130 kilometer per uur op meeste snelwegen

De maximumsnelheid wordt vanaf september volgend jaar op zestig procent van de Nederlandse snelwegen verhoogd naar 130 kilometer per uur. Dat schrijft verkeersminister Melanie Schultz Van Haegen (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Op vier van de vijf 80 kilometerzones gaat de snelheid naar 100 kilometer per uur.

Volgens de bewindsvrouw is er voldoende draagvlak voor een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. "De hogere maximumsnelheid sluit beter aan bij de beleving van de automobilist", schrijft Schultz. Ze wil dat er uiteindelijk op tachtig procent van de snelwegen 130 mag worden gereden.

Als dit niet de hele dag mogelijk is wordt een dynamische maximumsnelheid ingevoerd. Dit betekent dat de maximumsnelheid tussen 06.00 en 19.00 uur omlaag gaat naar 120 of 100. Er komen nieuwe verkeersborden die dit aangeven. De kosten van deze borden bedragen vijf miljoen euro.

Schultz meldt dat de luchtkwaliteit in Nederland de afgelopen jaren dusdanig is verbeterd dat vier van de vijf 80 kilometerzones niet meer nodig zijn. Met uitzondering van de zone op de A20 bij Rotterdam mag hier per 1 juli weer 100 worden gereden. De minister wacht de resultaten van een experiment op de A20 af alvorens te bekijken of ook niet hier harder kan worden gereden.


130 kilometer per uur op meeste snelwegen (Foto: Novum)