Tot drie jaar cel in grote skimzaak

Een 33-jarige Brit moet drie jaar de cel in wegens een van de grootste skimfraudes van de afgelopen jaren. De rechtbank in Rotterdam legde drie Roemeense handlangers celstraffen van een, anderhalf en twee jaar cel op. De mannen haalden met nagemaakte betaalpassen ruim anderhalf miljoen euro van bankrekeningen van slachtoffers.

De Brit was het brein achter de fraude. Hij ontwikkelde een methode om bankpassen te kopiëren via de kaartlezer die inlogcodes verstrekt voor internetbankieren. Vervolgens manipuleerde hij de zogenoemde e-dentifiers van ABN Amro, waarna zijn medeverdachten de kaartlezers plaatsen in bankkantoren in onder meer Alkmaar, Den Helder en Deventer.

Klanten die online bankierden in deze filialen, lieten ongemerkt hun rekeninggegevens en pincode achter. Met een speciale pas om te downloaden haalden de skimmers de gekopieerde gegevens uit de kaartlezers. Daarmee maakten ze vervalste betaalpassen, waarmee in 2008 en 2009 in verschillende landen grote geldbedragen werden gepind.

De fraude kwam aan het licht toen de Britse autoriteiten een gemanipuleerde e-dentifier van ABN Amro vonden in de woning van de hoofdverdachte. De rechtbank legde hem naast de celstraf een boete van ruim 168.000 euro op.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden celstraffen tot zes jaar. Tegen een vijfde verdachte is nog geen uitspraak gedaan. Hij verscheen niet op de rechtszaak, omdat hij voor een ander delict vastzit in Thailand. Een zesde verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.