Regisseur Steven de Jong moet film staken

Cosmo2.0

Regisseur Steven de Jong moet stoppen met het maken van zijn film Janey, Kind van de Rekening. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag bepaald. De Jong was door schrijver Patrick van Rhijn aangeklaagd wegens plagiaat.

"De Jong moet stoppen met het verfilmen van dit script", zegt Peter Schouten, advocaat van Van Rhijn, tegen Novum Nieuws. "Als hij in de toekomst weer een script over soortgelijke onderwerpen publiceert, zal ik daar natuurlijk uitvoerig naar kijken." Enkele boeken van Van Rhijn zouden de inspiratie hebben gevormd voor het filmscenario van De Jong, dat gaat over een meisje dat moet omgaan met de echtscheiding van haar ouders.

De rechtbank gebiedt De Jong te stoppen met de verfilming van de boeken Weg van Lila en Vaderstad. Hieraan is een dwangsom verbonden van tienduizend euro per dag, tot een maximum van tweehonderdduizend euro. Ook moet De Jong binnen vijf dagen via De Telegraaf laten weten dat hij stopt met filmen.

De Jong gaf twee weken geleden na de hoorzitting aan geen films meer te willen maken als hij zich niet mocht baseren op boeken van anderen. "Dat moet hij zelf weten, dat staat buiten deze rechtszaak", zegt Schouten daarover.


Regisseur Steven de Jong moet film staken (Foto: Novum)