Excelsior ruikt Europees voetbal

Peterselieman

De kans is aanwezig dat Excelsior komend seizoen Europees voetbal zal gaan spelen. De Rotterdamse club staat bovenaan in het Nederlandse Fair Play-klassement en omdat Nederland momenteel nog in de Europese top drie staat ligt er vooralsnog een extra ticket voor de Europa League klaar.

De UEFA publiceerde in januari een voorlopige tussenstand waarop Nederland derde stond. Mocht dit aan het eind van het voetbalseizoen nog het geval zijn, dan mag Nederland zeven in plaats van zes teams afvaardigen voor Europees voetbal. Op de nationale Fair Play-ranglijst staan FC Twente en sc Heerenveen eerste en tweede, maar Excelsior is niet ver weg. Voorwaarde om een ticket te verzilveren is dat een team in de Eredivisie speelt.

Excelsior-aanvoerder Joost Broerse vindt het grappig dat zijn team kans maakt om voor de eerste keer Europees voetbal te halen. "Maar ik heb de meeste kaarten gepakt, dus ik heb geen goede bijdrage geleverd," zei Broerse die weet hoe de score te beïnvloeden is tegen AD Sportwereld. "Ik zal er op letten dat ik de scheidsrechter na de wedstrijd complimenteer voor zijn fluiten. Tijdens het voetballen gaat de handrem er niet op, dat mag duidelijk zijn. Als ik een kaartje pak én drie punten, dan hoor je mij niet over fair play, hoor."

Scheidsrechters vullen na afloop van een duel een lijst in waarop vijf factoren van belang zijn. Door de cijfers voor gele en rode kaarten, positief spel, respect ten aanzien van de tegenstander, respect ten aanzien van de scheidsrechter en het gedrag van het publiek te middelen volgt een cijfer dat meetelt voor de ranglijst.

In Heerenveen wordt het Fair Play-klassement wel degelijk serieus genomen. "Het is een zeer serieuze kans op deelname aan de Europa League," zei directeur Robert Veenstra. Vorig jaar werd Heerenveen aangewezen als meest sportieve club in Nederland, maar toen wist Nederland niet in de top drie te eindigen.