Pink Ribbon: 5,5 miljoen uitgegeven aan onderzoek

Pink Ribbon heeft sinds 2003 bijna 5,5 miljoen euro uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek. Dat meldt de organisatie maandag op haar website. Pink Ribbon laat weten 'volledige verantwoording' af te leggen over de inkomsten en uitgaven sinds de oprichting in 2003.

De organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker kwam deze maand onder vuur te liggen nadat Nieuwsuur had gemeld dat de afgelopen jaren maar 1,8 procent aan wetenschappelijk onderzoek is uitgegeven. Van de zestien miljoen euro die in vijf jaar zou zijn opgehaald, onder meer door de verkoop van armbandjes en de bekende roze lintjes, zou slechts 288 duizend euro zijn uitgeven aan onderzoek. Pink Ribbon weersprak toen deze cijfers.

De gegevens die Pink Ribbon maandag publiceert laten een ander beeld zien. Alleen al vorig jaar werd bijna een miljoen euro gespendeerd aan wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van opsporing en preventie. In totaal is hieraan sinds 2003 drie miljoen euro uitgegeven. Aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van psychosociale zorg en kwaliteit van leven is 2,35 miljoen euro besteed.

Van de twintig miljoen euro die sinds de oprichting is binnengekomen heeft Pink Ribbon nog acht miljoen euro in kas. De rest is uitgegeven aan onder meer voorlichting, projecten en de kosten van de eigen organisatie. Aan de laatste categorie ging 2,3 miljoen euro op.