NAVO-militairen gewond geraakt in Kosovo

Redactie

Twee NAVO-militairen zijn maandag in het noorden van Kosovo gewond geraakt bij confrontaties met betogers. Dat heeft een woordvoerder van het bondgenootschap gezegd. De demonstranten probeerden te beletten dat de vredestroepen een wegblokkade verwijderden.

Een militair liep een schotwond in zijn schouder op, de ander werd in zijn been getroffen. De Duitse en Oostenrijkse vredestroepen zetten op hun beurt rubberkogels, waterkanonnen en traangas in om de betogers te verdrijven. NAVO-troepen in Kosovo zijn geïnstrueerd voortaan met scherp te schieten als ze worden aangevallen, aldus de woordvoerder. Ten minste twee betogers raakten gewond en zijn voor behandeling naar een ziekenhuis overgebracht.

De vredestroepen zijn er met behulp van zwaar materieel in geslaagd de wegblokkade bij het stadje Zubin Potok op te ruimen. Een hoofdweg die het etnisch-Albanese zuiden van Kosovo verbindt met het overwegend door Serviërs bewoonde noorden loopt langs het stadje.

Al maanden blokkeren de Kosovaarse Serviërs de belangrijkste wegen in Kosovo. De Serviërs zijn hiertoe overgegaan omdat de Kosovaarse autoriteiten douaneposten willen inrichten langs de grens tussen Kosovo en Servië. De Serviërs, een minderheid in Kosovo, zien dit als een poging het noorden te onderwerpen aan de wil van de etnisch-Albanese autoriteiten. Zij beschouwen Kosovo als deel van Servië en erkennen de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo niet.

Ruim twintig NAVO-militairen raakten vorige week dinsdag nog gewond, van wie een ernstig, bij confrontaties met Servische betogers. Ook toen probeerden de troepen een wegblokkade op te ruimen.


NAVO-militairen gewond geraakt in Kosovo (Foto: Novum)