Hulp bij zelfdoding gangbaarder in Zwitserland

Redactie

Vijf van iedere duizend mensen die jaarlijks overlijden in Zwitserland hebben hulp bij zelfdoding gekregen. Dat blijkt uit de eerste officiële cijfers over deze praktijk, die dinsdag door het Federale Bureau voor Statistiek zijn vrijgegeven.

Hulp bij zelfdoding komt in Zwitserland steeds vaker voor. Ging het in 1998 nog om 43 gevallen, in 2009 waren dat er 297. Toch zijn er door de regering niet eerder cijfers vrijgegeven, hoewel hulp bij een vrijwillig levenseinde in Zwitserland al sinds 1942 legaal is.

Vorig jaar overwoog de regering nog strengere regels op te stellen, maar zij zag hier vanaf om de persoonlijke vrijheden van mensen niet aan te tasten. In het kader van onderzoek naar organisaties die advies geven over hulp bij zelfdoding en de cocktails van medicijnen leveren waarmee mensen hun leven kunnen beëindigen, zijn nu door de regering cijfers vrijgegeven.

Uit de cijfers blijkt dat negentig procent van de mensen die gebruikmaken van medische hulp bij levensbeëindiging 55 jaar of ouder is. In slechts één procent van de gevallen - zo'n twintig gevallen in twaalf jaar tijd - gaat het om mensen onder de 35 jaar. Vrouwen maken vaker gebruik van de hulp (55 procent) dan mannen.

De meeste patiënten zijn ongeneeslijk ziek. Toch blijkt uit de onderzochte periode ook dat 77 mensen vanwege depressies kozen voor levensbeëindiging. In 24 gevallen ging het om mensen die leden onder hun blindheid.

De cijfers van het bureau voor statistiek gaan alleen over Zwitserse ingezetenen, ook al maken ook veel buitenlanders gebruik van de liberale Zwitserse wetgeving. Groepen als Dignitas en EXIT, die hulp bij zelfdoding ook aanbieden aan buitenlanders, houden andere gegevens bij.

Volgens Bernhard Sutter, vicevoorzitter van EXIT, zei dat uit de dinsdag gepresenteerde cijfers blijkt dat de keuze voor hulp bij een vrijwillig levenseinde steeds meer wordt geaccepteerd. Tot voor kort stond in Zwitserse statistieken over personen die voor deze vorm van levensbeëindiging kozen de notitie 'vergiftigd', zei hij.