Geen vergunning meer voor 'aanvalsgeweren'

Het type semi-automatische vuurwapens waarmee Tristan van der V. een bloedbad aanrichtte in Alphen aan den Rijn gaat in de ban. Voor deze 'aanvalsgeweren' zullen geen vergunningen meer worden verstrekt.

Zo mag voortaan niet meer op de zogeheten dynamische disciplines worden getraind. Hierbij moet de schutter binnen een bepaalde tijd een traject afleggen en soms in verschillende houdingen op doelen schieten. De sport biathlon wordt wegens het 'Olympische en niet-offensieve karakter uitgezonderd', schrijft Opstelten in zijn brief aan de Kamer.

Voor jonge en onervaren schutters wordt wapenbezit 'gefaseerd' toegestaan. Ze mogen niet direct in aanraking kunnen komen met alle type wapens. Hierbij wordt gekeken naar hoe zwaar het wapen is. Om een run op bepaalde wapens te voorkomen wil Opstelten nog niet zeggen welke wapens in welke categorie komen. Ook moeten beginnende schutters aantonen dat ze 'de eerste jaren serieus geïnteresseerd zijn in de beoefening van de schietsport'.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer. Met de schuttersassociatie KNSA heeft hij afgesproken dat de disciplines waarbij deze wapens worden gebruikt niet meer erkend worden. Het gaat om vormen van schietsport waarbij de schutter zich verplaatst en vanachter obstakels op doelen schiet.

Geen vergunning meer voor'aanvalsgeweren'
Geen vergunning meer voor'aanvalsgeweren' (Foto: ANP)