/75)
Mexes
Antonini
Nocerino
Ambrosini
K. Boateng (Emanuelson/67)
Seedorf
Robinho (El Shaarawy/52)
Ibrahimovic
  Valdés
Alves
Piqué
Mascherano
Puyol
Xavi
Busquets
Keita
Sánchez (Pedro/76)
Messi
Iniesta (Tello/65)

Extra agenten voor invoering wietpas

In verband met de invoering van de wietpas worden in de provincies Limburg, Brabant en Zeeland 47 extra politieagenten ingezet. Mocht dit niet voldoende zijn, kunnen er nog meer extra agenten komen, aldus minister Opstelten woensdag in de Tweede Kamer.

Door de invoering van de wietpas op 1 mei 2012 worden alle coffeeshops besloten clubs met maximaal tweeduizend leden. Diverse gemeenten hebben geëist dat er bij de invoering van de pas extra agenten beschikbaar gesteld worden. Deze moeten de invoering van de wietpas begeleiden.

Man aangehouden in Brabants zedenonderzoek

De politie heeft vorige week een 33-jarige man uit Uden aangehouden voor een poging tot onzedelijke handelingen met kinderen. Dat heeft de politie woensdagavond bekendgemaakt. Hij zou contact hebben gezocht met minderjarige meisjes.

De politie kwam de man in november op het spoor na opnames voor een televisieprogramma. Dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de man. Bij een huiszoeking hebben agenten diverse digitale gegevensdragers in beslag genomen.

De man is inmiddels weer op vrije voeten. Hij blijft nog wel verdacht.

Bejaarde vrouw gedood door echtgenoot

Een 72-jarige man uit Oosterhout heeft woensdag zijn 69-jarige vrouw om het leven gebracht. Hij heeft daarna geprobeerd zelfmoord te plegen. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdagavond gezegd.

De man en vrouw werden door bekenden van het stel gevonden. De vrouw was toen al dood. Hoe zij is omgebracht is nog niet duidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De man had vermoedelijk op grote schaal medicijnen geslikt. Hij is in een ziekenhuis behandeld en is gearresteerd.

'Beursgang Facebook in mei'

Het sociale netwerk Facebook maakt in mei zijn entree op de aandelenbeurs in New York. Dat meldde The Wall Street Journal woensdag op basis van bronnen.

Facebook diende vorige maand paperassen in bij beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission waarin de voorgenomen beursgang kenbaar werd gemaakt. Het acht jaar oude bedrijf mikt met het naar de beurs brengen van een deel van de aandelen op een opbrengst van maximaal 10 miljard dollar, waarmee het hele bedrijf een marktwaarde heeft van 100 miljard dollar.

Volgens een van de bronnen is nog niet duidelijk in welke week van mei Facebook naar de beurs komt. Het bedrijf haalde in 2011 een winst van 1 miljard dollar op een omzet van 3,7 miljard dollar. Het bedrijf heeft wereldwijd 845 miljoen gebruikers.

'Beursgang Facebook in mei'
'Beursgang Facebook in mei' (Foto: ANP)

Honderd orang-oetans gedood bij branden

Branden in het Tripa-woud in Indonesië hebben mogelijk een derde van de zeldzame Sumatraanse orang-oetans die daar leven gedood. Dat hebben milieubeschermers woensdag gezegd.

"Als de droogte en de branden voortduren dan zullen de orang-oetans, tijgers en Maleisische beren in het gebied vóór het einde van 2012 uitgestorven zijn", zei Graham Usher van de Organisatie voor een Duurzaam Ecosysteem.

Het Tripa-woud in de provincie Atjeh is het leefgebied van nog zo'n tweehonderd orang-oetans. In de hele wereld leven er nog ongeveer 6600. Op luchtfoto's is te zien dat van de zestigduizend hectare van Tripa nog slechts 12.267 over is. In de jaren negentig leefden er ten minste drieduizend orang-oetans in het gebied.

"Het is niet langer nog ver weg, maar slechts enkele maanden of zelfs weken voor dit iconische dier verdwijnt", aldus Ian Singleton van het Sumatraanse beschermingsprogramma voor orang-oetans.

'Boussaboun en Verhoek weg bij ADO'

Chiro N'Toko, Ali Boussaboun en John Verhoek spelen volgend seizoen niet meer voor ADO Den Haag. Zij hebben te horen gekregen dat ze mogen vertrekken.

Verhoek wordt dit seizoen gehuurd van de Franse club Stade Rennes. Dat hij terugkeert naar de Ligue 1 is geen verrassing. Boussaboun werd in januari aan de selectie van Maurice Steijn toegevoegd nadat de voorhoede van ADO te kampen had met veel blessureleed. N'Toko heeft een aflopend contract in Den Haag. Zijn verbintenis wordt niet verlengd. Dat meldt Omroep West.

ADO Den Haag heeft aangegeven wel langer door te willen met aanvaller Charlton Vicento en linksback Christian Supusepa. Zij kunnen een nieuw contractvoorstel tegemoet zien. De aan FC Dordrecht verhuurde Roderick Gielisse en Tom Beugelsdijk keren na dit seizoen terug naar ADO. Zij mogen zich tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen proberen te bewijzen.

Addo per direct weg bij FC Eindhoven

FC Eindhoven en Eric Addo hebben in goed overleg besloten om per direct uit elkaar te gaan. Addo speelde sinds de winterstop voor FC Eindhoven.

Algemeen directeur Hans Smulders lichtte het directe vertrek van Addo toe: "Eric gaat de club per direct verlaten in goed overleg. Eric wil zijn voetbalcarrière elders voortzetten. Wij zijn als FC Eindhoven een opleidingsclub voor jonge talenten en hebben Eric toestemming gegeven de club te verlaten. Wij wensen Eric succes met het vervolg van zijn voetbalcarrière en bedanken hem voor zijn inzet.”

Addo, die eerder uitkwam voor onder meer Roda JC en PSV, maakte in de uitwedstrijd tegen Willem II zijn debuut voor FC Eindhoven en kwam gedurende 4 competitiewedstrijden in actie voor de Blauw Witten.

Erik Addo per direct weg bij FC Eindhoven

"Of Raúl bij Schalke blijft? Vraag het hem"

Trainer Huub Stevens weet niet of Raúl volgend seizoen nog bij FC Schalke 04 speelt. De Spanjaard heeft een aflopend contract.

Schalke wil graag door met de goaltjesdief, maar tot een akkoord zijn de twee partijen nog niet gekomen. Vooral de duur van het nieuwe contract is voorlopig een struikelblok. Raúl wil graag met twee jaar verlengen, terwijl Schalke hem een contract tot 2013 wil geven.

"Ik ben niet verrast door de prestaties van Raúl. Ik ben bekend met zijn kwaliteiten", zei Stevens woensdag op een persconferentie in aanloop naar de kwartfinale van de Europa League tegen Atlétic Bilbao. "Hij is een geweldige teamspeler. Of hij bij Schalke blijft? Dat moet je aan hem vragen."

Nadat Schalke in de vorige ronde FC Twente uitschakelde, speelt het in de kwartfinale tegen Athletic Bilbao. De Spanjaarden knikkerden Manchester United uit de Europa League. Schalke is derhalve gewaarschuwd. "We kennen Athletic en we kennen hun kwaliteiten", zei Stevens.

Verdachten homohaat Chili aangeklaagd voor moord

Het Chileense openbaar ministerie heeft de vier mannen die op 3 maart een jonge homo in elkaar sloegen en hakenkruizen in zijn lichaam kerfden woensdag voor moord aangeklaagd. Het viertal had Daniel Zamudio zo toegetakeld dat hij dinsdagavond alsnog bezweek.

De vier verdachten, in de leeftijd van 19 tot 26 jaar oud, zaten tot dusver vast op verdenking van poging tot moord. Enkele van hen hadden al meer geweld tegen homo's op hun kerfstok. Volgens aanklager Ernesto Vazquez kwam ook de aanval op Zamudio overduidelijk voort uit homofobie.

Hoewel de verdachten nu levenslang boven het hoofd hangt toonden homorechtenactivisten zich nog niet tevreden. Het viertal moet volgens Rolando Jimenez van de Homobevrijdings- en integratiebeweging ook marteling ten laste worden gelegd.

De 25-jarige Zamudio, verkoper in een kledingzaak, werd op 3 maart in een park aangevallen. De verdachten zouden een uur lang op hem hebben ingeslagen, hem met sigarettenpeuken hebben bewerkt en hem met nazi-symbolen hebben bekrast.

Dinsdagavond hielden honderden mensen een wake voor het ziekenhuis, waar Zamudio even eerder hersendood was verklaard. Op de stoep richtten zij een gedenkteken op. De minister van binnenlandse zaken, die als plaatsvervanger van de uitlandige premier dinsdagavond zijn deelneming kwam betuigen, werd op boegeroep onthaald.

Dankzij de zaak-Zamudio is homohaat in Chili al weken het gesprek van de dag. President Sebastian Piñera verklaarde nog tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea dat zijn regering niet zal rusten voor haar anti-discriminatiewet is aangenomen. Die wet werd al zeven jaar geleden ingediend en heeft inmiddels de instemming van de senaat gekregen. Het lagerhuis schrikt tot dusver echter terug voor de maatregel, die volgens evangelische christenen de weg opent naar het homohuwelijk.

Landzaat baalt van medische staf FC Twente

Denny Landzaat speelde in 2012 nog geen enkele wedstrijd. De voetballer is nog altijd herstellende van een blessure aan zijn kuit. Naar eigen zeggen had hij echter allang weer op het veld kunnen staan.

De 35-jarige middenvelder raakte aan het begin van de voorbereiding op de tweede seizoenshelft geblesseerd aan zijn kuit. Landzaat wijt de lange herstelperiode aan een foutieve diagnose van de medische staf van FC Twente.

"Achteraf bleek ik een scheurtje in mijn rechterkuit te hebben, dat bij de eerste MRI-scan over het hoofd is gezien. Als direct de juiste diagnose was gesteld, was ik binnen drie weken weer fit geweest", zegt Landzaat in gesprek met Voetbal International.

"Doordat ik dacht dat er niets ernstigs aan de hand was, heb ik de trainingsintensiteit te vroeg opgevoerd en sta ik nu al elf weken aan de kant", vervolgt Landzaat. "Bovendien zit het elftal in de belangrijkste fase van de competitie. Daarin wil je graag helpen."

Landzaat heeft een aflopend contract bij FC Twente. Alleen daarom al wil hij snel weer aan de slag om de technische staf ervan te overtuigen hem een nieuw contract aan te bieden.

Kittel: "Ploeg zette me schitterend af"

Marcel Kittel schreef vandaag de tweede rit in de Driedaagse van De Panne op zijn naam. De wielrenner, die in dienst van Project 1t4i rijdt, was in de sprint sterker dan Alexander Kristoff en Boy van Poppel.

Na passage van de finish vierde Kittel een feestje met zijn ploeggenoten, die een compliment van de dagwinnaar kregen. "De ploeg zette me af in een schitterende positie", liet de Duitser in een reactie weten. "Op zowat 300 meter van de finish ging ik over Kenny van Hummel heen en gaf ik het volle pond tot aan de eindmeet."

Kittel besloot met de woorden: "Het  was geen gemakkelijke overwinning maar ik heb het toch gehaald. Morgen wacht me weer een mogelijkheid om mijn snelle benen te testen. Meestal wordt de laatste rit in lijn van deze Driedaagse afgesloten met een massasprint."

Morgen wordt de Driedaagse van De Panne afgesloten. In de ochtend wordt nog een etappe verreden, waarna in de middag de afsluitende tijdrit op de rol staat.

Boot met 168 kilo drugs bij Curaçao onderschept

De kustwacht heeft zondag in de wateren van Curaçao 168 kilo drugs op een vaartuig onderschept. Drie verdachten die zich aan boord bevonden zijn aangehouden, meldt het ministerie van Defensie woensdag.

De bemanning van een kustwachtboot merkte het bootje zondag op. Het vaartuig en de drugs zijn in beslag genomen en naar het kustwachtpunt in Curaçao op de marinebasis Parera gebracht. Het gaat vermoedelijk om cocaïne. De politie en douane hebben de zaak overgenomen.


Boot met 168 kilo drugs bij Curaçao onderschept (Foto: Novum)

Vrees voor opdelen Libië groeit

De al langer bestaande vrees voor verval van de Libische staat is woensdag nog eens toegenomen met de aankondiging van de Tabu-stam een eigen staat te vormen in het zuiden van het land. Eerder maakten stammenleiders in het oosten van het land al bekend een autonome staat te willen vormen, die bijna de helft van het Libische grondgebied zou moeten beslaan.

De Tabu-stam is al enkele dagen in een bloedige strijd verwikkeld met de rivaliserende Abu Seif-stam. De gevechten hebben al aan meer dan vijftig mensen het leven gekost. Tabu-leiders zeggen nu een eigen staat te willen vormen om de veiligheid van hun volk te kunnen waarborgen.

De Nationale Overgangsraad, die het bestuur over Libië na de val van het oude regime op zich nam, wordt verweten te weinig te doen om de situatie in het land te verbeteren. Critici waarschuwden al eerder dat het land wel eens kan worden opgedeeld. De stap van de oostelijke stammenleiders was een eerste signaal in deze richting.

Van Bommel hint opnieuw naar PSV

Mark van Bommel blijft flirten met PSV. Voor de camera van de NOS benadrukte de middenvelder van AC Milan opnieuw dat hij zal kiezen tussen een langer verblijf in Italië of een terugkeer naar Eindhoven.

"Die kans is wel aanwezig", aldus Van Bommel. Het contract van de speler loopt aan het einde van het seizoen af, maar hij twijfelt nog over zijn toekomst. Bovendien liet de middenvelder in een eerder stadium al weten zich te laten leiden door zijn gevoel. Hierdoor is niet te zeggen wat het uiteindelijke besloot van de 34-jarige Limburger zal zijn.

Van Bommel speelde in de periode tussen 1999 en 2005 167 competitiewedstrijden en trof daarin 44 keer doel. Na zijn avontuur in Eindhoven kwam de middenvelder achtereenvolgens uit voor FC Barcelona, Bayern München en nu dus AC Milan.

Nieuwe afspraken Leers met Angola over asielbeleid

Angolese asielzoekers die vrijwillig teruggaan naar hun vaderland, krijgen financiële en materiële hulp van Nederland. Op die manier moeten ze een nieuw bestaan opbouwen. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers heeft daar afspraken over gemaakt met de Angolese regering.

Ook zijn er afspraken gemaakt over het verstrekken van reispapieren door Angola, zowel bij vrijwillige als gedwongen terugkeer. Daarbij werd speciaal gekeken naar situaties waarin minderjarige Angolese vreemdelingen en Angolezen die als kind naar Nederland kwamen maar inmiddels 18 jaar of ouder zijn, terug naar hun vaderland moeten.

Vorig jaar ontstond grote ophef over de terugkeer van de Angolese Mauro. Hij werd in eerste instantie uitgezet maar mag voorlopig toch blijven op een studievisum.


Nieuwe afspraken Leers met Angola over asielbeleid (Foto: Novum)

De Jager positief over onderzoek bankensplitsing

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) staat open voor een onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de splitsing van banken in een nutsgedeelte en een zakengedeelte. Deze commissie moet wel zo breed mogelijk zijn samengesteld, zei de minister woensdag in een Kamerdebat over dit onderwerp.

Een Kamermeerderheid wil dat een werkgroep een preventieve splitsing van banken gaat bekijken. De Jager, die geen voorstander is van zo'n splitsing, heeft geen bezwaar tegen zo'n onderzoek. Hij wil wel dat in de onderzoekscommissie consumenten, bedrijven en wetenschappers zijn vertegenwoordigd. Ook moet de commissie onafhankelijk zijn.

Een strikte scheiding tussen nuts- en zakenbanken vindt De Jager geen goed plan. Wel zei hij dat banken makkelijk te scheiden moeten zijn als zich een crisis voordoet. Nederlandse banken hebben volgens de minister een 'retail funding gap', een groot gat tussen de hoeveelheid spaargeld en de uitstaande leningen. Als een bank geen zakendeel meer heeft om dat gat te vullen, kunnen banken minder geld uitlenen.

Een Kamermeerderheid wil door de scheiding juist het besmettingsgevaar tussen het klanten- en zakendeel zoals tijdens een nieuwe kredietcrisis voorkomen. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn tegen een verplichte splitsing. Uit een hoorzitting eerder dit jaar bleek dat ook bankiers niets zien in het opknippen van hun ondernemingen.

Slachtoffer zuuraanval pleegt zelfmoord

Een Pakistaanse vrouw die in 2000 door haar toenmalige echtgenoot Bilal Khar werd aangevallen met zuur is op 17 maart in Rome, waar ze woonde en behandeld werd, van de zesde verdieping van een gebouw naar haar dood gesprongen. Na tientallen operaties door de jaren heen aan haar zwaar verminkte gezicht en lichaam besloot ze dat het leven de moeite niet meer waard was.

Fakhra Younus (33) werkte als tiener als danseres in de hoerenbuurt van Karachi. Daar ontmoette ze haar latere echtgenoot, de zoon van Ghulam Mustafa Khar, een voormalige gouverneur van Pakistans grootste provincie Punjab. Na drie jaar huwelijk verliet Younus hem, omdat hij haar fysiek en verbaal mishandelde. In mei 2000 zou hij in de nacht naar het huis van Younus' moeder zijn gekomen en haar, in het bijzijn van haar 5-jarige dochtertje uit een eerdere relatie, hebben overgoten met zuur. Bilal Khar werd later vrijgesproken, maar volgens velen had hij dat alleen te danken aan zijn connecties.

Tehmina Durrani, ex-vrouw van Ghulam Mustafa Khar en stiefmoeder van diens zoon, nam het op voor Younus en bracht haar zaak onder de aandacht. "We hebben zo vaak gevreesd dat ze in de nacht zou overlijden, omdat haar neus was weggesmolten en ze geen adem kon halen", zei Durrani, die een boek heeft geschreven over de mishandeling die ze onderging in haar huwelijk met Khan. "We staken een rietje in het kleine beetje mond dat was overgebleven, omdat de rest was samengesmolten."

Het levensverhaal van Younus toont de ernstige mishandeling die vrouwen in Pakistan soms ondergaan en de straffeloosheid waarmee de elite van het land kan opereren. In 2011 werden alleen al 8500 gevallen van zuuraanvallen, gedwongen huwelijken en andere vormen van geweld tegen vrouwen opgeschreven, aldus de Aurat-stichting, een vrouwenrechtenorganisatie. De zelfmoord van Younus vestigt eens te meer de internationale aandacht en verontwaardiging op haar lot, wat nog wordt benadrukt door de Oscar die de Pakistaanse filmmaker Sharmeen Obaid-Chinoy won voor haar documentaire over slachtoffers van zuuraanvallen.

Bilal Khar ontkende na de zelfmoord van Younus dat hij verantwoordelijk was voor haar verminkingen. In een televisie-interview zei hij dat een man met dezelfde naam als hij Younus waarschijnlijk heeft aangevallen. Ook zei hij dat Younus zich om geldproblemen van het leven heeft beroofd en niet vanwege haar verminkingen. "Jullie (de media, red.) zouden eens wat meer medeleven moeten betrachten", aldus Khar. "Ik heb drie dochters en als zij naar school gaan worden zij gepest."

In februari zei Younus in een van haar laatste interviews dat de Pakistaanse elite gewone burgers wreed behandelt, maar niet weet 'hoeveel pijn en verdriet zij berokkent'. Durrani zei dat de Pakistaanse regering lering moet trekken uit het lot van Younus en veel meer moet doen om zulk ernstig geweld te voorkomen. "Ik denk dat heel dit land zich moet schamen dat een ander land dertien jaar lang de verantwoordelijkheid heeft genomen voor een Pakistaanse burger, omdat wij haar niets konden geven, geen gerechtigheid, geen veiligheid."


Pakistaans slachtoffer zuuraanval pleegt zelfmoord (Foto: Novum)

Rotterdamse werklozen enthousiast over Westland

Tientallen Rotterdamse werklozen hebben enthousiast gereageerd op hun bezoek aan de glastuinbouw in het Westland. Ruim 245 van 325 werkzoekenden zeggen aan de slag te willen bij de tuinders. Dat heeft de gemeente Rotterdam woensdag gezegd.

Vorige week gingen de werklozen met twee uitzendbureaus naar de kassen in het Westland om daar een baan te vinden. Rotterdam wil werkzoekenden die weigeren in de kassen te werken, korten op hun uitkering. Mensen die niet kwamen opdagen of op een andere manier afhaakten moeten op gesprek komen.

Naar aanleiding van de vele aanmeldingen hebben ook andere tuinbouwbedrijven buiten het Westland laten weten interesse te hebben in een dergelijke actie.

KNVB voorziet competitievervalsing door acties

De KNVB vreest dat de aangekondigde acties van de politievakbonden vervelende gevolgen hebben voor het competitieverloop in de Jupiler League. Als de rechter in kort geding toestemming geeft voor de acties, dan heeft dit een aantal gevolgen.

Mochten de acties van de politiebonden inderdaad doorgang vinden, dan staan Go Ahead Eagles - FC Den Bosch op vrijdag en Cambuur - FC Zwolle zondag namelijk op losse schroeven. "Mochten de acties leiden tot het verbieden van deze wedstrijden, dan wordt het sportieve verloop van de competitie ondermijnd, vanwege de verstoring van het uit- en thuisritme. Alle moeite die de bond heeft gedaan om de uit- en thuiswedstrijden aan het einde van het seizoen zo eerlijk mogelijk te verdelen, wordt hiermee tenietgedaan", aldus de KNVB.

De politievakbonden hebben tijdens de wedstrijden in Deventer en Leeuwarden ledenbijeenkomsten gepland. Zij willen daarmee de druk op de regering opvoeren voor een betere cao. "Niet de minister, maar juist miljoenen voetbalfans worden gedupeerd", stelt de KNVB. "We roepen de bonden op de acties te heroverwegen en een ander moment te kiezen om deze bijeenkomsten te organiseren."

Verbeek hoopt op meer ruimte tegen Valencia

AZ begint morgenavond aan de kwartfinales in de strijd om de Europa League. De Alkmaarder formatie treft Valencia en speelt het eerste duel in het eigen AFAS-stadion. Eerder vandaag blikte trainer Gertjan Verbeek vooruit op dit treffen.

"Valencia speelt op z’n Spaans, een spel waarmee Barcelona momenteel de wereld verovert. Dat is modern voetbal. Wel staat Valencia meer open dan Udinese. Dat ligt ons meer dan het verdedigende Italiaanse spel. We gaan in de omschakeling ruimte krijgen", liet Verbeek tijdens de persconferentie weten.

AZ kan in de eerste wedstrijd tegen Valencia niet beschikken over Roy Beerens (blessure) en Nick Viergever (schorsing). Daarnaast zijn ook Ceslo Ortiz en Etiënne Reijnen niet inzetbaar. Verbeek: "Etiënne kreeg gisteren tegen Jong FC Groningen een schandalige doodschop van Nicklas Pedersen. Belachelijk. Ook Celso kreeg een schop. Reijnen loopt op krukken en Ortiz moest met de brancard van het veld af. Zo heb je geen blessures en zo heb je er twee bij door belachelijke acties van anderen."

Verbeek besloot de persconferentie met de woorden: "Dit zijn de krenten in de pap. Je bent als speler maar een paar keer in je carrière zo dicht bij iets moois. Voor AZ is het niet de eerste keer. Dit elftal heeft er minder ervaring mee. We hebben veel lol en we zijn elke keer weer benieuwd hoe we in moeilijke omstandigheden ons eigen spel kunnen spelen, waarmee we de tegenstander hopen te verrassen. Ongeacht de uitslag: je moet uiteindelijk het gevoel hebben dat je er alles aan gedaan hebt."

'Roda JC stuurt Vukovic terug naar PSV'

Jagos Vukovic keert na dit seizoen weer terug naar PSV. Dit meldt Voetbal International vanavond. De verdediger komt dit seizoen op huurbasis uit voor Roda JC Kerkrade, dat hem na dit seizoen weer terug naar Eindhoven stuurt.

Vukovic werd op 28 augustus 2009 door zijn toenmalige werkgever FK Rad verhuurd aan PSV, dat tevens een optie tot koop had bedongen. In die voetbaljaargang kwam de verdediger vijf keer in actie en trof daarin één keer doel.

Na deze verhuurperiode maakte PSV bekend de optie van Vukovic niet te lichten, maar de overeenkomst onder andere voorwaarden wel voort wilde zetten. Vlak daarna werd bekend gemaakt dat de Serviër een contract voor de duur van drie seizoenen had getekend. Daarnaast bedongen de Eindhovenaren een optie voor nog eens twee jaar.

Dit seizoen kwam Vukovic voor Roda JC Kerkrade slechts zes keer in actie en maakte daarin één goal. Het is nog onduidelijk wat er met de speler zal gebeuren, zodra hij weer terug in Eindhoven is.

Starbucks stopt insecten in koffie

Starbucks, de koffieketen die tegenwoordig goed vertegenwoordigd is in Nederland, heeft een geheim ingrediënt in z'n ijskoffie: insecten!

Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder The Seattle Times. In de ijskoffies van Starbucks, die de hippe naam Frappuccino's hebben, zit 'cochineal extract'. En dat extract is gemaakt van insecten uit Zuid-Amerika. Ze zijn nodig om de Frappuccino's een kleurtje te geven.

Een woordvoerder van Starbucks heeft inmiddels toegegeven dat de aardbeienfrappuccino's niet roze zijn vanwege het fruit, maar vanwege de vermorzelde insecten. Volgens hem is het nog altijd beter dan kunstmatige kleurstoffen.

Knokkende Transformers in Transformers: Fall of Cybertron-trailer

Activision heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Transformers: Fall of Cybertron. De game is een directe vervolg op Transformers: War for Cybertron en komt op 28 augustus uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

In Transformers: Fall of Cybertron wordt je meengenomen naar de laatste uren van de burgeroorlog tussen de Autobots en Decepticons op de planeet Cybertron. Het gevecht om de stervende planeet Cybertron leidt uiteindelijk tot een exodus waarvan de gevolgen algemeen bekend zijn.

Radwanska te sterk voor Venus Williams in Miami

Agnieszka Radwanska heeft zich als derde geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi van Miami. De Poolse was in de kwartfinale in twee sets te sterk voor Venus Williams; 6-4 en 6-1.

Williams stond matig te serveren in Miami. Ze werd liefst zes keer gebroken op haar eigen service en wist slechts 23 van de 57 punten op eigen service te winnen. Radwanska werd zelf twee keer gebroken, waardoor ze voor de tweede keer en voor de eerste keer in zes jaar van Williams wist te winnen.

Vettel wacht mogelijk straf

Sebastian Vettel kan mogelijk een straf verwachten voor zijn acties tegen Narain Karthikeyan tijdens en na de Grand Prix van Maleisië. De Duitser stak onderweg een middelvinger op tegen de HRT-coureur en riep na afloop in de media dat de Indiër een idioot en een komkommer was.

Karthikeyan noemde het gedrag van Vettel 'onprofessioneel'. Volgens de Duitse media is daarmee de kous nog niet af, want de FIA kan Vettel bestraffen voor het opsteken van zijn middelvinger. De gedragscode voor de coureurs is onlangs aangescherpt en alle rijders zijn hiermee akkoord gegaan. Vettel kan hierdoor een berisping krijgen voor zijn uitlatingen en in het uiterste geval kan zelfs zijn superlicentie worden ingetrokken, waardoor rijden in de Formule 1 onmogelijk wordt, maar de kans op dat laatste lijkt niet erg groot voor de tweevoudig wereldkampioen.

Paus eist meer vrijheid voor katholieken in Cuba

Paus Benedictus XVI eist meer vrijheid voor de katholieke kerk in Cuba en veroordeelt fanatici die hun waarheid aan anderen opdringen. Dat zei de paus tijdens de ochtendmis die hij woensdag opdroeg voor honderdduizenden Cubanen op het Revolutieplein in Havana.

De preek van de paus, die zijn driedaagse bezoek aan Cuba woensdag afsloot, had een ongewoon politiek karakter. Hij verzekerde zijn gehoor dat mensen de vrijheid vinden als ze op zoek gaan naar de waarheid van het christendom. "Aan de andere kant staan zij die die zoektocht naar de waarheid verkeerd uitleggen en in onredelijkheid en dweperij vervallen; zij sluiten zichzelf op in 'hun waarheid' en proberen die anderen op te leggen."

De Cubaanse president Raul Castro en tal van hoogwaardigheidsbekleders zaten bij de openluchtmis op de eerste rij. De paus had dinsdag een onderhoud met de broer van Fidel Castro en spreekt later woensdag met de aartsvader van communistisch Cuba zelf. Tijdens zijn ontmoeting met Raul Castro vroeg Benedictus hem Goede Vrijdag tot een officiële vrije dag te maken. Ter ere van het bezoek van zijn voorganger Johannes Paulus II bepaalde de Cubaanse regering dat Cubanen voortaan vrij zijn met kerst.

De menigte op het Revolutieplein, het symbolische hart van het communistische bewind, begroette de paus woensdag met vlaggen en scandeerden 'Leve Cuba! Leve de paus!'. "De paus is erg belangrijk voor Cubanen", legde toeschouwer Carlos Herrera tijdens de mis uit. Maar anderen verklaarden enkel te zijn komen opdagen omdat hun werkgever hen dat had opgedragen. De opdracht deel te nemen aan politieke massamanifestaties om steun te betuigen aan het bewind is in Cuba een beproefd gebruik.

In de aanloop naar het bezoek van de paus spraken verscheidene Cubanen hun wrevel uit dat de autoriteiten hen gelastten de mis bij te wonen. Tot voor kort predikte de regering in Havana nog openlijk een atheïstisch evangelie en zij zou nog altijd met argusogen kijken naar de rol van de kerk in de samenleving.

Voor aanvang van de woensdagmis deed online het gerucht de ronde dat leden van de oppositiegroep Dames in het Wit de toegang tot de plechtigheid zou zijn ontzegd. Het bericht dat enkele oppositieleiders zouden zijn aangehouden werd later bevestigd door Amnesty International. De telefoonverbindingen van veel buitenlandse journalisten en gewone Cubanen lagen sinds de aankomst van de paus plat.

Vier vliegtuigbommen in weiland gevonden

In een weiland in het Brabantse Hulten zijn woensdag vier vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om twee duizendponders en twee vijfhonderdponders, meldt de gemeente Gilze en Rijen.

De bommen werden gevonden bij de voorbereidingen voor het planten van een reeks bomen. De gemeente beslist volgende week in samenspraak met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) wanneer de projectielen onschadelijk worden gemaakt. De bommen liggen onder de grond en vormen geen gevaar voor de omgeving.

FC Twente zonder Mihaylov tegen Roda JC

FC Twente moet het zaterdagavond opnieuw doen zonder vaste keeper Nikolai Mihaylov. De Bulgaarse keeper heeft nog te veel last van zijn knie. Tweede doelman Sander Boschker zal derhalve zaterdag onder de lat staan tegen Roda JC. Hij verving Mihaylov de afgelopen weken ook al.

Om te herstellen van zijn knieblessure reisde Mihaylov af naar zijn geboorteland Bulgarije. Woensdag dacht hij hersteld te zijn en wilde aansluiten bij de groepstraining. De medische staf van FC Twente raadde dat echter af waarna Mihaylov binnen bleef en daar verder aan zijn herstel werkte.

Trainer Steve McClaren kan tegen Roda JC ook niet beschikken over Luuk de Jong. De Nederlandse international klapte vorige week tegen De Graafschap door zijn enkel en staat voorlopig nog aan de kant. Ook de inzetbaarheid van aanvoerder Peter Wisgerhof is nog onzeker.

Britten boos om hartige hap-taks

Het voornemen van de Britse regering om extra belasting te heffen op onder meer Cornish pasty, een bij arbeiders en studenten geliefde met vlees en groenten gevulde hartige pastei, is veel Britten in het verkeerde keelgat geschoten. Veel Britse dagbladen spraken in vette koppen over de belasting als een aanval op het leven van de arbeidersklasse.

Minister van financiën George Osborne kondigde vorige week aan dat hij een maas in de wet wil dichten die het nu nog mogelijk maakt dat voor versgebakken snacks, zoals pasteien, worstenbroodjes en andere lekkernijen, geen btw-tarief van twintig procent van toepassing is. De regering hoopt dat de belasting de schatkist jaarlijks met honderd miljoen pond extra vult.

"Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een pasty heb gekocht", zei Osborne dinsdag tegen de begrotingscommissie van het parlement. "Dat verklaart een hoop", was het gevatte antwoord van Labour-parlementariër John Mann.

Labour-leider Ed Miliband speelde vlug in op de verontwaardiging over het hogere btw-tarief en liet de mogelijkheid niet voorbijgaan om premier David Cameron er voor een winkel van bakkerijketen Greggs nog maar eens van te betichten het contact met de gewone Brit te zijn verloren. Dat werd beaamd door Greggs-directeur Ken McMeikan. "Gewone, hardwerkende gezinnen gaan twintig procent extra voor een versgebakken product zeker in hun portemonnee voelen", zei McMeikan tegen de BBC.

En zo kon het gebeuren dat premier David Cameron zich op een persconferentie met IOC-voorzitter Jacques Rogge over de Olympische Spelen genoodzaakt zag trouw te zweren aan het hartige gebak. "Ik ben zelf een pasty-eter", zei de premier tegen het aanwezige journaille. Onlangs in Leeds at hij nog een 'groot exemplaar'. "En hij was erg smakelijk."

Het zal echter nog niet eenvoudig zijn het btw-tarief toe te passen op hartige snacks. Momenteel geldt het tarief voor etenswaren, zoals soep of warme broodjes, die zijn 'opgewarmd met het doel dat ze geconsumeerd kunnen worden op een temperatuur boven de luchttemperatuur en ook boven die temperatuur zijn' wanneer ze worden gekocht.

Dat roept belangrijke vragen op. Gaat het om de temperatuur in de kern van de pastei of om die van de korst? En kan een klant om een koudere snack vragen, zodat er geen belasting over hoeft te worden betaald? De regering zal niet in iedere snack een thermometer prikken, beloofde minister Osborne. De belastingdienst zal samen met bakkers afspraken maken over een quotiënt van de totale snackverkopen. "Er zijn genoeg verstandige manieren om dit op te lossen", aldus Osborne.


Britten boos om hartige hap-taks (Foto: Novum)

Amy Winehouse laat ouders 3,5 miljoen euro na

Amy Winehouse heeft een fortuin van 2,94 miljoen pond nagelaten. Omdat de zangeres geen testament had, gaat de 3,5 miljoen euro automatisch naar haar ouders.

Uit documenten die woensdag naar buiten kwamen blijkt verder dat Mitch Winehouse, Amy's vader, haar nalatenschap gaat beheren. Eerder werd al duidelijk dat Amy's ex-man Blake Fielder-Civil niets krijgt.

Amy Winehouse overleed in juli op 27-jarige leeftijd. De zangeres bezweek aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

Tafeltennisdames naar tussenronde op WK

De Nederlandse tafeltennisdames hebben zich geplaatst voor de tussenronde op het WK voor landenteams. Na de nederlaag van eerder vandaag tegen Signapore (1-3) wisten de dames wel Noord-Korea te verslaan (3-2) en werd daardoor tweede in de poule.

Oranje begon met twee vlotte zeges voor Li Jiao en Li Jie, waarna Elena Timina de derde partij nipt verloor. Jiao verloor haar tweede partij vervolgens met 1-3, waardoor de partij tussen Jie en Ri Myong Sun beslissing moest brengen. Daarin bleek Jie duidelijk de sterkste.

De dames horen later vanavond wie hun opponent wordt in de tussenronde van morgen. De winnaar van die partij plaatst zich voor de kwartfinale.

Ecclestone: "GP Bahrein gaat gewoon door"

Volgens Bernie Ecclestone zal de grand prix van Bahrein dit jaar gewoon plaatsvinden. Vorig jaar werd de race niet gehouden in de golfstaat vanwege de onrust in het land, maar dit jaar voorziet Ecclestone geen problemen.

"De journalisten wakkeren de onrust aan. Niet de teams of de mensen in Bahrein. De pers moet zich bezighouden met de feiten", zei Ecclestone tegen de BBC, die met zijn uitspraken sjeik Abdullah bin Isa Al Khalifa tegensprak, die zei dat er geen garanties waren rond het doorgaan van de race.

"Qua veiligheid is het een normale race. Ik denk niet dat de mensen die willen demonstreren hun pijlen zullen richten op de Formule 1. Dat zou erg dom zijn. We kunnen daar niet veel doen. Gelukkig is Bahrein al een stuk democratischer dan de andere landen in de regio."

Eerste beelden van de laatste UC3-multiplayer map packs

Naughty Dog heeft de eerste screenshots vrijgegeven van de laatste van vier multiplayer-mappacks die als DLC gaat uitkomen voor Uncharted 3: Drake's Deception. Het zijn afbeeldingen van twee van de maps die de DLC met zich meebrengt.

Sony heeft aangegeven dat de DLC in april zal gaan uitkomen. De precieze inhoud en prijs van de DLC is nog niet bekend. Wel is al bekend dat voor leden van de Fortune Hunter's Club de DLC gratis zal zijn.

Pincodes smartphone gemakkelijk te kraken

Het blijkt dat je je iPhone of Android smartphone het beste kunt beveiligen met een lange en complexe toegangscode als je wil voorkomen dat justitie je gegevens te pakken krijgt. Zoals in het filmpje hieronder te zien is, is het met de tool XRY, van het Zweedse Micro Systemation, heel eenvoudig om alle gegevens van de smartphone naar de computer te kopiëren.

Al in meer dan 60 landen wordt XRY gebruikt door justitie en politie. De tool haalt gegevens van en informatie over de gebruiker op zoals de GPS-locatie, bestanden, gesprekslogbestanden, sms-berichten en toetsaanslagen. Mike Dickinson, marketingdirecteur, geeft aan dat de tool geen gebruik maakt van een backdoor in het toestel zelf, maar zoekt het net als jailbreakers beveiligingslekken in de software.

Dickinson wilde niet kwijt welke kwetsbaarheden XRY precies gebruikt. Hij gaf wel toe dat langere pincodes moeilijker te omzeilen zijn: "Hoe complexer het wachtwoord, hoe langer en moeilijker het wordt om toegang tot de telefoon te krijgen. In sommige gevallen duurt een brute force zolang dat het niet waard is om te doen." Van de 75 mensen die er in het bedrijf werken, houdt bijna de helft zich bezig met de ontwikkeling en onderzoek.

Makkeljk te kraken (Bron: YouTube)

Westra mikt op goed eindklassement in Tour

Lieuwe Westra denkt deze zomer hoge ogen te kunnen gooien in de Tour de France. "Als je tweede wordt in Parijs-Nice, waarom zou je in de Tour dan niet op een plek bij de eerste vijftien kunnen mikken", vroeg de 29-jarige renner van Vacansoleil zich af in Wielerland Magazine. "Ik weet niet waar mijn plafond ligt."

Westra kwam vorig jaar bij zijn tourdebuut niet verder dan de 128e plaats in het eindklassement. Begin deze maand ontdekte hij zichzelf in de hoog aangeschreven rittenkoers Parijs-Nice plotseling als klassementsrenner. Alleen Bradley Wiggins, in juli een van de favorieten om de Tour te winnen, eindigde boven hem.

"Zo sterk als in Parijs-Nice ben ik nog nooit geweest", zegt Westra, die naast zijn goede eindklassering ook een etappe won. "Misschien was dit het maximale, zit er niet meer in. Het kan ook zijn dat ik nog maar op negentig procent van mijn mogelijkheden zit en nog een grote stap kan maken."

Zieke Boom gewoon van start in Vlaanderen

Lars Boom zal zondag gewoon van start gaan in de Ronde van Vlaanderen. De Rabobankrenner was de afgelopen week ziek, maar heeft na de parcoursverkenning besloten toch gewoon van start te gaan.

"Ik voel me niet toppie", bekende hij aan persbureau ANP. "Het hoesten is in ieder geval al een stuk minder." Boom moest doordat hij niet fit was zowel bij de E3-Prijs als in Gent – Wevelgem genoegen nemen met een bijrol.

Bij de verkenning van de nieuwe finale van Vlaanderens Mooiste bleek volgens Boom dat het een lastig parcours is. "De kasseien op de Kwaremont liggen er slecht bij. Als we die voor de tweede keer op gaan wordt het al zwaar, maar dan moeten we nog ruim 35 kilometer en dus nog twee keer de Paterberg en een keer de Kwaremont op. Het is mega-lastig."

Pedojaagster Van Hertum opnieuw veroordeeld

'Pedojaagster' Yvonne van Hertum is opnieuw veroordeeld voor het belagen van een man die ze beschuldigt van pedofilie. De rechtbank in Rotterdam legde haar woensdag een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op. De klager kreeg in een parallelle zaak drie maanden voorwaardelijk opgelegd.

Van Hertum heeft volgens de rechtbank ruim een jaar lang foto's en fragmenten van telefoongesprekken met de man op internet geplaatst. Hij zocht volgens haar dagelijks contact met pedoseksuelen.

Met haar acties heeft de pedojaagster volgens de rechter 'ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer' van het slachtoffer. "Voor mensen van wie persoonsgegevens op internet staan kunnen de gevolgen enorm zijn, met name als het gaat om onbewezen verdenkingen of intieme details uit hun leven."

Het slachtoffer zou de pedojaagster op zijn beurt heel vaak hebben gemaild en gebeld om haar bang te maken. Ook heeft de man haar via de politie met de dood bedreigd. De rechtbank acht het echter niet nodig de man een gebiedsverbod op te leggen rond de woning van Van Hertum, zoals het Openbaar Ministerie had geëist.

Van Hertum en het slachtoffer vallen elkaar al vijf jaar lastig en hebben elkaar al verschillende keren voor de rechter gedaagd. "Er lijkt maar geen einde te komen aan deze gang van zaken", aldus de rechtbank.

Het is niet de eerste keer dat Van Hertum vanwege haar jacht op pedofielen verantwoording moest afleggen tegenover een rechter. In 2009 kreeg ze vier maanden cel opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. De Hoge Raad verwierp in december nog een cassatieberoep van Van Hertum tegen deze straf. Wel bepaalde de Hoge Raad dat ze een week minder de gevangenis in hoefde vanwege de lange procesduur.

Bokster De Jong geeft strijd om ticket Spelen op

Marichelle de Jong zal komende zomer niet in actie komen bij het olympisch bokstoernooi. De Jong was samen met Nouchka Fontijn in de race om één ticket voor de klasse tot 75 kilogram, maar besloot vandaag de strijd niet voort te zetten.

De 34-jarige bokster was speciaal voor de Spelen overgestapt van de niet-olympische klasse tot 69 kilogram, maar kon de achterstand op Fontijn niet goedmaken. Ook wist ze in januari een onderling gevecht niet te winnen.

De Jong gaat zich nu richten op het wereldkampioenschap in China, dat later dit jaar wordt gehouden. Daarin zal ze wel in actie komen in haar oude klasse. Na het toernooi hangt ze haar bokshandschoenen aan de wilgen.

De Jong strijd niet verder om ticket Spelen (www.piek.cc)

Nieuwe blessure voor Clijsters

Kim Clijsters heeft opnieuw een blessure opgelopen. De Belgische, die net was teruggekeerd na een enkelblessure die ze opliep op de Australian Open, heeft bij het toernooi in Miami een heupblessure opgelopen.

Tijdens de warming-up voor de verloren partij tegen Yanina Wickmayer kreeg Clijsters al last van haar rechterheup en dat werd tijdens de partij erger. Er bleek een vochtophoping te zitten, wat wijst op een scheurtje in de spier. Clijsters zal vier weken moeten herstellen en zal bij het toernooi van Madrid normaal gesproken haar rentree maken.

Grote heidebrand in natuurgebied Enschede

In een natuurgebied bij Enschede is woensdagavond een grote heidebrand uitgebroken. Bij de brand komt veel rook vrij, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Hoe groot het gebied precies is, is nog onduidelijk. Omdat de brand zich snel uitbreidt, is de brandweer met groot materieel uitgerukt.

In het gebied geldt sinds woensdag code geel, wat een verhoogd risico op natuurbranden inhoudt. Hoe de brand is ontstaan, is nog onduidelijk.

Geen vergunning meer voor 'aanvalsgeweren'

Het type semi-automatische vuurwapens waarmee Tristan van der V. een bloedbad aanrichtte in Alphen aan den Rijn gaat in de ban. Voor deze 'aanvalsgeweren' zullen geen vergunningen meer worden verstrekt.

Zo mag voortaan niet meer op de zogeheten dynamische disciplines worden getraind. Hierbij moet de schutter binnen een bepaalde tijd een traject afleggen en soms in verschillende houdingen op doelen schieten. De sport biathlon wordt wegens het 'Olympische en niet-offensieve karakter uitgezonderd', schrijft Opstelten in zijn brief aan de Kamer.

Voor jonge en onervaren schutters wordt wapenbezit 'gefaseerd' toegestaan. Ze mogen niet direct in aanraking kunnen komen met alle type wapens. Hierbij wordt gekeken naar hoe zwaar het wapen is. Om een run op bepaalde wapens te voorkomen wil Opstelten nog niet zeggen welke wapens in welke categorie komen. Ook moeten beginnende schutters aantonen dat ze 'de eerste jaren serieus geïnteresseerd zijn in de beoefening van de schietsport'.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Met de schuttersassociatie KNSA heeft hij afgesproken dat de disciplines waarbij deze wapens worden gebruikt niet meer erkend worden. Het gaat om vormen van schietsport waarbij de schutter zich verplaatst en vanachter obstakels op doelen schiet.

Geen vergunning meer voor'aanvalsgeweren'
Geen vergunning meer voor'aanvalsgeweren' (Foto: ANP)

FC Groningen bevestigt interesse in Wildschut

Yanick Wildschut staat bovenaan het lijstje bij FC Groningen. Algemeen directeur Hans Nijland bevestigde dat tegenover Voetbal International. Wildschut maakte vorig jaar de overstap van FC Zwolle naar VVV-Venlo. De buitenspeler heeft inmiddels aangetoond dat hij het niveau van de Eredivisie goed aan kan.

Groningen houdt serieus rekening met een vertrek van Dusan Tadic. Wildschut moet de Serviër komende zomer vervangen. Volgens Voetbal International vertrekt Tadic komende zomer naar FC Twente, maar die transfer is nog niet officieel bevestigd.

Van een tranfser van Wildschut naar de Euroborg is nog geen sprake. "Een interessante speler die we in het oog houden, maar hij komt eventueel pas in beeld als Tadic vertrekt", aldus Nijland.

Wildschut is niet de enige op het lijstje van FC Groningen. De Trots van het Noorden volgt ook de verrichtingen van Soufian El Hassnaoui op de voet. Hij draagt het shirt van De Graafschap.

Hincapie kan record behalen

De Amerikaanse wielrenner George Hincapie kan komende zondag een record op zijn naam zetten. Bij het halen van de eindstreep tijdens de Ronde van Vlaanderen zal hij de eerste renner zijn die dit voor de zeventiende keer doet.

Momenteel deelt hij het record met de Belg Briek Schotte. Beide mannen hebben de koers zestien keer uitgereden. Van de nog overige actieve renners is de Fransman Frédéric Guesdon degene na Hincapie met de meest uitgereden edities van deze klassieker.  Hij heeft er vijftien, dat is evenveel als onze landgenoot Adrie van der Poel.

Hincapie debuteerde in 1994 en werd in 2006 derde. Tot nu toe is dat de beste prestatie van de 38-jarige renner in deze koers.

Shenmue-programmeur maakt Orgarhythm

Tak Hirai, de hoofdprogrammeur van Shenmue, is bezig met een PS Vita-game genaamd Orgarhythm. In dit spel worden muziek en strategie gemixt. Het is het eerste spel van de studio Neilo en het moet deze zomer uitkomen.

Hirai heeft aan de Famitsu verteld dat er zelden een game uitkomt die zo moeilijk te begrijpen is als Orgarhythm. Zelfs binnen zijn eigen team waren er verschillende reacties. Over de gameplay is alleen nog maar bekend dat er zowel co-op als competitieve multiplayer-modes zijn.

Hieronder zijn de eerste beelden te zien.

Orgarhythm Orgarhythm

Orgarhythm  Orgarhythm

Orgarhythm Orgarhythm

'We hebben verkiezingen nodig'

In Den Haag is het onrustig nadat de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV woensdag vervroegd afgebroken werden. Dat meldden bronnen woensdagmiddag.

De oppositiepartijen maken zich zorgen over de voortgang van de besprekingen. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is er iets goed mis als er na drie uur onderhandelen wordt gestopt. "Ik vind dat het kabinet met vuur speelt. Onze rente loopt op, financiële markten houden ons in de gaten. De Kamer moet initiatief tonen en zelf bezuinigingen vastleggen. Dat is in 2006 en 2010 ook gebeurd. De Kamer moet laten zien dat Nederland bereid is te hervormen. Dat is dit kabinet niet."

Fractievoorzitter van GroenLinks, Jolande Sap, vindt het daarentegen goed nieuws. "Het is goed nieuws als de onderhandelingen vastlopen, want dat zou nieuwe verkiezingen betekenen. In het belang van Nederland kunnen we beter doorgaan met een tijdelijk demissionair kabinet, dan een wankel kabinet dat slechte maatregelen neemt. We hebben verkiezingen nodig om te komen tot een coalitie die wel wil hervormen."

SGP-leider Kees van der Staaij wil zich in tegenstelling tot anderen niet uitlaten over de onderhandelingen. "Ik heb geen oordeel over de boodschap van de RVD. Het zou gokken zijn, speculeren. Daar ben ik niet zo goed in. Ik weet niet wat er aan de hand is, daar ga ik ook niet over. Ik maak me nergens zorgen over. Het is prachtig weer, ik heb net een mooi debat gehad. Voor nu is het gewoon rustig afwachten tot er witte rook is bij het Catshuis."

Volgens een officiële mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst hervatten de partijen donderdagochtend hun gesprekken in het Catshuis. Onduidelijk is of ze dan verder onderhandelen of eerst vastgesteld moet worden of de onderhandelaars nog wel verder willen.

'We hebben verkiezingen nodig'
'We hebben verkiezingen nodig' (Foto: ANP)

Multiplayer gameplay in Max Payne 3-trailer

Rockstar Games heeft vandaag nieuwe gameplaybeelden van Max Payne 3 vrijgegeven. In de trailer toont de ontwikkelaar de multiplayer van Max Payne 3. Max Payne 3 komt op 18 mei uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

De trailer richt zich geheel op de multiplayer van Max Payne 3 die met maximaal zestien man is te spelen. Afhankelijk van het aantal personen waarmee de game wordt opgepakt, wordt de grootte van de map aangepast. Daarnaast heeft Rockstar aangegeven dat de 'Social Club' een onderdeel wordt van Max Payne 3 waarbij je alle crew uit de multiplayer kan overzetten naar de multiplayer van Grand Theft Auto V.

Ngmoco overtuigd van free-to-play games

Gratis spellen zijn binnen enkele jaren vergelijkbaar met de huidige games voor spelcomputers. Gamers kunnen deze spellen uitbreiden door bijvoorbeeld extra missies te kopen. Studiobaas Ben Cousins, van gamestudio Ngmoco, noemt dit de derde stap van het zogenoemde free-to-play-verdienmodel. Dat heeft hij gezegd tegenover de website Gamesindustry.

Op dit moment zorgen gratis spellen ervoor dat gamers beperkt worden binnen de mogelijkheden van een spel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de verplichte wachttijd om een handeling uit te kunnen voeren. Door te betalen wordt het negatieve aspect tijdelijk opgeheven.

Volgens Cousins moet dit anders. Hij voorspelt tegenover de website dat gamers hun gratis games juist kunnen uitbreiden met spelfuncties en extra levels. Sociale aspecten, zoals het uitnodigen van vrienden via Facebook, zouden niet nodig zijn.

Een soortgelijk verdienmodel wordt op dit moment gebruikt bij games voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Deze spellen worden weliswaar verkocht in de winkel, maar kunnen tegen betaling uitgebreid worden met nieuwe missies, gamepersonages en levels. "Ik ben er honderd procent zeker van dat we die kant op gaan", zegt Cousins over de toekomst van gratis aangeboden spellen.


Downloadbare extra's volgende stap gratis games.

Mogelijk Black Ops 2-details gelekt

Er was korte tijd een thread te bewonderen op het officiele forum van Black Ops. Daarop was informatie te zien over de multiplayer-modus van de nog niet aangekondigde Black Ops 2. De thread is ondertussen weer eraf gehaald maar het internet heeft alles mooi opgeslagen. 

Als de geruchten kloppen, dan kunnen we vanaf 6 november weer aan de slag met de franchise. Dit zou kunnen kloppen met reguliere Call of Duty-releases. Normaliter verschijnen deze altijd rond de november/december-periode. Daarnaast komt er een nieuwe modus genaamd Escort die veel lijkt op de S&D-mappen. Drop Zone en Kill Confirmed maken een comeback maar Team Defender en Infected zullen niet meer speelbaar zijn.

SimCity ondersteunt geen mods op release

Ocean Quigley, creative director van EA Maxis, heeft bekendgemaakt dat SimCity geen mods zal ondersteunen gelijk na de release. De mogelijkheid tot ondersteuning zit wel al in de GlassBox-engine van SimCity.

"Wij focussen ons nu op de kwaliteit van het product. We willen een game afleveren die de naam SimCity waard is. Nadat het spel is verscheept zullen we ons gaan richten op hoe en wanneer we mods gaan ondersteunen," vertelde Quigley. De vorige SimCity, SimCity 4, is al bijna tien jaar oud maar wordt vandaag de dag nog steeds gespeeld, met dank aan de vele mods en bugfixes die zijn gemaakt door de spelers. Quigley maakte duidelijk dat EA Maxis rekening houdt met de wensen van de gamers. "Wij zijn op de hoogte daarvan. We zijn geen idioten."

'PlayStation 4 heeft codenaam Orbis'

Kotaku zegt informatie over de volgende PlayStation te hebben bemachtigd. De nieuwe console krijgt als codenaam Orbis, wat voor cirkel of ring staat. De Vita betekent leven en gecombineerd zou dit Circle of Life kunnen zijn. De geruchten komen volgens Kotaku van een betrouwbare bron die niet met naam genoemd wil worden.

Naast de naam is er nog meer informatie beschikbaar. De console zou geen backwards compatiblity met de PlayStation 3  hebben. De hardware zal bestaan uit een AMD x64 CPU en AMD Southern Islands GPU waarbij de Orbis beelden kan tonen met een resolutie van 4096×2160.

Daarnaast komt er ook een anti-used game systeem. Games kunnen op twee manier gekocht worden, digitaal of via retail, en de game zal altijd gelinkt worden aan het PSN-account. Wil je de game verkopen, dan zal de nieuwe eigenaar een key moeten kopen van de desbetreffende developer.

Als laatste wordt nog gemeld dat de console in 2013 verwacht wordt.

Kittel zegeviert in Koksijde

Marcel Kittel won vandaag de tweede etappe in de Driedaagse van De Panne. De Duitser van Project 1t4i was in de straten van Koksijde de snelste in de massasprint.

De Noor Alexander Kristoff (Katusha) legde beslag op de tweede plaats. Lang leek Kristoff op weg naar de zegebloemen, maar na een imposante jump won de 23-jarige Duitse sprinttopper met bijna een fietslengte voorsprong. De Nederlander Boy van Poppel van UnitedHealthcare legde beslag op de derde plaats. Thuisrijder Andy Cappelle (Accent Jobs - Willems Veranda's) kleurde de rit met een lange aanval, maar de Belg werd tijdens de plaatselijke rondes ingerekend.

Alexander Kristoff neemt de leiderstrui over van Peter Sagan. Jacopo Guarnieri van Astana staat in dezelfde tijd tweede.

Nieuw cybercrimecentrum EU in Den Haag

De Europese Unie opent naar verwachting in 2013 in Den Haag een nieuw cybercrimecentrum. Het centrum moet helpen de Europese burgers en ondernemingen te beschermen tegen de 'toenemende cyberdreiging', zo staat in een voorstel waar de Europese Commissie woensdag mee komt.

Het centrum moet deel gaan uitmaken van de Europese politiedienst Europol in Den Haag en het Europese middelpunt vormen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Het gaat zich bezighouden met illegale activiteiten van georganiseerde criminele groepen op het internet, zoals onlinefraude met creditcards en bankgegevens.

Ook zullen de medewerkers van het centrum zich bezighouden met de bescherming van profielen op sociale netwerken tegen infiltratie door cybercriminelen en helpen in de strijd tegen online identiteitsdiefstal. Verder gaan ze zich richten op onder meer online seksuele uitbuiting van kinderen en cyberaanvallen in de Unie.

Naar schatting meer dan een miljoen mensen worden dagelijks het slachtoffer van cybercriminaliteit. Jaarlijks zou dat wereldwijd zo'n 291 miljard euro aan schade opleveren.


Nieuw cybercrimecentrum EU in Den Haag (Foto: Novum)

Michael Bay: Turtles blijven turtles

Michael Bay is wederom in de pen geklommen om fans van de Teenage Mutant Ninja Turtles gerust te stellen. "De personages die jullie kennen blijven precies hetzelfde, en ja, de Turtles gedragen zich nog steeds als pubers", schrijft hij op het blog Shoot For the Edit.

De producent kondigde eerder deze maand aan dat de schildpadden in zijn film geen mutanten zijn, maar buitenaardse wezens. Dat viel bij fans niet in goede aarde, omdat veel karaktereigenschappen van de Turtles, hun voorliefde voor pizza bijvoorbeeld, door hun mutatie te verklaren zijn.

De 47-jarige maker van onder meer de Transformers-films legde ook uit waarom de filmtitel is gewijzigd van Teenage Mutant Ninja Turtles naar simpelweg Ninja Turtles. "Dat was een marketingbeslissing van filmstudio Paramount, die wilde een eenvoudiger titel."

"Het scenario wordt geschreven door twee heel slimme schrijvers, waarvan een zelfs een bedenker is van de oorspronkelijke tv-serie", gaat Bay verder. "Zij vinden het heel belangrijk dat ze deze films vooral maken voor de fans. Geef ze gewoon een kans."

Hij benadrukt dat het hele team bestaat uit fans van de tv-serie uit de jaren tachtig en negentig over gemuteerde, pizza-etende schildpadden met vechtkunsten. Daaronder valt ook Jonathan Liebesman, de regisseur. " Hij laat jullie niet in de steek", eindigt Bay zijn betoog.

Ninja Turtles moet eind volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien en verschijnt ook in 3D.


Michael Bay: Turtles blijven turtles (Foto: Novum)

NAVO: Afghanen snel meer verantwoordelijkheid

De Afghaanse krijgsmacht neemt snel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van driekwart van de Afghaanse bevolking op zich. Dat is de verwachting van de hoogste militaire bevelhebber van de NAVO, admiraal James Stavridis.

In een interview zei Stavridis woensdag dat de training van de Afghaanse politie en het leger voorspoedig verloopt, ondanks een stijgend aantal aanvallen op Amerikaanse en NAVO-militairen door Afghaanse veiligheidstroepen. Het doel van 350 duizend getrainde militairen en agenten wordt deze zomer gehaald, enkele maanden eerder dan gepland.

Het Afghaanse leger en de politie hebben al de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van ongeveer de helft van de bevolking.

Rookverbod in duinengebied Bergen

In de duinen en bossen rondom de Noord-Hollandse gemeente Bergen geldt net zoals vorig jaar vanaf 1 april een rookverbod. Dit moet de kans verkleinen op branden zoals die de afgelopen jaren veel zijn voorgekomen.

Tot 1 oktober mag er geen sigaretje opgestoken worden, heeft de gemeente bepaald. Informatieborden die waarschuwen voor het brandgevaar, worden bij de belangrijkste ingangen van het duingebied geplaatst. Bij elke brandmelding rukken niet één maar drie brandweerwagens uit. Een permanente watertank in het gebied zorgt voor extra bluswater.

Vorig jaar waren deze maatregelen ook van kracht. Volgens de gemeente zijn ze zinvol gebleken.

Valencia-coach lovend over AZ

Unai Emery is onder de indruk van AZ. De trainer van Valencia kent de kracht van de Alkmaarders maar al te goed.

Tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel met AZ donderdagavond, liet Emery zijn licht schijnen over de tegenstander. "AZ speelt net als PSV aanvallend met een typisch Nederlandse stijl", aldus de Spanjaard.

"Ik vind wel dat AZ beter verdedigt dan PSV, want ze geven minder doelpunten weg. Ook aanvallend is de ploeg tot veel in staat. Jozy Altidore is gevaarlijk, hij speelde in het verleden bij Villarreal", vervolgt de trainer.

"Het feit dat de ploeg Udinese wist uit te schakelen, zegt eigenlijk genoeg", zegt Emery die duidelijk onder de indruk is van AZ. "Sinds de komst van Louis van Gaal in 2005 heeft de club grote sprongen naar de top gemaakt." 

Janga transfervrij door fout in contract

Rangelo Janga kan na dit seizoen op zoek naar een nieuwe club. Het contract van de aan SBV Excelsior verhuurde Willem II'er loopt na dit seizoen af.

De Tilburgers hadden een éénzijdige optie om de verbintenis met twee seizoenen te verlengen, maar deze optie blijkt niet rechtsgeldig. Technisch directeur Marc van Hintum van Willem II was hiervan op de hoogte.

"Dat contract is al ruim drie jaar geleden opgesteld. Ik was er al een tijdje van op de hoogte dat er wat mis mee was", zegt de bestuurder tegen het Brabants Dagblad. "We hebben Rangelo dan ook laten weten dat we de optie in zijn contract niet lichten, want dat heeft geen enkele waarde."

"Daar zou hij elk moment onderuit kunnen. Zijn zaakwaarnemer heeft ons daar ook op gewezen." Janga maakt het seizoen momenteel af bij Excelsior op huurbasis en kan in de zomer dus op zoek naar een nieuwe club. 

Stelend burgerpersoneel defensie niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie seponeert twee aangiften tegen ondersteunend burgerpersoneel van defensie in Den Helder. In de aangiften werden de medewerkers van Defensie Materieel Organisatie (DMO) beschuldigd van diefstal van defensiematerieel en verkeerd gebruik van goederen.

De ene aangifte werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. In het geval van de tweede aangifte wordt niet tot vervolging overgegaan omdat Defensie al intern maatregelen heeft genomen.

De Volkskrant meldde in maart vorig jaar op basis van een intern dossier dat bij de marine in Den Helder onder meer misbruik zou worden gemaakt van dienstauto's en telefoons. Computers en andere apparatuur zouden achterover worden gedrukt. Ook zou bij de marinetak worden afgerekend met klokkenluiders en mensen die zich proberen te verzetten tegen de wantoestanden.

In oktober oordeelde een onderzoekscommissie die was ingesteld na twee incidenten bij de DMO, dat het onmogelijk was iets te zeggen over hoe vaak defensiemedewerkers de fout in zijn gegaan, omdat incidenten niet werden geregistreerd. Dat is inmiddels wel het geval.

Ook stelde de commissie dat adequaat is gereageerd op meldingen, maar dat leidinggevenden de problemen vervolgens wel hebben onderschat. Volledige uitbanning van integriteitincidenten is volgens de commissie overigens een illusie.

Brabants PVV-Statenlid uitgemaakt voor nazi

Het Brabantse PVV-Statenlid Joyce Kardol heeft aangifte gedaan van belediging en discriminatie. Dat laat ze woensdag weten via Twitter. Eerder al liet het Statenlid een aangifte van doodsbedreiging en laster optekenen.

Volgens Omroep Brabant is Kardol beide keren onder meer uitgemaakt voor nazi. Nog geen halfjaar geleden kreeg Kardol van een militair een ongewenst bericht toegestuurd via haar Facebookpagina. De marechaussee behandelt deze zaak.

Ook in het nieuwe geval zou de afzender bekend zijn. Kardol zou de enige zijn in de fractie die last heeft van bedreigingen en beledigingen. Waarom dat zo is, weet het Statenlid niet. Mogelijk is het omdat ze erg actief is op internet, heeft ze de regionale omroep laten weten.

SimCity vereist internetverbinding

Wie SimCity wil gaan spelen zal verbinding moeten hebben met het internet, alleen dan is de game speelbaar. Daarnaast moet SimCity altijd in verbinding zijn met het online distributieplatform van Electronic Arts, Origin.

De reden voor een verbinding met het internet is volgens ontwikkelaar Stone Librande van belang omdat de focus van de game op de multiplayer ligt. Hoewel SimCity een verbinding eist met Origin, hoeft de game niet per se aangeschaft te worden via Origin. Hierbij is aangegeven dat SimCity ook via andere digitale distributieplatformen beschikbaar zal zijn. Daarnaast kan je SimCity ook gewoon in de winkel kopen. SimCity staat gepland voor 2013.

SimCity

Robert M. misbruikte op verzoek

Robert M. heeft bepaalde seksuele handelingen verricht bij kinderen op verzoek van andere pedoseksuelen. Die kende hij via internet. De beelden van het misbruik deelde hij met ze. Tijdens een politieverhoor heeft hij gezegd dit te hebben gedaan omdat 'iedere artiest wel van applaus houdt'.

Dat bleek woensdag tijdens de rechtszaak tegen de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. Ook werd duidelijk dat M. zeer vaak kinderen misbruikte. Soms zou hij dat vier, vijf keer per dag hebben gedaan.

Tijdens de zitting zei M. dat hij er alles aan heeft gedaan om zijn gevoelens te onderdrukken. "Ik had bij alle deuren aangeklopt, zowel op internet als elders." Daaronder waren bijvoorbeeld de huisarts en psychotherapie. "Ik heb alle opties die er waren, onderzocht. Ik zag dat er in deze tijd simpelweg niets is."

De verdachte vergeleek zichzelf met een veganist die met een vliegtuig neerstort op Groenland, waar hij alleen maar vis of zeehonden kan eten. Om niet te sterven van de honger doet hij dat uiteindelijk.

M. verklaarde dat hij zijn verlangens jaren heeft onderdrukt, maar dat hij daarvoor op zeker moment de energie niet meer voor had. "Overleven was eraan toegeven." Na het toegeven verloor hij de greep op de mate waarin hij eraan toegaf. "Het had geen zin meer om me daarmee bezig te houden. Ik wist dat mijn leven voorbij was."

M. heeft telkens benadrukt dat zijn geaardheid een lange lijdensweg is geweest. De rechtbank stelde daar kritische vragen over. Vooral in zijn talrijke chats op internet met gelijkgestemden is dat lijden niet terug te vinden, aldus de rechters.

Ridge Racer: Unbounded toch niet uitgesteld

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de release van Ridge Racer: Unbounded uitgesteld zou worden tot een later tijdstip in 2012 om meer content toe te voegen. Nu is er echter een foto van de game opgedoken op het forum van NeoGAF.

Meerdere users op het NeoGAF forum geven aan de game in de winkel te hebben zien liggen. Op GameStop.com is de game ook te bestellen, zei het enkel voor Xbox 360. De PlayStation 3-versie van de game is wel te reserveren als pre-order en heeft een releasedatum die gisteren afliep. Er is niet bekend wat er precies aan de hand is, maar van een soepele release lijkt geen sprake te zijn. De bewuste foto van het NeoGAF-forum is hieronder te bekijken.

ridge racer unbounded

Vlaamse regisseur baalt van Nederlandse remakes

De Vlaamse regisseur Nic Balthazar vindt het idioot dat Vlaamse films Nederlandse remakes krijgen. "We zijn elkaars film aan het remaken in dezelfde taal. Dat is toch van de beren besnuffeld", zegt de regisseur voor de camera van Novum Nieuws.

"Het is ongelofelijk dat wij tussen Nederland en Vlaanderen onze films amper uitwisselen," vindt de Gentenaar die jarenlang voor de Vlaamse TV-zender Canvas het programma Filmfan presenteerde. "Het is alsof de Amerikanen de Engelse films zouden namaken en vice versa. Dat doen zij toch ook niet? En zij spreken ook licht anders." De Vlaamse films Loft heeft een Nederlandse versie en ook de komedies Hasta la Vista en Smoorverliefd krijgen een remake. Andersom wordt bijvoorbeeld de onlangs verschenen Nederlandse film Black Out opnieuw gemaakt in Vlaanderen.

De 47-jarige regisseur heeft dan ook liever niet dat zijn drama Tot Altijd een Nederlandse versie krijgt. Het drama gaat over het leven van politicus Mario Verstraete die leed aan MS. Hij was een van de eerste die in België gebruik maakte van de euthanasiewet, waar hij ook voor heeft gestreden.

Balthazar vindt dat Nederlanders en Vlamingen elkaars films meer moeten bekijken. "Een film als Rundskop is voor een Oscar genomineerd, maar heeft in Nederland een rundskop of twee gevonden als publiek." Omgekeerd geldt het volgens de Vlaming ook. "Komt een Vrouw bij de Dokter heeft in Nederland meer dan een miljoen bezoekers getrokken en bij ons niemand."

Volgens Balthazar zijn Nederland en Vlaanderen elkaar op verschillende culturele vlakken uit het oog verloren. "Hoe meer we met internet en digitale televisie de wereld bij ons krijgen, hoe meer we ons eigenlijk toespitsen op een klein gebiedje." De regisseur baalt daarvan. "Zot genoeg verliezen we dan zelfs nog onze dichtste buren."

In zijn nieuwe film Tot Altijd heeft hij samengewerkt met de Nederlandse muzikant Henny Vrienten en een aantal scènes opgenomen in Nederland. Zijn drama is voor de Nederlandse markt ondertiteld. "Voor ons is het heel vreemd dat onze films in Nederland ondertiteld worden, omdat we dezelfde taal spreken." Tot Altijd draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Vlaamse regisseur baalt van Nederlandse remakes (Foto: Novum)

Schrijver opgelucht na vonnis tegen De Jong

Auteur Patrick van Rhijn kan opgelucht ademhalen na het vonnis tegen filmmaker Steven de Jong. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde woensdag dat De Jong zich schuldig had gemaakt aan plagiaat op twee boeken van Van Rhijn. "Ik heb altijd in mijn gelijk geloofd, maar je hebt pas gewonnen als je het vonnis hebt gelezen", zegt hij tegen Novun Nieuws.

De rechter oordeelde dat het scenario van De Jong op 37 punten overeenkwam met Van Rhijns boeken Weg van Lila en Vaderstad. "De uitspraak was verpletterend duidelijk."

Van Rhijn is vooral opgelucht omdat hij nu eindelijk weer aan normaal werken toekomt. De productie van zijn nieuwe boek ligt al maanden stil. "Ik was alleen maar bezig met die rechtszaak, waarvoor ik zo'n duizend pagina's aan tekst moest doornemen om aan te tonen waar ik plagiaat zag."

De rechtszaak was ook een persoonlijk drama voor Van Rhijn. Zijn boek Weg van Lila gaat over een vader die zijn dochtertje na uitspraak van de rechter niet meer mag zien. "Dat verhaal is grotendeels autobiografisch, en sindsdien heeft mijn vertrouwen in de rechtsgang wel een deuk opgelopen. Deze zaak tegen De Jong was echt een lijdensweg voor mij en mijn gezin."

De auteur beseft wel hoeveel geluk hij heeft gehad dat zijn uitgever FMD/Dutch Media opmerkte dat het toegestuurde manuscript van De Jong, die zijn filmscript als boek wilde uitbrengen, wel erg leek op de boeken van Van Rhijn. "Normaliter kun je pas iets doen als de film al lang en breed in de bioscopen draait. Dat is oneindig veel meer gezeur en meestal een veel langere rechtsgang."

Daarnaast benadrukt Van Rhijn dat hij, na mislukte onderhandelingen over de filmrechten, De Jong enigszins argwanend tegemoet trad. "Hij had al een beetje een slechte naam. Het is niet netjes om te zeggen, maar de afgelopen maanden stroomden de steunbetuigingen uit de Nederlandse filmwereld binnen."

De schrijver was al in onderhandeling voor het verfilmen van de boeken met producent NL Film. "Ik hoop dat het filmproject met NL Film nu alsnog van de grond komt", zegt Van Rhijn.


Schrijver opgelucht na vonnis tegen De Jong (Foto: Novum)

Twee uitbreidingen gepland voor World of Warcraft

Blizzard Entertainment werkt aan twee nieuwe uitbreidingen voor World of Warcraft. Na de vierde uitbreiding, Mists of Pandaria, moet World of Warcraft weer een game worden met een grimmig verhaal. Dat zei operationeel directeur Paul Sams tegen het tijdschrift Computer and Videogames.

Na gevechten tegen eindbazen als Illidan Stormrage, Arthas The Lich King en de draak Deathwing is Mists of Pandaria de eerste uitbreiding die niet draait om een grote baas. Volgens Blizzard staat het ontdekken van nieuwe gebieden centraal in deze vierde uitbreiding.

World of Warcraft: Mists of Pandaria wordt op dit moment getest door een selecte groep gamers. In deze vierde uitbreiding staat de introductie van de Pandaren, een nieuw ras binnen de gamewereld, centraal.

Blizzard introduceert verschillende nieuwigheden om spelers lid te laten worden van het spel, waaronder nieuwe krachten en uitdagende opdrachten die gamers in groepsverband moeten doorlopen. Maandelijks moet ongeveer twaalf euro betaald worden. In minder dan twee jaar tijd is het abonnees gedaald van twaalf miljoen naar 10,3 miljoen.


Squash binnenkort ook virtueel

Vanaf juli ligt een game over de zaalsport squasch in de winkel. WSF Squash 2012 is het eerste virtuele spel gebaseerd op deze zaalsport. De game is goedgekeurd door de World Squash Federation en komt uit voor de Wii en de pc.

WSF Squash 2012 streeft een simulatie van de sport na. Verschillende tactieken en slagen zijn toepasbaar in het spel. Het kan online en thuis tegen vrienden gespeeld worden.

Zaalsporten winnen, in ieder geval op het virtuele vlak, aan populariteit. Afgelopen najaar bracht de Duitse uitgever Neutron Games een handbalgame op de markt. Ondertussen scoort Electronic Arts op dit moment een hit met het voetbalspel FIFA Street, dat straat- en zaalvoetbal omarmt.


FOK!filmtips van de dag: Poltergeist

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is er een aardige keuze wat betreft films. Te beginnen is om 20:30 op RTL 8 de film Jesse Stone: Thin Ice te zien. Dit Amerikaanse drama uit 2009, onderdeel van een reeks, gaat over politieman Stone die in problemen komt met het stadsbestuur na een schietpartij. Ondertussen wordt er een cryptische brief bezorgd door een moeder wiens kind doodverklaard is. Ze hoopt met de brief voor elkaar te krijgen dat de zaak heropend wordt. En dit gebeurt niet zonder gevolgen.

Op hetzelfde tijdstip is op Net 5 de film Doubt te zien. Deze film uit 2008 heeft onder andere Meryl Streep (The Iron Lady), Philip Seymour Hoffman en Amy Adams in de hoofdrollen. Doubt gaat over een Rooms-Katholieke school in de Bronx. Zuster Aloysius (Streep) komt voor een lastig dilemma te staan als haar collega priester wordt verdacht van het misbruik van een leerling. Zal ze als directrice haar mening geven en hiermee de toekomst voor haar collega kapot maken? Of is het verstandiger om te zwijgen? De film heeft dus een actueel thema en geeft stof tot nadenken.

Eveneens om 20:30, en dit keer op RTL7, is de film Robin Hood: Prince of Thieves te zien. Deze film heeft Kevin Costner in hoofdrol net na zijn doorbraak in Dances with Wolves. Deze film deed het minder goed, maar is toch best het aanzien waard. Robin of Loxley is één van de overlevenden van de kruistochten en brengt zijn tijd door in de gevangenis van Jeruzalem. Hij weet te ontsnappen en wanneer hij na een zware tocht terug in Engeland is hoort hij dat zijn vader is vermoord en dat het volk wordt onderdrukt. Tijd om iets te doen dus. Deze film had met "I do it for you" van Bryan Adams een enorme hit.

Bryan Adams: I do it for you

Diep in de nacht is het tenslotte tijd voor de FOK!filmtip van dag dag: Poltergeist. Deze horror/thriller uit 1982 is met recht een klassieker. Het rustige leventje van de familie Feeling wordt na een verhuizing flink op de proef gesteld: het huis waar ze komen te wonen wordt belaagd door klopgeesten. Deze geesten lijken in eerste instantie vriendelijk, maar worden al snel gemeen en ontvoeren Carol Anne, de jongste dochter van het gezien. Carol Anne, gespeeld door Heather O'Rourke (1975-1988), bevindt zich dan in een parallelle wereld. Haar vader besluit dat dit niet langer kan en roept specialistische hulp in. Poltergeist is, zoals het een horrorfilm betaamt, laat te zien: om 00:45 uur op BBC 1.

Veel kijkplezier!

Roda JC hoopt op langer verblijf Junker

De clubleiding van Roda JC Kerkrade is van plan het contract van aanvaller Mads Junker te verlengen. Er is echter ook interesse van buitenaf in de Deense spits. "Mads heeft laten zien dat hij een goede speler is en bij ons past", zei technisch directeur Gerard Wielaert tegen diverse media.

"Wij houden hem graag, maar zijn positie met een aflopend contract en vermoedelijk een EK is natuurlijk positief voor hem." Naar verluidt is er in zijn vaderland Denemarken veel interesse voor Junker, die hoogstwaarschijnlijk deel uitmaakt van de nationale ploeg van Denemarken op het EK komende zomer.

Roda JC hoopt zo snel mogelijk met Junker om de tafel te gaan, nu bekend is dat Ruud Brood volgend seizoen hoofdtrainer Harm van Veldhoven zal vervangen. Eerder liet Junker weten de plannen van de nieuwe trainer af te wachten voor hij een besluit over zijn toekomst zou nemen.

Vrijgesproken Kolobnev terug bij Katusha

Alexander Kolobnev maakt per direct weer deel uit van de Katusha-formatie. De Russische renner testte tijdens de Tour de France van afgelopen jaar positief op HCT en werd direct ontslagen. Hij werd echter vrijgesproken door de Russische bond en het TAS, omdat hij het product had gekregen om een chronische vasculaire ziekte te behandelen.

De Russische formatie besloot om hem vervolgens weer een contract aan te bieden voor de rest van het seizoen. "Ik ben heel blij dat Katusha mij opnieuw aan aanbod heeft gedaan. Ik heb lastige maanden achter de rug, maar die zijn nu voorbij", keek Kolobnev terug. "Ik denk dat ik fit genoeg ben en voldoende motivatie heb om het team te versterken, zowel in de klassiekers als in de rest van het jaar."

KNVB niet blij met politie-acties

De KNVB is niet te spreken over de handelswijze van de politiebonden. Deze willen ledenbijeenkomsten laten plaatsvinden bij betaald voetbalwedstrijden. De KNVB heeft kennis genomen van de aangekondigde ledenbijeenkomsten van de politie tijdens de wedstrijden Go Ahead Eagles – FC Den Bosch en SC Cambuur – FC Zwolle van aankomend weekend.

"De bond vindt het bijzonder teleurstellend dat het betaald voetbal ongewenst en ongevraagd onderdeel wordt van de CAO-onderhandelingen tussen de minister en politievakbonden", luidt een officiële verklaring van de KNVB.

Manager competitiezaken Gijs de Jong reageert als volgt: "Het is triest dat het voetbal weer getroffen wordt. Dit terwijl de clubs juist intensief en constructief samenwerken met de korpsen om de politie-inzet zoveel mogelijk terug te dringen. De KNVB heeft dan ook moeite om begrip voor deze strategie op te brengen en hoopt alsnog op acties met een publieksvriendelijke insteek."

Geen nieuwe wereldtitel Van Rijsselberghe

Dorian van Rijsselberghe heeft zijn wereldtitel in de RS:X-klasse bij het zeilen niet weten te verlengen. De windsurfer stond na negen races nog aan de leiding bij het WK, maar moest die afgelopen maandag tijdens race tien al afstaan aan de Fransman Julien Bontemps.

Vanwege een storm in Cadiz werd er vervolgens dinsdag en woensdag niet meer gevaren, waardoor zowel de laatste reguliere races als de medalrace werden geannuleerd. Van Rijsselberghe verloor overigens de leiding door tegen een vrouwelijke windsurfer op te varen, die na haar eigen wedstrijd door het mannenveld richting de haven wilde gaan.

'Wilders wilde punt zetten achter Catshuisberaad'

Geert Wilders wilde woensdag de onderhandelingen in het Catshuis afbreken. De PVV-leider kon echter op de valreep worden overgehaald hier nog een nachtje over te slapen. Dat meldt de NOS op basis van bronnen.

Aanleiding is een mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de onderhandelingen in het Catshuis zich in een 'moeilijke fase' bevinden en dat de gesprekken woensdag eerder zijn afgerond dan gepland. Volgens de NOS is 'moeilijke fase' een understatement, en blijkt het eerder te gaan om een 'zeer moeilijke fase'.

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV houden zich woensdag aan de radiostilte die zij met elkaar hebben afgesproken. Premier Mark Rutte (VVD) en zijn secondant Stef Blok (VVD) fietsten woensdagmiddag weg bij het Catshuis zonder in te gaan op vragen van journalisten. Ook Wilders zweeg tegen de pers.


'Wilders wilde punt zetten achter Catshuisberaad' (Foto: Novum)

'Ferrari gebruikt Massa als proefkonijn'

Felipe Massa komt momenteel bij het Formule 1-team Ferrari niet uit de verf omdat hij als proefkonijn gebruikt wordt. Dit meldt journalist Livio Oricchio op zijn blog van O Estado de S.Paulo.

"Ferrari begaat een grote fout. Massa is tegenwoordig meer een testrijder. Met het verbod op privétests was hij tijdens de eerste twee Grands Prix degene die experimenteert met de nieuwe componenten. En gedurende sommige van deze tests had de auto zo weinig downforce dat het te begrijpen is dat Massa het moeilijk heeft. Ferrari communiceert dat echter niet publiekelijk, waardoor Massa's imago grote schade oploopt en zijn positie door de druk van buitenaf bijna onhoudbaar is geworden," zo stelt Oricchio.

Hagenaar niet meer verdacht van misbruik 6-jarige

De 27-jarige man uit 's Gravenhage die eerder deze maand werd opgepakt voor seksueel misbruik van een 6-jarig meisje is officieel geen verdachte meer in de zaak. Dat meldt het Openbaar Ministerie in 's Gravenhage woensdag. Hij was eerder al op vrije voeten gesteld.

Woensdag 14 maart werd een 6-jarig meisje op de Dierenselaan in de Hofstad meegenomen in een auto, waarna ze vermoedelijk slachtoffer werd van een zedendelict. Tien minuten later werd ze afgezet.

Een kleine week later werd een 52-jarige Hagenaar opgepakt in verband met de zaak. Hij reed in een auto die overeenkomt met die waarin het meisje werd meegenomen. De 27-jarige Hagenaar werd aangehouden bij een huiszoeking in de woning van de 52-jarige man, die nog wel vastzit.

Altidore terug in basis AZ

Jozy Altidore keert donderdag in de kwartfinale van de Europa League tegen Valencia terug in de basis van AZ. De Amerikaanse spits was zondag tegen RKC Waalwijk nog invaller omdat hij niet fit genoeg was. Charlison Benschop begint weer op de bank.

Coach Gertjan Verbeek moet Roy Beerens nog steeds missen met een ribblessure. Nick Viergever is geschorst. Zijn plek in het centrum van de defensie wordt overgenomen door Ragnar Klavan.

Politie vindt klassiek Grieks beeld in geitenhok

De Griekse politie heeft woensdag een 2.500 jaar oud beeld teruggevonden in een geitenhok in een buitenwijk van Athene. De marmeren sculptuur werd buitgemaakt bij een illegale opgraving. De geitenherder en een handlanger zijn opgepakt.

De mannen werden in de kraag gegrepen toen ze het werk voor een half miljoen euro probeerden te verkopen. De politie liet in een verklaring weten dat het om een korè sculptuur van een vrouw gaat uit omstreeks 520 voor Christus. Het 1,2 meter hoge beeld is grotendeels intact, maar mist een linker onderarm.

Van de korai en hun mannelijke equivalenten, de kouroi, staan tientallen voorbeelden in Griekse en buitenlandse musea. De sculpturen worden belangrijk geacht voor het begrijpen van de ontwikkeling van Oudgriekse kunst.

Wegenbouw nog vaak onveilig

Het werk in de wegenbouw is nog te vaak onveilig. De Inspectie SZW, de opvolger van de Arbeidsinspectie, wil het werk veiliger maken door meer controles en voorlichting. Dat moet leiden tot minder verzuim.

De inspectie gaat vooral controleren op lichamelijke belasting zoals tillen en duwen, de inrichting van de werkplek en het veilig werken met verontreinigde grond en water. Het doel is om werknemers 'zo lang mogelijk lichamelijk en geestelijk gezond te laten werken'.

Bedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels en al eerder zijn gewaarschuwd kunnen op extra controles rekenen. Ook start de inspectie een voorlichtingscampagne.

Het werk in de grond-, weg- en waterbouw is onveilig, onder meer omdat de werkplaats tijdelijk is en steeds opnieuw moet worden ingericht. Ook wordt vaak met onderaannemers gewerkt en is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden. Bovendien wordt bij ieder project met andere partijen samengewerkt.

In Nederland werken ongeveer 75 duizend mensen in deze sector; de helft is werkzaam in de wegenbouw. Verder gaat het om de bouw en onderhoud van het spoor, de waterbouw en andere civiele werken, heien en funderingswerkzaamheden en het aanleggen van kabels en leidingen.

In 2010 waren zesduizend mensen een of meerdere dagen ziek vanwege een arbeidsongeval: twee keer zo veel als het landelijk gemiddelde. Verder kampt een kwart van de werknemers in de sector met gezondheidsklachten als gevolg van het werk. Ruim 36 procent heeft last van pijn en stijfheid, 42 procent heeft rugklachten. De inspectie wil dat deze cijfers in 2016 zijn gedaald.


Wegenbouw nog vaak onveilig (Foto: Novum)

Nieuwe trailer: The Dictator

Zo'n 4 maanden na de eerste trailer van The Dictator, is er nu een tweede trailer verschenen met nieuw beeldmateriaal. De film van Sacha Baron Cohen (Borat, Ali G) zal 10 mei in de bioscopen draaien.

Zoals de titel al doet vermoeden speelt Sacha Baron Cohen ditmaal een dictator. Generaal Aladeen van het land Wadiya. Hij doet er alles aan om zijn Wadiya te blijven onderdrukken. Een bezoek aan de Verenigde Staten gooit echter roet in het eten. Generaal Aladeen wordt ontvoerd door mensen van zijn eigen dienst, die een dubbelganger inzetten om Wadiya te democratiseren. Nu is het aan de generaal om weer aan de macht te komen van zijn geliefde land.

Zestien jaar cel voor moord op ex-vriendin

Een man uit Den Haag is woensdag veroordeeld tot zestien jaar cel voor het doodschieten van zijn ex-vriendin, iets meer dan een jaar geleden. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de man ook voor onder meer wapenbezit, drugshandel, diefstal en de mishandeling van het latere slachtoffer en iemand anders.

De schietpartij vond 21 maart vorig jaar plaats in Den Haag. Agenten troffen het 37-jarige slachtoffer na een melding zwaargewond aan op de Stuwstraat. Ze bezweek in een ziekenhuis aan haar verwondingen.

De straf is lager dan de 23 jaar cel die het Openbaar Ministerie tegen Najim M. had geëist. De rechtbank komt tot deze lagere straf omdat in vergelijkbare moordzaken twaalf tot dertien jaar cel is opgelegd. Omdat de moord in een publieke ruimte plaatsvond en omdat de man meer strafbare feiten heeft gepleegd, valt de straf wel weer iets hoger uit.

Bomberman spelen met honderd tegenstanders

Bomberman spelen met zes man is voor sommige niet genoeg. De laatste Bomberman-versie brengt daar verandering in. Het is namelijk mogelijk in deze game om tegen honderd tegenstanders te spelen.

Konami heeft deze 'One Hundred Person Battle Bomberman' vrijgegeven op iOS en Android en is sinds vandaag te downloaden. De game is free-to-play maar heeft wel een aantal item-transacties in het spel zelf.

Het enige nadeel van het spel, is dat je niet daadwerkelijk tegen 100 man speelt maar met vier CPU-vrienden vecht tegen 95 tegenstanders.

Ajax wil tijdelijke commissarissen aanstellen

Ajax hoopt tijdelijke opvolgers aan te mogen stellen voor de opgestapte commissarissen Steven ten Have en Paul Römer. Op deze manier hoopt de club dat er toch bestuurd kan worden tot de definitieve commissarissen zijn aangesteld. Hiertoe is door AFC Ajax een verzoek ingediend bij de Ondernemingskamer.

De bestuursraad van de Amsterdammers heeft ondertussen een aantal kandidaten gevonden om in de Raad van Commissarissen plaats te gaan nemen, maar zij willen niet samenwerken met de zittende leden Johan Cruijff, Edgar Davids en Marjan Olfers.

De huidige RvC van Ajax zal gefaseerd af gaan treden met Cruijff als laatste. Door tijdelijke toezichthouders aan te stellen hoopt de club dit proces te bespoedigen en de ontstane impasse tussen het bestuur en de RvC te doorbreken.

Regisseur Steven de Jong moet film staken

Regisseur Steven de Jong moet stoppen met het maken van zijn film Janey, Kind van de Rekening. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag bepaald. De Jong was door schrijver Patrick van Rhijn aangeklaagd wegens plagiaat.

"De Jong moet stoppen met het verfilmen van dit script", zegt Peter Schouten, advocaat van Van Rhijn, tegen Novum Nieuws. "Als hij in de toekomst weer een script over soortgelijke onderwerpen publiceert, zal ik daar natuurlijk uitvoerig naar kijken." Enkele boeken van Van Rhijn zouden de inspiratie hebben gevormd voor het filmscenario van De Jong, dat gaat over een meisje dat moet omgaan met de echtscheiding van haar ouders.

De rechtbank gebiedt De Jong te stoppen met de verfilming van de boeken Weg van Lila en Vaderstad. Hieraan is een dwangsom verbonden van tienduizend euro per dag, tot een maximum van tweehonderdduizend euro. Ook moet De Jong binnen vijf dagen via De Telegraaf laten weten dat hij stopt met filmen.

De Jong gaf twee weken geleden na de hoorzitting aan geen films meer te willen maken als hij zich niet mocht baseren op boeken van anderen. "Dat moet hij zelf weten, dat staat buiten deze rechtszaak", zegt Schouten daarover.


Regisseur Steven de Jong moet film staken (Foto: Novum)

Occupy Rotterdam naar rechter om ontruiming

Occupy Rotterdam spant een kort geding aan tegen burgemeester Ahmed Aboutaleb vanwege de door hem aangekondigde ontruiming. Dat hebben de betogers woensdag laten weten.

De PvdA-burgemeester wil dat de Occupyers uiterlijk 31 maart weg zijn omdat het terras- en evenementenseizoen begint. De beweging heeft nog één tent staan voor het World Trade Center.

De betogers vinden dat de beslissing van Aboutaleb in strijd is met het recht om te demonstreren. "Wij hebben de burgemeester aangeboden het kamp tijdelijk te verplaatsen", zegt woordvoerder Maria van Boekelen. "Maar de afspraken daarover konden we niet op papier krijgen. Dan rest ons niets anders dan onze situatie aan de rechter voor te leggen."

Wanneer het kort geding dient is nog niet bekend.

Rutte blijft bij standpunt over Polenmeldpunt

Premier Mark Rutte (VVD) blijft weigeren afstand te nemen van het Polenmeldpunt van de PVV. Dat blijkt uit een brief die Rutte woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een motie van D66 waarin afstand wordt genomen van het meldpunt en wilde van Rutte weten hoe hij met die motie omgaat. "Deze motie heeft betrekking op een meldpunt van een politieke partij met een fractie in de Tweede Kamer (PVV) en is niet gericht aan het kabinet", reageert Rutte.

Het standpunt van Rutte is niet nieuw. Hij heeft steeds geweigerd een mening te geven over het meldpunt, omdat het geen initiatief van het kabinet is.

Geen stunt tafeltennissters tegen Singapore op WK

De Nederlandse tafeltennissters hebben op het WK voor landenteams niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Singapore. De regerend wereldkampioen was woensdag in Dortmund met 3-1 te sterk. Li Jiao zette Oranje nog wel op voorsprong, maar daarna gingen Li Jie (2x) en Linda Creemers onderuit. Het was Nederlands' eerste nederlaag na drie overwinningen.

Even leek een sensatie in de maak, toen Li Jiao na een 0-2 achterstand de nummer vijf van de wereld, Feng Tianwei, met 3-2 versloeg. Li Jie bood de volgende partij de mondiale nummer acht Wang Yugeu goed partij, maar verloor toch met 2-3. In de derde partij was Linda Creemers kansloos, waarna Li Jie in de vierde wedstrijd tegen Tianwei het tij niet meer kon keren.

Later op de dag speelt Nederland zijn laatste groepsduel tegen Noord-Korea. Oranje neemt momenteel de tweede plaats van groep B in, achter Singapore, dat alle wedstrijden won. De poulewinnaars plaatsen zich direct voor de kwartfinale, de nummers twee en drie spelen nog een extra wedstrijd om te bepalen wie er doorgaat naar de laatste acht.

Onderhandelingen Catshuis in 'moeilijke fase'

De onderhandelingen in het Catshuis tussen regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV over miljardenbezuinigingen 'gaan door een moeilijke fase'. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendgemaakt.

Wegens de moeizame besprekingen is het overleg woensdag eerder dan gepland afgebroken. Het is de bedoeling dat de partijen onder leiding van premier Mark Rutte de beraadslagingen donderdagochtend om 10.00 uur voortzetten.

Onderhandelingen Catshuis in'moeilijke fase'
Onderhandelingen Catshuis in'moeilijke fase' (Foto: ANP)

Mozilla maakt browsergame

Mozilla kennen we natuurlijk bijna allemaal. Wat veel mensen niet weten, is dat Mozilla een webgame gemaakt heeft genaamd BrowserQuest. BrowserQuest maakt gebruik van HTML5 en JavaScript-techniek en is een MMO adventure-game.

BrowserQuest is een game waarin je zelf een jonge krijger bent die op zoek gaat naar avontuur. Deze keer hoef je geen prinses te redden maar gewoon door de gevaarlijke wereld lopen en schatten ontdekken.

Vanwege het feit dat BrowserQuest geschreven is in HTML5/JavaScript, kan het in Firefox, maar ook in de Chrome- en Safari-browser gespeeld worden. Tevens is het compatibel met iOS-apparaten en functioneert het ook op tablets en telefoons die gebruikmaken van Firefox.

De game zelf spelen kan hier.

Routinier Huurman stopt als volleybalinternational

Francien Huurman stopt als speelster van het Nederland volleybalteam. Bij de 442-voudig international ontbreekt de energie en motivatie om nog langer voor Oranje te spelen. "Het Nederlands team verdient speelsters die er voor de volle honderd procent voor gaan en ik kan dat niet meer opbrengen."

De 36-jarige Huurman twijfelt of ze haar carrière in clubverband doorzet. De middenaanvalster gebruikt de komende weken om haar toekomst te overdenken. Afgelopen seizoen speelde Huurman is de Japanse competitie voor Hitachi Rivale.

Huurman debuteerde in 1997 in Oranje. Ze kwam uit op drie WK's, acht EK's en zeven World Grand Prix. Hoogtepunt in haar carrière in het Nederlands team was een zilveren medaille op het EK in 2009.

Hardere acties politie tijdens voetbalwedstrijden

De politievakbonden gaan vanaf komend weekend harder actievoeren in strijd voor een betere cao. Tijdens twee voetbalwedstrijden in de eerste divisie is slechts beperkte politie-inzet beschikbaar. Dat maakten de vakbonden ACP, NPB en VMHP woensdag bekend.

Tijdens de wedstrijden Go Ahead Eagles - FC Den Bosch op vrijdagavond en de wedstrijd Cambuur Leeuwarden - FC Zwolle zondagmiddag organiseren de bonden ledenbijeenkomsten. Hierdoor kunnen de wedstrijden niet rekenen op een 'volwaardige ondersteuning door politie-eenheden'. "Het is aan de burgemeesters om te bepalen of de voetbalwedstrijden door kunnen gaan", stelt een woordvoerder van de bonden.

Na het weekend worden bij meer evenementen politieacties georganiseerd, waardoor politie-inzet beperkt zal zijn. "Er wordt niet alleen naar voetbal gekeken", aldus de bonden.

De politie schrijft al sinds begin deze maand minder bonnen uit voor kleine vergrijpen. De grootste struikelblokken in de cao-onderhandelingen tussen de bonden en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is een nieuwe rekenmethode voor salarissen, waarbij mensen met zwaardere taken meer geld moeten krijgen. Ook willen de agenten de mogelijkheid behouden om vroeger met pensioen te gaan.

Zynga zet medewerkers voor het blok

Zynga begint meer en meer naam te maken in de wereld van de Facebook- en iOS-games. Toch gaat de weg naar faam niet over rozen. Eerder dit jaar werd het bedrijf al beschuldigd van plagiaat en met het overkopen van OMGPOP, de studio achter het succesvolle Draw Something, gingen ook enkele wenkbrauwen omhoog.

Terecht, blijkt nu uit het verhaal van ex-OMGPOP-ontwikkelaar Shay Pierce. Bij de overname heeft Zynga de medewerkers van de ontwikkelstudio een ijzeren contract voorgelegd. Met het contract werd het de werknemers verboden om aan games te werken die concurrentie voor Zynga's eigen games zouden kunnen zijn.

Dit zou betekenen dat Shay Pierce zijn kleine iOS-game, Connectrode, zou moeten opgeven. Hij heeft de game in zijn vrije tijd voor zijn vrouw gemaakt en, hoewel het hem bijna niets oplevert, heeft het spel wel emotionele waarde voor hem. Toen hij Zynga daarom vroeg een uitzondering te maken voor zijn game kreeg hij te horen dat hij het contract kon aannemen zoals het was of opstappen.

Shay Pierce heeft voor het laatste gekozen. Zoals hij zelf in een interview zegt: "Verschillende vrienden van me werken voor Zynga, maar ik heb er zelf nooit gesolliciteerd. Waarom niet? Omdat de morele waarden van dat bedrijf zo anders zijn dan mijn eigen overtuiging. Omdat ik geloof dat ontwikkelaars de voorhoede zijn van de ontwikkelingen in de game-industrie en goed behandeld zouden moeten worden. Ik heb altijd getwijfeld of Zynga dit ook vindt. Hun onwil om zelfs maar met me te onderhandelen, heeft mijn vermoedens bevestigd."

Connectrode is op het moment Shay Pierces enige bron van inkomen.

Silvio Berlusconi werkt aan biografische film

Silvio Berlusconi vindt zichzelf een zeer geschikt onderwerp voor een biografische film. Het personeel van de oud-premier van Italië is druk op zoek naar een geschikte regisseur voor de verfilming van zijn levensverhaal, schrijven verschillende Italiaanse media.

De oud-premier wil de film graag afhebben voor de herfst, wanneer zijn partij Volk van de Vrijheid een belangrijke bijeenkomst houdt. Hij wil dan 'zijn waarheid' vertellen met daarin de politieke verwezenlijkingen van zijn regeringen. De 75-jarige Berlusconi zou zijn hele personeelsbestand hebben gemobiliseerd om de film te kunnen realiseren.

Berlusconi maakte het nieuws voor zijn geplande biografie dinsdag bekend, precies achttien jaar nadat hij met zijn politieke partij Forza Italia voor het eerst de verkiezingen won. De film moet gaan over achttien jaar durende politieke carrière van Berlusconi. De oud-politicus komt uit een modaal gezin en heeft zichzelf weten op te werken tot een mediamagnaat en de politieke leider van zijn land.

Berlusconi trad vorig jaar november af als premier. Hij had beloofd het politieke veld te ruimen als het parlement de bezuinigingen zou goedkeuren waar hij fel tegen gekeerd was. Het vertrouwen in de Italiaanse premier was in de maanden daarvoor sterk gedaald door de economische positie van het land en aanhoudende seks- en fraudeschandalen.

Het wordt niet de eerste film die over de Italiaanse oud-premier wordt gemaakt. De Italiaanse filmmaker Nanni Moretti maakte in 2006 de kritische film Il Caimano over het leven van Berlusconi. Documentairemaker Erik Gandini maakte in 2009 de film Videocracy over Berlusconi's macht in de media en vorig jaar verscheen de kritische docu Silvio Forever van Roberto Faneza.


Silvio Berlusconi werkt aan biografische film (Foto: Novum)

Robert M: Had ik me maar van kant gemaakt

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. heeft spijt betuigd over zijn daden, en over het feit dat hij geen zelfmoord heeft gepleegd. Dat zei M. tegenover de Amsterdamse rechtbank.

"Het spijt me dat het zo is gelopen. Het spijt me dat ik te laf was om een punt achter mijn leven te zetten", aldus de verdachte. M. stelde verder dat hij geen weerstand meer aan zijn hormonen kon bieden en dat hij geen mensen pijn heeft willen doen.

Robert M. legde de verklaring af omdat er volgens hem onduidelijkheid was ontstaan of hij wel spijt van zijn daden heeft. Eerder gaf hij al te kennen de pedoseksuele gevoelens als een vloek te zien, die hij tien jaar onderdrukte.

Kans op natuurbranden breidt zich uit

In vijf veiligheidsregio's is code geel afgekondigd voor een verhoogd risico op natuurbranden. Dinsdagochtend was de code al in het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg afgegeven. Die middag kwamen Utrecht, het zuidoosten van Noord-Holland en het midden en zuidwesten van Gelderland bij.

Als het droog blijft, kan in het weekeinde code oranje van kracht worden, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. In dat geval worden verkenningsvliegtuigen ingezet om de natuurgebieden te controleren op brandhaarden.

Door de schaarse regenval van de afgelopen weken is de grond droog, waardoor een brand zich snel kan uitbreiden. Code geel houdt in dat de brandweer bij een brand mogelijk met extra materieel en personeel uitrukt.

Vorig jaar was de brandweer lange tijd in veel delen van het land in opperste staat van paraatheid door de langdurige droogte. Toen gold voor de meeste gebieden code rood voor extreem gevaar.

Scheids deelt rood uit in kleedkamer

De scheidsrechter van het duel tussen Bradford City en Crawley Town in de Engelse League Two (vierde klasse) heeft na afloop van het duel vijf spelers rood gegeven terwijl ze al in de kleedkamer zaten. Aanleiding hiervoor was een vechtpartij die na het laatste fluitsignaal was ontstaan.

"Dit heb ik nog nooit meegemaak. De scheidsrechter kwam de kleedkamer in, stuurde de spelers naar één kant en deelde rode kaarten uit. En ik moest buiten wachten," zei Bradford-coach Phil Parkinson die het duel met 1-2 verloren had.

De vlam sloeg in de pan nadat een Bradford-speler na het laatste fluitsignaal een klap aan een tegenstander uitdeelde. Daarna sprongen de anderen er op af en duurde het enige tijd voordat de vrede hersteld was. De vijf spelers die de rode kaart ontvingen zullen ongetwijfeld enige tijd niet aan spelen toekomen.

Utrecht zet experiment met wietteelt door

De gemeente Utrecht is niet van plan een wetenschappelijk experiment met wietteelt stil te leggen nu er kritiek op wordt geuit. Wethouder Victor Everhardt (D66) is verbaasd over de kritiek van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de Kamer, zegt zijn woordvoerder woensdag.

"Het gaat hier niet om beleid, maar om een experiment waarvan vooraf is gecontroleerd of het binnen de juridische kaders valt", zegt de woordvoerder. Bij het experiment mogen gebruikers binnen gesloten clubs op een gecontroleerde manier wiet kweken.

"Nu zie je vaak dat wiet van slechte kwaliteit is", legt de woordvoerder uit. "Op deze manier willen we nagaan of het voor de volksgezondheid beter is als de wiet op deze manier wordt geteeld. Dat is eigenlijk hetzelfde als wat de Kamer wil." Als de resultaten negatief zijn, zal de gemeente daar zijn conclusies uit trekken.


Utrecht zet experiment met wietteelt door (Foto: Novum)

Ook hof spreekt student vrij van bedreiging Wilders

Een 24-jarige student van de Haagse kunstacademie die een met rode verf besmeurde pop met een foto van PVV-leider Geert Wilders had opgehangen, is in hoger beroep vrijgesproken van bedreiging. De rechtbank in Den Haag sprak hem in 2010 ook al vrij.

De student had op de pop in september 2009 aan een strop in een boom bij het Centraal Station in Den Haag gehangen, met een mes erdoor. De student zegt zelf dat het om een kunstproject ging.

Justitie stelde dat objecten ook bedreigend kunnen zijn als ze als kunst bedoeld zijn en eiste een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen de Hagenaar.

Limburgse goudsmid gewond na explosie

Een goudsmid uit het Limburgse Wijnandsrade is woensdagochtend in zijn werkplaats gewond geraakt bij een explosie. Hij ligt met brandwonden aan het gezicht en een hand in een ziekenhuis in het Duitse Aken, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De explosie vond plaats rond 7.45 uur. De achtergevel van de werkplaats aan de Swier werd aan stukken geblazen, het dak raakte ernstig beschadigd en enkele ruiten van de aangrenzende woning sneuvelden. De werkplaats staat op instorten. De brandweer gaat kijken of het gebouw gesloopt moet worden. De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk.

Gedupeerden Pukkelpop stappen naar rechter

De organisatie van Pukkelpop krijgt binnenkort een dagvaarding in de bus van 350 festivalgangers die een schadevergoeding willen. De advocaat van de 350 gedupeerden verwacht dat de totale schadeclaim oploopt tot ongeveer honderdduizend euro, melden Belgische media woensdag.

Het festival werd vorige zomer overvallen door noodweer. Vijf mensen kwamen om het leven. Tien mensen, onder wie drie Nederlanders, raakten zwaargewond. Na het drama werden alle optredens afgelast.

Het Pukkelpopdrama is door de Belgische overheid officieel als ramp erkend. Dat betekent dat de organisatie niet aansprakelijk is en geen beroep kan doen op een aansprakelijkheidsverzekering. Als tegemoetkoming kregen gedupeerden drank- en eetbonnen voor toekomstige edities aangeboden. De meeste festivalgangers gingen daarmee akkoord, sommigen accepteerden de bonnen niet om de organisatie te ondersteunen.

De dagvaarding valt naar verwachting over twee weken op de mat bij de organisatie. Eerder werd al duidelijk dat enkele honderden festivalgangers een zaak tegen de organisatie beginnen, omdat zij het entreegeld terugwillen. Een toenaderingspoging tussen de organisatie en de advocaat van de festivalgangers in januari mislukte, waarna de gedupeerden hebben besloten daadwerkelijk naar de rechtbank in Hasselt te stappen.

Karthikeyan: "Onprofessioneel van Vettel"

Narain Karthikeyan is niet blij met de uitlatingen die regerend wereldkampioen Sebastian Vettel aan zijn adres heeft geuit na afloop van de Grand Prix van Maleisië. De Red Bull-coureur botste bij het inhalen van de HRT-rijder op Karthikeyan en liet op de baan al merken niet blij te zijn.

Vettel toonde eerst op de baan het internationale gebaar van vriendschap richting Karthikeyan en noemde hem later in de media een komkommer en een idioot. "Zeer onprofessioneel van hem. Volgens mij is hij gewoon erg gefrustreerd over het feit hij zo'n moeilijk begin van het seizoen kent, na twee jaar lang te hebben gedomineerd," zei Karthikeyan hierover tegen de Deccan Chronicle.

"Het is zeer onprofessioneel van hem om mij de schuld te geven van het incident. Hij heeft zichzelf in diskrediet gebracht met deze denigrerende opmerking. Maar ondanks wat Sebastian gezegd heeft, heb ik nog steeds erg veel ontzag voor wat hij in korte tijd bereikt heeft in deze sport," zei de HRT-rijder die voor het incident twintig strafseconden kreeg en hierdoor achter teamgenoot Pedro de la Rosa laatste werd.

De Indiër vindt dat de toprijders sowieso wel meer respect mogen hebben voor de coureus die over een mindere auto beschikken. "Wij hebben alle recht om daar te rijden. De regel is dat je als achterligger aan de kant moet als je een blauwe vlag krijgt, de regel is niet dat je volledig van de baan moet. Omdat hij een goede auto heeft, hoeft hij anderen nog geen idioot te noemen. Ik heb races gewonnen in andere raceklasses en op pole-position gestaan voor Macau. Ik heb geen goedkeuring van Vettel nodig om mee te mogen doen."

Vuurspugende dame in Warhammer Online: Wrath of Heroes

Bioware en EA Games hebben een trailer uitgebracht voor hun aanstaande spel Warhammer Online: Wrath of heroes. In de video worden we geïntroduceerd bij Felicia, één van de helden in het spel.

Felicia is een tovenares met krachten die gebaseerd zijn op vuur. Hiermee weet zij niet alleen het strijdperk, maar ook haar tegenstanders in vuur en vlam te zetten.

Warhammer Online: Wrath of Heroes is een free-to-play RPG die gepland staat om in 2012 uit te komen op pc.

Mein Kamp

Henk Kamp. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Qua werkgelegenheid heeft hij nog geen deuk in een pakje boter weten te slaan en “sociaal” lijkt inmiddels een vies woord te zijn geworden voor die droplul. Of zou het dat altijd al zijn geweest? Je zou haast denken dat Henkie liever een linkse rakker op die post had gezien, om die vervolgens aan één stuk door af te kunnen zeiken!
“Laat die rolstoeler zijn eigen reet maar afvegen! Werken met z'n lamme reet!”

Monkeypaw start Kickstarter-project voor Class of Heroes 2

JRPG-specialist Monkeypaw is gestart met een Kickstarter-project. Het doel is om 500.000 dollar bij elkaar te krijgen om het PSP-spel uit 2009, Class of Heroes 2, uit te kunnen brengen in Amerika.

Gaijin-baas Victor Ireland, partner van Monkeypaw in dit project, heeft aangegeven dat er een waslijst aan spellen is die zij vanuit Japan naar het Westen willen brengen.

There’s tons of great RPG and related content in Japan that just isn’t making it out because it’s just pooh-poohed as unprofitable and written off,” zegt Ireland tegen website Kotaku.

Fortunately with the Vita getting a huge push and its PSP compatibility, we can transition these unloved ugly ducklings so they can finally be seen as the graceful swans we saw all along."

We’re looking at titles on all platforms, but there’s a special emphasis on PSP because there’s so many titles stuck in Japan that really need to be enjoyed here. However, even though I can’t give specific titles, know that we have pursued or are closing deals on all major platforms.

Class of Heroes 2 is een JRPG die in 2009 is uitgebracht door Atlus op PlayStation Portable. Het is nog niet bekend of het spel ook naar Europa komt als het Kickstarter-project voldoende ophaalt.

Kenneth Branagh gevraagd voor nieuwe Jack Ryan-film

Kenneth Branagh is gevraagd om de nieuwe film over voormalig CIA-agent Jack Ryan te regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Vorige week stapte Jack Bender op, die vooral bekend is als producent van de tv-serie Lost, waarna de spionagethriller zonder regisseur zat.

Jack Ryan is het hoofdpersonage in enkele boeken van Tom Clancy, waarvan er al vier werden verfilmd. Ryan werd eerder vertolkt door Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck. In de nieuwe, nog titelloze film kruipt Chris Pine in de huid van het personage.

Over de plot van de film is nog vrijwel niets bekend. Scenarist, David Koepp, bekend van onder meer Jurassic Park, Mission: Impossible en Men in Black III, werkt nog aan het scenario.

VPRO geeft helikopterbeelden vrij

De helikopterbeelden die voor de documentairereeks Nederland van Boven werden gemaakt, worden vrijgegeven. Wie wil, kan in totaal naar drie uur materiaal kijken. Het mag ook worden hergebruikt. Dat heeft de VPRO woensdag bekendgemaakt.

De beelden zijn onderverdeeld in verschillende thema's en kunnen zonder betaling worden gedownload. Kijkers kunnen het materiaal naar eigen inzicht hergebruiken, voor bijvoorbeeld screensavers, eigen compliaties of projecties op feestjes.

De VPRO stelt als voorwaarde dat de beelden niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. De nieuwe filmpjes die met het videomateriaal worden gemaakt kunnen naar de omroep worden teruggestuurd, die ze vervolgens op de website zal publiceren.

De beelden van onder meer de verkeerstromen, dieren, water en het Hollandse landschap zijn vanaf woensdag te downloaden.

Amerikaanse gitaarvirtuozen naar HMH

Joe Satriani, Steve Vai en Steve Morse komen naar Nederland voor een concert. De Amerikaanse gitaarvirtuozen staan op 20 juli in de Amsterdamse Heineken Music Hall, heeft concertorganisator Mojo woensdag bekendgemaakt.

Het concert is onderdeel van de G3 Tour, waarmee Satriani al sinds de jaren negentig de wereld overtrekt, bijgestaan door steeds andere gastartiesten. De kaartverkoop voor het concert in Amsterdam gaat vrijdagochtend van start.

Zandwagen verliest kilometers lang slib

Een zandwagen heeft woensdagochtend op de N279 tussen Veghel en Den Bosch kilometers lang slib verloren. Een auto raakte beschadigd toen die bij Middelrode op een berg slib botste. Niemand raakte gewond, meldt een woordvoerder van de politie.

De zandwagen verloor elke keer dat die bij een stoplicht optrok een berg slib omdat de klep van de container niet goed dicht zat. Bij de kruising met de A2 bij Den Bosch ontdekte de chauffeur zijn slecht functionerende klep.

De politie adviseert automobilisten de weg niet te gebruiken. Het opruimen duurt volgens de woordvoerder waarschijnlijk nog een paar uur.

Strafhof mag naar Benoordenhout verhuizen

Het Internationaal Strafhof mag zich vestigen in de Haagse wijk Benoordenhout. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een door een wijkvereniging aangespannen zaak. De wijkvereniging vreest aantasting van het woon- en leefklimaat in de wijk door de komst van het Strafhof, maar de Raad van State heeft vrijwel alle bezwaren van de omwonenden van tafel geveegd.

De raad heeft alleen een bepaling in het bestemmingsplan toegevoegd, waardoor alleen mag worden afgeweken van de maximale bouwhoogte van 25 meter als het woongenot van de omwonenden daardoor niet verslechtert.

Het Strafhof zit momenteel nog in een voormalig KPN-gebouw langs de A12. De nieuwbouw ligt dichter in de buurt van Scheveningen, waar de verdachten in de gevangenis zitten. Het gebouw komt op het terrein van de Alexanderkazerne te staan. De verhuizing moet in 2015 plaatsvinden.

Het in 2002 opgerichte strafhof vervolgt personen die worden verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

"Kojima kan echt geen games maken"

Tyrone Rodriguez heeft gezegd dat hij de Metal Gear-serie goed vindt ondanks de verschrikkelijke onkunde van Hideo Kojima, de bedenker van de serie. De voormalig hoofdredacteur bij IGN en nu producent bij indie-gamestudio Nicalis heeft geen goed woord over voor de voormalig gamedirecteur van Konami.

"Konami doesn't make good stuff," aldus Rodriguez, waarna hij zich specifiek richt op Kojima met de woorden "He's terrible at making games. Metal Gear is good in spite of him. I haven't enjoyed a game of his since maybe the original Metal Gear Solid, maybe."

Na deze duidelijke woorden gaf Rodriguez ook nog een advies aan indie-ontwikkelaars. De term 'indie' is volgens hem nutteloos en zou niet gebruikt mogen worden. "The main thing I want to see from indie developers is to stop calling themselves indie developers. You're either a game developer or you're not. Indie has nothing to do with it. It's like this cool buzzword now. Do you make games? Okay, then you're a game developer."

Rodriguez' studio Nicalis is vooral bekend om hun ports van Cave Story en VVVVVV.

Filmstudio stopt promotie na dood tiener

De promotie voor de komedie Neighborhood Watch wordt stilgelegd in de Verenigde Staten. Filmstudio Twentieth Century Fox vindt het materiaal over de melige film over buurtwachten te gevoelig nadat een buurtwacht in Florida vorige maand de ongewapende tiener Trayvon Martin doodschoot.

De filmstudio maakte dinsdag bekend dat de promotie in Florida per direct wordt stilgelegd en in de rest van de VS wordt afgebouwd. In de komedie spelen Ben Stiller en Vince Vaughn vaders die zich verenigen in een buurtwacht. Uiteindelijk moeten ze tegen buitenaardse wezens vechten.

Twentieth Century Fox benadrukt dat Neighborhood Watch 'absoluut geen verband houdt met de tragische gebeurtenissen in Florida' en dat de studio 'zeer behoedzaam met de moordzaak omgaat'. De film komt wel gewoon uit: aan de andere kant van de oceaan in juli en een maand later in Nederland.

Vorige maand werd de 17-jarige Martin door de buurtwacht George Zimmerman doodgeschoten in de stad Sanford. De zaak doet in de VS veel stof opwaaien, omdat Zimmerman niet wordt vervolgd. Hij zegt dat de ongewapende Martin zich verdacht gedroeg en dat hij schoot uit zelfverdediging.

Roemeens Daviscupteam verzwakt tegen Nederland

Roemenië zal in de Daviscupontmoeting met Nederland (6-8 april) aan moeten gaan treden met een B-team. De reden hiervoor is dat de nationale toppers Victor Hanescu, Adrian Ungur, Victor Crivoi, Marius Copil en Horia Tecau weigeren te spelen na het ontslag van bondscoach Andrei Pavel.

In plaats daarvan zal Roemenië aan gaan treden met de op de 437e plaats van de ranglijst staande Petru Luncanu, Andrei Daescu (685), Darius Bragusi (940) en Florin Mergea (1507), terwijl Ciprian Porumb de nieuwe bondscoach is.

Van 6 tot en met 8 april staat in Amsterdam de tweede ronde van de Europese/Afrikaanse zone op het programma. De winnaar van dat duel zal om promotie gaan strijden in de wereldgroep. Voor Nederland komen Robin Haase (53), Thomas Schoorel (123), Igor Sijsling (125) en Jean-Julien Rojer (38 in het dubbelspel) in actie.

Conflict Adidas miCoach en THQ opgelost

THQ gaat geen miCoach-game meer uitbrengen en Adidas heeft hun aanklacht ingetrokken. Beide partijen zijn tot een overeenkomst gekomen. Adidas maakte bekend dat beide partijen compensatie hebben gekregen voor hun bijdrage aan de game.

Op vijf maart sleepte Adidas THQ voor de rechter omdat miCoach al in januari af had moeten zijn. Adidas eiste een schadevergoeding, en de teruggave van de miCoach-licentie. Met de afwikkeling van deze zaak zal miCoach zonder verdere vertraging op de markt kunnen komen.

Het spel zal naar Xbox 360 en PlayStation 3 komen. Het bevat speciaal ontwikkelde trainingsprogramma's voor verschillende sporten, en maakt gebruik van fysieke producten zoals een hartslagmeter.

3DS-versie Epic Mickey 2 opvolger van Genesis-game

De Epic Mickey-game op de Nintendo 3DS zal anders zijn dan de variant op de consoles. Volgens de makers is Epic Mickey 2: Power of Illusion een opvolger van de Genesis-game Mickey Mouse and the Castle of Illusion, volgens vele een van de beste Disney-games tot op heden.

Tevens is elk level gebaseerd op een Disney-film, in plaats van dat je door een park door loopt. De Disney-historie loopt hier terug tot de eerste Disney-film ooit gemaakt tot aan Tangled, een van de nieuwere films uit de keuken van de animatiegigant. Verwacht wordt dat de game in de herfst van dit jaar af is, maar de makers weten het nog niet precies zeker. 

Hieronder de eerste beelden van de game.

mickey

mickey

mickeymickey 

Magic Johnson koopt Los Angeles Dodgers

Een groep die geleid wordt door ex-NBA-vedette Magic Johnson heeft dinsdagavond (lokale tijd) de Major League-honkbalclub Los Angeles Dodgers gekocht voor 2 miljard dollar (1,5 miljard euro). Dat heeft de failliete equipe bekendgemaakt.

Het is het hoogste bedrag ooit betaald voor een Noord-Amerikaanse club en voor die prijs kreeg Johnson niet eens het befaamde Dodgers-stadion erbij. Daarvoor moest hij nog eens 150 miljoen dollar (112 miljoen euro) neerleggen. De ex-speler van Los Angeles Lakers is één van de topmensen van Guggenheim Baseball Management LLC, dat de in de strijd om de Dodgers twee andere bedrijven aftroefde.

Magic Johnson koopt Los Angeles Dodgers
Magic Johnson koopt Los Angeles Dodgers (Foto: ANP)

Setting Assassin's Creed III slecht geëmancipeerd

Er zullen geen vrouwelijke assassins aanwezig zijn in Assassin's Creed III. Hoewel fans van de serie dit leuk zouden vinden, geeft creative director Alex Hutchinson aan dat de Amerikaanse Revolutie toch meer een mannending is.

Hutchinson heeft in een interview met Kotaku aangegeven dat het idee van een vrouwelijke assassin zeker heeft gespeeld bij ontwikkelaar Ubisoft. "It's always up in the air. I think lots of people want it, but in this period it's been a bit of a pain. The history of the American Revolution is the history of men," aldus Hutchinson.

De ontwikkelaar is er niet vies van om de geschiedenis te herschrijven voor een betere verhaalvertelling, maar een vrouwelijk assassin zou echt misplaatst zijn. "It felt like, if you had all these men in every scene and you're secretly, stealthily in crowds of dudes as a female assassin, it starts to feel kind of wrong. People would stop believing it."

Battlefield 3 pc-update komt morgen

DICE heeft aangekondigd dat de pc-versie van Battlefield 3 morgen een gigantische update krijgt. De patch is maar liefst één gigabyte groot en was gister al verkrijgbaar op PS3. Over de Xbox 360-patch is nog niets bekend.

De grootste verandering van de patch was voor de consoles. Console-gamers zijn nu in staat om een eigen dedicated server te huren en de instellingen naar eigen smaak aan te passen. Voor de rest is er een enorme hoeveelheid bugs gefixt en zijn wapens aangepast om het spel te balanceren.

De extreem lange lijst van veranderingen kun je hier lezen.

Evenement: perspresentatie De Schat van de Oranje

Op vrijdag 30 maart begint op SBS6 een nieuw realityprogramma, genaamd De Schat van de Oranje. Hierin gaan dertien bekende Nederlanders op zoek naar een waardevolle VOC-schat op een eiland. De deelnemers krijgen gedurende het spel (verborgen) aanwijzingen om de schat te vinden, maar ze moeten ook tactisch spelen. Na tien weken is er één iemand die het prijzengeld van 35.000 euro mee naar huis mag nemen. De presentatie is in handen van Erik van der Hoff.

'McClaren in beeld als technisch directeur FA'

FC Twente raakt trainer Steve McClaren mogelijk alweer kwijt. Volgens de Daily Mail is de 50-jarige oefenmeester in beeld bij de Engelse voetbalbond FA om aan de slag te gaan als technisch directeur. McClaren is pas weer een paar maanden in dienst bij de Tukkers, maar beleeft een teleurstellende terugkeer. Onder zijn leiding werd Twente uitgeschakeld in de Europa League en op achterstand gezet in de competitie.

De FA wil na tien jaar weer een technisch directeur aanstellen en ziet in McClaren een belangrijke kandidaat. De Engelsman was al eerder werkzaam voor de voetbalbond. Van 2006 tot 2008 had hij als bondscoach de leiding over de Three Lions. McClaren wist zich niet te plaatsen voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk.

McClaren maakte daarvoor naam in Engeland door met Middlesbrough in 2004 de League Cup te winnen en twee jaar later de finale van de UEFA Cup te bereiken. Met Twente won hij in 2010 de landstitel, waarna hij vertrok naar VfL Wolfsburg. Na zijn ontslag in Duitsland en een mislukt avontuur bij Nottingham Forrest haalde Twente McClaren begin januari terug om Co Adriaanse op te volgen.


'McClaren in beeld als technisch directeur FA' (Foto: Novum)

In-game wapens kopen voor Battlefield 3

DICE heeft tien shortcutbundels toegevoegd aan hun in-game winkel. Met deze bundels kunnen nieuwe spelers alle wapens gelijk gebruiken, zonder deze vrij te moeten spelen. "Als je een nieuwe speler bent, is dit de perfecte manier om op te kunnen boksen tegen de veteranen."

De drie grootste bundels zijn de Kit Shortcut Bundle waarmee alle kits voor elke class worden vrijgespeeld, de Vehicle Shortcut Bundle waarmee alle upgrades en wapens voor voertuigen gebruikt kunnen worden, en de Ultimate Bundle die alles in het spel beschikbaar maakt. Deze bundels zullen respectievelijk 24,99, 17,99 en 39,99 euro kosten.

De bundels zijn nu nog alleen verkrijgbaar voor PlayStation 3, maar komen binnenkort ook naar Xbox 360 door middel van een patch.

PlayMemories-app gelanceerd op PS3

Sony heeft deze week de PlayMemories Studio-app gelanceerd op PlayStation 3. Met deze app kun je jouw camera verbinden aan de PS3 en foto's en films bekijken, bewerken en delen. De app toont 'de enorme kracht van een PS3', aldus Sony.

De foto's en films kunnen gesorteerd worden in een tijdlijn, 2D/3D, favorieten en GPS-coördinaten voor geotagged foto's. Bij het laatstgenoemde maakt de app een aardbol en worden de foto's in het land geplaatst waar ze zijn gemaakt. Zo kunnen mensen het 'plezier herleven van hun reizen'. De foto's kunnen bewerkt worden met elf effecten, en clips kunnen verkort of aan elkaar geplakt worden. Ook kun je zelf ondertiteling toevoegen.

Het delen van jouw creaties gaat via Facebook. In de nabije toekomst wil Sony dat gebruikers hun filmpjes en foto's uploaden op PlayMemories Online, een cloud-dienst waarmee je alles kan bekijken op verschillende apparaten.

De trial-versie van de app duurt een maand, daarna zal je rond de 10 euro moeten betalen. PlayStation Plus-gebruikers krijgen de app gratis, en mensen die een van de nieuwste camcorders of camera's van Sony kopen krijgen een digitale coupon voor de volledige versie.

"Tweedehandsgames kannibaliseren de markt"

Als de verkoop van tweedehandsgames onverhinderd door blijft gaan, zal de markt zichzelf "kannibaliseren". Dit geeft Silicon Knights' baas Dennis Dyack aan in een gesprek met GamesIndustry International.

Vroeger konden ontwikkelaars nog de nodige inkomsten verwachten die uit de zogenaamde staart van een release kwamen. Maanden na de release werden originele games verkocht en brachten zo nog geld in het laatje. Met de verkoop van tweedehandsgames bestaat deze staart vrijwel niet meer. "Now there is no tail," aldus Dyack. "Literally, you will get most of your sales within three months of launch, which has created this really unhealthy extreme where you have to sell it really fast and then you have to do anything else to get money," voegt hij toe, refererend aan DLC.

Dyack ziet de toekomst van de gamesindustrie dan ook somber in. "If used games continue the way that they are, it's going to cannibalise - there's not going to be an industry."

Volgens hem zullen alleen de ontwikkelaars die over grote budgetten beschikken overblijven, maar met de komst van de nieuwe generatie en de daardoor stijgende ontwikkelingskosten zullen ook zij het lastig krijgen. "Looking towards next generation, people once again are saying we're going to have development costs that are two or three times of what they were last generation. I cannot see how that economy is going to continue. I don't think as an industry we can afford $300 million budgets. Some games can, don't get me wrong - for a game like Call of Duty, if they had a $100 million budget, or whatever their budget is, they can afford it. That's not the industry, that's sort of a one-off."

Ouders dode voetballer willen andere officier

De ouders van de vorig jaar in Amsterdam door een agent doodgeschoten amateurvoetballer willen dat de officier van justitie van de zaak wordt gehaald. Hun advocaat heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Amsterdamse hoofdofficier Theo Hofstee, bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van de Volkskrant.

De officier, Jos van Leijen, zou zelf bij het Amsterdamse korps hebben gewerkt. Hij is daarmee 'feitelijk een oud-collega' van de politieman, schrijft Soeteman. De ouders denken dat de beslissing of de agent wel of niet wordt vervolgd daarom zolang duurt.

Volgens het Openbaar Ministerie is nooit eerder gevraagd om vervanging van een officier. Een woordvoerder ontkent dat sprake is van vooringenomenheid. "Bovendien neemt hij de beslissing niet alleen", benadrukt de zegsman. Justitie neemt naar verwachting binnen enkele weken een beslissing of de agent wordt vervolgd.

Het 31-jarige slachtoffer kwam in mei vorig jaar op de Spiegelgracht om het leven nadat de agent het vuur opende omdat hij naar eigen zeggen werd belaagd door enkele amateurvoetballers uit Amstelveen die hun kampioenschap vierden. De ouders van de Amsterdammer hebben aangifte van moord tegen de agent gedaan.

Di Matteo: "Heel goede prestatie van Kalou"

Met een ietwat verrassende opstelling wist Chelsea-manager Roberto Di Matteo nipt Benfica te verslaan (1-0). De Londenaren hebben het te danken aan Salomon Kalou. De Londenaren hebben nog een thuiswedstrijd tegen Benfica te gaan voor ze de halve finale van de Champions League bereiken.

Alle eer gaat volgens de trainer naar zijn team. "Mijn spelers verdienen alle lof. Zij hebben het niet makkelijk gehad en zijn geweldig voor me geweest", zegt de Italiaan na afloop van het duel. Frank Lampard, Michael Essien en Didier Drogba kwamen niet in actie. Hij koos voor Salomon Kalou en Fernando Torres, die zorgden voor de enige goal.

"Kalou heet lange tijd aan de kant gestaan, maar leverde een heel goede prestatie. Ik vind niet dat ik gegokt hebt, maar er zijn momenten in het leven dat je wat risico moet nemen. We spelen erg veel wedstrijden en ik hechtte er waarde aan om een team op te stellen dat een hoog tempo aan kon. Het resultaat kon niet beter."

Excelsior ruikt Europees voetbal

De kans is aanwezig dat Excelsior komend seizoen Europees voetbal zal gaan spelen. De Rotterdamse club staat bovenaan in het Nederlandse Fair Play-klassement en omdat Nederland momenteel nog in de Europese top drie staat ligt er vooralsnog een extra ticket voor de Europa League klaar.

De UEFA publiceerde in januari een voorlopige tussenstand waarop Nederland derde stond. Mocht dit aan het eind van het voetbalseizoen nog het geval zijn, dan mag Nederland zeven in plaats van zes teams afvaardigen voor Europees voetbal. Op de nationale Fair Play-ranglijst staan FC Twente en sc Heerenveen eerste en tweede, maar Excelsior is niet ver weg. Voorwaarde om een ticket te verzilveren is dat een team in de Eredivisie speelt.

Excelsior-aanvoerder Joost Broerse vindt het grappig dat zijn team kans maakt om voor de eerste keer Europees voetbal te halen. "Maar ik heb de meeste kaarten gepakt, dus ik heb geen goede bijdrage geleverd," zei Broerse die weet hoe de score te beïnvloeden is tegen AD Sportwereld. "Ik zal er op letten dat ik de scheidsrechter na de wedstrijd complimenteer voor zijn fluiten. Tijdens het voetballen gaat de handrem er niet op, dat mag duidelijk zijn. Als ik een kaartje pak én drie punten, dan hoor je mij niet over fair play, hoor."

Scheidsrechters vullen na afloop van een duel een lijst in waarop vijf factoren van belang zijn. Door de cijfers voor gele en rode kaarten, positief spel, respect ten aanzien van de tegenstander, respect ten aanzien van de scheidsrechter en het gedrag van het publiek te middelen volgt een cijfer dat meetelt voor de ranglijst.

In Heerenveen wordt het Fair Play-klassement wel degelijk serieus genomen. "Het is een zeer serieuze kans op deelname aan de Europa League," zei directeur Robert Veenstra. Vorig jaar werd Heerenveen aangewezen als meest sportieve club in Nederland, maar toen wist Nederland niet in de top drie te eindigen.

Nederlandse consumenten geven weer minder uit

Nederlandse huishoudens hebben in januari opnieuw minder uitgegeven dan een jaar eerder. De consumptie daalde met 1,7 procent op jaarbasis, een ongeveer even grote daling als in de maanden daarvoor. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de consumptie van goederen kwam in januari flink lager uit met een daling van vier procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het lage gasverbruik door het zachte weer was hier onder meer debet aan.

Aan duurzame goederen zoals auto's werd ook vier procent minder uitgegeven. De consumptie van voedings- en genotsmiddelen was bijna twee procent lager. De uitgaven van huishoudens aan diensten lag vrijwel gelijk aan die van vorig jaar, meldt het CBS.

De Nederlandse consumptie krimpt sinds het vorige voorjaar. Alleen in de zomermaanden gaven de huishoudens ongeveer even veel uit als in het voorgaande jaar.

Romney: Obama wil in de gunst van het Kremlin komen

Mitt Romney, de voornaamste kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie, heeft dinsdag kritiek van de Russische president Dmitri Medvedev gepareerd door te stellen dat de Amerikaanse president Barack Obama 'in het gevlij probeert te komen bij het Kremlin'.

"De Russen kiezen er duidelijk voor om zaken te doen met de huidige bewoner van het Witte Huis", schreef Romney in een opiniestuk op de website van tijdschrift Foreign Policy.

Maandag noemde Romney Rusland de belangrijkste 'geopolitieke vijand' van de Verenigde Staten. Dit kwam hem op kritiek te staan van Medvedev en John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Medvedev zei dinsdag dat Romney nog in de jaren zeventig leeft en hij adviseerde hem 'zijn verstand te gebruiken'. "Dat kan geen kwaad voor een presidentskandidaat", aldus Medvedev.

Boehner zei dinsdag van mening te zijn dat het 'gepast is als mensen geen kritiek op Obama of de Verenigde Staten hebben als de president in het buitenland is'. Obama rondde dinsdag een bezoek af aan Zuid-Korea.


Romney: Obama wil in de gunst van het Kremlin komen (Foto: Novum)

Snelle behandeling na hiv-besmetting werkt

Snel starten met medicijnen na een recente besmetting met hiv levert voordeel op. Patiënten die kort na hun besmetting zijn begonnen met een kuur van 6 maanden, hoeven gemiddeld pas 2 jaar later te beginnen met levenslang pillen slikken wegens een chronische hiv-besmetting.

Dat heeft een team onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam bewezen met een studie onder 173 personen die recent met het virus besmet raakten. In Engeland loopt op dit moment een vergelijkbare studie. Hoogleraar infectieziekten Jan Prins van het AMC verwacht dat de standaardrichtlijn voor de behandeling van een hiv-infectie snel wordt aangepast.

Piloot gaat tijdens vlucht door het lint

Een piloot van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft dinsdag tijdens een vlucht van New York naar Los Angeles opschudding veroorzaakt door te roepen 'Ze gaan ons neerhalen!'. Hij stormde door het toestel en raaskalde over een bom en een dreiging vanuit Irak.

De piloot verliet na te zijn opgestegen in New York op zeker moment de cockpit en beende door het toestel. Volgens passagiers kwam de man verward over. Hij sprak over dreigingen vanuit Irak, Iran en Afghanistan en dronk voortdurend water. Ook stak hij een verhaal af over Al-Qaida en een bom die mogelijk aan boord van het vliegtuig was.

De gezagvoerder werd door passagiers tegen de grond gewerkt toen hij probeerde de cockpit weer binnen te gaan. De co-piloot had de deur al op slot gedraaid, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Een piloot die toevallig als passagier aan boord was nam de taken van de zieke gezagvoerder over en zette het toestel in Texas aan de grond.

De piloot werd na de landing naar een ziekenhuis gebracht, aldus JetBlue. De maatschappij wilde verder niet ingaan op de medische toestand van de piloot.

De FAA, de Amerikaanse transportveiligheidsraad, de FBI en de politie onderzoeken het incident.

Van Roekel en Zeinstra assistenten Kuipers op EK

Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zullen de assistent-scheidsrechters van arbiter Björn Kuipers op het komende EK voetbal in Polen en Oekraïne zijn. Pol van Boekel en Richard Liesveld zullen lijnrechters bij de doelen zijn, terwijl Berry Simons reserve is, zo heeft voetbalbond UEFA laten weten.

Op de gepresenteerde lijst staan twaalf arbiters, waarbij er naast Kuipers plaats is voor onder meer Howard Webb (Engeland), Stéphane Lannoy (Frankrijk), Wolfgang Stark (Duitsland) en Viktor Kassai (Hongarije). Welke duels de scheidsrechters mogen gaan leiden is nog niet bekend.

Te veel bloed op Risen 2-cover

Het ESRB heeft de makers van Risen 2: Dark Waters opgedragen om de hoeveelheid bloed op de cover van de game te beperken. De organisatie die de inhoud van games in Amerika en Canada controleert op geschiktheid voor kinderen en jongeren vond de cover te bloederig.

Al het bloed van de originele cover is nu vervangen door een blauwgroenige substantie. Volgens een woordvoerder van uitgever Deep Silver zal deze alternatieve cover alleen in Noord-Amerika gevoerd worden. Risen 2: Dark Waters komt op 27 april uit voor pc, de PlayStation 3- en Xbox 360-versies volgen op 25 mei. Zoek de verschillen in de afbeelding hieronder.

Risen 2

[NBA] Oklahoma wint bij Portland vierde keer op rij

Oklahoma City Thunder heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn vierde opeenvolgende overwinning geboekt. De koploper van de Western Conference won met 109-95 bij Portland Trail Blazers. Sterspelers Russell Westbrook en Kevin Durant hadden een belangrijk aandeel in de 38e seizoenszege met respectievelijk 32 en 25 punten.

Voor Portland, de nummer twaalf van het westen, kwam J.J. Hickson tot 21 punten. Oklahoma heeft nu vier overwinningen meer dan naaste belager San Antonio Spurs.

Kobe Bryant leidde Los Angeles Lakers naar een zege bij Golden State Warriors. De Lakers wonnen met 104-101. In de slotminuut maakte Bryant met twee jumpshots een achterstand ongedaan in een voorsprong. Bryant kwam uiteindelijk tot dertig punten, zeven meer dan Brandon Rush en David Lee van de Warriors.

De Lakers blijven door de zege derde in de Western Conference, de Warriors volgen tien plaatsen lager op de dertiende stek.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 103-85
Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks 108-101
Memphis Grizzlies - Minnesota Timberwolves 93-86
Dallas Mavericks - Houston Rockets 90-81
Phoenix Suns - San Antonio Spurs 100-107


Oklahoma wint bij Portland vierde keer op rij (Foto: Novum)

Paus ontmoet Fidel Castro

Paus Benedictus XVI ontmoet woensdag de vroegere Cubaanse leider Fidel Castro. De kerkvorst heeft "enkele minuten van zijn druk bezette tijd" gegund aan de communistische revolutionair, schrijft Castro op een website van het Cubaanse bewind.

De paus kwam maandag aan in Cuba. Hij sprak onder meer met Castro's broer Raúl, die nu aan de macht is. In een openluchtmis in de oostelijke stad Santiago riep de paus de inwoners van het communistische land op "een nieuwe en open samenleving" te bouwen. Maar de tweede man van Cuba, Marino Murillo, sloot hervormingen uit.

De vorige paus, Johannes Paulus II, sprak tijdens zijn bezoek aan Cuba in 1998 ook met Fidel Castro.

Paus ontmoet Fidel Castro
Paus ontmoet Fidel Castro (Foto: ANP)

Bijna alle mbo-opleidingen ingekort naar drie jaar

Het overgrote deel van de mbo-opleidingen wordt vanaf 2013 ingekort van vier naar drie jaar. Van de zeshonderd opleidingen mogen er straks nog maar 47 vier jaar duren. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft een advies daartoe van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) overgenomen, heeft haar ministerie woensdag laten weten.

Kortere en intensievere opleidingen zijn volgens Van Bijsterveldt aantrekkelijker voor studenten. Ze kunnen dan eerder aan de slag of sneller doorstromen naar het hbo. De verkorting moet ook de schooluitval terugdringen. Vorig jaar had Van Bijsterveldt al aangekondigd dat op een uitzondering na alle vierjarige mbo-opleidingen worden teruggebracht naar drie jaar. Het is de bedoeling dat mbo'ers ondanks de kortere duur evenveel zullen leren als nu.

De minister had de SBB gevraagd welke opleidingen kunnen worden ingekort en welke niet. Onder de 47 opleidingen die worden uitgezonderd zitten vooral technische opleidingen, zoals manager havenlogistiek, luchtvaartdienstverlener en allround operationeel technicus.

De minister wijst erop dat de meeste opleidingen in het mbo tot eind jaren tachtig drie jaar duurden. Veel opleidingen zijn daarna langer geworden, terwijl dat volgens haar niet nodig was. Ze wijst erop dat mbo-studenten de laatste jaren in onderzoeken aangeven liever een korter intensiever programma te volgen met meer uitdaging.

Als de Kamer instemt met het wetsvoorstel, kan de verkorting het schooljaar na het volgende schooljaar in werking treden. Veel onderwijsinstellingen hebben hun opleidingen volgens het ministerie al uit zichzelf verkort.

Wozniacki wint voor het eerst van Serena Williams

Caroline Wozniacki heeft de halve finale van het masterstoernooi in Miami bereikt. De 21-jarige Deense (4) versloeg voor het eerst in haar carrière Serena Williams (10), die de drie eerdere ontmoetingen had gewonnen. Wozniacki zegevierde met tweemaal 6-4 en stuit nu op de Russin Maria Sharapova.

Het grote aantal missers brak Williams op. De Amerikaanse produceerde er liefst 36, tegenover 13 voor Wozniacki. De 34 winners van Williams hadden daardoor weinig waarde. "Iedereen speelt tegen mij altijd de wedstrijd van het jaar", baalde Williams, die in Miami haar eerste toernooi sinds de Australian Open speelde.

Bij de mannen bereikte David Ferrer de laatste acht. De Spanjaard (5) rekende met tweemaal 6-3 af met de als elfde geplaatste Juan Martin del Potro uit Argentinië. Ferrer mag zich nu opmaken voor een onderonsje met de nummer een van de wereld, Novak Djokovic.

Voor Andy Roddick zit het toernooi erop. De Amerikaan verloor met 7-5 en 6-0 van de Argentijn Juan Monaco. Roddick had in de vorige ronde Roger Federer nog pootje gelicht.

Ecowas houdt vredesmacht achter de hand voor Mali

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas houdt een vredesmacht achter de hand om indien nodig in te kunnen grijpen in Mali. De vredesmacht is een dreigement aan het adres van de militairen die vorige week een staatsgreep deden.

Vooralsnog zijn er geen plannen om de troepenmacht in te zetten. Maar het feit dat er een troepenmacht standby staat doet vermoeden dat Ecowas overweegt geweld te gebruiken als de junta in Mali de macht niet overdraagt.

"We kunnen niet toestaan dat dit land, begiftigd met kostbare democratische instrumenten die al twintig jaar oud zijn, de geschiedenis achterlaat en teruggaat in de tijd", aldus president Alassane Ouattara van Ivoorkust, de voorzitter van Ecowas. "Hierover valt niet te onderhandelen."

'Geen leningen voor technologiebedrijven'

Technologiebedrijven kunnen geplande investeringen niet uitvoeren omdat banken nauwelijks leningen meer verstrekken. Dat zegt voorzitter Dezentjé Hamming van werkgeversorganisatie FME-CWM, dat 25.000 technologiebedrijven vertegenwoordigt, woensdag in een interview met De Telegraaf.

"Banken frustreren de innovatie en zijn ontzettend terughoudend met het verstrekken van leningen", zegt Hamming tegen de krant. "Dat remt uiteindelijke de kracht van de economie".

Begin december maakte minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) nog afspraken met de banken om de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf te verbeteren. Daar lijkt nu echter weinig van terecht te komen, constateert Hamming. "Er moet iets gebeuren, want de ambitie bij de bedrijven om te investeren is er namelijk wel."

Mofaz nieuwe leider van Kadima-partij

De voormalige Israëlische militair bevelhebber Shaul Mofaz heeft dinsdag een klinkende overwinning behaald in de verkiezingen voor het leiderschap van oppositiepartij Kadima. Mofaz kreeg 62 procent van de stemmen tegenover 37 procent voor zijn rivaal Tzipi Livni.

De 63-jarige Mofaz was chef van het Israëlische leger en werd later minister van defensie gedurende de meer dan vier jaar durende Palestijnse opstand die in 2000 uitbrak. Hoewel hij vrede met de Palestijnen voorstaat, trad hij als legerleider hard op tegen militante Palestijnse groepen. Zo werden onder zijn leiding Palestijnse militieleiders geliquideerd en stevige offensieven ingezet.

Vier jaar geleden deed hij een golf van schrik door de oliewereld gaan toen hij verklaarde dat Israël Iran zou aanvallen als Teheran niet stopt met het Iraanse atoomprogramma.

De afgelopen jaren heeft Mofaz zich meer als een staatsman geprofileerd. Hij heeft voorgesteld direct een tijdelijke Palestijnse staat te vestigen en hij hield zich bezig met sociaal-economische problemen en vrouwenrechtenkwesties. Mofaz' militaire erfenis is echter wel zijn belangrijkste troefkaart nu Israël waarschuwt voor het Iraanse atoomprogramma en zich bedreigd voelt door de onrust in het Midden-Oosten.


Mofaz nieuwe leider van Kadima-partij (Foto: Novum)

Website geeft kans op beet teek aan

Liefhebbers van boswandelingen kunnen voortaan via tekenradar.nl nagaan in hoeverre hun wandelgebied is bezaaid met teken. Op de website van Wageningen University en het RIVM kunnen ook beten worden gemeld, meldt natuurbericht.nl.

De website biedt verder de mogelijkheid een verwijderde teek naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu te sturen om kosteloos na te gaan of die de Borrelia bacterie draagt. Die bacterie kan bij gebeten mensen de ziekte van Lyme veroorzaken.

Met de website willen de onderzoekers mensen bewuster maken van de aanwezigheid van teken, zodat ze zich beter beschermen en zich vaker controleren. De verwachting wordt gebaseerd op de weersomstandigheden, het moment van het jaar en tekenvangsten die vrijwilligers sinds 2006 op twaalf locaties doen.

Het RIVM vraagt mensen die een teek voor onderzoek opsturen, de komende anderhalf jaar om de drie maanden een vragenlijst in te vullen. Zo willen de onderzoekers te weten komen hoe vaak en onder welke omstandigheden een tekenbeet de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Voor woensdag geeft de tekenrader een middelmatige tekendichtheid in het zuiden van het land aan. Naar het noorden toe is de dichtheid gering en in Friesland en Groningen minimaal. Als tien dagen vooruit wordt gekeken wordt de dichtheid in heel Nederland minder.

Modellenwerk blijft belangrijkst voor Kim Feenstra

Modellenwerk blijft de belangrijkste prioriteit voor Kim Feenstra, ook nu ze heeft geproefd van het acteervak. Het model is te zien in een van de afleveringen van de BNN-dramaserie Van God Los.

"Modellenwerk is zeker prioriteit nummer één. Dat is mijn werk", zegt ze woensdag stellig in dagblad Spits. "Maar het acteervak is wel echt iets dat ik ambieer. Als actrice kun je gewoon alles van jezelf laten zien."

"Ik ben nu 26 en dan zeggen ze allemaal dat je carrière als model voorbij is. Maar niets blijkt minder waar", vervolgt ze. "De oudere meiden pakken nu eigenlijk alle campagnes. Ik heb dan ook een goed begin van het jaar achter de rug. Ik hoop dat ik dat vasthoud en alleen nog maar beter word."

VN vrezen voor nieuwe oorlog Sudan en Zuid-Sudan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vreest dat de gevechten bij de grens tussen Sudan en Zuid-Sudan opnieuw leiden tot oorlog tussen de twee landen. In een verklaring riep de Veiligheidsraad de beide regeringen op 'zo terughoudend mogelijk' te handelen en gesprekken over een vreedzame oplossing van de conflicten te hervatten.

Tussen beiden landen heerst veel wantrouwen, met name over het delen van de olie-opbrengsten, burgerschap en de toekomst van de omstreden regio Abyei. Op 10 februari tekenden de twee landen een niet-aanvalsverdrag, maar volgens Zuid-Sudan werd dat enkele dagen later alweer geschonden door bombardementen op het grensstadje Jau. Ook dinsdag beschuldigde Zuid-Sudan de noorderbuur van luchtaanvallen.

Het geweld tussen de twee landen heeft ertoe geleid dat duizenden mensen ontheemd zijn geraakt. In totaal zijn meer dan 105 duizend Sudanezen naar Zuid-Sudan gevlucht. Dertigduizend mensen zijn naar Ethiopië uitgeweken.

VWS komt met meldpunt minutenregistratie

Zorgmedewerkers die nog een minutenregistratie moeten bijhouden kunnen nu hun beklag doen bij een meldpunt van het ministerie van Volksgezondheid. Het meldpunt is woensdag geopend door staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Zij benadrukt dat zorgmedewerkers wat haar betreft niet per minuut hoeven te verantwoorden wat zij doen. "Het is een hardnekkig misverstand dat de overheid dit voorschrijft. Daarom wil ik weten waarom sommige medewerkers nog steeds geconfronteerd worden met de registratie."

Tot voor kort was de minutenregistratie vanuit de overheid verplicht, maar nu niet meer. De mensen die de regels maken en de mensen in de zorg zijn elkaar volgens de staatssecretaris 'ergens kwijtgeraakt'.

Sinds eind januari wordt bij 28 instellingen geëxperimenteerd met het werken met minder regels. Ook worden klachten over regels verzameld. Van de zevenhonderd klachten die binnenkwamen, gingen er tientallen over de minutenregistratie. Zorgmedewerkers kunnen hun beklag doen via meldpunt-minutenregistratie@minvws.nl.

Nederland scoort slecht met zittenblijvers

In Nederland blijven meer scholieren zitten dan in de rest van Europa. Van de 15-jarige scholieren zegt 22 procent dat ze een keer zijn blijven zitten. In Europa ligt het gemiddelde op 14,3 procent.

Dat blijkt volgens de Inspectie van het Onderwijs uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zei een woordvoerder woensdag naar aanleiding van een bericht in Sp!ts. Het percentage zittenblijvers op middelbare scholen groeit in Nederland sinds 2008.

Nederland scoort slecht met zittenblijvers
Nederland scoort slecht met zittenblijvers (Foto: ANP)

Polenmeldpunt plat door oproep Poolse presentator

Door een oproep van de Poolse presentator Szymon Majewski heeft het Polenmeldpunt van de PVV maandag uren platgelegen. De tweeënhalfmiljoen kijkers van zijn programma surfden volgens het AD massaal naar het online klachtenloket.

In het programma Szymon Live, vergelijkbaar met David Letterman's Late Show uit de VS, worden grappen gemaakt over het nieuws en sketches gespeeld. Maandag interviewde Majewski Geert Wilders, gespeeld door zichzelf, via een videoverbinding. In de sketch had hij een blonde pruik op en waren op de achtergrond een molen en twee schapen te zien.

Na de sketch riep de presentator op een nep-reactie op het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen achter te laten. Het is niet bekend hoe lang de site onbereikbaar was. Inmiddels is de site volgens het AD vanuit Polen niet meer bereikbaar.

PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar wil in de krant niet zeggen of Poolse IP-adressen zijn geblokkeerd. Hij zegt van niets te weten, ook niet van het platleggen. Majewski bedankte dinsdag al zijn kijkers.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie van D66 waarin afstand wordt genomen van het zogeheten Polenmeldpunt van de PVV. De motie kreeg de steun van alle partijen behalve VVD, PVV en SGP. Ook het vorige week uit de PVV gestapte Kamerlid Hero Brinkman stemde voor.

Premier Mark Rutte (VVD) weigert tot nu toe een mening te geven over het meldpunt, omdat het een initiatief is van een politieke partij en niet van het kabinet. De Tweede Kamer wil nu per brief van Rutte horen hoe hij met de aangenomen motie zal omgaan.

'Kamer wil debat over banken'

Nederlandse banken worden mogelijk toch gesplitst in een nutsbank en een zakenbank. Dat kopt het Financieele Dagblad woensdag.

Er tekent zich een Kamermeerderheid af om een commissie van wijze mannen in te stellen naar Engels voorbeeld die de mogelijkheden hiervoor in kaart moet brengen.

Minister De Jager van Financiën en de Nederlandsche Bank hebben onlangs laten weten een splitsing niet nodig te vinden in de Nederlandse situatie. Maar in de Kamer blijft de gedachte leven. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het voorstel.

'Kamer wil debat over banken'
'Kamer wil debat over banken' (Foto: ANP)

Verhoor Robert M. wellicht getoond tijdens rechtszaak

Het Openbaar Ministerie wil een 20 minuten durende opname van het politieverhoor van Robert Mikelsons laten zien. Dat meldt de radiozender BNR op haar website.

Het Openbaar Ministerie wil zo laten zien dat Mikelsons. geen spijt heeft van zijn misdaden. De opname wordt woensdag tijdens de openbare zitting vertoond, afhankelijk van de inhoud van de verklaring die Mikelsons. aflegt.

Robert Mikelsons staat terecht voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen. Dat deed hij onder meer op de Amsterdamse kinderdagverblijven waar hij werkte en tijdens babysitten.

Verhoor Robert M. getoond tijdens rechtszaak
Verhoor Robert Mikelsons getoond tijdens rechtszaak (Foto: ANP)

Elemental: Fallen Enchantress krijgt introductievideo

Stardock Entertainment heeft een introductievideo uitgebracht voor Elemental: Fallen Enchantress. Het spel is de opvolger van Elemental: War of Magic en kan als standalone-uitbreiding worden gespeeld. De bèta van het spel is beschikbaar voor alle spelers die het spel via pre-order kopen.

Spelers die Elemental: War of Magic al bezitten kunnen in aanmerking komen voor een gratis upgrade voor Elemental: Fallen Enchantress of een korting op de prijs. Dit is te vinden via de officiële website van het spel.

Elemental: Fallen Enchantress gaat uitkomen op pc. Een precieze releasedatum is nog niet bekend.

Launchtrailer voor Gettysburg: Armored Warfare

Paradox Interactive heeft de launchtrailer uitgebracht voor hun realtimestrategy-shooter Gettysburg: Armored Warfare. In het spel, dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, neem je het op in een multiplayer van maximaal 64 spelers.

Gettysburg: Armored Warfare is vanaf nu beschikbaar op pc via de meeste digitale distributiemethodes en kost €9,99.

Age of Empires Online uitgelegd

Het spel Age of Empires Online is al een tijdje uit. Toch heeft Microsoft Studios een trailer uitgebracht voor de MMORTS. In de trailer krijgen we uitleg over het spel, wat je er mee kan en hoe het er uitziet. 

Age of Empires Online zou eigenlijk ontwikkeld worden door Robot Entertainment, maar deze wilden hun eigen project Orcs Must Die verder ontwikkelen. Hierdoor heeft Microsoft de ontwikkeling van het spel uiteindelijk laten doen door Gas Powered Games.

Age of Empires Online is beschikbaar op pc.

Europeanen drinken het meeste alcohol

Europeanen drinken meer alcohol dan wie ook ter wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat dinsdag werd gepubliceerd.

Gemiddeld drinken Europeanen bijna twee keer zoveel alcohol als het gemiddelde over de hele wereld, maar de regionale verschillen zijn groot. Zo drinkt men Oost-Europa gemiddeld 14,5 liter pure alcohol per jaar, terwijl dat in Noord-Europa 10,4 liter is.

Het Europees gemiddelde is 12,5 liter, wat gelijk staat aan bijna 3 glazen wijn per dag.

Europeanen drinken het meeste alcohol
Europeanen drinken het meeste alcohol (Foto: ANP)

Pentagon wil meer geld voor Iron Dome Israël

Het Amerikaanse ministerie van defensie wil het Congres vragen meer geld uit te trekken voor het Israëlische Iron Dome (IJzeren Koepel) systeem. Dat heeft het Pentagon dinsdag laten weten.

Het antiraketsysteem is afgelopen weken van groot belang gebleken bij het onderscheppen van honderden raketten die vanuit de Gazastrook op Israël werden afgevuurd, zei George Little, perswoordvoerder van het Pentagon. Iron Dome onderschepte meer dan tachtig procent van de afgevuurde projectielen.

Het Pentagon en Israël hebben gesproken over Amerikaanse steun voor de aanschaf van nieuwe Iron Dome systemen en willen het Congres om geld vragen. In 2011 ontving Israël 205 miljoen dollar voor het antiraketsysteem.

Fergie wil voorlopig nog geen kinderen

Zangeres Fergie wil de komende tijd nog geen gezinsuitbreiding. "Ik kan met zekerheid zeggen dat het voorlopig niet gaat gebeuren", zegt de Black Eyed Peas-zangeres tegen de Amerikaanse muziekzender MTV.

Wel zegt de 37-jarige zangeres dat er uiteindelijk een baby op de planning staat. "We willen graag een gezin, dus het gaat wel gebeuren, alleen niet nu", zegt Fergie die in 2009 trouwde met acteur Josh Duhamel.

Fergie heeft het voorlopig erg gezellig alleen met haar man. "We zijn gek op elkaar en vinden het heerlijk om tijd met elkaar door te brengen." Volgens de zangeres is de relatie goed doordat ze plezier met elkaar maken. "We doen gek terwijl we aan het koken zijn en zingen rare liedjes. We hebben het erg goed samen."

Dautzenberg baan kwijt door steun aan pedoclub

Schrijver Anton Dautzenberg mag niet meer schrijven voor het blad Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws vanwege zijn steun aan pedofielenvereniging Martijn. Uitgever Financial Times heeft de samenwerking met zijn bedrijf opgezegd, zo laat Dautzenberg dinsdag weten.

Een groot pensioenfonds had eerder al aan de redactie van het blad verzocht Dautzenberg te ontslaan vanwege zijn werk voor Martijn. Hoofdredacteur Anke Claassen opperde toen dat hij publiekelijk pedofielen moest oproepen om zich te laten behandelen, maar Dautzenberg weigerde dat.

Dautzenberg heeft een advocaat in de arm genomen om het ontslag aan te vechten. "De vrijheid van meningsuiting wordt blijkbaar niet gerespecteerd door elk journalistiek medium", zegt Dautzenberg in een reactie. Ook Dautzenbergs compagnon Erik Hannema mag niet meer schrijven voor Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws.

De 44-jarige Dautzenberg werd vorig jaar uit protest tegen het dreigende verbod lid van Martijn, ondanks dat hij het gedachtegoed van de organisatie niet steunt. Hij werd na zijn openlijke steunbetuiging meerdere malen met de dood bedreigd, waarna hij eerder dit jaar aangaf te stoppen met zijn actieve betrokkenheid bij de vereniging.

Negen verdachten gepakt na vondst 200 kilo cocaïne

Negen verdachten zijn eind vorige week aangehouden na de vondst van bijna tweehonderd kilo cocaïne in Capelle aan den IJssel. De drugs met een waarde van ongeveer vijf miljoen euro zijn vernietigd, meldt de politie dinsdag.

De politie kwam de cocaïne op het spoor via een tip van een getuige. Die meldde donderdag dat aan de Schermerhoek in Capelle aan den IJssel grote tassen met geld in een taxi werden gezet. Bij de actie zouden verschillende mensen en voertuigen betrokken zijn en een vrouw zou een vuurwapen bij zich hebben.

Agenten troffen de taxi aan op de Abraham van Rijckevorselweg. Een vrouw die in de taxi zat, stapte direct uit. Ze riep dat ze geen vuurwapen had, maar wel drugs. Zij en twee andere inzittenden van de taxi werden aangehouden. In het voertuig lagen verschillende tassen met cocaïne.

Op datzelfde moment pakten agenten op de Schermerhoek nog zes verdachten op. Een getuige meldde dat ook tassen naar een kelderbox waren gebracht. Bij een doorzoeking van een woning en bijbehorende kelderbox diezelfde avond stuitten agenten op nog eens 33 pakketten cocaïne, een vuurwapen en munitie. Ook werden drie auto's en tienduizenden euro's in beslag genomen.

De verdachten, twee vrouwen en zeven mannen van 23 tot 47 jaar, worden dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De negen komen uit onder meer Capelle, Rotterdam, Amsterdam en Oostvoorne.

Hulp bij zelfdoding gangbaarder in Zwitserland

Vijf van iedere duizend mensen die jaarlijks overlijden in Zwitserland hebben hulp bij zelfdoding gekregen. Dat blijkt uit de eerste officiële cijfers over deze praktijk, die dinsdag door het Federale Bureau voor Statistiek zijn vrijgegeven.

Hulp bij zelfdoding komt in Zwitserland steeds vaker voor. Ging het in 1998 nog om 43 gevallen, in 2009 waren dat er 297. Toch zijn er door de regering niet eerder cijfers vrijgegeven, hoewel hulp bij een vrijwillig levenseinde in Zwitserland al sinds 1942 legaal is.

Vorig jaar overwoog de regering nog strengere regels op te stellen, maar zij zag hier vanaf om de persoonlijke vrijheden van mensen niet aan te tasten. In het kader van onderzoek naar organisaties die advies geven over hulp bij zelfdoding en de cocktails van medicijnen leveren waarmee mensen hun leven kunnen beëindigen, zijn nu door de regering cijfers vrijgegeven.

Uit de cijfers blijkt dat negentig procent van de mensen die gebruikmaken van medische hulp bij levensbeëindiging 55 jaar of ouder is. In slechts één procent van de gevallen - zo'n twintig gevallen in twaalf jaar tijd - gaat het om mensen onder de 35 jaar. Vrouwen maken vaker gebruik van de hulp (55 procent) dan mannen.

De meeste patiënten zijn ongeneeslijk ziek. Toch blijkt uit de onderzochte periode ook dat 77 mensen vanwege depressies kozen voor levensbeëindiging. In 24 gevallen ging het om mensen die leden onder hun blindheid.

De cijfers van het bureau voor statistiek gaan alleen over Zwitserse ingezetenen, ook al maken ook veel buitenlanders gebruik van de liberale Zwitserse wetgeving. Groepen als Dignitas en EXIT, die hulp bij zelfdoding ook aanbieden aan buitenlanders, houden andere gegevens bij.

Volgens Bernhard Sutter, vicevoorzitter van EXIT, zei dat uit de dinsdag gepresenteerde cijfers blijkt dat de keuze voor hulp bij een vrijwillig levenseinde steeds meer wordt geaccepteerd. Tot voor kort stond in Zwitserse statistieken over personen die voor deze vorm van levensbeëindiging kozen de notitie 'vergiftigd', zei hij.

'Omstreden psychotherapeut vormt ernstig gevaar'

De omstreden psychotherapeut uit Leerdam die vorig jaar op non-actief is gesteld, vormt een ernstig gevaar voor zijn patiënten. Hij gaat als het aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ligt nooit meer aan de slag als psychotherapeut. Dat meldt RTV Rijmond op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de inspectie.

De inspectie bestempelt de therapeut als onprofessioneel en onbetrouwbaar. Hij had geen behandelplan en maakte vaak geen dossiers aan van zijn patiënten. Ook was de man vaak agressief en schold hij zijn patiënten uit.

De inspectie blijft bij haar oordeel van augustus vorig jaar toen de Leerdammer op non-actief werd gesteld. "Gezien de structurele tekortkomingen in de beroepsuitoefening en het ontbreken van inzicht in het eigen functioneren acht de inspectie de heer ongeschikt om nog langer als psychotherapeut te functioneren", staat in het rapport.

De man raakte voor hij op non-actief werd gesteld al geschorst voor intimidatie en het stellen van verkeerde diagnoses. Zolang de klacht tegen hem nog in behandeling was bij het Centraal Tuchtcollege, mocht hij echter gewoon met patiënten aan de slag gaan. Het Centraal Tuchtcollege kan besluiten dat de man nooit meer zijn beroep mag uitoefenen.

Trailer: Saving Leuser

Saving Leuser: Tripa is een indrukwekkende documentaire van Carlos Quiles. In de film zien we hoe mensen op Sumatra vechten voor de overleving van de orang-oetangs.

De apen van Sumatra worden in hun leefgebied bedreigt door de komst van boeren die het oerwoud slopen om bomen te kunnen aanplanten voor de palmolie industrie. Onderstaande impressie toont overtuigend het verhaal van deze strijd, dat in de komende weken voorgoed kan worden bepaald.

Djokovic en Murray winnen in Miami

Novak Djokovic en Andy Murray staan in de kwartfinale van het masterstoernooi in Miami. Djokovic, de nummer een van de wereld, was in twee sets te sterk voor Richard Gasquet. De als zeventiende geplaatste Fransman maakte het zijn Servische opponent vooral in de eerste set lastig, maar kon niet stunten: 7-5 en 6-3. Djokovic' tegenstander bij de laatste acht wordt Juan Martin del Potro of David Ferrer.

Murray won ook van een Fransman. Gilles Simon (13) bleek niet opgewassen tegen de als vierde geklasseerde Schot en ging met 6-3 en 6-4 ten onder. Murray staat in de kwartfinale tegenover Janko Tipsarevic die eerder van Grigor Dimitrov won. Mardy Fish (8) was met 6-3, 6-7 (2) en 6-3 Nicolas Almagro (12) de baas.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.