Schrijver opgelucht na vonnis tegen De Jong

Auteur Patrick van Rhijn kan opgelucht ademhalen na het vonnis tegen filmmaker Steven de Jong. De rechtbank in Leeuwarden oordeelde woensdag dat De Jong zich schuldig had gemaakt aan plagiaat op twee boeken van Van Rhijn. "Ik heb altijd in mijn gelijk geloofd, maar je hebt pas gewonnen als je het vonnis hebt gelezen", zegt hij tegen Novun Nieuws.

De rechter oordeelde dat het scenario van De Jong op 37 punten overeenkwam met Van Rhijns boeken Weg van Lila en Vaderstad. "De uitspraak was verpletterend duidelijk."

Van Rhijn is vooral opgelucht omdat hij nu eindelijk weer aan normaal werken toekomt. De productie van zijn nieuwe boek ligt al maanden stil. "Ik was alleen maar bezig met die rechtszaak, waarvoor ik zo'n duizend pagina's aan tekst moest doornemen om aan te tonen waar ik plagiaat zag."

De rechtszaak was ook een persoonlijk drama voor Van Rhijn. Zijn boek Weg van Lila gaat over een vader die zijn dochtertje na uitspraak van de rechter niet meer mag zien. "Dat verhaal is grotendeels autobiografisch, en sindsdien heeft mijn vertrouwen in de rechtsgang wel een deuk opgelopen. Deze zaak tegen De Jong was echt een lijdensweg voor mij en mijn gezin."

De auteur beseft wel hoeveel geluk hij heeft gehad dat zijn uitgever FMD/Dutch Media opmerkte dat het toegestuurde manuscript van De Jong, die zijn filmscript als boek wilde uitbrengen, wel erg leek op de boeken van Van Rhijn. "Normaliter kun je pas iets doen als de film al lang en breed in de bioscopen draait. Dat is oneindig veel meer gezeur en meestal een veel langere rechtsgang."

Daarnaast benadrukt Van Rhijn dat hij, na mislukte onderhandelingen over de filmrechten, De Jong enigszins argwanend tegemoet trad. "Hij had al een beetje een slechte naam. Het is niet netjes om te zeggen, maar de afgelopen maanden stroomden de steunbetuigingen uit de Nederlandse filmwereld binnen."

De schrijver was al in onderhandeling voor het verfilmen van de boeken met producent NL Film. "Ik hoop dat het filmproject met NL Film nu alsnog van de grond komt", zegt Van Rhijn.


Schrijver opgelucht na vonnis tegen De Jong (Foto: Novum)