Website geeft kans op beet teek aan

Monique Verlind (DJMO)

Liefhebbers van boswandelingen kunnen voortaan via tekenradar.nl nagaan in hoeverre hun wandelgebied is bezaaid met teken. Op de website van Wageningen University en het RIVM kunnen ook beten worden gemeld, meldt natuurbericht.nl.

De website biedt verder de mogelijkheid een verwijderde teek naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu te sturen om kosteloos na te gaan of die de Borrelia bacterie draagt. Die bacterie kan bij gebeten mensen de ziekte van Lyme veroorzaken.

Met de website willen de onderzoekers mensen bewuster maken van de aanwezigheid van teken, zodat ze zich beter beschermen en zich vaker controleren. De verwachting wordt gebaseerd op de weersomstandigheden, het moment van het jaar en tekenvangsten die vrijwilligers sinds 2006 op twaalf locaties doen.

Het RIVM vraagt mensen die een teek voor onderzoek opsturen, de komende anderhalf jaar om de drie maanden een vragenlijst in te vullen. Zo willen de onderzoekers te weten komen hoe vaak en onder welke omstandigheden een tekenbeet de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Voor woensdag geeft de tekenrader een middelmatige tekendichtheid in het zuiden van het land aan. Naar het noorden toe is de dichtheid gering en in Friesland en Groningen minimaal. Als tien dagen vooruit wordt gekeken wordt de dichtheid in heel Nederland minder.