Duits kerntransport bereikt laatste station

Een treintransport van nucleair afval is maandagochtend na een recordtijd van ruim 109 uur na vertrek uit Frankrijk op het treinstation Dannenberg aangekomen, waar de hoogradioactieve lading moet worden overgeladen. Nog niet eerder deed een zogeheten Castortransport er zo lang over om op de plaats van bestemming aan te komen in Noord-Duitsland.

Twaalf eenzelfde transporten gingen deze trein voor. In 2010 wisten activisten een Castortransport zo vaak tegen te houden, dat dit 92 uur na vertrek eindbestemming Gorleben bereikte.

Duizenden activisten wisten ook de dertiende trein met elf containers met hoogradioactief afval te vertragen door zich onder meer aan het spoor vast te ketenen. Activisten hebben aangekondigd ook de laatste 20 kilometer die het transport over de weg aflegt te gaan frustreren.

Een Duitse politiemacht van 19.000 man is onophoudelijk bezig het transport te beveiligen. Volgens de deelstaatregering van Nedersaksen rijzen de kosten van de politie-inzet inmiddels de pan uit: ruim 36 miljoen euro.

Zondag was de politie zo'n 15 uur bezig om vier activisten, die zich op het spoor met hun armen in een betonnen piramide van 600 kilo bevonden, uit te hakken. Een van de vier had zich voor de zesde keer deels in beton laten gieten. Vervolgens moesten zo'n 800 mensen van het spoor worden verwijderd.

Op andere plekken kwam het eerder al tot een confrontatie met de politie. Vrijdag waren 20.000 activisten in touw tegen het transport. In de nacht van zaterdag op zondag werden 1300 mensen gearresteerd die het spoor ten zuidoosten van Hamburg bezetten.

Duits kerntransport bereikt laatste station
Duits kerntransport bereikt laatste station (Foto: ANP)