Kamp wil bedrijven laten afwijken van cao

Bedrijven moeten gemakkelijker kunnen afwijken van bestaande cao's. Vanwege de economische omstandigheden moeten bedrijven hun arbeidsvoorwaarden sneller kunnen aanpassen dan nu mogelijk is. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) maandag in een Kamerbrief, meldt het Financieele Dagblad.

Kamp wil volgens de krant begin volgend jaar komen met een voorstel om het huidige beleid aan te passen. De plannen zouden vrijwel zeker de macht van de vakbonden en de werkgeversorganisaties inperken.

De cao's die de bonden en werkgeversorganisaties afspreken worden nu nog algemeen verbindend verklaard door de overheid. Kamp kondigt volgens de krant aan dat hij ze in de toekomst pas bindend wil verklaren als er een actieplan in staat om werknemers langer inzetbaar te houden.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum riep vorige maand op bedrijven in bepaalde omstandigheden een ontheffing van de nalevingsplicht voor de cao te geven. Volgens hem kunnen bedrijven worden gered als ze een afgesproken loonsverhoging even niet uit hoeven te betalen.

Kamp gaat de vakbonden, werkgeversorganisaties en andere partijen het eerste kwartaal van vorig jaar een nieuwe set regels voorleggen. Die moeten bepalen wanneer een bedrijf in aanmerking komt voor een ontheffing. De vakbonden hebben eerder al aangegeven niets in de plannen te zien.