Robert M. misbruikte op verzoek

static

Robert M. heeft bepaalde seksuele handelingen verricht bij kinderen op verzoek van andere pedoseksuelen. Die kende hij via internet. De beelden van het misbruik deelde hij met ze. Tijdens een politieverhoor heeft hij gezegd dit te hebben gedaan omdat 'iedere artiest wel van applaus houdt'.

Dat bleek woensdag tijdens de rechtszaak tegen de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak. Ook werd duidelijk dat M. zeer vaak kinderen misbruikte. Soms zou hij dat vier, vijf keer per dag hebben gedaan.

Tijdens de zitting zei M. dat hij er alles aan heeft gedaan om zijn gevoelens te onderdrukken. "Ik had bij alle deuren aangeklopt, zowel op internet als elders." Daaronder waren bijvoorbeeld de huisarts en psychotherapie. "Ik heb alle opties die er waren, onderzocht. Ik zag dat er in deze tijd simpelweg niets is."

De verdachte vergeleek zichzelf met een veganist die met een vliegtuig neerstort op Groenland, waar hij alleen maar vis of zeehonden kan eten. Om niet te sterven van de honger doet hij dat uiteindelijk.

M. verklaarde dat hij zijn verlangens jaren heeft onderdrukt, maar dat hij daarvoor op zeker moment de energie niet meer voor had. "Overleven was eraan toegeven." Na het toegeven verloor hij de greep op de mate waarin hij eraan toegaf. "Het had geen zin meer om me daarmee bezig te houden. Ik wist dat mijn leven voorbij was."

M. heeft telkens benadrukt dat zijn geaardheid een lange lijdensweg is geweest. De rechtbank stelde daar kritische vragen over. Vooral in zijn talrijke chats op internet met gelijkgestemden is dat lijden niet terug te vinden, aldus de rechters.