Slowakije dwingt artsen te blijven werken

De regering van Slowakije heeft in vijftien ziekenhuizen de noodtoestand uitgeroepen. Zij wil daarmee voorkomen dat de gezondheidszorg in elkaar stort door een protestactie van artsen die een hogere beloning willen voor hun werk.

Ongeveer tweeduizend artsen hebben met ingang van 1 december hun baan bij staatsziekenhuizen opgezegd. In Slowaakse ziekenhuizen werken meer dan zevenduizend artsen. De afkondiging van de noodtoestand houdt in dat artsen op hun post moeten blijven, op straffe van een boete of zelfs gevangenisstraf.

Premier Iveta Radicova maakte de noodmaatregel bekend na een spoedzitting van het kabinet. Zij noemde de situatie 'zeer ernstig'.

De regering heeft de artsen driehonderd euro per maand meer salaris aangeboden, maar de artsenbond wil zevenhonderd euro per maand meer. Radicova geeft toe dat de artsensalarissen 'ontoereikend' zijn, maar zegt dat de staat niet meer kan betalen vanwege de schuldencrisis in Europa. Slowakije is een van de zeventien landen van de Europese muntunie.

Minister van volksgezondheid Ivan Uhliarik zei buurlanden te hebben gevraagd artsen te sturen om Slowakije te helpen.