Evenement: WIDM Perspresentatie 2012

Het grootste geheim van Hilversum is misschien wel de mysterie achter het AVRO-programma Wie is de Mol?. Maandenlang weet slechts een handvol mensen wie de saboteur is in het programma. Hierin reizen negen kandidaten naar het buitenland om geld te verdienen voor de pot. Er zit echter één persoon bij die alles verstiert, De Mol. Iedere twee dagen moeten de kandidaten een test maken over de identiteit van De Mol. Degene die het minst weet over hem of haar, gaat meteen naar huis. Behalve De Mol, die blijft altijd in het spel. Op 5 januari begint alweer het twaalfde seizoen.

In de bioscoop EYE Film Instituut werd voor de pers de tien kandidaten voorgesteld en werd de eerste aflevering ook grotendeels getoond op een groot bioscoopscherm. De nieuwe presentator Art Rooijakkers (winnaar van seizoen elf) nam het stokje over van Pieter-Jan Hagens en was vereerd om het programma te presenteren. "Het was voor mij de unieke manier om toch nog deel van het programma te zijn", aldus Rooijakkers.

De eerste aflevering werd goed ontvangen door pers en kandidaten. De uitzending is zelfs tien minuten langer dan normaal en bevat drie opdrachten. Vooral de intense opening met de prachtige muziek zal bij veel fans voor kippenvel zorgen. Ook de nieuwe presentator Art zal ongetwijfeld snel geaccepteerd worden als presentator. Op zijn eigen Peking Express-achtige manier leidt hij de aflevering in.

Speciaal voor het nieuwe seizoen had FOK! interviews met kandidaten Dio, Hadewych Minis, Marit van Bohemen, Frits Huffnagel en Tim Kamps. De overige kandidaten zijn Marion Pauw, Maarten van der Weijden, Liesbeth Staats, Anne-Marie Jung en William Spaaij. Tot slot spraken we nog met Art Rooijakkers over zijn nieuwe taak, het nieuwe seizoen en het koude IJsland.

Het nieuwe seizoen wordt vanaf donderdag 5 januari op Nederland 1 uitgezonden om 20:30 uur.


Was het de eerste keer dat je benaderd werd voor het programma?
Hadewych: Nee, ik was al een paar keer benaderd. Helaas kon ik steeds niet. Ik wilde wel heel graag.
Frits: Ja, maar ik wist wel dat als ik er ooit voor benaderd zou worden dat ik daadwerkelijk zou proberen om mee te gaan. Ik ben echt een fan van het programma. 
Dio: Ja en ik wilde zeker meedoen met het programma. 
Tim: Ik zou vorig jaar misschien al mee gaan, maar dat is niet doorgegaan omdat ik moest optreden.
Marit: Nee, het was de vierde keer al. Ik was zelf nog bezig met andere programma's. Ik was er nooit rond de periode. Toen ik een keer wel kon, kreeg ik het meteen Spaans benauwd. Want toen besefte ik dat het echt ging gebeuren.  

Waarom wilde je graag meedoen met het programma?
Hadewych: Ik volg het programma al vrij lang en ik ben ook een fan. Ik was heel benieuwd of ik het zou kunnen. Ik vind het altijd moeilijk om een heel helder zelfbeeld te hebben. Toen dacht ik, door zo'n spel leer je jezelf zo goed kennen en zie je ook hoe je in het leven staat. Dat vond ik heel leuk om dat te onderzoeken. Ik ben best wel een control freak en ik was nieuwsgierig hoe het was om die controle niet meer te hebben.
Frits: Als kijker vond ik het al een fantastisch programma en als je dan wordt benaderd, dan wil je daar zeker een keer aan meedoen. Vorig jaar had ik Patrick als mol goed, maar pas wel op het eind.  
Dio: Ik ben tot op een bepaalde hoogte zeker fan van het programma. Het is één van de tofste programma's dat op de Nederlandse televisie verschijnt. Het zet je als artiest ook op een hele andere manier mooi in de kijker. 
Tim: Ik ben niet een überfan, maar het leek mij wel spannend om mee te doen. Heel avontuurlijk.  
Marit: Omdat ik het al jaren volg en omdat het een enorm origineel programma is. Er is niets als Wie is de Mol? en er is ook geen rip-off, want dat is niet te bedenken. Het zit erg knap in elkaar en het wordt echt gemaakt op de montagetafel. Het is ook knap om na twaalf jaar toch de Mol geheim te houden, terwijl het pas een half jaar na de opnames uitgezonden wordt. 

Hoe waren de verhoudingen in de groep?
Hadewych: Ik vond het heel erg leuk in de groep en er waren ook hele leuke mensen. Ik had niet het gevoel dat er een opsplitsing was en vrijwel iedereen kon het wel goed met elkaar vinden. Je krijgt natuurlijk wel altijd mensen waar je meer mee optrekt. Degene die niet vertrouwd werden, die vielen toch een beetje buiten de groep. 
Frits: Het was vreselijk. Je zit met negen mensen die je geen van allen kan vertrouwen. Uit je jeugd heb je geleerd dat je niet mag liegen en niet mag bedriegen. Tijdens het spel heb je gewoon negen leugenaars om je heen zitten. Ik ben de enige deelnemer aan het programma die nooit heeft gelogen.  
Dio: Het was een heel gezellige groep. Heel open naar elkaar en er was een hechte band. 
Tim: De verhoudingen waren erg slecht. Veel wantrouwen en door de kou werd ook de agressie aangesterkt. *lacht*
Marit: Wij waren een heel lief groepje, maar niet te lief. Met heel weinig grote ego's en dat was erg prettig. Los daarvan dat je elkaar niet moet vertrouwen en toch het spel speelt.  

Zijn er ook mollenboekjes gestolen tijdens het spel?
Hadewych: Dat weet ik eigenlijk niet. Daar kom ik wellicht tijdens de uitzendingen pas achter. 
Frits: Dat weet ik niet, dat zullen we wel zien tijdens de uitzendingen.  
Dio: Daar kom je later pas achter. 
Tim: Vast wel. Ik hoop het eigenlijk wel. 

Was het een teleurstelling om naar het koude IJsland te gaan?
Hadewych: Ik had er niet zulke problemen mee, want ik houd niet heel erg van hitte. Ik wilde zelf ook al eens naar IJsland, omdat ik het land erg mooi vind. Het was wel iets te koud, maar zolang het niet regent dan heb ik er weinig problemen mee. 
Frits: Dat was een grote teleurstelling. Je bent fan van het programma en je kijkt elke keer naar opdrachten in verre, warme landen. Dan kom je op het vliegveld, je checkt in en dan kom je erachter dat je naar IJsland gaat. Dat was natuurlijk wel een tegenvaller. 
Dio: Dat was een grote teleurstelling. Een hele grote deceptie. Ik ben niet fan van hele koude oorden en ik had toch liever op iets warms gehoopt. Maar het was niet anders. 
Marit: Nee, helemaal niet. Ik vind het een geweldig decor voor het programma en ik had überhaupt geen verwachtingen over de locatie. Ik vond het zelfs wel lekker om niet ver hoeven te vliegen. Europa is ook zo verschrikkelijk mooi. Alleen de kou was vreselijk, ik heb het superkoud gehad.

Wat was je eerste reactie toen Art de presentator bleek in plaats van Pieter-Jan?
Hadewych: Voor de opnames wisten we al dat Art het zou zijn. Hij en de productie kwamen voor de opnames bij ons langs om kennis te maken. Ik vond het eigenlijk wel leuk om Art te zien, maar het was ook heel raar. Pieter-Jan was voor mij een vertrouwd gezicht en ook Angela Groothuizen, maar er is al vaker veranderd van presentator. 
Frits: Ik dacht eerst, wat leuk dat de winnaar van vorig seizoen even langskomt. Die komt ons natuurlijk succes wensen, maar hij bleef maar hangen. Toen dachten we, laten we het hem maar ook presenteren. 
Dio: Ik was zeker verbaasd en ik had toch wel de oude presentator verwacht. Alhoewel Art het ook wel goed deed. Het was wel even slikken, omdat dit seizoen iets anders werd. Je vraagt jezelf meteen af welke veranderingen er nog meer zouden plaatsvinden. 
Tim: Teleurgesteld en verbaasd. *lacht* Je kan natuurlijk alles verwachten, dus je stelt je daar wel een beetje op in. Het hoorde er eigenlijk een beetje bij. Dan pas je je gelijk aan aan de verandering.  

Wat zou je achteraf gezien anders gedaan hebben in het spel?
Hadewych: Ik ben eigenlijk wel tevreden over mijn prestaties. 
Frits: Helemaal niets. Ik ben heel erg tevreden. 
Dio: Ik ben tevreden. 
Tim: Ik ben wel tevreden. 
Marit: Ik had wel iets meer mogen ontspannen. Ik was constant op mijn hoede en was bang om iets weg te geven.  

Hoe reageerde je op het nieuwe dat je de nieuwe presentator werd?
Art: Ik was buitengewoon verheugd toen mij dat gevraagd werd. Maar tegelijkertijd ook gezonde spanning, omdat het programma wel echt een kroonjuweel is van de Nederlandse televisie. Dat vind ik wel bijzonder en mijn voorgangers zijn zeker niet de minste. Om in hun voetsporen te treden bracht wel wat stress met zich mee. Toen heb ik gesproken met de makers en met de Avro of ze dat zagen zitten en iedereen was daar enthousiast over. Daarna durfde ik het ook toe te geven. 

Heb je Pieter-Jan nog gesproken voor de opnames?
Art: Ja, ik heb het met hem onder andere gehad over zijn ervaringen. De tip was dat je het vooral op je eigen manier moet doen. Wie is de Mol? is zo sterk dat een presentatorwissel geen invloed heeft op het programma. Iedereen deed het op zijn eigen manier, ook ik. 

Ben je tevreden over de eerste aflevering?
Art: Ik ben heel trots over de eerste aflevering. Ik vind het er weer heel mooi uitzien en ik vind het knap dat het gelukt is dat er een goed contrast is met vorig jaar. Vorig seizoen begon het vrij druk met veel kippen in een bus, terwijl het dit jaar heel rustig, maar intens begon.

Wist je tijdens de opnames wie de Mol was?
Art: De geoefende kijker gaat in aflevering 1 kunnen zien of ik het weet of niet. 

Had je als presentator voordeel omdat je mee hebt gedaan?
Art: Ik weet wat de kandidaten doormaken, dus in die zin begrijp ik ze ook. Hoe totaal in de war je kan zijn of hoe spannend het is. Ik denk dat je dat ook gaat zien in mijn manier van presenteren.

Als je moest kiezen tussen een warm land en een koud land, welke zou je kiezen?
Art: Ik haat wintersport. Ik denk dat ik daar mijn antwoord al heb gegeven. *lacht* IJsland is wel een goede Molbestemming, omdat het anders is dan andere landen uit vorige seizoenen. Het ritme verdwijnt daar ook snel, omdat het 20 uur per dag licht was toen wij daar waren. Het is leeg, complete stilte en het doet iets met je psyche. Die vervreemding is heel typisch voor het programma.

En dan is het nog maar de vraag of het deze serie alleen IJsland wordt?
Art: Ja, wie weet.

De laatste jaren ontstond er na de ontknoping kritiek, omdat de hints snel werden behandeld. Wordt dat dit seizoen anders?
Art: Er is heel veel contact tussen de fans en de productie, dus daar wordt wel naar geluisterd. Alleen soms zijn er ook praktische zaken, die dat soort problemen in de weg staan. Maar daar wordt zeker over nagedacht.

Ga je het volgende seizoen ook presenteren?
Art: Laten we het hopen! Maar het is nog niet bekend of er een volgend seizoen komt en of ik dat mag presenteren.