Cruciale dag voor gesprekken in Catshuis

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV gaan donderdag een belangrijke dag tegemoet in het Catshuis. De onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen werden woensdag afgebroken. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde dat de gesprekken in een 'moeilijke fase' zijn beland.

Premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en gedoogpartner Geert Wilders (PVV) onderhandelen sinds begin maart over een pakket extra bezuinigingsmaatregelen. Ze moeten het eens worden over minimaal negen miljard euro aan bezuinigingen. Als dat niet lukt, betekent dit het einde van de huidige gedoogconstructie.

De NOS meldde woensdag op basis van bronnen dat Wilders de onderhandelingen definitief wilde afbreken. Hij zou het niet eens zijn met voorgestelde hervormingen in de zorg en de WW en eiste een referendum over de terugkeer naar de gulden. De PVV-leider zou zijn overgehaald om er nog een nachtje over te slapen.

Om 10.00 uur komen Rutte, Verhagen en Wilders en hun drie secondanten weer bijeen in de ambtswoning van de minister-president. De RVD meldt, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet tot welk tijdstip de gesprekken duren.