Obama vaag over hulp aan EU

De Verenigde Staten willen Europa helpen de schuldencrisis te overwinnen, maar sluiten iedere financiële bijdrage van Amerikaanse belastingbetalers uit. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag tijdens jaarlijks overleg met vertegenwoordigers van de Europese Unie laten weten.

Obama zei dat ook de Amerikaanse economie schade lijdt als de Europese schuldencrisis niet wordt opgelost. Maar de VS vinden dat de Europeanen zelf over voldoende financieel vermogen beschikken om er uit te komen.

Sommige Europese landen, waaronder Nederland en Finland, willen dat het Internationaal Monetair Fonds met meer kapitaal wordt versterkt, zodat het kan helpen verdieping en uitbreiding van de crisis te voorkomen. Maar de VS, de grootste afzonderlijke aandeelhouder in het IMF, vinden dat het fonds al over substantiële middelen beschikt. "Wij geloven helemaal niet dat aanvullende middelen nodig zijn van de Verenigde Staten en van Amerikaanse belastingbetalers", zei woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney.


Obama vaag over hulp aan EU (Foto: Novum)