Nieuwe aanpak kindermishandeling

Bij een melding van kindermishandeling gaan artsen, jeugdzorg en justitie voortaan gelijktijdig onderzoek doen naar het kind en de gezinssituatie. Alle betrokken instanties gaan werken met één gezamenlijk plan van aanpak voor de veiligheid van het kind, de hulpverlening in het gezin en de aanpak van de daders. Dat staat in een actieplan tegen kindermishandeling, dat het kabinet maandag naar de Tweede Kamer stuurt.

Deze van oorsprong Amerikaanse aanpak moet ervoor zorgen dat kinderen sneller en beter worden geholpen. Kindermishandeling is een groot probleem in de Nederlandse samenleving, met jaarlijks circa 119.000 slachtoffers. Het actieplan moet de komende vijf jaar voor een krachtige aanpak zorgen.

Zo wordt bijvoorbeeld vaker op huisbezoek gegaan bij gezinnen waarover zorgen bestaan. Ook kan de kinderrechter vaker opgroeiondersteuning aan ouders opleggen. Het kabinet neemt verder maatregelen om daders harder aan te pakken en ook wordt de strijd tegen kinderpornografie geïntensiveerd.

Sinds enige maanden bestaat er al een speciale app voor smartphones, die leraren en huisartsen helpt bij het signaleren en melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het wordt voor professionals wettelijk verplicht om de zogeheten meldcode voor kindermishandeling en huiselijk geweld te gebruiken.