Mein Kamp

Henk Kamp. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Qua werkgelegenheid heeft hij nog geen deuk in een pakje boter weten te slaan en “sociaal” lijkt inmiddels een vies woord te zijn geworden voor die droplul. Of zou het dat altijd al zijn geweest? Je zou haast denken dat Henkie liever een linkse rakker op die post had gezien, om die vervolgens aan één stuk door af te kunnen zeiken!
“Laat die rolstoeler zijn eigen reet maar afvegen! Werken met z'n lamme reet!”

Vorige week was er een mooie actie vanuit de gemeenten Rotterdam, Delft en Den Haag. Met bussen werden werklozen naar het Westland gereden om kennis te maken met de werkgevers in het Westlandse tuinbouwgebied. Niks mis mee zou je zeggen. Zes bussen met een paar honderd werklozen kosten een paar honderd euro. Zelfs als maar vijftig werklozen voor een halfjaar een baantje vinden, heb je al een veelvoud van die kosten terugverdiend.
Die dag werd dan ook nog eens betaald door het Westlandse bedrijfsleven, dus het was keihard een cadeautje voor de gemeentelijke sociale diensten!

Gekke Henkie kon hier toch niet helemaal om lachen. Henkie reageerde een beetje pissig. Hij vond het een leuk initiatief, maar Henk had liever gezien dat deze mensen, die pak ‘m beet twintig kilometer, zelf naar de kassen waren gefietst. Dat zou veel beter in zijn visie passen. Zo'n beetje zoals ze in de Hongerwinter van 1944 ook gewoon met de bolderkar langs de boeren trokken.
Heeft Henkie Penkie dit beeld ook voor ogen als Nedcar omflikkert? Lange rijen Limburgers die in colonne naar Zeeland lopen om aardappels te poten en na een paar maanden weer naar het Westland marcheren om daar bollen te pellen? Heeft Henk Kamp nog wel enige voeling met de werkelijkheid?

Ik hoor het Henkie nog zeggen. Hij vertelde héél goed te weten hoe het is om van een minimuminkomen rond te moeten komen. Zijn oma moest het namelijk ook enkel met een AOW'tje doen!
Had jij je oma dan niet een beetje kunnen ondersteunen Henkie? Thuis een groothandel in papier. Je hele werkzame leven heb je een prima inkomen gehad en vanaf 1994 al fulltime politicus! Hebben jullie dan echt je oma gewoon laten verrekken Henk?
Dan wordt je harteloze beleid ook meteen een beetje verklaarbaar.

Even voor de goede orde Henk. Er zijn veel bejaarden en minima die er helemaal alleen voor staan en geen enkele hulp uit hun omgeving hoeven te verwachten. Mensen die het altijd al met een minimuminkomen moesten doen en nooit uitzicht hebben op meer.
Dát is héél vaak de werkelijkheid Henk!

Onder Balkenende 1 en Balkenende 2 was Henk minister van Defensie. Wellicht dat hij daar wat beleid van probeert te vertalen naar Sociale Zaken. Werkverschaffing “Commando Style”! Afbreken en dan vanaf de grond weer opbouwen die werkloze uitkeringstrekkers. Geen genade. Alles voor God, Koningin en Vaderland!
Klinkt allemaal erg daadkrachtig. Toch zie ik bij Henk niet zo snel een daadkrachtig leider voor me. Ik zie bij Henkie vooral zijn stampende voetje en die verongelijkte rotkop als hij zijn zin of gelijk niet lijkt te krijgen voor me.

Henk Kamp lijkt het principe van zelfredzaamheid tot de dood er op volgt door te willen voeren. Volgens het principe “Befehl ist Befehl” moet het kabinetsbeleid worden uitgevoerd. Bezuinigen? Dan ook echt over lijken en het liefst zonder die vervelende ballast van een beetje kennis van de realiteit. Als je de mensen achter de cijfers gaat zien, wordt het tenslotte verdomde lastig om een sociaal beleid uit te voeren.

Sociaal. Wat is dat ook alweer? O ja!
“Het hebben van gevoel voor de noden van de medeleden van de samenleving.”
Nog nooit heb ik dit begrip zo rekbaar zien worden als onder dit kabinet. En in het bijzonder onder deze minister.

Henk Kamp van de VVD. Zolang dit kabinet blijft zitten, blijft Henkie helaas ook onze Kamp. Voorlopig is hij zelfs Mein Kamp.