Ouders dode voetballer willen andere officier

Monique Verlind (DJMO)

De ouders van de vorig jaar in Amsterdam door een agent doodgeschoten amateurvoetballer willen dat de officier van justitie van de zaak wordt gehaald. Hun advocaat heeft daartoe een verzoek ingediend bij de Amsterdamse hoofdofficier Theo Hofstee, bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van de Volkskrant.

De officier, Jos van Leijen, zou zelf bij het Amsterdamse korps hebben gewerkt. Hij is daarmee 'feitelijk een oud-collega' van de politieman, schrijft Soeteman. De ouders denken dat de beslissing of de agent wel of niet wordt vervolgd daarom zolang duurt.

Volgens het Openbaar Ministerie is nooit eerder gevraagd om vervanging van een officier. Een woordvoerder ontkent dat sprake is van vooringenomenheid. "Bovendien neemt hij de beslissing niet alleen", benadrukt de zegsman. Justitie neemt naar verwachting binnen enkele weken een beslissing of de agent wordt vervolgd.

Het 31-jarige slachtoffer kwam in mei vorig jaar op de Spiegelgracht om het leven nadat de agent het vuur opende omdat hij naar eigen zeggen werd belaagd door enkele amateurvoetballers uit Amstelveen die hun kampioenschap vierden. De ouders van de Amsterdammer hebben aangifte van moord tegen de agent gedaan.