Mofaz nieuwe leider van Kadima-partij

Monique Verlind (DJMO)

De voormalige Israëlische militair bevelhebber Shaul Mofaz heeft dinsdag een klinkende overwinning behaald in de verkiezingen voor het leiderschap van oppositiepartij Kadima. Mofaz kreeg 62 procent van de stemmen tegenover 37 procent voor zijn rivaal Tzipi Livni.

De 63-jarige Mofaz was chef van het Israëlische leger en werd later minister van defensie gedurende de meer dan vier jaar durende Palestijnse opstand die in 2000 uitbrak. Hoewel hij vrede met de Palestijnen voorstaat, trad hij als legerleider hard op tegen militante Palestijnse groepen. Zo werden onder zijn leiding Palestijnse militieleiders geliquideerd en stevige offensieven ingezet.

Vier jaar geleden deed hij een golf van schrik door de oliewereld gaan toen hij verklaarde dat Israël Iran zou aanvallen als Teheran niet stopt met het Iraanse atoomprogramma.

De afgelopen jaren heeft Mofaz zich meer als een staatsman geprofileerd. Hij heeft voorgesteld direct een tijdelijke Palestijnse staat te vestigen en hij hield zich bezig met sociaal-economische problemen en vrouwenrechtenkwesties. Mofaz' militaire erfenis is echter wel zijn belangrijkste troefkaart nu Israël waarschuwt voor het Iraanse atoomprogramma en zich bedreigd voelt door de onrust in het Midden-Oosten.


Mofaz nieuwe leider van Kadima-partij (Foto: Novum)