Piloot gaat tijdens vlucht door het lint

Een piloot van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft dinsdag tijdens een vlucht van New York naar Los Angeles opschudding veroorzaakt door te roepen 'Ze gaan ons neerhalen!'. Hij stormde door het toestel en raaskalde over een bom en een dreiging vanuit Irak.

De piloot verliet na te zijn opgestegen in New York op zeker moment de cockpit en beende door het toestel. Volgens passagiers kwam de man verward over. Hij sprak over dreigingen vanuit Irak, Iran en Afghanistan en dronk voortdurend water. Ook stak hij een verhaal af over Al-Qaida en een bom die mogelijk aan boord van het vliegtuig was.

De gezagvoerder werd door passagiers tegen de grond gewerkt toen hij probeerde de cockpit weer binnen te gaan. De co-piloot had de deur al op slot gedraaid, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Een piloot die toevallig als passagier aan boord was nam de taken van de zieke gezagvoerder over en zette het toestel in Texas aan de grond.

De piloot werd na de landing naar een ziekenhuis gebracht, aldus JetBlue. De maatschappij wilde verder niet ingaan op de medische toestand van de piloot.

De FAA, de Amerikaanse transportveiligheidsraad, de FBI en de politie onderzoeken het incident.