FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 februari 2010

Beschonken man mist nieuwe rotonde 'uit gewoonte'

Een dronken automobilist is door de mand gevallen, nadat hij in de Limburgse gemeente Nuth uit gewoonte een nieuwe rotonde miste. Dat meldt de politie vandaag. De rotonde tussen Schimmert en Arendsgenhout is een paar maanden geleden aangelegd.

Ter hoogte van de rotonde lag eerder een bocht naar rechts. De 39-jarige man uit Valkenburg aan de Geul wilde vermoedelijk de niet langer bestaande bocht nemen, wat natuurlijk niet goed ging. Hij eindigde tien meter verderop in een waterbuffer van zo'n twee meter diep. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Van Burik nieuwe assistent sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft oud-voetballer Dick van Burik aan de technische staf toegevoegd. Van Burik zal aanstaande zaterdagavond tegen Ajax als assistent van nieuwe trainer Jan Everse voor het eerst op de bank zitten.

De 36-jarige Van Burik was op de Nederlandse velden als voetballer actief voor Ajax, NAC Breda en FC Utrecht. Na zijn tijd in Nederland voetbalde hij ook nog tien jaar in Duitsland bij Hertha BSC, waar hij bijna 250 wedstrijden voor speelde.

Lobkov snel in trainingswedstrijd

Dimitri Lobkov heeft vandaag laten zien in vorm te zijn. Tijdens een trainingswedstrijd in de Richmond Olympic Oval wist hij op de 500 meter de snelste tijd neer te zetten.

De Rus klokte na een openingstijd van 9,81 een eindtijd van 35,25. Daarmee bleef hij de Amerikaan Tucker Fredricks voor. Hij wist een tijd van 35,40 te noteren. De derde plaats in de trainingswedstrijd ging naar de Japanner Keiichiro Nagashima. Hij klokte een eindtijd van 35,42.

Ook Jan Blokhuijsen kwam uit op de 500 meter. Onze landgenoot, die zaterdag zijn olympisch debuut maakt op de 5000 meter, wist een nette tijd van 37,79 neer te zetten. Canadees Jeremy Wotherspoon kwam tijdens de trainingswedstrijd ten val.

Bij de vrouwen was Thijsje Oenema de enige Nederlandse dame die in actie kwam op de 500 meter. Ze wist een tijd van 39,30 te realiseren.

Arts van Michael Jackson aangeklaagd

De arts van wijlen Michael Jackson is aangeklaagd voor dood door schuld. Dat is vandaag in de Amerikaanse stad Los Angeles bekendgemaakt.

De arts Conrad Murray was lijfarts van de op 25 juni vorig jaar overleden Amerikaanse popartiest. Murray was bij Jackson toen die op 50-jarige leeftijd overleed. De zanger had onder meer een buitengewoon zwaar slaapmiddel toegediend gekregen.

Murray ontkent verantwoordelijkheid, mede omdat Jackson vaker het bewuste propofol had gekregen. Als de arts schuldig wordt bevonden, kan hij maximaal vier jaar cel krijgen.

Stevens verlengt contract bij Red Bull Salzburg

Huub Stevens zal ook na dit seizoen actief zijn als trainer van het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. De oud-trainer van onder meer Roda JC, Schalke 04 en PSV heeft zijn verbintenis verlengd met twee jaar.

Het oude contract van Stevens liep tot deze zomer en deze is nu verlengd tot medio 2012. Dit seizoen leidde de coach zijn ploeg onder meer zonder puntverlies naar de volgende ronde van de Europa League.

Stevens is blij met zijn nieuwe verbintenis. Hij vertelde tegenover de Oostenrijkse zender Servus TV over zijn contractverlenging: "Ik heb me altijd uitgelaten dat ik me zeer goed voel in Salzburg, zowel sportief als privé. We zitten in een zeer spannende, inspirerende en ook veelbelovende fase. En juist in deze fase mag ik mij bijdrage leveren."

Dit jaar doet Stevens naast de Europa League, ook nog volop mee in de strijd om het landskampioenschap. De club, die vorig jaar nog onder leiding stond van Co Adriaanse, staat op dit moment tweede achter Austria Wien. De achterstand bedraagt slechts twee punten.

Been gaat uit van vertrek Vlaar, Fer of Wijnaldum

Mario Been vertelde vanavond in het tv-programma Voetbal International dat hij er serieus rekening mee houdt met een vertrek van drie van zijn steunhouders van het elftal.

De trainer van Feyenoord verwacht dat de club Ron Vlaar, Leroy Fer en Georginio Wijnaldum wel eens zou kunnen verkopen om de schulden te verlichten. "Misschien moeten we één of twee spelers van de drie Fer, Wijnaldum en Vlaar verkopen om de schuld van de club af te bouwen",aldus Been.

De schuld van de Rotterdamse ploeg zou rond de 36 miljoen euro liggen. Ook Jonathan De Guzman zal mogelijk vertrekken, aangezien hij in de zomer transfervrij is. Daardoor kan Feyenoord geen transfersom meer vragen voor de middenvelder.

Voor de drie andere spelers zou Feyenoord wel een flink bedrag kunnen ontvangen. Fer en Vlaar staan nog tot de zomer van 2012 onder contract. De verbintenis van Wijnaldum verloopt een jaar eerder.

[WTT] Sijsling knokkend naar tweede ronde

De eerste dag van het World Tennis Tournament zit erop. Vanmiddag wisten Robin Söderling, Andreas Seppi en Florian Mayer zich al te plaatsen voor de tweede ronde. Vanavond zijn daar Tommy Robredo en Igor Sijsling aan toegevoegd.

Igor Sijsling stond in de eerste set al snel een break achter maar wist zich tot 6-6 terug te vechten. In de tiebreak van de eerste set kwam de Nederlander er niet aan te pas en verloor de tiebreak met 7-2.  In de tweede set kreeg Sijsling in de vierde kans breakkansen maar wist deze niet te benutten. In de achtste game was het dan alsnog raak en wist Sijsling zijn tegenstander te breaken en daarna direct de tweede set uit te serveren. In de beslissende derde set werd Sijsling al in de tweede game gebroken door zijn Duitse opponent. Sijsling wist daarna in de negende game de break ongedaan te maken en in de elfde game zijn tegenstander opnieuw te breaken. Daarna tennisde de Nederlander het proffesioneel uit en plaatste zich als eerste Nederlander voor de tweede ronde

Eerder op de avond kwam Robin Hase in actie. Haase kon in de eerste set goed mee met Robredo. Hij wist zelfs vrij vroeg te breaken en daarmee op een 4-2 voorsprong te komen. Daarna leverde de Nederlander wel zijn service een keer in en moest de eerste set via een tiebreak worden beslist waar Haase aan het kortste eind trok. In het begin van de tweede set werd de nummer 361 van de wereld al snel gebroken. De Nederlander kreeg nog een kans op een rebreak maar Robredo wist uiteindelijk ook de tweede set naar zich toe te trekken.

Robredo - Haase 7-6 (4), 6-4
Zverev - Sijsling 7-6 (2), 3-6, 5-7

dubbelspel, eerste ronde

Knowle / Lindstedt - De Voest / Wassen 4-6, 7-6 (7), 10-8

Hannover 96 moet aanvoerder Bruggink drie weken missen

Arnold Bruggink kan de komende drie weken niet in actie komen voor Hannover 96. De captain van de Bundesliga-club kampt met een gescheurde kuitspier.

De kwetsuur van de Nederlander betekent extra zout in de wonden van de geplaagde club. Van de laatste negen competitiewedstrijden verloor het er maar liefst acht, met de zestiende positie als resultaat.

Nu moet de ploeg ook nog drie weken voetballen zonder hun leider, die dit seizoen achttien duels speelde en één keer scoorde, door een scheur in zijn kuitspier: "Om die reden zat ik dit weekend ook al op de bank tegen Hoffenheim (2-1 verlies, red.)", legde de aanvaller uit in Sport1 United.

Sinds de dood van keeper Robert Enke werd er geen enkel duel meer gewonnen, maar Bruggink weigert dat de oorzaak te noemen. "Er zijn leukere periodes geweest. Ik snap dat de pers de link legt met de dood van Robert, maar als groep hebben we dat nu wel zo'n beetje verwerkt. Het is nu veel meer een gebrek aan vertrouwen."

Makaay: "Iemand halen die meer scoort dan ik wordt lastig"

Roy Makaay begrijpt niet goed waarom Feyenoord een zoektocht is gestart naar een nieuwe spits. De aanvaller zet zijn vraagtekens bij de opmerking van coach Mario Been dat hij 'op zoek is naar doelpunten'.

"Iemand halen die meer gescoord heeft dan ik wordt hoe dan ook lastig, denk ik", zegt Makaay in het programma Sport1 United. "Ik bedoel, kijk mijn cijfers er maar op na. Vorig seizoen had ik er ook nog zeventien inleggen. Na de winterstop heeft toen volgens mij alleen Luis Suárez (Ajax, red.) er meer gemaakt."

Hoewel Makaay zelfvertrouwen uitstraalt, scoorde hij dit seizoen pas tweemaal. Volgens Das Phantom door de keuzes van Been: "Dit jaar is een ander verhaal, als je weinig minuten maakt, is het ook lastig doelpunten maken."

Stoppen is na dit seizoen hoe dan ook geen optie. "In ieder geval is de interesse van Alemannia Aachen onzin, ik ga niet in de Duitse tweede divisie spelen. Of ik bij Feyenoord speel of ergens anders, kan ik nu nog niet zeggen. Dat zien we aan het einde van het seizoen wel."

Bos voelt zich goed in Ronde van Qatar

Ook Theo Bos is deze week aanwezig in de Ronde van Qatar. De voormalig wereldkampioen op de baan is bezig met zijn debuut als beroepsrenners op de weg en hij is zeer te spreken over zijn vorm.

In de etappe van vandaag kon de renner van Cervélo lange tijd vooraan blijven, maar in de finale moest hij de voorste groep echter laten gaan. Ik kon mee met de eerste groep toen we het peloton met de ploeg uit elkaar trokken. Maar na een tijdje moest ik toch lossen. Een tactische fout van mezelf, maar de benen voelen goed", aldus Bos.

Hij ziet de Ronde van Qatar als een goede leerschool: "Met de ervaring die ik hier op doe, kan ik alleen maar verder groeien. Ik ben erg tevreden met de stap die ik deze winter heb gezet."

VVD wil beelden inbraak online zetten

De Amsterdamse tak van de VVD is van plan beelden van een inbraak in een restaurant op haar website te zetten. De partij zegt dat de eigenaar van restaurant Roots de inbrekers met de camera heeft vastgelegd, maar dat de politie de beelden nog niet openbaar wil maken. De VVD wil niet wachten.

"Er is nu voor de tweede keer in een week ingebroken. De VVD wil er niet op wachten tot er een derde inbraak plaats vindt", laat raadslid Bas van 't Wout vanavond weten. "Als de beelden van de eerste inbraak gepubliceerd waren, dan was de tweede inbraak voorkomen."

De politie laat weten van het voornemen van de VVD gehoord te hebben, maar benadrukt dat de beelden nog niet online staan. Tot die tijd wil de politie nog niet reageren.

De VVD pleit al langer voor meer mogelijkheden voor winkeliers en andere ondernemers om zich te wapenen tegen overvallers en diefstallen. Het publiceren van camerabeelden van inbraken en overvallen is daar één van. Privacywetgeving verhindert dat echter in veel gevallen.

VVD Amsterdam wil beelden inbraak op website

Schaamhaar, een hele kunst!

Als ik afga op de gemiddelde saunabezoekster, is het strakke Braziliaanse schaamhaarstreepje nog steeds hot. Ook al is menig man gecharmeerd van compleet geschoren (“kan je overal zo lekker bij”), het kale ‘kinderkutje’ is toch een beetje omstreden. En ook wel een beetje koud, laten we eerlijk zijn. Maar voor welke schaamhaardracht je ook gaat, het scheren ervan is – even plat gezegd - behoorlijk kut.

Van Bommel: "Ik sluit mijn loopbaan af bij PSV"

Mark van Bommel zit dicht tegen een contractverlenging aan bij zijn club Bayern München, maar dat blijft nog ietwat onduidelijk. Wat wel vast staat, is de terugkeer van de middenvelder bij PSV.

"Dat staat vast," zegt de captain tegenover Stern. "Dat heb ik sinds mijn vertrek in 2005 naar FC Barcelona altijd al uitgesproken. Bij PSV wil ik mijn loopbaan afsluiten," aldus de international.

Momenteel verkeert Van Bommel in bloedvorm, met de gedeelde eerste plaats in de Bundesliga en het aanvoerderschap als bewijs. Hij en Bayern onderhandelen dan ook over een verlenging van zijn contract met de duur van twee jaar.

Ook club-icoon Franz Beckenbauer is vol lof over de Limburger. Zo liet hij recent aan de Duitse media weten fan te zijn van "de geweldigde captain Van Bommel."

Freire vol lof over Leezer

Óscar Freire was eerder vandaag de sterkste in de massasprint van de tweede rit van de Challenge de Mallorca. In de sprint klopte de Spanjaard van Rabobank André Greipel. Freire dankte zijn zege mede door goed werk van Tom Leezer, die de sprint aantrok voor de drievoudige wereldkampioen. Freire was dan ook vol lof over de Nederlander.

"De samenwerking met Tom Leezer was zondag en vandaag uitstekend," aldus Oscarito op Rabosport.nl. "Gisteren was het eigenlijk de eerste keer. Dat was een test, we maakten een klein foutje, maar eigenlijk was het gevoel erg goed. Vandaag ging het zo soepel, het kon in principe niet meer mis gaan."

"Ik wist natuurlijk wat Tom kan. We hebben alleen samen nog niet vaak de kans gehad dit te laten zien. Tom was vorig jaar in het voorjaar heel goed bezig met Graeme Brown. Toen heeft hij al laten zien, dat hij dit werk heel erg goed aan kan," aldus de sprinter van Rabobank.

Prijswinnaars van januari!

Zie hier een overzicht van enkele prijswinnaars van prijzen die we in januari weg hebben gegeven! Kijk dus snel in de lijst of jij wellicht iets gewonnen hebt! In de afgelopen maand gaven verschillende toffe prijzen weg, van DVD's tot speeltjes voor in de slaapkamer!

De winnaars van de DVD's / Blu-Ray's van de film 9 zijn geworden:

Spokey
mbn
Masegate
bloodanimal
-GJ-

Het boek 'Fout en niet goed' is gewonnen door:

Roolio
kahaarin
Spanish-Inquisition

De winnaars van het Moorddosier

Jetfly
X-Cessive
sanger

De Ross Kemp op piratenjacht DVD is gewonnen door:

Manneke_Pils
Row-1
BOKA

Winnaars van het valentijn DVD-pakket:

nktc
FokR
Godsson

De Eminent Netwerk Mediaspeler is gewonnen door:

TARAraboemdijee

De winnaars die mogen gaan karten zijn geworden:

Hare
Wolve000   
vriesdude       
Richard117


De winnaars van het boek: 'Een fractie van het geheel':

Tiswa   
Beregd       
aryg   
TheRabbitEars   
nerbliw


De Sony Walkman WiFi MP3/MP4-Player is gewonnen door:

borisz

De drie Gorillamobile 3G/3GS voor de iPhone! zijn gewonnen door:

vannilesoep   
Chanty87       
Weird-


Winnaars van de valentijn-flirt actie zijn geworden:

Kav
Reho
boudemaniak
Tankiej
Roovers
Peter
miss_poes
-Strawberry-
kaykay1
Ki08


Heb jij nou niet gewonnen maar wil je dolgraag toch een flirt-cd hebben? Dan kan je deze hier speciaal met korting voor FOK!users bestellen! Dit is dus een speciale aanbieding van uitverij Luisterwijs!

Deze zes gelukkige winnaars zullen een aantal spannende avonden beleven:

KopieerMachine
Nonneke
nat2402
gekkie000000
IrCute
frdanny

De winnaars van de 15 Quest.nl Nano kalenders zijn geworden:

Deepfreeze
nlboy
-PatrickO-
Troetel
Haushofer
bigbass
Vampyre
yosander
fFarl
kirsten.
Weird-
cablegunmaster
CrazyChicken
BurnaBoy
Cosmo.


Deze vijf users hebben een persoonlijk Valentijnslied voor hun geliefden gewonnen:

Webcrowler
zarlor
stoopkind
Agapimou
Jaja..

Dit waren vrijwel alle prijswinnaars voor de afgelopen weken! Sommige prijzen zijn al verzonden en dus wellicht al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

'Lange schorsing dreigt voor Parker'

FC Twente kan wellicht de komende zes maanden geen beroep doen op Bernard Parker. De zomeraankoop van de Tukkers had geen contract mogen ondertekenen in Enschede, zo meldt het televisieprogramma Voetbal International maandagavond.

Hoofdredacteur Johan Derksen vertelde dat de Zuid-Afrikaan, op het moment van ondertekening van het contract, ook een contract had bij Rode Ster Belgrado en dus niet het recht had een contract bij Twente te ondertekenen.

De Servische grootmacht huurde de spits destijds van Thanda Royal Zulu, maar juist die club zou de aanvaller op dat moment nog steeds onder contract hebben gehad.

Rode Ster weigerde aanvankelijk om Parker vrij te geven voor de nummer twee van de Eredivisie, waardoor hij pas in augustus 2009 naar Enschede kon afreizen. Eenmaal aangekomen volgden er slechts invalbeurten voor Parker.

Vier jaar cel voor Londense politieofficier

Een hooggeplaatste officier van de politie in Londen is vandaag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij had een man met wie hij om 685 euro ruzie had, mishandeld en op valse gronden gearresteerd.

De jury verklaarde politiecommandant Ali Dizaei schuldig aan wangedrag in een openbaar ambt en misleiding van justitie. Hij kan binnen enkele weken zijn ontslag tegemoet zien. Volgens politiechef Paul Stephenson heeft Dizaei het vertrouwen van het publiek beschaamd en behalve zijn eigen naam ook die van het gehele politiekorps geschaad.

Dizaei had in juli 2008 een 24-jarige Iraakse zakenman geslagen, nadat die hem had gevraagd een rekening voor een door hem ontworpen website te voldoen. Vervolgens hield de politieman de Irakees aan, omdat die hem zou hebben geslagen.

Rechter Peregrine Simon legde Dizaei een lange gevangenisstraf op, 'om de boodschap af te geven dat politiemensen niet boven de wet staan, hoe hoog hun rang ook mag zijn'.

De in Iran geboren Dizaei, voormalig voorzitter van de Britse National Black Police Association, kwam al eerder in opspraak. In 2003 werd hij na een lang onderzoek vrijgesproken van de aanklacht dat hij valse onkostendeclaraties had ingediend en de loop van het recht had belemmerd. De Black Police Association was toentertijd zo ontstemd over het onderzoek, dat zij leden van minderheden opriep niet bij Scotland Yard te solliciteren, omdat het korps doortrokken zou zijn van racisme.

De huidige voorzitter van de vereniging wilde niet reageren zolang Dizaei de mogelijkheid heeft in beroep te gaan.

Ook C1000 zweert gecastreerde big af

Na Albert Heijn stopt ook C1000 met de verkoop van vlees van gecastreerde biggen. Dat laat de winkelketen vandaag weten. Vanaf volgende maand worden de inkoopeisen aangepast met het doel om eind volgend jaar geen vlees van gecastreerde biggen meer in de winkel te hebben liggen.

Stichting Vakens in Nood had gedreigd naar de rechter te stappen over het vlees van ongecastreerde biggen. Die zaak is nu van de baan. De supermarkten waren al van plan vanaf 2015 geen castratievlees meer te verkopen, maar C1000 heeft die deadline nu vervroegd.

Een kleine maand geleden kondigde Albert Heijn ook al aan het omstreden vlees uit te bannen. Nu beide ketens stoppen met de verkoop van castratievlees, is eind volgend jaar tachtig procent van het varkensvlees in de Nederlandse supermarkten van ongecastreerde varkens, meldt de Stichting Varkens in Nood.

Volgens Varkens in Nood kondigt deze week naar verwachting ook de eerste horecagroothandel aan castratievlees te weren. Om welke groothandel het gaat is nog niet bekend.

De castratie van biggen gebeurt doorgaans onverdoofd. De castratie was nodig omdat ongecastreerd varkensvlees een onsmakelijke geur zou afgeven bij bereiding. Een test toonde eerder volgens de stichting aan dat dat niet altijd zo is. Bovendien is een partij vlees met de 'berengeur' makkelijk te onderscheppen.

Gal ruiter van het jaar

Edward Gal is uitgeroepen tot ruiter van het jaar. Dat gebeurde door het hippisch evenement Indoor Brabant, dat ieder jaar de verkiezing organiseerd.

Gal beleefde met zijn paard Moorland's Totilas een topjaar met onder meer twee Europese titels. Ook verbrak hij diverse wereldrecords die al jarenlang op naam stonden van Anky van Grunsven. Recentelijk won Gal bij Jumping Amsterdam nog een wereldbekerwedstrijd.

Win SvenK, de dvd over Sven Kramer

Sven Kramer is een van de beste langebaanschaatsers die ons land tot nu toe heeft gehad en hij is hard op weg om de allerbeste te worden. Bij de Olympische Spelen in Vancouver, die bijna van start gaan, start de Fries op de 1.500, 5.000 en 10.000 meter en op de ploegenachtervolging. Ter gelegenheid van de Spelen verschijnt deze maand een 2DVD over Sven getiteld SvenK.

De eerste dvd gaat over de loopbaan van Sven Kramer die in 2004 zijn internationale debuut maakte bij het WK voor junioren waar hij tweede werd. In 2005 werd hij bij datzelfde kampioenschap eerste. Hierna tekende hij een contract bij de TVM ploeg. In de jaren die hierop volgden begonnen onder leiding van zijn coach Gerard Kemkers de grote successen. “Sven the man” won in totaal al 90 gouden medailles op diverse nationale en internationale kampioenschappen. Bovendien werd hij Schaatser- en Sportman van het Jaar en won hij de prestigieuze Oscar Mathisen-trofee, ook wel bekend als de schaatsoscar. Met het record van vier Europese titels op rij reed Kramer dit jaar Rintje Ritsma en de Noor Hjalmar Andersen uit de geschiedenisboeken. Zij wonnen het EK Allround drie keer op rij.

Op de tweede dvd de voorbereiding op de Olympische Winterspelen met een blik achter de coulissen bij de TVM ploeg. Op deze dvd een overzicht van de verschillende trainingsmethoden en geeft onder andere een kijkje achter de schermen bij de trainingskampen in o.a. Mallorca, Torbole, Berlijn en St. Moritz.

FOK! mag in samenwerking met Strengholt MultiMedia vijf van deze 2dvd's weggeven. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de volgende vraag te beantwoorden: De vader van Sven Kramer was in zijn tijd ook een bekende schaatser. Hoe heet hij?

Om mee te doen vul hier je antwoord in. Meedoen kan tot 13 februari 21:00 uur.

[OWS] Goud Kramer en Sauerbreij volgens Sport Illustrated

Sven Kramer wordt een echte gouddelver in Vancouver. Sport Illustrated ziet hem drie keer olympisch goud winnen, namelijk op de 5 km, de 10 km en de ploegenachtervolging. Het Amerikaanse blad ziet ook snowboardster Nicolien Sauerbreij goud winnen.

In een Speciale Vancouver uitgave geeft Sport Illustrated voor alle onderdelen een voospelling voor goud, zilver en brons. Naast de vier gouden medailles worden er voor Nederland ook nog vier bronzen medailles verwacht, namelijk voor Bob de Jong (5km), Annette Gerritsen (1.000m), Ireen Wüst (1.500m.) en de ploegenachtervolging bij de dames.

De schaatsverwachting volgens Sports Illustrated:

MANNEN
500 Meters
1. Kang-seok Lee (Z-Kor)
2. Keiichiro Nagashima (Jap)
3. Kyou-hyuk Lee (Z-Kor)

1000 Meter
1. Shani Davis (VS)
2. Kyou-hyuk Lee (Z-Kor)
3. Denny Morrison (Can)

1500 Meter
1. Shani Davis (VS)
2. Denny Morrison (Canada)
3. Chad Hedrick (VS)

5000 Meter
1. Sven Kramer (Ned)
2. Enrico Fabris (Ita)
3. Bob de Jong (Ned)

10.000 Meter
1. Sven Kramer (Ned)
2. Havard Bøkko (Noo)
3. Alexis Contin (Fra)

Teamachtervolging
1. Nederland
2. Noorwegen
3. Canada

VROUWEN
500 Meter
1. Jenny Wolf (Dui)
2. Sang-hwa Lee (Z-Kor)
3. Beixing Wang (Chi)

1000 Meter
1. Christine Nesbitt (Can)
2. Sayuri Yoshii (Jap)
3. Annette Gerritsen (Ned)

1500 Meter
1. Christine Nesbitt (Can)
2. Kristina Groves (Can)
3. Ireen Wüst (Ned)

3000 Meter
1. Martina Sáblíková (Tsj)
2. Stephanie Beckert (Dui)
3. Kristina Groves (Can)

5000 Meter
1. Martina Sáblíková (Tsj)
2. Stephanie Beckert, (Dui)
3. Daniela Anschuetz-Thoms (Dui)

Teamachtervolging
1. Canada
2. Duitsland
3. Nederland

[WTT] Haase onderuit tegen Robredo

Robin Haase is in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam uitgeschakeld. De Nederlander verloor met 6-7 en 4-6 van de als vijfde geplaatste Spanjaard Tommy Robredo.

In de eerste set kon Haase nog goed mee met Robredo, de nummer vijftien van de wereld. Haase pakte zelfs een 4-2 voorsprong, leverde vervolgens wel weer de break in maar kwam in de tiebreak wederom op 4-2. Een passeerslag van Haase viel vervolgens net naast de baan terwijl die van Robredo er net op viel. Haase was hierdoor van slag en verloor de tiebreak.

In de tweede set werd de Nederlander vervolgens direct gebroken. Hij kreeg nog een kans om terug te breken maar Robredo, die een degelijke wedstrijd speelde, liet Haase niet meer terugkomen.

 

Soldaat martelt zijn dochtertje

Een soldaat in de Amerikaanse staat Washington heeft zijn dochtertje blootgesteld aan de marteltechniek waterboarding. Het meisje slaagde er niet in het alfabet goed op te zeggen. De soldaat zag dat als een goede reden om de martelpraktijken op het meisje toe te passen.

De man koos voor waterboarding omdat het meisje bang is voor water. De soldaat stopte haar hoofd vier keer in een emmer met water totdat ze bijna leek te verdrinken.

De soldaat, Joshua Tabor genaamd, is gearresteerd nadat hij gehuld in een kogelvrij vest en met een militaire helm op zijn hoofd door de straten van Tacoma liep en dreigde ruiten aan diggelen te slaan. De martelpraktijken kwamen pas aan het licht na de ondervraging van zijn vriendin. Die wist te vertellen dat het meisje doodsbang in een kast was gekropen. Ook had ze blauwe plekken en schrammen rond haar nek en keel.

Tabor mag de kazerne waar hij werkt nu niet meer verlaten. Op de legerbasis zijn soldaten gelegerd die een missie in Irak of Afghanistan meegemaakt hebben. Hij mag ook geen contact meer hebben met zijn vriendin of dochter.

De soldaat is aangeklaagd voor het toebrengen van verwondingen door het slaan van zijn dochter. Hij moet deze week voor de rechter verschijnen. Het meisje krijgt speciale opvang.

 

DHW-ster linkt fans naar pornosite

Eva Longoria wilde graag dat haar fans ook eens een kijkje namen op de Twitter-pagina van haar man. Helaas heeft ze bij de URL een typfoutje gemaakt, waardoor de fans bij een pornosite terechtkwamen.

"Hallo iedereen. Mijn man zijn Twitterpagina is @tpnetwork, stuur hem een berichtje!", twitterde de Desperate Housewives-actrice. Nieuwsgierig geworden naar de pagina van Tony Parker, klikte men massaal op de link. Groot bleek de verbazing toen de Twitteraars uitkwamen bij de Twitter-pagina van Titanium Porn Network.

Longoria bleek in de gauwigheid een typfoutje te hebben gemaakt. De pagina van haar man is namelijk @tp9network.

Onderzoekers ontdekken ouderdomsgen

Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Groningen hebben een gen ontdekt dat een rol speelt bij hoe oud iemand kan worden. Dat er een gen moest zijn dat dit kon bepalen wisten de onderzoekers al, maar het betreffende gen was tot nu toe nooit gevonden.

"Voor het eerst hebben we overtuigend bewijs gevonden", zo zegt een van de wetenschappers vandaag. Het UMC Groningen deed de ontdekking niet alleen, ze kregen hierbij hulp van collega's van de Universiteit van Leicester en het King's College in Londen.

Uit het onderzoek blijkt dat deze genetische variant voor een deel verklaart waarom mensen in een bepaalde familie veel ouder worden dan in andere families.

De resultaten van het onderzoek zullen vandaag worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Marko: "Räikkönen bij Red Bull Racing is mogelijk"

De teamadviseur van Red Bull Racing, Helmut Marko, sluit niet uit dat Kimi Räikkönen na een jaar in het World Rally Championship terugkeert naar de Formule 1. De Fin wordt momenteel in het Citroën Junior Team door de drankenfabrikant gesponsord en zou ook voor deze sponsor in de toekomst in de Formule 1 kunnen gaan rijden.

De Formule 1-wereldkampioen van 2007 moest bij Ferrari plaatsmaken voor Fernando Alonso die het Italiaanse team er bovenop moet gaan helpen. Ondanks enkele goede opties in de F1 koos Räikkönen toch voor de rallysport die hij ook in zijn hart gesloten heeft. Mocht The Iceman terugkeren naar de Formule 1 dan zal hij bij Red Bull de opvolger worden van Mark Webber die een contract tot eind dit jaar heeft.

"Hij heeft een contract bij Red Bull, laten we eens afwachten hoe zich dat ontwikkelt," zei Marko over Räikkönen. "Wij zijn één grote Red Bull-familie, dus er is veel mogelijk. We moeten kijken hoe hij (Räikkönen, red.) slaagt in het rallykampioenschap en wat hij dan het liefste wil doen. Maar het idee is op zijn minst interessant."

Ex-presidentskandidaat Sri Lanka opgepakt

In Sri Lanka is vandaag voormalig legerleider en ex-presidentskandidaat Sarath Fonseka in zijn kantoor door de militaire politie in de boeien geslagen en weggevoerd. Hij moet voor de krijgsraad verschijnen omdat hij in zijn vorige functie de omverwerping van de regering zou hebben beraamd.

Fonseka verloor vorige maand in de verkiezingen van de zittende president Mahinda Rajapaksa. Fonseka en Rajapaksa waren vroeger naaste bondgenoten in de strijd tegen de Tamil-Tijgerrebellen, die vorig jaar mei na 25 jaar eindelijk verslagen werden. Maar tussen de twee trad verwijdering op, waarna Fonseka als legerleider aftrad om het in de verkiezingen tegen Rajapaksa op te nemen.

Rajapaksa won de verkiezingen met ruim verschil. Maar nog terwijl de stemmen op 26 januari werden geteld, omsingelden honderden regeringsmilitairen het hotel in Colombo waar Fonseka en andere oppositieleiders de uitslagen afwachtten. Fonseka mocht het gebouw later verlaten, maar het machtsvertoon van de regering vormde de voorbode van de gebeurtenissen van vandaag.

Regeringsvertegenwoordigers hebben Fonseka sinds de verkiezingen herhaaldelijk beschuldigd van het smeden van plannen om de president te vermoorden en de regering met hulp van gedeserteerde of gepensioneerde militairen omver te werpen. Verscheidene actieve militairen die als onbetrouwbaar werden gezien kregen ontslag. Fonseka wees de beschuldigingen van de hand en zwoer zijn politieke loopbaan voort te zetten.

Regeringsminister Kheliya Rambukwella zei dat Fonseka voor een krijgsraad zal worden gedaagd wegens samenzwering tegen de president en het beramen van een staatsgreep in de tijd dat hij legerleider was. "Hij had als legercommandant en hoofd van de defensiestaf en lid van de veiligheidsraad direct contact met politieke oppositiepartijen, wat onder de krijgstucht kan worden gezien als samenzwering", zei Rambukwella. "Hij voerde een complot tegen de regering terwijl hij in het leger zat, met de gedachte de regering omver te werpen."

Oppositieparlementslid Mano Ganeshan zei dat Fonseka 'met dwang werd weggedragen' nadat hij tijdens een vergadering met een groep politieke bondgenoten was gearresteerd. Oppositielid Rauff Hakeem zei dat Fonseka er bezwaar tegen maakte dat hij door de militaire politie in plaats van de burgerpolitie werd opgepakt, omdat hij niet langer in militaire dienst was. De agenten sleepten Fonseka en zijn secretaris bij handen en voeten naar hun voertuigen. "Het was vernederend en beschamend zoals hij werd behandeld. Wij waren gewoon met stomheid geslagen", zei Hakeem.

Jehan Perera van de onafhankelijke Nationale Vredesraad vroeg zich af waarom Fonseka niet al zes maanden geleden werd opgepakt, toen hij nog in het leger zat. "Je moet wel denken dat dit politiek gemotiveerd is."

Fonseka had aangekondigd mee te zullen doen aan de parlementsverkiezingen, die uiterlijk in april gehouden moeten worden. Officieus zijn de campagnes voor de verkiezingen al begonnen.

De oppositie betwist ook de uitslag van de presidentsverkiezingen. Verder beticht de oppositie de regering van een intimidatiecampagne tegen haar aanhangers en activisten.

Ook de Sri Lankaanse media beschuldigen de regering van onderdrukking en intimidatie. Bijna honderd journalisten demonstreerden vandaag in de hoofdstad Colombo voor ongebreidelde verslaggeving en de vrijlating van Chandana Sirimalwatte, hoofdredacteur van de krant Lanka. Tevens eisten ze de opsporing van een website-columnist die sinds vorige maand wordt vermist.

Mediagroepen zeggen dat Sri Lanka tot de gevaarlijkste landen behoort voor journalisten die kritisch zijn op de regering. Sinds begin 2006 zijn volgens Amnesty International in Sri Lanka minstens veertien mediawerkers vermoord.

Beckham: "Goal tegen United vier ik niet"

Een mooiere Champions League-loting zat er voor David Beckham niet in. De middenvelder van AC Milan neemt het deze maand op tegen Manchester United, de club waar hij groot werd.

Ongetwijfeld wil Beckham zijn Italiaanse werkgever naar de volgende ronde schieten, maar als hij scoort tegen zijn oud-werkgever is het juichen taboe. "Ik denk niet dat ik het zou vieren", zegt hij tegenover Inside United. "Ik respecteer de fans en de club."

Eind februari ontvangen de rossoneri de Engelse landskampioen, om vervolgens op 10 maart naar Old Trafford af te reizen. Daar zal een ontmoeting volgen met zijn fans: "De relatie die ik met de fans heb is nog steeds belangrijk voor me", legt Beckham uit.

"Ik heb moeilijke periodes gekend, maar ze zijn me altijd blijven steunen. United zal voor mij altijd speciaal blijven. Het zal een extreem emotionele avond voor mij en mijn familie worden. Ik kijk er naar uit om iedereen weer te zien", aldus Becks.

'F1-stoeltje Petrov in gevaar'

Het lijkt er op dat Vitaly Petrov nog niet zeker is van zijn Formule 1-stoeltje bij Renault. De Rus schemerde de afgelopen weken met een budget van vijftien miljoen euro en kreeg daardoor een stoeltje bij het Franse team, maar nu het op betalen aankomt lijkt het geld er helemaal niet te zijn.

De Russische media melden dat de vader van Petrov zelf de eerste 7,5 miljoen euro zal gaan betalen. Hij heeft hiervoor nog tot 1 maart de tijd. "Als we de rekening niet op tijd betalen, is het mogelijk dat Petrov plaats moet maken voor een andere coureur," zei de vader van de coureur op de website Sovsport.ru.

"De bank heeft de bedenktijd voor de kredietverstrekking verlengd. Onze hoop is nu gevestigd op president Vladimir Poetin: de voorzitter van de Russische autosportfederatie en de voorzitter van het ministerie van Sport hebben hem brieven geschreven en om hulp gevraagd."

A. Schleck stelt seizoenstart uit door blessure

Andy Schleck heeft zijn seizoensstart uit moeten stellen. De Luxemburger, één van de grote uitdagers van Alberto Contador in de Tour de France, heeft last van een ontstoken knieschijf en moet daarom de Challenge de Mallorca af moeten zeggen.

"Dit is geen al te grote tegenvaller," aldus Schleck tegen CyclingNews. "Als je in deze sport van iets last hebt, moet je afstappen en je laten behandelen. Ik heb een ontsteking aan mijn knieschijf. Enkele dagen rust moeten wel volstaan."

"Ik weet niet hoe ik deze blessure heb opgelopen. Ik heb veel andere sporten gedaan, zoals langlaufen. Misschien is mijn lijf dat soort bewegingen niet gewend en ondervind ik daar nu een reactie van."

'Akkoord reactie Irak-rapport nabij'

Een akkoord over de kabinetsreactie op het Irak-rapport lijkt nabij. Morgenochtend komen alle ministers bijeen voor een extra ministerraad. Dat zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. De zegsman wil niets kwijt over de aanleiding van het extra overleg, maar alle pijlen wijzen naar witte rook uit het Torentje.

Een kleinere kabinetsdelegatie spreekt al sinds het rapport van de commissie-Davids vorige maand verscheen over een officiële reactie. Die reactie ligt zeer gevoelig bij de verschillende coalitiepartijen. Een eerste reactie van premier Jan Peter Balkenende (CDA) schoot al bij de PvdA in het verkeerde keelgat en leidde bijna tot een kabinetscrisis.

Ook vandaag werd weer in de werkkamer van de premier in het Torentje in Den Haag gesproken over de kwestie. Reacties van betrokkenen na afloop duidden er toen nog op dat er niets was bereikt. "Het is ingewikkelder dan we dachten", zei minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).

Naast premier Balkenende en Van Middelkoop waren de beide vicepremiers Wouter Bos (PvdA), André Rouvoet (ChristenUnie) en de ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) aanwezig.

Het kabinet zei eerder dat de officiële reactie 'begin februari' naar de Tweede Kamer zou worden verzonden. Balkenende wil de knoop graag voor aanstaande donderdag doorhakken, omdat hij dan naar de Olympische Spelen in Vancouver afreist.

'Akkoord reactie Irak-rapport nabij'
Eindelijk witte rook uit het Torentje? (Foto: Novum)

 

Onderzoek naar verkoopmethoden energiebedrijven

Er komt een onderzoek naar de agressieve huis-aan-huis verkoopmethoden van energiebedrijven. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) vandaag in antwoord op Kamervragen.

Uit een uitzending van consumentenprogramma Kassa bleek onlangs dat er energiebedrijven zijn die agressief huis-aan-huis klanten werven. Hierdoor voelen mensen zich later vaak bekocht. Ook zijn via ConsuWijzer sinds oktober ongeveer tweehonderd klachten binnengekomen over agressieve en misleidende werving door energiebedrijven.

Van der Hoeven wil nu weten of sprake is van een structureel probleem en heeft de toezichthouders gevraagd dit uit te zoeken. Ook wil zij weten of deze misstanden met bestaande maatregelen kunnen worden aangepakt of dat aanvullende sancties nodig zijn. Het onderzoek moet voor 1 mei zijn afgerond.

Om in de tussentijd consumenten beter te informeren over hun rechten bij verkoop aan de deur start de Consumentenautoriteit volgende maand een voorlichtingsactie. Ook heeft overheidsloket ConsuWijzer vorige maand een speciaal meldpunt geopend waar mensen terechtkunnen met klachten over malafide verkooppraktijken aan de deur.

De bewindsvrouw staat achter een harde aanpak. Zij wijst er op dat de richtlijnen die energiebedrijven in acht moeten nemen bij de werving van nieuwe klanten en bij reclame, zijn aangescherpt. Daarnaast kan de Consumentenautoriteit boetes tot 450.000 euro opleggen wanneer bedrijven misleidend of agressief te werk gaan.

Uitslagen volleybal A-League finaleronde 1

Dit weekend werd de eerste ronde gespeeld van de finaleronde van de A-league. Hieronder vind je de uitslagen, standen en het programma voor komende week.

Lastig begin Heutink-Pollux aan finaleronde
Heutink-Pollux heeft haar eerste wedstrijd van de finale ronde in de nationale volleybal-competitie, de A-league, gewonnen. Gemakkelijk ging het niet voor de ploeg die als eerste eindigde in de reguliere competitie. Sliedrecht Sport toonde zich een taaie opponent, maar verzuimde het af te maken. Uiteindelijk won Pollux pas na vijf sets.

AB Groningen/Lycurgus verslaat HvA Volleybal
AB Groningen/Lycurgus kende een sterke start in de finaleronde. In eigen huis werd een ruime overwinning geboekt op HvA Volleybal. Na drie sets stond er 25-14, 25-19 en 25-21 op het scorebord voor de nummer vier van de reguliere competitie.

Uitslagen A-League kampioenspoule heren

Thuisclub Uitclub Uitslag
AB Groningen/Lycurgus HvA Volleybal 3-0
Langhenkel Orion SV Dynamo Apeldoorn 3-2


Stand A-League kampioenspoule heren

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 AB Groningen Lycurgus 1 3 3 0
2 Langhenkel Volley 1 2 3 2
3 SV Dynamo Apeldoorn 1 1 2 3
4 HvA Volleybal 1 0 0 3


Uitslagen DELA-League kampioenspoule dames

Thuisclub Uitclub Uitslag
Heutink-Pollux Sliedrecht Sport 3-2
TVC Amstelveen PND VC Weert 3-0


Stand DELA-League kampioenspoule dames

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 TVC Amstelveen 1 3 3 0
2 Heutink Pollux 1 2 3 2
3 Sliedrecht Sport 1 1 2 3
4 PND/VC Weert 1 0 0 3


Programma 13/14 februari
Heren

Datum Thuis Uit
13/2 19:30 HvA Volleybal Langhenkel Volley
13/2 20:00 AB Groningen/Lycurgus SV Dynamo Apeldoorn


Dames

Datum Thuis Uit
13/2 16:00 PND VC Weert TVC Amstelveenn
13/2 19:30 Sliedrecht Sport Heutink Pollux


Uitslagen A-League troostronde heren

Thuis Uit Uitslag
Landstede Volleybal/VCZ Webton Twente 3-0
BMC/SSS Zadkine Nesselande 0-3


Stand A-League troostronde heren

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 Landstede Volleybal/VCZ 1 3 3 0
2 Zadkine Nesselande 1 3 3 0
3 BMC/SSS 1 0 0 3
4 Webton Twente 1 0 0 3


Uitslagen DELA-League troostronde dames

Thuis Uit Uitslag
Cofely-Nesselande Dros/Alterno 0-3


Stand DELA-League troostronde dames

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 Dros/Alterno 1 3 3 0
2 Summa Peelpush 0 0 0 0
3 Cofely-Nesselande 1 0 0 3


Programma 12/14 februari
Heren

Datum Thuis Uit
12/2 19:30 Zadkine Nesselande Webton Twente
13/2 19:30 BMC/SSS Landstede Volleybal/VCZ

De dames spelen pas weer op 28 februari

Rus treft Vaidisova in Midland

Komende week speelt Arantxa Rus het ITF-toernooi van Midland. Het toernooi verdeelt in totaal 100.000 dollar aan prijzengeld. In de eerste ronde treft onze landgenote de Russische Nicole Vaidisova.

Onze landgenote uit Monster is tijdens het toernooi in de Verenigde Staten als achtste geplaats. In Vaidisova treft Rus de voormalig nummer zeven van de wereldranglijst. Vaidisova wist deze positie in 2007 te behalen, maar is sindsdien ver weggezakt. Op dit moment staat de Russische op een 198e plaats.

Rus verkeert op dit moment in een uitstekende vorm. Tijdens de wedstrijden met het Nederlandse Fed Cup Team won ze onder meer van Shahar Peer en Katie O'Brien.

Arantxa Rus in actie

Milan heeft Bonera na elf maanden terug

Daniele Bonera mag zijn naam weer op het wedstrijdformulier van AC Milan laten noteren. De verdediger stond haast een jaar langs de kant door blessureperikelen.

"Ik ben na elf maanden terug. Het was een beloning voor mijn doorzettingsvermogen en alle offers die ik gedurende deze lange periode heb moeten brengen. Mijn prestatie laat zien ik in orde ben. Dit was een voor mij een belangrijke test", aldus de trotse Italiaan in de vaderlandse media.

Nog meer goed nieuws op het persoonlijke vlak, want Amantino Mancini maakte afgelopen weekend zijn debuut na zijn overstap deze winter van stadsrivaal Internazionale. De Braziliaan was in zijn nopjes.

"Het was fijn om na al die tijd weer eens een hele wedstrijd te spelen. Helaas wonnen we mijn eerste wedstrijd niet. Toch denk ik dat we met deze groep belangrijke dingen kunnen doen."

Dingsdag krijgt boete van sc Heerenveen

De directie van sc Heerenveen heeft Michael Dingsdag een boete opgelegd. De verdediger gooide zaterdagavond voor aanvang van het thuisduel tegen FC Utrecht een blikje energiedrank naar een verslaggever van de Leeuwarder Courant. Hij was het niet eens met de inhoud van een artikel.

Dingsdag bood na de wedstrijd al zijn excuses aan. De directie van sc Heerenveen gaf de verdediger vandaag toch een boete. "Je kan het best ergens niet mee eens zijn, maar je mag niet op deze wijze reageren. Wat ons betreft is dit hoofdstuk hiermee gesloten", verklaart directeur Yme Kuiper de sanctie op de website van sc Heerenveen. Hij doet geen mededelingen over de hoogte van de boete.

Blessure Mendes da Silva valt mee

AZ-er David Mendes da Silva is niet lang uit de roulatie. Gisteren, in de met 1-2 gewonnen wedstrijd bij Feyenoord, viel de middenvelder uit met liesklachten.

Een woordvoerder van AZ meldt dat nader onderzoek in het ziekenhuis vandaag geen ernstige schade aan het licht bracht. Waarschijnlijk kan hij aankomend weekend tegen Roda JC alweer spelen.

Moussa Dembélé en Ragnar Klavan meldden zich vandaag weer op het trainingsveld in Alkmaar. Zij ontbraken gisteren vanwege ziekte. Of Bret Holman aankomende zaterdag in actie kan komen is nog onbekend. Holman is hersteld van een kuitblessure, maar de middenvelder komt nog wedstrijdritme tekort.

 

Bank Liechtenstein moet zwartspaarder compenseren

Een rechtbank in Liechtenstein heeft een dochter van de LGT bank veroordeeld tot betaling van 7,3 miljoen euro schadevergoeding aan een zwartspaarder. De Fiduco Treuhand-bank had verzuimd de klant in te lichten dat vertrouwelijke gegevens gestolen waren en aan de Duitse autoriteiten overhandigd.

De zwartspaarder was een van de honderden wier namen en rekeningnummers voorkwamen op een CD die de Duitse belastingdienst ruim twee jaar geleden in handen kreeg. De toegewezen schadevergoeding is even hoog als de boete die de man opgelegd kreeg wegens belastingontduiking. Belastingplichtigen in Duitsland kunnen er vaak met een lichtere boete afkomen als zij een aanvullende aangifte doen.

Fiduco Treuhand heeft aangekondigd in beroep te gaan. Andere voormalige klanten overwegen eveneens schadevergoeding te eisen. Volgens een woordvoerder van LGT valt niet te verwachten dat de rechtbank in andere gevallen tot eenzelfde uitspraak zal komen. "Wij beschouwen dit als een uitzonderlijk geval", zei de woordvoerder. Drie andere claims van de zwartspaarder, die stelde dat hij slecht geadviseerd was door Fiduco, werden afgewezen.

Facebook verboden voor Zweedse ambtenaren

Negen van de 21 Zweedse provincies verbieden hun ambtenaren sociale internetsites te gebruiken tijdens en voor hun werk. Zes van die negen hebben de toegang tot onder meer Facebook op werkstations geblokkeerd. Dat meldde de Zweedse commerciële omroep TV4 vandaag na eigen onderzoek.

Vooral het uitlekken van vertrouwelijke patiëntengegevens uit de fysieke en psychische gezondheidszorg via het internet zijn voor de provincies een reden het gebruik van sociale sites af te keuren. Artsen en verpleegkundigen 'praten' via de onlinenetwerken openlijk over hun ervaringen en dat is volgens veel provincies in strijd met de privacyrechten van patiënten.

Volgens het Zweedse bureau voor de statistiek (SCB) gebruikt bijna de helft van de bevolking (9,3 miljoen mensen) sociale netwerksites. Een half miljoen Zweden heeft een Facebookprofiel. Criticasters noemen de blokkade van sociale internetsites achterhaald, want via de internettoegang op hun mobiele telefoon kunnen ambtenaren alsnog bij onlinenetwerken.

Paus veroordeelt seksueel misbruik

Paus Benedictus XVI heeft seksueel misbruik van kinderen door priesters vandaag veroordeeld. De katholieke kerk zal nooit stoppen zulk gedrag af te keuren, zei hij tegen leden van zijn pauselijke familieraad.

Eeuwenlang heeft de kerk zich toegewijd aan het houden en respecteren van kinderen om er zorg voor te dragen dat hun fundamentele mensenrechten worden gewaarborgd, aldus de paus. "Helaas hebben sommige leden in sommige gevallen deze rechten geschonden."

De opmerkingen van Benedictus komen op een moment dat hij de laatste hand legt aan een brief aan Ierse katholieken die zich zorgen maken over het massale seksuele misbruik binnen de kerk en het doofpotschandaal dat rond dit misbruik hangt.

Onderzoek in opdracht van de Ierse regering heeft tientallen jaren van misbruik door priesters gedocumenteerd. Ook in tehuizen voor jongens en meisjes was fysiek, geestelijk en seksueel misbruik veel voorkomend. Tevens werd aangetoond dat het bisdom van Dublin het misbruik jarenlang in de doofpot heeft gestopt.

"Hoe vaak moet de paus nog zijn excuses aanbieden voor seksueel misbruik door priesters, terwijl hij praktisch niets onderneemt om een eind aan deze praktijken te maken", vroeg Barbara Dorris van een hulporganisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. "Hoe vaak zal hij nog proberen de aandacht af te leiden van de betrokkenheid van bisschoppen en zich uitsluitend richten op de misdaden van de verkrachters?"

In Duitsland, Benedictus' vaderland, kwam recentelijk ook een misbruikschandaal aan het licht. Jarenlang hebben priesters op een vermaarde middelbare school leerlingen seksueel misbruikt. Hun orde was van het misbruik op de hoogte, maar ondernam nimmer actie. De priesters werden overgeplaatst naar andere jeugdinrichtingen, waar zij zich vervolgens wederom schuldig maakten aan hun oude zonden.

Vaccinatiecampagne Haïti van start

Hulporganisaties zijn vandaag begonnen aan een grote vaccinatiecampagne in Haïti. Honderdveertigduizend Haïtianen worden ingeënt tegen mazelen, difterie en tetanus.

De campagne wordt georganiseerd door het internationale Rode Kruis, de Wereldgezondheidsorganisatie, Unicef en het Haïtiaanse ministerie van gezondheid. Het inenten richt zich in beginsel op de hoofdstad Port-au-Prince, omdat het risico op ziektes daar het grootst is.

De organisaties gingen vandaag van start met de eerste achttienhonderd vaccinaties in een tentenkamp in de buurt van het vliegveld. Er wordt gehoopt de komende weken honderden andere kampen aan te doen.

'Makelaars smokkelen er veel vierkante meters bij'

Makelaars ronden het aantal vierkante meters van woningen die ze verkopen vaak af naar boven. Bij een steekproef van consumentenprogramma Radar onder zeven makelaars in Amsterdam en Utrecht bleken alle onderzochte makelaars er vierkante meters bij te verzinnen, soms tot wel elf meter.

Bij de woning met de elf fictieve vierkante meters, bleek de woning in werkelijkheid 56 vierkante meter te zijn. Dat scheelt negentien procent met de geadverteerde 67 meter, waarmee de woning op Funda stond aangeprezen.

Radar liet drie makelaars kijken naar een woning in de Indische Buurt in Amsterdam, die door de huidige bewoner werd gekocht met de omschrijving dat die 53 vierkante meter was. Twee makelaars wilden dit naar boven afronden tot 55 vierkante meter, de derde stelde zelfs voor de woning aan te melden als zestig vierkante meter.

Bij nadere inspectie bleek de woning kleiner dan gedacht. Volgens de richtlijnen van de NVM-makelaars meet de woning slechts 44 vierkante meter, meldt Radar.

De Vereniging Eigen Huis noemt de voorbeelden 'onbestaanbaar' en spreekt van bewust verkeerde voorlichting. De organisatie noemt het ook opvallend dat geen enkel huis te klein werd ingeschat. De NVM reageert vanavond in de uitzending.

[WTT] De Bakker treft andere tegenstander

Thiemo De Bakker zal zijn partij in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam niet afwerken tegen Evgeyne Korolev. De Kazach heeft zich geblesseerd teruggetrokken.

De 21-jarige Korolev kwam vorige week tijdens het ATP-toernooi van Zagreb nog wel in actie, maar heeft zich voor het toernooi in Ahoy' afgemeld.

De Bakker, die een wildcard voor het toernooi kreeg van toernooidirecteur Richard Krajicek, zal nu uitkomen tegen Jan Hajek. De lucky loser werd in de laatste kwalificatieronde uitgeschakeld door Andrey Golubev, maar mag dankzij de geblesseerde Korolev nu toch meedoen aan het hoofdtoernooi.

Ook Cozza breekt sleutelbeen in Qatar

De Amerikaan Steven Cozza heeft tijdens de Ronde van Qatar zijn sleutelbeen gebroken. De 24-jarige wielrenner van Team Garmin-Transitions kwam tijdens de tweede etappe in de Golfstaat ten val. Dat meldt hij via Twitter. "Ik kan nu al niet wachten om weer te racen. Ik zal sterker terugkomen."

Cozza is niet de enige renner die die vandaag blessure opliep. Kurt-Asle Arvesen (Team Sky) viel  al tijdens de neutralisatie van de tweede etappe en brak zijn sleutelbeen.

Killzone 3 eerder dan verwacht?

Waar in de game-industrie algemeen wordt aangenomen dat 'Killzone 3' pas in 2011 uit zal komen, is er plotseling een aanwijzing opgedoken die mogelijk op een snellere release duidt. Zo blijkt de officiële website van de nog niet aangekondigde game al op 8 oktober dit jaar online te gaan.

Als je nu naar www.killzone3.com surft, word je automatisch naar de website van Sony doorgestuurd. Een aantal handige gamers heeft ontdekt dat dit vanaf 8 oktober gaat veranderen in een directe link naar een ander adres, wat zeer waarschijnlijk de officiële Killzone 3-website betreft. Dit zou kunnen wijzen op de release van 'Killzone 3' in het najaar van 2010.

Het blijft voorlopig nog even afwachten of Sony de first-person-shooter tegelijk met concurrent 'Halo: Reach' in de winkel gaat leggen. Waarschijnlijk wordt de eerste informatie rond 'Killzone 3' in juni op de E3-beurs getoond.

Killzone 3 eerder dan verwacht?

Batman en Final Fantasy zorgen voor winst

Square Enix heeft 48,2 procent meer winst gemaakt in de periode april tot en met december 2009, ten opzichte van het jaar daarvoor. Zo heeft Square Enix in de periode van negen maanden een netto-inkomen geboekt van 63,7 miljoen euro. Deze winst wordt gedragen door vier games: 'Batman: Arkham Asylum', 'Dragon Quest IX', 'Final Fantasy XIII' en 'Kingdom Hearts 358/2 Days'.

2009 is een druk jaar geweest voor Square Enix. De Japanse uitgever nam het Britse Eidos over en bracht 'Final Fantasy XIII' uit in Japan.

"We zijn tevreden met de lancering van 'Final Fantasy XIII' in Japan. Op 17 december werden er 1,8 miljoen exemplaren van de game verkocht, binnen een markt van vier miljoen PlayStation 3-bezitters", aldus Yoichi Wada, voorzitter van Square Enix. "Ook de integratie van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Eidos gaat behoorlijk snel. Deze overname helpt ons bij het versterken van ons wereldwijde netwerk."

Batman en Final Fantasy zorgen voor winst

God of War III voor verzamelaars onthuld

Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) heeft de verzamelaarseditie van 'God of War III' onthuld. Deze duurdere versie zal vele extra's bevatten waar fans van kunnen smullen.

De 'God of War III: The Ultimate Trilogy Edition' kan besteld worden via een voorgeselecteerd aantal winkelketens in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze speciale editie is slechts in beperkte oplage uitgebracht, en wordt geleverd in een replica van 'de doos van Pandora'.

In deze doos vind je naast 'God of War III' de 'God of War III: The Ultimate Trilogy Edition' is de enige manier voor Europese gamers om een Europese versie van de 'God of War Collection' in handen te krijgen. Dit is een geremasterde versie van de eerste twee God of War-avonturen in HD.

Daarnaast krijgen de bezitters van de 'God of War III: The Ultimate Trilogy Edition' toegang tot extra downloadbare content voor 'God of War III', verschillende skins voor de held van het verhaal, een soundtrack van de God of War-trilogie, downloadbare muziek, een art-boek, en kaarten of naar vrienden te sturen.

De 'God of War III: The Ultimate Trilogy Edition' moet zo'n 85 euro kosten en ligt vanaf 19 maart in winkels.

God of War III voor verzamelaars onthuld

Heidi Montag voelt zich heel kwetsbaar

Ruim elf weken na haar plastische ingrepen is zangeres Heidi Montag nog steeds helende. En niet alleen van lichamelijke verwondingen. "Ik ben heel kwetsbaar. Het gaat nu niet best met mij", zegt ze tegen People.

Toen bekend werd dat Montag in een keer tien plastische ingrepen had ondergaan aan onder meer borsten, kin, en neus was haar moeder des duivels. Om de relatie enigszins te lijmen besloot ze van Californië naar haar moeder in Colorado te reizen, maar dat viel haar zwaarder dan ze had verwacht.

"Ik was de hele tijd hysterisch", zegt de 23-jarige Montag over de traumatische confrontatie. "Het was zo ontzettend pijnlijk. Mijn lichaam reageerde heel sterk op mijn emoties, en daardoor is het genezingsproces ernstig vertraagd. Mijn hoofd en lichaam klopten en bonkten, maar ik wist dat ik het toch moest ondergaan."

Verrassend genoeg is Montag toch blij met alles wat ze de afgelopen maanden heeft meegemaakt. "Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo gelukkig geweest." Met een dagelijkse routine van massages, lichamelijke oefening en therapie hoopt ze snel helemaal te zijn hersteld.

Heidi Montag voelt zich heel kwetsbaar
Ik voel me zo kwetsbaar (foto: Novum)

Co-op modus in InFamous 2

Er komt zeer waarschijnlijk een coöperatieve modus in het aankomende 'Infamous 2'. Uit een vacature blijkt dat ontwikkelaar Sucker Punch op zoek is naar een specialist om het 'online component' van een 'aankomende AAA-titel' te verzorgen.

Er is nog niet veel bekend over 'Infamous 2'. Eerder liet stemacteur David Sullivan via zijn Twitter-account per ongeluk liet weten dat hij aan een vervolg op 'Infamous' werkt. 'Infamous' verscheen op de PlayStation 3 en mag met 1,2 miljoen verkochte exemplaren een klein succes worden genoemd. Het vervolg is nog niet officieel aangekondigd door Sony Computer Entertainment.

In het eerste deel van 'Infamous' speel je een superheld die de stad kan beschermen of juist op z'n kop kan zetten. Deze keuze ligt geheel in handen van de speler. Een centraal thema in 'Infamous' is elektriciteit. Elektriciteit wordt namelijk gebruikt om de held van het verhaal zijn krachten te geven.

Samen spelen in InFamous 2

[WTT] Seppi, Mayer en Söderling door

Vandaag staat de eerste dag op het programma van het 37ste ABN AMRO World Tennis Tournament. Zojuist is de middagsessie bij het enkelspel afgelopen en hieronder kun je de uitslagen lezen.

De eerste partij van het toernooi werd voor een select aantal toeschouwers afgewerkt. De bedwinger van Raemond Sluiter, Stephane Bohli moest het opnemen tegen de Italiaan Andreas Seppi. Seppi die al eerder aanwezig was in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy won de partij in twee sets 6-1 en 7-5. Voor Bohli is het opnieuw een vroege uitschakeling in Rotterdam. Afgelopen jaar verloor de Zwitser eveneens in de eerste ronde van Gaël Monfils.

Ahoy' liep langzaam vol voor het duel tussen de Servische Janko Tipsarevic en de Duitser Florian Mayer. De eerste set ging vrij eenvoudig naar de de Duitser met 6-3. In de volgende set ging het gelijk op en moest de tiebreak de beslissing brengen het werd daarin 8-6 voor de Serviër en daarmee haalde hij de tweede set binnen. Ook de beslissende derde set moest met een tiebreak worden beslist. Florian Mayer wist ondanks vele slordige fouten de wedstrijd in bijna drie uur naar zich toe te trekken met eveneens 8-6 in de tiebreak.

De met een wildcard toegelaten Robin Söderling had het in de eerste set moeilijk met de Fransman Florent Serra. Serra wist de eerste set naar zich toe te trekken door een break halverwege de eerste set. In de tweede set kreeg Söderling enkele kansen om te breaken in de achtste game maar wist deze niet te benutten. De volgende game van de Fransman was wel een prooi voor de Zweed en daarmee wist hij de tweede set met 6-4 te winnen. In de beslissende derde set wist Söderling al snel een break te plaatsen. Dit was meteen het breekpunt in de wedstrijd. De Fransman verloor hierna nog een keer zijn service daardoor kon de Zweed uitlopen naar een 5-0 voorsprong in de set. Serra pakte nog één game in de derde set voordat Söderling de wedstrijd uitserveerde.

Vanavond zullen er twee Nederlanders in het sportpaleis in actie komen. Robin Haase neemt het in de eerste avondpartij op tegen de Spanjaard Tommy Robredo. Igor Sijsling mag het in de wedstrijd erna opnemen tegen de Duitser Mischa Zverev.

Enkelspel, eerste ronde

Bohli - Seppi 1-6, 5-7
Tipsarevic - Mayer 3-6, 7-6 (6), 6-7 (6)
Serra - Söderling 6-4, 4-6, 1-6

Dubbelspel, eerste ronde

Fyrstenberg/Matkowski (3) - Chiudinelli/Garcia-Lopez 7-5, 3-6, 10-7

Vandalen gepakt na plaatsen filmpje op internet

Een groep van zeven jongeren is in Boxtel opgepakt omdat zij rond de jaarwisseling een speeltuin vernield hadden met vuurwerk. Ze maakten hier een filmpje van dat ze op YouTube plaatsten. Bij de politie kwam vervolgens een tip binnen van iemand die het filmpje op internet had gezien.

Een van de zeven jongens, die tussen de 15 en 18 jaar oud zijn, was duidelijk te herkennen. Zes van de zeven vandalen komen uit Boxtel, een uit Gemonde. Ze hadden met illegaal vuurwerk de speeltoestellen op de speelplaats tussen de Blauwverver en het Apollopad vernield. Allen hebben bekend. Ze moeten de schade, die 1650 euro bedraagt, vergoeden.

Vandalen gepakt na filmpje op YouTube

NOS-baas Dielessen directeur NOC*NSF

Gerard Dielessen wordt de nieuwe directeur van NOC*NSF. De algemeen directeur van de NOS wordt per 1 mei de opvolger van Theo Fledderus bij de sportkoepel. Fledderus maakte vorige maand bekend na tien jaar op te stappen bij NOC*NSF.

De 55-jarige Dielessen begon zijn loopbaan in de journalistiek, bij het Utrechts Nieuwsblad. Vervolgens was hij hoofdredacteur van onder meer actualiteitenprogramma Nova en Studio Sport voordat hij algemeen directeur van de NOS werd. "Dit is een geweldig moment om bij NOC*NSF aan de slag te gaan. Juist nu het maatschappelijk belang van sport voor Nederland zo breed wordt erkend."

Voorzitter Erica Terpstra van NOC*NSF toont zich verguld met de aanstelling van Dielessen. "Het bestuur is blij een opvolger te hebben gevonden van dit kaliber. Voor mij is het een hele geruststelling dat deze wissel nog voor mijn vertrek kan worden voltooid."

Deense pedo verleidt tieners via World of Warcraft

Een 28 jaar oude man uit Kopenhagen heeft zo'n 25 jonge jongens via de online game 'World of Warcraft' en het chatprogramma 'Live Messenger' verleid naaktfoto's te sturen. In sommige gevallen gaat het hier om afbeeldingen van seksuele handelingen, schrijft de Deense krant The Copenhagen Post.

De slachtoffers zijn jongens uit de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar. De dader beloofde de jongens 'gold', de munteenheid uit de game 'World of Warcraft' in ruil voor de afbeeldingen en filmpjes waarop te zien was dat enkele jongens masturbeerden.

De openbaar aanklager heeft 10.000 foto's en 1200 filmpjes van naakte, minderjarige jongens op de computer van de 28-jarige Deen gevonden. Hij meent dat hij de jongens nimmer gedwongen heeft, wel erkent hij de foto's ontvangen en bewaard te hebben.

De rechter buigt zich vrijdag over deze zaak.

Deense pedo verleidt tieners via World of Warcraft
Ook in World of Warcraft 'bevinden' zich pedo's (Foto:Novum)

Limburgse bandenprikker weer actief

In de omgeving van Venlo is een fanatieke bandenprikker actief. In verschillende plaatsen werden rond het weekeinde tientallen banden lek gestoken. Tussen november en januari kwamen er bij de politie ook al 170 aangiften binnen van lek geprikte autobanden. De politie neemt de zaak hoog op en vraagt mensen goed op te letten.

Gisternacht werden in Tegelen banden van zo'n dertig auto's lek geprikt. Zaterdag waren auto's in Grubbenvorst het doelwit. Donderdagnacht werden in Venlo en Blerick de banden van ongeveer veertig auto's lek geprikt.

Volgens een woordvoerder lijkt het erop dat een dader of groepje daders verantwoordelijk is voor alle vernielingen. Een duidelijk patroon, zoals een voorkeur voor een bepaald type voertuig of merk is er niet. Ook is onduidelijk waarom het sinds het begin van het jaar 'rustig' was.

De omvang van de schade is volgens de politie niet te zeggen omdat het om verschillende merken auto's en banden gaat. "Maar het gaat in ieder geval om duizenden euro's." De politie vraagt met name mensen die veel buiten lopen, zoals hondenbezitters, goed op te letten.

Burgerinitiatief voor hulp bij zelfdoding bejaarden

Nederlanders van boven de 70 jaar die vinden dat ze klaar zijn met leven, moeten met professionele hulp een eind aan hun leven kunnen maken. Dat bepleit de groep Uit Vrije Wil vandaag in NRC Handelsblad. De groep wil dit met een burgerinitiatief voor elkaar zien te krijgen.

Onder de initiatiefnemers van Uit Vrije Wil bevinden zich de oud-politici Hedy d'Ancona, Frits Bolkestein en Jan Terlouw, meldt de krant. Ook de cabaretier Paul van Vliet en hersenwetenschapper Dick Swaab scharen zich onder het gezelschap, dat is opgericht door Yvonne van Baarle, oud-secretaris van de Raad voor de Kunst.

Het initiatief van Uit Vrije Wil komt aan de start van de 'Week van het voltooid leven', een project van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De NVVE wil tijdens deze week aandacht vragen voor 'het vaak schrijnende probleem van oude mensen die hun leven voltooid vinden en de dood verkiezen boven het leven'.

Met het burgerinitiatief wil Uit Vrije Wil een eind maken aan de huidige praktijk, waarbij hulp bij zelfdoding strafbaar is. Als het aan de initiatiefnemers ligt, vervalt die strafbaarheid als het gaat om hulp bij mensen van boven de 70 die een eind aan hun leven willen maken. Wie mensen helpt die jonger zijn, blijft strafbaar.

Met een burgerinitiatief kunnen burgers onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer krijgen. Voorwaarde is wel dat er veertigduizend handtekeningen van voorstanders worden ingeleverd, waarna het onderwerp door het parlement kan worden besproken.

Bank mag coffeeshop niet als klant weigeren

Van Lanschot Bankiers mag de betaalrekening van de Maastrichtse coffeeshop Cool Runnings niet opzeggen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vandaag bepaald. De bank wilde de rekening opheffen omdat er te weinig inzicht was waar het geld, dat in contanten werd gestort, precies vandaan komt.

In de coffeeshop wordt alleen contant betaald. Maandelijks storten de eigenaren tussen de vijftigduizend en zeventigduizend op de betaalrekening. Van Lanschot wilde deze rekening opheffen, omdat gevreesd werd dat het om crimineel geld ging dat werd witgewassen. De bank was bang hier ongewild aan mee te werken.

De voorzieningenrechter oordeelde dat de rol van de bank zeer beperkt is en dat haar integriteit niet wordt aangetast. Opzegging van de rekening is dan ook onterecht.

Coffeeshops klagen al langer over de problemen die zij hebben met banken.

Coffeeshop als klant mag niet worden geweigerd

Woensdag NK op natuurijs

De KNSB heeft vandaag bekendgemaakt dat komende woensdag het NK marathonschaatsen op natuurijs wordt verreden op het Zuidlaardermeer.

Vorige week koos de schaatsbond al voor het meer dat op de grens van de provincies Drenthe en Groningen ligt. Het ijs was toen al voldoende dik maar door invallende dooi ging het toen niet door. Dooi zal nu geen roet in het eten gooien omdat voor de komende dagen lichte vorst wordt verwacht.

Vorig jaar werd het NK op natuurijs op de Oostvaardersplassen verreden. Op 8 januari gingen de nationale titels toen naar Sjoerd Huisman en Carla Zielman.

Tientallen scholieren betogen tegen homodiscriminatie

Enkele tientallen homoseksuele scholieren zijn vandaag bijeengekomen in Den Haag om te demonstreren. Homojongerenorganisatie Expreszo had leerlingen en leraren opgeroepen om zich ziek te melden en naar het Tweede Kamergebouw te komen.

Daar zou vergaderd worden over een wetsartikel dat bepaalt dat homoseksuele leerlingen en leraren van een school geweerd kunnen worden. De wet maakt de jongeren 'misselijk', het motto van de betoging luidt 'daar word ik nou ziek van'. Dit bleek niet alleen voor de homo's te gelden: het debat werd afgelast omdat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zich ziek heeft gemeld. Naar welke datum het debat over de Wet gelijke behandeling wordt verplaatst, is niet bekend.

Desondanks togen de protesterende homo's toch naar Den Haag. Volgens een woordvoerder van Expreszo is de opkomst van zo'n zestig jongeren die rond 13.00 uur op het Plein stonden 'boven verwachting'. "Het is een moeilijk onderwerp maar het is voor ons belangrijk dat het aandacht krijgt. Daarom staan we hier met spandoeken in de kou."

Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, vindt het niet verstandig dat Expreszo de leerlingen heeft opgeroepen zich ziek te melden. "Er zijn andere manieren om gebruik te maken van het recht om te demonstreren", legt een woordvoerder uit. Liever had Ingrado gezien dat leerlingen aan hun schooldirectie hadden gevraagd of ze mochten deelnemen aan de actie. Desondanks zijn geen extra leerplichtambtenaren ingezet om na te gaan of er wordt gespijbeld. Ook zijn er van scholen geen meldingen van onrechtmatig verzuim binnengekomen.

FOK!radio maakt kutuitzending

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Ge kunt de groeten uit Brabant krijge, KUT' of 'Ik heb een zachte G, maar ook een harde L'. Het zijn carnavalsliedjes die je de hele dag door hoort, nu het katholieke feest bijna op beginnen staat. Maar hoe leuk is dat voor ouders? Op scholen is 'hé, verrekte mongol!' ook al een veel gehoorde term. Moet het allemaal maar kunnen of moet dit soort taalgebruik niet overdag op radio- en tv te horen en zien zijn? We proberen er vanavond achter te komen in een kut-uitzending van FOK!radio.  Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

En om geheel in stijl te blijven hebben we het ook nog over het Nationaal Songfestival. Dirkh ging er heen voor FOK! Deelt hij de mening van veel mensen dat het behoorlijk kut was, of heeft hij ervan genoten? We gaan het hem vragen!

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. Deze week hoor je NaatjeNaaitje. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek!! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406 (normaal tarief).

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows
 Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier! 

 

PSV naar Brazilië

PSV brengt na het seizoen een bezoek aan Brazilië. Dat maakte de club vandaag bekend. De koploper van de eredivisie gaat in Zuid-Amerika twee wedstrijden spelen.

PSV ontmoet in Brazilië de clubs Esporte Clube Bahia en Ceará Sporting Club. De selectie vertrekt in de week na het laatste competitieduel in Nederland, begin mei. Het is de eerste keer dat PSV in Brazilië gaat voetballen.

Met Romario en Ronaldo had de club eerder fameuze aanvallers uit het land onder contract. Romario heeft al aangekondigd in één van de duels even een balletje met PSV te willen meetrappen. Ronaldo is al uitgenodigd om te komen kijken.

Iran verbreekt banden met British Museum

Iran wil de banden met het British Museum verbreken, omdat het museum heeft nagelaten het land een kleitablet te lenen dat te boek staat als het oudste mensenrechtendocument ter wereld. Dat heeft de Iraanse vicepresident Hamid Baqaei, tevens hoofd van de organisatie voor cultureel erfgoed en toerisme, vandaag gezegd.

Het kleitablet stamt uit de zesde eeuw voor Christus en beschrijft in spijkerschrift de verovering van Babylon in 539 voor Christus door de Perzische koning Cyrus de Grote. Na zijn veroveringstocht stuurde hij veel gevangenen van de Babyloniërs terug naar hun vaderland. Het tablet wordt de Cyrus Cilinder genoemd en zou gisteren aan Iran worden geleend voor een tentoonstelling.

Baqaei liet weten het 'onacceptabel' te vinden dat het British Museum zijn belofte schond. Het British Museum zou het stuk aanvankelijk in september uitlenen, maar stelde de uitleen toen uit om technische redenen en de gewelddadige nasleep van de presidentsverkiezingen in Iran.

Iran verbreekt banden met British Museum
Iran wil graag een kleitablet hebben (Foto: Novum/AP)

Uitslagen zondaghoofdklasse

Gisteren stond de vijftiende speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen en de nieuwe standen.

Hoofdklasse A

ADO '20 - HBS 2-0
Argon - Westlandia 1-2
FC Chabab - TONEGIDO 1-0
Haaglandia / Sir Winston - AFC 1-1
Hollandia - SC Feyenoord 1-1
VVSB - Elinkwijk 2-1

FC Hilversum - FC Omniworld werd afgelast

STAND

1. AFC 13-29
2. FC Hilversum 13-25
3. VVSB 13-23
4. HBS 14-22
5. Argon 14-21
6. Haaglandia / Sir Winston 14-21
7. Elinkwijk 14-20
8. Hollandia 14-20
9. Westlandia 14-16
10. ADO '20 13-15
11. SC Feyenoord 12-13
12. FC Omniworld 13-13
13. TONEGIDO 14-13
14. FC Chabab 13-10

Hoofdklasse B

DESK - sv Venray 0-5
Gemert - Papendrecht 1-0
JVC Cuijk - Dijkse Boys 4-3
OJC Rosmalen - UNA 2-1
OSS '20 - Schijndel / VITAM 1-2

EVV - sv Meerssen en UDI '19 / Beter Bed - Baronie werden afgelast

STAND

1. Gemert 15-29
2. Baronie 12-25
3. Dijkse Boys 13-24
4. EVV 13-22
5. JVC Cuijk 14-22
6. sv Venray 12-21
7. UDI '19 / Beter Bed 12-19
8. Schijndel / VITAM 14-19
9. UNA 15-19
10. sv Meerssen 12-15
11. OJC Rosmalen 12-13
12. DESK 12-12
13. Papendrecht 13-9
14. OSS '20 13-6

Hoofdklasse C

Achilles '29 - Be Quick 1887 2-1
Juliana '31 - De Treffers 1-3
FC Lienden - SC Joure 2-1
Sneek Wit-Zwart - HSC '21 / Carparc 0-2

sv Babberich - Alcides, Nieuw Buinen - ROHDA Raalte en Quick '20 - WKE werden afgelast

STAND

1. De Treffers 14-31
2. FC Lienden 15-31
3. Achilles '29 13-30
4. Quick '20 13-25
5. WKE 13-24
6. Juliana '31 15-21
7. Be Quick 1887 14-20
8. ROHDA Raalte 14-17
9. Sneek Wit-Zwart 14-16
10. Alcides 14-16
11. HSC '21 / Carparc 13-14
12. sv Babberich 12-10
13. Nieuw Buinen 13-9
14. SC Joure 15-2

Juventus beboet voor op het veld gegooid vuurwerk

Juventus is door de tuchtcommissie van de Lega Calcio beboet voor ongeregeldheden tijdens het thuisduel met Livorno (1-1), afgelopen zaterdag.

Fans van de thuisclub staken vuurwerk en fakkels af en gooiden die vervolgens op het veld. De wedstrijd moest daardoor kort worden onderbroken. Juve heeft hiervoor een boete van 10.000 euro gekregen. Ook Livorno is gestraft voor ongeregeldheden in het uitvak.

Tijdens de wedstrijd werd Felipe Melo met twee gele kaarten vroegtijdig naar de kleedkamer gestuurd. De 26-jarige Braziliaan is daardoor geschorst voor de komende wedstrijd van de Oude Dame, zondag thuis tegen Genoa.

Juventus is in de Serie A bezig aan een vrije val. Door de remise tegen Livorno zakte de club uit Turijn naar de zevende plaats. Volgende week donderdag is Ajax de tegenstander in de tweede ronde van de Europa League.

Oscar Freire wint op Mallorca

Rabobank-renner Oscar Freire heeft de tweede rit van de Ronde van Mallorca gewonnen. De Spanjaard troefde na 172 kilometer André Greipel (HTC-Columbia) en Manuel Cardoso (Footon-Servetto) in de eindsprint af. Zondag was Freire in de eerste rit nog tweede achter Katusha-renner Robbie McEwen.

De rit van maandag kreeg kleur door een lange ontsnapping van vier man. Namens de Nederlandse amateurploeg Van Vliet reed nationaal beloftenkampioen Ronan van Zandbeek voorin mee. Skil-Shimano was door de Fransman David Deroo vertegenwoordigd, maar het kwartet was niet bestand tegen de jagende sprintersploegen.

De Ronde van Mallorca bestaat uit vijf losse ritten. Renners kunnen zelf beslissen aan welke ritten ze meedoen en er wordt geen algemeen klassement opgemaakt. Donderdag is de laatste rit van de wielerronde.

Korpschef Rotterdam stapt op

Korpschef Aad Meijboom heeft vandaag ontslag genomen bij de Rotterdamse politie. Meijboom voelt zich niet de juiste persoon om de noodzakelijke veranderingen binnen het korps door te voeren, laat een woordvoerder van de politie weten. De korpschef kwam onder vuur te liggen na de strandrellen in Hoek van Holland, waar de politie niet goed op bleek te zijn voorbereid.

Half december vroeg een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad al om het hoofd van Meijboom. De PvdA en Leefbaar Rotterdam houden hem verantwoordelijk voor de chaos rond het strandfeest.

Verplichte reïntegratie is geen dwangarbeid

Het opleggen van een verplicht reïntegratietraject om mensen uit de bijstand te halen, is geen dwangarbeid. Dat heeft de rechter in Den Haag vandaag geoordeeld.

Een man had bezwaar aangetekend tegen de gemeente Amsterdam, omdat hij was gekort op zijn bijstandsuitkering. De gemeente had dit gedaan, omdat de betrokkene niet kwam opdagen bij een verplichte cursus om te kijken hoe hij weer aan het werk kan worden gekregen.

De man tekende beroep aan. De verplichting om mee te werken aan het reïntegratietraject zou gelijkstaan aan dwangarbeid.

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, oordeelt echter anders. Van dwangarbeid is geen sprake, omdat geen fysieke of psychische dwang is uitgeoefend. Daarnaast kan pas een beroep op dwangarbeid worden gedaan als het werk duidelijk te belastend is of als het geen enkel perspectief oplevert voor de arbeidsmarkt. Daarvan was geen sprake, stelt de rechter, die ook het feit dat de man al erg lang in de bijstand zat heeft laten meewegen.

Van de man had in ieder geval mogen worden verwacht dat hij zou beginnen met het reïntegratietraject, aldus de Centrale Raad van Beroep. De gemeente heeft hem dan ook terecht gekort op zijn uitkering. Eerder had de rechtbank in Amsterdam de gemeente al in het gelijk gesteld.

De gemeente Amsterdam reageert verheugd op de uitspraak. "Tegenover een uitkering staat een verplichting om mee te werken aan je reïntegratie", meldt verantwoordelijk wethouder Freek Ossel (PvdA). Hij laat weten dat de betrokkene sinds 1988 een bijstandsuitkering kreeg en al eerder had geweigerd aan een ander reïntegratietraject deel te nemen.

De Zeeuw kan tegen Heerenveen spelen

Demy de Zeeuw kan zaterdag voor Ajax de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen voetballen. Hij viel gisteren tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente (3-0) uit met een hamstringblessure. De medische staf van Ajax verwacht dat de middenvelder aan het einde van de week weer helemaal fit is.

Voor Urby Emanuelson komt het duel met Heerenveen waarschijnlijk te vroeg. De linkspoot heeft tegen FC Twente een spier in het bovenbeen verrekt. Hij richt zich voorlopig op het thuisduel van volgende week donderdag in de Europa League met Juventus.

Trainer Martin Jol krijgt einde van deze week duidelijkheid over het herstel van Toby Alderweireld. De Belg verrekte vorige week in de uitwedstrijd met Feyenoord (1-1) zijn hamstring. Hij kan mogelijk tegen sc Heerenveen weer in actie komen. Jol kan Alderweireld goed gebruiken in Friesland. Jan Vertonghen ontbreekt tegen sc Heerenveen omdat hij geschorst is. Eyong Enoh is voorlopig nog geblesseerd.

Ismaïl Aissati en Miralem Suljemani spelen morgen met Jong Ajax tegen Jong Heerenveen/Emmen. Jol hield beide spelers de laatste duels buiten zijn selectie omdat hij ontvreden over ze is.

Man rijdt in op agent met getrokken wapen

Een 30-jarige man uit Maastricht is gisterochtend in Rotterdam op een agent met getrokken wapen ingereden. Hij is aangehouden voor onder meer poging tot doodslag, meldt de politie vandaag.

De auto waarin de man zat had eerder die ochtend een stopteken van de politie genegeerd in de buurt van de Coolsingel. Iets later zagen agenten in een onherkenbare politieauto de wagen staan aan de Rochussenstraat. De politiemannen stopten in de buurt en hielden de auto in de gaten. Op een gegeven moment stapte de 30-jarige man achter het stuur van de auto.

Hij reed ongeveer veertig meter verder de straat in. Hierop stapten twee agenten uit hun wagen. Ze maanden de inzittende meerdere keren de auto uit te komen. De man reed in plaats daarvan echter achteruit, om daarna met hoge snelheid richting een agent te rijden.

De politieman trok zijn dienstwapen en richtte die op de automobilist om hem tot stoppen te dwingen. Enkele meters voor de agent stopte de man en kon hij worden aangehouden. De Limburger zit vast voor nader onderzoek.

Erades: "Hoenselaar is constanter, niet beter"

Afgelopen zaterdag was FOK!sport aanwezig bij de Dutch Open Darts. FOK!sport interviewde daar Rilana Erades. Deze Nederlandse dartster behaalde in 2009 de halve finale op de Lakeside en wist in Veldhoven tot de kwartfinale te reiken. FOK!sport stelde haar een aantal vragen en hieronder kun je haar antwoorden lezen.

Ben je teleurgesteld met het verlies in de kwartfinale?
"Het is nooit leuk om te verliezen, maar ik ben niet teleurgesteld. Ik kan terugkijken op een geslaagd toernooi." Je gooit dit seizoen wisselvallig. In Klaaswaal pakt pak je de toernooizege, tijdens de Dutch Open haal je vervolgens de kwartfinale maar tijdens het rankingtoernooi van de Nederlandse Darts Bond vlieg je er in de eerste ronde uit. Hoe komt dat? "Ik dacht tijdens het rankingtoernooi dat de buit binnen was. Ik sta 2-0 voor tegen Sharon Prins en dacht er al te zijn en dan ga je juist onderuit. Dat doet pijn."

Francis Hoenselaar is bij het grote Nederlandse publiek het bekendst. Is zij ook de beste Nederlandse dartster?
"Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Wij kunnen hetzelfde als dat zij kan. Vrijdag gooit ze een 15-, 16-, en een 12-darter. Dat is supersterk maar ook Francis heeft haar dag wel eens niet. Zij kan ons verslaan maar wij kunnen ook zeker van haar winnen. Het ligt gewoon aan de vorm van de dag. Hoenselaar is iets constantanter dan dat wij zijn."

Waar werk je naar toe dit seizoen?
"Ik wil me kwalificeren voor de Lakeside en doe mee aan de Winmau. Het is voor de Lakeside de enige manier om me te plaatsen. Ik loop geen internationale ranking af vanwege een gebrek aan sponsorbudget. Dan is kwalificatie voor de Lakeside de enige mogelijkheid om in het hoofdtoernooi terecht te komen."

Waarschuwing voor online Valentijnskaart

Mensen die op Valentijnsdag via Hyves, MSN of Facebook een amoureuze boodschap denken te krijgen, worden gewaarschuwd. De Consumentenautoriteit wijst erop dat sms-dienstaanbieders van Valentijnsdag misbruik maken om vooral jongeren ongevraagd een abonnement op een dure sms-dienst in de maag te splitsen.

Commerciële advertenties worden via veel sociale netwerksites verpakt als een Valentijnsboodschap. Ontvangers die denken met een stille aanbidder te maken te hebben kunnen echter bedrogen uitkomen. Als ze de boodschap openen en gevraagd wordt hun telefoonnummer achter te laten of een sms te sturen naar een viercijferige code, zitten ze aan een sms-dienst vast.

Onlangs bleek dat een op de vier kinderen tussen de 8 en de 18 jaar wel eens ongewild opgezadeld is met een abonnement op een sms-dienst. Hierbij zijn ze soms honderden euro's kwijt aan wallpapers, ringtones en spelletjes voor de mobiele telefoon. Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk (PvdA) heeft onlangs maatregelen aangekondigd om misleiding met sms-diensten verder terug te dringen.

'Beenhakker wilde Van Nistelrooy naar Feyenoord halen'

Leo Beenhakker heeft geprobeerd om Ruud van Nistelrooy naar Feyenoord te halen. De 33-jarige aanvaller kon rekenen op de interesse van over de hele wereld en vertrok uiteindelijk van Real Madrid naar Hamburger SV.

Van Nistelrooy, eerder in de Eredivisie actief voor sc Heerenveen en PSV, vertelde tegenover Sportweek: “De gekste club? Ik had nu in Mexico kunnen spelen, ik meen bij de FC Cancun. Er kwamen clubs uit de VS langs en een paar zandbakken uit het Midden-Oosten. Die kregen een direct nee te horen. Ik was op zoek naar een serieuze club, het liefst uit een grote competitie. Daarom ging ik ook niet in op aanbiedingen uit Griekenland en Turkije."

Ook kwam er vanuit Nederland interesse. Leo Beenhakker zocht contact op met Van Gol met de vraag of hij interesse had in een overstap naar Rotterdam: “Hoe hij aan m’n nummer kwam, weet ik niet, maar opeens meldde Don Leo zich per sms of ik geen zin had in Feyenoord. Dat had ik niet, maar ik vond z’n aanpak best grappig. Hij doet het dan toch maar, daar ben ik best gevoelig voor.”

Meisje (17) verzint ontvoering en verkrachting

Een 17-jarig meisje uit Veldhoven heeft verzonnen dat ze 15 januari is ontvoerd en verkracht. De politie heeft in totaal 750 uur aan de zaak besteed. Ook zijn er veel kosten gemaakt voor zaken als sporen- en DNA-onderzoek, meldt de politie vandaag.

Het meisje zou 's ochtends op De Run in haar woonplaats met haar fiets door twee mannen een wit busje in zijn getrokken. Na veertig minuten was ze met haar fiets weer uit het busje gezet. In de tussentijd was ze naar eigen zeggen in het busje verkracht.

Volgens de politie ontstond veel onrust door de melding van het meisje. De politie startte na de melding direct een groot onderzoek waaraan veel agenten meewerkten. Zo werden onder meer een passantenonderzoek en buurtonderzoeken gehouden. Er kwamen veel reacties binnen van mensen die een wit busje hadden zien rijden, waarvan zij dachten dat het het bewuste busje was. De politie heeft al deze reacties onderzocht.

Politiemensen uit andere delen van het land namen daarbij contact op met het rechercheteam dat op deze zaak was gezet, omdat er in hun omgeving soortgelijke zaken gebeurd zouden zijn. "Ook het uitzoeken van die mogelijke verbanden heeft veel tijd gekost."

Tijdens het onderzoek is vaak met de 17-jarige gesproken. Hoewel er gaandeweg steeds meer vraagtekens ontstonden, bleef ze volgens de politie bij haar verhaal. Afgelopen weekeinde kon de politie met zekerheid vaststellen dat het meisje het verhaal heeft verzonnen.

Omwille van de privacy van het meisje en haar familie wil de politie niet zeggen waarom het kind de valse aangifte deed. Voor het meisje wordt een professioneel hulptraject gestart. Of het meisje wordt vervolgd voor het doen van een valse aangifte, moet het Openbaar Ministerie bepalen. De politie gaat kijken of de gemaakte kosten op haar kunnen worden verhaald.

Hooiveld: "Het is aan mij of ik een kans krijg in Oranje"

Jos Hooiveld maakte onlangs vanuit Zweden de overstap naar Celtic. De verdediger heeft in zowel de Zweedse als Finse competitie gespeeld, twee landen die het Nederlands elftal tegenkomt op weg naar Euro 2012. Hooiveld droomt daarom van een kans in Oranje.

"Nu ik bij een grote club zit, denk ik wel degelijk dat het mogelijk is om geselecteerd te worden", aldus de 26-jarige voetbaler in het Zweedse Fotbollskanalen. "In de verdediging heb je misschien de meeste kans dat de bondscoach nieuwe spelers gaat proberen."

Hooiveld is zich er echter wel van bewust dat hij veel concurrentie heeft. "Spelers als Joris Mathijsen doen het erg goed, dus het zal lastig worden om erbij te komen. Zolang ik me blijf ontwikkelen, is het aan mijzelf of ik in Oranje een kans krijg of niet."

De oud-speler van onder andere sc Heerenveen en FC Zwolle verwacht dat Nederland groepswinnaar wordt. "Zweden wordt denk ik tweede, en Finland derde. Zweden is echter wel een moeilijke tegenstander voor Nederland."

Bijna 900 Spaanse dorpen verdwenen sinds 1995

Het platteland van Spanje loopt in een rap tempo leeg. In de afgelopen vijftien jaar zijn 876 dorpen ontvolkt geraakt. Dat heeft het Spaanse bureau voor statistiek (INE) gemeld, aldus de Spaanse radiozender Cadena SER vandaag.

Vooral in de noordelijke regio's Galicië en Asturië is de ontvolking een groot probleem. Van de dorpen die in de afgelopen vijftien jaar zijn verdwenen, lag 56 procent in Galicië en 18 procent in Asturië.

De Spanjaarden verlaten massaal het platteland, omdat de werkgelegenheid door onder meer de schaalvergroting en mechanisering in de landbouw fors is gedaald. José Ramón Gómez, voorzitter van het bestuur van de Galicische provincie Lugo, noemde het tegengaan van de krimp op het platteland "de uitdaging van 21ste eeuw". Hij bepleit forse investeringen in onder meer de werkgelegenheid en de sociale voorzieningen in de dorpen.

Twaalf keer beroep in snelrechtzaken oud en nieuw

Van de bijna honderd supersnelrecht- en snelrechtzaken rond incidenten tijdens de afgelopen jaarwisseling is in twaalf zaken hoger beroep ingesteld. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag. De zaken gaan onder meer over geweldsmisdrijven, vernieling en bedreiging.

In vier gevallen is het OM in beroep gegaan. Twee zaken dienden voor de rechtbank in Den Bosch, een in Arnhem, vijf in Den Haag en vier in Leeuwarden. Ook in hoger beroep heeft het OM besloten vaart te zetten achter de zaken. Op 2 maart vindt de eerste zitting in hoger beroep plaats. De laatste staat gepland voor 26 maart.

Het OM wil met het snelrecht het signaal afgeven dat 'normoverschrijdend gedrag' niet wordt getolereerd en direct wordt afgestraft.

GZC Donk loot Griekse tegenstandster

De waterpolosters van GZC Donk kunnen voor de halve finale van de LEN Trophy afreizen naar Griekenland. De Goudse waterpolosters zijn namelijk gekoppeld aan Ethnikos Pireaus. Pireaus is het team van Olympisch kampioene Iefke van Belkum.

De waterpolosters zullen in het weekend van 20/21 februari eerst thuis spelen om dan twee weken later naar Athene af te reizen. Naast Van Belkum komen ze ook de Nederlandse coach van Piraeus tegen Koen Plasmeijer. De andere halve finale zal gaan tussen het Griekse Patras en Kanthy-Mansiysk uit Rusland.

Frankrijk verkoopt marineschip aan Rusland

Frankrijk is bereid een geavanceerd oorlogsschip aan Rusland te verkopen en heeft een Russisch verzoek om nog eens drie van dergelijke amfibische transportschepen in beraad. Dat heeft het Franse ministerie van defensie vandaag bekendgemaakt.

De Franse president Nicolas Sarkozy keurde de verkoop van het schip uit de Mistral-klasse goed na maanden van onderhandelingen. De verkoop betekent de eerste grote wapendeal tussen een NAVO-lidstaat en Rusland. Over de prijs is niets bekendgemaakt, over de plek waar het schip gebouwd gaat worden, wordt nog onderhandeld.

Het bezit van een Mistral-schip breidt de mogelijkheden van de Russische marine aanzienlijk uit. Het 21.500 ton metende, 199 meter lange schip kan zestien helikopters vervoeren en kan worden ingezet bij vlugge offensieve en amfibische operaties. De Mistral kan in kustwateren het anker neerlaten en troepen op land inzetten.

Rusland had naar vergelijkbare schepen gezocht in Spanje en Nederland.

Ploegleider Vacansoleil: "Mol kan Ronde van Qatar winnen"

Vandaag wist Vacansoleil in de naam van Wouter Mol de leiding te pakken in de Ronde van Qatar. De ploegleider van de Nederlandse formatie, Michel Cornellise, was erg blij en denkt zelfs al aan de eindzege.

In de tweede etappe werd de 27-jarige Mol tweede achter Geert Steurs. De Nederlander had genoeg tijdwinst om de leiding in het klassement over te nemen van de Noor Edvald Boasson Hagen. Cornelisse ziet kansen voor zijn renner om de leiderstrui tot de laatste etappe op vrijdag vast te houden.

"Qatar is een secondespel, als Wouter in de eerste waaier kan blijven, doet hij hier een gooi naar de eindzege", aldus de ploegleider van Vacansoleil.

Wouter Mol
Wouter Mol, leider in het klassement van de Ronde van Qatar

Blokhuijsen: "Ik ben medaillekandidaat"

Jan Blokhuijsen lijkt bezig aan een opmerkelijk seizoen. Afgelopen zomer werd Blokhuijsen samen met andere rijders uit de schaatsploegen door bondscoach Wopke de Vegt uitgenodigd om gezamelijk wat achtervolgingstrainingen te schaatsen. Om elke ploeg te plezieren kreeg ook Jan Blokhuijsen een uitnodiging. Tenminste zo leek het.

Nu we ruim een half jaar verder zijn en Erben Wennemars en Carl Verheijen Olympische kwalificatie misliepen is Blokhuijsen één van de deelnemers aan de Olympische achtervolging. Blokhuijsen zelf wil de plek in het achtervolgingsteam niet bagataliseren: "Ik ben een belangrijke schakel voor de ploegachtervolging. Ik denk dat ik een goede aanwinst ben." aldus het jonge schaatstalent.

Doordat hij deeluitmaakt van het achtervolgingsteam is de Noord Hollander meteen favoriet voor een gouden plak. "Dat is zeker apart. Op de teampursuit is goud heel reëel voor ons. Maar laten we daar maar niet te veel over speculeren. Ik probeer daar ook niet zoveel mee bezig te zijn. Eerst maar eens proberen om op de vijf kilometer boven mezelf uit te stijgen."

Blokhuijsen lijkt namelijk ook op de vijf kilometer erg zelfverzekerd over zijn kansen. Tijdens het tweede kwalificatie moment voor de vijf kilometer versloeg Blokhuijsen namelijk ook medaillekandidaat Carl Verheijen. Blokhuijsen zelf zegt daarover: "Als ik Carl kan verslaan, dan ben ik ook een medaillekandidaat."

Om na deze uitspraak toch maar even de verwachtingen te temperen. "Noem me maar een gevaarlijke outsider. Laat mij maar lekker vanuit de underdogpositie schaatsen."

El Kabir mag niet meer spelen van NEC

Moestafa El Kabir heeft het verpest bij NEC. De 21-jarige speler van NEC heeft van technisch directeur Carlos Aalbers te horen gekregen dat hij geen wedstrijden meer mag spelen voor Jong NEC. Net als eerder dit seizoen, toen El Kabir door toenmalige coach Dwight Lodeweges uit het eerste van NEC werd gezet, is er ook nu weer sprake van een disciplinaire straf.

"Er is niks veranderd. Zijn gedrag is niet verbeterd. Als we dat zouden accepteren, doen we onze uitgangspunten geweld aan en ben je niet meer geloofwaardig," aldus Aalbers tegenover De Gelderlander. El Kabir heeft tot 15 maart om nog een club te vinden in een van de landen met een zomercompetitie, omdat de transfermarkt daar nog open is. Hij mag gratis vertrekken uit Nijmegen, ondanks dat zijn contract nog doorloopt tot 2012.

"Ik hoop dat er snel een oplossing komt. Ik mag alleen nog trainen bij Jong NEC. Waarom? Daarvoor moet je bij Carlos Aalbers zijn. Maar als ik voor 15 maart geen andere club heb, maak ik hier het seizoen af en is het daarna het beste als we uit elkaar gaan," reageerde El Kabir.

Iran gaat onbemande vliegtuigen maken

Iran gaat twee typen onbemande vliegtuigen ('drones') maken. Ook wil het land een nieuw raketafweersysteem bouwen dat meer potentie heeft dan het in 2007 in Moskou bestelde, maar nog niet afgeleverde, S-300 systeem. Dat heeft de Iraanse minister van defensie, Ahmad Vahidi, vandaag aangekondigd.

De onbemande vliegtuigen, Ra'd (Donder) en Nazir (Boodschapper) gedoopt, worden ingezet voor verkenningsvluchten en om offensieve operaties uit te voeren, waartoe vooral de Ra'd wordt uitgerust.

Twee jaar geleden kondigde Iran ook al aan een onbemand vliegtuig te hebben vervaardigd, maar details over dat vliegtuig werden pas vorig jaar bekend toen Vahidi meldde dat het een bereik had van duizend kilometer, een afstand waarbinnen Israël valt. Of de Ra'd en de Nazir eenzelfde bereik hebben is niet bekend.

Een commandant van de luchtmacht zei vandaag dat Iran eveneens werkt aan een nieuw raketafweersysteem dat superieur is aan het Russische S-300 systeem. Hij weidde verder niet uit over het project, maar S-300 raketten zijn in staat vliegtuigen en raketten neer te halen op een afstand van zo'n 145 kilometer en een hoogte van negentigduizend voet, ruim 27 kilometer.

Lichte hersenschudding voor Boschker

FC Twente-keeper Sander Boschker heeft aan het treffen met Ajax (3-0 verlies) een lichte hersenschudding overgehouden. De doelman kwam tijdens een corner hard in aanraking met de arm van Ajacied Jan Vertonghen en moest zich in de rust laten vervangen voor derde doelman Cees Paauwe.

Vandaag werd bekend dat de 39-jarige Boschker de komende tijd rust moet houden. Het is nog niet zeker of Steve McClaren komende zaterdag kan beschikken over zijn eerste keeper. De Tukkers mogen dan op bezoek bij Vitesse. "Het valt nu nog niet te zeggen of Sander die wedstrijd haalt", aldus een woordvoerder van de huidige nummer twee van de Eredivisie.

Cruijff: "Je moet A of B kiezen, niet C"

In zijn wekelijkse column in El Periódico de Catalunya heeft Johan Cruijff zowel positieve als negatieve woorden over de zege van FC Barcelona op Getafe (2-1). De oud-coach schrok van een actie van Andrés Iniesta.

Cruijff doelde op een actie van de Spaanse middenvelder bij het eigen strafschopgebied. Iniesta kapte daar twee tegenstanders uit. "Mijn haren gingen er recht van overeind staan", schrijft Cruijff. "Zijn bewegingen waren uitmuntend, grote klasse. Maar ook ontzettend onverantwoordelijk."

"Als hij de laatste man zou zijn, en dat was hij: óf terugspelen op de keeper of de bal de tribune in. Je moet A of B kiezen, maar niet C. Hartstikke mooi als het lukt, maar als het fout gaat dan is het gegarandeerd een tegengoal."

Ook Yaya Touré mag van Cruijff zijn dribbels wel achterwege laten. "Hij wil het altijd te mooi doen. Je kunt niet met drie of vier bewegingen en op volle snelheid het strafschopgebied verlaten. Dat gaat een keer fout. Je moet in dat soort situaties altijd voor zekerheid kiezen."

Belgische voetballer met één arm in Eerste Klasse

Eergisteren speelde Sint Truiden tegen Anderlecht in het Constant Vanden Stock-stadion. Niet alleen de uitslag was verrassend, gezien Sint Truiden Anderlecht de eerste thuisnederlaag van het seizoen toedichtte, ook zat er bij Sint Truiden een aparte verschijning op de bank. De zeventienjarige Benji Commers heeft maar één arm.

"Mijn arm stopt net onder mijn elleboog," legt Commers uit aan Het Belang van Limburg. In het dagelijks leven draagt de jonge linksback een prothese, maar voor het voetbal doet hij deze af. Commers zat bij de selectie vanwege zijn sterke prestaties bij de beloften van STVV. "Ik werd zaterdag gebeld, omdat Marc Wagemakers ziek werd. Dit is een beloning voor mijn goeie matchen van de voorbije weken. Dit is een van de mooiste dagen van mijn leven."

Benji Commers is niet de eerste speler met één arm in de Belgische eerste klasse. In de jaren '50 en '60 was François Tuyaers een linkerflankspeler van KV Mechelen en Racing White. In Spanje maakte de éénarmige Alex Sanchez zijn debuut voor Real Zaragoza in de Primera Divison. Ook tijdens het allereerste wereldkampioenschap voetbal in 1930 deed een éénarmige speler mee. Héctor El Manco Castro werd toen wereldkampioen met Uruguay.

AIVD waarschuwt voor antifascisten

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft vandaag alle burgemeesters van Nederland in een brief gewaarschuwd voor de werkwijze van de Anti Fascistische Actie (AFA).

De linkse AFA benadert gemeentebesturen volgens de inlichtingendienst op 'oneigenlijke wijze' of onder 'valse voorwendselen' om demonstraties en bijeenkomsten van 'rechtse' partijen te voorkomen. Zo doen de antifascisten zich voor als antidiscriminatiebureau om er zo bij gemeenten achter te komen wanneer 'rechts' een demonstratie heeft gepland. Dit gebeurt ook in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, zegt de AIVD.

Vervolgens neemt de AFA contact op met gemeenten en bijvoorbeeld zaaleigenaren om te waarschuwen voor de materiële schade die het gevolg kan zijn van dergelijke demonstraties. De schade is echter 'in de regel' juist het gevolg van de tegendemonstraties van de AFA, stelt de AIVD.

Iedere gemeente die ruimte biedt aan activiteiten van 'rechtse' bewegingen, kan te maken krijgen met de AFA. De AIVD brengt waar mogelijk de lokale autoriteiten in een vroeg stadium op de hoogte van de te verwachten ontwikkelingen.

Lijk in landingsgestel vliegtuig

Op het vliegveld van de Japanse hoofdstad Tokyo is in het landingsgestel van een uit New York afkomstig vliegtuig een lijk gevonden. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Het lijk werd gisteren gevonden door een onderhoudsmonteur. Aangenomen wordt dat het om een verstekeling gaat. Hij is waarschijnlijk overleden aan onderkoeling. De temperatuur in het landingsgestel daalt tijdens de vlucht tot -50 graden Celsius.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Het lijk bevond zich in het landingsgestel van een toestel van Delta Airlines.

Steenkoolorder van $60 miljard

Het Australische mijnbouwbedrijf Resourcehouse heeft uit China een exportcontract van 60 miljard Amerikaanse dollar gekregen; de grootste exportorder voor Australië ooit.

Het gaat om de levering van steenkool, de harde brandstof die vroeger ontstaan is uit afzettingen van plantenresten. Steenkool is relatief tot andere fossiele brandstoffen extreem slecht voor het milieu, maar ook goedkoop. Ondanks dat China zelf 38 procent van de wereldproductie van steenkool voor zich neemt, heeft het land toch besloten tot de megaorder in Australië.

Het 20-jarige contract moet deels gaan voldoen aan de sterk groeiende grondstof- en energiebehoefte van de Chinezen. De handel tussen China en Australië groeide de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 22,5 procent, waardoor China op het punt staat om Japan te passeren als belangrijkste handelspartner voor het grondstofrijke Australië.

Het contract moet tienduizenden banen creëren en vanaf 2014 jaarlijks 650 miljoen dollar aan royalties genereren.


Steenkool, China kan er geen genoeg van krijgen

Degenslikker breekt wereldrecord

Een Australische artiest heeft een plaatsje verdiend in het Guinness Book of Records door achttien zwaarden van 72 centimeter tegelijkertijd in te slikken. Chayne Hultgren, alias de ruimtecowboy, verbeterde in Sydney zijn eigen record uit 2008. Hij slikte toen zeventien zwaarden in, meldden internationale media vandaag.

Ook al was de stunt volgens Hultgren niet gevaarlijk, hij had er wel vele uren voor moeten trainen. De 31-jarige degenslikker sprak van een van zijn beste prestaties ooit. "Wauw. Ik heb het voor elkaar gekregen. Dit voelt goed", riep hij uit.

Hultgren begon op zijn zestiende met zwaarden te spelen en oefende in het begin met een tuinslang. Ook mediteert hij veel. "Ik heb geleerd hoe ik mijn spieren en organen kan beheersen". Daarnaast moest hij de neiging over te geven onder controle krijgen.

Elson twijfelt over deelname kwalificatie EuroBasket

Basketballer Francisco Elson, die vorige week geopereerd werd aan een liesbreuk, weet nog niet zeker of hij met het Nederlandse basketbalteam aanstaande zomer mee gaat doen aan de kwalificatiewedstrijden voor EuroBasket 2011, zo meldde hij afgelopen weekend aan RTV Rijnmond.

Elson, die voor de Milwaukee Bucks in de NBA uitkomt, heeft bij zijn werkgever een aflopend contract. Bovendien komt Elson niet veel in actie bij de Bucks, waardoor de kans op een vertrek groot is. "Als mijn agent zegt dat ik hier moet blijven om een club te zoeken dan doe ik dat," aldus Elson. Als Elson geen nieuwe club weet te vinden in Amerika heeft Spanje zijn voorkeur.

Klien hoopt nog op F1-stoeltje

Christian Klien is nog steeds in onderhandeling over een Formule 1-stoeltje voor dit seizoen. De Oostenrijker leek goede papieren te hebben om bij Sauber in te mogen stappen, maar die renstal koos voor Kamui Kobayashi en Pedro de la Rosa. De enige vacante posities zijn nog bij Campos Meta en US F1.

"Zo lang er stoeltjes in de F1 beschikbaar zijn zal ik er voor gaan," zei Klien. "Ik was er dichtbij bij Sauber en Renault. Bij beide teams was ik nog op de dag voor de bekendmaking in de running. Gedurende de winter vonden er onvoorziene veranderingen plaats in de leiding en in de structuren van teams en dat was niet voordelig voor mij."

De 27-jarige Klien reed tussen 2004 en 2006 46 Grands Prix voor Jaguar en Red Bull Racing voordat hij testcoureur van Honda en BMW Sauber werd. De afgelopen twee jaar reed hij in de sportscars voor Peugeot, maar voor 2010 is dit geen optie. Hij heeft alle kaarten op de Formule 1 gezet en omdat de Grand Prix van Canada overlapt met de 24 uur van Le Mans is, mocht hij geen racestoeltje krijgen, er nog slechts hoop op een testzitje in de F1.

Nederlander Mol pakt leiding in Ronde van Qatar

Geert Steurs heeft de tweede etappe van de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. De Belg wist Nederland Wouter Mol te verslaan in de sprint. Onze landgenoot pakte wel de leiding in het klassement.

Dankzij de harde wind werd het complete peloton helemaal uit elkaar geslagen. Daar profiteerden de twee vluchters uiteindelijk van. Mol, renner van Vacansoleil, en Steurs waren de sprintersploegen te slim af en mochten uiteindelijk om de winst gaan sprinten. Daarin was de Belg de snelste.

De Duitser Roger Kluge finisthe op bijna twee minuten als derde, vlak voor zijn landgenoot Heinrich Haussler. Mol nam door de tijdwinst de leiding in het klassement over van de Noor Edvald Boasson Hagen.

 

Wouter Mol
Wouter Mol, de leider in het klassement

Stoke-spits Ricardo Fuller opgepakt

Stoke City-spits Ricardo Fuller is afgelopen weekeinde opgepakt. De voetballer was volgens de Premier League-club betrokken bij een incident in een nachtclub.

Dat gebeurde in de vroege uren van zondagochtend in een buitenwijk van Stoke-on-Trent. The Potters weigeren verdere mededelingen te doen over de zaak.

Fuller had zaterdag nog in de 3-0 zege van zijn club op Blackburn Rovers gespeeld. De dertigjarige Jamaicaan kwam toen niet tot scoren. Vorig seizoen was hij nog elf keer trefzeker voor Stoke, deze jaargang blijft de teller na 22 wedstrijden steken op een doelpunt.

'Mourinho wil terug naar Premier League'

José Mourinho wil komende zomer terugkeren naar de Premier League. De Portugees, die eerder actief was als trainer van Chelsea, is zelfs bereid om zijn opstapclausule van zeven miljoen euro zelf te betalen om zijn huidige ploeg Internazionale na dit seizoen te verlaten.

Mourinho zou overhoop liggen met het Inter-bestuur, nadat de club weigerde geld vrij te maken voor aankopen. Bovendien heeft hij tegenover de Portugese pers laten weten dat hij het niet naar zijn zin heeft in de Serie A en dat de trainer het gevoel heeft dat zijn baan continu wordt bedreigd.

Mocht Mourinho besluiten terug te keren, dan kan hij vanuit de Premier League op de interesse rekenen van Liverpool. Mocht de huidige trainer van The Reds, Rafael Benítez, geen Champions League halen, dan is de kans groot dat de Spanjaard na dit seizoen vertrekt.

Ontwapening IRA-splintergroep bevestigd

De ontwapeningscommissie in Noord-Ierland heeft vandaag bevestigd dat het Iers Nationaal Bevrijdingsleger (INLA) de wapens heeft ingeleverd. Het INLA, een splintergroep van het Iers Republikeins Leger (IRA) meldde dit eergisteren zelf al.

De ingeleverde wapens, munitie en explosieven zijn door de commissie vernietigd. Morgen verloopt de deadline voor paramilitairen om hun wapens in te leveren zonder daarvoor vervolgd te worden.

Pekelwater maakt strooizout overbodig

De Groningse ondernemer Bert Alfing uit Termunterzijl denkt de oplossing te hebben gevonden voor het tekort aan strooizout. Alfing heeft een machine ontwikkeld die pekelwater over het wegdek sproeit, liet hij vandaag weten. Pekelwater is volgens hem een goed alternatief om wegen sneeuw- en ijsvrij te maken.

Pekelwater is voldoende voorhanden, maar tot nu toe bestond er geen apparaat om het te verspreiden. Alfing is eigenaar van een agrarisch loonbedrijf dat zich onder meer bezighoudt met uitrijden van vloeibare kunstmest.

Hij ontwikkelde de pekelwaterstraler waarmee in een rit 750 kilometer wegdek kan worden bespoten. De provincie Groningen en een aantal gemeenten hebben al belangstelling getoond.

Pekelwater in plaats van strooizout?

Hiddink: "Terry zal terugvechten"

Guus Hiddink vertrouwt erop dat John Terry zich niet uit het veld laat slaan. De verdediger zag zijn aanvoerdersband bij Engeland de voorbije week afgenomen worden.

Door de inmiddels welbesproken affaire met de vriendin van Wayne Bridge is Terry aanvoerder-af. Hiddink denkt dat de speler op de juiste manier zal reageren. "Ik weet hoe hij in elkaar zit", zei Hiddink tegen Sky Sports.

"Hij zal terugvechten. Ik heb prima met hem samengewerkt en moest hem soms zelfs op de training vertellen dat hij rustiger aan moest doen. Hij is een zeer toegewijde speler."

Over het besluit van Capello zei Hiddink: "Ze moesten een besluit nemen en Fabio kennende, zal hij de juiste beslissing genomen hebben."

'Van der Sar gaat nieuw contract tekenen in Manchester'

Edwin van der Sar is volgens The Daily Express dicht bij een contractverlenging. De doelman heeft bij Manchester United een aflopende verbintenis, maar zou deze tot medio 2011 willen verlengen.

Manchester United en Van der Sar wilden eerder al om de tafel gaan zitten om te spreken over zijn toekomst. De vrouw van de 39-jarige sluitpost werd kort voor kerst echter getroffen door een hersenbloeding, waarna de onderhandelingen werden uitgesteld.

Halverwege januari maakte Van der Sar zijn rentree in het doel van Manchester United. Hij werd in de wedstrijd tegen Burnley de oudste speler die na de Tweede Wereldoorlog het shirt van The Mancunians droeg.

Drie rijstroken A4 dicht door gaten in de weg

Op de A4 ter hoogte van Schiphol zijn drie rijstroken afgesloten omdat er gaten in de weg zitten. Rijkswaterstaat is vanmiddag bezig met een spoedreparatie aan het wegdek. Verkeer kan over de rechterrijstrook passeren, meldt de VerkeersInformatiedienst. Onduidelijk is of de reparatie voor de avondspits klaar is.

De gaten in de weg zijn niet met koud asfalt te repareren. Ze moeten met heet asfalt worden gedicht, wat meer tijd kost.

De A73 ter hoogte van het Gelderse Heumen was vandaag korte tijd in beide richting afgesloten nadat een vrachtwagen door nog onbekende oorzaak in brand is gevlogen. Niemand raakte hierbij gewond, meldt de politie. Het verkeer rijdt rond 13.30 uur weer in zuidelijke richting.

Ferrari test woensdag met Alonso

Het Formule 1-team van Ferrari heeft bekendgemaakt dat op de eerste twee testdagen in Jerez Fernando Alonso in actie zal komen. De Spanjaard zal woensdag en donderdag rijden, waarna Felipe Massa vrijdag en zaterdag het stuur van de F10 over zal nemen.

De testsessie in Valencia verliep zeer succesvol voor het Italiaanse team, maar desondanks heeft de F10 mechanisch veel veranderingen voor de tweede Formule 1-wintertest ondergaan. In de tweede testweek in Jerez zal Ferrari gaan rijden met het tweede chassis dat nu nog in productie is.

Bij de test van 10 tot en met 13 februari zullen naast de zeven teams die al in Valencia in actie kwamen nog drie renstallen aanschuiven. Force India, Red Bull Racing en het nieuwe Virgin Racing zullen hun krachten gaan meten met de tegenstanders.

[NHL] Bruins beëindigen verliesreeks

De Boston Bruins hebben hun op één na langste verliesreeks beëindigd tegen de Montreal Canadiens. De Canadezen werden met 3-0 verslagen. Man van de wedstrijd werd goalie Tuukka Rask, die alle 36 schoten op doel wist te stoppen. Daarmee voorkwamen de Bruins dat hun de langste verliesreeks ooit, elf keer op rij in het seizoen 1924/1925, evenaarden.

Marco Sturm scoorde tweemaal en Patrice Bergeron had twee assists. De andere goal werd gemaakt door Adam McQuaid, die zijn eerste NHL-goal uit zijn carrière maakte. "We hadden deze overwinning hard nodig. Onze goalie was geweldig en maakte een paar belangrijjke reddingen, en onze spelers wisten in de derde periode definitief het verschil te maken", aldus Boston-coach Claude Julien. Rask was vooral in vorm in de tweede periode, waarin hij maar liefst vijftien schoten op doel te verwerken kreeg.

Verdediger McQuaid opende de score voor de Bruins met een afstandsschot dat van richting veranderde via Ryan White's stick. In deze periode waren de Bruins de bovenliggende partij, maar dat was in de tweede wel anders. Hierin schoten de Bruins slechts driemaal op doel, terwijl de Canadiens vijftien pogingen waagden. In de derde periode ging het gelijk op met ieder elf schoten op doel, maar de Canadiens wisten niet te scoren en de Bruins via tweemaal Marco Sturm wel. Zijn eerste goal was uit een rebound van een schot van verdediger Zdeno Chara, de tweede was vergelijkbaar met de goal van McQuaid.

Er werd slechts één andere wedstrijd gespeeld gisteren, en die was tussen de Washington Capitals en de Pittsburgh Penguins. In een zinderende wedstrijd waren de Washington Capitals na een 4-1 achterstand uiteindelijk met 5-4 te sterk voor de Penguins. Sterspeler Alexander Ovechkin scoorde een hattrick. De sterspeler van de Penguins, Sidney Crosby, scoorde twee goals.

Campos krijgt meer tijd van Dallara

Adrian Campos heeft nog tot komende woensdag om een openstaande rekening van vier miljoen euro aan chassisbouwer Dallara te betalen. De renstal Campos Meta verkeert al enige tijd in de financiële problemen en praat nu met een investeerder om het team te redden.

De Spaanse krant Dario AS meldt dat Dallara haar geduld verloren heeft en dat als Campos niet betaalt de bolides aan Stefan GP verkocht worden. Ondertussen wordt de naam van A1GP-baas Tony Teixeira nog steeds bij de renstal genoemd als redder. Mocht dit niet voor de eerste race lukken, dan biedt het Concorde Agreement naar verluidt nog ruimte, omdat een team drie races mag missen zonder dat de inschrijving vervalt.

Papa, hoor ik nou een baby?

En dan is daar natuurlijk onze half-marokkaanse kleindochter, inmiddels drie. In alles heel klein, behalve haar koolzwarte ogen, haar brains, haar enorme levenslust, haar eigenwijsheid en – vooral - haar stemmetje. Ze kan gillen op een toonhoogte die ik nog net kan horen en ze haalt met het grootste gemak een volume waarmee je bomen kunt klieven. Een volwassen vliegdekschip de kant op blazen kan ook, geen punt. Obama houdt zijn schuiten dus wijselijk aan de andere kant van de plas.

Jupiler League duels afgelast

De competitiewedstrijd tussen BV Veendam en AGOVV, die voor vanavond op het programma stond, gaat niet door. Het veld van het Gjaltema-stadion aan de Langeleegte is nog teveel met sneeuw en ijs bedekt om er een wedstrijd op te spelen. Er wordt naar een nieuwe datum gezocht.

Ook het inhaalduel tussen Cambuur Leeuwarden en Fortuna Sittard is opnieuw van de kalender gehaald. Het veld in het Cambuur stadion is onbespeelbaar. Ook hier wordt naar een nieuwe datum gezocht.

FOK!Weblog goes NSF! 2010

De mensen van de weblog moesten een keer bewijzen dat het gewoon mensen zijn die ook naar buiten durfde te komen. De vraag was alleen wie dat dan ook zou gaan doen. Dat werd lootjes trekken en ik als trekdeskundige trok aan het kortste eind. 

De kaartjes voor het songfestival vielen de volgende dag al in de bus, FOK! liet er geen gras over groeien en was waarschijnlijk blij van de kaartjes af te zijn. 
De weblog zal daarom een review schrijven over het bezoek aan de live-uitzending van het songfestival. 
Maar achteraf bleek dat niet zo’n goed idee te zijn. De liedjes klonken hetzelfde en een goed luisteraar had gehoord dat zelfs de tekst verdacht veel op elkaar leek. Het eerste liedje was dus een meezingliedje waardoor de rest van de kandidaten hun eigen tekst kwijt waren en met het eerste liedje in hun hoofd het podium op kwamen. Shalalie! 


Ja Yolanthe, daar sta je dan midden tussen het publiek, hoe ga je dat de mensen uitleggen? 
Ik zal je vertellen, er was geen hond die er wat van zei. Niemand!
 
 

Weinig Nederlanders besparen op stappen

Nederlanders besparen tijdens de crisis meer dan andere Europeanen op eten en drinken. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker GfK naar de besparingen van Europeanen in tijden van crisis. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd.

Gemiddeld probeert 38 procent van de mensen in Europa te besparen op eten en drinken, in Nederland ligt dat percentage op 50 procent. Verder scoort Nederlander bovengemiddeld waar het gaat om bezuinigen op vakanties, op de energierekening en op de telefoonkosten.

Nederlanders blijken daarentegen minder geneigd om te besparen op kleding en schoenen en uitgaan. Vooral het kroegbezoek staat in Nederland hoog in het vaandel. In Europees verband zegt 33,5 procent van de mensen daar minder aan uit te geven. In Nederland is dat nog geen 24 procent.

Dijksma wil baangarantie voor gehandicapte leerling

Gehandicapte jongeren moeten voortaan na hun schooltijd door hun school direct aan een baan worden geholpen. Daartoe gaat staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) de wet wijzigen, maakte zij vandaag bekend.

Het voortgezet speciaal onderwijs moet voortaan een zogeheten arbeidsmarktgericht uitstroomprofiel hebben. Deze 'werkschool' zorgt ervoor dat jongeren met een beperking al tijdens hun opleiding kennismaken met de praktijk door middel van stages en leerbedrijven. Nog niet alle scholen hebben zo'n profiel, vandaar de wettelijke verplichting.

Aan het eind van de werkschool wordt beoordeeld wat de leerling inmiddels allemaal kan. Hij krijgt hiervoor een certificaat dat als 'paspoort' kan dienen bij de verdere loopbaan van de leerling. Hiervoor is ook de medewerking van bedrijven vereist. Dijksma verwacht dat zij 'hun verantwoordelijkheid' nemen.

Het gaat om ruim dertigduizend leerlingen tussen de 12 en 20 jaar die het voorgezet speciaal onderwijs volgen. Een groot deel haalt geen regulier diploma, maar is volgens Dijksma wel in staat om te werken en op die manier maatschappelijk te participeren.

"Juist jongeren met een beperking verdienen aan het einde van hun schoolcarrière een extra steun in de rug op weg naar de arbeidsmarkt", stelt Dijksma. "Als we deze jongeren op jonge leeftijd geen perspectief op een baan kunnen bieden, dan komen ze vaker helemaal niet meer aan de slag." Zij belanden dan vaak in een 'uitkeringssituatie'.

Dijksma stuurt het wetsvoorstel dit najaar naar de Kamer.

Alpha Protocol opnieuw uitgesteld

'Alpha Protocol', een spionagegame van Sega en Obsidian Entertainment, zal pas in de zomer van 2010 uitkomen, schrijft MTV Multiplayer Blog.

De game gaat gebukt onder meervoudig uitstel. Oorspronkelijk stond 'Alpha Protocol' gepland voor oktober 2009, waarna de game plotseling toch niet uitkwam. 'Alpha Protocol' werd uitgesteld naar de lente van 2010, maar wederom lijkt het spel niet klaar te zijn voor de beoogde releasedatum.

Spelers kruipen in de huid van Michael Thorton, die de daders achter een tragische raketaanval op een passagiersvliegtuig moet opsporen. Het spel biedt spelers keuzevrijheid tijdens talloze gewelddadige confrontaties. In deze game kan aangegeven worden hoe emotioneel Thorton moet reageren op andere personages: agressief, hoffelijk of zakelijk. Keuzes van de speler beïnvloeden het verloop en de uitkomst van 'Alpha Protocol'.

'Alpha Protocol' zal uitkomen op de Xbox 360, PlayStation 3 en op de PC.

Alpha Protocol opnieuw uitgesteld

Janoekovitsj zeker van zege in Oekraïne

Oppositieleider Viktor Janoekovitsj heeft de presidentsverkiezingen in Oekraïne gewonnen. De achterstand van premier Joelia Timosjenko op Janoekovitsj is onoverbrugbaar. Dat heeft de kiescommissie in Oekraïne vandaag laten weten.

Janoekovitsj had zichzelf gisteren al uitgeroepen tot winnaar van de stembusgang, maar bij het vorderen van het tellen van de stemmen kwam Timosjenko steeds dichterbij. Na het tellen van 95 procent van de stemmen is haar achterstand op Janoekovitsj echter te groot om hem alsnog van het presidentschap af te houden.

Lotus F1-bolide krijgt morgen de shakedown

Het nieuwe Team Lotus F1 zal haar eerste Formule 1-bolide morgen voor het eerst het asfalt op sturen. Het Maleisische team startte zaterdag voor het eerst de motor van de auto. De shakedown van de wagen zal op een onbekend circuit plaats gaan vinden. Komende vrijdag is de presentatie in Londen.

Het starten van de bolide ging niet geheel zonder problemen. Deze zullen eerst opgelost moeten worden wil het team toekomen aan de shakedown. "We zullen de auto op dinsdag een shakedown geven," zo meldde technisch directeur van Lotus Mike Gascoyne aan de BBC. "Dat de motor aan is geweest, is leuk, maar we hebben nog genoeg te doen."

Irak-overleg opnieuw zonder resultaat

Het Torentjesoverleg over 'Irak' heeft vanochtend opnieuw niets opgeleverd. Dat bleek uit de reactie van de bewindslieden na afloop van de bijeenkomst. "Het is ingewikkelder dan we dachten", zei minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).

De meest betrokken bewindslieden overlegden 's ochtends vroeg op het ministerie van premier Jan Peter Balkenende (CDA) opnieuw over de kabinetsreactie op het rapport van de commissie-Davids, die onderzoek deed naar de politieke steun die Nederland verleende aan de oorlog in Irak.

Naast premier Balkenende en Van Middelkoop waren de beide vicepremiers Wouter Bos (PvdA), André Rouvoet (ChristenUnie) en de ministers van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) en voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) aanwezig.

"We hebben weer vooruitgang gemaakt, dat is altijd goed", zei Bos tegenover de verzamelde journalisten. "We schrijven gewoon een goede en zorgvuldige brief", stelde Rouvoet, die zich niet waagde aan een voorspelling wanneer de brief naar de Kamer gaat. "Ik doe geen voorspellingen meer wanneer er wel een brief komt." De reactie gaat 'op enig moment' naar de Kamer, luidde het commentaar van Bos.

Ook vorige week werd vrijwel dagelijks overlegd over een reactie, maar zonder resultaat. Het kabinet heeft gezegd dat de officiële reactie 'begin februari' naar de Kamer gaat. Balkenende streeft ernaar voor aanstaande donderdag de knoop door te hakken, omdat hij dan naar de Olympische Spelen in Vancouver afreist.

Het rapport leidde vorige maand bijna tot een kabinetscrisis, nadat Balkenende volgens de PvdA te veel afstand nam van de conclusies.

Meer vmbo'ers stromen door naar havo

Het aantal leerlingen dat met een vmbo-diploma naar de havo doorstroomt, is de afgelopen jaren fors gestegen. Het percentage leerlingen dat van de havo naar het vwo doorstroomde is daarentegen iets gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Vorig schooljaar gingen ruim negenduizend vmbo'ers die het jaar daarvoor hun diploma hadden behaald naar de havo, negentien procent van de vmbo'ers die hun diploma haalden. In het schooljaar 2004/ 2005 lag dat aandeel met veertien procent een stuk lager.

Het aantal havisten dat doorgaat voor een vwo-diploma nam de afgelopen jaren toe van bijna vier procent in 2004/2005 tot bijna vijf procent in 2007/ 2008, maar daalde een jaar later weer tot ruim vier procent. Het CBS denkt dat dit mogelijk komt door de vernieuwde tweede fase, waardoor in dat jaar de havo minder goed aansloot bij het vwo.

Jongens kiezen er vaker voor dan meisjes om na het behalen van een diploma in het voortgezet onderwijs door te gaan om een hoger diploma in het voortgezet onderwijs te krijgen. Mogelijk komt dit doordat jongens in eerste instantie vaker voor een lager niveau kiezen dan waarvoor zij in aanmerking zouden komen op basis van de Citotoets.

In het schooljaar 2007/ 2008 besloot twintig procent van de jongens met een vmbo-diploma op zak naar de havo te gaan, tegenover achttien procent van de meisjes. Van de mannelijke havisten koos vijf procent ervoor naar het vwo door te stromen, tegenover ruim drie procent van de meisjes.

Allochtone vmbo-leerlingen gaan na het behalen van hun diploma vaker naar de havo door dan autochtone leerlingen. Dat geldt vooral voor Turkse en Marokkaanse leerlingen. De overstap van havo naar vwo wordt vooral gemaakt door leerlingen uit Turkije of de Nederlandse Antillen.

Gemeente A'dam schrapt tot 800 banen

De gemeente Amsterdam schrapt vijfhonderd tot achthonderd voltijdbanen. De maatregel maakt deel uit van een grote bezuinigingsronde die nodig is omdat de stad in 2014 tegen een jaarlijks begrotingstekort van 248 miljoen euro aankijkt. Vandaag presenteerde de gemeente een lijst met bezuinigingen om dit gat in de begroting te dichten.

De banen zullen zo veel mogelijk langs de natuurlijke weg verdwijnen, doordat mensen met pensioen gaan of vrijwillig vertrekken. Ook heeft de gemeente een selectieve vacaturestop ingesteld. Hoeveel arbeidsplaatsen er precies gaan verdwijnen is afhankelijk van de keuzes van de nieuwe coalitie, die gevormd wordt na de raadsverkiezingen van 3 maart.

Het stadsbestuur moet dan ook een keuze maken uit de andere voorgestelde bezuinigingsmaatregelen. Het rapport 'Inzet op herstel; heroverwegingen 2010-2014' wordt door de gemeente omschreven als een 'menukaart'. Hierin staan maatregelen gepresenteerd die samen 379 miljoen euro aan besparingen opleveren. De politiek moet beslissen welke keuzes worden gemaakt.

Mogelijke bezuinigingen bestaan uit het afstoten van kernverantwoordelijkheden van de gemeente, het verkopen van gemeentelijk bezit en het versoberen van subsidies.

Gaslek bij gebouw Gasunie in Dordrecht

Bij een gebouw van de Gasunie in Dordrecht is vanmorgen een gaslek ontstaan. In de omgeving was een flinke gaslucht te ruiken en een papierrecyclingsbedrijf naast het pand moest worden ontruimd. Niemand raakte gewond.

Rond 07.30 uur maakte een voorbijganger melding van het lek in het gebouw aan de Baanhoekweg. In het gebouw van de Gasunie komt gas onder hoge druk binnen waarna de druk wordt verlaagd om in leidingen te worden gepompt. De Gasunie zorgt voor het transport van aardgas.

De gaskranen naar het gebouw toe zijn dichtgedraaid en medewerkers van de Gasunie en netbeheerder Stedin zijn op zoek naar het lek. Bewoners van tientallen woningen in de buurt hebben volgens een politiewoordvoerder niets gemerkt van het dichtdraaien van gaskranen. Zij konden gewoon gebruikmaken van gas.

Bumperkleven blijft grootste ergernis op de weg

Voor het derde jaar op rij is bumperkleven de grootste ergernis van automobilisten. Bijna twintig procent van de weggebruikers zegt hier last van te hebben. Agressief rijgedrag en rijden met alcohol of drugs op, staan op respectievelijk de tweede en derde plaats. Dat meldt de website eileen.nl op basis van een jaarlijks onderzoek naar ergernissen op de weg.

Bijna alle automobilisten ergeren zich wel eens in het verkeer. Weggebruikers van 18 tot en met 44 jaar ergeren zich meer aan zondagsrijders, terwijl senioren vooral last hebben van bekeuringen voor kleine snelheidsovertredingen. Mannen ergeren zich vooral aan linksrijden, zondagsrijders en agressief rijgedrag. Vrouwen vinden het vooral vervelend als andere weggebruikers onder invloed aan het verkeer deelnemen.

Voor het volgens de site representatieve onderzoek werden 586 mensen ondervraagd.

Miss America wil toch leren gamen

Caressa Cameron, de nieuwe Miss America, wil toch graag leren gamen. Dit vertelt zij aan Larry Hryb, bekend als Major Nelson, van de webshow Inside Xbox.

Vorige week verklaarde Cameron nog dat ouders hun kinderen weg moeten houden van spelcomputers. De kersverse Miss America vond toen namelijk dat kinderen buiten moeten spelen met stokken.

In het gesprek met Larry Hryb lijkt Caressa echter helemaal bekeerd te zijn. Zo zegt de jongedame dat ze zelf geen games speelt, maar wel geregeld meekijkt. Haar kleine broertje wil het haar niet leren. "Zeg tegen je kijkers dat ze moeten blijven gamen, en laat iemand mij het alsjeblieft leren!" 

Miss America

Chinese politie pakt hackersite aan

De Chinese politie heeft een organisatie opgebroken die zich bezig hield met het rekruteren van duizenden potentiële hackers, hun lessen gaf in het plegen van aanvallen op internet en hen voorzag van malware, kwaadaardige en/of schadelijke software. Dat heeft de Chinese krant Daily vandaag gemeld.

In de provincie Hubei werden drie personen gearresteerd. Zij worden verdacht van het beheren van de website Black Hawk Safety Net, van waaruit technieken om te hacken en Trojans (Trojaanse paarden) werden verspreid.

De website trok meer dan twaalfduizend betalende leden en kreeg omgerekend ruim driekwart miljoen euro binnen aan lidmaatschapsgelden. Ongeveer 170 duizend mensen hadden zich aangemeld voor een gratis lidmaatschap.

'Sonic speelbaar in Super Mario Galaxy 2'

Sonic The Hedgehog, de mascotte van Sega, zal mogelijk een rolletje krijgen in Super Mario Galaxy 2. Het Britse Nintendo-magazine N-Gamer schrijft op haar Twitterpagina dat het dit gerucht heeft gehoord over het nog te verschijnen spel van Nintendo.

Het Nintendo-magazine schrijft dat Sonic een eigen level zal krijgen, de Green Hill Galaxy. Aangezien al deze informatie van een anonieme bron komt, kunnen we niet inschatten hoe serieus deze informatie genomen moet worden.

Zowel Nintendo als Sega hebben dit gerucht niet bevestigd. Op het eerste gezicht is het niet waarschijnlijk dat Sonic in deze toekomstige Mario-game een rol zal krijgen. Maar de blauwe egel Sonic en Mario hebben al vaker samengewerkt. Het tweetal heeft al in twee games van Sega gespeeld, namelijk Mario & Sonic op de Olympische Spelen en Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen.

Super Mario Galaxy 2 wordt dit najaar verwacht op de Nintendo Wii.

Rus blijft beste Nederlandse op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen, die vandaag bekend werd, zijn er in de top geen veranderingen. Serena Williams blijft de lijst aanvoeren, Dinara Safina en Caroline Wozniacki zijn de nummers twee en drie.

Arantxa Rus bleef de nummer 117 en Michaella Krajicek staat nog steeds 120e. De derde Nederlandse, Richel Hogenkamp, steeg twee plaatsen en is nu de nummer 367 van de wereld.

Metal Gear Solid 4 best verkochte PS3-exclusive

Van 'Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots' zijn inmiddels vijf miljoen exemplaren verkocht, zo heeft Konami bij een bijeenkomst voor investeerders gemeld. Hiermee is deze game de bestverkopende exclusieve PlayStation 3-game.

'Metal Gear Solid 4' is in het huidige financiële jaar, dat loopt van april 2009 tot en met maart 2010, reeds 650 duizend keer over de toonbank gegaan.

'Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots' is het laatste hoofdstuk van de avonturen van de legendarische Solid Snake. Toch betekent deze game niet het einde van de serie. Binnenkort verwachten we 'Metal Gear Solid: Peacewalker' op de PSP, en in de toekomst zal 'Metal Gear Solid: Rising' uitkomen op de Xbox 360 en PlayStation 3.

Metal Gear Solid 4 best verkochte PS3-exclusive

Eerste klachten Mass Effect 2

Langzaam druppelen de eerste klachten rond het veelgeprezen 'Mass Effect 2' binnen. Zo is de tekst in de spelmenu's te klein en zijn de seksscènes te braaf. Voor beide 'problemen' zegt ontwikkelaar BioWare geen oplossing te hebben.

De tekst in de spelmenu's is zo klein dat gamers zonder hd-tv er maar moeilijk mee uit te voeten kunnen. Ook een groep slechtziende gamers heeft geklaagd over de minuscule letters in de ruimte-rpg. BioWare heeft gereageerd door te stellen dat het kleine lettertype een bewuste design-keuze is geweest waar slechts een klein gedeelte van alle gamers last van ondervindt.

Ook op seksgebied heeft BioWare haar naam niet hoog weten te houden, tot de teleurstelling van een aantal spelers. Waar je in de eerste Mass Effect en het recentelijk uitgekomen Dragon Age nog volop getrakteerd werd op half ontblote borsten en de nodige kreungeluiden wordt de seks ditmaal een stuk braver in beeld gebracht. Zo blijven de behaatjes ditmaal aan.

In een reactie op het officiële forum geeft BioWare aan dat een 'volwassen' game soms zaken juist beter niet kan laten zien om dit stempel te verdienen. 

Eerste klachten Mass Effect 2

Ajax volgt Hawsawi

Ajax aast op Osama Hawsawi, verdediger van Al-Hilal en het Saoedische nationale elftal. Dit meldt De Telegraaf.

Naast de Amsterdamse club zou ook Anderlecht de 25-jarige Hawsawi volgen. Eric Gerets, coach van Al-Hilal, zegt dat een vertrek van de international echter onbespreekbaar is. "Hawsawi is de enige die een transfer naar Europa zou verdienen. Maar dat zou mijn ploeg dusdanig verzwakken, dat ik er zelf aan zou denken om op te stappen."

Laatste nachtelijke shuttlelancering succesvol

De spaceshuttle Endeavour is vanochtend om 10:14 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Het was waarschijnlijk de laatste nachtelijke shuttlelancering ooit.

Endeavour gaat naar het internationale ruimtestation om nieuwe onderdelen af te leveren, waaronder de Cupola. In deze module hebben astronauten een prachtig uitzicht op de aarde. Ook brengen de astronauten de Node 3 naar het ruimtestation.

De missie STS-130 duurt ongeveer dertien dagen. De zes astronauten van Endeavour zullen in deze korte periode samen met de vijf bemanningsleden van het ruimtestation drie ruimtewandelingen uitvoeren. Tijdens de ruimtewandelingen worden de Node 3 en de Cupola aan het ruimtestation bevestigd.

Ronald P. verdachte in nog een moordzaak

De man die vastzit voor de moord op Christel Ambrosius, is vandaag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 22-jarige studente Anneke van der Stap. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De 34-jarige Ronald P. werd in een gevangenis in Nieuwegein aangehouden. Op welke wijze de man bij de dood van Van der Stap betrokken zou zijn, wil het OM niet zeggen. In het belang van het onderzoek wil justitie momenteel niet meer informatie geven over de zaak.

Van der Stap werd 22 juli 2005 dood aangetroffen in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats. Zij was toen elf dagen vermist. Ze werd voor het laatst gezien op het station van Enschede, op 11 juli 2005.

Ronald P.: "Ik hield van Christel Ambrosius."

Spijkers stapt weer naar de rechter

Klokkenluider Fred Spijkers stapt opnieuw naar de rechter om zijn ontslag bij Defensie in 1993 te laten terugdraaien. Dat zegt zijn advocaat Gert-Jan Knoops vandaag tegen Radio 1. Als zijn ontslag wordt teruggedraaid, kan hij mogelijk wachtgeld en pensioen krijgen. De rechter zou bij de ontslagprocedure door het ministerie van Defensie zijn misleid.

Uit de dossiers die Spijkers van Defensie heeft gekregen zouden nieuwe feiten blijken. Spijkers werd volgens zijn advocaat aangemerkt als 'een fantast' en 'paranoïde'. Spijkers wil dat juridisch vast komt te staan dat hij buiten zijn schuld is ontslagen. Hierdoor zou zijn naam voor potentiële nieuwe werkgevers en uitkeringsinstanties gezuiverd zijn. Spijkers wil ook dat de termen 'politiek crimineel' en 'psychiatrisch patiënt' uit zijn defensiedossiers worden verwijderd.

Spijkers moest in 1984 een weduwe van een mijnruimer vertellen dat haar man door zijn eigen schuld was omgekomen bij een ongeluk met een mijn. Spijkers, die maatschappelijk werker was, wist dat de mijn verkeerd was ontworpen en weigerde dit te doen. Hij werd in 1993 ontslagen. In 2002 kreeg Spijkers 1,6 miljoen euro schadevergoeding en een lintje. Over achterstallig loon en pensioen werd nog geen akkoord bereikt.

Knoops zegt te hopen het ministerie van Defensie zich niet zal verzetten tegen het terugdraaien van het ontslag. Het ministerie laat aan Radio 1 weten in de rechtszaal met een reactie te komen.

Fred Spijkers weer naar de rechter

DVD: The man who loved Yngve

Het is november 1989: de Berlijnse muur valt. In het Noorse Stavanger heeft de 17-jarige Jarle Klepp geen benul wat er daardoor allemaal zal veranderen. Het boeit hem ook niet. Jarle heeft aan het begin van de film The man who loved Yngve namelijk alles wat hij zich kan wensen: hij is leadzanger en gitarist bij de hardste punkband van de stad en heeft verkering met het leukste meisje van de klas. Maar alles verandert als Yngve bij Jarle in de klas komt...

CD: Wave Machines - Wave If You're Really There

De Wave Machines hebben een vreemde manier van promoten. Hun album Wave If You’re Really There is in juni 2009 al te koop, maar kennelijk is de verkoop zo slecht gelopen dat er nog een promotieronde tegenaan wordt gegooid. Een dikke zes maanden later krijgen verschillende redacties in Nederland (weer) een cd opgestuurd. Gaan de handen in de lucht voor de Wave Machines?

ABN Amro en RBS juridisch gesplitst

ABN Amro Holding nv is juridisch gesplitst, waarmee de vorming van twee onafhankelijke banken weer een stap dichterbij is. Het gaat om de splitsing van de door de Nederlandse staat verworven onderdelen van ABN Amro en van de door Royal Bank of Scotland (RBS) verworven onderdelen.

Binnen ABN Amro Holding nv zijn nu twee aparte banken ontstaan, namelijk The Royal Bank of Scotland nv (RBS nv) en ABN AMRO Bank nv. Beide onderdelen hebben een eigen banklicentie van De Nederlandsche Bank (DNB).

ABN AMRO Bank nv zal naar verwachting binnen twee maanden worden overgeheveld naar een door de Nederlandse staat opgerichte holding. Dan pas krijgt ABN Amro Bank nv zijn eigen bestuur.

Vervuild melkpoeder in China gevonden

De Chinese autoriteiten hebben 170 ton met melamine vervuilde melkpoeder gevonden. Dat is gebeurd in het kader van een grootschalige inspectie van zuivelproducten die vorige week werd gestart. Met melamine aangelengde melk maakte in 2008 honderdduizenden Chinese kinderen ziek; zes kinderen overleden.

In verscheidene provincies, zowel in het noorden als in het zuiden, is weer melamine in melkproducten opgedoken. Het gaat daarbij om vervuilde melkpoeder die vorig jaar was teruggeroepen maar niet vernietigd, en nadien opnieuw is verwerkt en weer op de markt gebracht.

Bellucci wint toernooi Santiago

De Braziliaan Thomaz Bellucci heeft het ATP-toernooi in het Chileense Santiago op zijn naam geschreven. Bellucci versloeg in de eindstrijd de Argentijn Juan Mónaco met 6-2, 0-6 en 6-4.

De Braziliaan begon zeer goed aan de partij en liep uit naar een voorsprong van 4-0. Mónaco kon iets terugkomen maar de set ging naar Belluci. In het tweede bedrijf leek de Argentijn wakker te worden en met een sublieme service haalde hij de set binnen korte tijd binnen. In de beslissende set was het Bellucci die dankzij een break in de vijfde game de partij naar zich toe wist te trekken.

Voor de 22-jarige Braziliaan was het zijn tweede ATP-titel. Vorig jaar won hij het toernooi in het Zwitsers Gstaad.

Gek bestuurt Bossche trein

Een doorgedraaide man is er gisterochtend vandoor gegaan met een trein. De man was op het station van Den Bosch een lege trein ingelopen en was vervolgens naar het hokje van de machinist gegaan. Uiteindelijk lukte het de man de trein aan de praat te krijgen en een stukje te gaan rijden.

Spoorwegmedewerkers kregen de gek echter al gauw in de gaten. Na enkele tientallen meters lukte het hen de trein weer tot stilstand te brengen.

Gelukkig zaten op dat moment geen passagiers in de trein. De 'machinist' bleek afkomstig te zijn uit een psychiatrische instelling in Den Dolder.

Dubai pompt 6,2 miljard dollar in Dubai World

De overheid van Dubai heeft 6,2 miljard dollar (4,5 miljard euro) in Dubai World gepompt en is bereid extra geld in de met schulden overladen staatsinvesteringsmaatschappij te steken. Dat werd gisteren bekendgemaakt.

Volgens het Dubai Financial Support Fund is het geld over de afgelopen twaalf maanden in Dubai World geïnjecteerd en is het fonds bereid "aanzienlijk meer" in het bedrijf te investeren.

In december schoot de overheid Dubai World ook al te hulp met een noodkrediet van 4,1 miljard dollar om de afbetaling van obligaties van vastgoedtak Nakheel af te dekken. Dubai World zorgde in november vorig jaar voor grote onrust op de wereldwijde financiële markten toen het bekendmaakte uitstel van betaling aan te vragen. Het bedrijf zucht onder een schuldenlast van 22 miljard dollar.

Er was grote opluchting na een kapitaalinjectie voor Dubai van 10 miljard dollar van buurland Abu Dhabi om te helpen met het aflossen van de schulden van Dubai World.

Daredevil, Spiderman en Fantastic Four krijgen reboot

Ook de superheld Daredevil krijgt een zogeheten reboot. Dat betekent dat er een nieuwe film rond de blinde superheld komt, die los zal staan van de Daredevil-film uit 2003, met Ben Affleck in de titelrol. Geruchten over een Daredevil-reboot gingen al enige tijd, maar website DeadlineHollywood heeft het bericht nu bevestigd.

De comics van Daredevil worden net zoals die van Spiderman, Iron Man en Wolverine uitgebracht bij uitgeverij Marvel. De filmtak van Marvel heeft niet de rechten op Daredevil; die liggen bij filmstudio 20th Century Fox. Deze studio heeft ook de filmrechten op de X-Men Wolverine, de X-Men als geheel, en de Fantastic Four. Eerder al kondigde Fox aan dat ook de Fantastic Four een zogeheten reboot krijgen. Voornaamste reden voor deze reboots is dat de filmrechten op deze comics terug zouden gaan naar Marvel zodra Fox er geen verfilmingen meer van maakt. Om diezelfde reden besloot filmstudio Sony onlangs Spider-Man een reboot te geven.

Er zijn al een scenarist en een producent aangetrokken voor deze nieuwe Daredevil-film; De scenarist is David Scarpa, die eerder het scenario voor de remake van de sci-fi-film 'The Day the Earth Stood Still' schreef, en de producent wordt Peter Chernin. De aanstelling van Chernin is opvallend; als voormalig topman van NewsCorp, het moederbedrijf van Fox, gaf hij groen licht voor de slecht ontvangen eerder verfilmingen van Daredevil en The Fantastic Four.

Eerder al lieten actie-acteur Jason Statham en tekenaar en regisseur Frank Miller al weten dat zij graag samen een nieuwe Daredevil-film zouden willen maken. Het is nog niet bekend of zij bij deze nieuwe verfilming betrokken zullen worden.

Ook Daredevil krijgt reboot

 

Prijzen moeten studenten naar ov-chipkaart lokken

Studenten die hun ov-chipkaart ophalen, maken kans op verschillende prijzen. De hoofdprijs is een geheel verzorgde wintersportvakantie voor zes personen. Ook worden tien iPads weggegeven. Dat melden verschillende vervoersbedrijven vandaag. Met de actie hopen de vervoersbedrijven de laatste studenten ertoe te bewegen hun chipkaart op te halen.

Op dit moment hebben twee op de drie studenten hun ov-chipkaart opgehaald. Vanaf vandaag worden studenten door teams die onderwijsinstellingen bezoeken benaderd om hun chipkaart op te halen, zodat ze kans maken op de prijzen.

Zowel studenten die de kaart al hebben opgehaald als studenten die dat de komende tijd doen, doen mee in de race om de prijzen. Een notaris trekt uiteindelijk de winnende nummers uit alle chipkaarten voor studenten.

CD: Local Natives - Gorilla Manor

Tegenwoordig is het vaak een televisieconcept: met een groep een huis betrekken, camera's erop en hopen dat de pleuris uitbreekt, seks een grote rol speelt of er onthullende uitspraken worden gedaan. Van Big Brothers, Real Worlds tot aan Gouden Kooien. Veelal is er geen cultureel erfgoed aan te ontlenen. Maar zonder camera's, producers en botsende persoonlijkheden kan een gezamenlijk onderkomen zorgen voor een goede voedingsbodem. Voor het vijftal van Local Natives was dit laatste het geval. De heren betrokken in Orange County, Californië een huis dat Gorilla Manor gedoopt werd.

Local Natives - Gorilla Manor

Squashter Atkinson wint Swedish Open 2010

Vanessa Atkinson heeft de Swedish Open 2010 op haar naam geschreven. De 33-jarige Nederlandse was in de finale van het proftoernooi in het Zweedse Linkoping te sterk voor haar even oude landgenote Annelize Naudé.

De Nederlandse squashsters waren tijdens het WISPA Tour 4 kampioenschap als eerste (Atkinson) en tweede (Naudé) geplaatst en maakten hun favorietenrol meer dan waar. In de hoogstaande eindstrijd nam Naudé een 1-0 voorsprong, maar in het vervolg van het duel trok Atkinson het spel naar zich toe. De voormalig wereldkampioene, inmiddels tiende op de wereldranglijst, dicteerde de rally’s en kwam daardoor niet meer in de problemen. Het werd na exact 30 minuten 9-11, 11-8, 11-5 en 11-6 voor de toernooifavoriete.

Voor Atkinson was het al weer de 21e keer dat ze de sterkste was tijdens een toernooi op de Women’s International Squash Players Association (WISPA) World Tour. Hiervoor had ze 36 finales nodig. Voor Naudé was het de tiende keer dat ze een finale verloor. De andere vijf won ze wel.

Komend weekend komen de beide topsquashsters wellicht opnieuw tegenover elkaar te staan in de eindstrijd van een belangrijk squashtoernooi. Vanaf donderdag gaat in het Amsterdamse Frans Otten Stadion het NK Squash 2010 van start. Atkinson is in de hoofdstad als eerste ingeschaald,
Naudé is de nummer twee van de plaatsingslijst. Bij de mannen is Laurens Jan Anjema de grote favoriet.

'AGOVV wil vandaag antwoord van Van den Brom'

AGOVV Apeldoorn wil uiterlijk maandagavond weten wat de toekomstplannen zijn van trainer John van den Brom. De oefenmeester is met MVV in gesprek om de vertrokken Fuat Çapa op te volgen. AGOVV is ondertussen in onderhandeling met Van den Brom over contractverlenging. Ondanks meerdere gesprekken is er nog geen akkoord bereikt.

De club wil uiterlijk maandagavond van de oefenmeester weten wat hij gaat doen. De clubleiding hoopt dat de voormalig international aan blijft als trainer, maar wil niet te lang in de wachtkamer zitten.

Dagblad De Limburger schrijft ondertussen dat men er bij MVV vanuit gaat dat Van den Brom voor een dienstverband in Zuid-Limburg kiest.

Afghanen vluchten voor NAVO-offensief

Honderden Afghaanse burgers ontvluchten de zuidelijke stad Marja en de omgeving omdat buitenlandse en Afghaanse militairen in het gebied een groot offensief voorbereiden. Het gaat om een van de grootste operaties tegen de opstandelingen sinds de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001, aldus de BBC vandaag.

De Britse minister van Defensie, Bob Ainsworth, waarschuwde dat door het offensief in de provincie Helmand hoogstwaarschijnlijk militairen van de internationale troepenmacht zullen sneuvelen. Het offensief, operatie Mushtarak (Samen) genoemd, begint vermoedelijk binnen enkele dagen. De Britse generaal-majoor Nick Carter zei dat Afghaanse troepen bij het offensief het voortouw zullen nemen.

Volgens de internationale troepenmacht is Marja het laatste grote bolwerk van de Taliban in de provincie Helmand. In het gebied zouden zich tot duizend strijders van de Taliban bevinden.

Costa Rica krijgt vrouwelijke president

Costa Rica krijgt voor het eerst een vrouwelijke president. Bij de gisteren gehouden presidentsverkiezingen heeft de sociaal-democratische politica Laura Chinchilla een ruime overwinning behaald.

De oud-vicepresident Chinchilla kreeg 47 procent van de stemmen. Haar tegenstanders, de centrumlinkse Otton Solis en de rechtse Otto Guevara kwamen uit op respectievelijk 25 en 21 procent. Zij hebben hun nederlaag toegegeven en Chinchilla gefeliciteerd met haar overwinning.

Chinchilla volgt haar partijgenoot Oscar Arias op, die niet herkiesbaar is.

Regisseur onthult details over Captain America

Regisseur Joe Johnston heeft zaterdag op een persconferentie voor zijn nieuwe film 'The Wolfman' vast een tipje van de sluier opgelicht omtrent zijn volgende project, de comic book-verfilming 'The First Avenger: Captain America'. Hiermee heeft hij meteen vele geruchten over potentiële hoofdrolspelers ontkracht.

Johnston maakte bekend dat de rol van Captain America gespeeld gaat worden door een Amerikaanse acteur. Hiermee vallen eerder genoemde kandidaten als de Australische Sam Worthington en de Zweed Alexander Skarsgaard al af. Ook liet de regisseur weten dat er momenteel nog zo'n vijf à zes kandidaten over zijn voor de rol, en dat deze allemaal tussen de 23 en de 32 jaar oud zijn. Dat betekent dat eerder aan de rol gelinkte acteurs als Matt Damon en Will Smith ook niet tot deze kandidaten horen.

Vervolgens gaf Johnston ook nog aan dat hij helemaal geen gevestigde naam voor de titelrol wil. Het wordt dus ook geen Jake Gyllenhaal of Channing Tatum, in tegenstelling tot eerdere geruchten. De regisseur wil zelf een nieuwe ster ontdekken en die omringen met een cast die bestaat uit bekende namen, precies zoals dat momenteel bij de comic book verfilming 'Thor' gebeurt. Hierin speelt de Australiër Chris Hemsworth de titelrol als enige onbekende naam in een uitgebreide sterrencast. Hemsworth en de acteur die Captain America gaat spelen zullen ook samen met Robert Downey Jr. te zien zijn in de voor 2012 geplande film 'The Avengers'. In deze film vormen Captain America, Thor en Downey Jr's Iron Man samen een team.

Johnston verwacht voor 1 maart bekend te kunnen maken wie Captain America gaat spelen. 'The First Avenger: Captain America' vertelt het verhaal van een Amerikaanse supersoldaat die het tijdens de Tweede Wereldoorlog opneemt tegen de superschurk The Red Skull. De voorbereidingen voor 'The First Avenger: Captain America' beginnen dit voorjaar in Londen en de opnames gaan in juni van start.

'The First Avenger: Captain America' moet juli 2011 in de bioscopen komen. Joe Johnston's 'Wolfman' gaat donderdag 11 februari in première.

Regisseur onthult details over Captain America

 

Van Marwijk: "Gesprekken met KNVB lopen soepel"

Zeker is het nog niet, maar Bert van Marwijk verwacht binnen niet al te lange tijd zijn contract open te breken bij de KNVB. De bondscoach van Oranje is al enige tijd in gesprek met de bond. "De gesprekken lopen erg soepel", zegt Van Marwijk in het Algemeen Dagblad. "Beide partijen zijn tevreden en het ziet er prima uit."

"Zelf bemoei ik me er op dit moment niet mee, want Rob Jansen heeft als zaakwaarnemer nu het overleg met de KNVB", aldus Van Marwijk, die zondag aanwezig was bij de EK-kwalificatieloting in Warschau.

De trainer nam het roer bij Oranje over van Marco van Basten, die na het EK van 2008 vertrok. Van Marwijk kan voor twee jaar bijtekenen.

'Weinig animo voor energielabel huizen'

Het verplichte energielabel voor huizen lijkt te mislukken. Slechts één op de acht woningen die vorig jaar werden verkocht had het zuinigheidskeurmerk, schrijft het AD vandaag. Veel huizenbezitters laten het label volgens de krant links liggen, omdat er geen boete op staat als het energielabel niet wordt aangeschaft.

Een gediplomeerde keurder kost tussen de 200 en 400 euro, wat huizenbezitters te duur zouden vinden. Ook denken veel huizenkopers zelf wel te kunnen bepalen of een huis energiezuinig is, waardoor zij niet per se een energielabel verlangen.

Het energielabel is sinds twee jaar verplicht. Vorig jaar had 12,3 procent van de 360.000 verkochte huizen een energielabel. Dat is bijna evenveel als in 2008. Minister van Wonen Eberhard van der Laan (PvdA) studeert volgens de krant op maatregelen om het energielabel minder vrijblijvend te maken.

Air France-KLM vervoert minder passagiers

Air France-KLM heeft in januari minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder, terwijl het vrachtvervoer in dezelfde periode wel is toegenomen, maakt de luchtvaartmaatschappij vandaag bekend.

Het aantal vervoerde passagiers per kilometer daalde met 1,6% in januari, bij een capaciteitsreductie van 3,4%, waardoor de bezettingsgraad 1,4 procentpunt steeg tot 78,0%. De groep vervoerde vorige maand 5,1 miljoen passagiers, een daling van 3,2%.

De activiteiten werden in januari aangetast door slechte weersomstandigheden en een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders, aldus het concern.

Het vrachtvervoer profiteerde van verbeterde omstandigheden en steeg met 2,0%. De capaciteitsreductie bedroeg 11,4%, waardoor de beladingsgraad met 8,5 procentpunt steeg tot 64,3%.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het verboden wapenbezit van Dilaver Delikaya.

Hij schrijft het echt in zijn verkiezingsprogramma: “Daar waar jongeren tot criminele handelingen vervallen, is vaak een beperkte pedagogische aansturing door de ouders aan de orde. In dit soort gevallen dienen ouders hun verantwoordelijkheid op te pakken en zullen desnoods onder sanctionering deel moeten nemen aan cursussen ouderbegeleiding.” Ik heb het over Dilaver Delikaya, lijsttrekker van de Haagse lokale partij Islam-Democraten. Helaas:

[OWS] Dopingcontroleurs al druk aan het werk

De Olympische Spelen in Vancouver zijn nog niet eens officieel van start gegaan, maar de dopingcontroleurs hebben het al druk.

Gisteren werden de Oostenrijkse biatleten met een bezoek vereerd. Na hun eerste training in Whistler Olympic Park werden Simon Eder, Dominik Landertinger, Daniel Mesotitsch, Fritz Pinter en Christoph Sumann gelijk getest. Een dag eerder werden de Russen en Duitsers ook al met een bezoekje verrast.

In 2006, bij de Winterspelen in Turijn, zorgden de biatleten en langlaufers van Oostenrijk voor een groot schandaal. Bij een inval in hun olympisch kwartier werd door de politie alle benodigdheden voor bloeddoping gevonden.

"Voor ons is dit ook geen probleem. Het hoort bij de dagelijkse routine. Ik ben blij dat ze gewacht hebben tot na de training. We hebben vorig jaar al eens meegemaakt dat ze drie keer binnen 24 uur kwamen. Dan wordt het wel vermoeiend," aldus de coach van de Oostenrijkers, Reinhard Gösweiner.

Dingsdag: We hebben hem niet weggestemd

Michael Dingsdag bekogelde afgelopen zaterdag een journalist met een blikje energiedrank. Ondertussen hebben de speler van sc Heerenveen en de journalist het hele voorval weer bijgelegd. Michael Dingsdag was nogal ontstemd over een artikel in de Leeuwarder Courant.

Het artikel zou insinueren dat Michael Dingsdag en Gerald Sibon het brein waren achter het vertrek van Jan de Jonge. "Ik zit in de spelersraad maar daar zitten ook Christian Grindheim en Michel Breuer in. Zij werden in dat artikel niet genoemd", aldus Dingsdag.

"Na de wedstrijd tegen VVV Venlo hebben we de spelers gesproken. Met de uitkomst die intern blijft, zijn we naar de directie gelopen. Daar was De Jonge ook bij aanwezig. Daarop is hij zelf opgestapt; er is dus geen sprake van dat we hem weg hebben gestemd."

[OWS] Snowboarden blijft op Cypress Mountain

Het snowboarden wordt tijdens de komende Olympische Spelen gewoon afgewerkt op Cypress Mountain. Vorige maand had de Canadese stad te kampen met de warmste januarimaand uit de geschiedenis met temperaturen ver boven het vriespunt. Toch zijn de snowboarddisciplines niet in gevaar.

"Er ligt voldoende sneeuw in de omgeving om een stevige buffer te maken. Alle wedstrijden gaan door, al blijft het een lastig verhaal", aldus Marcel Looze, race-directeur van de internationale skifederatie (FIS). "Voor de snowboardcross gebruiken wij bijvoorbeeld hooibalen als ondergrond om sneeuw te besparen. Op de trainingshellingen wordt het steeds groener en daarom hebben wij de trainingen verplaatst naar Whistler. Maar het is uitgesloten dat daar de competitie wordt afgewerkt. Wij zijn al vier jaar bezig met de halfpipe. Dan praat je onder andere over de structuur en de afmetingen. Voor de snowboardcross geldt hetzelfde."

De reuzenparallelslalom, het onderdeel waarop Nicolien Sauerbreij tot de favorieten behoort, wordt pas tegen het einde van de Spelen gehouden. "De temperatuur wordt een probleem. Voor dit onderdeel heb je een harde ondergrond nodig," besloot Looze.

Top kabinet buigt zich weer over Irakrapport

De meest betrokken ministers zijn vandaag vroeg uit de veren om zich verder te beraden op een kabinetsreactie op het onderzoek van de commissie-Davids naar de politieke steun die in 2003 is gegeven aan de Amerikaans-Britse inval in Irak.

De afgelopen weken en dagen zijn er verscheidene bijeenkomsten aan de reactie besteed, die voor begin deze maand aan de Tweede Kamer was toegezegd. De ontbijtsessie van vandaag volgt op de ministerraad van afgelopen vrijdag waarin alle ministers over het onderwerp spraken.

Na afloop maakte premier Jan Peter Balkenende toen duidelijk dat er vorderingen worden gemaakt, maar dat er tijd nodig is om de juiste bewoordingen te vinden voor een onderwerp dat voornamelijk CDA en PvdA zeven jaar verdeeld heeft gehouden.

Na de presentatie van het rapport van Davids op 12 januari dreigde een kabinetscrisis nadat Balkenende tegen het zere been van de PvdA in zijn eerste reactie enkele belangrijke conclusies van de commissie tegensprak. De crisissfeer werd na een dag gesust met een brief waarin het kabinet stelde dat het volkenrechtelijk mandaat voor militair ingrijpen "adequater" had gemoeten.

Hayden Panettiere werkt aan debuutalbum

Actrice Hayden Panettiere, vooral bekend van haar hoofdrol in de tv-serie 'Heroes', is bezig met haar debuutalbum. Dit vertelde de 20-jarige aspirant-zangeres aan het Amerikaanse tijdschrift Now.

Panettiere heeft al wat ervaring met muziek aangezien zij in 2008 al een single uitbracht, getiteld 'Wake Up Call'. Maar de actrice is al langer met muziek bezig: "Ik zing al bijna net zo lang als dat ik acteer. Het is een andere manier om mezelf te uiten", zo vertelt Hayden.

Volgens Panettiere is zij al drie jaar bezig met dit debuutalbum, alleen duurt het zo lang omdat zij zeer kritisch op zichzelf is: "Het is moeilijk om als zangeres geaccepteerd te worden omdat mensen me alleen als actrice zien." Daarnaast heeft zij weinig tijd voor studio-opnames omdat zij druk is met de opnames voor 'Heroes'.

Hayden Panettiere werkt aan debuutalbum

 

Stricker heeft Woods in het vizier

Golfer Steve Stricker heeft in Californië het Northern Trust Open op zijn naam geschreven. De 42-jarige Amerikaan gebruikte voor zijn vierde en laatste rondje in Pacific Palisades 70 slagen.

Daarmee bleef hij in het eindklassement de Brit Luke Donald, die afsloot met een sterke score van 66, twee slagen voor. Voor Stricker was het zijn achtste zege op de Amerikaanse Tour en zijn vijfde sinds 2007. Hij is op de wereldranglijst zijn landgenoot Phil Mickelson inmiddels gepasseerd. Stricker heeft nu ook leider Tiger Woods in het vizier. Hij heeft nog tenminste twee titels nodig om de nieuwe nummer 1 van de golfwereld te worden. Woods heeft zich voor onbepaalde tijd teruggetrokken uit het wedstrijdcircuit. Hij wil afkicken van zijn seksverslaving en daarmee ook zijn huwelijk redden.

Tanker loopt vast op de Waal

Een tanker is vanochtend vastgelopen op de Waal bij Nijmegen. De tanker was leeg en is niet lekgeslagen, laat een politiewoordvoerder weten. Een sleepboot is inmiddels bij het schip aangekomen om de tanker los te trekken. De vijf bemanningsleden zijn ongedeerd.

Het schip voer rond 03.15 uur bij Lent tegen een rivierkrib aan. Dat is een dam om de bedding van een rivier te versmallen en zo de stroom te versterken. De politie weet nog niet precies wanneer de boot weer is losgetrokken, maar gehoopt wordt dat dit gebeurd is voordat de ochtendspits goed op gang is gekomen. Hierdoor kunnen files door nieuwsgierige kijkers worden voorkomen.

Het scheepverkeer is niet gestremd, maar Rijkswaterstaat begeleidt schepen die langs het schip willen varen. Als het schip losgetrokken is, wordt het naar een nabijgelegen haven gebracht.

'SGP houdt vrouw met truc uit Kamer'

De SGP gaat voor het eerst vrouwen boven aan de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen zetten, maar als zij gekozen worden zullen zij hun zetel afstaan aan een man. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

De SGP-fractiewoordvoerder bevestigt volgens de krant dat meerdere vrouwen over deze oplossing zijn gepolst. De orthodox-gereformeerde partij studeert op deze en andere strategieën om een discriminatieverbod door de rechter te omzeilen.

Vrouwen worden nu de door de SGP met een beroep op de Bijbel uitgesloten van alle politieke functies. Zij mogen sinds 2007 wel 'volwaardig' partijlid worden. De Hoge Raad oordeelt volgens de krant de komende weken vrijwel zeker dat de partij gedwongen moet worden Kamer- of gemeenteraadszetels ook voor vrouwen open te stellen.

"El Hamdaoui speelde een fantastische wedstrijd"

Mounir El Hamdaoui liet gisteren weer eens in positieve zin van zich spreken. De aanvaller van AZ was verantwoordelijk voor de eerste goal tegen Feyenoord.

Uiteindelijk won AZ met 1-2 in De Kuip door een late goal van Hector Moreno. Na afloop ging het niet alleen over de zege van AZ, maar ook over de terugkeer aan het front van El Hamdaoui. De Marokkaan was al sinds de herfst niet meer doeltreffend geweest.

Zelf wilde hij geen interviews geven, maar aanvoerder Stijn Schaars wilde wel praten over zijn collega. "Het lastige is: scoren kun je niet trainen", zei hij in De Pers. "Dat moet voortkomen uit een overtuiging. Soms heb je daar ook wat geluk bij nodig. Mounir heeft een fantastische wedstrijd gespeeld. Hij was altijd een meter los van zijn directe tegenstander, altijd aanspeelbaar."

Ook Martin Haar, gisteren waarnemend hoofdcoach, sprak zijn vertrouwen uit. "We hebben als technische staf altijd het vertrouwen in Mounir behouden. Hij is iemand die vanuit zijn intuïtie speelt, uit het niets een doelpunt kan maken. Zelfs als hij niet in vorm is, gaat er dreiging van hem uit."

Ajax-directeur Van der Aat: "Het geld is op"

Er waren al tekenen van financiële zorgen bij Ajax, maar volgens commercieel directeur Henri van der Aat is "het geld op". Dat liet Van der Aat gisteravond weten in het AT5-programma Studio Ajax. De Amsterdamse club wil vanwege de beperkte middelen een koerswijziging maken binnen de gelederen.

De avond na de succesvolle middag van Ajax tegen FC Twente (3-0 winst) schoof Van der Aat aan in het televisieprogramma van AT5. Volgens de commercieel directeur zijn grote aankopen uitgesloten de komende jaren. Het beleid van de Amsterdamse club zal zich weer toespitsen op de jeugdopleiding.

Financieel directeur Jeroen Slop liet op 2 februari nog weten dat er positieve ontwikkelingen waren in financieel opzicht. "Zoals ik het nu kan inschatten, denk ik dat we dit seizoen geen gebruik hoeven te maken van de kredietfaciliteit", aldus Slop die de Europa League als voornaamste bron van inkomsten ziet.

Mede vanwege de zorgelijke financiële tijden heeft Ajax bovendien besloten een nieuwe koerswijzing te maken binnen de club.  De Amsterdammers willen af van het kille imago van een beursgenoteerde club, vertelde Van der Aat in hetzelfde Studio Ajax. De slogan "Ik ben Ajacied" wordt vervangen door "Wij zijn Ajax".

Een onderdeel van de koerswijziging is een Ajax Experience voor fans uit binnen- en buitenland. Sponsoren AEGON en Adidas zouden daarin een prominente rol moeten gaan spelen. Het ambitieuze plan moet voor Ajax een nieuwe bron van inkomsten opleveren. Een mogelijke locatie voor de Ajax Experience is het oude ABN AMRO kantoor aan het Rembrandtplein.

Haase publiekstrekker op openingsdag ABN-Amro

Robin Haase komt vanavond op 'primetime' in actie bij het ABN AMRO World Tennis Tournament van Rotterdam. De partij tussen Haase en de Spanjaard Tommy Robredo is de eerste avondpartij in Ahoy.

Het toernooi wordt om elf uur geopend door de Zwitser Stephane Bohli en de Italiaan Andreas Seppi.  's Middags is onder andere de Zweed Robin Söderling actief. De Zweed kreeg de laatste wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek en neemt het als nummer drie van de plaatsingslijst op tegen de Fransman Florent Serra. In de laatste avondpartij komt ook nog Igor Sijsling de baan op. De Nederlander treft de Duitser Mischa Zverev.

'Ministerie verdraait cijfers km-heffing'

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot zegt dat de openbare cijfers met betrekking tot de kilometerheffing heel anders zijn dan die het ministerie van Verkeer en Waterstaat zelf hanteert. Volgens Aptroot bleek een en andere gisteren tijdens een besloten briefing in de Tweede Kamer.

De briefing was vertrouwelijk, waardoor Aptroot een schorsing tegemoet kan zien als hij inhoudelijke informatie naar buiten brengt. "Wij hebben heel wat anders gehoord, dan in de mooiweerverhalen wordt gepresenteerd. Dit is onacceptabel", zegt hij.

"De minister zegt dat 68 procent van de automobilisten erop vooruitgaat, maar de cijfers van het ministerie tonen heel wat anders aan. Ook de kosten voor gezinnen en de kosten van het hele systeem liggen volstrekt anders dan hoe ze naar buiten toe gepresenteerd worden."

Aptroot en zijn partij zijn fel tegenstander van de voorgenomen kilometerheffing.

Winnaar Super Bowl bekend

American footballclub New Orleans Saints heeft  vannacht de NFL Super Bowl gewonnen. De Saints wonnen met 31-17 van de Indianopolis Colts. Het is voor het eerst dat New Orleans Saints de prestigieuze prijs wint. De club stond in haar 43-jarige bestaan zelfs nog nooit eerder in de finale.

Saints-quarterback Drew Brees werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler. Onder de 74.000 toeschouwers waren veel Amerikaanse prominenten. Onder anderen de acteurs Tom Cruise, Adam Sandler en tennisgrootheid Serena Williams gaven acte de présence. Zoals gebruikelijk werd de rust opgeluisterd door een optreden van topmuzikanten, in dit geval de Britse rockband The Who.

Fable 3 nieuws op de X10 gaat mensen kwaad maken

11 februari geeft Microsoft een feestje in San Francisco dat de X10 heet. Hierin laten ze nieuwe 360-games en gameplay van komende games zien, en wellicht nog meer. Vandaag heeft de maker van Fable 3, Peter Molyneux, verteld dat het nieuws rondom Fable 3 mensen kwaad gaat maken. Hij zei het volgende:

"There's some very, very big things happening in Fable. Bigger than you think, and it's going to really upset people.I am really scared to tell the news. They're going to get super pissed off, they really are. Still, it's the right thing to do,"

Wat er precies in het Fable-universum gaat gebeuren wordt dus allemaal op 11 februari duidelijk, maar wordt het ook zo gek en dwaas als de heer Molyneux aangeeft is nog even de vraag.

Fable

Beveiligers Mugabe krijgen 5000 dollar per dag

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is zó paranoïde over zijn veiligheid tijdens bezoeken aan het buitenland dat hij zijn bodyguards een buitensporig hoge toelage betaalt van vijfduizend dollar (3.653 euro) per persoon per dag.

Dat meldde de de website van de Britse krant The Times. Burgers hebben al twee keer eerder een poging gedaan om de Zimbabwaanse dictator in het buitenland te arresteren. Sindsdien maakt Mugabe bij zijn trips - zoals recent naar Denemarken, Zwitserland en Italië - gebruik van een team van gemiddeld zeven persoonsbeveiligers van de Zimbabwaanse geheime dienst.

Die incasseren over een periode van tien dagen dus elk omgerekend zo'n 36.000 euro, in contanten. Een dagloon van 5.000 dollar geldt overal ter wereld als een topsalaris, maar in het failliete Zimbabwe is het bizar. De meeste Zimbabwanen moeten rondkomen van minder dan één dollar (73 eurocent) per dag.

Een leraar of een verpleegster verdient gemiddeld 5 dollar per dag, zo'n 3,60 euro.

Robinho scoort meteen bij debuut

Robinho heeft meteen laten zien een aanwinst te zijn voor de Braziliaanse ploeg Santos. De spits, die verhuurd wordt door Manchester City, schoot de winnende treffer binnen in de classico tegen Sao Paulo.

De Braziliaan, die via Santos zijn plaats bij de Braziliaanse WK-selectie wil veiligstellen, viel na een uur in. Kort voor tijd wist hij door middel van een subtiel hakje de winnende 1-2 te scoren.

In de eerste helft scoorde Santos-speler Neymar de 0-1. Invaller aan de kant van Sao Paulo, Roger, zette vervolgens zijn eerste balcontact om in de gelijkmaker. Beide ploegen leken in de slotfase op een puntendeling af te stevenen, maar daar dacht Robinho uiteindelijk anders over. Hij bewees zijn nieuwe ploeg meteen een goede dienst door de winnende treffer te scoren.

"Ik kom fysiek nog wat te kort, zeker in vergelijking met die jonge, fitte spelers", vertelde Robinho na de wedstrijd. "Maar dankzij God kon ik een prachtige goal maken."

Vlasic springt bijna wereldrecord

De Kroatische hoogspringster Blanka Vlasic is al vroeg in het seizoen in topvorm. Tijdens een indoorevenement in het Duitse Arnstadt sprong ze over de 2,06 meter. In de zaal sprongen alleen Kajsa Bergqvist uit Zweden en Heike Henkel uit Duitsland ooit hoger. Henkel kwam tot 2,07 meter en Bergqvist haalde 2,08 meter.

Bij het indoorevenemet had Vlasic geen tegenstand van Ariane Friedrich, die vorige week nog over 2,00 meter sprong. Zij had last van rugklachten. Toen de overwinning voor Vlasic een zekerheidje leek liet Vlasic de lat op 2,09 meter leggen. Dat is de hoogte van het wereldrecord dat op naam staat van de Bulgaarse Stefka Kostadinova. De evenaring van dat record mislukte.

"Ik was er heel dichtbij. Mijn techniek was goed, maar misschien was ik iets te moe. Op dit tijdstip doe ik normaal een middagdutje," aldus de Kroatische hoogspringster.

'Bridge in Engelse selectie voor oefenduel tegen Egypte'

Fabio Capello heeft Wayne Bridge 'gewoon' opgeroepen voor het oefenduel van Engeland tegen Egypte op 3 maart. De assistent van Capello, Franco Baldini zou volgens Mirror Football een aantal goede gesprekken met hem hebben gehad over de 'kwestie Terry'.

Baldini zou de linksback van Manchester City afgelopen week twee keer hebben gesproken over de gevolgen van de affaire van John Terry met zijn ex-vrouw Vanessa Perroncel. De beslissing om hem op te nemen in de selectie lijkt erop te wijzen dat Bridge een plek in de nationale selectie naast Terry niet uit de weg gaat.

Bridge heeft tot op heden nog niets gezegd over de commotie die is ontstaan rond zijn vriend Terry en zijn ex-vrouw. Zaterdag maakte hij zijn rentree bij City na twee maanden te zijn uitgeschakeld met een knieblessure. De terugkeer van Bridge eindigde in een 2-1 nederlaag voor The Citizens bij Hull City.

Volgens Engelse media zouden de zeventien geselecteerden binnen de Engelse selectie Bridge hebben aangemoedigd om niet zijn rug toe te keren naar de ploeg. De 29-jarige Bridge moet binnen de selectie de strijd aangaan met Ashley Cole voor de linksbackpositie.

 

Ullrich mag gouden plak behouden

Jan Ullrich mag zijn gouden medaille die hij won tijdens de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Sydney behouden. De Duitser raakte in opspraak nadat hij in verband werd gebracht met dopinggebruik.

Gisteren vergaderden de IOC-officials met elkaar in Vancouver en kwamen tot dit besluit. "We kunnen momenteel niets doen. De zaak ligt in de ijskast", aldus de voorzitter van de disciplinaire commissie van het IOC.

Het comité heeft nog niet besloten om de zaak-Ullrich helemaal met rust te laten. Toch is er nog geen bewijs aanwezig dat aantoont of de Duitser in 2000 of daarvoor doping heeft gebruikt. Ullrich heeft het gebruik van doping tot op heden altijd ontkend.

Concurrentie voor de iPad?

Het Britse bedrijf X2 Mobile Computing heeft een tablet met de naam iTablet gepresenteerd. Dat is opmerkelijk omdat lange tijd gedacht werd dat iTablet een mogelijke naam voor het tablet van Apple zou worden.

De iTablet komt in twee uitvoeringen; een 10,2" en een 12,1" uitvoering, beschikt over een capacitief multi- touch scherm met een resolutie van 1024 bij 768 pixels en kan zowel met Windows als met Linux overweg. De prijs van de modellen is nog niet bekend, wel is zeker dat ze in april op de markt zullen verschijnen. Geruchten gaan dat deze introductieperiode is gekozen om een graantje mee te pikken van de hype rond de iPad van Apple.

Gisteren kwam er ook een bericht van Sony naar buiten dat het bedrijf van plan is om de concurrentie met de iPad aan te gaan. Sony's CFO Nobuyuki Oneda gaf aan dat er ambities zijn op het gebied van tablets en dat het bedrijf de benodigde technologie in huis heeft om een tablet te ontwikkelen. Exacte details zijn daarover nog niet bekendgemaakt.

BioShock: Een filosofische verdieping

In 2007 kwam een spel uit wat in ieder geval mijn beeld van hoe een game moet zijn heft veranderd. BioShock was niet alleen een enorm fijne shooter die wapens combineerde met bovenmenselijke krachten, het spel speelde zich ook af in een unieke omgeving en vertelde een verhaal vol machtsspelletjes, verraad en filosofie. Nu 2K Games bijna het vervolg uitbrengt is het misschien een goed idee om terug te keren naar Rapture en onszelf te herinneren waarom we ook alweer verliefd werden op BioShock.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.