VWS komt met meldpunt minutenregistratie

Monique Verlind (DJMO)

Zorgmedewerkers die nog een minutenregistratie moeten bijhouden kunnen nu hun beklag doen bij een meldpunt van het ministerie van Volksgezondheid. Het meldpunt is woensdag geopend door staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA).

Zij benadrukt dat zorgmedewerkers wat haar betreft niet per minuut hoeven te verantwoorden wat zij doen. "Het is een hardnekkig misverstand dat de overheid dit voorschrijft. Daarom wil ik weten waarom sommige medewerkers nog steeds geconfronteerd worden met de registratie."

Tot voor kort was de minutenregistratie vanuit de overheid verplicht, maar nu niet meer. De mensen die de regels maken en de mensen in de zorg zijn elkaar volgens de staatssecretaris 'ergens kwijtgeraakt'.

Sinds eind januari wordt bij 28 instellingen geëxperimenteerd met het werken met minder regels. Ook worden klachten over regels verzameld. Van de zevenhonderd klachten die binnenkwamen, gingen er tientallen over de minutenregistratie. Zorgmedewerkers kunnen hun beklag doen via meldpunt-minutenregistratie@minvws.nl.