Zuma opent klimaattop Durban

Het Zuid-Afrikaanse Durban is de komende tijd het toneel van onderhandelingen over het inperken van de CO2-uitstoot. De klimaatconferentie werd maandag officieel geopend met een toespraak van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. De conferentie duurt tot 9 december.

Zuma sprak maandag afgevaardigden van zo'n 190 landen toe. Hij riep de delegaties op verder te kijken dan nationale belangen. "Voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden en Afrika is klimaatverandering een zaak van leven en dood", zei Zuma. De droogte in Sudan is volgens Zuma deels de oorzaak van de stammenoorlogen in het land. Ook zijn veel Somaliërs ontheemd geraakt door droogte en hongersnood. "Veranderingen en oplossingen zijn altijd mogelijk. In deze gesprekken moeten landen en andere partijen verder kijken dan het nationale belang om een oplossing te vinden die goed is voor de mensheid en het algemene nut", aldus de president.

In de twee weken die de conferentie duurt moeten manieren worden gevonden om de al maar stijgende uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Het belangrijkste pijnpunt daarbij is het verschil tussen arme en rijke landen en de mate waarin zij de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen.

Volgens Christiana Figueres van de Verenigde Naties is de belangrijkste kwestie die op de conferentie aan de orde komt de belofte van industriële landen met betrekking tot de inperking van de uitstoot. Deze beloftes zijn volgens Figueres echter wel gekoppeld aan de beloftes die ontwikkelingslanden moeten doen om de strijd met de klimaatverandering aan te binden. Ze citeerde Nelson Mandela: "It always seems impossible until it is done."


Zuma opent klimaattop Durban (Foto: Novum)