FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 november 2011

Winnaar So You Think You Can Dance bekend

Nina heeft zondag de danstalentenjacht So you think you can dance 2011 van RTL 5 gewonnen. Zij won de finale van Anthony, Meysam en Anna. Kijkers uit België en Nederland kozen per sms voor de 19-jarige Belgische.

De winnaar van het populaire programma kreeg een geldbedrag van 25.000 euro, een dansopleiding in het buitenland en een rol in een videoclip van dj David Guetta.

Nina wint So you think you can dance
Nina wint So you think you can dance (Foto: ANP)

Olympique Marseille zet PSG te kijk

Olympique Marseille heeft Paris Saint-Germain een pijnlijke nederlaag bezorgd. De ambitieuze hoofdstedelingen verloren met 3-0.

De immer beladen confrontatie tussen beide Franse topclubs bleek een eenvoudige prooi voor Marseille, dat een matig seizoen doormaakt. Trainer Didier Deschamps lijkt voor even uit de zorgen na de zege op PSG. De overwinning kreeg al na negen minuten gestalte in Marseille.

Frans international Loïc Remy opende de score met het hoofd en leidde daarmee een heerlijke avond in voor het thuispubliek. PSG, zonder meegereisde fans, probeerde de achterstand ongedaan te maken, maar Marseille liep na een uur verder uit. Morgan Amalfitano besliste de klassieker. De 2-0 bleek de nekslag voor PSG, dat in de blessuretijd nog een derde tegendoelpunt moest slikken door André Ayew.

Marseille klimt door de overtuigende zege naar de negende plek in de Franse Ligue 1. PSG moet de koppositie voorlopig aan Montpellier laten. De Parijzenaars staan nu drie punten achter.

Ranieri vol lof over trefzekere Castaignos

Internazionale dankte zondag Luc Castaignos voor drie punten tegen Siena (0-1). Trainer Claudio Ranieri sprak zijn bewondering uit voor de spits.

De voormalig Feyenoorder kwam als invaller binnen de lijnen en schoot Inter kort voor tijd naar een zege. De Italiaanse topclub klimt daardoor op de ranglijst. Inter bivakkeert echter nog altijd op de dramatische vijftiende plek. Ranieri zag met spits Castaignos een lichtpunt in de duisternis.

"Hij is een goede jongen. Ik ben een liefhebber van hem sinds ik hier ben", zei Ranieri tegen Italiaanse media. "Ik denk dat hij een geweldige toekomst tegemoet zal gaan. Ik probeer hem op verschillende posities klaar te stomen voor het grote werk, maar van nature is hij een spits."

"Luc kan echter ook op de flanken uit de voeten", aldus de ervaren coach, die weet dat Inter snel moet opklimmen. "We moeten nu van wedstrijd naar wedstrijd leven. Ik vraag de spelers om alles te geven aangezien we niet op ons best zijn. Ik ben gelukkig omdat ze nooit opgeven."

Pic neemt plekje D'Ambrosio over bij Virgin

Charles Pic zal volgend seizoen zijn debuut maken in de Formule 1. De Franse autocoureur neemt het stoeltje van de Belg Jérôme d'Ambrosio over bij de renstal van Virgin.

Dit maakte het team, dat in 2012 verdergaat onder de naam Marussia F1, vandaag bekend na de laatste Grand Prix van dit seizoen in Brazilië. De 21-jarige Pic groeide door uit de talentklasse GP2, waarin hij dit jaar als vierde eindigde. De Franse coureur wist onlangs teambaas John Booth te overtuigen tijdens de traditionele Young Driver testraces in Abu Dhabi.

Celstraf voor activisten in Emiraten

Vijf activisten die campagne hadden gevoerd voor meer politieke vrijheid in de Verenigde Arabische Emiraten zijn zondag door een staatsveiligheidsrechtbank tot gevangenisstraffen van twee tot drie jaar veroordeeld. Tegen de vonnissen is geen beroep mogelijk.

Ahmed Mansour, een prominente blogger, kreeg drie jaar. De anderen kregen ieder twee jaar gevangenis opgelegd. Onder hen is Nasser bin Gaith, economisch docent aan de vestiging van de Parijse Sorbonne-universiteit in Abu Dhabi en tot voor kort ook juridisch adviseur van de strijdkrachten van de VAE.

De vijf werden in april opgepakt nadat ze een online-petitie hadden ondertekend waarin om politieke hervormingen werd gevraagd, zoals open parlementsverkiezingen en een eerlijkere verdeling van de opbrengsten van de oliewinning. De aanklachten tegen hen luidden belediging van het leiderschap, in gevaar brengen van de nationale veiligheid, opruiing en aanzetten tot het boycotten van verkiezingen.

Geen van de vijf beklaagden was zondag bij de uitspraak aanwezig. Naar verluidt zijn ze sinds twee weken in hongerstaking. Ze verschenen in juni alleen op de openingszitting van hun proces, dat achter gesloten deuren werd gehouden. De vijf boycotten hun proces, omdat de rechtbankvoorzitter weigerde hun verzoek om borgtocht te behandelen.

Amnesty International sprak in een reactie van een 'tekortschietende en oneerlijke vervolging', die afbreuk doet aan het internationale aanzien van de VAE. De actie roept twijfels op 'of het land wel zo open is als het zich voordoet', aldus Amnesty. Samer Muscati van Human Rights Watch noemde het proces 'fundamenteel oneerlijk'. "Het is hoogst verontrustend dat deze mannen na bijna acht maanden in de gevangenis nog langer op deze belachelijke aanklachten worden opgesloten."

Politieke activiteit is in de VAE, een verbond van zeven semiautonome staten, elk geregeerd door een sjeik, ernstig beperkt. Er zijn geen officiële oppositiegroepen en politieke partijen zijn verboden. Het huidige federale parlement heeft slechts een adviserende functie. De veertig leden worden ofwel door de sjeiks direct aangewezen, of gekozen door burgers die op grond van tribale of regionale overwegingen door de heersers zijn uitverkoren. Onder druk van de protesten elders in de Arabische wereld was de groep kiezers bij de vorige parlementsverkiezing in september ten opzichte van voorgaande keren fors uitgebreid. Toch vormden de 129 duizend kiesgerechtigden nog steeds maar een fractie van de bevolking van bijna twee miljoen.

EU blij met doorbraak in België

De Europese Unie is blij met de doorbraak die in België is bereikt over de begroting voor 2012. Hoofd monetaire zaken Olli Rehn kondigde zondag aan dat de EU de begrotingsafspraken tegen het licht zal houden om te beoordelen of die voldoen aan zijn aanbevelingen.

Formateur Elio Di Rupo toonde zich zondag vol vertrouwen dat het akkoord over de begroting aan de vereisten voldoet en de financiële markten gerust zal stellen. De begroting vertoont een tekort van 2,8 procent van het bruto binnenlands product, wat binnen de grenzen van de EU valt. Verder zijn 11,3 miljard euro aan geplande bezuinigingsmaatregelen een belangrijke stap naar een sluitende begroting in 2015.

De Waalse socialist verwacht deze week een grote coalitie tot stand te kunnen brengen van Vlaamse en Waalse socialisten, christendemocraten en liberalen. "Wij moeten nog aan verscheidene kwesties werken en hopen dit binnen de kortst mogelijke tijd af te ronden", zei Di Rupo.

België heeft sinds 13 juni 2010 een demissionaire regering. Diverse pogingen om tot een regeerakkoord te komen liepen spaak. België kwam daar lang mee weg, maar afgelopen week verlaagde Standard and Poor's de kredietwaardigheid van het land, waardoor het opeens veel duurder dreigde te worden om geld te lenen om de tekorten te dekken. Bovendien dreigde de EU met financiële sancties als de begroting niet binnen de perken werd gebracht en België geen maatregelen trof om de staatsschuld te beperken en groei te stimuleren. 'Er was druk van de EU', zei Di Rupo.

[Serie A] Jubileum voor Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic heeft vanavond zijn honderdste Serie A-doelpunt gescoord. De spits scoorde tweemaal voor AC Milan in de met 4-0 gewonnen competitiewedstrijd tegen Chievo Verona.

AC Milan, dat afgelopen week nog met 2-3 verloor van FC Barcelona in de Champions League, begon voortvarend aan het duel. Al na acht minuten opende Thiago Silva de score. Na een kwartier spelen schoot Ibrahimovic fraai de 2-0. De spits schoot de bal vanuit stilstand fraai in de rechterkruising. Dit betekende tevens zijn honderdste treffer in de Serie A. Dit deed hij voor Juventus (23), Internazionale (57) en zijn huidige club AC Milan (20).

Nog voor rust werd de stand van 4-0 bereikt door doelpunten van Alexandre Pato en opnieuw Ibrahimovic. Na rust bloedde de wedstrijd dood en waren er geen doelpunten meer te noteren. AC Milan, waar Mark van Bommel in de basis begon en Urby Emanuelson na rust in het veld kwam, staat na dit weekend op de tweede plek. De achterstand op koploper Juventus bedraagt één puntje, al heeft Juve nog een duel tegoed.

Giggs: "Trots dat ik een vriend van Speed was"

Ryan Giggs reageerde diepbedroefd op het overlijden van zijn voormalig ploeggenoot en bondscoach Gary Speed. De Welshman, die slechts 42 jaar werd, heeft zelfmoord gepleegd. Hij hing zichzelf op in zijn eigen huis.

Giggs, die jarenlang met Speed in het nationale team van Wales speelde, reageerde erg geschokt: "Ik ben diepbedroefd en kapot. Gary Speed was een van de aardigste mensen in het voetbal. Ik ben trots dat ik een ploeggenoot en vriend van hem was."

"Woorden schieten tekort om te beschrijven hoe bedroefd ik was toen ik dit vreselijke nieuws hoorde. Mijn gedachten zijn bij zijn familie in deze heel treurige tijd", aldus Giggs over Speed, die 82 interlands speelde voor Wales. Sinds 2010 was Speed bondscoach van Wales. Als speler kwam de Welshman uit voor onder meer Leeds United, Everton en Newcastle United.

Boze Balotelli trapt kleedkamerdeur kapot

Mario Balotelli deed zondag weer eens van zich gelden. De spits van Manchester City botvierde zijn frustratie na een rode kaart op de deur van de kleedkamer.

Balotelli kreeg in het uitduel met Liverpool (1-1) in de slotfase zijn tweede gele kaart. De Italiaan was het duidelijk niet eens met de discutabele beslissing en liep al vloekend van het veld. Engelse media meldden dat Balotelli uit boosheid vervolgens de kleedkamerdeur doormidden schopte.

Mario Balotelli
Boze Balotelli trapt kleedkamerdeur kapot (Foto: Pro Shots)

De spits kreeg na een arm in het gezicht bij Martin Skrtel zijn tweede geel. City-manager Roberto Mancini vond het niet terecht. "Ik had niet het idee dat de scheidsrechter Mario een tweede gele kaart wilde geven. Ik vond het geen kaart. Hij verdiende geen rood", zei Mancini op de clubsite.

"Hij is een jonge speler en erg teleurgesteld, maar die tweede kaart had nooit gegeven mogen worden. Het was gewoon geen overtreding", aldus de Italiaan, die kon leven met de 1-1 uitslag. "Dit was een goed resultaat aangezien we de laatste tien minuten met een man minder speelden."

'Manchester City jaagt op Van Persie'

Ondanks het verlies van ruim tweehonderd miljoen euro wat Manchester City over afgelopen seizoen leed, lijkt de ploeg komende zomer opnieuw flink met geld te smijten. Volgens de Daily Mail is Arsenal-spits Robin van Persie in beeld om vanaf komend seizoen te club te komen versterken.

Van Persie is bij Arsenal aan een ijzersterk seizoen bezig. Hij scoorde de afgelopen weken veel belangrijke doelpunten voor de ploeg. De Daily Mail weet te melden dat Manchester City een 'geld-speelt-geen-rol-bod' willen uitbrengen op de Oranje-international. Of Van Persie zelf geïnteresseerd is in een overstap naar Manchester is niet bekend.

Enerzijds heeft Captain Vantastic, hoe hij door de fans van Arsenal wordt genoemd, het enorm naar zijn zin in Arsenal. Anderzijds liet hij een aantal keren al weten graag mee te willen spelen om de grote prijzen. Ondanks het sterke spel van The Gunners, vallen de resultaten van de ploeg van Arsène Wenger nogal tegen.

Miley Cyrus verslaafd aan drugs

De reputatie van Miley Cyrus heeft een nog grotere deuk opgelopen. Het tienersletje is namelijk verslaafd aan wiet. Dit heeft ze zelf bekend op een uitgelekte video.

Miley vierde afgelopen week haar negentiende verjaardag. Van haar vriendin Kelly Osbourne kreeg ze een taart met het hoofd van Bob Marley erop. Een artiest die bekend stond om zijn voorliefde voor cannabis.

"Je weet dat je een stuffkikker bent als vrienden een Bob Marley-taart voor je maken", is uit Miley's mond te horen. "Je weet dat je veel te veel neukende wiet rookt." Hierop geeft Osbourne een gevat antwoord: "Ik dacht dat salvia je probleem was?"

Hiermee doelde de dochter van Ozzy op een filmpje dat van haar vorige verjaardagsfeestje uitlekte. Hierin rookte zij salvia middels een waterpijp.


"Miley kan beter mijn 30 cm blowen", aldus Juicyhill

Tantawi waarschuwt voor gevolgen crisis

Als Egypte niet uit de huidige crisis komt, dan heeft dat 'zeer ernstige consequenties'. Daarvoor heeft het hoofd van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, veldmaarschalk Hussein Tantawi, zondag gewaarschuwd. Hij riep de Egyptische bevolking op hun stem uit te brengen voor de parlementsverkiezingen die maandag van start gaan.

"We staan niet toe dat relschoppers zich bemoeien met de verkiezingen", aldus Tantawi. "Egypte staat op een kruispunt - of we slagen op politiek, economisch en sociaal gebied of de consequenties zullen zeer ernstig zijn en dat staan we niet toe."

Tantawi en de raad staan onder grote druk om onmiddellijk af te treden. Betogers, die ook zondag in groten getale op het Tahrir-plein in Caïro waren, eisen dat de macht wordt overgedragen aan een 'regering van nationale redding' totdat er presidentsverkiezingen zijn gehouden.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten nam de macht over toen ex-president Hosni Mubarak na een opstand werd verdreven. Er is echter veel kritiek op de raad, omdat die er niet in is geslaagd de veiligheid te herstellen, de verslechtering van economie tegen te gaan of hervormingen door te voeren waar de betogers om vragen.

Meer wapenvergunningen afgenomen na Alphen

Het extra onderzoek naar wapenvergunningen na het bloedbad in Alphen aan den Rijn heeft in totaal 29 mensen hun licentie gekost. Dat zijn er vier meer dan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) eerder deze maand liet weten. Bij reguliere controles raakten nog eens bijna 220 mensen hun vergunning kwijt. Dat meldt de NOS zondag na navraag bij de 25 politiekorpsen.

Opstelten meldde vorige week dat na de herscreening 25 wapenvergunningen zijn ingenomen. Volgens de NOS baseerde de minister zich op onvolledige cijfers. Bij zeven mensen werd hun licentie ingetrokken vanwege psychische problemen. In de andere gevallen gebeurde dat onder meer omdat zij een strafblad hadden.

In totaal werden zo'n zeventigduizend zogenoemde wapenverloven nog eens tegen het licht gehouden. De wijze waarop dat gebeurde, verschilde sterk per regio. Zo kreeg bijna negentig procent van de wapenbezitters in Groningen bezoek van de politie en gebeurde de screening in Twente vooral administratief. In totaal werd bij zestienduizend mensen een huisbezoek afgelegd.

Volgens de politie bewijst het geringe aantal intrekkingen dat het licentiesysteem werkt. Slechts 0,03 procent van alle vergunningen is ingetrokken. "Het stelsel van vergunningverlening werkt dus behoorlijk goed", zegt een woordvoerder van de politie. "Maar na 'Alphen aan den Rijn' weten we wel dat er maar één persoon hoeft te zijn die doorslaat om een drama te veroorzaken."

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in april kwamen zeven mensen, onder wie de schutter Tristan van der V., om het leven. Van der V. was ondanks zijn psychische gesteldheid in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning.

Islamistische PJD wint verkiezingen Marokko

De islamistische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft de parlementsverkiezingen in Marokko volgens verwachting gewonnen. De partij behaalde in de vrijdag gehouden verkiezingen 107 van de 395 zetels in het parlement, aldus de einduitslag die zondag door het ministerie van binnenlandse zaken in Rabat bekend werd gemaakt.

De door Abdelilah Benkirane geleide PJD mag als grootste partij proberen een coalitieregering te vormen. De centrumrechtse Istiqlal, een potentiële bondgenoot van de PJD, eindigde met zestig zetels als tweede.

Net als andere Noord-Afrika en Arabische landen kreeg Marokko begin dit jaar te maken met protesten tegen het gebrek aan vrijheid en de wijdverbreide corruptie. Om de onrust te bezweren voerde koning Mohammed VI een grondwetswijziging door, met vervroegde verkiezingen en meer macht voor het parlement en de premier.

Volgens critici gaan de hervormingen niet ver genoeg, omdat de uiteindelijke macht bij de koning blijft berusten. Bij de verkiezingen was de opkomst maar 45 procent en veel kiezers toonden hun ongenoegen door blanco stembiljetten in te leveren of alle vakjes op de formulieren door te krassen.

Trailer: horrorfilm 'Dunderland'

Hieronder is een teaser en een poster van de veelbelovende Noorse film Dunderland. Deze film speelt zich in het geheel af in de duistere Dunderland vallei en gaat over de jonge theaterregisseur Laura. Samen met een gezelschap van grote Noorse theaterspelers zet ze een stuk op in een verlaten scoutingkamp. Als hun sterspeler plotseling verdwijnt komen er snel achter dat Dunderland een duistere geschiedenis heeft. Het begin van een beklemmende, anstige belevenis.

Dunderland draait vanaf 6 januari in de Noorse bioscopen. Of de film in Nederland wordt uitgebracht is nog niet bekend.

Renault maakt coureurs 2012 snel bekend

Lotus Renault GP heeft laten weten dat de coureurs voor het seizoen 2012 binnen twee weken bekend worden gemaakt. Momenteel bezetten Vitaly Petrov en Bruno Senna de beide stoeltjes die onder de coureurs erg gewild zijn.

Petrov heeft nog een contract voor het volgend jaar op zak, waardoor vele kandidaten strijden om één stoeltje. Senna en reservecoureur Romain Grosjean worden veelvuldig genoemd, maar ook Kimi Räikkönen wordt genoemd nu de onderhandelingen van de Fin met Williams zijn stilgelegd. "Kimi is een mogelijkheid, als je dat zo wilt noemen. Maar de lijst is lang, er staan zelfs coureurs op die ergens anders nog onder contract zitten maar die ontsnappingsclausules in hun contracten hebben staan," zei Renault-teambaas Eric Boullier.

Ook Rubens Barrichello zou geïnformeerd hebben naar een stoeltje. "Het klopt dat Barrichello naar me toe kwam. We hebben e-mails over en weer gestuurd. Hij toonde interesse, omdat hij weet niet wat Williams gaat doen. Ik heb hem gezegd dat hij niet bovenaan de lijst staat, dus dat hij niet al te veel moet verwachten," zei Boullier die haast heeft met kiezen. "Het wordt een kwestie van dagen. Deze week of uiterlijk volgende week."

Puber opgepakt voor dreigtweet

De politie heeft zondagavond een 15-jarige jongen uit Maassluis aangehouden. Hij dreigde op Twitter met een schietpartij in winkelcentrum De Koningshof in Maassluis. Dat meldt de politie.

Het bericht van de jongen leidde tot veel meldingen van verontruste burgers bij de politie. De schietpartij zou om 19.30 uur plaatsvinden. Agenten arresteerden hem een uur daarvoor in zijn woning. Na verhoor bleek dat het om een grap ging. Hij wilde uitproberen wat voor gevolgen het bericht had. De gemaakte kosten worden op de jongen verhaald.

[WTF] Federer wint Tour Finals voor zesde keer

Roger Federer is voor de zesde keer de winnaar geworden van de World Tour Finals. Hij versloeg in de finale de Fransman Jo-Wilfried Tsonga in drie sets: 6-3, 6-7(6) en 6-3.

Tsonga begon zeer sterk en gaf in zijn eerste drie servicegames slechts één punt weg. Op 3-4 werd hij echter op love gebroken. Federer serveerde daarna en set uit en leek relatief simpel op weg te gaan naar de overwinning. Op 5-4 in de tweede set mocht de Zwitser gaan serveren voor de wedstrijd. Tsonga brak echter net op tijd terug en dwong een tiebreak af. Daarin wist Federer een matchpoint niet te benutten waarna de Tsonga de tiebreak met 6-8 won.

In de derde set bleven beide spelers een hoog niveau halen en bleef het lang spannend. Op 3-4 benutte Federer zijn derde breakpoint en serveerde nu wel zelf de wedstrijd uit. Het betekende voor Federer zijn zeventigste toernooizege in zijn honderdste finale. Ook was het zijn zesde triomf in de seizoensfinale, waarmee hij het record dat hij tot nu toe deelde met Pete Sampras en Ivan Lenl verbeterde.

Van der Sloot wil 10 miljoen dollar van Chili

Joran van der Sloot wil een schadevergoeding van 10 miljoen dollar van de Chileense staat, omdat zijn rechten geschonden zijn toen hij in Chili werd aangehouden. Dat staat in een aanklacht voor de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, waar het Peruaanse televisieprogramma El Dominical de hand op heeft weten te leggen.

In de aanklacht worden ook de toenmalige Peruaanse president Alan García genoemd, de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken van Peru, twee generaals van de politie en de vader van Stephany Flores, Ricardo. Zij zouden op de Chileense autoriteiten druk hebben uitgeoefend om Van der Sloot uit te leveren.

Van der Sloot beargumenteert dat zijn rechten als verdachte geschonden zijn, hij geen advocaat mocht raadplegen en dat hij geen contact met zijn familie mocht opnemen.

Volgens El Dominical heeft de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten de aanklacht in behandeling genomen.

[Premier League] City en Liverpool spelen gelijk

In Engeland behoudt Manchester City een voorsprong van vijf punten op stadgenoot United. Uit tegen Liverpool speelde de koploper van de Premier League met 1-1 gelijk, dezelfde eindstand als zaterdag bij Man United - Newcastle. Vincent Kompany zette City met een fraaie kopbal op voorsprong, een eigen doelpunt van Joleon Lescott zorgde al in de 33e minuut voor de eindstand.

Bij Liverpool was Craig Bellamy op het laatste moment buiten de selectie gelaten. De Welshman was door de plotselinge dood van zijn bondscoach Gary Speed te aangeslagen om in actie te komen. De wedstrijd op Anfield werd voorafgegaan door een minuut stilte.

[Bundesliga] Bayern derde na nederlaag in Mainz

Bayern München heeft in de Bundesliga de tweede nederlaag op rij geleden. Een week nadat thuis met 1-0 werd verloren van Borussia Dortmund ging de ploeg van trainer Jupp Heynckes met 3-2 onderuit bij FSV Mainz. Bayern verzuimt daardoor de koppositie te heroveren en staat nu derde achter Dortmund en Borussia Mönchengladbach.

Bayern ging door toedoen van Andreas Ivanschitz met een 1-0 achterstand de rust in. Daniel van Buyten maakte na een uur spelen weliswaar gelijk, maar vervolgens kreeg Bayern goals van Marco Caligiuri en Niko Bungert om de oren. De aansluitingstreffer van opnieuw Van Buyten was niet genoeg om de derde nederlaag van het seizoen af te wenden.


Bayern derde na nederlaag in Mainz (Foto: Novum)

Rachel Weisz in The Railway Man

Rachel Weisz is toegevoegd aan de cast van The Railway Man. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Engelse legerofficier Eric Lomax. 

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Lomax aanwezig bij de aanleg van de de spoorweg van Rangoon naar Bangkok en werd daarbij meerdere malen door de Jappen gemarteld. Vele tientallen jaren later keert hij terug om wraak te nemen op de mannen die hem martelden.

Colin Firth en Jeremy Irvine spelen de rol van Lomax in respectievelijk diens oudere en jongere rol. Rachel Weisz al in de film te zien zijn als Patricia Wallace, Lomax's tweede vrouw. Het scenario voor The Railway Man is geschreven door Frank Cottrell Boyce (24 Hour Party People, God on Trial) en Andy Paterson. De film word geregisseerd door Jonathan Teplitzky (Better Than Sex, The Burning Man) en wordt geproduceerd door Chris Brown en Bill Curbishley. 

Vanaf februari zullen de filmopnames plaatsvinden in Groot Brittannië, Thailand en in Queensland, Australië. De film zal vanaf 2013 in de bioscopen te zien zijn.

Caterham blijft kleuren groen en geel trouw

De Formule 1-renstal Team Lotus zal na de naamsverandering naar Caterham F1 Team de kleuren groen en geel trouw blijven. Teameigenaar Tony Fernandes wil het huidige Britse imago van het team behouden.

Het hernoemen van het team komt voort uit het akkoord dat is gesloten om een eind te maken aan de Lotus-soap. "Volgend jaar zullen we nog steeds met de kleuren groen en geel gaan racen, we noemen ons Caterham F1 Team, maar we bestaan nog steeds dezelfde mensen. Caterham is een wereldwijd merk, maar ook Brits. Daar moeten we aan vasthouden," zei Fernandes.

"Mijn roots liggen in Azië, dat kun je niet veranderen, maar Britse merken doen het goed in Azië," zei de Maleisiër die bevestigde dat de basis van Team Lotus in Norfolk onderdeel van het bedrijf uit zal blijven maken. Verwacht wordt dat het Formule 1-team naar de oude basis van Arrows in Leafield zal gaan verhuizen. Fernandes meldt dat de afdelingen technologie en composieten in Hingham blijven en dat de afdeling composieten ook onderdelen voor andere partijen moet gaan maken.

FC Zwolle wint opnieuw, zevenklapper Willem II

FC Zwolle heeft in de Jupiler League zijn zevende overwinning op rij geboekt. De koploper trok in de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles met 1-0 aan het langste eind.

Bart van Hintum maakte in de 37e minuut het enige doelpunt. Zwolle heeft na veertien speelronden een voorsprong van vijf punten op nummer twee Eindhoven.

Willem II klom door een monsterzege uit bij Helmond Sport naar de derde plaats. De Tilburgers wonnen, mede door vier doelpunten van Donny de Groot, met 7-0. Helmond speelde door rode kaarten voor Nito Sequeira en Charles Kazlauskas lange tijd met negen man. Voor Willem II is het een evenaring van de grootste overwinning in het betaalde voetbal.

In de strijd om de tweede periode deed FC Den Bosch goede zaken. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk won de Brabantse burenruzie uit tegen FC Oss met 2-0. In de periodestand moet FC Den Bosch alleen Zwolle, dat al een periode op zak heeft en daarom geen gevaar vormt, voor zich dulden. Er staan in de tweede periode nog twee speelronden op het programma.

Congressen PvdD voortaan openbaar

De congressen van de Partij voor de Dieren zijn in de toekomst openbaar. Dat heeft het partijcongres zondag in Doorn besloten. Meer dan twee derde van de aanwezige leden koos voor openbaarheid.

Toen de partij in 2002 werd opgericht, was de beslotenheid geen principiële keuze, licht fractievoorzitter Marianne Thieme toe. "We gingen naar een notaris met de mededeling dat we politieke statuten nodig hadden. Het moest snel, we moesten alles voor vijf uur die dag inleveren. Eigenlijk waren die statuten toen al best ouderwets, maar vroeger waren besloten congressen dus heel normaal. In 2009 hadden we al een discussie over die beslotenheid, maar veel leden wilden die toen nog wel graag behouden omdat ze bang waren geridiculiseerd te worden. Maar nu zeggen ze: dan gebeurt dan maar; we kiezen nu voor openheid."

Negen arrestaties bij inval Goes

De politie heeft vrijdag negen mensen aangehouden bij een inval in een woning in Goes. Omwonenden hadden de politie getipt dat er vanuit het pand drugs werden verhandeld. Dat zorgde voor flink wat overlast, meldt de politie zondag.

In de woning aan de Jan van Brakelstraat werden vijftien bolletjes met harddrugs gevonden. De verboden middelen zijn in beslaggenomen. Zes van de negen arrestanten zitten nog vast. Het gaat om vijf mannen en een vrouw uit de omgeving van Goes. De drie andere verdachten mochten na verhoor gaan.

Cruijff en tien jeugdtrainers naar de rechter

De soap bij Ajax begint steeds meer de vorm van Goede Tijden, Slechte Tijden aan te nemen. Zojuist kwam namelijk het bericht naar buiten dat Johan Cruijff en tien jeugdtrainers de gang naar de rechtszaal willen maken.

Cruijf beweert namelijk dat de benoemingen van de directeuren Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal niet rechtsgeldig zijn. Bovendien zouden deze keuzes in strijd zijn met het technisch beleid bij Ajax. De voormalig nummer veertien van de Amsterdammers heeft Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Bryan Roy, Ronald de Boer, John Bosman, Jaap Stam, Marc Overmars, Michel Kreek, Orlando Trustfull en Dean Gorré achter zich staan.

Het is nog onduidelijk welke stappen het kamp van Cruijff zal nemen. Eén ding is in elk geval zeker; aan de vooravond van de cruciale ledenraadvergadering is dit een duidelijk statement van het ontevreden gezelschap. Morgen kiest de ledenraad, die uit 24 personen bestaat, namelijk een kant.


Cruijff en tien jeugdtrainers naar de rechter (Foto: Pro Shots)

Cruijff staat op dit moment lijnrecht tegenover zijn medecommissarissen, die er eerder voor kozen om Van Gaal als algemeen directeur naar voren te schuiven. Steven ten Have, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, heeft zijn excuses inmiddels aangeboden. Toch is dit voor Cruijff niet voldoende.

Hij is namelijk van mening dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan en wil daarom dat de club een kant kiest. Deze soap wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Blom over rood Braber: "Geen discussie mogelijk"

Kevin Blom was vanmiddag weer onderwerp van gesprek. De arbiter had de leiding over het duel tussen RKC Waalwijk en Feyenoord (1-2), waar hij in de tweede helft Robert Braber met een directe rode kaart van het veld stuurde.

Na afloop van de wedstrijd stond Blom met een enorme grijns in de catacomben van het Mandemakers-stadion in Waalwijk. "Geen discussie over mogelijk", aldus de arbiter, die Kevin Strootman enkele weken geleden ook van het veld stuurde. Na deze beslissing kreeg de leidsman een storm van kritiek te verwerken.

Braber ontving de prent van Blom, nadat hij kwam inglijden op Otman Bakkal. De huurling van PSV kon ternauwernood wegspringen. "Als je op deze wijze een sliding maakt, loop je het risico op een zware blessure bij de tegenstander", motiveerde de scheidsrechter zijn beslissing. "Meneer Braber zei tegen mij op het veld dat hij nadat hij zijn actie had ingezet, niet meer terugkon. Nou, ik kon niet anders."

Ronald Koeman, trainer van Feyenoord, sprak na afloop van de wedstrijd van een domme actie van Braber. "Op die positie moet je zo'n overtreding helemaal niet willen maken. Dat gebeurt bij ons soms ook nog, zoals Kelvin Leerdam tegen AZ. Maar rood voor die RKC-speler leek mij wel een tikje overdreven."

Nominaties NOS | NOC*NSF Sportgala 2011 bekend

Bob de Jong, Bas Verwijlen en Epke Zonderland zijn de genomineerden voor de titel sportman van het jaar 2011. Bij de dames maken Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos en Ireen Wüst kans op de Jaap Eden Award.

Bob de Jong werd dit jaar wereldkampioen schaatsen op de 5 en 10 kilometer terwijl Zonderland Europees kampioen turnen werd op het onderdeel rekstok. Bas Verwijlen won een unieke zilveren medaille op het wereldkampioenschap schermen.

De titels worden uitgereikt tijdens het sportgala, dat plaatsvind op maandag 12 december. Daar zal ook voor het eerst de Young Talent Award worden uitgereikt. Genomineerd hiervoor zijn Jeffrey Herlings, Sharon van Rouwendaal en Dafne Schippers.

Sportman van het jaar:

Naam sport prestaties
Bas Verwijlen Schermen Zilver op zowel EK als WK
Epke Zonderland Turnen Goud EK turnen rekstok
Bob de Jong Schaatsen Wereldkampioen 5 en 10 km
 

Sportvrouw van het jaar:

Naam sport prestaties
Ranomi Kromowidjojo zwemmen Goud,zilver en brons op WK langebaan, 3x goud WK kortebaan
Ireen Wust schaatsen Wereldkampioen allround, 3.000 meter en 1.500 meter
Marianne Vos wielrennen Wereldkampioen veldrijden en scratch, winnares Giro Donne

Sportploeg van het jaar:

Naam sport prestaties
estafette-dames zwemmen Wereldkampioen 4x100 meter vrije slag
vrouwenaflossingsploeg shorttrack Europees kampioen, zilver op het WK
Nederlands team Honkbal Wereldkampioen

Coach van het jaar:

Naam sport prestaties
Jacco Verhaeren zwemmen Coach van Nederlandse zwemsters. 2x goud, 1x zilver, 3x brons op WK
Brian Farley Honkbal wereldkampioen met Nederlands team
Roel Verwijlen schermen coach en begeleider van schermer Bas Verwijlen

Gehandicapte sporter van het jaar:

Naam sport prestaties
Maikel Scheffers rolstoeltennis Winnaar Roland Garros, eerste op wereldranglijst
Thierry Schmitter Zeilen wereldkampioen in de in de 2.4mR-klasse
Esther Vergeer rolstoeltennis Verliest in geheel 2011 geen enkele wedstrijd

De Young Talent Award:

Naam sport prestaties
Jeffrey Herlings motorcross Tweede in wereldkampioenschap MX2-klasse
Sharon van Rouwendaal Zwemmen Brons op WK 200 meter rugslag
Dafne Schippers atletiek Negende bij WK atletiek 200 meter en verbetering Nederlands record

Uitslagen Eredivisie speelronde 14

Dit weekend stond in de Eredivisie de veertiende speelronde op het programma. Koploper AZ had thuis tegen FC Utrecht geen problemen, terwijl PSV gehakt maakte van FC Groningen (6-1). Excelsior gaf door het gelijke spel tegen ADO Den Haag (1-1) de rode lantaarn over aan VVV-Venlo.  

PSV heeft in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen goed huisgehouden. De Eindhovenaren wonnen met 6-1 en verstevigde daarmee de tweede plaats. Bij rust stond het al 3-0 door goals van Strootman, Mertens en Labyad.

Vlak na rust scoorde Wijnaldum de 4-0, waarna PSV wat nonchalant werd. Groningen kreeg wat meer kansen, wat leidde tot de 4-1 van Pedersen. De Eindhovenaren herpakten zich echter en wist nog twee keer te scoren via Matavz en Toivonen. 

NAC en sc Heerenveen hebben in een vermakelijk duel met 2-2 gelijkgespeeld. De beginfase van het duel was duidelijk voor de Friezen, waar Djuricic wist te scoren na een lange rush. Maar nog voor rust kwam NAC op voorsprong door een solo van Lurling en een eigen goal van Zomer.

Na rust maakte Janmaat via een afstandsschot de gelijkmaker. Daarna gingen beide teams nog vol voor de overwinning, maar wisten ondanks de vele kansen niet meer te scoren.



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
AZ FC Utrecht 2-0
NAC Breda sc Heerenveen 2-2
Roda JC Kerkrade Heracles Almelo 3-1
VVV-Venlo De Graafschap 1-2
PSV FC Groningen 6-1
RKC Waalwijk Feyenoord 1-2
Excelsior ADO Den Haag 1-1
N.E.C. Nijmegen Ajax 0-3
FC Twente Vitesse 0-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 AZ 13 11 1 1 34 30-8
2 PSV 14 9 4 1 31 42-16
3 FC Twente 14 7 6 1 27 33-13
4 Ajax 14 6 6 2 24 37-22
5 Feyenoord 14 7 3 4 24 27-18
6 sc Heerenveen 14 5 7 2 22 28-22
7 Vitesse 14 6 4 4 22 18-16
8 FC Groningen 14 6 3 5 21 25-25
9 NAC Breda 14 5 3 6 18 22-23
10 Roda JC Kerkrade 14 6 0 8 18 20-35
11 Heracles Almelo 14 4 5 5 17 20-22
12 FC Utrecht 14 4 4 6 16 24-26
13 RKC Waalwijk 14 4 3 7 15 14-22
14 ADO Den Haag 14 4 3 7 15 17-27
15 N.E.C. Nijmegen 14 4 1 9 13 12-22
16 De Graafschap 14 3 3 8 12 14-30
17 Excelsior 13 1 4 8 7 8-25
18 VVV-Venlo 14 1 4 9 7 14-33


Mads Junker (Roda JC) scoorde twee keer tegen Heracles. (Foto: Pro Shots)

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

[F1] Uitslag Grand Prix van Brazilië

Mark Webber heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Australiër bleef in de laatste Formule 1-race van het seizoen zijn Red Bull-teamgenoot Sebastian Vettel en McLaren-rijder Jenson Button voor.

Wereldkampioen Sebastian Vettel begon de race in São Paulo van poleposition. De Duitser bleef ook na de start aan de leiding, voor Mark Webber, Jenson Button, Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Felipe Massa. Michael Schumacher verloor zijn tiende plaats aan Paul di Resta, maar pakte deze aan het eind van de eerste ronde weer terug.

In het begin van de race bleven de coureurs rijden op de posities waarin ze reden. In de tiende ronde waagde Schumacher een inhaalpoging op de voor hem rijdende Bruno Senna waarbij de coureurs elkaar op het rechte stuk voor bocht een raakten. Schumacher liep een lekke linkerachterband op, terwijl Senna een deel van zijn voorvleugel verloor. Senna werd uiteindelijk voor de actie bestraft met een drive-through penalty.

Een ronde later draaide Alonso de duimschroeven bij Button aan en passeerde de Brit buitenom bij bocht zes, waardoor de Ferrari-rijder naar de derde plaats ging. Button kwam onder druk van McLaren-teamgenoot Hamilton te staan. Raceleider Vettel kreeg in de veertiende ronde te horen dat er een probleem was met de tweede versnelling, waardoor hij de bak niet te veel mocht belasten.

Na vijftien ronden kwamen de eerste coureurs binnen voor nieuwe banden, waardoor het veld door elkaar werd geschud. Na de eerste serie stops leidde Vettel, voor Webber, Alonso, Button, Hamilton, Massa, Sutil, Rosberg, Petrov en Di Resta. De eerste uitvaller was Timo Glock die door zijn team Virgin al werd weggestuurd terwijl het linkerachterwiel niet vast zat. De band rolde er dan ook meteen na het verlaten van de pits af.

De problemen voor Vettel werden groter, waarna Webber het gat met zijn teamgenoot dichtte. Vettel gaf hierna aan dat hij de Australiër voorbij zou gaan laten, iets wat hij na dertig ronden ook deed. Ondertussen stond Williams-coureur Pastor Maldonado in de bandenstapels.

Nog voordat de race halverwege was kwamen de eerste rijders weer binnen voor nieuwe banden. McLaren-coureur Button was een van de eersten, waardoor hij wilde proberen de derde plaats van Alonso in te halen. Dit slaagde niet, omdat de Brit achter de Ferrari van Massa terecht kwam, terwijl Alonso voor zijn teamgenoot op het asfalt reed. Webber leidde voor Vettel, Alonso, Button, Massa, Hamilton, Rosberg, Sutil, Kobayashi en Alguersuari.

McLaren haalde Hamilton na 45 ronden binnen om voor Massa te komen, maar omdat Ferrari de Braziliaan direct hierna ook nieuwe banden gaf bleef de situatie ongewijzigd. Beide rijders konden tot het eind van de race doorrijden op het hardere rubber. Maar nog voor het tot een gevecht kwam moest Hamilton zijn auto met versnellingsbakproblemen aan de kant zetten. Sutil wist na vijftig ronden Rosberg in te halen voor plaats zes na een inhaalactie op het lange rechte stuk bij start/finish.

Button leek na zijn laatste stop het tempo te hebben gevonden en begon met het dichten van het gat naar Alonso. De Red Bulls van Webber en Vettel waren te ver weg voor dit duo. Button zette na 62 ronden Alonso onder druk en wist Alonso door middel van DRS voor bocht vier te passeren.

Na 71 ronden werd Webber voor de eerste maal dit jaar als winnaar afgevlagd. Naast hem op het podium stonden Vettel en Button. De vierde plaats was voor Alonso die hiermee Massa, Sutil Rosberg, Di Resta, Kobayashi en Petrov voor bleef in de strijd om de punten.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Mark Webber Red Bull 1:32:17.464
2 Sebastian Vettel Red Bull +16.983
3 Jenson Button McLaren +27.638
4 Fernando Alonso Ferrari +35.048
5 Felipe Massa Ferrari +1:06.733
6 Adrian Sutil Force India +1 Ronde
7 Nico Rosberg Mercedes +1 Ronde
8 Paul di Resta Force India +1 Ronde
9 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
10 Vitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
11 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
12 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
13 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
14 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
15 Michael Schumacher Mercedes +1 Ronde
16 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
17 Bruno Senna Lotus Renault +2 Ronden
18 Jarno Trulli Team Lotus +2 Ronden
19 Jerome d'Ambrosio Virgin +3 Ronden
20 Daniel Ricciardo HRT +3 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT +10 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +25 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +45 Ronden
DNF Timo Glock Virgin +50 Ronden


Voorlopige eindstand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 392
2 Jenson Button McLaren 270
3 Mark Webber Red Bull 258
4 Fernando Alonso Ferrari 257
5 Lewis Hamilton McLaren 227
6 Felipe Massa Ferrari 118
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 89
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 76
9 Adrian Sutil Force India F1 42
10 Vitaly Petrov Renault 37
11 Nick Heidfeld Renault 34
12 Kamui Kobayashi Sauber 30
13 Paul di Resta Force India F1 27
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 26
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 15
16 Sergio Perez Sauber 14
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Bruno Senna Renault 2
19 Pastor Maldonado Williams 1
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
23 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
24 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
27 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige eindstand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 650
2 McLaren 497
3 Ferrari 375
4 Mercedes Grand Prix 165
5 Renault 73
6 Force India F1 69
7 Sauber 44
8 Scuderia Toro Rosso 41
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Afghaanse militairen vroegen om luchtaanval NAVO

De luchtaanval van de NAVO die zaterdag aan 24 Pakistaanse militairen het leven kostte is uitgevoerd op verzoek van Afghaanse militairen. De militairen kwamen onder vuur te liggen nabij de Pakistaanse grens en riepen daarop de hulp van de NAVO in. Dat hebben anonieme Afghaanse regeringsfunctionarissen zondag gezegd.

Het is nog onduidelijk door wie de Afghaanse militairen zijn aangevallen, maar duidelijk is wel dat ze werden beschoten vanuit de richting van de grensposten. In het gebied zijn Pakistaanse militairen actief, maar ook veel opstandelingen.

Volgens de NAVO is het waarschijnlijk dat er een aanval is uitgevoerd door een NAVO-vliegtuig waarbij Pakistaanse slachtoffers zijn gevallen. Het bondgenootschap doet onderzoek om de exacte omstandigheden te achterhalen. De VS hebben toegezegd nauw samen te werken met Pakistan in het onderzoek. Groot probleem daarbij is dat de Pakistaans-Afghaanse grens op veel plekken niet gemarkeerd is.

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen heeft zijn condoleances overgebracht en zei nauw te willen samenwerken met Pakistan om een dergelijke tragedie in de toekomst te voorkomen. "We hebben een gezamenlijk belang in de strijd tegen grensoverschrijdend terrorisme", aldus Fogh Rasmussen vanuit Brussel.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Pakistan hebben als gevolg van het incident een forse deuk opgelopen. Volgens het Pakistaanse leger was er geen reden voor de aanval van de NAVO en waren er geen opstandelingen actief in het gebied. De regering in Islamabad is woedend en besloot twee belangrijke grensovergangen te sluiten, waardoor vrachtwagens met goederen voor de Amerikaanse militairen in Afghanistan vast staan bij de grens. Bovendien eist de Pakistaanse regering dat de VS een luchtmachtbasis voor onbemande vliegtuigjes binnen vijftien dagen sluit.

Ook Afghanistan kreeg een veeg uit de pan. Volgens de Pakistaanse regering moet Afghanistan voorkomen dat de NAVO vanaf Afghaans grondgebied aanvallen op Pakistan uitvoert. Een Afghaanse regeringsfunctionaris noemde de aantijging echter ongegrond en zei dat de NAVO in Afghanistan opereert onder een mandaat van de Verenigde Naties, waar ook Pakistan zijn handtekening onder heeft gezet.

Uitslag FC Twente - Vitesse

Vanmiddag om 16:30 uur begon het duel tussen FC Twente en Vitesse, dat tevens het laatste duel in deze speelronde was. Hieronder vind je de uitslag en bijbehorende statistieken.


Doelman Velthuizen anticipeert op een poging van John (Foto: Pro Shots)

FC Twente

0 - 0

Vitesse

 
 Gele kaart: Tiendalli, (FC Twente), Aborah, Yasuda, (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.800
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
Fer
Landzaat (Bajrami/78)
Chadli (Janssen/90 2)
De Jong
John (Janko/67)
  Velthuizen
Yasuda
Kashia
Kalas
Büttner
Aborah
Annan
v.d.Heijden
Ibarra (Hofs/83)
Bony
Kazaishvili (Chanturia/65)

Nog veertig vermisten na instorten brug Indonesië

Reddingswerkers zoeken met man en macht naar veertig personen die nog worden vermist, nadat zaterdag een drukbereden brug op het Indonesische eiland Kalimantan was bezweken. Dat heeft de politie zondag gezegd. Een bus, verscheidene auto's en zeker twaalf motorfietsen stortten in de rivier. Er zijn zeker vier doden gevallen, onder wie een zes maanden oude baby.

Volgens een politiewoordvoerder zijn 39 mensen gered. Daarvan moesten er twintig worden onderzocht in het ziekenhuis.

Arbeiders waren zaterdag bezig bouten aan te draaien op de tien jaar oude brug toen een stalen steunkabel knapte en de brug het begaf.

De brug, die zevenhonderd meter overspande, is gebouwd naar het voorbeeld van de Golden Gate-brug in San Francisco en verbond Tenggarong en Samarinda.


Nog veertig vermisten na instorten brug Indonesië (Foto: Novum)

Meer dan honderd arrestaties bij dancefeest Arnhem

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 158 mensen aangehouden tijdens het dancefeest Qlimax in Arnhem. Zij werden allemaal gepakt voor het bezitten van drugs, meldt de politie zondag.

Van de arrestanten hadden 121 mensen zo'n kleine hoeveelheid drugs bij zich, dat zij er met een waarschuwing van af kwamen. De drugs is in beslaggenomen. Het ging in bijna alle gevallen om xtc. Het feest verliep volgens de politie rustig.

Wind blaast kitesurfer boulevard op

Een kitesurfer is zondagmiddag zwaargewond geraakt door een harde windvlaag op het strand in Zandvoort. De surfer werd gegrepen door de wind en vloog de boulevard op. De man kwam met een harde smak op de grond. Dat laat een woordvoerder van de Zandvoortse Reddingsbrigade weten.

Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. Het is nog onbekend welke verwondingen de man door zijn val heeft opgelopen. De boulevard was tijdelijk voor het verkeer afgesloten.

Shell tekent langverwacht gascontract Irak

Oliemaatschappij Shell en het Japanse Mitsubishi hebben zondag een definitief gascontract in Irak getekend ter waarde van 17 miljard dollar (12,8 miljard euro). Het is een van de grootste overeenkomsten met buitenlandse energiebedrijven in Irak ooit.

Het langverwachte contract werd getekend tijdens een ceremonie in Bagdad in aanwezigheid van Shelltopman Peter Voser en de Iraakse olieminister Abdul-Kareem Luaibi. Het Iraakse parlement stemde eerder deze maand in met de overeenkomst. Het heeft jaren geduurd voordat het contract definitief tot stand kwam, onder meer vanwege de moeilijke politieke situatie in Irak.

Shell en Mitsubishi gaan gas afvangen dat nu nog wordt afgefakkeld bij olievelden in het zuiden van Irak. Voor het project wordt een samenwerkingsverband opgezet met de naam Basra Gas Company. Het Iraakse staatsoliebedrijf South Gas Company bezit 51 procent, Shell 44 procent en Mitsubishi 5 procent. Het contract heeft een looptijd van 25 jaar. Het afgevangen gas zal worden gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Irak heeft meerdere oliecontracten getekend met buitenlandse bedrijven om zo de oliesector te moderniseren. Irak is een van de meest olierijke landen in het Midden-Oosten, maar de olie-industrie heeft ernstig te lijden gehad van verwaarlozing, oorlog en economische sancties.

Bruce Springsteen afsluiter op Pinkpop

Bruce Springsteen geeft volgend jaar een optreden op Pinkpop. De Amerikaanse zanger speelt 28 mei als afsluiter van het festival, maakt Mojo zondag bekend.

Volgens de organisatie had Springsteen in 2009 zo genoten van zijn optreden op Pinkpop, dat hij destijds direct liet doorschemeren snel terug te willen komen. De 62-jarige zanger en zijn E Street Band maakten maandag bekend dat er een Europese toer op de planning staat. Of hij nog meer concerten in Nederland geeft is nog niet bekend.

Er wordt voortaan ook een prijs aan Pinkpop verbonden, de Jan Smeets Award. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een band of muzikant die volgens Jan Smeets, oprichter van Pinkpop, vanwege artistieke of innovatieve redenen recht heeft op de award. De eerste uitreiking vindt plaats op 29 februari in Paradiso. Dan wordt ook het volledige programma van Pinkpop bekendgemaakt.

De 43e editie van Pinkpop vindt volgend jaar op plaats op 26, 27 en 28 mei. De kaartverkoop start 4 maart.

Wethouder eist afblazen ov-staking

De gemeente Amsterdam weigert met vervoersbedrijf GVB om de tafel te gaan zolang er nog stakingen op de agenda staan. Wethouder Eric Wiebes van verkeer baalt enorm van de nieuwe acties die afgelopen week werden aangekondigd, zegt zijn woordvoerder zondag.

Het GVB riep Wiebes vorige week op om te overleggen over de bezuinigingsplannen van de regering. De wethouder wil graag in gesprek, maar niet als de nieuwe stakingen doorgaan. "Het is nu genoeg geweest", aldus de woordvoerder. "Nog een staking is onacceptabel."

Het openbaar vervoer in de drie grote steden wordt dit keer in de week van 12 december 24 uur lang op een werkdag stilgelegd. Op 5 december kunnen reizigers daarentegen gratis reizen. Het is dit jaar al de zesde staking tegen de kabinetsplannen.

De overheid wil flink bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie steden. Ook moet het stadsvervoer worden aanbesteed.


Amsterdamse wethouder eist afblazen ov-staking (Foto: Novum)

Arabische Liga voor sancties Syrië

De Arabische Liga heeft zondag ingestemd met stevige sancties tegen Syrië. De Liga hoopt daarmee het regime van de Syrische president Bashar Assad onder druk te zetten om een eind te maken aan de gewelddadige onderdrukking van betogers. Damascus noemde de sancties verraad van de Arabische solidariteit.

Negentien van de 22 lidstaten van de Arabische Liga stemden in met de strafmaatregelen, aldus de Qatarese minister van buitenlandse zaken op een persconferentie in Caïro. Er worden geen zaken meer gedaan met de Syrische centrale bank en er wordt door Arabische regeringen geen geld meer gestoken in projecten in Syrië. Het is niet eerder voorgekomen dat de Liga dergelijke zware maatregelen treft. "We beogen lijden voor het Syrische volk te voorkomen", aldus Bin Jassim.

Als Syrië instemt met een waarnemersmissie en een vredesplan zoals dat opgesteld is door de Liga dan kan er opnieuw worden gekeken naar de sancties, zei secretaris-generaal Nabil Elaraby. "We roepen Syrië op snel het Arabische initiatief goed te keuren", aldus Elaraby.

Syrië staat onder grote druk om een eind te maken aan het bloedige neerslaan van de opstand in het land. Volgens de Verenigde Naties zijn al meer dan 3500 mensen om het leven gekomen sinds de opstand in maart begon. Of de sancties voldoende zijn om een eind te maken aan het geweld is niet duidelijk. Velen vrezen dat het land afglijdt naar een burgeroorlog.

[Serie A] Castaignos redt Inter bij Siena

Luc Castaignos was zondag de gevierde man bij Internazionale. De 19-jarige Nederlandse jeugdinternational maakte in de 89e minuut van de uitwedstrijd tegen Siena het winnende doelpunt en beleefde zo zijn doorbraak: 0-1.

Na een slimme pass van Thiago Motta nam Castaignos de bal in het strafschopgebied aan en met een snelle voetbeweging plaatste de oud-Feyenoorder de bal in de hoek. Castaignos nam in de tweede helft als invaller de plaats in van Mauro Zarate.

Nys verslaat Pauwels opnieuw in sprint

Sven Nys heeft in Gieten de vijfde Superprestige veldrit van het seizoen gewonnen. De Belg won, net als gisteren, in de sprint van zijn landgenoot Kevin Pauwels. Waar de sprint gisteren nog veel stof tot napraten gaf, daar was het vandaag een faire sprint. Nys nam met zijn zege ook de leiding in het klassement over van Zdenek Stybar.

Pauwels en Nys sprongen in de slotfase weg uit een groep van zeven, waarbij Rob Peeters, Klaas Vantornout, Tom Meeusen, Bart Aernouts en Stybar zaten. In de sprint bleek Nys uiteindelijk de snelste. Thijs van Amerongen was met de tiende plaats de beste Nederlander.

David Bowie krijgt eigen musical

David Bowie heeft toestemming gegeven om zijn nummers te gebruiken in een musical. Heroes: the Musical moet een futuristische voorstelling worden waarin alleen nummers van Bowie ten gehore worden gebracht.

De 64-jarige zanger geeft vrijwel nooit toestemming om zijn nummers te gebruiken. "We konden niet geloven dat hij instemde met ons plan", vertelt Deep Singh, schrijver van de musical, aan de Britse krant The Guardian. "Er werd ons verteld dat de kans erg klein was en dat hij al vaker dergelijke voorstellen had gekregen."

Singh denkt dat Bowie enthousiast is over de musical omdat het verhaal zich afspeelt in de toekomst en laat zien dat de teksten van de zanger tijdloos zijn. "We wilden niet dat Bowie denkt dat het een ode aan hem wordt. En blijkbaar heeft dat geholpen."

Bowie treedt in de voetsporen van onder meer Abba en Queen. Ook rond deze bands werd een muzikale voorstelling gemaakt. Bowie werd bekend in de jaren zestig en scoorde hits als Heroes en Changes. Heroes: the Musical moet in maart in wereldpremière gaan in de O2 in Londen.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Ajax

Vanmiddag stond om 14:30 uur in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. Nijmegen en Ajax op het programma. In de Goffert wonnen de Amsterdammers met 0-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

0 - 3

AFC Ajax


   53' Sulejmani
 78' Sulejmani
 82' Klaassen
 
 Gele kaart: Ibrahim, Cmovs, (N.E.C. Nijmegen), Anita, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.100
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
Cmovs
Van Eijden
Conboy (Szélesi/83)
Van der Velden
Ibrahim
Schöne (Platje/69)
Koolwijk
Goossens (George/25)
Zeefuik
  Vermeer (Cillessen/74)
Ligeon
Alderweireld
Vertonghen
Anita
Eriksen
Enoh
Janssen
Sulejmani
Lodeiro (Klaassen/81)
Ebecilio (Aissati/65)


Koolwijk (N.E.C.) probeert Lodeiro (Ajax) van de bal te krijgen (Foto: Pro Shots)

Herzog verovert nationale crosstitel

Adrienne Herzog heeft zich bij de Warandacross in Tilburg verzekert van de nationale crosstitel. Het zilver en brons gingen naar Ruth van der Meijden en Marije te Raa.

Herzog, die van 2005 en 2008 ook al nationaal kampioene was, is de opvolgster van Mirande Boonstra. Zij won de afgelopen drie edities. De strijd om de Nederlandse titels maakt vandaag deel uit van de internationale Warandeloop. Herzog won de race over 8100 meter voor de Duitse vrouwen Simret Restle en Sabrina Mockenhaupt. Van der Meijden finishte op de achtste plaats, Te Raa werd negende. De onttroonde Boonstra kwam als elfde over de streep.

Britse voetbalwereld rouwt om dood Speed

De dood van de 42-jarige Gary Speed, oud-speler van Leeds United en bondscoach van Wales, heeft veel mensen uit de Britse voetbalwereld geschokt.

"Ik ben verslagen. Het was een voorrecht om samen met hem te werken en hem een vriend te noemen", aldus Mark Hughes, oud-speler van Manchester United en landgenoot van de overleden Welshman tegenover BBC Sport. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie."

Ook Bobby Gould, de voormalige bondscoach van Wales waaronder Speed aanvoerder werd, reageerde op het trieste nieuws. "Ik ben geschokt en ik heb er een paar tranen om gelaten. Dit is zo triest."

Robbie Savage, die van 1995 tot 2005 international was van Wales, heeft ook met verslagen gereageerd. "Met Gary Speed heeft de wereld een geweldig mens verloren, ik ben verslagen, gisterenochtend heb ik hem nog gesproken. Waarom?! Waarom?! Waarom?! Ik zal hem zo missen", zo meldt Savage op zijn Twitter-pagina.

Michael Owen gaf eveneens te kennen dat hij het nauwelijks kan geloven. "Ik kan het nieuws over Gary Speed nauwelijks bevatten. Een paar dagen geleden begroetten we elkaar nog toen we onze kinderen op school afzetten. Ik ben met stomheid geslagen", aldus de spits van Manchester United op zijn Twitter-pagina.

Diverse Britse media meldden dat de voormalige middenvelder zichzelf van het leven heeft beroofd. Een officiële doodsoorzaak is echter nog niet vastgesteld.

Zes vermisten na schipbreuk Ierse Zee

Een vrachtschip heeft zondag op de Ierse Zee schipbreuk geleden. Een opvarende is daarbij om het leven gekomen. Vijf opvarenden worden nog vermist, twee anderen konden worden gered. Dat heeft de Britse kustwacht bekendgemaakt.

Het vrachtschip, de Swanland, zond zondagochtend op 32 kilometer voor de kust van Noord-Wales een noodsignaal uit. Er werd melding gemaakt van scheuren in de romp. Het 81 meter lange schip vervoerde rond de drieduizend ton kalksteen en is naar het zich laat aanzien gezonken.

De kustwacht zette vier helikopters en twee reddingsboten in. De co-piloot van een van de helikopters was prins William. Uiteindelijk werden twee personen uit het water gevist. Zij zijn overgebracht naar een RAF-basis op het eiland Anglesey in Wales. Later werd het stoffelijk overschot van een van de acht bemanningsleden uit het water gehaald. Van de vijf anderen is vooralsnog geen spoor.

"We weten dat in ieder geval een aantal overlevingspakken draagt en flitslichten mee heeft, maar de omstandigheden op zee zijn op zijn best uitdagend te noemen", aldus een woordvoerder van de kustwacht. Oorzaak van de schipbreuk is mogelijk het slechte weer dat zondag huishield op de Ierse Zee.

'J. Verhoek voorlopig uitgeschakeld'

ADO Den Haag kan in de komende periode mogelijk geen beroep doen op John Verhoek. De aanvaller van de Haagse club viel in het duel met Excelsior na een klein half uur uit.

De precieze aard van de blessure van Verhoek is nog onduidelijk. Onderzoek in het ziekenhuis zal hier uitsluitsel over moeten geven. De eerste berichten hebben het in elk geval over een gebroken sleutelbeen.

Verhoek kwam aan het begin van het seizoen over van het Franse Stade Rennes, waar hij uit de gratie was geraakt. Dit seizoen kwam de aanvaller al tien keer in actie voor ADO Den Haag. Daarin was hij goed voor vier doelpunten.

John Verhoek
J. Verhoek voorlopig uitgeschakeld (Foto: Pro Shots)

[WB] Groothuis: "1.000 meter veel dommer"

Stefan Groothuis was ook dit weekend weer sterk tijdens de wereldbekerwedstrijden in Astana. Hij reed een persoonlijk record op de 500 meter en won de 1.000 meter van zondag. Op de 1.500 meter van vrijdag werd hij wel teleurstellend zesde.

"De 1.500 is eigenlijk de moeilijkste afstand", zei Groothuis tegen de NOS. "Je moet én topfit zijn, je moet snelheid hebben én je moet het kunnen volhouden tot het einde. De 1.000 is veel dommer. Dat is gewoon van het begin af aan rammen, tot je bij de finish bent."

Groothuis begint de inspanningen wel te voelen. "Deze weekendjes beginnen er wel in te hakken. De 1.000 meter was best pittig. Die moest flink uit mijn tenen komen."

[WB] Olde Heuvel rijdt sterke 3.000 meter

Wouter Olde Heuvel heeft tijdens het wereldbekerweekend in Astana een sterke tijd neergezet op de incourante 3.000 meter. Deze afstand wordt bij de mannen niet in wereldbekerverband gereden, maar wel in trainingswedstrijden. De TVM-rijder klokte 3.39,36 in de Kazachse hoofdstad, waarmee dit de vierde tijd ooit was op deze afstand.

Met deze tijd bleef Olde Heuvel 0,16 seconden onder het officiële Nederlandse record van Carl Verheijen. Toch zal de tijd niet als record worden erkend, omdat de TVM-rijder zijn toptijd klokte zonder dat er een officiële scheidsrechter bij aanwezig was en er gereden werd met kwartetstart. Is Astana zal de tijd van Olde Heuvel in ieder geval wel geteld worden als baanrecord.

Pedoclub Martijn censureert website

Pedofielenvereniging Martijn heeft covers van magazines en ingescande oude tijdschriften die tot voor kort waren te zien, van de website gehaald. De vereniging heeft dat gedaan wegens "aanhoudende aanvallen" over de naaktfoto’s van kinderen op de website. Dat heeft een woordvoerder van Martijn zondag gesteld.

Zowel het Openbaar Ministerie als het hof bepaalde eerder de vereniging niet strafrechtelijk te vervolgen. Maar donderdag maakte de top van het OM bekend de civiele rechter toch te vragen om de vereniging te verbieden en te ontbinden.

Dronken bestuurder slaapt verder na ongeluk

Een crash tegen een boom in Sittard bleek zondagochtend niet genoeg om dronken bestuurder wakker te schudden. De automobilist viel na de crash weer in slaap, meldt de politie.

De 32-jarige man bleek meer dan drie keer zoveel alcohol op te hebben als is toegestaan en is aangehouden. De politie vermoedt aan de hand van de schade aan zijn auto dat hij tijdens zijn dronkenmansrit nog meer aanrijdingen heeft gehad. Daarom wordt onderzocht of hij nog meer op zijn kerfstok heeft.

De man botste op de Tudderenderweg tegen de boom. Na een blaastest bleek dat de man 1,8 promille alcohol in zijn lichaam had.

Team Camper als tweede in Kaapstad

Team Camper heeft de eerste etappe van de Volvo Ocean Race als tweede volbracht. De Nieuw-Zeelandse boot kwam zondag iets voor 12.00 uur Nederlandse tijd aan in Kaapstad na 21 dagen, 21 uur, 48 minuten en 4 seconden. Dat is ruim 16,5 uur na etappewinnaar Team Telefonica.

Alleen de Groupama is nog onderweg. Het Franse jacht heeft nog ruim 520 zeemijl af te leggen. De drie andere deelnemers aan de Ocean Race moesten onderweg opgeven. Telefonica gaat na de eerste etappe met 31 punten aan de leiding, Camper heeft er 29.

Als Groupama de eindstreep van de etappe haalt, komt de Franse boot uit op 22 punten. Abu Dhabi Ocean Racing haalde in de eerste havenrace in Alicante zes punten, Puma haalde er vijf en Team Sanya drie.

Uitslagen Eredivisie (27/11/2011)

Vandaag stonden in de Eredivisie om 12:30 uur de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Feyenoord op het programma. Ook werd er afgetrapt tussen Excelsior en ADO Den Haag. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 2

Feyenoord

36' Ten Voorde
   76' Guidetti
 83' Cabral
 
 Gele kaart: Van Peppen, Duits (RKC Waalwijk), Bakkal, El Ahmadi, Nelom (Feyenoord)
 Rode kaart: Braber (62) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 7.400
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Martina
Van Peppen
Auassar (Meijers/83)
Sno
Braber
Duits (Ramos/53)
Ten Voorde
Castillion ( Van Hout/66)
  Mulder
Leerdam
Vlaar
Martins Indi (Achahbar/69)
Nelom
El Ahmadi
Clasie
Bakkal
Schaken
Guidetti (Mokotjo/88)
Cissé (Cabral/55)


El Ahmadi (Feyenoord) haalt Duits (RKC) onderuit (Foto: Pro Shots)


Excelsior

1 - 1

ADO Den Haag

 1' Van Steensel
   59' Toornstra
 
Gele kaart: Smith, Broerse, De Graaf, (Excelsior), Visser, Kum, Ammi, Mulders, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
De Graaf
Nieveld
Smith
Scheimann
Jansen
Broerse (Mattheij/69)
Alberg
Vorthoren
Van Buren (Vincken/46
Te Vrede/59)
Van Steensel
  Coutinho
Ammi
Kum
Supusepa
Luksík (Höcher/46)
Mulders (Radosavljevic/80)
Visser
Toornstra
Vicento
J.Verhoek (Van Duinen/33)
Chery


Van Steensel (rechts) maakt de 1-0 (Foto: Pro Shots)

Vos beste bij Superprestige Gieten

Marianne Vos heeft in Gieten de Superprestige veldrit gewonnen. De wereldkampioene troefde in eigen land haar landgenote Daphny van den Brand af. Het was voor Vos pas haar tweede veldrit van het seizoen. Gisteren werd ze in Koksijde nog tweede achter Van den Brand.

Met deze resultaten kon Vos natuurlijk alleen maar tevreden zijn. "De anderen zijn toch al 2 maanden eerder in het veld begonnen. Natuurlijk vraag je jezelf dan af waar je staat. Het moeilijkst in het omschakelen is de techniek weer goed te beheersen en het 40 minuten echt in het rood rijden. Maar dat ging me goed af. In Koksijde kwam ik mezelf na 25 minuten echt wel tegen, maar wist ik me te herstellen. In Gieten trof ik een parcours dat me nog wel iets meer op het lijf geschreven was door de lange verharde stroken, maar door de herfstachtige omstandigheden viel het nog niet mee om te winnen", aldus de rijdster van Nederland Bloeit.


Vos kwam als eerste over de streep in Gieten. (Foto: Pro Shots)

Duitse politie arresteert 1300 betogers

De Duitse politie heeft zondag een einde gemaakt aan een grote demonstratie die als doel had een trein met kernafval tegen te houden. De trein was met in Frankrijk verwerkt Duits kernafval op weg naar het Duitse Gorleben. In totaal werden dertienhonderd mensen opgepakt.

Honderden agenten begonnen zondag in alle vroegte het spoor bij Dannenberg vrij te maken. De betogers hielden daar de rails bezet. Mensen die weigerden te vertrekken werden opgepakt en worden later voor de rechter gebracht.

Volgens de politie waren er in totaal zo'n 3500 betogers aanwezig, maar de organisatie meende dat er vijfduizend mensen op de been waren. Een groep van ongeveer 250 activisten gooide stenen en vuurwerk naar de politieagenten. Een aantal agenten liep verwondingen op en tien personen werden opgepakt.

De trein met het kernafval passeerde vrijdag de Frans-Duitse grens. Donderdagavond wierpen actievoerders een blokkade op bij een spoorwegovergang bij Metzingen, vlakbij Gorleben, de eindbestemming van de afvaltrein. Toen zij agenten met vuurwerk en verf bekogelden antwoordde de politie met waterkanonnen.

In Gorleben wordt het Duitse kernafval tijdelijk bewaard. De opslag is volgens actievoerders echter niet veilig genoeg. Het is nog onduidelijk waar het radioactieve materiaal permanent moet worden opgeslagen.


Duitse politie arresteert 1300 betogers (Foto: Novum)

Boerderij in as door gebrek aan bluswater

Door een gebrek aan bluswater heeft een brand zondag een boerderij in Markelo verwoest. De bewoners konden op tijd de woning verlaten. De brandweer moest op een kilometer afstand de blusapparatuur opbouwen en verloor daarbij veel tijd. Er zijn geen gewonden gevallen en er is geen asbest vrijgekomen. Dat meldt een woordvoerder.

De boerderij op de Oude Needseweg werd twee jaar geleden gerenoveerd en daarbij werd alle asbest verwijderd. De brandweer beschouwt het pand als verloren. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Stroetinga boekt vierde marathonzege

Schaatser Arjan Stroetinga heeft gisteren in Tilburg zijn vierde zege geboekt in de KPN Marathon-competitie. In de Ireen Wüsthal bleef de BAM rijder in de zevende wedstrijd van het seizoen in de massasprint Ingmar Berga en Rob Hadders voor. Laatstgenoemde behoudt de leiding in het klassement.

Bij de vrouwen boekte Foske Tamar van der Wal haar zevende zege van het seizoen en de vijfde meetellend voor de beker. Rixt Meijer en Wieteke Cramer werden respectievelijk tweede en derde. Klassementsleidster Mariska Huisman ontbrak vanwege schaatsverplichtingen in Astana.

CPB-directeur: Europa moet vertrouwen zuiden tonen

Noord-Europa moet snel duidelijk maken dat het vertrouwen heeft in Zuid-Europa. "Het is vijf voor twaalf", zei directeur van het Centraal Plan Bureau Coen Teulings zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wees erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi twee weken geleden is vervangen door Mario Monti. "Toen heeft Noord-Europa niet onmiddellijk gezegd: 'okee, dan gaan we nu zo verder'. Dat moet nu echt gebeuren. Noord-Europa is nu echt aan zet." Volgens hem kan niet nog meer van het zuiden worden verwacht.

Als de Noord-Europese landen zeggen dat ze niet zeker weten of ze voor het zuiden garant willen staan, kan volgens hem niet worden verwacht dat de rest van de wereld dit wel wil doen. Volgens Teulings blijft de onrust op de financiële markten voortduren zolang niet duidelijk is dat de noordelijke landen vertrouwen hebben.

Omdat het Europees noodfonds EFSF niet van de grond komt, is voorgesteld een grotere rol aan het IMF te geven. Teulings noemde dat 'heel opmerkelijk'. "Het geeft aan dat het vijf voor twaalf is."

Over het plan om de Europese Centrale Bank erbij te betrekken zei Teulings dat politieke leiders duidelijk moeten uitleggen dat de belastingbetaler nog altijd voor een zelfde bedrag garant staat. De ECB zou vooral van belang zijn om sneller te kunnen handelen. Wachten op de instemming van 27 landen duurt volgens Teulings te lang.

De directeur gaf verder aan dat voor Nederland rekening wordt gehouden met een forse groeivertraging en dat er zeker risico is op een recessie. Het ING Economisch Bureau voorspelde maandag ook al een recessie. Bij twee kwartalen met een krimp van de economie is daar sprake van. In het derde kwartaal was al sprake van krimp.

De werkloosheid kan volgens Teulings ook verder oplopen dan bij de vorige recessie. Toen had het CPB de effecten overschat. "Bedrijven bleken toen reserves te hebben waarmee ze het personeel in dienst konden houden en ze hadden er vertrouwen in dat het om tijdelijke problemen ging." Het is volgens hem de vraag of die reserves er nu nog zijn en of er nog vertrouwen is dat de problemen snel weggaan.

'Weigerambtenaar symbool van wat er niet gebeurt'

De VVD-stem voor de weigerambtenaar dreigt een symbool te worden voor wat er niet gebeurt op het terrein van homo-emancipatie. "Maar er is ook heel veel wat wel gebeurt", zei VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

In de uitzending wees ze erop dat de Kamer onlangs heeft besloten dat op alle scholen, inclusief religieuze scholen, seksuele voorlichting moet worden gegeven. Ook homoseksualiteit moet daarbij aan de orde komen.

Het is volgens haar niet zo dat homo-emancipatie voor de VVD niet belangrijk is. "Maar er zijn meer problemen die onze aandacht eisen. Zo moeten we het huishoudboekje van Nederland op orde krijgen. Dat klinkt kil, maar het is een belangrijke prioriteit."

De VVD stemde vorige week niet in met een voorstel van GroenLinks waarin stond dat ambtenaren niet langer mogen weigeren om homostellen te trouwen. Dat werd gedaan om 'de rust in de coalitie te bewaren', zei Hennis Plasschaert ook zondag weer. Met het oog op een meerderheid in de Eerste Kamer moet rekening worden gehouden met de SGP.

Door steun van de PVV haalde de motie overigens alsnog een meerderheid. Het lijkt er echter niet op dat het kabinet snel werk van deze wens van een Kamermeerderheid gaat maken.

Hacker kraakt website RTV Utrecht

Een hacker heeft zondag de website van RTV Utrecht gekraakt. Het lukte de buitenstaander om verschillende bekende internetfilmpjes te laten afspelen in het reactieveld. Hierdoor zagen bezoekers bij het aanklikken van een artikel niet het nieuwsbericht, maar een tekenfilm van dansende dassen. Dat meldt de lokale omroep.

De technische afdeling van RTV Utrecht heeft het probleem inmiddels opgelost. Volgens de lokale omroep zijn de gegevens van kijkers of luisteraars niet naar buiten gekomen.

Welshe bondscoach Gary Speed (42) overleden

De Welshe bondscoach Gary Speed is zondag op 42-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Welshe voetbalbond FAW zondag. Een doodsoorzaak maakte de bond niet bekend. Volgens de Britse krant de Times heeft de oud-voetballer echter zelfmoord gepleegd.

Speed was als speler onder meer actief voor Leeds United, Newcastle United en Everton. Hij begon zijn trainersloopbaan bij Sheffield United en was sinds eind vorig jaar keuzeheer van de nationale ploeg van zijn land. Als speler kwam Speed 85 keer uit voor Wales.

"We zijn bedroefd dat we de dood van onze bondcoach Gary Speed moeten bekendmaken," luidde een eerste verklaring van de voetbalbond van Wales.

Google Chrome gaat gamecontrollers ondersteunen

Google Chrome ondersteunt begin volgend jaar het gebruik van gamecontrollers, microfoons en webcams. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de productie van programma's die werken in de webbrowser. Dat heeft hoofdontwikkelaar Paul Kinlan gezegd tegen gamevakblad Develop.

Volgens Kinlan kunnen ontwikkelaars het hierdoor mogelijk maken webgames met gamecontrollers te besturen. Ondertussen zouden de spelers via een andere functie kunnen videochatten met vrienden. Dit moet allemaal mogelijk zijn in de Chrome-webbrowser.

Chrome laat zich gemakkelijk uitbreiden met nieuwe functies door apps te downloaden uit een webwinkel. Sinds augustus is het ook mogelijk spellen, waaronder Plants vs Zombies en Angry Birds, te spelen in de browser.


Google gaat gamecontrollers ondersteunen

'IMF wil Italië tot 600 miljard euro lenen'

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een reddingsplan voor Italië voorbereid met een waarde tot 600 miljard euro in het geval de financiële crisis in het land verder uit de hand loopt. Dat meldde de Italiaanse krant La Stampa zondag op basis van bronnen bij het IMF.

Italië zou van het IMF een lening kunnen krijgen van 400 tot 600 miljard euro. Daardoor heeft Italië een periode van 12 tot 18 maanden om hervormingen en bezuinigingen door te voeren zonder daarbij voor herfinanciering van zijn staatsschuld naar de geldmarkten te hoeven, aldus La Stampa.

De rente op de IMF-lening zou 4 tot 5 procent bedragen. Dat is aanzienlijk minder dan de huidige rentestanden op Italiaanse staatsleningen op de obligatiemarkten van meer dan 7 procent.

'IMF wil Italië tot 600 miljard euro lenen'
'IMF wil Italië tot 600 miljard euro lenen' (Foto: ANP)

Call of Duty weerstaat aanval Nintendo

Voor de derde week op rij is Call of Duty: Modern Warfare 3 voor de PlayStation 3 het populairste spel van Nederland. Het schietspel weet het avonturenspel The Legend of Zelda: Skyward Sword voor de Wii en Super Mario 3D Land voor de Nintendo 3DS achter zich te houden. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De Xbox 360-versie van het schietspel is te vinden op de vierde plaats, terwijl de versie voor de pc uit de verkooptoptien is verdwenen. Mario & Sonic op de Olympische Spelen: Londen 2012 vult de top vijf aan.

De actiegame Assassin's Creed: Revelations is weggezakt van de tweede naar de zesde plaats. Ook The Elder Scrolls V: Skyrim zakt weg naar de laatste twee plaatsen van de verkooptoptien. Het dansspel Just Dance 3 voor de Wii is de vierde nieuwe binnenkomer op de zevende plaats.

01. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
02. The Legend of Zelda: Skyward Sword (Nintendo Wii)
03. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
05. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
06. Assassin's Creed: Revelations (PlayStation 3)
07. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
08. Saint's Row: The Third (PlayStation 3)
09. The Elder Scrolls V: Skyrim (PlayStation 3)
10. The Elder Scrolls V: Skyrim (Xbox 360)


Call of Duty weerstaat aanval Nintendo

Cas Spijkers krijgt herdenkingsboom

Cas Spijkers is geëerd met een herdenkingsboom. Ter nagedachtenis aan de vorige maand overleden topkok is zaterdag een boom geplant in het Kankerherdenkingsbos in Dronten, meldt Omroep Brabant.

De boom werd door de weduwe van Spijkers geplant. Het bos is elf jaar geleden aangeboden aan KWF Kankerbestrijding door Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer. Inmiddels staan in het bos 23 duizend bomen, die allemaal staan voor iemand die is overleden aan kanker.

Spijkers overleed 29 oktober op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij was een van de eerste televisiekoks. Ook schreef hij verschillende kookboeken en kreeg hij twee Michelinsterren voor zijn restaurant De Swaen in Oisterwijk.

Poetin kandidaat voor presidentschap

De Russische premier Vladimir Poetin is zondag door zijn partij Verenigd Rusland officieel aangewezen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De presidentsverkiezingen vinden in maart plaats.

Poetin, die in 2008 na twee termijnen te hebben gediend opstapte als president, kondigde in september al aan dat hij opnieuw een gooi wilde doen naar het presidentschap. Met zijn benoeming door de partij is de deelname van Poetin nu echter formeel gemaakt. Poetin heeft de huidige president, Dmitri Medvedev, beloofd hem te benoemen als premier.

De geplande machtswissel valt niet goed bij een groot deel van de Russische bevolking. Er wordt gewaarschuwd voor een autoritaire trend. Als Poetin daadwerkelijk opnieuw president wordt kan hij dat in totaal twaalf jaar blijven. Daarmee zou hij de langstzittende leider sinds het communistische tijdperk zijn.

Schwarzenegger weigert stuntman

Arnold Schwarzenegger wil zijn eigen stunts doen. De 64-jarige acteur heeft de producenten van de film The Last Stand duidelijk gemaakt dat het niet nodig is om een stuntman in te huren, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De acteur is momenteel in Mexico voor opnames van de film. Schwarzenegger vindt het niet geloofwaardig als iemand anders zijn stunts overneemt. Arnold moet onder meer in een auto racen als hij iemand achtervolgt. Ook hangt hij voor een scène aan touwen hoog boven de grond.

Schwarzenegger liep twee weken geleden tijdens het filmen nog lichte verwondingen op. Hij plaatste een foto op Twitter waarop hij te zien is met een snee in zijn voorhoofd.

In The Last Stand speelt Schwarzenegger een Amerikaanse sheriff aan de Mexicaanse grens die het moet opnemen tegen een drugskartel. De ex-politicus maakt met de film zijn terugkeer op het witte doek. De film moet in 2013 uitkomen.

Oddworld: Stranger's Wrath HD trophy-lijstje

Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt voor Oddworld: Stranger's Wrath HD maar de ontwikkelaar heeft al wel bekendgemaakt welke trophies het spel zal bevatten. In totaal zijn er 37 trophies te behalen waarvan er enkele geheim zijn. Bekijk hieronder de volledige lijst van trophies.

Name Hidden? Type Description.
Hidden Hidden Platinum Hidden
Bag Blizters Booty No Bronze Bounty Blisterz Booty
Staring the Journey No Bronze Complete the tutorial
Wash my hands of this mess No Bronze Bounty Filthy Hands Floyd
Clean the Water No Bronze Bounty Looten Duke
Spank that booty! No Bronze Bounty Boilz Booty
Dumb it down No Bronze Rescue Eugene Ius
Don’t be talkin’ ‘bout ma mama No Bronze Bounty Jo’ Mamma
Go Organic No Bronze Bounty Meagly McGraw
Junkyard Challenge No Bronze Bounty Packrat Palooka
Mine your business! No Bronze Bounty X’plosives McGee
The Sleg Avenger! No Bronze Bounty Lefty Lugnutz
You scratch my back No Bronze Bounty Elboze Freely
Too Much Fuzzle Pie No Bronze Bounty Fatty McBoomBoom
You know too much No Bronze Take out D. Caste Raider
Giving a Leg Up No Bronze Get to Last Legs.
Dam Sekto! No Bronze Enter the Lower Dam.
Elevate yourself No Bronze Take out a Gloktigi.
Regain that spring in your step No Bronze Reach the Upper Dam.
Now there’s two? No Silver Take out Sekto’s personal bodyguards.
Smack down Sekto! No Gold Defeat Sekto.
Hidden Hidden Silver Hidden
Hidden Hidden Silver Hidden
Hidden Hidden Bronze Hidden
Back in the Village No Silver Defeat the Wolvark attackers in the Native Village
Get ‘em No Silver Bounty 250 Outlaws
Get ‘em goooooood! No Gold Bounty 250 Outlaws alive
Hidden Hidden Bronze Hidden
Mo Moolah No Gold Have 20,000 Moolah when you take the barge to Doc’s Mongo Retreat.
Go with the Flo … No Bronze Find a hidden bottle of medicne.
Crystal Mess No Silver Collect 15 orange crystals.
Finders, Filchers No Silver Collect 25 Moolah chests.
Free the Meat No Gold Destroy the 10 hidden barrels.
Slakker Clakker No Bronze Finish the game on Easy
Stranger Danger No Silver Finish the game on Normal
Sekto Suicide No Gold Finish the game on Hard
Farmer Harmer No Bronze Kill Farmer Beeks

[WB] Nederlanders afgetroefd op massastart

De Nederlandse schaatsers hebben geen potten kunnen breken op de massastart in Astana. In de laatste ronde trok Jorrit Bergsma de sprint aan, maar hij werd bij het opkomen van het rechte stuk gepasseerd door de Zuid-Koreanen Seung-Hoon Lee en Hyung-Joo Joon. Zij werden respectievelijk eerste en derde. De Amerikaan Jonathan Kuck passeerde Bergsma ook nog en won zilver.

Achter de Fransman Alexis Contin werd Bergsma uiteindelijk pas vijfde. Douwe de Vries legde beslag op de zevende plaats.

De massastart, een minimarathon over twintig rondes, stond in Astana voor het eerst op de wereldbekerkalender. Tijdens wereldbekerwedstrijden in Heerenveen en Berlijn wordt het onderdeel deze winter ook verreden.

Di Resta: "Verlies het op topsnelheid"

Paul di Resta zal vandaag bij de Grand Prix van Brazilië vanaf de elfde plaats van start gaan, terwijl Force India-teamgenoot Adrian Sutil wel bij de beste tien terecht kwam. De Schot wijt het verschil aan het missen van topsnelheid.

Di Resta was op ieder meetpunt qua snelheid iets langzamer dan Sutil, wat resulteerde in een verschil van 0,3 seconden op de streep. "We hebben een probleem met de topsnelheid waar we niet achter kunnen komen. We zijn langzamer op de rechte stukken en verliezen daar veel tijd. Daar komt het tijdsverschil vandaan," zei Di Resta tegen Autosport.

"We hebben veel dingen geprobeerd. Een andere motor, een andere versnellingsbak en nog vele andere delen die we vervangen hebben, dus die kan ik niet de schuld geven. Het probleem is er al sinds vrijdag en we laten gratis tijd liggen," zei de Schot die wel vertrouwen in de race heeft. "Het positieve is dat de lange runs erg sterk zijn, dus het maakt me niet uit of het een droge of natte race zal gaan worden. De auto werkt goed in natte omstandigheden en de bandenslijtage hebben we onder controle."

Notch krijgt persoonlijk cadeautje in Team Fortress 2

Markus Persson, bedenker van Minecraft, staat ook wel bekend als Notch. De man heeft naast zijn liefde voor zijn eigen game ook een grote liefde voor Team Fortress 2. De makers van Team Fortress 2 hebben daarom een persoonlijk cadeau voor Notch gemaakt, zijn eigen hoofd, in Minecraft-stijl, als hoed in TF2: de Top Notch.

Notch is de enige in de wereld met een eigen Minecraft-hoed dus mocht je iemand tegenkomen die er uit ziet als onderstaande, dan speel je met zekerheid tegen de bedenker van Minecraft.

Notch Notch 2

Waarschuwing voor hoog water in noorden

Bij Den Helder, Harlingen en Delfzijl wordt zondagavond en -nacht hoog water verwacht. Daarvoor waarschuwt de Stormvloedwaarschuwingsdienst, die rekent op een waterstand van 2.20 meter boven het normale peil.

Vanaf 1.90 meter boven de normale stand gaat een waarschuwing uit, maar pas bij 2.60 meter is sprake van een alarm. De laatste keer dat een waarschuwing uitging was in 2008. Gemiddeld wordt om de twee jaar gewaarschuwd. "Maar meestal zie je dat in een winter twee keer wordt gewaarschuwd en dan een hele tijd niet", zegt een woordvoerder.

De waarschuwing wordt twaalf uur voordat het hoge peil wordt verwacht gegeven. "Bij Den Helder verwachten we die om 20.00 uur", zegt een woordvoerder. Harlingen volgt volgens hem om 23.00 uur en Delfzijl om 01.00 uur.

De waarschuwing houdt onder meer in dat gaten die in een dijk zijn gemaakt voor een spoorlijn tijdelijk worden afgesloten. Ook worden in sommige plaatsen maatregelen voor het riool genomen. "Maar we hoeven niet met zandzakken te slepen, zo ernstig is het nog lang niet."

De hoge waterstand komt door een storm ten zuiden van Noorwegen in combinatie met het tij.


Waarschuwing voor hoog water in noorden (Foto: Novum)

Zwaargewonde bij explosie in Utrecht

Bij een explosie in een appartement in Utrecht is zondagochtend een zwaargewonde gevallen. Door de explosie kwamen de deur en het kozijn van het appartement aan de Ondiep-Zuidzijde op straat terecht. Van instortingsgevaar is echter geen sprake, laat een brandweerwoordvoerder weten.

Toch werden zes woningen ontruimd omdat gas werd geroken. Na twintig minuten bleek er geen gevaar te zijn. De geëvacueerde bewoners zijn inmiddels weer thuis.

De politie onderzoekt waardoor de explosie is veroorzaakt.

Download Morning Wood voor Modern Warfare 3

De eerste downloadable content voor Call of Duty: Modern Warfare 3 zal vijf nieuwe maps bevatten. Althans, als we screens moeten geloven die op de site van Modern Prestige zijn verschenen.

De maps zijn genaamd Cement, Park, Italy en het nogal dubieuze Morning Wood en Overwatch. Met name de laatstgenoemde maps roepen gezonde twijfel op. Overwatch is namelijk een mapnaam die we al kennen uit Modern Warfare 2 en Morning Wood behoeft waarschijnlijk weinig verdere uitleg. Hieronder zijn de screens te bewonderen.

mw31 (geschaalde kopie)mw32 (geschaalde kopie)mw33 (geschaalde kopie)


Rutten: "Bijna perfecte wedstrijd"

PSV-trainer Fred Rutten kon na afloop van de thuiswedstrijd tegen FC Groningen tevreden zijn. De Eindhovenaren rolden in eigen huis FC Groningen met 6-1 op. "Vooral in de eerste helft was het bijna perfect. We hadden zelfs de tien kunnen halen," zei de oefenmeester.

"We hebben gespeeld zoals PSV in thuiswedstrijden behoort te spelen. De eerste 45 minuten waren bijna precies zoals ik voor ogen heb. Dit team legt heel veel energie in de wedstrijd, wil alles in de 'overdrive' doen. Daardoor maken we wel eens verkeerde keuzes. Maar dat moet je niet afremmen, het publiek vindt het fantastisch."

Jedi Consular toont krachten in The Old Republic-trailer

BioWare heeft een nieuwe video online gezet waarin we zien hoe een Jedi Consular verandert naarmate hij of zij beter wordt. We zien dat het personage gebruik kan maken van genezende krachten maar ook zichzelf kan laten verdwijnen om tactisch haar vijanden om zeep te helpen.

Op 20 december zal de MMORPG Star Wars: The Old Republic uitkomen voor Windows. Bekijk hieronder de trailer.

[WB] Huisman wint massastart in Astana

Mariska Huisman heeft zondag de eerste wereldbekerwedstrijd in de massastart gewonnen. De marathonschaatsster sprintte na de minimarathon van vijftien ronden sneller dan Claudia Pechstein. De Zuid-Koreaanse Bo-Reum Kim finishte als derde. Janneke Ensing werd zede, Linda de Vries zevende.

De massastart is na een aantal tests de afgelopen tien jaar sinds dit seizoen officieel onderdeel van de wereldbeker. Tijdens deze wereldbekercyclus wordt het onderdeel drie keer verreden. Later deze winter gebeurt dat nog in Heerenveen en Berlijn.

Engelse bar heeft primeur met urine-spel

Een Engelse bar in Londen heeft het allereerste urinoir waarop gegamed kan worden in gebruik genomen. Het urinoir meet hoe accuraat de man zijn urinestraal in het urinoir doet belanden met behulp van een spel. Mannen kunnen daarna hun score delen via Twitter en zo opscheppen tegenover vrienden.

De urinoirs zijn na een proef in Cambridge goedgekeurd. In die proef was er voor en na het spel een reclame van Corona Beer te zien. Deze reclame zorgde ervoor dat tijdens de proef het percentage van verkochte Corona Beer steeg met 47 procent. Meer urinoirs zullen in 2012 in geheel Engeland geïnstalleerd gaan worden.

Bekijk hier een filmpje over het nieuwsitem met beelden van het urinoir in actie.

Owen: "Krul is van topklasse"

Michael Owen raakte zaterdagmiddag onder de indruk van doelman Tim Krul. De Nederlander zorgde er voor dat Newcastle United een punt pakte tegen Manchester United.

Met een aantal fraaie reddingen hield Krul de United-aanvallers regelmatig van scoren af. Owen keek vanaf de bank toe en wist niet wat hij zag. "Krul topclass", zo was de aanvaller van mening op zijn Twitter-account.

Net als onder andere Sir Alex Ferguson liet ook Owen zich negatief uit over het optreden van scheidsrechter Mike Jones. De arbiter gaf Newcastle na een tackle van Rio Ferdinand een nogal omstreden strafschop. "De scheidsrechter en zijn assistent overlegden langer dan dat het zou duren om de beelden terug te krijgen. En dan nemen ze nog de verkeerde beslissing ook. Ongelooflijk", zo laat de voormalig aanvaller van onder meer Liverpool, Real Madrid en Newcastle weten.

Helft rekent op val kabinet

De helft van de bevolking (49 procent) verwacht dat het kabinet voor eind volgend jaar valt. Een halfjaar geleden dacht nog 39 procent dit, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

De verwachting dat het kabinet valt is bij de aanhang van de oppositie groter dan bij de aanhang van de coalitiepartijen en de PVV. De Hond concludeert dat in dit geval de wens de vader is van de gedachte.

Bij de aanhang van PvdA, SP en GroenLinks gelooft ongeveer veertien procent dat het kabinet de rit uitzit. Bij D66 is dit bijna een kwart (23 procent). Van de VVD-aanhang gelooft 59 procent dat het lukt, bij de PVV is dit 44 procent en bij het CDA is dit 41 procent. Als het kabinet valt, wil een meerderheid van 56 procent nieuwe verkiezingen.

In de zetelpeiling gaat de PVV van 27 naar 26 zetels. Het CDA bereikte vorige week met tien zetels het laagste punt ooit, maar klimt nu op naar elf zetels. Ook de PvdA klimt op, van zeventien naar achttien zetels. D66 zakt van achttien naar zeventien zetels.

[WB] Groothuis wint 1.000 meter in Astana

Stefan Groothuis heeft ook de tweede wereldbekerwedstrijd op de 1000 meter gewonnen. Net als in Tsjeljabinsk was hij in Astana de snelste vóór Kjeld Nuis. Groothuis' tijd van 1.08,85 minuten was zeven honderdste sneller dan zijn directe concurrent Nuis: 1.08,92. Achter de twee Nederlanders eindigde Tea-Bum Mo uit Zuid-Korea als derde. Hij zette een tijd van 1.09,29 neer.

Wereldrecordhouder Shani Davis viel net naast het podium. De Amerikaan had een honderdste meer nodig dan Mo, maar deed het daarmee wel iets beter dan vorige week in Chelyabinsk. Toen werd hij nog vijfde. Achter Denny Morrison uit Canada (1.09,37) en de Duitser Samuel Schwarz (1.09,44) werd Sjoerd de Vries zevende. Zijn tijd was 1.09,53.

Ook Pim Schipper bleef onder de zeventig seconden. Hij legde de kilometer af in 1.09,63 en werd negende. Michel Mulder had 1.10,41 nodig en werd veertiende.

Derksen en Luiten vierde op WK

De Nederlandse golfers Robert-Jan Derksen en Joost Luiten zijn als vierde geëindigd op het WK voor landenteams. Op het Zuid-Chinese eiland Hainan had het duo in de laatste ronde 68 slagen nodig, vier onder het baangemiddelde. Daarmee schaarden ze zich naast Australië, Ierland en Schotland met een totaal van -21, een slag van het zilver.

De titel ging naar de Verenigde Staten. Matt Kuchar en Gary Woodland zetten een slotronde neer van 67 slagen en eindigden daardoor op -24. De voorsprong op nummers twee Engeland en Duitsland bedroeg daardoor twee slagen.

De Engelse golfers Ian Poulter en Justin Rose zetten op de slotdag een topprestatie neer met een ronde van 63. De Duitsers Alex Cejka en Martin Kaymer counterden dat met een ronde van drie slagen onder het baangemiddelde en haalden zo ook zilver.

[WB] Nesbitt troeft Nederlands contingent af

Christine Nesbitt heeft zondag de 1000 meter bij wereldbekerwedstrijden in de Kazachse hoofdstad Astana gewonnen. In 1.14,82 minuten bleef de Canadese schaatsster vier Nederlandse rijdsters voor. Thijsje Oenema was in 1.16,120 tweede en net iets sneller dan Margot Boer 1.16,127.

Marrit Leenstra viel met haar tijd van 1.16,29 minuten net naast het podium, maar bleef wel Ireen Wüst voor. De Brabantse klokte 1.16,38. Achter de Tsjechische Karolina Erbanova (1.16,39) werd Laurine van Riessen zevende. De laatste Nederlandse had 1.16,70 nodig voor de tweeënhalve ronde.

Nederlander onder trein in België

Een Nederlandse man is op het station in Antwerpen Centraal aangereden door een trein, maar is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. De man van in de twintig zou stomdronken zijn geweest toen het incident zich gisterochtend plaatsvond, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Na een flinke nacht doorgehaald te hebben besloot de kerel stoer te gaan doen tegenover zijn vrienden en op het spoor te gaan kruipen. Hij stond er nog maar net toen een trein het station binnenreed.

De machinist van die trein probeerde nog de noodrem te gebruiken maar kon niet voorkomen dat de trein over de man heen reed. De zuiplap werd geraakt, sloeg achterover en kwam tussen de rails terecht.

De trein denderde over hem heen en kwam pas dertig meter verder tot stilstand. Wonder boven wonder bleef de Nederlander ongedeerd. Hij kreeg voor zijn waaghalzerij een fikse bekeuring.

Ushi krijgt eigen film

Regisseur Paul Ruven werkt op dit moment aan een speelfilm met Wendy van Dijk en haar creatie Ushi. In de speelfilm Ushi Must Marry reist de brutale Japanse interviewster de hele wereld af om op zoek te gaan naar een geschikte partner. 

Wie Ushi allemaal gaat ontmoeten (VIP's of fictieve personages) is nog onbekend. Volgens het AD wordt op dit moment nog aan het scenario gewerkt. Wendy van Dijk en David Lipschits, die verantwoordelijk was voor de televisieuitzendingen van Ushi, hebben een grote inbreng wat betreft de inhoud van de film. Ook is nog niet bekend of enkele andere typetjes van Wendy van Dijk (zoals Dushi en de familie Leenders) in de nieuwe film een rol gaan spelen. 

Het spelen in een film is niet nieuw voor van Dijk. Ze was eerder te zien in Alles is Liefde, In Oranje en Liever verliefd. De film met Ushi Must Marry als werktitel moet volgend jaar oktober in première gaan.

Om herinneringen op te halen zie je hieronder hoe Wendy van Dijk Georgina Verbaan in de maling neemt.

VVD kritisch over hogere boetes

De hogere verkeersboetes die deze week bekend werden kunnen niet op directe instemming van de VVD rekenen. "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", zei VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

In het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn de boetes volgens Hennis-Plasschaert 'wel erg omhoog' gegaan. Donderdag bleek dat de boete voor bijvoorbeeld fout parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats stijgt van 180 naar 340 euro.

Politiebonden zouden daartegen in verzet komen. Agenten zouden vanwege het hoge bedrag huiverig worden om nog bonnen uit te schrijven, maar Opstelten noemde dat vrijdag onzin. "Politiemensen vinden het juist prettig dat zij boetes kunnen uitdelen voor gedrag dat overduidelijk bestraft moet worden."

Hennis-Plasschaert zei dat het haar vooral gaat om het differentiëren van boetes. Ze zei liever hoge boetes te zien voor situaties die levensbedreigend zijn. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats valt daar niet onder.

Dode en twee gewonden bij botsing tegen boom

Een 23-jarige Rotterdammer is zondagochtend overleden bij een botsing tegen een boom in het Noord-Brabantse dorp Lage Zwaluwe. Twee andere inzittenden raakten zwaargewond. Het ongeluk gebeurde rond 03.50 uur op de Dirk Botsdijk. Hulpdiensten werden ingezet, maar de hulp mocht voor de man niet meer baten. Hij overleed ter plekke.

Een voorbijganger zag de auto in een weiland liggen en alarmeerde de politie. De twee andere inzittenden, een 19-jarige vrouw uit Dordrecht en een 20-jarige man uit Ridderkerk, zijn door de brandweer uit het voertuig gehaald. De slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

De familieleden van de drie inzittenden zijn op de hoogte gebracht van het ongeluk. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

'Sony werkt aan eigen Smash Bros.-game'

Volgens een serie geruchten is Sony Entertainment bezig met haar eigen versie van Nintendo's Smash Bros.. Het project dat in ontwikkeling zou zijn bij SuperBot Entertainment heeft de werktitel Title Fight gekregen.

De hoeveelheid geruchten over dit project begint zich aardig op te stapelen. Zo heeft Paul Gale Network al meerdere berichten geplaatst en heeft Neogaf zelfs een screenshot geplaatst.

De personages die volgens de geruchten in het spel moeten gaan komen zijn Nathan Drake, Sweet Tooth uit Twisted Metal, Colonel Radec uit Killzone, Fat Princess, Kratos, Sly Cooper en Parappa the Rappa.

'Merkel en Sarkozy werken aan nieuw europact'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy willen met een aantal eurolanden snel nieuwe afspraken maken over strengere begrotingsdiscipline. Een nieuw stabiliteitspact zou mogelijk volgende week worden gepresenteerd en mogelijk al begin 2012 van kracht worden,

Dat meldt de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag op gezag van bronnen bij de Duitse regering. De leiders van de twee grootste eurolanden zouden de procedures om bestaande Europese verdragen aan te passen te tijdrovend vinden en daarom aansturen op een nieuw verdrag.

'Merkel en Sarkozy werken aan nieuw europact'
'Merkel en Sarkozy werken aan nieuw europact' (Foto: ANP)

Kijkcijfers Paul de Leeuw fors omhoog

De kijkcijfers van Paul de Leeuw zijn zaterdag fors omhoog gegaan. Zijn programma Pau!l wist ruim 1 miljoen kijkers te trekken, vergeleken met 711.000 vorige week. De VARA-coryfee lijkt vooral te profiteren van het verdwijnen van het succesvolle RTL 4-programma Ik Hou Van Holland van Linda de Mol.

Toch kon plaatsvervanger Winston Gerschtanowitz met zijn nieuwe trouwprogramma Let's Get Married met 1,6 miljoen belangstellenden De Leeuw ruimschoots verslaan. Ushi & The Family van Wendy van Dijk trok met de laatste aflevering van het seizoen het meeste bekijks en kreeg 1,8 miljoen kijkers.

Met SBS 6 wil het nog steeds niet vlotten, hoewel de vervangende film Bee Movie zo'n 100.000 kijkers meer wist te trekken van Beau van Erven Dorens voormalige zaterdagavondshow Het Beste Idee van Nederland dat net boven de 300.000 mensen scoorde.


Kijkcijfers Paul de Leeuw fors omhoog (Foto: Novum)

Man kijkt kinderporno in vliegtuig

De Amerikaanse politie heeft zaterdag een man aangehouden die in een vliegtuig kinderporno op zijn laptop had bekeken. Een medepassagier in de eerste klas zag de beelden en waarschuwde de bemanning.

Zodra het uit Salt Lake City vertrokken vliegtuig in Boston landde, werd de 47-jarige man aangehouden. Hij is aangeklaagd voor bezit van kinderporno. De politie zei dat mogelijk meer aanklachten volgen. Zijn borg is op vijftienduizend dollar gezet.

Magneto's pak mag niet van Spaanse koningshuis

In 2005 had men een statiekostuum nodig voor Magneto in de comic The Pulse: House of M Specials. Zoals uit de foto blijkt heeft men destijds het statiekostuum van de Spaanse koning gekopieerd. Nu heeft Capcom besloten dit kostuum als skin te gebruiken in een DLC voor Ultimate Marvel vs Capcom 3.

Het kostuum is te downloaden in de meest recente DLC van het spel. In reactie hierop heeft het Spaanse koningshuis contact opgenomen met Koch Media, de Spaanse distributeur van het spel. Men heeft officieel gevraagd of Magneto zich niet meer wil kleden als de Spaanse koning. Hier kun je een vertaald artikel lezen uit de Spaanse krant Heraldo over de kwestie.

Magneto/Juan Carlos

Vaassenaar omgekomen in verpakkingsmachine

Bij een bedrijfsongeval in het Gelderse Vaassen is zaterdag een 50-jarige inwoner van de plaats omgekomen. De man raakte rond 19.00 uur bekneld in een machine met verpakkingsmateriaal, meldt de politie.

De bedrijfshulpverlening en ambulancepersoneel konden niet voorkomen dat de man aan zijn verwondingen overleed. De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval in het bedrijf aan de Dorpsstraat. Voor de collega's van de man wordt slachtofferhulp ingeschakeld.

FOK!filmtip van de dag: An American Haunting

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... An American Haunting.

In het Tennessee van 1818 heeft het echtpaar Bell een conflict met de buurvrouw over een stuk land. Die dame blijkt een heks en spreekt een banvloek uit over het gezin. Vanaf dat moment gebeuen er mysterieuze zaken in het huis en heeft een geest het op de dochter voorzien. Als de aanvallen in kracht beginnen toe te nemen is de familie ten einde raad. De psychologische druk wordt ondraaglijk...

De regie is van Courtney Solomon en hoofdrollen zijn voor Donald Sutherland, Rachel Hurd-Wood en Sissy Spacek. De laatste is ondermeer bekend uit Carrie, een verfilming van een boek van Stephen King.

An American Haunting is vanavond om 22:30 te zien op RTL 8.

Hieronder de trailer!

Overstromingen brengen krokodillen naar Bangkok

Nu de Thaise hoofdstad Bangkok na overstromingen langzaam weer droog komt te staan, komen nieuwe problemen aan het licht. De inwoners stuiten op giftige slangen en krokodillen die met het water zijn meegevoerd.

Teams die reageren op meldingen over krokodillen, hebben er zeker tien gevangen sinds Bangkok in juli onder water kwam te staan. Boerderijen die de krokodillen fokken voor hun waardevolle huid hebben nog geen waterdichte methode gevonden om de reptielen tijdens de moessonregens gevangen te houden. Bij overstromingen gebeurt het vaker dat krokodillen losbreken.

De inwoners van Bangkok zijn in hun huizen ook al cobra's tegengekomen. De teams die de meldingen afhandelen bestaan uit vrijwilligers, meestal dierenartsen. Zij hebben naast krokodillen en cobra's ook al leeuwen, tijgers en beren uit huizen van rijke Thai gered.


Overstromingen brengen krokodillen naar Bangkok (Foto: Novum)

Het Zondagse Orakel - Okaht for president? No thanks ...

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat overigens geen waardeoordeel. Een goede column is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

[Primera División] Barcelona onderuit bij Getafe

FC Barcelona is tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen in de Primera División. De ploeg van trainer Josep Guardiola ging op bezoek bij Getafe met 1-0 onderuit. Juan Valera nam in de 67e minuut de enige treffer voor zijn rekening. Lionel Messi schoot in extremis nog op de paal, maar de thuisploeg hield stand.

Barcelona ziet door de nederlaag Real Madrid verder uitlopen. De koploper won eerder op zaterdag met 4-1 van stadgenoot Atletico Madrid en heeft nu een voorsprong van zes punten.

Valencia kruipt door een 2-1 zege bij Rayo Vallecano dichter naar de Catalanen toe. Valencia heeft nu 27 punten, één minder dan Barcelona. Jonas en Alberto Costa scoorden voor de bezoekers, Raul Tamudo deed in de slotfase iets terug voor Vallecano.


Barcelona onderuit bij Getafe (Foto: Novum)

[Serie A] Koploper Juventus wint nipt bij Lazio

Juventus heeft zaterdag de leiding in de Serie A overgenomen. De formatie uit Turijn was Lazio Roma met 1-0 de baas en blijft de enige ongeslagen ploeg op het hoogste niveau in Italië. Simone Pepe hielp zijn ploeg aan de overwinning met een doelpunt in de 34e minuut. Eljero Elia maakte geen deel uit van de selectie van Juventus.

Juventus heeft nu 25 punten, één meer dan nummer twee Udinese. Lazio staat derde met 22 punten. Udinese en Lazio speelden bovendien een duel meer dan de Oude Dame.

Napoli kwam op bezoek bij Atalanta niet verder dan 1-1 gelijkspel. De ploeg die dinsdag Manchester City nog verraste in de Champions League blijft daardoor steken op de zevende positie met zestien punten. Edinson Cavani redde in blessuretijd een punt voor de ploeg uit Napels.


Koploper Juventus wint nipt bij Lazio (Foto: Novum)

Button blij met goede kwalificatie

McLaren-coureur Jenson Button heeft met een derde plaats in de kwalificatie op Interlagos een uitstekende startpositie verworven voor de laatste race van het F1-seizoen 2011. De Brit moest de Red Bulls voor laten gaan, maar bleef teamgenoot Lewis Hamilton voor, iets wat hem tot tevredenheid stemde.

"Dit was mijn beste kwalificatie sinds lange tijd. Hopelijk kunnen we het de Red Bulls morgen lastiger maken. Net als iedereen kijk ik uit naar de race en wil ik het seizoen met een hoogtepunt afsluiten. Maar wat er ook gebeurt, het is voor ons een goed jaar geweest. Helaas niet goed genoeg," zei Button na afloop van de kwalificatie. De Brit verwacht veel van de race. "Het is sowieso geweldig om hier te racen. Dit circuit leent zich ervoor om gevechten aan te gaan. Er wordt al veel ingehaald en met DRS erbij belooft het nog mooier te worden."

Teamgenoot Hamilton is wat zuiniger met zijn woorden en zal als vierde vertrekken. "Dat doe ik hier wel vaker. Het is een goed nummer voor mij. Al ben ik een beetje teleurgesteld. Mijn prestatie was niet optimaal. Jenson was een paar tienden sneller, dus er zat wel meer in de auto. Maar ik sta nog altijd op de tweede startrij en Red Bull was hier onaantastbaar. Deze locatie met zoveel gepassioneerde racefans zet altijd aan tot mooie prestaties, dus ik hoop er mogen iets positiefs van te kunnen maken."

Blikje bier maakt ruimtereis

Twee heren hebben op 18 november een blikje bier een ruimtereis laten maken. Dit hadden ze bevestigd aan een heliumballon.

Het blikje heeft een reis van 2,5 uur gemaakt en kwam uiteindelijk terecht in de ruimte op 27.500 meter hoogte. Na een tijdje knapte de ballon en kwam het blikje met hoge snelheid terecht in het water. Na een zoektocht van twee uur kwamen de heren met behulp van GPS weer uit bij het blikje en nuttigden hun bier.

Een camera filmde de reis; het resultaat hiervan zie je hieronder.

Ufo's gespot boven Rusland

In het zuidwesten van Rusland zijn enkele ufo's waargenomen en op video gezet die ongewone bewegingen maken.

Een video laat een aantal objecten boven het Russische Adygeysk zien die lijken te branden. Het is niet voor het eerst dat dergelijke objecten boven Rusland worden waargenomen. In oktober werden vanuit zes passagiersvliegtuigen boven Moskou door bemanningsleden een object op 10 kilometer hoogte gezien dat veel weg had van een brandende artilleriegranaat.

De getuigen meldden ook een vreemd geluid te horen. De waarnemers in Adygeysk registreerden ook geluiden terwijl de voorwerpen een scherpe hoek maakten in de lucht. Ook het in, naar het lijkt, gecontroleerde bochten vliegen is raadselachtig. Het is al wel uitgesloten dat de voorwerpen vuurwerk, meteorieten of op afstand bestuurde vliegtuigen zijn. De voorwerpen werden wel duidelijk bestuurd. De grote vraag is echter door wie of door wat.


UFO's boven Rusland.

[Primera División] Real te sterk voor stadgenoot Atletico

Real Madrid heeft de stadsderby tegen Atletico Madrid in zijn voordeel beslecht. De ploeg van trainer José Mourinho was in eigen huis met 4-1 te sterk. Real gaat met 34 punten fier aan de leiding in de Primera División. Naaste achtervolger FC Barcelona heeft een achterstand van zes punten. Atletico staat in de middenmoot.

Atletico kwam nog wel op voorsprong tegen de stadgenoot. Adrian rondde een zelf opgezette aanval op fraaie wijze af. De bezoekers trokken fel van leer, maar zagen de wedstrijd in de 21e minuut kantelen. Doelman Thibaut Courtois werkte Karim Benzema tegen de grond en Real Madrid kreeg een strafschop.

De Belg kon bovendien met rood vertrekken en zijn vervanger Sergio Asenjo kon niet voorkomen dat Cristiano Ronaldo gelijkmaakte. De thuisploeg had daarna weinig moeite met de opponent, al moest het wel rekening houden met de harde overtredingen van Atletico.

Angel di Maria zette Real kort na rust op voorsprong na voorbereidend werk van Ronaldo. Een blunder van Diego Godin stelde invaller Gonzalo Higuain in de 65e minuut in staat om de wedstrijd te beslissen. De vierde treffer viel opnieuw uit een penalty. Godin mocht met rood vertrekken en Ronaldo schoot vanaf elf meter raak.


Real Madrid te sterk voor stadgenoot Atletico (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.