Nieuw cybercrimecentrum EU in Den Haag

Redactie

De Europese Unie opent naar verwachting in 2013 in Den Haag een nieuw cybercrimecentrum. Het centrum moet helpen de Europese burgers en ondernemingen te beschermen tegen de 'toenemende cyberdreiging', zo staat in een voorstel waar de Europese Commissie woensdag mee komt.

Het centrum moet deel gaan uitmaken van de Europese politiedienst Europol in Den Haag en het Europese middelpunt vormen in de strijd tegen cybercriminaliteit. Het gaat zich bezighouden met illegale activiteiten van georganiseerde criminele groepen op het internet, zoals onlinefraude met creditcards en bankgegevens.

Ook zullen de medewerkers van het centrum zich bezighouden met de bescherming van profielen op sociale netwerken tegen infiltratie door cybercriminelen en helpen in de strijd tegen online identiteitsdiefstal. Verder gaan ze zich richten op onder meer online seksuele uitbuiting van kinderen en cyberaanvallen in de Unie.

Naar schatting meer dan een miljoen mensen worden dagelijks het slachtoffer van cybercriminaliteit. Jaarlijks zou dat wereldwijd zo'n 291 miljard euro aan schade opleveren.


Nieuw cybercrimecentrum EU in Den Haag (Foto: Novum)