De Jager positief over onderzoek bankensplitsing

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) staat open voor een onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de splitsing van banken in een nutsgedeelte en een zakengedeelte. Deze commissie moet wel zo breed mogelijk zijn samengesteld, zei de minister woensdag in een Kamerdebat over dit onderwerp.

Een Kamermeerderheid wil dat een werkgroep een preventieve splitsing van banken gaat bekijken. De Jager, die geen voorstander is van zo'n splitsing, heeft geen bezwaar tegen zo'n onderzoek. Hij wil wel dat in de onderzoekscommissie consumenten, bedrijven en wetenschappers zijn vertegenwoordigd. Ook moet de commissie onafhankelijk zijn.

Een strikte scheiding tussen nuts- en zakenbanken vindt De Jager geen goed plan. Wel zei hij dat banken makkelijk te scheiden moeten zijn als zich een crisis voordoet. Nederlandse banken hebben volgens de minister een 'retail funding gap', een groot gat tussen de hoeveelheid spaargeld en de uitstaande leningen. Als een bank geen zakendeel meer heeft om dat gat te vullen, kunnen banken minder geld uitlenen.

Een Kamermeerderheid wil door de scheiding juist het besmettingsgevaar tussen het klanten- en zakendeel zoals tijdens een nieuwe kredietcrisis voorkomen. Coalitiepartijen VVD en CDA zijn tegen een verplichte splitsing. Uit een hoorzitting eerder dit jaar bleek dat ook bankiers niets zien in het opknippen van hun ondernemingen.