Slachtoffer zuuraanval pleegt zelfmoord

Een Pakistaanse vrouw die in 2000 door haar toenmalige echtgenoot Bilal Khar werd aangevallen met zuur is op 17 maart in Rome, waar ze woonde en behandeld werd, van de zesde verdieping van een gebouw naar haar dood gesprongen. Na tientallen operaties door de jaren heen aan haar zwaar verminkte gezicht en lichaam besloot ze dat het leven de moeite niet meer waard was.

Fakhra Younus (33) werkte als tiener als danseres in de hoerenbuurt van Karachi. Daar ontmoette ze haar latere echtgenoot, de zoon van Ghulam Mustafa Khar, een voormalige gouverneur van Pakistans grootste provincie Punjab. Na drie jaar huwelijk verliet Younus hem, omdat hij haar fysiek en verbaal mishandelde. In mei 2000 zou hij in de nacht naar het huis van Younus' moeder zijn gekomen en haar, in het bijzijn van haar 5-jarige dochtertje uit een eerdere relatie, hebben overgoten met zuur. Bilal Khar werd later vrijgesproken, maar volgens velen had hij dat alleen te danken aan zijn connecties.

Tehmina Durrani, ex-vrouw van Ghulam Mustafa Khar en stiefmoeder van diens zoon, nam het op voor Younus en bracht haar zaak onder de aandacht. "We hebben zo vaak gevreesd dat ze in de nacht zou overlijden, omdat haar neus was weggesmolten en ze geen adem kon halen", zei Durrani, die een boek heeft geschreven over de mishandeling die ze onderging in haar huwelijk met Khan. "We staken een rietje in het kleine beetje mond dat was overgebleven, omdat de rest was samengesmolten."

Het levensverhaal van Younus toont de ernstige mishandeling die vrouwen in Pakistan soms ondergaan en de straffeloosheid waarmee de elite van het land kan opereren. In 2011 werden alleen al 8500 gevallen van zuuraanvallen, gedwongen huwelijken en andere vormen van geweld tegen vrouwen opgeschreven, aldus de Aurat-stichting, een vrouwenrechtenorganisatie. De zelfmoord van Younus vestigt eens te meer de internationale aandacht en verontwaardiging op haar lot, wat nog wordt benadrukt door de Oscar die de Pakistaanse filmmaker Sharmeen Obaid-Chinoy won voor haar documentaire over slachtoffers van zuuraanvallen.

Bilal Khar ontkende na de zelfmoord van Younus dat hij verantwoordelijk was voor haar verminkingen. In een televisie-interview zei hij dat een man met dezelfde naam als hij Younus waarschijnlijk heeft aangevallen. Ook zei hij dat Younus zich om geldproblemen van het leven heeft beroofd en niet vanwege haar verminkingen. "Jullie (de media, red.) zouden eens wat meer medeleven moeten betrachten", aldus Khar. "Ik heb drie dochters en als zij naar school gaan worden zij gepest."

In februari zei Younus in een van haar laatste interviews dat de Pakistaanse elite gewone burgers wreed behandelt, maar niet weet 'hoeveel pijn en verdriet zij berokkent'. Durrani zei dat de Pakistaanse regering lering moet trekken uit het lot van Younus en veel meer moet doen om zulk ernstig geweld te voorkomen. "Ik denk dat heel dit land zich moet schamen dat een ander land dertien jaar lang de verantwoordelijkheid heeft genomen voor een Pakistaanse burger, omdat wij haar niets konden geven, geen gerechtigheid, geen veiligheid."


Pakistaans slachtoffer zuuraanval pleegt zelfmoord (Foto: Novum)