FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 november 2011

Booth: "Pic na rookietest gekozen"

Gisteren werd bekend dat Charles Pic volgend seizoen bij Marussia Virgin Racing teamgenoot zal worden van Timo Glock. De 21-jarige Fransman moet Jerôme d'Ambrosio, die na een seizoen alweer mag vertrekken, vervangen bij het achterhoedeteam. De rookietest in Abu Dhabi gaf te doorslag.

"Ik ben erg blij dat we Charles voor 2012 bij het team kunnen verwelkomen. Hij heeft de afgelopen jaren erg goed gepresteerd in de lagere klasses. De rookietest van twee weken geleden gaf echter de doorslag voor ons. We hebben hem verschillende dingen laten doen om te kijken hoe goed hij was en hij deed het verbazingwekkend goed," zei teambaas John Booth.

"Ondanks dat het zijn eerste keer in een Formule 1-auto was, ging hij erg kalm en geconcentreerd te werk. Hij wist zich gedurende de test goed te verbeteren en maakte vooral indruk tijdens de racesimulaties. Voor een jonge coureur is hij erg volwassen."

Booth bedankte D'Ambrosio voor de geleverde diensten. "Jerôme heeft de afgelopen twaalf maanden een belangrijke bijdrage geleverd aan ons team. Ik weet zeker dat we nog meer van hem gaan horen in de toekomst en wens hem veel succes toe."

Obama vaag over hulp aan EU

De Verenigde Staten willen Europa helpen de schuldencrisis te overwinnen, maar sluiten iedere financiële bijdrage van Amerikaanse belastingbetalers uit. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag tijdens jaarlijks overleg met vertegenwoordigers van de Europese Unie laten weten.

Obama zei dat ook de Amerikaanse economie schade lijdt als de Europese schuldencrisis niet wordt opgelost. Maar de VS vinden dat de Europeanen zelf over voldoende financieel vermogen beschikken om er uit te komen.

Sommige Europese landen, waaronder Nederland en Finland, willen dat het Internationaal Monetair Fonds met meer kapitaal wordt versterkt, zodat het kan helpen verdieping en uitbreiding van de crisis te voorkomen. Maar de VS, de grootste afzonderlijke aandeelhouder in het IMF, vinden dat het fonds al over substantiële middelen beschikt. "Wij geloven helemaal niet dat aanvullende middelen nodig zijn van de Verenigde Staten en van Amerikaanse belastingbetalers", zei woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney.


Obama vaag over hulp aan EU (Foto: Novum)

Zorginstelling vraagt uitstel van betaling aan

De zorginstelling Zonnehuizen heeft maandag bij de rechtbank een verzoek tot surseance van betaling ingediend. Dat laat de instelling, die twintig vestigingen heeft door het hele land, weten.

Eerder dit jaar bleek al dat het bedrijf grote financiële problemen heeft. Zowel de raad van bestuur als de raad van toezicht stapte vervolgens op. De instelling vroeg het personeel vorige week nog in te stemmen met een versobering van arbeidsvoorwaarden om zo het bedrijf te behoeden voor een faillissement.

Een interim-bestuurder is vervolgens in gesprek gegaan met mogelijke samenwerkingspartners. Met twee partijen is een overeenstemming bereikt, maar het is niet direct gelukt de financiële problemen op te lossen.

Zonnehuizen heeft het uitstel van betaling nodig om orde op zaken te stellen, zo stelt interim-bestuurder Charles Laurey. "Hoezeer ik dit besluit ook betreur, een andere oplossing blijkt niet mogelijk."

[Primera División] Málaga verslaat Villarreal

Málaga heeft maandag met tien man gewonnen van Villarreal. De ploeg van Joris Mathijsen, die in de basis stond, en invaller Ruud van Nistelrooy won met 2-1. Málaga blijft door de zege vijfde met een achterstand van drie punten op de vierde plaats. Die geeft aan het einde van het seizoen recht op deelname aan de Champions League.

Málaga kwam al na vier minuten op voorsprong door toedoen van Jérémy Toulalan. Marco Ruben maakte na een kwartier gelijk voor Villarreal, waar Jonathan de Guzman in de basis stond. Vijf minuten voor rust kwam de thuisploeg andermaal op voorsprong door Isco.

De zege van Málaga kwam in het laatste kwartier nog ernstig in gevaar. Na de tweede gele kaart van Toulalan kwam de ploeg met tien man te staan en ging Villarreal op jacht naar de gelijkmaker. Borja Valero kwam daar dichtbij met een knappe vrije trap, maar Málaga-doelman Willy Caballero wist zich net ver genoeg te strekken om een doelpunt te voorkomen.

Stompé loot Taylor tijdens Players Championship Finals

Vier Nederlanders zullen van 8 tot en met 11 december meedoen aan de Players Championship Finals. Vincent van der Voort, Michael van Gerwen, Co Stompé en Raymond van Barneveld wisten zich allen te plaatsen.

De beste 32 spelers van de Players Championship Order of Merit wisten zich te plaatsen voor dit televisietoernooi. De loting voor de eerste ronde is beslist naar aanleiding van de Order of Merit, de PDC-wereldranglijst. Zo speelt de nummer één van de ranglijst tegen de nummer 32.

Stompé lootte van het kwartet het minst gunstig, hij treft namelijk titelverdediger Phil Taylor. Taylor, vijftienvoudig wereldkampioen, is de laatste tijd weer onverslaanbaar. Zo won hij twee weken terug op overtuigende wijze de Grand Slam of Darts.

De andere Nederlanders lootten iets gunstiger. Zo neemt Van Gerwen het op tegen Justin Pipe, terwijl Van Barneveld de Canadees John Part treft. Van der Voort treft Alan Tabern, waar hij op de World Matchplay van dit jaar nog wist te winnen.

Loting eerste ronde:

Justin Pipe - Michael van Gerwen
Colin Osborne - Mark Webster
Vincent van der Voort - Alan Tabern
Dave Chisnall - Colin Lloyd
John Part - Raymond van Barneveld
Mark Walsh - Denis Ovens
Wes Newton - Wayne Jones
Peter Wright - Andy Smith
Gary Anderson - Steve Brown
Simon Whitlock - Steve Beaton
Phil Taylor - Co Stompe
Mervyn King - Scott Rand
Ronnie Baxter - Terry Jenkins
Jamie Caven - Mark Hylton
Paul Nicholson - Richie Burnett
James Wade - Kevin Painter

Evenement: WIDM Perspresentatie 2012

Het grootste geheim van Hilversum is misschien wel de mysterie achter het AVRO-programma Wie is de Mol?. Maandenlang weet slechts een handvol mensen wie de saboteur is in het programma. Hierin reizen negen kandidaten naar het buitenland om geld te verdienen voor de pot. Er zit echter één persoon bij die alles verstiert, De Mol. Iedere twee dagen moeten de kandidaten een test maken over de identiteit van De Mol. Degene die het minst weet over hem of haar, gaat meteen naar huis. Behalve De Mol, die blijft altijd in het spel. Op 5 januari begint alweer het twaalfde seizoen.

Kadirov niet langer voorzitter Terek Grozny

Ramzan Kadirov heeft besloten zijn functie als voorzitter van Terek Grozny naast zich neer te leggen. Dit liet de president van Tsjetsjenië weten op de clubsite van de Russische ploeg. Hij liet weten geen tijd meer te hebben voor 'verenigingspolitiek'.

Eerder dit seizoen stuurde Kadirov na dertien duels Ruud Gullit weg als trainer. De 35-jarige Kadirov is zeven jaar voorzitter geweest van Terek Grozny. Zijn plaatsvervangende chef bij de regering zal hem opvolgen als voorzitter van de ploeg. Hij heeft van Kadirov te opdracht gekregen om Terek Grozny zowel nationaal als internationaal aan de top te brengen.

[Jupiler League] Cambuur verslaat tien man Almere City

Cambuur Leeuwarden heeft maandag in de Eerste Divisie met 3-0 gewonnen van Almere City FC. Erik Bakker, Bob Schepers en Martijn van der Laan zorgden voor de goals van de thuisploeg. Bij de bezoekers uit Almere kreeg Fabian Serrarens net na rust bij een 1-0 stand rood omdat hij ter hoogte van de middenstip een elleboogstoot uitdeelde.

Cambuur staat door de zege weer derde in de Jupiler League. De Friese ploeg haalde 26 punten uit veertien duels. Dat zijn er negen minder dan koploper FC Zwolle en vier minder dan FC Eindhoven. Almere City staat met twintig punten negende. In de strijd om de tweede periode staan de ploegen respectievelijk vierde en vijftiende.

Carrièreprijs voor Zoetemelk

Joop Zoetemelk heeft maandag in Den Bosch de Peter Post Carrièreprijs ontvangen. De voormalig winnaar van de Tour de France kreeg de prijs als beloning voor zijn indrukwekkende loopbaan. In 2009 was veldrijder Richard Groenendaal de eerste die de naar de legendarische ploegleider vernoemde trofee in ontvangst mocht nemen.

De Peter Post Carrièreprijs werd in 2008 in het leven geroepen door de Club 48, een vereniging van oud-wielrenners. De award is bedoeld voor renners die een glansrijke carrière achter de rug hebben en veel voor het wielrennen in Nederland hebben betekend. Vorig jaar werd de prijs niet toegekend.

Zoetemelk was profrenner van 1970 tot 1987. Hij won negen keer de Gerrit Schulte Trofee voor Nederlands wielrenner van het jaar.

'Vertonghen in winter voor 12 miljoen naar Spurs'

Volgens de Engelse krant The People heeft Tottenham Hotspur verregaande interesse in Jan Vertonghen. De Londense club zou de verdediger in de winter voor een bedrag van ongeveer twaalf miljoen euro naar Engeland willen halen.

David Pleat, scout van de Spurs, heeft de Belgische verdediger al verschillende malen in actie gezien. Ook manager Harry Redknapp is enorm te spreken over de aanvoerder van Ajax. Het contract van Vertonghen bij Ajax loopt in de zomer van 2013 af. De Amsterdammers zien oud-speler Christian Chivu als eventuele vervanger van de Vertonghen.

Cillessen: "Gevoel dat basisplaats nadert"

Jasper Cillessen heeft het naar zijn zin bij Ajax. In De Telegraaf liet de doelman weten blij te zijn dat hij regelmatig speeltijd krijgt bij de Amsterdammers. Afgelopen weekend speelde hij het laatste kwartier mee tegen zijn voormalige ploeg N.E.C. Nijmegen (0-3 winst), nadat eerste doelman Kenneth Vermeer een blessure had opgelopen.

"Dit voelt fijn, is vervelend voor Kenneth Vermeer, maar lekker voor mij. Maar ik heb er niks aan gedaan om Kenneth te laten uitvallen. Het zijn geen Waterreus-taferelen”, waarmee Cillessen doelde op de voormalige doelman van PSV. Waterreus ging in de concurrentiestrijd met Stanley Menzo en Georg Koch destijds wel tot het uiterste.

"Enerzijds had ik niet verwacht nu al zo veel minuten te maken, aan de andere kant wil ik veel meer spelen, uiteindelijk eerste keeper worden. Echter niet weer door een blessure van Kenneth", aldus Cillessen. "Na twee slechte wedstrijden herstelde hij zich fantastisch in de Champions League en stelde hij tegen Lyon bijna de volgende ronde veilig. Ik heb wel het gevoel dat een basisplaats steeds dichterbij komt."

Beste idee van Nederland is bekend

De Lunch Locker is maandagavond door de kijkers van SBS6 uitgeroepen tot het beste idee van Nederland 2011.

De winnende uitvinding is bedacht door de 12-jarige Vince Jordans uit Beugen, die zeven andere finalisten versloeg en daarmee de hoofdprijs van 10.000 euro won. Zijn idee is binnenkort in de winkels van Albert Heijn te koop.

De Lunch Locker is een broodtrommel met elastieken om het deksel gewikkeld die de boterhammen in de box op hun plaats houden. Ook kan de gebruiker er een flesje drinken onder klemmen. Het product won het van de spiesrijger om vis of vlees aan een stokje te rijgen.

Tyton keert terug in selectie PSV

Na ruim twee maanden afwezigheid vanwege een hoofdblessure keert keeper Przemyslaw Tyton terug in de selectie van PSV. De Pool reist met zijn ploeg af naar zijn vaderland voor de Europa League-wedstrijd tegen Legia Warschau.

De doelman liep eind september in de topper tegen Ajax (2-2) een zware hersenschudding op na een ongelukkige botsing met teamgenoot Timothy Derijck. Onlangs maakte Tyton zijn rentree bij Jong PSV. De Eindhovenaren, die al geplaatst zijn voor de volgende ronde in de Europa League, zullen morgen afreizen naar Warschau.

Trainer Fred Rutten voegde ook vier jeugdspelers toe aan zijn selectie. Stefano Marzo (20), Marcel Ritzmaier (18), Maikel Verkoelen (19) en Jurgen Locadia (18) zullen allen meereizen naar Polen.

'Schaken en Van Haaren vertrekken bij Feyenoord'

Het lijkt erop dat Feyenoord na dit seizoen afscheid zal moeten nemen van Ricky van Haaren en Ruben Schaken. Beide spelers kunnen volgens Voetbal International geen akkoord bereiken met de Rotterdamse ploeg over een nieuw contract.

"Wij gaan hier dus niet uitkomen", liet technisch directeur Martin van Geel weten. Van Haaren kreeg een contractverlenging aangeboden, maar kon zich niet vinden in het aanbod van de Rotterdamse club. Daardoor is de kans groot dat het talent na dit seizoen Feyenoord zal verlaten.

Ook Schaken lijkt na dit seizoen uit Rotterdam te vertrekken. Volgens de zaakwaarnemer van de aanvaller is de aanbieding van Feyenoord nog onvoldoende. Tevens zou er buitenlandse interesse zijn voor de voormalig speler van VVV-Venlo.

Slowakije dwingt artsen te blijven werken

De regering van Slowakije heeft in vijftien ziekenhuizen de noodtoestand uitgeroepen. Zij wil daarmee voorkomen dat de gezondheidszorg in elkaar stort door een protestactie van artsen die een hogere beloning willen voor hun werk.

Ongeveer tweeduizend artsen hebben met ingang van 1 december hun baan bij staatsziekenhuizen opgezegd. In Slowaakse ziekenhuizen werken meer dan zevenduizend artsen. De afkondiging van de noodtoestand houdt in dat artsen op hun post moeten blijven, op straffe van een boete of zelfs gevangenisstraf.

Premier Iveta Radicova maakte de noodmaatregel bekend na een spoedzitting van het kabinet. Zij noemde de situatie 'zeer ernstig'.

De regering heeft de artsen driehonderd euro per maand meer salaris aangeboden, maar de artsenbond wil zevenhonderd euro per maand meer. Radicova geeft toe dat de artsensalarissen 'ontoereikend' zijn, maar zegt dat de staat niet meer kan betalen vanwege de schuldencrisis in Europa. Slowakije is een van de zeventien landen van de Europese muntunie.

Minister van volksgezondheid Ivan Uhliarik zei buurlanden te hebben gevraagd artsen te sturen om Slowakije te helpen.

Tot drie jaar cel in grote skimzaak

Een 33-jarige Brit moet drie jaar de cel in wegens een van de grootste skimfraudes van de afgelopen jaren. De rechtbank in Rotterdam legde drie Roemeense handlangers celstraffen van een, anderhalf en twee jaar cel op. De mannen haalden met nagemaakte betaalpassen ruim anderhalf miljoen euro van bankrekeningen van slachtoffers.

De Brit was het brein achter de fraude. Hij ontwikkelde een methode om bankpassen te kopiëren via de kaartlezer die inlogcodes verstrekt voor internetbankieren. Vervolgens manipuleerde hij de zogenoemde e-dentifiers van ABN Amro, waarna zijn medeverdachten de kaartlezers plaatsen in bankkantoren in onder meer Alkmaar, Den Helder en Deventer.

Klanten die online bankierden in deze filialen, lieten ongemerkt hun rekeninggegevens en pincode achter. Met een speciale pas om te downloaden haalden de skimmers de gekopieerde gegevens uit de kaartlezers. Daarmee maakten ze vervalste betaalpassen, waarmee in 2008 en 2009 in verschillende landen grote geldbedragen werden gepind.

De fraude kwam aan het licht toen de Britse autoriteiten een gemanipuleerde e-dentifier van ABN Amro vonden in de woning van de hoofdverdachte. De rechtbank legde hem naast de celstraf een boete van ruim 168.000 euro op.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden celstraffen tot zes jaar. Tegen een vijfde verdachte is nog geen uitspraak gedaan. Hij verscheen niet op de rechtszaak, omdat hij voor een ander delict vastzit in Thailand. Een zesde verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Vermiste Limburger dood gevonden in België

In België is het stoffelijk overschot van een sinds de zomer vermiste 29-jarige man uit het Limburgse Schinveld gevonden. Hij blijkt op 6 augustus te zijn doodgeschoten in een woning in Duitsland, laat het Openbaar Ministerie in Maastricht maandag weten.

Op zes plaatsen in Nederland, Duitsland en België zijn in totaal acht mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dood van de Limburger. Volgens De Telegraaf had hij een strafblad voor internationale drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie en was hij als de laatste tijd actief als wiethandelaar.

Het lichaam van de man werd gevonden op aanwijzen van degene die medeverantwoordelijk was voor het wegmaken ervan. Onder de verdachten zijn een 57-jarige Nederlandse vrouw die in Duitsland woont en een 52-jarige Nederlander die woonachtig is in België. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Dochter van Stalin in VS overleden

De enige dochter van Sovjet-dictator Josef Stalin, Svetlana Alliloejeva, later Lana Peters, is op 85-jarige leeftijd in de Verenigde Staten overleden.

Peters stierf op 22 november aan darmkanker. Haar vlucht in 1967 naar het Westen veroorzaakte internationaal ophef en bracht het communistische regime ernstig in verlegenheid. De toenmalige Sovjet-premier noemde haar 'moreel instabiel'.

In de VS publiceerde Alliloejeva met haar memoires Twenty letters to a friend een bestseller. Zij trad later in het huwelijk met de Amerikaanse architect William Wesley Peters, met wie zij een dochter kreeg. In 1973 scheidden zij. Lana Peters keerde in de jaren tachtig voor korte tijd terug naar de Sovjet-Unie, maar later vestigde zij zich toch weer in het Westen.

Vos weer wielrenster van het jaar

Marianne Vos is alweer voor het zesde jaar op rij verkozen tot Nederlands wielrenster van het jaar. De veelzijdige wielrenster bleef in de verkiezing Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild voor en kreeg daardoor de Keetie van Oosten-Hage Trofee uitgereikt.

Vos, volgend jaar rijdend voor Rabobank, sloot het jaar af als nummer één op de UCI-ranking en won op de weg onder andere de Giro Donne. Daarnaast werd ze wereldkampioene bij het veldrijden en ook nog eens op de baan bij de scratch. Op de weg wist ze net geen wereldkampioene te worden; ze werd voor het vijfde jaar op rij tweede.

Marianne Vos
Vos weer wielrenster van het jaar (Foto: Pro Shots)

Achthonderd kilo vuurwerk in woonwijk Rotterdam

In een woning in Rotterdam is maandagmiddag door de politie ongeveer achthonderd kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Buurtgenoten hadden het Poolse sier- en knalvuurwerk gezamenlijk ingekocht om het tijdens de jaarwisseling af te steken, meldt de politie maandag.

De veertig dozen waren opgeslagen in de garage van een woning aan de Van Langendonckstraat in de wijk Lombardijen. De politie kwam de partij op het spoor na een tip bij Meld Misdaad Anoniem.

De politie heeft het vuurwerk in beslag genomen. De bewoner van het huis moet zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden.


Achthonderd kilo vuurwerk in woonwijk Rotterdam (Foto: Novum)

Absurde schorsing voor 10-jarig voetballertje

Jordy Verstegen is pas 10 jaar en voetbalt in de E3 van de Hapse Boys. Tenminste, dat zou de bedoeling moeten zijn. Het ventje is door zijn club namelijk voor twee duels geschorst, omdat zijn ouders geen kantinedienst kunnen draaien.

De club uit de Brabantse plaats heeft alle ouders van de 270 leden gevraagd om dit seizoen minimaal drie uur achter de bar plaats te nemen. In het huidige seizoen leverde dit al twee keer een probleem op, waarna de jeugdspelers uiteindelijk een schorsing kregen opgelegd.

Volgens Ronnie Weeren, wedstrijdsecretaris van Hapse Boys, is de schorsing rigoureus en hard, maar ziet het bestuur geen andere mogelijkheid. Een voetbalclub is vandaag de dag namelijk afhankelijk van vrijwilligers, wat in dit geval dus neerkomt op de ouders.

Weeren vond het overigens opvallend dat de ouders van Jordy er niet in slaagden om vrij te krijgen. "Bijzonder, de ouders van 268 andere spelers kunnen dat wel regelen. Op mijn werk moeten ook wel eens collega's eerder weg bijvoorbeeld omdat ze op school voorleesouder zijn."

Bennie Verstegen, de vader van Jordy, is logischerwijs woedend en noemt de schorsing absurd. De beste man is zelfstandig ondernemer en is in het weekend vaak aan het werk. Ook zijn vrouw werkt vaak op zaterdag, waardoor hij geen mogelijkheid ziet om bardienst te draaien. De ouders van Jordy zijn daarentegen wel bereid om vaker de shirtjes van de E3 te wassen.

Aan het einde van het interview schoot de vader van Jordy vol, nadat hem werd gevraagd hoe hij het zijn zoon had uitgelegd. "Mijn zoon vroeg hoe laat hij moest voetballen. Ik zei: je hoeft vandaag niet te voetballen want je bent geschorst. Waarop mij zoon vroeg: Maar papa, ik heb toch niets gedaan? Hoe moet ik aan een kind van tien uitleggen dat hij niet mag voetballen met z'n vriendjes omdat papa en mama geen bardienst kunnen draaien?"

Een andere voetbalclub is voor Jordy geen optie, omdat hij dan alleen op de fiets moet. In het dorp Haps is Hapse Boys namelijk de enige club. Weeren stelde overigens nog dat er opnieuw maatregelen worden genomen, zodra de ouders opnieuw verzaken.

Koné: "Real Madrid sterker dan Barcelona"

Arouna Koné is dit seizoen topscorer van Levante. Hij ziet de Spaanse gigantenstrijd van dichtbij en vindt Real Madrid momenteel een stuk beter dan Barcelona.

Tegen Real Madrid scoorde de oud-speler van Roda JC en PSV de winnende treffer, de enige nederlaag van Madrid dit seizoen. "Maar op dit moment lijkt Real sterker en gevaarlijker dan Barcelona", stelt Koné. "Het doelpuntengemiddelde is bijna vier. En de aanvallers van Real Madrid vind ik de gevaarlijkste van Spanje", liet hij weten.

Zaterdag speelt Levante ( 4e in de competitie ) tegen Barcelona. "Dat zal moeilijk worden voor ons. Er is niet een tactisch strijdplan om Lionel Messi af te stappen. We moeten als team voetballen en hopen dat Messi niet in goeden doen is… Maar zodra je gaat denken dat je gaat verliezen, is dat fataal. We moeten naar Camp Nou afreizen met vertrouwen en de intentie iets positiefs neer te zetten."

Levante is dit seizoen de verrassing van de Primera División. Met een kleine ploeg die bijna geen geld heeft gekost staat Levante op slechts twee punten van nummer twee Barcelona. De 28-jarige Koné heeft vijf keer gescoord voor zijn club dit seizoen. Tegen Gijon scoorde hij afgelopen weekend twee keer.

Nijmeegse vrijuit voor moord op plaatsgenote

Een 32-jarige vrouw uit Nijmegen die sinds juni vastzat voor de moord op een plaatsgenote, is op vrije voeten gesteld. Ze wordt niet vervolgd voor betrokkenheid bij de dood van de vrouw, laat het Openbaar Ministerie in Arnhem maandag weten.

De vrouw werd op 12 juni samen met een 41-jarige man aangehouden na drie schietincidenten op verschillende plekken in de Gelderse stad. Daarbij kwam een vrouw van 68 om het leven en raakte een 47-jarige man gewond.

Volgens het Openbaar Ministerie is uit onderzoek gebleken dat de betrokkenheid van de Nijmeegse bij de drie schietpartijen 'niet gelijk is aan die van haar medeverdachte'. Ook persoonlijke omstandigheden speelden een rol bij het besluit om haar vrij te laten.

Hoogbejaarde Fries verongelukt

Een 82-jarige man uit Leeuwarden is maandagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval in zijn woonplaats. De man is vermoedelijk onwel geworden tijdens het autorijden, laat de politie weten.

De man reed over de Surinameweg in zijn woonplaats toen hij plotseling tegen een andere auto aanreed. Vervolgens stak hij via een groenstrook de Julianalaan over en reed hij de Hobbemastraat in. Daar raakte hij twee voertuigen en een verkeersbord. Uiteindelijk kwam de auto van de man in een sloot tot stilstand.

Een 52-jarige stadsgenoot die door de bejaarde man werd geramd, raakte gewond en werd met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht. Het bejaarde slachtoffer overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

'Pabostudenten krijgen voldoende cadeau'

Honderden studenten van de pabo van de Hanzehogeschool in Groningen hebben een voldoende gekregen voor een tentamen dat ze niet gemaakt hebben. De examencommissie heeft dat bepaald toen bleek dat de toets niet kon worden afgenomen omdat er geen surveillanten waren, beweert de Groninger Studentenbond (GSb) maandag.

Het ging om een zogenoemde voortgangstoets. Het halen van zo'n toets is noodzakelijk voor de studievoortgang. Om te voorkomen dat studenten een blokkade zouden oplopen, besloot de examencommissie daarom dat het tentamen niet werd afgenomen en dat iedere student automatisch een voldoende kreeg.

De studentenbond vindt de gang van zaken onacceptabel en eist dat de school een nieuwe datum inplant.

Gordon haalt toch geen zwerver in huis

Gordon heeft besloten om toch niet mee te doen aan Home Is Where the Heart Is. In het televisieprogramma neemt een bekende Nederlander tijdelijk een zwerver in huis. Deze zomer meldden verschillende media dat Gordon aan het programma zou meewerken.

De manager van de zanger laat aan RTL Boulevard weten dat Gordon het te druk heeft voor het programma. "Als hij het doet, moet je het wel integer doen en niet even als tussendoortje", vertelt de manager.

Home Is Where the Heart Is is van oorsprong een Australisch televisieprogramma. Bij onder anderen Henny Huisman komt een dakloze logeren. Het programma wordt in januari uitgezonden op RTL 4.

'Rovio slaat overnamebod Zynga af'

Als de geruchten kloppen heeft Angry Birds-maker Rovio afgelopen zomer besprekingen beëindigd waarin Zynga, bekend van de Facebookspellen, de ontwikkelaar voor een bedrag van 2,25 miljard dollar zou overnemen.

Het gerucht staat in een artikel van de New York Times over de harde zakelijke bedrijfscultuur bij Zynga. Volgens hetzelfde stuk zou Zynga eerder dit jaar ook al de overname van PopCap hebben verloren aan Electronic Arts.

Het volledige artikel is hier te lezen.

Lid RvC Ajax haalt hard uit naar Telegraaf

Paul Römer is één van de vijf huidige commissarissen binnen de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax. De beste man was vanavond aanwezig bij De Wereld Draait Door en haalde in dit tv-programma snoeihard uit naar De Telegraaf.

"Ik ben doodziek van wat ik in die krant heb gelezen over Ajax. Hele leugens, halve waarheden, pure propaganda. Dit heeft niks met journalistiek te maken", aldus Römer, die met deze uitspraak gelijk de toon zette.

Römer is zelf geen onbekende in de mediawereld, aangezien hij televisieproducent bij de NTR is. Toch kende hij de keerzijde van de media nog niet. "Ik ervaar nu wat het is als er feiten worden verdraaid, mensen worden zwart gemaakt en dat stelselmatig."

"Het heeft me toch verbaasd. Ik wist niet dat het zo erg was. Sommige mensen binnen Ajax, zoals Coronel en Van der Boog, durven hun mond niet meer open te doen. Bang dat ze anders door die krant worden aangepakt", ging Römer verder.

Tot slot liet de commissaris nog wel weten dat de benoeming van Louis van Gaal volgens het boekje is gegaan. "We waren vier, vijf maanden aan het zoeken. Alles verliep keurig volgens de regels. De vergadering was netjes uitgeschreven, maar Johan was er niet. Dit was de enige mogelijkheid om te zorgen dat er een goede directie zou komen."

Römer besloot met de conclusie: "Het is inhoudelijk een goede zet, die niet elegant was."

Mollema Nederlands wielrenner van het jaar

Bauke Mollema heeft de Gerrit Schulte Trofee gewonnen voor de beste Nederlandse wielrenner van 2011. De wielrenner van de Rabobankploeg kreeg in Den Bosch de voorkeur boven ploeggenoot Steven Kruijswijk en Wout Poels van Vacansoleil.

Mollema reed een sterk laatste half jaar. In een Tour de France-etappe werd hij al tweede, een prestatie dat hij in de Vuelta à España herhaalde. Bij die tweede tweede plaats veroverde hij eveneens de leiderstrui. Uiteindelijk werd hij vierde in het eindklassement en won hij het puntenklassement. In de Giro d'Emilia werd hij vervolgens nog tweede.

Doorrijder opgepakt door achterlaten kentekenplaat

Een 24-jarige man uit Meerssen die was doorgereden bij een aanrijding kon zondagochtend worden aangehouden doordat hij bij de botsing zijn kentekenplaat was verloren. De bestuurder reed de nacht ervoor een deel van een houten poort kapot van een boerderij in het Limburgse Waterval. Dat laat de politie maandag weten.

De auto van de man was zo vernield dat hij een koplamp en zijn kentekenplaat achterliet. Voor de gewaarschuwde politie was het vervolgens niet moeilijk om het adres van de eigenaar op te sporen.

De man werd in zijn huis aangehouden. Na het betalen van een fikse boete is hij weer vrijgelaten.

Matsoe Matsoe weer vrijgezel

Joey Spaan is weer vrijgezel. RTL Boulevard weet dat de Oh Oh Cherso-ster, beter bekend als Matsoe Matsoe, en zijn vriendin al een tijdje uit elkaar zijn.

Spaan stopte met Oh Oh Cherso omdat hij niet meer mee mocht doen van zijn vriendin. "En ik heb het allemaal al gezien en meegemaakt. Als je als meisje zijnde je vriend drie weken moet missen is het sowieso niet leuk", zei de Hagenees afgelopen zomer.

Matsoe Matsoe was te zien in Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol. Ook collega's als Little Princess, Jokertje en Sterretje werden bekend door deze realityreeks. In het tweede seizoen van Oh Oh Cherso maakte Joey plaats voor nieuwe castleden Gio, Kayleigh en Thomas.

'Grotere dreiging Al-Qaida in Noord-Afrika'

Het risico bestaat dat huurlingen die uit Libië zijn verdreven zich aansluiten bij Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM). Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague maandag gezegd.

Hague zei in het Lagerhuis bezorgd te zijn dat onbewaakte wapenvoorraden uit Libië in handen zijn gevallen van AQIM na de val van Gadhafi. Daarnaast heeft AQIM volgens Hague de banden aangehaald met Boko Haram, de radicaalislamitische sekte in Nigeria.

Volgens Hague vormt AQIM een steeds grotere dreiging in de Sahel-regio, die zich uitstrekt van Mauritanië tot Tsjaad.

Misbruik katholieke kerk al in jaren vijftig bekend

De rooms-katholieke kerk wist al in de eerste helft van de jaren vijftig van kindermisbruik in internaten. In 1954 schreef Canisius, de algemeen overste van de fraters van Tilburg, in een nieuwsbrief: "Mannen wees toch voorzichtig in de omgang met kinderen en maak jezelf niet voor een heel leven ongelukkig. Houd je handen thuis." De brief is in het bezit van RTL Nieuws.

De kerk heeft altijd beweerd niet op de hoogte te zijn van het misbruik. Canisius spreekt expliciet over seksueel misbruik. "De laatste jaren komt ontucht met kinderen frequenter voor dan vroeger", stelt hij in de brief.

In de aanhef staat dat de brief moest worden voorgelezen door de leidinggevenden van de internaten. Daarna moest hij achter slot en grendel worden opgeborgen.

KNVB schorst Braber voor één duel

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft Braber voor de duur van twee duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk. De speler van RKC Waalwijk kreeg gistermiddag, tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord (1-2), een rode kaart.

Braber kreeg deze prent, omdat hij Otman Bakkal met een forse sliding onderuit haalde. Arbiter Kevin Blom twijfelde geen moment en toonde de speler van de Waalwijkers het rood. Na afloop van de wedstrijd liet de leidsman weten dat er ernstig letsel had kunnen ontstaan.

Robert Braber
Braber verlaat met rood spugend het veld (Foto: Pro Shots)

Door deze schorsing mist Braber de wedstrijd tegen Vitesse, die voor zondag op het programma staat. Ook Sander Duits en Ard van Peppen zijn er tegen de Arnhemmers niet bij. Zij liepen tegen de Rotterdammers tegen hun vijfde gele kaart van het seizoen aan, wat een automatische schorsing betekent.

Tot slot is ook trainer Ruud Brood er niet bij. Hij is nog een wedstrijd geschorst, omdat hij tijdens de wedstrijd tegen sc Heerenveen (1-1) de vierde official een duw zou hebben gegeven.

Actrice Anne Hathaway verloofd

Anne Hathaway kan haar hoofd gaan breken over een trouwjurk. De 28-jarige actrice is ten huwelijk gevraagd door haar 30-jarige vriend, acteur en sieradenontwerper Adam Shulman. Dat bevestigt een woordvoerder van Hathaway aan het Amerikaanse blad People.

Hathaway, die haar verloofde in november 2008 leerde kennen, werd zondag in New York gespot met een grote ring om haar vinger. Wanneer Shulman precies op z'n knieën is gegaan, is niet bekend.

"Adam heeft mijn hele plan in de war geschopt", grapte Hathaway eerder over haar relatie. "Mijn plan was een tijdje single te blijven, maar toen viel ik als een blok voor hem."

De actrice, bekend van films als The Princess Diaries en The Devil Wears Prada, was slechts een paar maanden vrijgezel toen ze Shulman tegen het lijf liep. Haar relatie met de Italiaanse Raffaello Follieri liep in juni 2008 na vier jaar op de klippen. Vier maanden na de breuk werd Follieri veroordeeld tot 4,5 jaar cel wegens fraude.

Riddick 3 weer op de rails

Het vervolg op The Chronicles of Riddick kan toch worden gemaakt. One Race Films, de productiemaatschappij van hoofdrolspeler en coproducent Vin Diesel, heeft de openstaande rekeningen betaald, waardoor de productie nu doorgang kan vinden. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Eind vorige maand werd bekend dat de productie van The Chronicles of Riddick: Dead Man Stalking op losse schroeven was komen te staan. De eigenaar van de filmstudio waar de opnames plaatsvonden had de cast en crew de toegang geweigerd omdat er nog onbetaalde rekeningen lagen. Die zijn nu betaald, zegt de eigenaar.

In Dead Man Stalking is de duistere antiheld Riddick voor dood achtergelaten op een verlaten planeet. Hij moet het opnemen tegen allerlei vijandige aliens en wordt belaagd door premiejagers vanuit het hele heelal. Maar al snel blijkt dat hij ze allemaal heeft weten manipuleren voor zijn eigen machtsspelletjes.

Diesel was in 2000 voor het eerst te zien als Richard B. Riddick in de tv-film The Chronicles of Riddick: Into Pitch Black, die het achtergrondverhaal van de hoofdpersoon vertelde. Datzelfde jaar was hij als hetzelfde personage te zien in de bioscoopfilm The Chronicles of Riddick: Pitch Black. Vier jaar later verscheen de animatiefilm The Chronicles of Riddick: Dark Fury, die rechtstreeks op dvd uitkwam en waarvoor Diesel de stem van Riddick insprak.

De opnames van Dead Man Stalking worden naar verluidt op 28 december hervat. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.


Riddick 3 weer op de rails (Foto: Novum)

Milan wil Tévez gratis overnemen

AC Milan gaat proberen Carlos Tévez, nu nog uitkomend voor Manchester City, naar Italië te halen. Dit liet algemeen directeur Adriano Galliani aan diverse Engelse media weten. De Italiaanse ploeg wil geen transfersom op tafel leggen.

Galliani was duidelijk over de transferwensen van de Italiaanse landskampioen. "Wij zullen ons in de winterstop alleen versterken met huurlingen", liet hij weten aan de Engelse media. "Daarnaast zullen we bij alle gehuurde spelers een optie tot koop in het contract laten opnemen. Dat geldt ook voor de mogelijke transfer van Tévez."

Tévez zou bij Milan de opvolger moeten worden van Antonio Cassano. De Italiaanse spits komt zeker een half jaar niet meer in actie voor Milan, nadat hij een operatie heeft ondergaan aan zijn hart.

Komisch duo Flight of the Conchords maakt film

Het muzikale, komische duo Flight of the Conchords werkt aan een speelfilm. Bret McKenzie zegt een film te willen maken met zijn muzikale partner Jemaine Clement. "We hebben alleen nog een verhaal nodig", zegt de Nieuw-Zeelandse komiek tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Ik ga morgen terug naar Nieuw-Zeeland, misschien nemen we de film volgende week op en monteren we een week later", grapte McKenzie. "Waarschijnlijk hebben we over een maand de première."

Het duo heeft twee seizoenen een komedieserie gehad op de Amerikaanse betaalzender HBO. In de sitcom gebasseerd op hun leven deden de twee komieken verwoede pogingen om door te breken in de Verenigde Staten. Of het filmscenario hier iets mee te maken heeft, is onbekend.

De 35-jarige McKenzie heeft dit jaar de muziek verzorgd van The Muppets. De film over de beroemde poppen komt in Nederland op 8 februari uit. Hij heeft ook een klein rolletje in The Hobbit: An Unexpected Journey.


Komisch duo Flight of the Conchords maakt film (Foto: Novum)

[WB] Das en Mulder maken plaats in Heerenveen

Schaatsers Anice Das en Michel Mulder worden in de selectie voor de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen vervangen. Dat maakte de KNSB maandag bekend. Janine Smit neemt de plaats in van Das, die alleen de 500 meter zou rijden. Mulder moet zijn startplek op de 1000 meter afstaan aan Mark Tuitert. De 500 meter rijdt hij wel.

De KNSB wees vrijwel dezelfde ploegenachtervolgingteams aan. Alleen bij de vrouwen was er een verandering. Linda de Vries start in plaats van Diane Valkenburg. De voorgenomen strategie om meer langeafstandsrijders op te stellen wordt pas later in het seizoen toegepast.

Frankrijk heft verbod aanplant genmais op

De Franse Raad van State heeft maandag een verbod op de aanplant van genetisch gemodificeerde mais opgeheven. De hoogste bestuursrechter deed de uitspraak naar aanleiding van een klacht van de Amerikaanse zaadfabrikant Monsanto en andere belanghebbenden.

Het Franse ministerie van landbouw had de aanplant van de genetisch gemodificeerde mais MON 810 in 2007 en 2008 opgeschort. Volgens de raad heeft het ministerie niet hard kunnen maken waarom dit moest gebeuren of dat er gevaar bestond voor de gezondheid van mensen, dieren of de omgeving.

Milieuorganisaties hebben met zorg op de uitspraak gereageerd.

Duitser verwekte drie kinderen bij dochter

Een Duitse man wordt ervan verdacht zijn dochter meer dan dertig jaar seksueel te hebben misbruikt en drie kinderen bij haar te hebben verwekt. Dat heeft het Duitse persbureau Dapd gemeld.

Adolf B. heeft maandag bij de start van het proces toegegeven veelvuldig seks te hebben gehad met zijn dochter, die inmiddels 46 is, maar ontkende haar te hebben gedwongen. Zijn dochter zou vaak het intiatief hebben genomen, aldus B.

Volgens de aanklagers sloeg de man zijn dochter en heeft hij haar met een mes bedreigd. Het misbruik begon volgens het Duitse OM toen het meisje 12 of 13 jaar oud was. De dochter is van drie kinderen bevallen. Ze waren allen gehandicapt en twee zijn als zuigeling gestorven.

De man is onder andere 497 gevallen van verkrachting en incest ten laste gelegd. Hij kan vijftien jaar celstraf krijgen.

IDTV gaat verder zonder filmtak

IDTV stoot volgende maand zijn filmtak af. De Nederlandse productiemaatschappij gaat zich alleen nog toeleggen op de productie van tv-programma's, documentaires en evenementen. Frans van Gestel en Arnold Heslenfeld, beiden directeur van IDTV Film, brengen deze films onder in hun nieuwe productiebedrijf Topkapi Films. Dat laat Topkapi Films maandag weten.

IDTV Film ontstond in de huidige vorm vier jaar geleden door samengaan van Motel Films en IDTV Film. Van Gestel produceerde eerst alleen en later samen met Heslenfeld films als Joy, Het Geheim, Black Butterflies, Code Blue en De Heineken Ontvoering. De rechten op deze films gaan mee naar Topkapi Films.

Braziliaanse regisseur sterft bij filmfestival

Filmmaker Oscar Maron Filho kreeg zondag tijdens een forumdiscussie op het 42e International Film Festival of India een hartaanval. De 56-jarige Braziliaan werd meteen naar het nabijgelegen ziekenhuis gebracht, waar hij overleed. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Filho was op het festival in Goa met zijn nieuwe film Mario Filho, The Creator of Crowds, over de bekende Braziliaanse sportjournalist. Het festival heeft een speciale afdeling gereserveerd voor voetbalgerelateerde films.

De Braziliaan was naast filmmaker zelf ook journalist. Voor Canal 100 Newsreel maakte hij korte films als Bye Bye Romario, Pelé, O Papa Da Bola en Pelé Gol Mil.

Het stoffelijk overschot van Filho wordt woensdag teruggevlogen naar Brazilië. Wanneer de begrafenis plaatsvindt, is nog onbekend.

Federer: "Kijk uit naar een nieuw zwaar seizoen"

Roger Federer won gisterenavond voor de zesde keer de seizoenssluiting van het tennis. Hij wist in drie sets Jo Wilfried-Tsonga opzij te zetten. De Zwitser keek na de finale vooral uit naar 2012, waarin hij wil gaan voor een grandslamzege.

"Ik heb er dit jaar een aantal gemist, net als vorig jaar, dus het voelt alsof ze heel dichtbij zijn", zei Federer. "Maar misschien ook niet, andere spelers zullen hier ook wat over te zeggen hebben." Hiermee doelt hij vooral op Novak Djokovic en Rafael Nadal, die dit jaar de grand slams verdeelden, waarbij de Serviër er drie won.

"Novak is de speler van het jaar. Iemand die vanaf het begin van het jaar veertig wedstrijden kan winnen, verdient het om het hele jaar bovenaan te staan. Andy Murray speelde ook een erg goed seizoen. Hij zal volgend jaar heel moeilijk te verslaan zijn. En Rafa is altijd klasse. Hij is altijd een bedreiging, voor alle grote toernooien."

"Het ziet er goed uit, we zagen ook dat de nummers vijf tot en met acht bijzonder dicht bij elkaar zitten. Eigenlijk hebben we een geweldige top-tien, of twintig zelfs. Ik kijk uit naar een zwaar nieuw seizoen", zo sloot Federer af.

Eerste concept art Rainbow Six: Patriots

Ubisoft heeft zojuist de eerste concept art van de nieuwste Rainbow Six, namelijk Rainbow Six: Patriots vrijgegeven. Het geeft helaas nog geen duidelijke beelden van de gameplay zelf, maar indrukwekkend zijn ze wel.

We zullen tot 2013 moeten wachten, dan komt Rainbow Six: Patriots uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Geniet in de tussentijd van de onderstaande plaatjes:

rb6patriots1

rb6patriots2

rb6patriots3

rb6patriots4

rb6patriots5

Nieuwe aanpak kindermishandeling

Bij een melding van kindermishandeling gaan artsen, jeugdzorg en justitie voortaan gelijktijdig onderzoek doen naar het kind en de gezinssituatie. Alle betrokken instanties gaan werken met één gezamenlijk plan van aanpak voor de veiligheid van het kind, de hulpverlening in het gezin en de aanpak van de daders. Dat staat in een actieplan tegen kindermishandeling, dat het kabinet maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

Deze van oorsprong Amerikaanse aanpak moet ervoor zorgen dat kinderen sneller en beter worden geholpen. Kindermishandeling is een groot probleem in de Nederlandse samenleving, met jaarlijks circa 119.000 slachtoffers. Het actieplan moet de komende vijf jaar voor een krachtige aanpak zorgen.

Zo wordt bijvoorbeeld vaker op huisbezoek gegaan bij gezinnen waarover zorgen bestaan. Ook kan de kinderrechter vaker opgroeiondersteuning aan ouders opleggen. Het kabinet neemt verder maatregelen om daders harder aan te pakken en ook wordt de strijd tegen kinderpornografie geïntensiveerd.

Sinds enige maanden bestaat er al een speciale app voor smartphones, die leraren en huisartsen helpt bij het signaleren en melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het wordt voor professionals wettelijk verplicht om de zogeheten meldcode voor kindermishandeling en huiselijk geweld te gebruiken.

Regering van Koeweit treedt af

De regering van Koeweit is maandag afgetreden. De emir, sjeik Sabah Al Ahmed Al Sabah, heeft het ontslag aanvaard en het kabinet gevraagd de lopende zaken af te handelen. Het is nog onduidelijk of er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De premier, sjeik Nasser Al Mohammad Al Sabah, een neef van de emir, ligt onder vuur van de oppositie vanwege beschuldigingen van corruptie. Later maandag staat in Koeweit een grote demonstratie gepland. Betogers bestormden eerder deze maand het parlement, uit woede over berichten dat regeringsgezinde parlementsleden staatsgelden hadden overgeheveld naar bankrekeningen in het buitenland. De minister van buitenlandse zaken trad vorige maand al af vanwege de rol die zijn departement daarbij zou hebben gespeeld.

Het is onzeker of het aftreden van de regering de gemoederen zal bedaren. Er wordt volop gespeculeerd dat de emir de nu afgetreden premier na verkiezingen gewoon opnieuw zal benoemen.

De zeer gevarieerde oppositie, van progressieven tot islamisten, beschuldigt de autoriteiten ervan de politieke openheid terug te draaien en huiszoekingen en arrestaties te verrichten om andersdenkenden monddood te maken. De onrust zal waarschijnlijk niet leiden tot een omwenteling, maar baart de bondgenoten van Koeweit wel zorg. Na de terugtrekking uit Irak wil het Pentagon duizenden Amerikaanse militairen extra in Koeweit en andere staten in het Golfgebied stationeren.

DICE verduidelijkt Battlefield 3 "Gun-tweak"

Afgelopen weekend meldde de gamewebsite Examiner.com dat de manier waarop wapens werken in Battlefield 3 meer getweaked was naar de manier waarop ze werken in Battlefield: Bad Company 2. Deze uitspraak was gebaseerd op een tweet van de gameplaydesigner van Battlefield 3, Alan Kertz. De tweet luidt: "Working with a coder today to make Semiautomatic weapons fire smoother (like it was in BC2). STill some work to be done, hopefully soon."

Deze tweet leidde tot verwarring onder gamers, velen geloofden namelijk dat het schieten van wapens in Battlefield 3 veel soepeler zou werken, zoals in Battlefield: Bad Company. Het blijkt dat dit één groot misverstand is. Dat is het voor- en nadeel van Twitter; makkelijke toegang tot meldingen van developers, maar ze kunnen heel snel verkeerd begrepen worden. Alan Kertz meldde vandaag namelijk dat de damage die de wapens doen niet verandert, maar de wanier waarop ze schieten is verbeterd, waardoor de wapens niet vast komen te zitten.

battlefield 3

'Nieuwe dopingzaken in wielrennen door biologisch paspoort'

Er zitten in het wielrennen weer enkele nieuwe dopingzaken aan te komen. Dit meldt UCI-voorzitter Pat McQuaid bij Cyclingnews. De biologische paspoorten van enkele renners gaven reden voor nader onderzoek en daaruit gaan mogelijk nieuwe zeken voortvloeien.

"Ik weet nog niet precies waar we staan met die zaken, maar er worden momenteel enkele atleten onderzocht", zei McQuaid. "We denken dat er een zaak tegen ze aan zit te komen. We zullen nog moeten afwachten, er is nog geen beslissing genomen. Ik kan niet zeggen of het gaat om twee of drie sporters. Het kan weken of dagen duren voordat het naar buiten komt."

Feyenoord verlengt contract Lamprou

Feyenoord heeft een principeakkoord met reservedoelman Kostas Lamprou bereikt. Als de keeper bijtekent ligt hij tot 2015 vast in Rotterdam.

Technisch directeur Martin van Geel is lovend over de 20-jarige Lamprou op de officiële website van Feyenoord. "Hij speelt al langere tijd voor deze club en past bij Feyenoord. We zien een mooie toekomst voor hem weggelegd."

De sluitpost zelf was ook verheugd over het bijna voldongen feit. "Ik ben hier echt heel blij mee. De club is tevreden over mij en ik ben tevreden over de club. Als jeugdspeler was het een droom om het eerste elftal te halen. Dat is gelukt. Ik ben nu tweede keeper, dus ik moet nog even geduld hebben."

Lamprou heeft een duidelijke doelstelling: eerste keeper worden in De Kuip. "Als mijn kans komt, moet ik die grijpen. Het is een goed teken dat de club nu met mij door wil. Ik werk elke dag hard om mezelf verder te ontwikkelen. De club ziet die ontwikkeling gelukkig ook."

Lamprou maakte dit seizoen al één keer zijn opwachting. De 20-jarige Griek speelde mee in het verloren bekerduel met Go Ahead Eagles.

Nadal moe maar gemotiveerd voor Davis Cup

Rafael Nadal is moe, maar wel gemotiveerd om Spanje naar zijn vijfde Davis Cupzege te leiden. Dat zei de nummer twee van de wereld maandag. "Het belangrijkste is nu elke dag honderd procent te geven met het enthousiasme dat nodig is om de Davis Cup te winnen." Vrijdag tot en met zondag neemt Spanje het in Sevilla tegen Argentinië op in de finale van het landentoernooi.

Nadal werd vorige week in de poulefase van de ATP World Tour Finals uitgeschakeld. Hij liet Spanje daarna schrikken door te zeggen dat hij 'minder passie voor het spelletje' had. Maandag verduidelijkte hij zijn opmerking. "Het is niet zozeer een verlies van passie, maar meer een vermoeidheid na jaren, week in, week uit, op dit niveau te hebben gespeeld."


Nadal moe maar gemotiveerd voor Davis Cup (Foto: Novum)

Zanetti lovend over spel Castaignos

Luc Castaignos schoot Inter Milan afgelopen weekend naar de drie punten tegen Siena. Onze landgenoot scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Dit levert hem lovende kritieken op. Vorige week gaf zijn ploeggenoot Walter Samuel de aanvaller de nodige complimenten. Ook Javier Zanetti, aanvoerder van Inter Milan, is lovend over Castaignos.

"Luc is erg verlegen en etaleert zich niet graag op de voorgrond, maar heeft toch al zijn plaats in de selectie gevonden", aldus Zanetti, clubicoon bij Inter, in de Italiaanse media. "We moeten niet vergeten dat hij in de zomer op zeer jonge leeftijd de overstap naar het buitenland heeft gemaakt. Hij moet de taal nog leren en zich aanpassen aan zijn nieuwe omgeving."

De 38-jarige Argentijn erkent dat talentvolle spelers goed zijn voor Inter. "Jonge spelers als Luc voegen veel aan onze selectie toe, omdat zij bereid zijn om te vechten voor hun plaats. Ze laten zich ondanks de grote druk ook steeds meer gelden, het geeft ons een nieuw en fris gezicht."

Vermoeide Stybar last rustpauze in

Zdenek Stybar last een korte pauze in tijdens het veldritseizoen. De Tsjechische wereldkampioen heeft last van vermoeidheid na een lang wegseizoen en nu ook de resultaten (zesde in Gieren, vierde in Koksijde) tegenvallen beseft hij dat hij te vermoeid is.

"Stilaan besef ik dat het tijd is om te rusten. Mijn lichaam zegt stop," vertelde de Tsjech tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws. "We zijn nog maar eind november, het seizoen duurt nog lang. Dit is niet het moment om in paniek te slaan, ik moet gewoon opnieuw beginnen. Ik hoop dat de rust en de zon in Mallorca me deugd zullen doen."

Podolski betrokken bij verkeersongeluk

Lukas Podolski is maandag betrokken geraakt bij een verkeersongeluk. De aanvaller van 1. FC Köln en het Duitse elftal kwam op weg naar de training in botsing met een andere auto, maar bleef ongedeerd. Drie van de vier inzittenden van het andere voertuig raakten lichtgewond. Ze moesten naar een ziekenhuis worden gebracht, meldt de Duitse krant Bild.

De 26-jarige aanvaller, die aan de wedstrijd vrijdag tegen Borussia Mönchengladbach een lichte kuitblessure overhield, sluit naar verwachting woensdag weer aan bij de groepstraining. Het meespelen van de spits in het competitieduel tegen VFB Stuttgart komende zaterdag komt niet in gevaar.

Podolski is blij dat de gevolgen van het ongeluk mee lijken te vallen. "Ik heb meteen naar de gezondheid van de inzittenden gevraagd. Gelukkig is het niet ernstig", laat hij op de website van zijn club weten.

Wekelijkse Nintendo-downloads

Nintendo heeft elke week een aantal nieuwe titels die je kunt downloaden voor jouw DSi of 3DS in de vorm van DSiWare. 3DS heeft daarnaast ook oude klassiekers die je kunt downloaden via de Virtual Console. Dit is de lijst met titels die vanaf donderdag in de eShop staan.

  • Zen Pinball 3D (3DS) - €5
  • Lock 'N Chase (3DS Virtual Console) - €3
  • Castle Conqueror Revolution (DSiWare) - €5
  • 21: Blackjack (DSiWare) -€2
  • Gnomz (WiiWare) - 500 Wii Points

'T-Mobile wijzigt abonnement in nadeel vaste klant'

De wijziging in telefonieabonnementen die T-Mobile doorvoert bij een aantal vaste klanten is zeer nadelig voor de maandelijkse kosten. Dat stelt Stichting Meldpunt Collectief Onrecht naar aanleiding van een brief die klanten hebben gekregen.

Verschillende vaste klanten hebben afgelopen maand geklaagd bij de stichting over de brief van T-Mobile. Hierin schrijft de provider dat het vanwege de versimpeling van het aanbod het aantal soorten abonnementen terugbrengt. De stichting verwijt T-Mobile hierbij niet expliciet te melden dat mobiele gesprekken voortaan per minuut worden afgerekend, in plaats van per seconde.

Door de wijziging in het aanbod van T-Mobile vervalt het abonnement van de klant. In de brief adviseert T-Mobile vervolgens welk abonnement het beste gekozen kan worden, op basis van belgedrag of het huidige maandbedrag. Alleen in de kleine letters wordt gemeld dat daarbij per minuut wordt afgerekend.

Volgt de abonnee het advies op, dan kunnen de kosten alsnog flink hoger uitvallen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het afronden naar hele minuten flink meer maandlasten oplevert.

Volgens een Portugees onderzoek duurt een gesprek gemiddeld 63 à 66 seconden. Wanneer per minuut wordt gefactureerd, lopen de kosten met tientallen procenten op. Bellen.com becijferde eerder dat het om een stijging van dertig procent gaat.

Eerder deze maand werd bekend dat KPN Mobiel, Hi en Telfort voor de rechter zijn gedaagd door de stichting en een aantal klanten, vanwege de minutenafronding. De stichting verwijt KPN, het bedrijf achter de drie merken, dat klanten niet goed op de hoogte zijn gesteld van de wijzigingen in de voorwaarden. De stichting eist compensatie en een verbod op afrekening per minuut.

De stichting wacht de uitkomst van de rechtszaak tegen KPN af, voordat het gerechtelijke stappen gaat nemen tegenover T-Mobile. T-Mobile zegt pas dinsdag te kunnen reageren.

Van incest verdachte militair weer vast

De 29-jarige militair die wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zijn kinderen zit weer vast. Vrijdag werd hij door de rechter-commissaris van de rechtbank in Arnhem op vrije voeten gesteld. Justitie ging hiertegen in beroep, waarna de raadkamer maandag bepaalde de schorsing van de voorlopige hechtenis op te heffen.

De man, die tot voor kort scoutingleider in het Limburgse Meerssen was, werd vorige week aangehouden. In een onderzoek naar de man werd door de marechaussee eerder al kinderporno aangetroffen. Tot nu toe is niet gebleken dat de man ontucht heeft gepleegd met kinderen van de scouting.

Nieuwe Nvidia-drivers verhelpen problemen

Nvidia heeft nieuwe de nieuwe GeForce 290.36 bèta-drivers uitgebracht. De nieuwe drivers moeten problemen met onder andere Skyrim, Modern Warfare 3, Batman: Arkham City en Battlefield 3 oplossen. Bekijk de volledige beschrijving van de driver hieronder, downloaden kan hier.

NVIDIA Ambient Occlusion

  • Adds NVIDIA Control Panel ambient occlusion support for The Elder Scrolls V: Skyrim.
  • Adds NVIDIA Control Panel ambient occlusion support for Call of Duty: Modern Warfare 3.

NVIDIA PhysX

  • Updates PhysX System Software to version 9.11.1107 for the best PhysX experience in Batman: Arkham City.

NVIDIA Surround

  • Enables NVIDIA Surround support for Intel X79 SLI-certified motherboards.

NVIDIA SLI

  • Added or updated SLI profiles for Crysis 2, Heroes and Generals, Inversion, Stronghold 3, and Syndicate.

3D Vision

  • Adds support for 3D Vision over native DisplayPort 1.1 connection – available on BenQ XL2420T and BenQ XL2420TX monitors.
  • Added or updated the following 3D Vision game profiles:
    • Call of Duty: Modern Warfare 3 – Rated Good
    • Cang Sheng – Rated Good
    • Diablo 3 – Rated Good
    • Fei fei – Rated Good
    • Final Combat – Rated Good
    • L.A. Noire – Updated Rating To 3D Vision Ready
    • LEGO Harry Potter: Years 5-7 – Rated Fair
    • Qian Nv You Hun Online – Rated Good
    • QQ Xi You – Rated Good
    • Sonic Generations – Rated Good
    • Xian Tu – Rated Good
    • Yong Bing Tian Xia Online – Rated Good

HD Audio

  • Updates HD Audio driver to version 1.3.9.0.

Bug Fixes

  • Fixes random flickering as Windows boot logo is loading or fading away.
  • Fixes corruption in Crysis 2 with SLI and lower quality shadow settings.
  • Fixes ability to set Surround resolutions to 5760×1080 using custom resolutions.
  • Fixes some random instances of triangular artifacts when playing Battlefield 3.
  • Fixes corruption and flickering of some objects in Battlefield 3 in the New York single-player level when anti-aliasing is enabled.
  • Fixes corruption seen in Settlers 7 with the NVIDIA 275.33 drivers.
  • Fixes playback of videos or live TV using Window Media Center resulting in a black screen.
  • Fixes the issue where 1920×1080 @60Hz PC resolution mode switched down to @59Hz.
  • Fixes mouse cursor flickering and shaking in Crysis 2, Battlefield: Bad Company 2, Deus Ex and Civilization V when SLI is enabled when using 3DTV Play.

Day-one patch voor Assassin's Creed: Revelations

Na de kritiek op de buggy pc-versies van voorgaande games uit de Assassin's Creed-reeks, besluit Ubisoft het deze keer wat beter aan te pakken. Ze komen voor Assassin's Creed: Revelations namelijk met een day-one patch, zodat de pc-gamers onder ons een betere Assassin's Creed-ervaring zullen hebben. Hieronder een lijst met alle fixes:

  • Fixed probleem waarbij, in sommige situaties, rookbommen niet goed werkten
  • Fixed probleem van een Dares die niet goed weergegeven werd
  • Fixed diverse text-overlaps veroorzaaktdoor het gelocalizeerde representatie van toetsenbord-knoppen
  • Meerdere grafische verbeteringen gerelateerd aan NVidia 3D vision (Toegevoegde Sky-rendering optie in het menu)
  • Diverse kleine camera-gerelateerde problemen zijn nu opgelost, de camera volgt nu een net gerespawnde speler als hij de Center Camera-knop vaak indrukt
  • Fixed bepaalde problemen die soms voorkomen als er wordt gewisseld tussen uitvoeringen
  • Eyefinity aanpassingen voor superbrede resoluties
  • Diverse verbeteringen en fixes in de multiplayer, gerelateerd aan het Friends-systeem
  • Het Voice Chat-icoon wordt nu juist weergegeven wanneer het uitstaat
  • Fixed problemen met het spelen van het spel in offline-modus

De patch komt uit op 2 december, dezelfde dag als de release van de PC-versie van Assassin's Creed: Revelations.

assassins creed revelations

PvdA en PVV willen voetbalwet aanscherpen

De PvdA en PVV willen de voetbalwet aanscherpen om zo hooligans harder te kunnen aanpakken. Beide partijen hebben hiertoe maandag een wetswijziging aangekondigd, laat Tjeerd van Dekken (PvdA), een van de initiatiefnemers, weten.

De partijen willen de huidige wet op een aantal punten wijzigen. Zo moet het stadionverbod dat kan worden opgelegd voortaan gelden voor alle stadions. Voetbalsupporters die zich misdragen kunnen nu een gebiedsverbod opgelegd krijgen voor negentig dagen. Dat moet worden verlengd tot een jaar. Ten slotte moet het boetebedrag voor overtreding van het verbod omhoog naar 7600 euro.

De huidige voetbalwet is 'niet afdoende' om het voetbalgeweld tegen te gaan, licht Van Dekken het initiatief toe, dat hij samen heeft genomen met Richard de Mos (PVV). Met de aangescherpte wet kan 'het kaf van het koren' worden gescheiden, verwacht hij.

Het is de bedoeling dat de aangescherpte wet in september van kracht wordt, tegelijk met de start van het nieuwe voetbalseizoen.

Cyber Monday op Xbox Live

Het is vandaag Cyber Monday op Xbox Live en dat houdt in dat enkele games korting krijgen. Vandaag krijgen vier games korting waarvan twee games 50%, één 70% en nog een 75%. Bekijk de vier games en hun nieuwe prijzen hieronder. De aanbiedingen gelden alleen vandaag.

  • Mortal Kombat Arcade Collection: normaal 800 MSP, nu 400 MSP
  • Dungeons & Dragons Daggerdale: normaal 1200 MSP, nu 600 MSP
  • Beyond Good & Evil: normaal 800 MSP, nu 240 MSP
  • Risk Factions: normaal 800 MSP, nu 200 MSP

NAVO-militairen gewond geraakt in Kosovo

Twee NAVO-militairen zijn maandag in het noorden van Kosovo gewond geraakt bij confrontaties met betogers. Dat heeft een woordvoerder van het bondgenootschap gezegd. De demonstranten probeerden te beletten dat de vredestroepen een wegblokkade verwijderden.

Een militair liep een schotwond in zijn schouder op, de ander werd in zijn been getroffen. De Duitse en Oostenrijkse vredestroepen zetten op hun beurt rubberkogels, waterkanonnen en traangas in om de betogers te verdrijven. NAVO-troepen in Kosovo zijn geïnstrueerd voortaan met scherp te schieten als ze worden aangevallen, aldus de woordvoerder. Ten minste twee betogers raakten gewond en zijn voor behandeling naar een ziekenhuis overgebracht.

De vredestroepen zijn er met behulp van zwaar materieel in geslaagd de wegblokkade bij het stadje Zubin Potok op te ruimen. Een hoofdweg die het etnisch-Albanese zuiden van Kosovo verbindt met het overwegend door Serviërs bewoonde noorden loopt langs het stadje.

Al maanden blokkeren de Kosovaarse Serviërs de belangrijkste wegen in Kosovo. De Serviërs zijn hiertoe overgegaan omdat de Kosovaarse autoriteiten douaneposten willen inrichten langs de grens tussen Kosovo en Servië. De Serviërs, een minderheid in Kosovo, zien dit als een poging het noorden te onderwerpen aan de wil van de etnisch-Albanese autoriteiten. Zij beschouwen Kosovo als deel van Servië en erkennen de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo niet.

Ruim twintig NAVO-militairen raakten vorige week dinsdag nog gewond, van wie een ernstig, bij confrontaties met Servische betogers. Ook toen probeerden de troepen een wegblokkade op te ruimen.


NAVO-militairen gewond geraakt in Kosovo (Foto: Novum)

Man overleden bij ongeluk op A7

Een 50-jarige automobilist uit Veendam is zondagavond overleden bij een aanrijding tussen twee personenauto's op de A7 ter hoogte van Scharmer. De auto van de man kwam op zijn kant terecht en kwam tegen een boom tot stilstand. De man raakte bekneld en overleed ter plekke aan zijn verwondingen, meldt de politie maandag.

De andere auto raakte te water. De inzittenden, een 65-jarige man en een 65-jarige vrouw uit Harkstede, konden zelfstandig uit de auto klimmen. Na controle van ambulancepersoneel bleken zij zonder kleerscheuren van het ongeluk af te zijn gekomen.

De A7 is een tijdlang afgesloten geweest. Over de toedracht van het ongeluk is nog geen duidelijkheid.

Dreigtwitteraar Maassluis op vrije voeten

De 15-jarige jongen uit Maassluis die zondagavond werd aangehouden omdat hij op Twitter had gedreigd met een schietpartij in een winkelcentrum, is weer vrij. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag gezegd. De jongen moet zich later nog wel verantwoorden voor de kinderrechter.

De schietpartij in winkelcentrum De Koningshoek in Maassluis zou zondag om 19.30 uur plaatsvinden, zo twitterde de puber. Agenten arresteerden hem een uur daarvoor in zijn woning. De jongen verklaarde dat hij wilde kijken welke gevolgen zijn tweet zou hebben.

Purmerender steekt woningovervallers neer

Een 19-jarige man uit Purmerend heeft vrijdagochtend twee mannen neergestoken die een overval pleegden op zijn woning. Vijf mannen zijn aangehouden. Het gaat om twee bewoners en drie overvallers.

Vier gewapende mannen drongen in de nacht van vrijdag rond 03.45 uur op zaterdag de woning van het gezin aan de Cornelis Edelmanstraat binnen. Ze bedreigden de bewoners en eisten geld. De 19-jarige bewoner werd daarbij geschopt en geslagen.

Toen de overvallers merkten dat een van de bewoners de politie had ingeschakeld, gingen ze ervandoor. In hun vlucht werden twee overvallers met een mes aangevallen door de 19-jarige Purmerender. Hij stak ze meerdere keren.

Twee 18-jarige overvallers uit Purmerend raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Ze zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en zitten vast. Ook een 21-jarige overvaller werd aangehouden. De vierde overvaller is nog voorvluchtig. De politie hield ook de 19-jarige en een 17-jarige bewoner aan. De jongste verdachte is inmiddels weer op vrije voeten.

EU wil databescherming aanscherpen

De Europese Unie wil de wirwar aan nationale wetten over databescherming vervangen door middel van een algemene voor de hele Unie geldende hervorming. Dat heeft Eurocommissaris voor justitie Viviane Reding maandag gezegd.

Veel van de bestaande wetten zijn de Unie een gruwel. Zij zijn in het leven geroepen in het tijdperk voor Facebook en vergelijkbare sociale netwerksites hun opmars begonnen en zijn daardoor behoorlijk gedateerd.

Reding wil dat sociale netwerksites meer openheid over hun werkwijze verschaffen. Zij heeft een plan opgesteld waarin bedrijven, zoals internetproviders, meer verantwoordelijkheden krijgen en gebruikers moeten informeren over welke gegevens worden verzameld, voor welke doeleinden en hoe deze worden opgeslagen.

Waarnemers van de EU tonen zich bezorgd over de wijze waarop commerciële internetdiensten persoonlijke gegevens van hun klanten gebruiken om adverteerders aan te trekken en dringen aan op het waarborgen van privacyrechten van internetgebruikers.

"Bedrijven hebben een extra verantwoordelijkheid wanneer persoonlijke gegevens hun belangrijkste economische bezit vormen", aldus Reding.

Bestaande EU-wetgeving dateert uit 1995, lang voordat Facebook en andere sites in het leven werden geroepen. De Unie verwacht begin volgend jaar een wetsvoorstel gereed te hebben, waarna het nog anderhalf jaar kan duren voor de wet van kracht wordt.

In afwachting hiervan moeten eerst de nodige plooien tussen de diverse lidstaten worden gladgestreken. Frankrijk en Duitsland zijn voorstander van strengere privacywetgeving, Ierland, Groot-Brittannië en andere landen streven marktvriendelijkere regels na.

Uit een opiniepeiling onder EU-ingezetenen bleek vorig jaar dat 75 procent van de Europeanen zich zorgen maakt over de wijze waarop bedrijven met hun gegevens omspringen.

Gabe Newell: Piraterij stijgt door DRM

Door de beperkingen van het DRM system gaan gamers sneller spellen downloaden. Dit zei Gabe Newell tijdens een gesprek met The Cambridge Student Online.

"In general, we think there is a fundamental misconception about piracy,'' verteld Newell, mede oprichter van Valve. ''piracy is almost always a service problem and not a pricing problem.''

"For example, if a pirate offers a product anywhere in the world, 24 x 7, purchasable from the convenience of your personal computer, and the legal provider says the product is region-locked, will come to your country 3 months after the US release, and can only be purchased at a brick and mortar store, then the pirate's service is more valuable.''

"Most DRM solutions diminish the value of the product by either directly restricting a customers use or by creating uncertainty."

In hetzelfde interview werd gevraagd wanneer Half Life 2: Episode 3 uitkomt. Hij beantwoorde het met een korte antwoord: ''Not yet''. Verder zei Newell dat hij niet weet wanneer Half Life 3 uitkomt.

T.I. vindt dat grappen maken over homo's mag

T.I. vindt dat grappen over homoseksualiteit onder de vrijheid van meningsuiting vallen. "Als je homo bent, heb je recht om homo te zijn in vrede. Als je ertegen bent, dan heb je ook het recht om dit in vrede te doen", verklaart de rapper in een interview met hiphoptijdschrift Vibe.

De 31-jarige rapper is niet tegen homoseksualiteit, maar vindt dat sommige homo's te overgevoelig reageren op grappen. "Ze hebben zoiets van: als je een negatieve mening over ons hebt, dan snoeren wij jou de mond." Volgens T.I., die eigenlijk Clifford Harris heet, gaat dit tegen het recht op vrije meningsuiting in.

Hierbij noemt de rapper de reactie op de grappen van Tracy Morgan. De 30 Rock-komiek moest in juni door het stof nadat hij grove grappen had gemaakt over homo's.

Zo zei Morgan onder meer dat homo's te overgevoelig zijn. "Als je een lul aankan, dan moet je ook een grap aankunnen." Een mop die T.I. 'de leukste grap die ik ooit gehoord heb' noemt.

T.I., onder meer bekend van de hit Whatever You Like, zat elf maanden in de gevangenis voor drugsbezit. De vader van zes kinderen is vanaf volgende week in zijn eigen realityshow Family Hustle te zien op de Amerikaans tv. Of de serie ook naar Nederland komt, is niet bekend.

Ledenraad Ajax sterk verdeeld

Vanavond komt bij Ajax de ledenraad bijeen om te praten over de koers die de club moet gaan volgen. De 24 leden zitten volgens NUsport niet op één lijn, waarbij het kamp van Johan Cruijff en dat van Steven ten Have ongeveer even groot is.

Ten Have is voorzitter van de Raad van Commissarissen en benoemde samen met drie andere commissarissen twee weken geleden Louis van Gaal tot algemeen directeur en Danny Blind tot technisch directeur. Dit gaat in tegen de lijn van de vijfde commissaris Cruijff die vasthoudt aan zijn visie om Dennis Bergkamp en Wim Jonk verantwoordelijk te maken voor het technische gedeelte.

Cruijff weet zich bij de ledenvergadering onder meer gesteund door de oud-voetballers Aron Winter, Barry Hulshoff, Peter Boeve, Dick Schoenaker en Keje Molenaar, waardoor hij op tien stemmen komt. Ook Ten Have kan rekenen op tien stemmen, terwijl vier leden nog twijfelen over welk kamp ze moeten kiezen.

Black Friday 'zwarter' dan ooit

De Amerikanen hebben tijdens het Thanksgivingweekend voor een recordbedrag van 52,4 miljard dollar (39,4 miljard euro) gekocht. Dit is een stijging van 16,4 procent, maakte de brancheorganisatie National Retail Federation (NRF) zondag bekend.

In totaal gingen 226 miljoen Amerikanen de (online) winkel in. De gemiddelde koper gaf dit jaar 398,62 dollar (300 euro) uit. Vorig jaar was dat nog 365,34 dollar (275 euro).

De NRF verwacht dat het maandag op de zogenoemde Cyber Monday met online koopjes opnieuw druk wordt.

Black Friday'zwarter' dan ooit
Black Friday 'zwarter' dan ooit (Foto: ANP)

'Kinect 2 kan liplezen'

Bronnen hebben tegen de website van Eurogamer aangegeven dat de opvolger van Kinect, Kinect 2, zo krachtig wordt dat het kan liplezen. Daarnaast moet de verbeterde camera met microfoon stemmen en gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennnen en daar emoties aan kunnen koppelen.

De Kinect 2 zou met de volgende generatie consoles uit moeten komen. Hierdoor zou het limiet aan data dat een Kinect kan ontvangen en verwerken ook vergroot worden waardoor de mogelijkheden uitgebreider worden. Of de Kinect 2 echt in de pijpleiding zit moeten we even afwachten maar de geruchten rondom een nieuwe console zijn de laatste maand alleen maar sterker geworden.

'Zaterdagavondgevoel weg bij RTL en SBS'

Het 'zaterdagavondgevoel' is niet meer wat het geweest is door de programma's die RTL 4 en SBS 6 nu uitzenden. Dit zegt tv-recensent Marcel Peereboom Voller maandag in De Telegraaf. Zo is hij weinig te spreken over de nieuwe trouwshow Let's Get Married van presentator en bedenker Winston Gerschtanowitz.

Peereboom Voller vindt dat het gezellige karakter er te dik bovenop ligt: "Op mij komt het over als een sentimentele hutspot, waarvan ik me niet kan voorstellen dat kijkers hier jaren later nog met warme zaterdagavondgevoelens op terugkijken."

Ook vindt hij de RTL 4-show weinig origineel: Winston grijpt terug op de Honeymoonquiz, Love Letters en All You Need Is Love. Ook hier weer overbekende spelletjes als Ballonnetje Prik en Hoger of Lager, vermengd met tranentrekkende momenten tijdens het aanzoek en de bruiloft zelf."

De tv-recensent ziet hetzelfde gebeuren op de zaterdagavond van de concurrent: "Op SBS 6 is Jeroen van der Boom op jacht naar de heilige graal van televisieland, maar ook hier geldt dat hét gevoel ver is te zoeken. Ondanks het enthousiasme waarmee de zanger Wedden Dat Ik Het Kan presenteert, wordt het nooit meer zo zaterdagavond als toen heel Nederland naar Jos Brink en zijn weddenschappen keek."

"Televisiemakers zouden juist innovatief moeten zijn, en niet altijd teruggrijpen op oude successen. Resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst", besluit Peereboom Voller.

Head houdt Formule 1 voor gezien

Patrick Head heeft besloten om de Formule 1 te verlaten. De Brit was een van de mede-oprichters van het F1-team Williams en was sinds 1977 actief in de sport. De 65-jarige Head zal wel voor Williams blijven werken en gaat zich nu richten op de hybridetak die een sterke groei doormaakt.

Er werd lang gesproken over het pensioen van Head, maar zelf wil hij daar nog niets van weten, behalve dan dat hij niet meer de hele wereld overvliegt voor de Formule 1. "Het is zeker geen pensioen, maar ik ga volgend jaar niet meer direct onderdeel uitmaken van het Formule 1-programma van Williams. Ik ga werkzaamheden verrichten voor Williams Hybrid Power, wat misschien wat saai mag klinken, maar er is hoogwaardige technologie en het is interessant," zei Head tegen Autosport.

Williams kende dit jaar een teleurstellend seizoen in de Formule 1 met een negende plaats in het constructeurskampioenschap met slechts vijf punten. Daarom is halverwege dit jaar er een reorganisatie op het technische vlak geweest waarbij directeur Sam Michael opstapte en vervangen werd door Mike Coughlan, Mark Gillan en Jason Somerville. Head concludeerde dat hij te weinig toe te voegen had om dit drietal te laten functioneren, waardoor zijn besluit om te stoppen met zijn F1-activiteiten vergemakkelijkt werd.

Rusland bedankt prins William voor reddingsactie

Rusland heeft de Britse prins William bedankt voor zijn reddingsactie. De helikopter met William als copiloot viste zondag twee Russische drenkelingen uit de Ierse Zee. De prins werkt bij de Britse luchtmacht.

In een brief roemt de Russische ambassadeur Williams 'onbaatzuchtige inspanningen in de slechte weersomstandigheden' waaraan de twee drenkelingen hun leven danken. De Britse prins werd zondagochtend op pad gestuurd nadat een vrachtschip voor de kust van Wales was gezonken.

Van de acht Russische opvarenden wisten William en zijn collega's twee drenkelingen te redden. Eén andere opvarende is overleden, de vijf anderen worden nog vermist.

Moderne wapens tegen Samurai in Total War 2-trailer

In maart 2012 zal er een nieuwe uitbreiding komen voor Total War: Shogun 2 genaamd Fall of the Samurai. In de uitbreiding nemen de Samurai het op tegen de moderne wapens uit Amerika in het jaar 1864, 400 jaar na de gebeurtenissen van het originele spel.

In de uitbreiding kunnen gamers aan de gang met een nieuwe campagne met zes nieuwe clans, nieuwe eenheden en nieuwe historische veldslagen. Bekijk een trailer voor de uitbreiding hieronder en voor meer informatie bezoek dan de officiële website.

130 kilometer per uur op meeste snelwegen

De maximumsnelheid wordt vanaf september volgend jaar op zestig procent van de Nederlandse snelwegen verhoogd naar 130 kilometer per uur. Dat schrijft verkeersminister Melanie Schultz Van Haegen (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Op vier van de vijf 80 kilometerzones gaat de snelheid naar 100 kilometer per uur.

Volgens de bewindsvrouw is er voldoende draagvlak voor een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. "De hogere maximumsnelheid sluit beter aan bij de beleving van de automobilist", schrijft Schultz. Ze wil dat er uiteindelijk op tachtig procent van de snelwegen 130 mag worden gereden.

Als dit niet de hele dag mogelijk is wordt een dynamische maximumsnelheid ingevoerd. Dit betekent dat de maximumsnelheid tussen 06.00 en 19.00 uur omlaag gaat naar 120 of 100. Er komen nieuwe verkeersborden die dit aangeven. De kosten van deze borden bedragen vijf miljoen euro.

Schultz meldt dat de luchtkwaliteit in Nederland de afgelopen jaren dusdanig is verbeterd dat vier van de vijf 80 kilometerzones niet meer nodig zijn. Met uitzondering van de zone op de A20 bij Rotterdam mag hier per 1 juli weer 100 worden gereden. De minister wacht de resultaten van een experiment op de A20 af alvorens te bekijken of ook niet hier harder kan worden gereden.


130 kilometer per uur op meeste snelwegen (Foto: Novum)

Skyrim gepatched op PS3

Skyrim voor de PS3 heeft een patch gekregen die de problemen met te grote savebestanden moet oplossen. De patch, 92 MB groot, brengt de PS3-versie van Skyrim naar versie 2.01. De Xbox 360-versie van de game heeft nog geen patch voor de problemen.

De Xbox 360-versie laat namelijk, als hij is geïnstalleerd op de HD, niet de beste textures zien die hij wel behoort te laten zien. Als je de installatie verwijdert en via de dvd speelt dan zie je wel de beste textures. Voor alledrie de versies is ook nog een algemene patch in de maak. Wanneer die uitkomt is nog niet bekendgemaakt.

PVV wil commando cyberstrijdkrachten

Naast de luchtmacht, landmacht, marine en marechaussee moet Defensie ook een apart onderdeel krijgen dat cyberoorlog kan voeren. Dat moet dan het Commando Cyberstrijdkrachten gaan heten. Dat zal PVV-Tweede Kamerlid Marcial Hernandez dinsdag voorstellen in het begrotingsdebat over Defensie.

Volgens hem vereist de dreiging via internet een heel andere manier van oorlogvoeren dan Defensie tot nog toe gewend is. "Het is niet te vergelijken met het oprukken van tanks en infanterie over de hei", zei Hernandez maandag. Hij stelt dat de samenleving ernstige schade kan lopen als Nederland zich niet goed verdedigt tegen een cyberaanval.

'Superhelden in LEGO Batman 2'

LEGO fanwebsite Bricktuts heeft twee weken geleden een post gemaakt met daarin een plaatje van LEGO Batman en andere DC Universe superhelden. De website geeft aan dat het tweede deel in de serie alle DC Universe-superhelden zal bevatten en in 2012 uit zal komen.

Het is niet de eerste keer dat er geroepen is dat LEGO Batman 2 volgend jaar zal uitkomen. We moeten dus nog op officieel bericht afwachten maar bekijk hieronder alvast het plaatje.

LEGO Batman 2

'Energieverbruik smartphones kan veel lager'

Het energieverbruik van smartphones kan flink verlaagd worden met een aantal eenvoudige maatregelen. De besparing kan oplopen tot 74 procent, meldt expertwebsite Telecompaper maandag op basis van een onderzoek van een Finse universiteit.

De wetenschappers hebben een proxyserver ontworpen die wordt ingezet tussen de smartphone en het netwerk, die vervolgens het grootste deel van het dataverkeer afhandelt. Verdere besparingen zijn te behalen door websites te optimaliseren en te comprimeren voor mobiele toepassingen.

Het onderzoek is uitgevoerd in Tanzania, Kenia en Uganda. De opkomst van mobiel internet is van enorm belang voor de economie in dit soort ontwikkelingslanden. Het snel leeglopen en weer opladen van mobieltjes is echter een probleem. Mobiel internet is vaak beter beschikbaar dan elektriciteit.

Het onderzoek is uitgevoerd door met subsidie van het Finse agentschap Tekes en in samenwerking met de bedrijven European Communications Engineering, Efore en Ericsson.


'Energieverbruik smartphones kan veel lager' (Foto: Novum)

'Politietop wilde animal cops niet'

De top van de politie heeft in augustus overwogen niet mee te werken aan de invoering van de dierenpolitie. De korpschefs gaven pas hun steun onder druk van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Dat meldt NRC Handelsblad maandag.

De politietop stemde in omdat de korpsen en de minister elkaar nodig zouden hebben bij de inrichting van de nationale politie, staat in een notitie van de Raad van Korpschefs. Daarin staat ook het afblazen van de animal cops nog als mogelijkheid genoemd.

PVV-Kamerlid Dion Graus schrikt van de opstelling van de politietop. "Ik weet dat enkele korpschefs al geruime tijd weerbarstig zijn", zegt hij in een reactie tegen de krant. "Als ze de invoering van de dierenpolitie niet serieus nemen, zijn ze als korpschef geen knip voor de neus waard." Graus prijst de standvastigheid van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. "De minister vindt dierenleed ook verschrikkelijk."

Een woordvoerder van de korpschefs zegt dat 'binnen de politie het voornemen tot invoering van de dierenpolitie kritisch is gevolgd.' En er ook 'regelmatig een professionele discussie plaatsvindt' tussen de korpschefs en het ministerie.

Door de weerstand onder de korpschefs en de verwarring over hoe de dierenpolitie moest worden gevormd, zijn er 74 van de tachtig politiemensen voor niets opgeleid. Zij willen toch niet als voltijdsdierenagent aan de slag gaan. Het ministerie rekent dat er aan het einde van het jaar minstens 125 dierenagenten zijn.

FOK!filmtip: Gran Torino

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Gran Torino.

 Gran Torino

Vanavond is het weer een lastige keuze wat de filmtip van de dag betreft. Op RTL8 komt namelijk om 20.30 uur de klassieker Ladyhawke met onder meer Matthew Broderick, Rutger Hauer en Michelle Pfeiffer. Toch hebben we niet voor de fantasyfilm uit 1985 gekozen maar voor de misdadig goeie film Gran Torino van en met Clint Eastwood. 

In Gran Torino draait het om de chagrijnige Korea-veteraan Walt Kowalski (Eastwood). Walt is een pessimist. Al zijn oude bekenden zijn of verhuist of dood en hun plaats is overgenomen door immigranten aan wie de veteraan de pest heeft. In feite wacht Walt op zijn einde maar daar komt verandering in als iemand zijn auto, een Gran Torino, probeert te stelen.

Gran Torino was commercieel gezien Eastwood's meest succesvolle film tot op heden. Clint was trouwens niet de enige Eastwood die aan de film meedeed. Zo zien we zoon Scott Eastwood in de rol van Trey en werd de soundtrack geleverd door Eastwood's oudste zoon Kyle Eastwood.

Gran Torino is vanavond te zien om 20.30 uur op Veronica.


Trailer Gran Torino.

Renshaw werkt aan sprinterscapaciteiten

Mark Renshaw wordt volgend seizoen de sprinter van de Rabobank-wielerploeg. De Australiër was dit jaar bij HTC-Highroad de aantrekker van de sprint voor Mark Cavendish, maar moet het in 2012 zelf af gaan maken. Daarom begon hij de voorbereiding voor komend jaar op de baan.

"Mijn rol gaat veranderen. In plaats van de sprint aantrekken, zal ik het nu af moeten maken. Dat vraagt om andere sprintersbenen," zei Renshaw tegen Cyclingnews. Hij ziet in de wielerbaan de ideale plaats om hieraan te werken.

Volgende week zal de Australiër zich voor het eerst bij zijn nieuwe ploeg voegen. "De meeste jongens ken ik al. Hopelijk verloopt de samenwerking net zo goed als bij HTC. Als ze zich sterk voor mij kunnen maken in de sprint, dan hoop ik dat met overwinningen terug te betalen," zei de nieuwbakken Rabobank-renner die uit de schaduw van Cavendish kan treden. "Het verschil met vorig jaar is dat de druk nu op mijn schouders ligt."

'Toekomstige Assassin's Creed-locaties bekendgemaakt'

Een gamer die meedeed aan een marktonderzoek over Assassin's Creed kreeg een aparte vraag voorgeschoteld. Eén van de vragen was namelijk in welke tijden en locaties hij graag de volgende Assassin's Creed-games zou willen zien. De gamer kon kiezen uit acht antwoorden.

Of het onderzoek uit handen van Ubisoft komt of een ander bedrijf is niet duidelijk. Hierdoor blijven de antwoorden ook niks meer dan geruchten totdat Ubisoft zelf wat bekendmaakt. Bekijk hieronder de vraag met de mogelijke antwoorden.

Locaties

Pink Ribbon: 5,5 miljoen uitgegeven aan onderzoek

Pink Ribbon heeft sinds 2003 bijna 5,5 miljoen euro uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek. Dat meldt de organisatie maandag op haar website. Pink Ribbon laat weten 'volledige verantwoording' af te leggen over de inkomsten en uitgaven sinds de oprichting in 2003.

De organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker kwam deze maand onder vuur te liggen nadat Nieuwsuur had gemeld dat de afgelopen jaren maar 1,8 procent aan wetenschappelijk onderzoek is uitgegeven. Van de zestien miljoen euro die in vijf jaar zou zijn opgehaald, onder meer door de verkoop van armbandjes en de bekende roze lintjes, zou slechts 288 duizend euro zijn uitgeven aan onderzoek. Pink Ribbon weersprak toen deze cijfers.

De gegevens die Pink Ribbon maandag publiceert laten een ander beeld zien. Alleen al vorig jaar werd bijna een miljoen euro gespendeerd aan wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van opsporing en preventie. In totaal is hieraan sinds 2003 drie miljoen euro uitgegeven. Aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van psychosociale zorg en kwaliteit van leven is 2,35 miljoen euro besteed.

Van de twintig miljoen euro die sinds de oprichting is binnengekomen heeft Pink Ribbon nog acht miljoen euro in kas. De rest is uitgegeven aan onder meer voorlichting, projecten en de kosten van de eigen organisatie. Aan de laatste categorie ging 2,3 miljoen euro op.

Konami verbetert online-veiligheid

Steeds meer bedrijven worden tegenwoordig gehackt en Konami heeft uit voorzorg de beveiliging van hun online diensten verbetert. Ze gaan gebruikmaken van DigiPass dat van het bedrijf Vasco is. De beveiliging komt voor Konami's 'e-Amusement Gate' en hun eigen online winkel.

De nieuwe beveiliging zorgt ervoor dat gebruikers van de websites veilig kunnen inloggen en gebruik kunnen maken van de aangeboden diensten. De beveiliging-upgrade volgt na incidenten met het PSN en pasgeleden nog Steam. Afgelopen maand is bekendgemaakt dat het Zuid Koreaanse Online Gaming-bedrijf Nexon mogelijk gebruikersinformatie van dertien miljoen gebruikers kwijt is.

EK-kaarten worden via loting verdeeld

Supporters die het Nederlands elftal volgend jaar in Polen en Oekraïne aan het werk willen zien, kunnen via loting kans maken op toegangsbewijzen voor het EK.

Bij voorgaande toernooien werden de kaarten verdeeld over de leden van de Supportersclub Oranje. Voor het EK in Polen en Oekraïne is daar ook het supportersplatform OnsOranje bijgekomen. Na de loting kunnen leden van beide clubs zich aanmelden voor kaartjes.

Mocht de vraag naar EK-kaarten groter zijn dan het aanbod, en daar ziet het wel naar uit, worden de kaarten door een loting verdeeld over de supporters. Een notaris zal deze loting voltrekken. 

Leden van de Supportersclub Oranje maken meer kans op een toegangsbewijs naarmate ze langer lid zijn van de club. De leden van OnsOranje, momenteel zo'n 1900, kunnen nog aan extra kaarten komen als aangesloten sponsoren wat over hebben van hun deel.

Apple komt eind volgend jaar met eigen televisie

Eind volgend jaar komt Apple met een eigen televisie op de markt. Volgens de Britse krant The Guardian zou Sharp, in opdracht van Apple, in februari met de productie van de televisies beginnen. Naar schatting investeert Apple 500 miljoen tot maximaal één miljard dollar in de productie. De techgigant heeft het bestaan van de iTV nog niet bevestigd.

De televisie, Apple iTV genaamd, maakt het mogelijk een verbinding aan te gaan met andere producten, waaronder de iPad en de iPhone. Daarnaast heeft de iTV toegang tot de centrale opslagservice iCloud, waartoe verschillende apparaten toegang hebben.

Naar verluidt zou de televisie gebruikmaken van 'de simpelste besturing denkbaar'. Gamevakblad Develop suggereert dat het zou gaan om stemherkenning en een besturing met bewegingen.


'Apple komt eind volgend jaar met eigen televisie' (Foto: Novum)

Occupy-betogers blijven ondanks verlopen deadline

Betogers van de Occupy Wallstreet-beweging in de Amerikaanse steden Los Angeles en Philadelphia hadden dit weekend opdracht gekregen hun tentenkampen af te breken en te vertrekken. In Los Angeles bleven de betogers echter zitten en ook in Philadelphia werd geen aanstalten gemaakt het kamp af te breken. Er werden geen arrestaties verricht.

Het tentenkamp voor het gemeentehuis van Los Angeles bleef gewoon staan waar het al twee maanden staat. Ongeveer duizend betogers kwamen maandag bijeen in de stad. De sfeer was goed en was op sommige moment zelfs feestelijk. Kort na het verstrijken van de deadline kwam de politie naar het tentenkamp, maar er werd niet ingegrepen. "We willen het graag vreedzaam houden", aldus politiechef Andrew Smith. Hij weigerde te zeggen of en wanneer de politie ingrijpt om het tentenkamp op te ruimen. In Philadelphia verliep de deadline eveneens, maar werd niet ingegrepen. Het kampement staat daar al twee maanden.

Het verlopen van de deadlines in Philadelphia en Los Angeles leidde niet tot geweld, in tegenstelling tot de ontruiming van tentenkampen in andere steden. De afgelopen weken werden pepperspray en traangas ingezet en trad de politie hard op om betogers te bewegen hun biezen te pakken.

Tatjana hekelt 'makkelijke' meisjes

Het doet Tatjana Simic pijn dat sommige meisjes tegenwoordig veel te makkelijk te krijgen zijn voor een jongen. "Ik vind altijd dat je als een vrouw een bepaalde trots en waardigheid mag behouden", zegt ze tegen Novum Nieuws.

"Dat dat tegenwoordig mag en hoort vind ik jammer", zegt de 48-jarige actrice en zangeres, die zelf jarenlang een dom en losbandig blondje vertolkte in de Flodder-films en -serie. "Ik zou jonge meisjes toch een ding willen meegeven: een man vindt het ook niet meer interessant als een meisje zich voor zijn voeten gooit. Je bent binnen een dag niet meer interessant voor een man."

Volgens Tatjana is het ouderwetse 'hard to get'-spelen vandaag de dag nog altijd effectief. "Ik heb wel naakt fotoshoots gedaan en een kalender, maar in het dagelijks leven ben ik niet de vrouw die je zomaar eventjes versiert", vervolgt ze. "Ik vind dat je wel bepaalde klasse en manieren moet hebben om een vrouw te benaderen."

The Artist

Tussen al het 3D-geweld, motion capture-technieken en andere verbluffende special effects van de (meeste) huidige films, doet Michel Hazanavicius iets heel gewaagds; hij maakte een stomme film. Een stomme film over de hoogtijdagen en snelle teloorgang van de stomme film eind jaren 20, begin jaren 30 nog wel. Maar bovenal is het een film over de ondergang van een grote ster van de stomme film, George Valentin (Jean Dujardin), de tegelijktijdige opkomst van een nieuwe ster van de geluidsfilm, Peppy Miller (Bérénice Bejo) en de liefde die tussen de twee ontstaat. 

'Grapje' zet dief terug in de cel

Een 45-jarige man uit Den Haag dacht maandagochtend de politie in de maling te nemen. De Hagenaar probeerde direct na zijn vrijlating een fiets te stelen die voor het bureau stond geparkeerd. Toen agenten hem aanhielden, verklaarde de Hagenaar dat hij een grapje maakte.

De Hagenaar had de nacht in de cel doorgebracht vanwege openbaar dronkenschap. Agenten konden de grap niet waarderen. De man heeft dan ook niet lang van zijn vrijheid mogen genieten. Hij werd direct terug de cel in gezet.

Toch geen cel voor veroorzaker dodelijk ongeval

De man die in augustus 2009 een dodelijk ongeval veroorzaakte in het Zeeuwse IJzendijke hoeft toch niet de cel in. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde hem maandag tot 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden. Ook mag hij drie jaar lang geen auto meer rijden.

De man raakte van de weg na onoplettend rijgedrag. Hij had vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed. De man op de passagiersstoel, een vriend van de verdachte, werd uit de auto geslingerd en overleed aan zijn verwondingen.

De rechtbank in Middelburg had de man eerder een celstraf van een jaar opgelegd. Het OM had in hoger beroep om dezelfde straf gevraagd. Het hof ziet af van de celstraf omdat de man na het ongeluk psychisch is ingestort. Twee jaar na het ongeval is het hem nog steeds niet gelukt om zijn normale leven weer op te pakken.

'PSG: 75 miljoen euro voor Cavani'

Na de overname door een Qatarese investeringsgroep heeft Paris Saint-Germain aan geld geen gebrek. Als David Beckham besluit om naar Parijs te komen, zal de 36-jarige Engelsman liefst vijftien miljoen euro in anderhalf jaar gaan verdienen.

Maar dat bedrag valt in het niet bij de transfersom die de kapitaalkrachtige club wil uittrekken voor Napoli-spits Edison Cavani. PSG zou 75 miljoen euro willen betalen voor de Uruguayaan, meldt RMC.

Cavani is in topvorm voor de Serie A-club en scoorde dit seizoen negen doelpunten in vijftien wedstrijden. Onder meer Manchester City wil de spits maar al te graag van Napoli overnemen. Maar zelfs de Engelse club zou niet tegen het financiële geweld van Paris Saint-Germain kunnen opboksen.

De Franse club sluit een komst van Cavani niet uit. "PSG is een club die voor veel spelers interessant is", zegt technisch directeur Leonardo. "Veel spelers zouden graag ons shirt dragen."

Golfer Kaymer vol lof over Luiten

Golfer Martin Kaymer is goed te spreken over zijn Nederlandse collega Joost Luiten. De twee kwamen elkaar tegen bij de World Cup in China waarbij Nederland gedeeld vierde werd, voor onder meer Duitsland. Vlak daarvoor had Luiten in Maleisië het Iskandar Johor Open gewonnen.

"Joost is een aardige vent die ik nog goed ken uit onze amateurtijd. We weten allemaal hoe goed hij is en daarom werd het wel tijd dat hij een keer ging winnen. Natuurlijk heeft zijn blessure hem veel parten gespeeld. Ik vind het erg leuk voor hem. Joost is iemand met veel desire om te winnen. En daar gaat het in de sport om," zei Kaymer die in het verleden enkele weken de nummer een van de wereld was.

Luiten zakte deze week op de wereldranglijsttwee plaatsen naar de 68e stek. Hij bereidt zich nu voor op het lucratieven Dubai World Championship en laat het UBS Hong Kong Open schieten. Op dat toernooi zal wel Robert-Jan Derksen spelen. De nummer 221 van de wereld speelde afgelopen weekend nog met Luiten samen om de World Cup.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op Anno 2070 voor Windows pc! Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Wie is de leider van de Eco-factie?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Packshot

 

Air France komt met bezuinigingsplannen

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France, onderdeel van Air France-KLM, zal in januari of februari een nieuw kostenbesparingsprogramma presenteren. In mei of juni wordt dit programma gevolgd door een breder plan. Dat meldt de Franse zakenkrant La Tribune maandag op basis van anonieme bronnen bij de vakbonden.

Volgens de krant zal het eerste plan gericht zijn op het behouden van de kasniveaus. Het tweede plan is gericht op het verbeteren van de dienstverlening en arbeidsproductiviteit van het personeel.

De plannen zullen worden aangekondigd door de nieuwe CEO van de Franse tak Alexandre de Juniac. Hij nam het roer onlangs over bij Air France.


Air France komt met bezuinigingsplannen (Foto: Novum)

Zuma opent klimaattop Durban

Het Zuid-Afrikaanse Durban is de komende tijd het toneel van onderhandelingen over het inperken van de CO2-uitstoot. De klimaatconferentie werd maandag officieel geopend met een toespraak van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. De conferentie duurt tot 9 december.

Zuma sprak maandag afgevaardigden van zo'n 190 landen toe. Hij riep de delegaties op verder te kijken dan nationale belangen. "Voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden en Afrika is klimaatverandering een zaak van leven en dood", zei Zuma. De droogte in Sudan is volgens Zuma deels de oorzaak van de stammenoorlogen in het land. Ook zijn veel Somaliërs ontheemd geraakt door droogte en hongersnood. "Veranderingen en oplossingen zijn altijd mogelijk. In deze gesprekken moeten landen en andere partijen verder kijken dan het nationale belang om een oplossing te vinden die goed is voor de mensheid en het algemene nut", aldus de president.

In de twee weken die de conferentie duurt moeten manieren worden gevonden om de al maar stijgende uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Het belangrijkste pijnpunt daarbij is het verschil tussen arme en rijke landen en de mate waarin zij de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen.

Volgens Christiana Figueres van de Verenigde Naties is de belangrijkste kwestie die op de conferentie aan de orde komt de belofte van industriële landen met betrekking tot de inperking van de uitstoot. Deze beloftes zijn volgens Figueres echter wel gekoppeld aan de beloftes die ontwikkelingslanden moeten doen om de strijd met de klimaatverandering aan te binden. Ze citeerde Nelson Mandela: "It always seems impossible until it is done."


Zuma opent klimaattop Durban (Foto: Novum)

Miley Cyrus onder vuur na grap over wiet

Miley Cyrus heeft weer eens voor ophef gezorgd. De 19-jarige zangeres en actrice riep tijdens haar verjaardagsfeestje dat ze 'een stoner' is. Cyrus raakte vorig jaar in opspraak nadat ze was gesnapt met een waterpijp aan haar mond.

Een woordvoerder van Miley doet het voorval af als een 'sarcastisch grapje'. "Het hele voorval is uit z'n verband gerukt", laat hij weten aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

"Je weet dat je een stoner bent als je vrienden een taart met de afbeelding van Bob Marley voor je laten maken", zei Miley tijdens haar partijtje. "Dan weet je pas dat je veel te veel wiet rookt."

Het verjaardagsfeestje, dat vorige week plaatsvond, werd georganiseerd door Kelly Osbourne. De realityster was er als de kippen bij om haar vriendin Miley te verdedigen. "Na Miley's waterpijpincident zijn we haar voor de grap Bob Miley gaan noemen", twitterde Kelly zondag. "De taart was ook een grap."

Cyrus werd in december in verlegenheid gebracht toen een video waarop te zien is dat ze aan een waterpijp lurkt op internet werd geplaatst. In de waterpijp zat salvia, een plant waarvan je gaat hallucineren.

Miley, die vorige week donderdag haar 19e verjaardag vierde, zorgt met enige regelmaat voor ophef. Zo verzorgde ze een paaldansact en lekten pikante kiekjes van de toen nog minderjarige zangeres en actrice uit. Cyrus, bekend dankzij de Disney-serie Hannah Montana, trakteerde haar homoseksuele producent bovendien en plein public op een lapdance.

AZ-spits Boymans maakt rentree bij beloften

Ruud Boymans staat voor zijn rentree bij AZ. De afgelopen zomer van VVV overgekomen spits, speelt maandag met de beloften van de Alkmaarse ploeg mee tegen Sparta. De spits stond bijna drie maanden aan de kant vanwege een enkelblessure.

Boymans werd in oktober geopereerd aan een vermoeidheidsbreuk en een peesontsteking in zijn enkel. De 22-jarige aanvaller speelde tot nu toe vier keer voor de huidige koploper van de Eredivisie. Hij wacht nog altijd op zijn eerste doelpunt voor AZ.

Ruud Boymans
Boymans maakt rentree bij beloften (Foto: Pro Shots)

Braamhaar en Nijhuis Europees actief

Eric Braamhaar en Bas Nijhuis zijn door de UEFA maandag aangewezen om een duel in de Europa League te fluiten. Braamhaar fluit woensdag het duel tussen Celtic en Atletico Madrid. Nijhuis mag diezelfde dag het duel tussen Tottenham Hotspur en PAOK leiden.

Arbiter Braamhaar, die zijn 66e internationale wedstrijd gaat leiden, wordt in Glasgow vergezeld door assistenten Arend Brink en Wilco Lobbert. Nijhuis, die opgaat voor zijn 37e wedstrijd op het hoogste niveau, krijgt in Londen assistentie van Angelo Boonman en Rob van de Ven.

Doden bij bomaanslag op hotel Filipijnen

Een krachtige bomexplosie bij een budget-hotel in Zamboanga, in het zuiden van de Filipijnen, heeft aan drie mensen het leven gekost. Zeker 27 mensen raakten gewond. In het hotel verbleven voornamelijk huwelijksgasten. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Als gevolg van de explosie en de daaropvolgende brand stortte de eerste verdieping van het hotel in. Het dak werd van het pand geblazen en de ruiten gingen aan diggelen. In de 35 kamers van het hotel verbleven twintig personen die maandag een huwelijk zouden bijwonen. Door de tragedie moest het huwelijk worden uitgesteld. De politie gaat er vanuit dat de explosie een terreuraanslag was en geen verband hield met het huwelijk.

"We zouden niet moeten laten zien dat we in paniek raken, want dat is wat deze onruststokers willen zien", aldus de burgemeester van Zamboanga, Celso Lobregat. "We hebben goede aanknopingspunten. We krijgen ze allemaal te pakken."

De explosie zou niet op zichzelf staan, maar verband houden met twee bomaanslagen die verijdeld konden worden. De explosieven werden tijdig ontdekt en onschadelijk gemaakt. De aanslagen worden toegeschreven aan Abu Sayyaf, een islamitische terreurorganisatie die banden onderhoudt met Al-Qaida.


Doden bij bomaanslag op hotel Filipijnen (Foto: Novum)

Drie gewonden bij treinbotsing op Leiden Centraal

Bij een botsing tussen twee treinen op station Leiden Centraal zijn maandagochtend drie gewonden gevallen. Een volle binnenkomende trein botste door onbekende oorzaak op een lege trein, zegt een woordvoerder van de NS.

Het ongeluk gebeurde rond 08.15 uur op spoor 2. Een passagier is met een gebroken enkel naar een ziekenhuis gebracht. De twee andere gewonden konden ter plekke worden behandeld. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak.

Door de botsing reden er korte tijd minder treinen tussen Leiden en Alphen aan den Rijn. Inmiddels is het treinverkeer weer op gang gekomen.

Scarlett Johansson doet niet aan Facebook

Scarlett Johansson vindt sociale netwerksites als Facebook en Twitter een vreemd fenomeen. "Ik kan niets bedenken dat ik erger vind om te doen dan continu details over mijn privéleven te delen", vertelt de 27-jarige actrice aan het Amerikaanse tijdschrift Interview.

Johansson zegt geen Twitter- of Facebook-account te hebben. "Ik wil juist dat mensen nog minder toegang tot mijn privéleven krijgen." Naaktfoto's van de actrice doken eerder dit jaar op toen haar telefoon gehackt werd.

"Hoe minder ik weet over een acteur, hoe meer ik me kan verliezen in de rol die hij speelt." De ster verbaast zich erover dat sommige collega-acteurs wel aan het twitteren zijn. "Ze zullen het wel op een manier gebruiken die voor hen werkt."

Sociale netwerksites zijn volgens Johansson wel ongeëvenaard als het gaat om aandacht te vragen voor belangrijke zaken. "Het zijn geweldige middelen om informatie te communiceren. Zeker als het gaat over goede doelen, rampen of sociale bewegingen."

'Taaleisen leiden tot tekort peuterleidsters'

Er dreigt een acuut tekort aan leidsters in peuterspeelzalen als minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de motie over hoge taaleisen doorzet. Brancheorganisatie MOgroep en belangenvereniging BOINK vrezen voor veel ontslagen. De minister moet daarom eerst onderzoeken wat leidsters moeten kunnen. Ook moet er een overgangsfase komen, schrijven de twee organisaties in een brief aan Van Bijsterveldt.

De Kamer ging recent akkoord met een motie van de PVV en VVD. Zij stelden dat peuterleidsters minimaal geslaagd moeten zijn voor de toets taalniveau 3F om Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) te mogen geven. De meeste leidsters spreken en schrijven nu op 2F-niveau of lager en dat is voor velen al een grote drempel.

De MOgroep en de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang BOINK juichen het toe dat leidsters een goed taalniveau moeten hebben. "Maar wat nu wordt gevraagd, is door het werkveld niet op korte termijn te realiseren. Daar is een paar jaar voor nodig."

De hoge taaleisen zouden betekenen dat heel veel leidsters ontslagen moeten worden. "Dat klinkt stoer vanuit de Kamerbankjes, maar dat zou ten nadele zijn van de kinderen", zeggen de organisaties in de brief.

Zij

Zij was altijd in de periferie van mijn leven. Zo iemand aan wie je hooguit eenmaal per maand dacht. En dat ook genoeg vond. De oudste dochter van een oom, een nicht dus. Een paar jaar jonger dan ik. Wat heb je met een nicht die twintig kilometer weg woont, uit een gezin waar je hooguit eenmaal per vijftien jaar komt? Weinig tot niks? Dat klopt. Het was ook een beetje vreemd, dat gezin.

Opvolger Mafia Wars schiet tekort

Het spelersaantal van de opvolger van het sociale netwerkspel Mafia Wars is in een vrije val geraakt. De laatste weken zijn negenhonderdduizend van de 2,5 miljoen spelers gestopt met spelen. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Appdata.

Mafia Wars 2 bevat volgens game-expert Michael Pachter te weinig vernieuwing om spelers van de eerste game te blijven boeien. Het vervolg zou enkel nieuwe missies bieden, waardoor spelers van het eerste uur snel afhaken.

De eerste Mafia Wars was de eerste grote hit van online spelgigant Zynga, dat momenteel furore maakt met spellen als Cityville, Farmville en Adventure World. Op het hoogtepunt, eind 2009, speelden 28 miljoen spelers Mafia Wars. Van hen zijn er nu nog ruim anderhalf miljoen over.

Uitgever Zynga is een van de grootste aanbieders van spellen op online netwerken als Facebook. In de top vijf van populairste games staan vier spellen van het bedrijf. De waarde van Zynga wordt rond de vijftien miljard euro geschat.


Honderdduizend bezoekers voor Nova Zembla

De Nederlandse 3D-film Nova Zembla heeft de Gouden Filmstatus bereikt. Dat maakte distributeur maandag bekend. Het drama van Reinout Oerlemans ging vorige week in première en heeft dit weekend de honderdduizendste bezoeker verwelkomd.

"Geweldig dat dit zo snel heeft kunnen gebeuren", aldus een woordvoerder van de distributeur. Oerlemans neemt maandagmiddag samen met hoofdrolspeler Robert de Hoog de prijs in ontvangst op het hoofdkantoor van Eyeworks.

Het is niet alleen maar goed nieuws voor Nova Zembla. De Groningse professor Louwrens Hacquebord is uiterst kritisch over de film over de laatste reis van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz naar Nova Zembla. "De bemanning wordt afgeschilderd als een groep rauwe kerels, ze drinken en gaan naar de hoeren, terwijl Barentsz destijds juist koos voor geletterde en getrouwde mannen", zei hij zaterdag tegen de Leeuwarder Courant.

Hacquebord vindt dat de bemanning van Bartentsz lui wordt afgeschilderd. "We zien de bemanningsleden wat hangerig onder lappen zitten", aldus de professor die zelf onderzoek deed naar de reis. "Maar in werkelijkheid heerste er juist een positieve sfeer in het Behouden Huys."


Honderdduizend bezoekers voor Nova Zembla (Foto: Novum)

Zeldzame beelden Michael Jackson niet verkocht

Een film met nooit eerder vertoonde beelden van Michael Jackson heeft geen koper getrokken. De videoband moest op een veiling miljoenen ponden opbrengen. De beelden waren in handen van een chauffeur van Jackson.

Deze man probeerde het beeldmateriaal te veilen via veilinghuis The Fame Bureau in Londen, dat ervan uitging de video voor een bedrag tussen de vier en vijf miljoen pond te kunnen verkopen. De online veiling leverde echter geen koper op, meldt persbureau Reuters.

De beelden werden door Jacksons eigen crew geschoten tijdens een concert in Argentinië voor zijn Dangerous-toer in 1993. Het twee uur durende materiaal was bestemd voor een film die een zeldzame, intieme kijk in het leven van de King of Pop moest geven.

De beelden zijn nooit uitgebracht omdat Jackson niet tevreden was met de kwaliteit van het beeldmateriaal. De videoband bevat onder andere beelden van een repeterende Jackson. Ook Jordy Chandler is in de film te zien. Dit is de jongen die de popster in 1993 aanklaagde voor seksueel misbruik.

Engelse filmregisseur Ken Russell overleden

De Engelse regisseur Ken Russell is overleden. Hij is 84 jaar geworden. Zijn zoon Alex Verney-Elliott maakte bekend dat Russell zondag in het ziekenhuis is overleden na een reeks beroertes. "Mijn vader is vredig gestorven", aldus Verney-Elliot. "Hij is overleden met een glimlach op zijn gezicht."

Russell stond bekend om zijn controversiële stijl en uitdagende films vol naakt. Bekende films van hem zijn The Devils uit 1971 met Vanessa Redgrave en Oliver Reed in de hoofdrollen en Tommy uit 1975. Voor zijn film Women in Love met Glenda Jackson uit 1969 werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste regisseur.

Muziek speelde een belangrijke rol in het werk van Russell. In zijn film The Dance of the Seven Veils: A Comic Strip in Seven Episodes toont hij componist Richard Strauss als geheime aanhanger van de nazi's. Voor zijn film Lisztomania uit 1975, over het leven van componist Franz Liszt, kreeg hij The Beatles-drummer Ringo Starr zo ver om de paus te spelen.

De donkere kant van Russell kwam terug in de film Dante's Inferno uit 1967 over de Italiaanse dichter Date Gabriel Rossetti. Russell ging in het drama in op het romantische beeld dat Dante schetste van zijn vrouw en het tegenstrijdige feit dat ze verslaafd was aan drugs.

De Engelsman begon zijn carrière als fotograaf, maar begon al snel met het maken van korte films voor de BBC. Zijn eerste film Peepshow maakte hij toen hij 29 jaar oud was. Naast films, maakte hij ook tv-series en documentaires.


Engelse filmregisseur Ken Russell overleden (Foto: Novum)

Nederlandse gamers niet de dupe van Koreaanse hack

Nederlandse gamers die het online rollenspel Maplestory spelen, zijn geen slachtoffer van een hack die vorige week plaatsvond. Vrijdag werd bekend dat de persoonlijke informatie van een kleine 13,2 miljoen spelers op straat is komen te liggen nadat een server van het Koreaanse gamebedrijf Nexon werd gehackt. Dat schrijft de krant Korea Herald.

De bemachtigde informatie is versleuteld, maar het risico bestaat dat hackers de registratiegegevens van spelers kunnen lezen. Het is niet bekend of creditcardgegevens hier ook onder vallen. Uitgever Nexon heeft Koreaanse spelers gevraagd hun wachtwoord voor de zekerheid te wijzigen.

De game-industrie wordt de laatste tijd vaker geplaagd door hackers. Sony haalde begin dit jaar zijn online netwerk na een hack een maand offline. Begin deze maand wisten hackers het online netwerk Steam binnen te dringen.

Maplestory is met meer dan honderd miljoen spelers één van de grootste online games ter wereld. Het spel is gratis te spelen waarbij gamers tegen betaling virtuele spullen kunnen aanschaffen.


Film over bankier van het verzet in de maak

Het leven van de Zaanse bankier Walraven (Wally) van Hall wordt verfilmd. De producenten Sytze van der Laan en Alain de Levita van NL Film werken aan de film Bankier van het Verzet, de bijnaam van Van Hall.

De producenten zoeken naar een regisseur en scenarist voor hun film. De opnamen van Bankier van het Verzet staan gepland voor volgend jaar winter. "Door zijn rol als financier van het verzet heeft hij de bezetter enorme schade toegebracht", zegt Van der Laan in een reactie op de website van NL Film. "Deze film wil hieraan herinneren."

De familie van de verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog steunt Bankier van het Verzet. "De familie is gelukkig met het feit dat er, naast het monument op het Amsterdamse Frederiksplein, een zorgvuldige en tastbare herinnering overblijft voor volgende generaties aan het grote werk dat vader in de oorlog heeft verricht."

Rutger Hauer had in 2006 ook plannen om het leven van de bankier te verfilmen, maar die hebben geen doorgang gevonden. "Deze film staat daar los van", aldus een woordvoerder van NL Film.

PvdA Noord-Holland: Jossef niet uitzetten

De PvdA in Noord-Holland wil dat Provinciale Staten probeert uitzetting van de 9-jarige asielzoeker Jossef te voorkomen. Als signaal aan de landelijke politiek dient de fractie volgende week een motie in, zo maakte de PvdA maandag bekend.

De 9-jarige Jossef uit Eritrea en zijn moeder verblijven in het asielzoekerscentrum in Alkmaar. De twee mogen hier niet blijven, maar hoeven niet nog eens eerst te verhuizen naar de gezinslocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in Katwijk. Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zaterdag laten weten

De Statenfracties van D66 en CDA steunen het initiatief vooralsnog niet. Zij noemen het asielzoekersbeleid een landelijke zaak. De VVD pleit voor het bevriezen van alle procedures en een breed maatschappelijk debat over minderjarige asielzoekers.

Recordaantal nieuwjaarduikers verwacht

De organisatoren van nieuwjaarsduiken in Nederland verwachten op de eerste dag van het nieuwe jaar een recordaantal deelnemers. Er worden in totaal 36.000 zwemmers verwacht die meedoen. Op 85 locaties in Nederland kunnen mensen het koude water in.

Vorig jaar deden er 27.000 mensen mee aan het evenement. Op 17 plaatsen moest het evenement toen echter worden afgelast vanwege het te koude winterweer. Het ging toen vooral om plaatsen in de noordelijke provincies.

Recordaantal nieuwjaarduikers verwacht
Recordaantal nieuwjaarduikers verwacht (Foto: ANP)

Turken in de rij voor afkopen dienstplicht

Voor het Turkse consulaat aan de Westblaak in Rotterdam staan sinds maandagochtend vroeg enkele honderden Turkse mannen uit het hele land die voor 5000 euro hun dienstplicht willen afkopen. Zij anticiperen op een nieuwe wet die de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd.

Volgens dit voorstel moeten Turken straks het dubbele betalen om hun dienstplicht af te kopen.

Ook Turken die niet in hun vaderland wonen en een dubbele nationaliteit hebben, moeten hun dienstplicht vervullen van doorgaans 15 maanden. Volgens de huidige regeling kan dit worden afgekocht voor een bedrag van 5000 euro. Ze moeten dan nog wel een verkorte militaire training volgen van 21 dagen.

Het is de bedoeling van de Turkse autoriteiten om de afkoopsom te verdubbelen tot 10.000 euro. De verplichting om de verkorte opleiding te volgen zou dan komen te vervallen.

Veel Nederlanders zien op tegen feestdagen

Een derde van de Nederlanders kijkt in november al op tegen de feestdagen. Zij vinden deze dagen 'druk' en 'duur'. Dat concludeert zorgverzekeraar Agis uit een onderzoek naar stress tijdens de donkere maanden.

Door gebrek aan zon en door slecht weer geven weinig mensen een goed cijfer voor hun gemoedstoestand in de maanden november tot en met januari. In de zomer geven Nederlanders hun humeur ruim een 7, in de winter een 6,5.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft meer lichamelijke klachten in de wintermaanden. Deze klachten bestaan uit hoofdpijn, irritaties en minder goed slapen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend respondenten. De gemiddelde leeftijd is 45 jaar.

Team Lotus pakt lucratieve tiende plaats

Team Lotus heeft zich in de Grand Prix van Brazilië gisteren weten te verzekeren van de tiende plaats in het constructeurskampioenschap. Het team dat verder zal gaan onder de naam Caterham F1 Team krijgt hierdoor de beschikking over veel extra financiële middelen.

Coureur Heikki Kovalainen was dan ook tevreden. "We hadden dit weekend niet meer uit ons pakket kunnen halen. We hebben ons het hele jaar stap voor stap verbeterd en die tiende plaats is een perfecte basis voor volgend jaar. Hopelijk kunnen we dan een nieuwe stap zetten in de ontwikkeling van ons team," zei de Fin.

Teamgenoot Jarno Trulli sluit zich bij hem aan. "Het was een vrij normale race voor me. Het was gewoon een kwestie van het thuisbrengen van de auto, zodat we de tiende plaats veilig konden stellen. Ik wil het team graag bedanken voor het harde werk dit jaar. We boeken steeds meer progressie en het is geweldig om deel uit te maken van iets wat echt ergens naartoe gaat."

Nederland telt negenhonderd transseksuelen

Nederland telde twee jaar geleden negenhonderd transseksuelen. Dat blijkt maandag uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de transseksuelen was 62 procent geboren als man en gaat nu door het leven als vrouw. De overige groep, de zogenaamde transmannen, maakte de omgekeerde stap.

De meeste transseksuelen zijn autochtonen van middelbare leeftijd. Twee derde is ongehuwd en zestien procent gescheiden. Transvrouwen zijn vaker gescheiden dan transmannen. Zij wonen daardoor vaker alleen dan normaal het geval is onder Nederlanders tussen 15 en 65 jaar.

Het aandeel allochtone transseksuelen ligt hoger dan het aantal allochtonen in de beroepsbevolking. Volgens het CBS komt dat doordat de medische voorzieningen in Nederland beter zijn dan in veel andere landen. Allochtonen komen daardoor eerder naar Nederland voor het wijzigen van hun geslacht.

Staking in NBA voorbij

Het lijkt er op dat de staking in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA ten einde is. Vertegenwoordigers van spelers en clubs hebben een akkoord gesloten waardoor de competitie op 25 december van start zou kunnen gaan.

Het conflict tussen spelers en clubs draaide om de verdeling van de inkomsten. Tot afgelopen seizoen kregen de spelers 57% van de inkomsten, maar in het nieuwe akkoord zou dat teruggebracht zijn tot ongeveer 50%. Omdat de clubs ook enkele aanvullende eisen aan wilden passen volgde er een lock-out die 149 dagen heeft geduurd. Onbekend is nog wat beide partijen precies hebben afgesproken. De achterban van zowel de clubs als spelers moeten nog instemmen met het akkoord.

Gebeurt dit dan kan de competitie op 25 december, Eerste Kerstdag, van start gaan met de wedstrijd tussen regerend kampioen Dallas Mavericks tegen runner-up van afgelopen seizoen Miami Heat. De reguliere competitie kan dan op 26 april afgelopen zijn, waarna twee dagen later de play-offs beginnen.

De 30 NBA-clubs zullen 66 wedstrijden in de reguliere competitie spelen, 48 tegen ploegen uit de eigen conference en achttien tegen teams uit andere divisies. De kampioen kan eind juni bekend zijn.

Oppositie Koeweit roept op tot protesten

Oppositiegroepen in Koeweit hebben opgeroepen de hele nacht te demonstreren. Via sociale media wordt mensen gevraagd om een plein in het centrum van Koeweit-stad te bezetten en daar tot dinsdag te blijven.

Dinsdag vindt er in het Koeweitse parlement een belangrijk debat plaats. In het parlement komt een motie van de opositie aan de orde die de premier wil ondervragen over beschuldigingen van corruptie.

Volgens de krant Al-Watan gaat de emir van Koeweit maandag het kabinet in spoedzitting bijeenroepen. Hij wil daarmee voorkomen dat de regering valt als gevolg van de beschuldigingen aan het adres van de premier.

In november bestormden betogers het parlementsgebouw. Ze waren woedend over berichten dat ambtenaren geld van de staat zouden hebben overgeboekt naar buitenlandse bankrekeningen.

Oekraïense militairen inspecteren Nederland

Een team van negen Oekraïense militairen heeft vorige week twee inspecties uitgevoerd bij de Nederlandse krijgsmacht. Dat gebeurde in het kader van een verdrag dat nog stamt uit de Koude Oorlog, meldt het ministerie van Defensie maandag.

Als NAVO-lidstaat ondertekende Nederland in 1990 een verdrag, waarin onder meer een maximum werd afgesproken voor het aantal wapens, tanks, gevechtsvliegtuigen en aanvalshelikopters. Destijds werd nog gevreesd voor een verrassingsaanval op grote schaal. Het verdrag moest die angst temperen.

Om na te gaan of de opgegeven aantallen kloppen, hebben alle landen inspectieteams opgesteld. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft een geheim schema waarin de teams aan verschillende landen worden gekoppeld voor een inspectie.

"De leden van zo'n team weten niet wanneer hun volgende bezoek is, ze kunnen op ieder moment worden opgepiept met de mededeling dat ze de volgende dag op het vliegveld moeten staan."

Ook voor het bezochte land is het niet bekend wanneer de inspectie wordt uitgevoerd. "Wij wisten alleen dat team nummer 143 langskomt, we wisten aanvankelijk niet eens dat het team uit de Oekraïne komt."

De Oekraïners controleerden het aantal conventionele wapens bij de gemechaniseerde brigade in Havelte en een materieelcomplex in Oudemolen. In het kader van dit verdrag voerde Nederland vorige maand nog een inspectie uit in de Oekraïne.

Het oorspronkelijke doel van het verdrag is volgens het ministerie al lang gehaald, maar toch zouden de inspecties nog steeds van belang zijn. Het zou een van de weinig mogelijkheden zijn om oog te houden op de bewapening in landen om de NAVO heen. Ook zou het een middel zijn om in contact te blijven met deze landen.

Daling arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zet door

Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is in augustus met zo'n 3000 afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vrees dat de stijging vanaf juni 2010 zou doorzetten, bleek onterecht. In augustus dit jaar zijn in totaal 825 duizend uitkeringen verstrekt.

De piek van het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen lag in 2003 op bijna één miljoen uitkeringen. Na het aanscherpen van de wetgeving is dat aantal flink afgenomen. Vanaf juni vorig jaar was er wel weer sprake van een lichte stijging, maar die heeft niet doorgezet.

De belangrijkste reden voor een uitkering is de laatste jaren steeds vaker een psychische stoornis geweest. In augustus ging het om bijna de helft van de uitkeringen. In 2000 was dat ongeveer een derde.

[Primera División] Uitslagen speelronde 13

In de Spaanse Primera División stond afgelopen weekend de dertiende speelronde op het programma. Koploper Real Madrid vergrootte de voorsprong op FC Barcelona naar vijf punten. De Madrilenen wonnen zelf met 4-1 van stadsgenoot Atlético Madrid, terwijl de Catalanen met 1-0 verloren bij Getafe. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en programma voor volgende week.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Rayo Vallecano Valencia 1-2
Real Madrid Atletico Madrid 4-1
Getafe CF FC Barcelona 1-0
Real Betis Sevilla Real Sociedad 2-3
Levante UD Sporting de Gijón 4-0
Real Mallorca Racing Santander 2-1
Espanyol Osasuna 1-2
Athletic de Bilbao Granada CF 0-1
Real Zaragoza Sevilla FC 0-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 13 11 1 1 34 46-10
2 FC Barcelona 13 8 4 1 28 38-7
3 Valencia 13 8 3 2 27 21-13
4 Levante UD 13 8 2 3 26 23-12
5 Sevilla FC 13 5 6 2 21 13-10
6 Malaga CF 12 6 2 4 20 15-15
7 Osasuna 13 4 6 3 18 16-25
8 Espanyol 13 5 2 6 17 10-15
9 Athletic de Bilbao 13 4 5 4 17 19-16
10 Rayo Vallecano 13 4 4 5 16 15-15
11 Atletico Madrid 13 4 4 5 16 18-20
12 Villarreal 12 3 5 4 14 10-17
13 Getafe CF 13 3 4 6 13 14-19
14 Real Betis Sevilla 13 4 1 8 13 12-19
15 Real Mallorca 12 3 4 5 13 10-17
16 Real Sociedad 13 3 3 7 12 12-20
17 Sporting de Gijón 13 3 3 7 12 12-21
18 Granada CF 12 3 3 6 12 5-12
19 Real Zaragoza 13 2 4 7 10 12-27
20 Racing Santander 13 1 6 6 9 9-20

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 16
2 Lionel Messi Barcelona 15
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 12
4 Roberto Soldado Valencia 8

Programma speelronde 14
Datum Malaga CF Villarreal
ma 28 nov, 21:00 Malaga CF Villarreal
di 29 nov, 21:00 FC Barcelona Rayo Vallecano
za 3 dec, 18:00 Sporting de Gijón Real Madrid
za 3 dec, 18:00 Racing Santander Villarreal
za 3 dec, 20:00 FC Barcelona Levante UD
za 3 dec, 22:00 Valencia Espanyol
zo 4 dec, 12:00 Atletico Madrid Rayo Vallecano
zo 4 dec, 16:00 Real Sociedad Malaga CF
zo 4 dec, 18:00 Osasuna Real Betis Sevilla
zo 4 dec, 20:00 Real Mallorca Athletic de Bilbao
zo 4 dec, 21:30 Granada CF Real Zaragoza

T. Janssen draagt scheenbeschermers van Vitesse

Theo Janssen mag dan voor Ajax spelen, de middenvelder blijft een Arnhemmer en heeft Vitesse dan ook nog steeds in zijn hart zitten. Bij deze club is hij zijn profcarrière begonnen en dat mag iedereen weten, ook op het veld.

Gisteren speelde Janssen met Ajax tegen N.E.C. Nijmegen en liep tijdens de wedstrijd met afgezakte kousen rond. Hierdoor was duidelijk te zien dat hij scheenbeschermers droeg die in de kleuren van zijn oude liefde Vitesse gemaakt waren. Een fotograaf van Pro Shots legde dit vast.


Janssen loopt met scheenbeschermers in Vitessekleuren rond (Foto: Pro Shots)

Cruijff snapt niets van Van Gaal

Johan Cruijff vindt het onbegrijpelijk dat Louis van Gaal de functie van algemeen directeur bij Ajax heeft aanvaard. "Het moet niet zo zijn dat mensen als Van Gaal en ik nu de touwtjes in handen gaan nemen. Dat is niet goed en moet ook niet", zegt hij in zijn column in de Telegraaf. "Wij zijn zestigers en moeten onze ervaring aanbieden."

Cruijff wil met de juridische stappen die hij heeft aangekondigd tegen zijn vier medecommissarissen een duidelijk signaal afgegeven. "Er is nu een generatie die, in tegenstelling tot de topvoetballers uit mijn tijd, zich ook buiten de sport heeft ontwikkeld", benadrukt hij. "Ze vertrouwen elkaar volledig en dus worden trucs die ze vorige week voor hun kiezen kregen niet gepikt."

Johan Cruijff
Cruijff snapt niets van Van Gaal (Foto: Pro Shots)

Cruijff krijgt bij zijn gang naar de rechter steun van jeugdtrainers Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Ronald de Boer, Bryan Roy, John Bosman, Michel Kreek, Marc Overmars, Dean Gorré, Orlando Trustfull en Jaap Stam. Zij vinden de aanstelling van Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom niet rechtsgeldig.

Het clubicoon wil van Ajax een club maken met ex-sporters aan het roer. "Het is van meet af aan mijn insteek geweest om Ajax in Nederland hiervan de trendsetter te laten zijn. De eerste sportorganisatie die door sporters wordt geleid. Met mijn persoon als trotse toeschouwer aan de zijlijn."

Meeste zzp'ers tevreden

De meeste zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) zijn positief over hun zelfstandige arbeidspositie. Slechts 1 op de 8 zou kiezen voor een vast dienstverband als dat mogelijk zou zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek afgelopen zomer onder 2200 zzp'ers, dat in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 1 op de 5 zzp'ers zich verzekert tegen ziekte. Ruim de helft zet wel geld opzij voor het pensioen, 38 procent verzekert zich tegen langdurige arbeidsongeschiktheid.

Silent Hill: Book of Memories screens

Naast een nieuwe Silent Hill voor de consoles werkt Konami momenteel aan Silent Hill: Book of Memories voor de PS Vita. In tegenstelling tot andere games uit de serie is Book of Memories geen traditionele horrorervaring, maar een top-down co-op multiplayer-shooter. Speler kunnen hun eigen personage maken, maar ook veel oude bekende zitten in het spel. Om alvast een idee te krijgen van het spel hebben we de volgende screens voor jullie.

Silent Hill Book of Memories

Silent Hill Book of Memories

Silent Hill Book of Memories

Silent Hill Book of Memories

Silent Hill Book of Memories

Silent Hill Book of Memories

Doden door storm in Noorwegen

De storm die zondag over Noorwegen raasde, heeft waarschijnlijk aan vier mensen het leven gekost. Dat heeft het Noorse persbureau NTB maandag gemeld.

Twee medewerkers van een filmteam worden vermist, nadat hun boot bij Egersund aan de zuidwestkust van Noorwegen was omgeslagen. Een man verdronk bij een ander ongeluk met een boot bij Leirvik. In de stad Bergen kwam een wandelaar om het leven, toen een boom op hem terechtkwam.

De storm trof ook Zweden en Denemarken. In het zuiden van Zweden kwamen volgens de zender SR ongeveer 80.000 huishoudens zonder stroom te zitten. In Denemarken waren de bruggen over de Grote Belt en over de Öresund naar Zweden verscheidene uren afgesloten. In alle drie landen lag het spoorverkeer door de harde wind op verscheidene trajecten stil.

Doden door storm in Noorwegen
Doden door storm in Noorwegen (Foto: ANP)

Nederland zeven Michelinsterren rijker

Nederlandse restaurants hebben er maandag zeven Michelinsterren bij gekregen. Drie restaurants gingen van een naar twee sterren. Bij drie andere zaken vervallen de sterren. Dat heeft Michelin maandag bekendgemaakt. In totaal hebben Nederlandse restaurants nu 122 sterren.

Nederland telt nog altijd twee driesterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle. Het aantal tweesterrenrestaurants bedraagt nu zestien. Librije's Zusje in Zwolle, De Kromme Watergang in Breskens en Chapeau in Bloemendaal zijn omhoog gegaan naar de tweede categorie.

Michelinsterren worden vergeven aan restaurants met een uitzonderlijk goede keuken en een correcte bediening. Bij een goede beoordeling krijgen ze een plaatsje in de befaamde rode gids van de bandenfabrikant.

Naast de sterren zijn er zeventien restaurants die een Bib Gourmand hebben gekregen. Deze restaurants serveren volgens Michelin goede maaltijden met een 'uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Een driegangenmenu kost 35 euro of minder. In totaal hebben 102 restaurants in Nederland zo'n kenmerk.


Nederland zeven Michelinsterren rijker (Foto: Novum)

[Premier League] Uitslagen speelronde 13

Afgelopen weekend is in de Engelse competitie de dertiende speelronde afgewerkt. FOK!sport geeft je wekelijks een overzicht van de gespeelde wedstrijden, de actuele stand, de topscorers en het programma voor speelronde 12.

Uitslagen speelronde 13:

Thuis Uit Uitslag
Stoke City Blackburn Rovers 3-1
Bolton Wanderers Everton 0-2
Chelsea Wolverhampton Wanderers 3-0
Norwich City Queens Park Rangers 2-1
Sunderland Wigan Athletic 1-2
West Bromwich Albion Tottenham Hotspur 1-3
Manchester United Newcastle United 1-1
Arsenal Fulham 1-1
Swansea City Aston Villa 0-0
Liverpool Manchester City 1-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City 13 11 2 0 35 43-12
2 Manchester United 13 9 3 1 30 30-13
3 Tottenham Hotspur 12 9 1 2 28 26-16
4 Newcastle United 13 7 5 1 26 19-12
5 Chelsea 13 8 1 4 25 28-17
6 Liverpool 13 6 5 2 23 17-12
7 Arsenal 13 7 2 4 23 26-23
8 Aston Villa 13 3 7 3 16 16-17
9 Everton 12 5 1 6 16 15-16
10 Norwich City 13 4 4 5 16 19-21
11 Queens Park Rangers 13 4 3 6 15 14-24
12 Stoke City 13 4 3 6 15 13-23
13 Swansea City 13 3 5 5 14 12-16
14 West Bromwich Albion 13 4 2 7 14 12-20
15 Fulham 13 2 6 5 12 15-16
16 Sunderland 13 2 5 6 11 15-15
17 Wolverhampton Wanderers 13 3 2 8 11 13-23
18 Bolton Wanderers 13 3 0 10 9 19-31
19 Wigan Athletic 13 2 3 8 9 12-24
20 Blackburn Rovers 13 1 4 8 7 17-30


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 13
2 Edin D¸eko Manchester City 10
= Sergio Agüero Manchester City 10
4 Wayne Rooney Manchester United 9
5 Demba Ba Newcastle United 8
6 Mario Balotelli Manchester City 6
= Ivan Klasnic Bolton Wanderers 6
= Rafael van der Vaart Tottenham Hotspur 6


Programma speelronde 14:

Datum Thuis Uit
za 3 dec, 13:45 uur
Newcastle United Chelsea
za 3 dec, 16:00 uur Blackburn Rovers Swansea City
za 3 dec, 16:00 uur Manchester City Norwich City
za 3 dec, 16:00 uur Queens Park Rangers West Bromwich Albion
za 3 dec, 16:00 uur Tottenham Hotspur Bolton Wanderers
za 3 dec, 16:00 uur Wigan Athletic Arsenal
za 3 dec, 18:30 uur Aston Villa Manchester United
zo 4 dec, 16:00 uur Everton Stoke City
zo 4 dec, 17:00 uur Wolverhampton Wanderers Sunderland
ma 5 dec, 21:00 uur Fulham Liverpool

GameStop maakt prijzen PS Vita geheugenkaarten bekend

De Amerikaanse prijzen voor de kaarten starten bij 29.99 dollar voor een vier gigabyte kaart, 44.99 voor acht gigabyte, 69.99 voor zestien gigabyte en 32 gig rolt over de toonbank voor maarliefst 119.99 dollar. Dit meldt website Gamespot.

De geheugenkaarten die Sony voor de PlayStation Vita verkoopt zijn alleen op de Vita te gebruiken. Andere kaarten zullen niet werken met het apparaat. De games die rond de launchperiode uitkomen zijn echter niet groter dan vier gigabyte, omdat er pas later grotere geheugenkaarten waar games op verkocht worden de productie ingaan. Hoeveel de kaarten gaan kosten in Europa is nog onbekend.

Krajicek in top 100 wereldranglijst

Michaëlla Krajicek is terug in de top 100 van de wereldranglijst. De Nederlandse tennisster stijgt op de maandag gepubliceerde WTA-ranking van de 107e naar de 95e plaats.

Ze bereikte afgelopen week de halve finale in het Japanse Toyota, maar moest zich terugtrekken met een knieblessure. Krajicek is haar landgenote Arantxa Rus op de ranking genaderd tot op dertien plekken. De speelster uit Monster, deze week actief in Dubai, staat 82e.

Bij de mannen is Robin Haase de enige Nederlander in de top 100. De Hagenaar staat 45e. Bovenin de ranglijst nam de Zwitser Roger Federer, winnaar van de ATP World Tour Finals, de derde plek over van de Schot Andy Murray.

PVV wil fraudeonderzoek gedeputeerde Gelderland

De PVV in Gelderland wil dat er een integriteitsonderzoek komt naar gedeputeerde Co Verdaas (PvdA). De partij verdenkt hem van fraude met declaraties en vermoedt dat hij liegt over zijn feitelijke woonplaats. Een motie van wantrouwen kreeg eerder geen steun in de Provinciale Staten van Gelderland. De provincie Gelderland kon maandagochtend niet direct op de aantijgingen reageren.

Begin november eiste de PVV al het vertrek van Verdaas. Hij woont nog altijd in Zwolle, zo weet de partij. Een Gelderse gedeputeerde is echter wettelijk verplicht binnen de provinciegrenzen te wonen. Verdaas staat wel ingeschreven in Nijmegen, maar volgens de PVV is het pand dat hij 'zogenaamd' bewoont maar voor een procent in zijn bezit.

De kwestie speelt al sinds april 2008. In de afgelopen drie jaar blijkt bovendien dat Verdaas bijna vierhonderd keer met een dienstauto is afgehaald uit Zwolle en 350 keer op het adres is afgezet. Iedere rit was daardoor zo'n vijftig kilometer langer en leverde een extra kostenpost voor de provincie op van ruim achttienduizend euro. De PVV wil dat dit bedrag onmiddellijk wordt terugbetaald.

De PVV vindt dat Verdaas al zijn geloofwaardigheid is verloren. De partij dient het verzoek voor een integriteitsonderzoek woensdag in. Het heeft daarvoor advies ingewonnen bij het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Nieuwe personages in GOW 3: RAAM's Shadow

Over twee weken, op 13 december, zal de DLC RAAM's Shadow voor Gears of War 3 uitkomen. In de DLC spelen we met de Horde-generaal RAAM en zullen de speler drie uur aan gameplay, 250 punten aan achievements, de 'Chocolate Weapon Set' en zes nieuwe multiplayerpersonages krijgen.

Iemand die aan de slag mocht met de DLC heeft nu foto's gemaakt van de zes nieuwe personages die je hieronder kan bekijken. De DLC zal 1200 MSP kosten of gratis zijn voor de mensen met een Season Pass.

GOW3
Theron Elite

GOW3
Alicia Valera

GOW3
Michael Barrick

GOW3
Minh Young Kim

GOW3
General RAAM

GOW3
Tai Kaliso

Hogeschool Rotterdam ontruimd vanwege brand

Vanwege brand op het dak is een locatie van de Hogeschool Rotterdam maandagochtend ontruimd. De studenten van het gebouw aan de Heijplaatstraat zijn naar buiten geleid. Er vielen geen gewonden, laat een brandweerwoordvoerder weten.

De brand ontstond rond 08.30 uur bij werkzaamheden op het dak van de hogeschool. De brandweer was rond 09.15 uur nog aan het bekijken of de brand alleen in de dakbedekking of ook in het pand zelf woedt. Als dat bekend is, kan de brandweer inschatten hoelang het blussen nog duurt.

Bedenker L.A. Noire werkt aan Whore of the Orient

Filmmaker George Miller werkt aan Whore of the Orient, Brendan McNamara’s nieuwe game. McNamara staat bekend om als het brein achter L.A. Noire. Dit meldt website VG247.

Veel is er nog niet bekend over de game en wat het inhoudt. Speculaties gaan rond over de locatie van het spel, namelijk Shanghai, de grootste stad in China. De term ‘Whore of the Orient, Paris of the East’, wordt namelijk vaak gebruikt om Shanghai te beschrijven. McNamara beschijft het spel als ‘één van de beste onvertelde verhalen van de twintigste eeuw”, maar wilde er verder niets over kwijt.

Het spel is in ontwikkeling bij Kennedy Miller Mitchel Interactive (opgericht door filmmaker George Miller). Volgens mede-oprichter Doug Mitchel zitten er ook leden van Team Bondi in het team. “Team Bondi ging na L.A. Noire door met werken aan Happy Feet 2”, aldus Mitchel. Team Bondi werkt momenteel aan een adaptatie van Mad Max 4: Fury Road, een nieuw deel in de postapocalyptische setting dat wordt uitgegeven door Warner Bros.

Skyrim op je muur

De gamers van GameBanshee hebben de moeite gedaan om de kaart van Skyrim in hoge resolutie te maken en ook nog eens markeringen toe te voegen. Als je op onderstaande plaatje klikt krijg je de kaart in hoge resolutie te zien, let op het bestand is 9 MB groot. 

Mocht je de kaart willen uitprinten, de gamers hebben de kaart namelijk ook getransformeerd naar een PDF-bestand van negen pagina's. Deze kan je uitprinten en aan de muur hangen als een poster van 3x3 A4'tjes. Download de PDF hier en bekijk hier een volledige, op alfabetische volgorde, lijst van alle locaties op de kaart.

Map

Probleemouders sneller aangepakt

Ouders die hun kinderen verwaarlozen of mishandelen, worden sneller aangepakt. Probleemgezinnen krijgen sneller een hulpverlener op bezoek en rechters mogen ouders eerder verplichte hulp bij het opvoeden opleggen.

Dat staat in een actieplan tegen kindermishandeling dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) later maandag presenteren.

Ook maakt het kabinet ruim 1 miljoen euro extra beschikbaar voor het uitvoeren van het huisverbod. Gemeenten kunnen daarmee daders van huiselijk geweld gedurende 10 dagen uit hun huis zetten.

Probleemouders sneller aangepakt
Probleemouders sneller aangepakt (Foto: ANP)

Spelen in de Batcave voor deze kerst

Rocksteady Games heeft bekendgemaakt dat we de Batcave-DLC nog voor de kerst zullen krijgen. De DLC zal namelijk op 20 december uitkomen voor Batman: Arkham City. Twee andere maps: Jokers Carnival en Iceberg Lounge zullen tegen die tijd ook beschikbaar zijn.

Meer informatie over de DLC is niet bekendgemaakt en er wordt verwacht dat we de komende weken meer komen te weten. Het nieuws is bekendgemaakt via Twitter en de officiële tweet lees je hieronder.

"Brand new DLC coming December 20th with all new Batcave. Jokers carnival and the iceberg lounge also available to download then!"

Kamp wil bedrijven laten afwijken van cao

Bedrijven moeten gemakkelijker kunnen afwijken van bestaande cao's. Vanwege de economische omstandigheden moeten bedrijven hun arbeidsvoorwaarden sneller kunnen aanpassen dan nu mogelijk is. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een Kamerbrief, meldt het Financieele Dagblad.

Kamp wil volgens de krant begin volgend jaar komen met een voorstel om het huidige beleid aan te passen. De plannen zouden vrijwel zeker de macht van de vakbonden en de werkgeversorganisaties inperken.

De cao's die de bonden en werkgeversorganisaties afspreken worden nu nog algemeen verbindend verklaard door de overheid. Kamp kondigt volgens de krant aan dat hij ze in de toekomst pas bindend wil verklaren als er een actieplan in staat om werknemers langer inzetbaar te houden.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum riep vorige maand op bedrijven in bepaalde omstandigheden een ontheffing van de nalevingsplicht voor de cao te geven. Volgens hem kunnen bedrijven worden gered als ze een afgesproken loonsverhoging even niet uit hoeven te betalen.

Kamp gaat de vakbonden, werkgeversorganisaties en andere partijen het eerste kwartaal van vorig jaar een nieuwe set regels voorleggen. Die moeten bepalen wanneer een bedrijf in aanmerking komt voor een ontheffing. De vakbonden hebben eerder al aangegeven niets in de plannen te zien.

[Serie A] Uitslagen speelronde 12

In de Italiaanse Serie A stond afgelopen weekend de twaalfde speelronde op het programma. Dankzij een overwinning op Lazio Roma gaat Juventus ook na dit weekend nog altijd op kop. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor de volgende speelronde.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Udinese AS Roma 2-0
Lecce Catania 0-1
Novara Calcio Parma 2-1
Atalanta Napoli 1-1
Lazio Roma Juventus 0-1
Cagliari Bologna 1-1
Cesena Genoa 2-0
US Palermo Fiorentina 2-0
AC Siena Internazionale 0-1
AC Milan Chievo 4-0

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 11 7 4 0 25 19-7
2 AC Milan 12 7 3 2 24 27-14
3 Udinese 12 7 3 2 24 15-6
4 Lazio Roma 12 6 4 2 22 16-9
5 US Palermo 12 6 1 5 19 16-15
6 AS Roma 12 5 2 5 17 15-14
7 Catania 12 4 5 3 17 14-18
8 Napoli 11 4 4 3 16 14-8
9 Genoa 11 4 3 4 15 14-14
10 Parma 12 5 0 7 15 15-20
11 Chievo 12 4 3 5 15 10-16
12 Internazionale 11 4 2 5 14 14-17
13 AC Siena 12 3 5 4 14 14-11
14 Atalanta 12 5 5 2 14 16-15
15 Cagliari 12 3 5 4 14 11-13
16 Fiorentina 12 3 4 5 13 10-11
17 Bologna 12 3 2 7 11 10-18
18 Novara Calcio 12 2 4 6 10 14-21
19 Cesena 12 2 3 7 9 6-13
20 Lecce 12 2 2 8 8 9-19

Topscorers
# Naam Club Doelpunten
1 Germán Denis Atalanta 10
2 Antonio Di Natale Udinese 9
3 Sebastian Giovinco Parma 7
4 Miroslav Klose Lazio 6

Programma speelronde 13
Datum Thuis Uit
di 29 nov, 20:45 Napoli Juventus
vr 2 dec, 20:45 Genoa AC Milan
za 3 dec, 20:45 Internazionale Udinese
za 3 dec, 20:45 Napoli Lecce
zo 4 dec, 12:30 Catania Cagliari
zo 4 dec, 15:00 Bologna AC Siena
zo 4 dec, 15:00 Chievo Atalanta
zo 4 dec, 15:00 Fiorentina AS Roma
zo 4 dec, 15:00 Juventus Cesena
zo 4 dec, 20:45 Parma US Palermo
ma 5 dec, 20:45 Lazio Roma Novara Calcio

Uncharted 3 krijgt alternatieve richt-opties

Naughty Dog heeft geluisterd naar commentaar van Uncharted 3-spelers en komt met een patch voor het richten in het spel. De patch pakt wel alleen de singleplayer aan en laat de multiplayer met rust. De ontwikkelaar maakt de aanpassingen nadat gamers op het kantoor zijn langsgeweest.

Naughty Dog had namelijk een oproep gedaan aan gamers in de omgeving om langs te komen en verschillende dingen uit te leggen en uit te testen. Waarom er gekozen is om alleen de singleplayer te veranderen en niet de multiplayer is nog onbekend. De patch zal deze week uitkomen en bekijk hieronder de volledige patchnotes.

Singleplayer

General

  • Movie cutscene viewer added (in the Bonuses menu, Single-Player only)

Technical

  • Fixed the missing Motion Blur effects (for Single Player only)
  • “Alternate Aim Settings” added to the Options menu under Camera options (for Single Player only)

 

Multiplayer

General

  • Settings bug fixed: all controls being set to flipped mode setting will no longer change all controls back to default

Gameplay

  • Medal streaks won’t reset if the host migrates to another user
  • Blindfire targeting adjusted so that opposing players past a certain vertical angle above and below won’t be hit.
  • Allow grenade throw while scoped
  • Tuned Pull Down range from 1.5 meters to 2.0 meters
  • Lowered the player running speed when players run ‘n gun by approximately 15%
  • Slightly increased the turn radius of run ‘n gun
  • Slightly decreased the turning speed during Sprint

Technical

  • Fixed an infrequent hunter spawning issue in Hunter Arena when the match round switches
  • Fixed several cinema crashes
  • Locked fast-forwarding on convoy sequence in Airstrip TDM and train sequence on London Underground TDM to 3x maximum in Cinema Mode
  • Fixed certain cameras in Kick Offs and Pull Downs
  • Fixed a late join skin bug with locked content
  • Fixed a split-screen Buddy treasure pickup bug
  • Fixed duplicate medal problem causing bad tabulation of a few medals to the player’s career stats

User Interface

  • Objective points now show up in the player’s Competitive statistics tab instead of the Cooperative statistics tab
  • Added a Facebook Sign Out option
  • Added the Add Friend functionality in the Facebook tab
  • Fixed voice icon for mics not appearing in Matchmaking lobby
  • Adding missing weapon stats tracking for certain weapons that were not being recorded to the player stats
  • Fix for not displaying the entire Online ID within the “Players” column of any leaderboard.
  • Fix for a user having an online ID containing fifteen or more characters created in uppercase format and actively using a voice comm device.

Server

  • Matchmaking now waits for double the number of players in the biggest party in the room to be present before starting a game (to prevent parties from being split frequently)
  • Players no longer able to join party that is already in Matchmaking

Parlementair onderzoek naar ICT-problemen overheid

Er komt definitief een parlementair onderzoek naar de ICT-problemen bij de overheid. Alle Kamerfracties staan achter een voorstel van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en CDA-Kamerlid Ger Koopmans, schrijft de Volkskrant maandag.

Mislukkingen bij grote ICT-projecten hebben de overheid in het verleden al vele miljoenen euro's gekost. De veiligheid kwam dit jaar ook in opspraak toen bleek dat vermoedelijk Iraanse hackers Diginotar hebben gekraakt. Dat bedrijf was verantwoordelijk voor de beveiliging van overheidssites.

Dat was destijds voor Gesthuizen aanleiding een parlementair onderzoek aan te vragen. Andere partijen vonden het toen nog te vroeg voor zo'n onderzoek. Maar zaterdag schreef de Volkskrant dat de waterschappen het contract met ict-multinational Logica willen opzeggen. Het lukte niet een systeem te ontwikkelen om de waterschapsbelasting automatisch te innen. De schade zou op kunnen lopen tot 25 miljoen euro.

Dit soort falende systemen zijn voor Koopmans het voornaamste argument om een parlementair onderzoek op te zetten. Het onderzoek richt zich dus op de veiligheid en privacy en op de falende projecten. Het kan pas na mei volgend jaar van start gaan, omdat eerst andere onderzoeken moeten worden afgerond. Het is niet bekend hoe lang het onderzoek gaat duren.


Parlementair onderzoek naar ICT-problemen overheid (Foto: Novum)

Egyptenaren naar de stembus voor parlement

De Egyptische bevolking is maandag naar de stembus gegaan om haar stem uit te brengen voor een nieuw parlement. Veel Egyptenaren hopen dat er na tientallen jaren van dictatuur eindelijk een democratisch tijdperk aanbreekt.

Kiezers stelden zich maandag in lange rijen op voor de stembureaus lang voordat die open gingen; een teken dat er veel interesse is om een bijdrage te leveren aan de politiek.

De verkiezingen zijn ontsierd door geweld dat de afgelopen dagen op het Tahrir-plein in de hoofdstad Caïro plaatsvond en de bevolking is sterk verdeeld over de richting die Egypte op moet gaan. Desalniettemin lijkt het erop dat de verkiezingen de eerlijkste zijn in een hele lange tijd.

Noodverordening voor transport orka Morgan

Vanwege het transport van orka Morgan heeft de burgemeester van Harderwijk een noodverordening ingesteld. Die maakt het mogelijk eventuele actievoerders op de route na een vraag van de politie gelijk te verwijderen.

Burgemeester John Berends zei op Radio 1 dat hij een veilig transport van de orka wil garanderen. "Deze zaak heeft al een aantal weken de nodige publiciteit, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen."

Het is volgens hem nooit goed in te schatten of er demonstraties bij het transport zullen zijn. "Maar je kunt ongeregeldheden verwachten, anders hadden we ook geen noodverordening ingesteld."

Wanneer de orka vertrekt, wordt niet bekendgemaakt om te voorkomen dat dit moment wordt aangegrepen voor een protest. Vorige week maandag bepaalde de rechtbank van Amsterdam dat Morgan zo snel mogelijk naar dierenpark Loro Parque op Tenerife moet. Dierenrechtenactivisten eisten dat het orkavrouwtje zou worden vrijgelaten in de natuur.


Noodverordening voor transport orka Morgan (Foto: Novum)

Bomaanslag Bagdad eist elf levens

Een zelfmoordterrorist heeft maandag bij een gevangenis in de Iraakse hoofdstad Bagdad een bomauto tot ontploffing gebracht. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens de politie en medewerkers van een ziekenhuis sloeg de zelfmoordterrorist toe toen medewerkers en bewakers van de Al-Hout-gevangenis op weg waren naar hun werk.

Het is de derde grote aanslag in een week in Irak en dit doet de vraag rijzen of Iraakse veiligheidstroepen in staat zijn voor de veiligheid te zorgen als het Amerikaanse leger tegen het einde van het jaar vertrekt.

Roma straft Osvaldo na slaan ploeggenoot

AS Roma heeft Pabo Daniel Osvaldo disciplinair geschorst nadat hij ploeggenoot Erik Lamela sloeg na het duel met Udinese. De gemoederen liepen hoog op bij de 25-jarige geboren Argentijn met een Italiaans paspoort na de nederlaag bij Udinese (1-0).

De opvliegerige spits kreeg het aan de stok met zijn landgenoot Lamela en verkocht de jongeling een klap. Trainer Luis Enrique was verbolgen over het incident. Technisch directeur Franco Baldini was ook niet te spreken over het gedrag van Osvaldo. "De actie van Osvaldo getuigde van gebrek aan respect richting zijn ploeggenoot. Op verzoek van de trainer is de de speler bestraft", zei Baldini tegen Italiaans media. Osvaldo is voorlopig geschorst.

De aanvaller moet een boete betalen en hoeft tien dagen niet zijn gezicht te laten zien bij Maarten Stekelenburg en zijn ploeggenoten. Osvaldo mist door de disciplinaire straf onder meer het duel met zijn voormalig werkgever Fiorentina. De spits kwam afgelopen zomer over van Espanyol.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 14

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de veertiende speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
1.FC Köln Borussia Mönchengladbach 0-3
1.FC Nürnberg FC Kaiserslautern 1-0
1899 Hoffenheim SC Freiburg 1-1
FC Augsburg VFL Wolfsburg 2-0
Hertha BSC Bayer Leverkusen 3-3
Borussia Dortmund FC Schalke 04 2-0
Hannover 96 Hamburger SV 1-1
Werder Bremen VFB Stuttgart 2-0
FSV Mainz 05 Bayern München 3-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Borussia Dortmund 14 9 2 3 29 29-9
2 Borussia Mönchengladbach 14 9 2 3 29 23-9
3 Bayern München 14 9 1 4 28 34-8
4 Werder Bremen 14 8 2 4 26 25-21
5 FC Schalke 04 14 8 1 5 25 28-20
6 Bayer Leverkusen 14 6 4 4 22 20-19
7 VFB Stuttgart 14 6 3 5 21 20-15
8 Hannover 96 14 5 5 4 20 18-22
9 1899 Hoffenheim 14 5 3 6 18 16-16
10 Hertha BSC 14 4 6 4 18 21-22
11 1.FC Köln 13 5 1 7 16 20-29
12 VFL Wolfsburg 14 5 1 8 16 19-28
13 FSV Mainz 05 13 4 3 6 15 19-25
14 1.FC Nürnberg 14 4 3 7 15 14-24
15 Hamburger SV 14 3 5 6 14 18-26
16 FC Kaiserslautern 14 3 4 7 13 10-18
17 SC Freiburg 14 3 3 8 12 19-30
18 FC Augsburg 14 2 5 7 11 12-24

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 13
2 Huntelaar Schalke 04 12
3 Pizarro Werder Bremen 11
4 Reus Borussia Mönchengladbach 10
5 Podolski 1. FC Köln 9
5 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 9

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 2 dec, 20:30 Bayer Leverkusen 1899 Hoffenheim
za 3 dec, 15:30 Bayern München Werder Bremen
za 3 dec, 15:30 SC Freiburg Hannover 96
za 3 dec, 15:30 FC Kaiserslautern Hertha BSC
za 3 dec, 15:30 VFL Wolfsburg FSV Mainz 05
za 3 dec, 15:30 Borussia Mönchengladbach Borussia Dortmund
za 3 dec, 18:30 VFB Stuttgart 1.FC Köln
zo 4 dec, 15:30 Hamburger SV 1.FC Nürnberg
zo 4 dec, 17:30 FC Schalke 04 FC Augsburg

Ibrahimovic: "Ik ben blij met deze mijlpaal"

Zlatan Ibrahimovic hielp AC Milan met twee treffers aan een 4-0 zege op Chievo Verona. De Zweed passeerde de grens van honderd doelpunten in de Serie A.

"Ik ben erg blij dat ik deze mijlpaal heb bereikt", zei Ibrahimovic tegen Italiaanse media. De spits scoorde twintig keer voor Milan, 23 voor Juventus en 57 treffers namens Internazionale. Voor zijn 101 doelpunten in de Serie A had Ibrahimovic 196 wedstijden nodig én de scherpte neem toe.

"Ik merk dat ik de laatste jaren steeds scherper wordt voor het doel. Daarvoor moet ik dit land denk ik bedanken", aldus de oud-Ajacied, die twee seizoenen geleden terugkeerde in Italië na een minder succesvol avontuur bij FC Barcelona. Ibrahimovic voelt zich nu op zijn plek bij AC Milan.

"We spelen de laatste weken goed en we er is veel zelfvertrouwen binnen de selectie. We konden het na rust rustig aan doen omdat de wedstrijd al beslist was. Laten we op deze manier verder gaan", zei Ibrahimovic. Behalve de spits scoorde ook Thiago Silva en Alexandre Pato voor rust.

Blessure Vermeer valt mee

Ajax-doelman Kenneth Vermeer keepte de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen (0-3 winst) niet uit. De keeper moest zich in de tweede helft, na een botsing met N.E.C.-verdediger Kevin Conboy, laten vervangen door Jasper Cillessen.

Trainer Frank de Boer liet aan De Telegraaf weten dat de blessure van Vermeer meevalt: "Ik verwacht dat hij er zaterdag tegen Excelsior weer bij is. Kenneth had echter even geen gevoel meer in zijn bovenbeen. Dan kan ik geen risico met hem nemen. Bovendien hebben we met Jasper Cillessen een goede vervanger.”

Cillessen, die in de 74e minuut in het veld kwam voor Vermeer, maakte afgelopen zomer de overstap van N.E.C. Nijmegen naar Ajax.

Schip vaart tegen Botlekbrug

Een binnenvaartschip is maandagochtend tegen de Botlekbrug in Rotterdams havengebied gevaren. Het schip bleek rond 05.00 uur te hoog voor de brug, waardoor de stuurhut volledig los werd geslagen, meldt de politie. De vrouwelijke schipper raakte lichtgewond.

Ze zat bekneld in de stuurhut, maar kon worden bevrijd. De twee overige bemanningsleden van het schip raakten niet gewond. De brug heeft schade opgelopen, maar die is niet zodanig dat hij voor het verkeer moet worden afgesloten.

Pro gamingteam krijgt eigen muis en headset

Professionele gamingteams bestaan al een tijd, maar de mensen van het team Fnatic brengen nu een extraatje in de wereld. Het team brengt een limited edition muis en headset uit.  Beide onderdelen zijn in de kleuren van het team en dragen hun logo.

De set wordt uitgebracht tegelijk met de Dreamhack Winter LAN Party. Geïnteresseerden moeten wel beschikken over een goed gevulde portemonnee en bereid zijn deze inhoud uit te geven. De muis kost USD 100,00 en de headset USD 140,00. Beide zijn te koop op Dreamhack of op de website van Team Fnatic.

Fnatic Nuis

Fnatic Headset

Gameloft stuurt iPad-spellen de lucht in

Ontwikkelaar Gameloft is een samenwerking aangegaan met de Australische vliegmaatschappij Jetstar. Jetstar heeft op haar commerciële vluchten de mogelijkheid om iPads te huren en Gameloft gaat daar nu twaalf spellen voor leveren.

In december komen Real Football, Shrek Kart, Avatar, UNO en N.O.V.A.: Near Orbit Vanguard Alliance beschikbaar op Jetstars huurtablets. In januari komen hier nog zeven andere spellen bij.

'Drie grootste bonden FNV werken aan eigen koepel'

De drie grootste FNV-bonden werken aan de oprichting van een eigen koepel. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een concept intentieovereenkomst tussen Bondgenoten, Abvakabo en Bouw.

In het stuk zou worden gesproken over de oprichting van een 'federatie van gelijkgestemde verenigingen'. Twee jaar geleden werd besloten dat de vakbond moest moderniseren. Het idee voor een nieuwe federatie zou voortkomen uit de discussie die daarop volgde. Bij die discussie kwam als een van de opties naar voren dat Bondgenoten, Abvakabo en Bouw het voortouw moesten nemen door meer samen te werken.

Door de onenigheid over het pensioenakkoord hebben Bondgenoten en Abvakabo het aftreden van FNV-voorzitter Agnes Jongerius geëist. De nieuwe federatie moet echter niet worden gezien als een poging de macht te grijpen, zegt een woordvoerder van Bondgenoten in de krant. De drie grote bonden hebben samen wel een meerderheid van de stemmen binnen de federatieraad.

Duits kerntransport bereikt laatste station

Een treintransport van nucleair afval is maandagochtend na een recordtijd van ruim 109 uur na vertrek uit Frankrijk op het treinstation Dannenberg aangekomen, waar de hoogradioactieve lading moet worden overgeladen. Nog niet eerder deed een zogeheten Castortransport er zo lang over om op de plaats van bestemming aan te komen in Noord-Duitsland.

Twaalf eenzelfde transporten gingen deze trein voor. In 2010 wisten activisten een Castortransport zo vaak tegen te houden, dat dit 92 uur na vertrek eindbestemming Gorleben bereikte.

Duizenden activisten wisten ook de dertiende trein met elf containers met hoogradioactief afval te vertragen door zich onder meer aan het spoor vast te ketenen. Activisten hebben aangekondigd ook de laatste 20 kilometer die het transport over de weg aflegt te gaan frustreren.

Een Duitse politiemacht van 19.000 man is onophoudelijk bezig het transport te beveiligen. Volgens de deelstaatregering van Nedersaksen rijzen de kosten van de politie-inzet inmiddels de pan uit: ruim 36 miljoen euro.

Zondag was de politie zo'n 15 uur bezig om vier activisten, die zich op het spoor met hun armen in een betonnen piramide van 600 kilo bevonden, uit te hakken. Een van de vier had zich voor de zesde keer deels in beton laten gieten. Vervolgens moesten zo'n 800 mensen van het spoor worden verwijderd.

Op andere plekken kwam het eerder al tot een confrontatie met de politie. Vrijdag waren 20.000 activisten in touw tegen het transport. In de nacht van zaterdag op zondag werden 1300 mensen gearresteerd die het spoor ten zuidoosten van Hamburg bezetten.

Duits kerntransport bereikt laatste station
Duits kerntransport bereikt laatste station (Foto: ANP)

Honderden biggen dood door brand

Door een brand bij een agrarisch bedrijf in het Gelderse Vethuizen (gemeente Montferland) zijn vermoedelijk 400 biggen omgekomen. Dat meldde de brandweer zondag.

De brand in het bedrijf brak even na tien uur 's avonds uit en was na ruim een uur onder controle. Het dak van de schuur met de jonge varkens stortte door het vuur deels in, aldus een brandweerwoordvoerder.

Brandweerlieden slaagden er wel in een aan de schuur grenzend woonhuis te behoeden voor de vlammen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Honderden biggen dood door brand
Honderden biggen dood door brand (Foto: ANP)

Michelin deelt weer sterren uit

Michelin brengt maandag een nieuwe Nederlandse editie uit van de befaamde sterrengids. Toprestaurants en hun chefkoks horen of zij worden geëerd, een stapje terug moeten doen of hun ster mogen behouden.

Vorig jaar kregen negen restaurants een Michelinster. Er kwamen geen nieuwe driesterren of tweesterren restaurants bij. Nederland telt twee driesterrenrestaurants: Oud Sluis in Sluis en De Librije in Zwolle. Daarnaast zijn er dertien tweesterrenrestaurants en 83 restaurants met een ster.

Michelinsterren worden al jaren vergeven aan restaurants met een uitzonderlijk goede keuken en een correcte bediening. Bij een goede beoordeling krijgen ze een plaatsje in de befaamde rode gids van de bandenfabrikant.

Beslommeringen in 3D

Eind dit jaar zendt de VPRO een nieuw programma uit, geïnspireerd door de BBC-tegenhanger van een tijdje geleden. Het heet “Nederland Van Boven”, en dat lijkt het ook te worden: beelden van Nederland, voornamelijk vaak van boven, geschoten met HD-camera's vanuit een helikopter. Eén van mijn Facebook friends linkte een eerste preview van het programma; zes minuten heel intelligent gemaakte televisie over het treinnetknooppunt Utrecht Centraal, inclusief een interview met de enigszins nasaal en monotoon pratende omroepster die er al twintig jaar verkondigt dat “de... intarcity... naar Deventarrr... van 19:45... vandaag heláás niet kan rrrrijden. Herháling...”

Hamilton en Massa leggen ruzie bij

Er is een einde gekomen aan de rivaliteit tussen Lewis Hamilton en Felipe Massa. Beide kemphanen kwamen elkaar dit Formule 1-seizoen veelvuldig op een negatieve manier tegen op het circuit en vlogen elkaar daarna verbaal in de haren.

In een poging een einde te maken aan deze ruzie besloot McLaren-rijder Hamilton na afloop van de Grand Prix van Brazilië het motorhome van Ferrari op te zoeken. Massa was daar op dat moment in gesprek met een aantal journalisten. "Ik had nooit iets tegen hem," begon de Ferrari-coureur. "Ik heb hem altijd gerespecteerd, zelfs na alles wat er dit jaar tussen ons gebeurd is. Het is mooi dat hij even langsgekomen is, want ik was het niet van plan, omdat ik niets fout heb gedaan."

Lewis Hamilton
Hamilton en Massa leggen ruzie bij (Foto: Pro Shots)

Hamilton: "Het is voor alle coureurs een lang en zwaar jaar geweest en ik hoop dat ze allemaal een goede winter zullen hebben. Het was goed om na afloop van de race even een fijn gesprek met Felipe te hebben gehad. Ik respecteer hem zeer en ik kijk er naar uit om volgend seizoen weer tegen hem te gaan racen."

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali heeft veel respect voor de actie van Hamilton om Massa op te zoeken. "Ik was vandaag erg blij om te zien dat Lewis Hamilton langskwam om Massa te omhelzen, want daar gaat het uiteindelijk om. Het was een goed gebaar en ik ben blij dat het op deze manier opgelost is."

De race in Brazilië was de laatste van het Formule 1-seizoen 2011. In de door Mark Webber gewonnen wedstrijd werd Massa vijfde, terwijl Hamilton door versnellingsbakproblemen niet aan de streep kwam. Op het moment van uitvallen van Hamilton was het duo in een strijd verwikkeld om de vijfde plaats.

[Video] Laatste interview Gary Speed

Dit weekend kwam het vreselijke bericht naar buiten dat Gary Speed, bondscoach van Wales, zich op 42-jarige leeftijd van zijn leven heeft beroofd. De Welshman hing zichzelf op in zijn eigen huis.

De voormalig speler van onder meer Everton en Newcastle United was een dag voor zijn dood nog te gast bij het programma Football Focus van de BBC. Daarin vertelde Speeld vol passie over voetbal. Een dag later besloot hij om niet langer te leven en pleegde zelfmoord.

Hieronder de beelden van het interview.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.